Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Warashii

#2301 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Warashii »

Optimist wrote:Danas nesto prij 13h na semaforu kod rtv doma ispred mene Laguna 2 ode u iberturu. Jedva ga uspio ugasiti. Pridjem da vidim treba li ista, kad on ponovo upali motor o nastavi sa voznjom. :shock:
Svejedno palio ili ne palio, steta je svakako nastala.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2302 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Valjda je stigao do edvina bez ulja .....
greatful_and_dead

#2303 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by greatful_and_dead »

Pozdrav

Imam pitanje pa ako je neko voljan da mi odgovori. Možda sam promašio temu i unaprijed se izvinjavam.

Spremam se na jedan duži put i volio bih dobro pregledati auto. Auto mi je generalno ispravno, nemam ništa posebno što bih volio pregledati, nego onako generalno, jer ću preći oko 4000km.
Zanima me ima li potrebe i koisti da idem na tehnički? Odradio sam ga prije pola godine, sve ok. Uradio sam mali servis prije 1000km, veliki prije nekih 7,8 mjeseci. Kočnice također sređene prije par mjeseci.

Ima li neko neki savjet šta da pregledam, na šta da obratim pažnju? Pretpostavljam da mi treba mehaničar to odraditi, pa ima li neko savjet kome da odem za takav neki pregled? Također, ima li smisla da radim dijagnostiku i te neke preglede koje rade putem računara?

Napomenut ću da se slabo razumijem u auta. Dugo vozim, mislim da i dobro vozim, ali po pitanju mašine, dijelova sam stvarno tanak, jednostavno se nikad nisam interesovao.

Hvala za svaki savjet.
Bakir1

#2304 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Koji grad?
greatful_and_dead

#2305 Re: Pitamo Mehanicare ?

Bakir1 wrote:Koji grad?
Sarajevo
Bakir1

#2306 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Ostavi u pp broj ja mogu zamoliti kolege na stanici tehnickog da ti pogledaju auto ;-)
Warashii

#2307 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Warashii »

greatful_and_dead wrote:Pozdrav

Imam pitanje pa ako je neko voljan da mi odgovori. Možda sam promašio temu i unaprijed se izvinjavam.

Spremam se na jedan duži put i volio bih dobro pregledati auto. Auto mi je generalno ispravno, nemam ništa posebno što bih volio pregledati, nego onako generalno, jer ću preći oko 4000km.
Zanima me ima li potrebe i koisti da idem na tehnički? Odradio sam ga prije pola godine, sve ok. Uradio sam mali servis prije 1000km, veliki prije nekih 7,8 mjeseci. Kočnice također sređene prije par mjeseci.

Ima li neko neki savjet šta da pregledam, na šta da obratim pažnju? Pretpostavljam da mi treba mehaničar to odraditi, pa ima li neko savjet kome da odem za takav neki pregled? Također, ima li smisla da radim dijagnostiku i te neke preglede koje rade putem računara?

Napomenut ću da se slabo razumijem u auta. Dugo vozim, mislim da i dobro vozim, ali po pitanju mašine, dijelova sam stvarno tanak, jednostavno se nikad nisam interesovao.

Hvala za svaki savjet.
Savjeta imas milion po raznoraznim stranicama.
Mislim da si ti sa svoje strane odradio sve sto je trebalo odraditi, jedino ako si sad peh pa se desi jbga.
Ne bih da baksuziram al pehovi se najcesce desavaju takvim kao ti, koji bi sve da preduhitre da se ne bi sta desilo, ne daj Boze, a ono se desi.
Uglavnom, prst u uho, odradi eto reda radi taj "tehnicki" i uclani se u BIHAMK ;) .
greatful_and_dead

#2308 Re: Pitamo Mehanicare ?

Warashii wrote:
greatful_and_dead wrote:Pozdrav

Hvala za svaki savjet.
Savjeta imas milion po raznoraznim stranicama.
Mislim da si ti sa svoje strane odradio sve sto je trebalo odraditi, jedino ako si sad peh pa se desi jbga.
Ne bih da baksuziram al pehovi se najcesce desavaju takvim kao ti, koji bi sve da preduhitre da se ne bi sta desilo, ne daj Boze, a ono se desi.
Uglavnom, prst u uho, odradi eto reda radi taj "tehnicki" i uclani se u BIHAMK ;) .

Hahahahahha, ne bi mi vjerovao koji sam peh po tom pitanju. Baš zbog tih pehova (da ne dužim priču, ali 4 puta mi se dan, dva prije putovanja auto kvarilo) hoću sad da preduhitrim što se preduhitrit može. Znam da se ne može sve preduhitriti, ali eto koliko je moguće.

A član BIHAMK-a sam godinama ;)

Hvala ti!
Warashii

#2309 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Warashii »

greatful_and_dead wrote: Hahahahahha, ne bi mi vjerovao koji sam peh po tom pitanju. Baš zbog tih pehova (da ne dužim priču, ali 4 puta mi se dan, dva prije putovanja auto kvarilo) hoću sad da preduhitrim što se preduhitrit može. Znam da se ne može sve preduhitriti, ali eto koliko je moguće.

Hvala ti!
A nista.
I sam sam ti takav.
3-4 puta prije odlaska na godisnji odnor auto mi se isto tako kvarilo.
Prosle godine cak i na moru, crk`o akumulator i neke zice se odpojile.
Uglavnom sekirancijom i pokusavanjem da se nesto preduhitri neces nista dobiti nego samo izgubiti zivaca a i novca.
Sa srecom ;) .
greatful_and_dead

#2310 Re: Pitamo Mehanicare ?

Warashii wrote:
greatful_and_dead wrote: Hahahahahha, ne bi mi vjerovao koji sam peh po tom pitanju. Baš zbog tih pehova (da ne dužim priču, ali 4 puta mi se dan, dva prije putovanja auto kvarilo) hoću sad da preduhitrim što se preduhitrit može. Znam da se ne može sve preduhitriti, ali eto koliko je moguće.

Hvala ti!
A nista.
I sam sam ti takav.
3-4 puta prije odlaska na godisnji odnor auto mi se isto tako kvarilo.
Prosle godine cak i na moru, crk`o akumulator i neke zice se odpojile.
Uglavnom sekirancijom i pokusavanjem da se nesto preduhitri neces nista dobiti nego samo izgubiti zivaca a i novca.
Sa srecom ;) .
Ma ne sekiram se, više mi je radi mira u glavi, da znam da sam odradio šta se može s moje strane. E sad ako rikne nešto neplanirano, Bože moj, zovi BIHAMK :D
Kataklinger

#2311 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Preporuka za dobrog mehaničara kod kojeg mogu održavat Peugeot? Najčešće će to biti mali servis i ostale sitnice tipa redovna provjera sistema klime, stabilizatora, kugli itd....jer ebeni ovlašteni servis je pljačka, platio 263KM mali servis, i još mi po preporuci proizvođača nasuli Total ulje.....Ubuduće idem na Castrol Edge ili Mobil 1 ESP full sintetiku, jer auto ima FAP.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2312 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Kataklinger wrote:Preporuka za dobrog mehaničara kod kojeg mogu održavat Peugeot? Najčešće će to biti mali servis i ostale sitnice tipa redovna provjera sistema klime, stabilizatora, kugli itd....jer ebeni ovlašteni servis je pljačka, platio 263KM mali servis, i još mi po preporuci proizvođača nasuli Total ulje.....Ubuduće idem na Castrol Edge ili Mobil 1 ESP full sintetiku, jer auto ima FAP.
Pa sta hoces,peugeot preporucuje total. Nisu te prevarili po tom pitanju. Ti ako hoces mozes sipati i floriol,al' ne u ovlastenom. Ja imam hdi motor,i sipam samo total. Nema potrebe za drugim,jer svoj pos'o obavlja bez greške.
boky327

#2313 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by boky327 »

Pitanje vezano za stelovanje farova
Audi a4 b6 lijevo kratko baca na 2m ispred auta a desno bas kako treba da bude, oba mmotorica rade. Kad je do kraja podignuto desno je taman a lijevo nula. Preko onih sarafica na faru mogu stelovati samo duga. Ima li ko kakav savjet, neko mi je rekao da se to rjesava dijagnostikom da se samo lijevi podigne.
Kataklinger

#2314 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

konektovan wrote:
Kataklinger wrote:Preporuka za dobrog mehaničara kod kojeg mogu održavat Peugeot? Najčešće će to biti mali servis i ostale sitnice tipa redovna provjera sistema klime, stabilizatora, kugli itd....jer ebeni ovlašteni servis je pljačka, platio 263KM mali servis, i još mi po preporuci proizvođača nasuli Total ulje.....Ubuduće idem na Castrol Edge ili Mobil 1 ESP full sintetiku, jer auto ima FAP.
Pa sta hoces,peugeot preporucuje total. Nisu te prevarili po tom pitanju. Ti ako hoces mozes sipati i floriol,al' ne u ovlastenom. Ja imam hdi motor,i sipam samo total. Nema potrebe za drugim,jer svoj pos'o obavlja bez greške.
Pa nisam ni rekao da su me prevarili, vec sam i sam naveo po preporuci proizvodjaca, a obzirom da je ovlasteni serviser nece sigurno sipat po preporuci Dacie :D al hajd je'at ulje, bitnije mi je naci dobrog mehanicara za odrzavanje HDI-ja...
shandrprcSA

#2315 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

samo da zahvalim bitangi na majstorluku, nachipovao si ga svaka ti cast :thumbup:

Image

... i zaboravio sam te pitati gdje su sad okupljanja chunera?
bitanga_sa_otesa

#2316 Re: Pitamo Mehanicare ?

nema na cemu,a okupljanje je kod energoinvesta na parkingu,a ako bude kisa onda je u interexu :D
bitanga_sa_otesa

#2317 Re: Pitamo Mehanicare ?

bitanga_sa_otesa wrote:nema na cemu,a okupljanje je kod energoinvesta na parkingu,a ako bude kisa onda je u interexu :D
p.s. ne gasaj toliko da te radar ne uslika :run:
shandrprcSA

#2318 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

bitanga_sa_otesa wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:nema na cemu,a okupljanje je kod energoinvesta na parkingu,a ako bude kisa onda je u interexu :D
p.s. ne gasaj toliko da te radar ne uslika :run:
aha hvala jos jednom...inace smanjim brzinu prije radara jer imam i previse kazni koje nisam platio ali poslije radara kad opletem po gasu, uuhhhh...sad s obrazom mogu stati na crtu
NK33

#2319 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NK33 »

Kataklinger wrote:
konektovan wrote:
Pa nisam ni rekao da su me prevarili, vec sam i sam naveo po preporuci proizvodjaca, a obzirom da je ovlasteni serviser nece sigurno sipat po preporuci Dacie :D al hajd je'at ulje, bitnije mi je naci dobrog mehanicara za odrzavanje HDI-ja...
Kod ostalih majstora ce te izaci 220KM (moj slucaj) i jos sam dobio filter goriva koji nije identican onom koji je izvadjen ali odgovara mom autu - zamjenski. Pa sad skontaj je li bolje za 40KM vise ici u ovlasteni servis ili se zezati sa majstorima pa da ucis na vlastitim greskama koji je dobar a koji ne.
Qler

#2320 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

shandrprcSA wrote:samo da zahvalim bitangi na majstorluku, nachipovao si ga svaka ti cast :thumbup:

Image

... i zaboravio sam te pitati gdje su sad okupljanja chunera?

Ni ja je nisam brze vozio :)
NediM17

#2321 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Moja je dolazila do 172km/h po GPS-u, po cajgeru 175km/h. Naravno po haubom Yamahina zvijer sa 1250ccm. :D
Qler

#2322 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

I ova ima istu ljutu zvijer pod haubom :) 75 bijesnih konja :) out of control :)
bitanga_sa_otesa

#2323 Re: Pitamo Mehanicare ?

Qler wrote:

Ni ja je nisam brze vozio :)
Mogla je jos bilo je jos gasa :)
Qler

#2324 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Nisi se ti vozio u njoj 175km/h :) kao na tresnji :) rekao bi bar 220 da ide :)
NediM17

#2325 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Pravo da ti kazem, meni to i nije izgledalo tako strasno, ali auto je stvarno bio beton, trapovi, amortizeri, 110.000km na satu. A mogu ti reci, kad si sam u autu, slatko je i isla i ubrzavala.

Pomalo mi je zao sto je nisam zadrzao i ugradio plin u nju.

Jedino me stalno jeba*ala sto se desni tocak grijao, da li neki cilindar ili bolcn, koji klinac nije valjao, i svako malo bi mi majstor to razradi, ali za mjesec opet zapekne. Zbog toga sam promijenio i 2x senzor ABS-a/TCS-a. Takodjer, lagano se na obrvama krenula nazirati hrdja, ali nista strasno sto se nije moglo sprijeciti.

Sve u svemu, bila je odlican auto, uz neke sitne zajebancije (grijanje tocka, senzor ABS-a, elektroventil grijanja, vodilica elektricnog podizaca, itd...).
Post Reply