Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#2301 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by VjecitiStudent »

ludiJA wrote:Imam jedno pitanje. Ljetos sam ozidao dimnjak u ugradio pec na cvrsto gorivo "Topling Prnjavor" koja je od pocetka zime do prekjucer radila bez problema. Od tog dana, mnogo slabije vuce, a kotao ne moze da prebaci temperaturu od 40 stepeni C. Drvo slabo gori i samo se ugljenise. Ima li neko da zna sta bi moglo biti u pitanju. Posto je vecer, ne mogu provjeravati dimnjak prije sutra, ali sam ocistio solunar od peci od dimnjaka i u njemu je bilo oko litar cadji. Dimnjak je sazidan u septembru, promjera 20 cm.
Koliko su se dugo drva sušila?
Ni od te peći ne očekuj previše, koliko para, toliko muzike.
RahatTufahija

#2302 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RahatTufahija »

ludiJA wrote:Imam jedno pitanje. Ljetos sam ozidao dimnjak u ugradio pec na cvrsto gorivo "Topling Prnjavor" koja je od pocetka zime do prekjucer radila bez problema. Od tog dana, mnogo slabije vuce, a kotao ne moze da prebaci temperaturu od 40 stepeni C. Drvo slabo gori i samo se ugljenise. Ima li neko da zna sta bi moglo biti u pitanju. Posto je vecer, ne mogu provjeravati dimnjak prije sutra, ali sam ocistio solunar od peci od dimnjaka i u njemu je bilo oko litar cadji. Dimnjak je sazidan u septembru, promjera 20 cm.
provjerit ti dimnjak i kotao, to se negdje začepilo. posebno obrati pažnju na spoj kotao-solunar.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2303 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hajlac wrote: 25KM, smiješna cifra - samo još radi raje navedi koliku kvadraturu ti pokriva ta FH35VE + pomoćni radijator.
Sama FH, 40m2, radijator oko 14m2.
Imeđu te dvije prostorije je hodnik koji se takođe zagrije, cc nekih 5m2.
U konačnici sve ukupno oko 60m2.
Zaboravio sam napisati da i kupatilo grijem sa kvarcnom grijalicom, doduše samo kada se beba kupa, inače nema potrebe jer je je pozicionirano tako da nema vanjskih zidova.

Po ovoj računici ispada da je ušteda više od 100KM, s tim da prošle zime nije bilo govora o grijanju 24h.
Tako da je to i više, a o komforu da ne pričam.
Hajlac

#2304 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

gaius wrote:pitanje za društvo..

planiram kući zavrtiti jedan Toshiba Suzumi Plus 18-ka.. kao varijanta za prelazni period, hlađenje ali i grijanje ako se nešto desi sa toplanama (a uvijek se nešto desi)..

stan je ukupno ca. 65 m2 ali je takav raspored da ima dobro strujanje zraka.. naravno klima bi bila u dnevnom boravku..

ima li neko iskustva?

Ne znam što se ljudi palite na te "velike" klime slabijih modela :roll: kad vas dođe isto para kao top model koji je k tome još i snažniji. U pokušaju uštede, prođete gore za iste pare...

Suzumi+ 18SKV2 10.125kn

ulazna snaga grijanje - max 1,7kW

Daiseikai 13SKVP2 9800kn (ne 13N3KVP-E koja je slabija)

ulazna snaga grijanje - max 2,33kW

http://www.apacheeko.cz/Toshiba%20Gener ... 202011.pdf
Strana 23 i 25 ;-)

Cijene su iz cjevnovnika 10_10_2013.

Isto kao recimo uzeti SF 42/50 - glupost, ili onaj inferiorni model Daikina 50ka što se spominjala ovdje :run:
dado123

#2305 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

piplica wrote:
Hajlac wrote: 25KM, smiješna cifra - samo još radi raje navedi koliku kvadraturu ti pokriva ta FH35VE + pomoćni radijator.
Zaboravio sam napisati da i kupatilo grijem sa kvarcnom grijalicom, doduše samo kada se beba kupa, inače nema potrebe jer je je pozicionirano tako da nema vanjskih zidova.

Po ovoj računici ispada da je ušteda više od 100KM, s tim da prošle zime nije bilo govora o grijanju 24h.
Koju temperaturu drzis na daljinskom, koju brzinu ispuhivanja i da li isto drzis svih 24 sata.
Mozda sam ja grijesio u jedanestom mjesecu, sto sam na daljinskom drzao temperaturu od 26-28 stepeni,
a brzina ispuhivanja na jedinici.
Takodje kod mene je problem sto komsije negriju prostorije, ni ispod, ni iznad, a ni sa strane gdje se klime nalaze.
lovacs

#2306 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

dado123 wrote: Koju temperaturu drzis na daljinskom, koju brzinu ispuhivanja i da li isto drzis svih 24 sata.
Mozda sam ja grijesio u jedanestom mjesecu, sto sam na daljinskom drzao temperaturu od 26-28 stepeni,
Takodje kod mene je problem sto komsije negriju prostorije, ni ispod, ni iznad, a ni sa strane gdje se klime nalaze.
pa ti si onda ko na konju sa 100KM racunom plus te grijalice. zamisli da sve grijes plinom ili grijalicama pa doslo bi te 300. tebi ce se za 2 godine isplatit ta klima. i onda nakon 3 godine uzmes jos jednu manju klimu za tu sobu i elham.
dado123

#2307 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Hajlac wrote:
Brže se odmrzava nego moja SKVP ali možda prečesto mrzne s ozirom pri kako maloj snazi radi (oko 700W) (iako je pravo jaka magla evo čitavo veče). Večeras se odmrzavala cca svaka 2h a radi mi standardno pri opterećenju od oko 400W.

Nego, najbitnije pitanje je: kako vam rade trenutno, jeste li zadovoljni toplinom u stanu, pogotovo u dnevnom?

Ovako "na prvu" ta potrošnja djeluje potpuno OK, ali oni ukupni kWh koje su potrošile obje tj. 26kWh za 24h mi je nekako previše - evo moja je ovih dana sve trošila 6-7kWh a danas 9kWh (za 24h).

Eh sad tvoj stan je oko 65m2 (?) a moj 38m2 i kod tebe su dvije a kod mene samo jedna klima. Nije ti duplo veći stan ali opet ne znam kako/koliko dobro vam se ta zgrada/kuća grije - tj. okolni stanovi?

Kad bi vam srednja potrošnja bila recimo 20kWh x 30 = 600 x neka srednja cijena 0,12KM = 72KM za grijanje.

Meni je u najgorem slučaju (mart 2012.) za grijanje došlo malo manje od 40KM (ukupni račun skoro 70KM).
Ispade da možete očekivati oko 2x veću potrošnju tj. oko 80-100 KM u ovim zimskim mjesecima.

Ali rano je bilo šta zaključivati na osnovu samo jednog dana izmjerene potrošnje. Prati dalje pa javi.

Ovaj račun vam je fkt prevelik došao s obzirom da je u pitanju tek prelazni mjesec s blažim temperaturama. Da li je tad FH radila/trošila abnormalno a sad došla sebi, tek ćeš znati ovih dana ako vidiš da joj se potrošnja vrti tako na normalnih oko 1kW.
http://www.klix.ba/forum/grijanje-na-st ... 3#p9408163
Temperatura u stanu je u dnevnoj bila oko 23 stepena sto je prilicno dobro.
E sad ovih 26 kwh su potrosile zajedno a vidio sam da SF trosi oko 450-500W.
Ma ja bi sa potrosnjom oko 120 KM u ovim mjesecima bio prezadovoljan.
Jucer sam podigao temperaturu za jedan stepen pa cu danas da vidim koliko su potrosile naspram jucerasnje temperature.
Ma ona preko dana ode jednom ili ni jednom u defrost, ali od 17 skoro pa svaki sat.
lovacs

#2308 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

dado123 wrote:
Hajlac wrote:
Brže se odmrzava nego moja SKVP ali možda prečesto mrzne s ozirom pri kako maloj snazi radi (oko 700W) (iako je pravo jaka magla evo čitavo veče). Večeras se odmrzavala cca svaka 2h a radi mi standardno pri opterećenju od oko 400W.

Nego, najbitnije pitanje je: kako vam rade trenutno, jeste li zadovoljni toplinom u stanu, pogotovo u dnevnom?

Ovako "na prvu" ta potrošnja djeluje potpuno OK, ali oni ukupni kWh koje su potrošile obje tj. 26kWh za 24h mi je nekako previše - evo moja je ovih dana sve trošila 6-7kWh a danas 9kWh (za 24h).

Eh sad tvoj stan je oko 65m2 (?) a moj 38m2 i kod tebe su dvije a kod mene samo jedna klima. Nije ti duplo veći stan ali opet ne znam kako/koliko dobro vam se ta zgrada/kuća grije - tj. okolni stanovi?

Kad bi vam srednja potrošnja bila recimo 20kWh x 30 = 600 x neka srednja cijena 0,12KM = 72KM za grijanje.

Meni je u najgorem slučaju (mart 2012.) za grijanje došlo malo manje od 40KM (ukupni račun skoro 70KM).
Ispade da možete očekivati oko 2x veću potrošnju tj. oko 80-100 KM u ovim zimskim mjesecima.

Ali rano je bilo šta zaključivati na osnovu samo jednog dana izmjerene potrošnje. Prati dalje pa javi.

Ovaj račun vam je fkt prevelik došao s obzirom da je u pitanju tek prelazni mjesec s blažim temperaturama. Da li je tad FH radila/trošila abnormalno a sad došla sebi, tek ćeš znati ovih dana ako vidiš da joj se potrošnja vrti tako na normalnih oko 1kW.
Jucer sam podigao temperaturu za jedan stepen pa cu danas da vidim koliko su potrosile naspram jucerasnje temperature.
Ma ona preko dana ode jednom ili ni jednom u defrost, ali od 17 skoro pa svaki sat.
Gdje ti se nalazi stan jel blizu rijeke neke? kod mene je kuca nekih 400m uz rijeku Bosnu i duplo vise ima inja nego negdje gdje nema blizu rijeka.
piplica

#2309 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

dado123 wrote: Koju temperaturu drzis na daljinskom, koju brzinu ispuhivanja i da li isto drzis svih 24 sata.

Nije MOŽDA već sigurno si pogriješio, unutrašnja jedinica je visoko montirana zato i ima ventilator da sve to raspuše.
Tepmeratura koju održavam je 22c, ventilator na 2, ili kada hoću da brzo zagrijem na 3.
Tako grijem od 6h-00h, onih 6h ostavim na 19c.
Ni pod razno je ne gasiti, jer joj kasnije treba par sati da radi kako bi ugrijala.
A te temperature preko 23c, em nisu zdrave em imaš enormo povećanje potrošnje, kolega iz Swerige napisa da je zakonom regulisano da ne smiješ imati veći izlaz od 55c.
Ovo je mislim prvenstveno radi uštede enrgije.
Još nešto, bio sam u Švedskoj, većini država centralne europe i svi se maksimalno odgovorno odnose prema potrošnji energije (ne hodaju u gaćama u sred zime po stanu), nego obuku toplu majicu, deblje čarape i drže 21c u stanu.
I onda se pitamo od kuda im sve ono što imaju?
piplica

#2310 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

lovacs wrote:
pa ti si onda ko na konju sa 100KM racunom plus te grijalice. zamisli da sve grijes plinom ili grijalicama pa doslo bi te 300. tebi ce se za 2 godine isplatit ta klima. i onda nakon 3 godine uzmes jos jednu manju klimu za tu sobu i elham.
Jeste, za sada sam zadovoljan, ali moram napomenuti da se maksimalno odgovorno odnosimo prema energentima.
Sušilica, kuhanje i pranje veša (najveći potrošači), strogo samo po nižoj tarifi.
Nabavio sam uređaj koji se da programirati da u određeno vrijeme po potrebi uključuje-isključuje dovod el. energije, napunim veš mašinu sve poštimam ona se uključi u 4h ujutro opere, kada ustanem u sušilicu osušim i do 7h sve riješeno.
lovacs

#2311 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

piplica wrote:
lovacs wrote:
Jeste, za sada sam zadovoljan, ali moram napomenuti da se maksimalno odgovorno odnosimo prema energentima.
Sušilica, kuhanje i pranje veša (najveći potrošači), strogo samo po nižoj tarifi.
Nabavio sam uređaj koji se da programirati da u određeno vrijeme po potrebi uključuje-isključuje dovod el. energije, napunim veš mašinu sve poštimam ona se uključi u 4h ujutro opere, kada ustanem u sušilicu osušim i do 7h sve riješeno.
Pa ne znam bas koliko je pametno da imas dvotarifnu struju ako se grijes na struju jer najvecim dijelom se grijes po skupoj struji. koliko ti kwh na racunu dodje jeftine a koliko skupe struje. ako je pola pola a kako kazes da si disciplinovan da koristis jeftinu onda bi ti se sigurno isplatilo da imas jednotarifno brojilo. ta promjena na jednotarifno racunanje je nikakav problem.odes u direkciju i oni ti samo stave da je sve jedna tarifa ta srednja.
piplica

#2312 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

lovacs wrote: Pa ne znam bas koliko je pametno da imas dvotarifnu struju ako se grijes na struju jer najvecim dijelom se grijes po skupoj struji. koliko ti kwh na racunu dodje jeftine a koliko skupe struje. ako je pola pola a kako kazes da si disciplinovan da koristis jeftinu onda bi ti se sigurno isplatilo da imas jednotarifno brojilo. ta promjena na jednotarifno racunanje je nikakav problem.odes u direkciju i oni ti samo stave da je sve jedna tarifa ta srednja.
I to sam razmatrao ali više potrošim niže tarife tako da sam sa srednjom tarifom nekih 15km na gubitku.
lovacs

#2313 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

piplica wrote:
lovacs wrote: Pa ne znam bas koliko je pametno da imas dvotarifnu struju ako se grijes na struju jer najvecim dijelom se grijes po skupoj struji. koliko ti kwh na racunu dodje jeftine a koliko skupe struje. ako je pola pola a kako kazes da si disciplinovan da koristis jeftinu onda bi ti se sigurno isplatilo da imas jednotarifno brojilo. ta promjena na jednotarifno racunanje je nikakav problem.odes u direkciju i oni ti samo stave da je sve jedna tarifa ta srednja.
I to sam razmatrao ali više potrošim niže tarife tako da sam sa srednjom tarifom nekih 15km na gubitku.
pa dobro si se onda disciplinovo. kod mene je isto tako bila ves masina i masina za sudje sa onom odgodom starta i vazda su radile po niskoj i bojler isto tako al opet mi bilo pola i sad sam preso na srednju.
Hajlac

#2314 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

dado123 wrote:
piplica wrote:

Koju temperaturu drzis na daljinskom, koju brzinu ispuhivanja i da li isto drzis svih 24 sata.

E to može biti objašnjenje i onako niske temperature pri podu i onolike potrošnje. Na jedinici nije mogla rastjerivati hladni zrak pri podu, a na 26-28C forsirala se izbacujući jako topao zrak.
Je li vam bučna kad stavite vent. na dvicu?

I to što se okolni stanovi ne griju znači veću potrošnju jer indirektno dogrijavate i njihove stanove.
dado123

#2315 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

lovacs wrote:
dado123 wrote:
Hajlac wrote:

Gdje ti se nalazi stan jel blizu rijeke neke? kod mene je kuca nekih 400m uz rijeku Bosnu i duplo vise ima inja nego negdje gdje nema blizu rijeka.
Nisam uz rijeku ali se klime nalaze na sjevernoj strani zgrade,
a stan je orjentisan na dvije strane, tako da ima puno vanjskih zidova.
Ma kad ja skontam da niko oko mene negrije vise od jedne prostorije onda je ova potrosnja i odlicna.
Pogotovo sto se ispod stana nalaze poslovni prostori koji se nekoriste a stolarija im od celicnih profila iz 60tih.
dado123

#2316 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Hajlac wrote: E to može biti objašnjenje i onako niske temperature pri podu i onolike potrošnje. Na jedinici nije mogla rastjerivati hladni zrak pri podu, a na 26-28C forsirala se izbacujući jako topao zrak.

I to što se okolni stanovi ne griju znači veću potrošnju jer indirektno dogrijavate i njihove stanove.
Ma kad radi televizor na dvici se i necuje, na trici malo ali uopste nesmeta.
Cak ova u sobi radi cijelu noc na jedinici i oupste je necujem, sto se tice toga stvarno su tihe.
Hajlac

#2317 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

dado123 wrote: Temperatura u stanu je u dnevnoj bila oko 23 stepena sto je prilicno dobro.
Ako je to neki prosjek koji si do sad zapazio, to je OK - taman predveče počne jaka magla/vlaga. Pratio sam svoju sinoć i jutros - hem završi odmrzavanje i počne grijati 10ak minuta, već sva pomalo zabijeli.
Hajlac

#2318 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

dado123 wrote:
Hajlac wrote: E to može biti objašnjenje i onako niske temperature pri podu i onolike potrošnje. Na jedinici nije mogla rastjerivati hladni zrak pri podu, a na 26-28C forsirala se izbacujući jako topao zrak.

Ma kad radi televizor na dvici se i necuje, na trici malo ali uopste nesmeta.
Cak ova u sobi radi cijelu noc na jedinici i oupste je necujem, sto se tice toga stvarno su tihe.
Super, onda sad znaš kako to fercera s protokom zraka - evo kao i piplica drži na 2 i 3 po potrebi, naravno uz redovno čišćenje unutrašnje što filtera što samog radijatora.

http://www.klix.ba/forum/grijanje-na-st ... 0#p9420748
piplica

#2319 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

dado123 wrote: Ma kad radi televizor na dvici se i necuje, na trici malo ali uopste nesmeta.
@Dado123, ne štedi ventilatore, krilca takođe postavi na poziciju 4, nipošto automatika, može i swing.
dado123

#2320 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

piplica wrote:
dado123 wrote: Ma kad radi televizor na dvici se i necuje, na trici malo ali uopste nesmeta.
@Dado123, ne štedi ventilatore, krilca takođe postavi na poziciju 4, nipošto automatika, može i swing.
Od sada ce raditi na trici i jedna i druga stim sto cu nocu ovu u sobi smanjivati na jedinicu,
a ovu u dnevnom na dvicu i 19 stepeni.
Temperaturu na daljinskom preko dana cu vidjeti po danasnjoj potrosnji, da li cu drzati na 22 ili 23 stepena.
marketleader

#2321 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by marketleader »

piplica wrote:
lovacs wrote:
Gdje si kupila uređaj? Kakav je? Ja razmišljam da na bojler priključim uređaj pa da se samo pali kada je jeftina tarifa, kada sam na poslu tokom dana. Postoje oni klasični uređaji (utičnica sa tajmerom koji možes programirati), ali ne vjerujem da mi to odgovara u ovom slučaju. Da li je neko priklljučivao bojler na tajmer? Imate li preporuke za majstora i uređaj? Hvala.
Hajlac

#2322 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

piplica wrote:
Zašto ovo kažeš? Što više vrti zrak lijevo-desno i gore-dolje, to bolje raspoređuje topli a raspršuje hladni zrak.

FH klime su odlične tj. jako podesive jer imaju swing i na horizonalnim kao i na vertikalnim krilcima a obaška horizontalno krilce/lamelu podijeljenu tako da se lakše može dio zraka usmjeriti recimo prema nekim vratima ili stepenicama(kuće na dvije etaže ala na Breci).
zomri

#2323 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zomri »

Hajlac wrote:
piplica wrote:
Zašto ovo kažeš? Što više vrti zrak lijevo-desno i gore-dolje, to bolje raspoređuje topli a raspršuje hladni zrak.

FH klime su odlične tj. jako podesive jer imaju swing i na horizonalnim kao i na vertikalnim krilcima a obaška horizontalno krilce/lamelu podijeljenu tako da se lakše može dio zraka usmjeriti recimo prema nekim vratima ili stepenicama(kuće na dvije etaže ala na Breci).
@hajlac
koji je po tebi najbolji setting za Toshibe? trenutno mi stoji automatski ventilator bez swinga.
Hajlac

#2324 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

zomri wrote:
Hajlac wrote:
piplica wrote: @Dado123, ne štedi ventilatore, krilca takođe postavi na poziciju 4, nipošto automatika, može i swing.

@hajlac
koji je po tebi najbolji setting za Toshibe? trenutno mi stoji automatski ventilator bez swinga.
Swing plus fiksna postavka ventilatora (onoliko koliko vam nije bučno). Jedino noću (samo ako je klima u prostoriji gdje se spava), staviti na Auto ili Sleep mode.
piplica

#2325 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

marketleader wrote: Gdje si kupila uređaj? Kakav je? Ja razmišljam da na bojler priključim uređaj pa da se samo pali kada je jeftina tarifa, kada sam na poslu tokom dana. Postoje oni klasični uređaji (utičnica sa tajmerom koji možes programirati), ali ne vjerujem da mi to odgovara u ovom slučaju. Da li je neko priklljučivao bojler na tajmer? Imate li preporuke za majstora i uređaj? Hvala.
Kupio :)
Ovo sam nabavio na buvljoj pijaci kao i sve wattemetre koje posjedujem, nikada se ne zna šta čovjeku može zatrebati.
Plaćeno, sve po 3KM, s tim da je ovaj digitalni tajmer koji možeš programirati za 7 dana.
On bi ti odgovarao, ali moraš imati nekih ne baš tako puno prepravaka.
Najbitnije obrati pažnju na max. deklarisanu snagu opterećenja, mislim da neki standard 3600w, sako je bojler of 2kw onda paše.
A sa malo znanja možeš sam sebi uraditi.
Post Reply