Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kinzo wrote:Singapur i Hong Kong su zemlje sa kojima je najbolje trgovati.
Ako je trgovac sa kojim trgujete ažuran i preda robu odmah nakon trgovine isti dan kad preda pošiljku na Singaporpost dobijete informaciju da je posiljka primljena. Jednom ili dva puta sedmično roba iz singapura ide za Evropu a onog momenta kad roba krene za BiH na stranici http://www.17track.net/index_en.shtml kad ukucate vas tracking broj pisat ce vam
2014-02-24 00:00, Despatched to overseas (Country code: BA) cod BA je cod Bosne i Hercegovine
Iz mog iskustva nakon napustanja poste u singapuru četvrti dan roba je na carini u Sarajevu. Eventualno se moze desiti kasnjenje zbog vikenda od dva dana ali 6 dana najviše se čeka za dolazak robe u BiH.
Nekad se zna desiti da roba duze stoji na carini u Sarajevu nego što putuje iz Singapura do BiH.
I meni jedna pošiljka krenula sa istim datumom preko SG. Jos je nema na stranici pošte.
Negdje na ovoj temi sam nasao post gdje pise da teoretski i obrt moze uvoziti, ako je registrovan kao uvoznik. Da li je to moguce, ili se kao uvoznik moze registrovati iskljucivo samo doo?
Kinzo wrote:Singapur i Hong Kong su zemlje sa kojima je najbolje trgovati.
Ako je trgovac sa kojim trgujete ažuran i preda robu odmah nakon trgovine isti dan kad preda pošiljku na Singaporpost dobijete informaciju da je posiljka primljena. Jednom ili dva puta sedmično roba iz singapura ide za Evropu a onog momenta kad roba krene za BiH na stranici http://www.17track.net/index_en.shtml kad ukucate vas tracking broj pisat ce vam
2014-02-24 00:00, Despatched to overseas (Country code: BA) cod BA je cod Bosne i Hercegovine
Iz mog iskustva nakon napustanja poste u singapuru četvrti dan roba je na carini u Sarajevu. Eventualno se moze desiti kasnjenje zbog vikenda od dva dana ali 6 dana najviše se čeka za dolazak robe u BiH.
Nekad se zna desiti da roba duze stoji na carini u Sarajevu nego što putuje iz Singapura do BiH.
I meni jedna pošiljka krenula sa istim datumom preko SG. Jos je nema na stranici pošte.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
jesi li razmisljao da je jucer bio praznik i neradni dan ? Moguče danas da ti se pojavi onilne posiljka u Sarajevu.
Ma sve to stoji. Znam da se brzo pojavi na stranici poste poslije "dispatched to overseas. .." Ne žuri mi se. Kupljeno preko DX-a i potrajalo je skoro 10ak dana do potvrde da je otpremljeno preko bare. Sada sam naručio nešto iz HK preko Swiss Posta čisto da vidim jesu li oni nešto brži.
Ja svoju posiljku cekam od 25.01. jos uvijek je nema u BiH poslano preko Singapur post..porucio drugi paket od istog lika ovaj put mu rekao salji preko Hong Kong post da vidim hoce li doci brze. Slao mi je jedan paket preko DHL dosao je za 2-3 dana u Sarajevo mada mi se ne isplati jer je skupo preko DHL..Cim su me nazvali rekli su nasih je 56 KM ostalo je carina
Evo moja je upravo stigla..
Artikal ne kupljen 17.02 u singapuru je primljen 19.02 a 24 je otpreljena za BiH.
3/2/2014 5:02:38 PM BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
Last edited by Kinzo on 02/03/2014 17:29, edited 1 time in total.
Dady wrote:Ma sve to stoji. Znam da se brzo pojavi na stranici poste poslije "dispatched to overseas. .." Ne žuri mi se. Kupljeno preko DX-a i potrajalo je skoro 10ak dana do potvrde da je otpremljeno preko bare. Sada sam naručio nešto iz HK preko Swiss Posta čisto da vidim jesu li oni nešto brži.
Ja sam od swis post najduže čekao pošiljku... Kupio sam preko ebay-a i prošlo je sigurno preko 40 dana od kupovine do dostave..
Sad sam kupio nešto na dx-u i dai su mi tracking broj od pošte iz Švedske . Već 7 dana od postavljanja tracking broja nema ga nigdje na mapi svijeta:D Baš me interesuje na šta će izaći sa ovom poštom
Kinzo wrote:Evo moja je upravo stigla..
Artikal ne kupljen 17.02 u singapuru je primljen 19.02 a 24 je otpreljena za BiH.
3/2/2014 5:02:38 PM BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
A malo poslije i moja
3/2/2014 5:06:13 PMBOSNIA AND HERZEGOVINABASJJA - SARAJEVO 71003Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
Kupljeno 12.februara na DX-u
Koliki je postotak paketa koji se ocarine,a koliko ih se provuce bez carine?Imal` ko iskustva vezanog za ovo i da li ikakve veze ima preko koje se pošte šalje u BiH,ili je to nebitno ?
Kinzo wrote:Evo moja je upravo stigla..
Nuken wrote:Koliki je postotak paketa koji se ocarine,a koliko ih se provuce bez carine?Imal` ko iskustva vezanog za ovo i da li ikakve veze ima preko koje se pošte šalje u BiH,ili je to nebitno ?
Meni jedan paket stigao u prošli ponedjeljak, proslijeđeno na carinu, jučer stigla dva paketa od kojih je jedan proslijeđen na carinu. Jedan telefon mi stigao početkom februara, naravno poslijeđen na carinu. Jedino mi jučer 3 memorijske kartice za telefon nisu proslijedili na carinu mada me čudi, ali vjerovatno jer su lagane pa su ih poslali na adresu odmah. Stvarno nemam sreće
Nuken wrote:Koliki je postotak paketa koji se ocarine,a koliko ih se provuce bez carine?Imal` ko iskustva vezanog za ovo i da li ikakve veze ima preko koje se pošte šalje u BiH,ili je to nebitno ?
Meni jedan paket stigao u prošli ponedjeljak, proslijeđeno na carinu, jučer stigla dva paketa od kojih je jedan proslijeđen na carinu. Jedan telefon mi stigao početkom februara, naravno poslijeđen na carinu. Jedino mi jučer 3 memorijske kartice za telefon nisu proslijedili na carinu mada me čudi, ali vjerovatno jer su lagane pa su ih poslali na adresu odmah. Stvarno nemam sreće
Evo da vam otkrijem jednu malu tajnu kad su carine u pitanju.
NIKADA CARINA neće otvarati kovertu ..... Znaci ako ste u mogucnosti sa prodavcem dogovoriti da vam artikal posalju u koverti nece je otvarati, barem meni nisu nikada. Ali ako je paket onda ide na carinu 99% mada se zna desiiti da i paketić prođe bez carinskog pregleda. Ja sam par puta zamolio za neke skuplje stvari, recimo blic za aparat koji kosta preko 150 km da mi se pošalje u koverti i nisu ga otvarali.
Evo da vam otkrijem jednu malu tajnu kad su carine u pitanju.
NIKADA CARINA neće otvarati kovertu ..... Znaci ako ste u mogucnosti sa prodavcem dogovoriti da vam artikal posalju u koverti nece je otvarati, barem meni nisu nikada. Ali ako je paket onda ide na carinu 99% mada se zna desiiti da i paketić prođe bez carinskog pregleda. Ja sam par puta zamolio za neke skuplje stvari, recimo blic za aparat koji kosta preko 150 km da mi se pošalje u koverti i nisu ga otvarali.
malo sam se pogrešno izrazio sa paket, inače, i meni je sve stizalo u koverti i završilo je na carini
Dady wrote:Ma sve to stoji. Znam da se brzo pojavi na stranici poste poslije "dispatched to overseas. .." Ne žuri mi se. Kupljeno preko DX-a i potrajalo je skoro 10ak dana do potvrde da je otpremljeno preko bare. Sada sam naručio nešto iz HK preko Swiss Posta čisto da vidim jesu li oni nešto brži.
Ja sam od swis post najduže čekao pošiljku... Kupio sam preko ebay-a i prošlo je sigurno preko 40 dana od kupovine do dostave..
Sad sam kupio nešto na dx-u i dai su mi tracking broj od pošte iz Švedske . Već 7 dana od postavljanja tracking broja nema ga nigdje na mapi svijeta:D Baš me interesuje na šta će izaći sa ovom poštom
Meni bi sada odgovaralo da čekam i toliko.
1.3 kupio nešto na klix 34 $
2.3 od prodavca dobio CH TN
4.3 status je da je napustio HK
U međuvremenu sa foxoffer poslali su mi jedan item koji je bio na back orderu 2.3
SG ga preuzeo 3.3 a poslao preko bare 5.3 i evo ga danas na carini. Ovo će vjerovatno na carinu jer koštalo 92 $ i ipak je riječ o paketu. Tako da bi mi odgovaralo da ovo preko Swiss Posta ne dođe ove sedmice da me dvaput ne oglobe.
Posto je tema duga i nisam siguran da li se zakon mijenjao da pitam : pored pdv-a 17% kolika je carina na garderobu i tehničku robu i šta se sve i u kojim iznosima plaća za posiljke preko 50 KM ?
Takodje me interesuje da li se plaća carina i pdv na ukupnu cijenu artikala i dostave ili samo na cijenu artikala u paketu , posto je na racunu razdvojena cijena robe i dostava ?
Stigao mi paket sa nekom garderobom u vrijednoti 150 KM i DHL me zove i kaže još 110 KM da se plati . Ranije sam naručivao i bilo je oko 50 KM troškova ali je dolazilo običnom postom , a ovo nisam ni znao da je poslano DHL-om .