da te pitam zlatane ko je profesor sad na uvodu iz matematike ?zlaataan wrote:Ove godine, svako ko je položio prijemni, upao je bar u samofinansirajuće. I na prvom i na drugom roku. Naravno, redovni na račun kantona su popunjeni u prvom roku.Sunrise00 wrote:buduci da znam da ovdje ima dosta etf-ovaca, da priupitam ovdje da ne otvaram temu dzabaako prijemni ne uradim dobro jel' i dalje mogu upasti u samofinansirajuce
hvala
Prijemni je bio izrazito lagan, na zaokruživanje. Ima i pripremna nastava, koja obrađuje gradivo koje dolazi na ispitu.
Uglavnom, ako iole znaš, upisaćeš se.![]()
Naravno, upisati se i završiti u roku, na ETFu nije isto![]()
Sretno
Kutak za ljubitelje matematike
-
matematicar_teski
#2301 Re: Kutak za ljubitelje matematike
- zlaataan
#2302 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Uvod u matematiku je sada Linearna algebra i geometrija. Drži red. prof. dr. Behdžet Mesihović.matematicar_teski wrote:da te pitam zlatane ko je profesor sad na uvodu iz matematike ?zlaataan wrote:Ove godine, svako ko je položio prijemni, upao je bar u samofinansirajuće. I na prvom i na drugom roku. Naravno, redovni na račun kantona su popunjeni u prvom roku.Sunrise00 wrote:buduci da znam da ovdje ima dosta etf-ovaca, da priupitam ovdje da ne otvaram temu dzabaako prijemni ne uradim dobro jel' i dalje mogu upasti u samofinansirajuce
hvala
Prijemni je bio izrazito lagan, na zaokruživanje. Ima i pripremna nastava, koja obrađuje gradivo koje dolazi na ispitu.
Uglavnom, ako iole znaš, upisaćeš se.![]()
Naravno, upisati se i završiti u roku, na ETFu nije isto![]()
Sretno
Ali ode u penziju možda iduće godine.
- Sunrise00
#2303 Re: Kutak za ljubitelje matematike
hvala
protiv integrala nemam apsolutno nista
al' me poprilicno strah prijemnog jer posljednje dvije godine sam matematiku radila 'em u inostranstvu, 'em tonu nekih stvari koje uopste nisu na prijemnom
(statistika, mehanika, diskretna matematika, integrali, izvodi i tako to) doduse, ruku na srce, znam uraditi haman sve zadatke sa prijemnog od prosle godine, a i dosta onih otprije pa ne bi trebao biti problem
al' mogu malo paniciti
ah da i ne mogu ici na pripremnu nastavu, jer tada imam ispite tamo...
(do 26.6) al' sam vec nabavila skripte
i da, jos halalite sto sam ovdje ovo pitala, ne vidjoh temu o etf-u
protiv integrala nemam apsolutno nista
ah da i ne mogu ici na pripremnu nastavu, jer tada imam ispite tamo...
- zlaataan
#2304 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ma ništa.Sunrise00 wrote:hvala![]()
protiv integrala nemam apsolutno nistaal' me poprilicno strah prijemnog jer posljednje dvije godine sam matematiku radila 'em u inostranstvu, 'em tonu nekih stvari koje uopste nisu na prijemnom
(statistika, mehanika, diskretna matematika, integrali, izvodi i tako to) doduse, ruku na srce, znam uraditi veliku vecinu zadataka sa prijemnog od prosle godine, a i dosta onih otprije pa ne bi trebao biti problem
al' mogu malo paniciti
![]()
ah da i ne mogu ici na pripremnu nastavu, jer tada imam ispite tamo...(do 26.6) al' sam vec nabavila skripte
![]()
Stvarno, prijemni je najmanji problem. Tek onda slijedi ono pravo
Za pripremnu, ja nisam ni išao na nju, znam još ljudi koji nisu. Ali ima i onih koji znaju, a idu na pripremnu, ali eto da u slučaju neuspjeha na prijemnom, bar znaju da su dali sve od sebe.
-
djetelina_
#2305 Re: Kutak za ljubitelje matematike
zlaataan wrote: Uvod u matematiku je sada Linearna algebra i geometrija. Drži red. prof. dr. Behdžet Mesihović.
Ali ode u penziju možda iduće godine.
- zlaataan
#2306 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Pa dobro. Ta ima mjestadjetelina sa 3 lista wrote:zlaataan wrote: Uvod u matematiku je sada Linearna algebra i geometrija. Drži red. prof. dr. Behdžet Mesihović.
Ali ode u penziju možda iduće godine.![]()
on ide u penziju odkako sam ja upisala fakultet
nece ti taj jos za 3-4 godine u penziju
Ma ja sam sa njim završio, pa mi je i svejedno
-
djetelina_
#2307 Re: Kutak za ljubitelje matematike
a ista sam 
- Ajatolah_
#2308 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Zanima me koliko tiketa onog binga u kladionicama moram odigrati da bih sigurno dobio makar nešto?
Izvlači se 35/49 kuglica, na listiću je šest brojeva. Ja sam išao logikom da, pošto 14 brojeva neće biti izvučeno, moramo odigrati sve kombinacije po 6 od prvih 20 (14+6), ali to izađe na 38.760 listića, pa me zanima može li se ovo kako skratiti?
-
matematicar_teski
#2309 Re: Kutak za ljubitelje matematike
joj kod behdzuke sam upiso 10 koje su to patnje bilezlaataan wrote:Pa dobro. Ta ima mjestadjetelina sa 3 lista wrote:zlaataan wrote: Uvod u matematiku je sada Linearna algebra i geometrija. Drži red. prof. dr. Behdžet Mesihović.
Ali ode u penziju možda iduće godine.![]()
on ide u penziju odkako sam ja upisala fakultet
nece ti taj jos za 3-4 godine u penziju
![]()
Ma ja sam sa njim završio, pa mi je i svejedno![]()
-
SprecoM
#2310 Re: Kutak za ljubitelje matematike
B. Mesihović bi mogao biti od koristi ( i kada ode u penziju) u novoj oblasti matematike, geometrije, fizike, logike,..., koja se zove: "relativistička algebra"!
Na novoj temi u forumu http://www.eAkademik.com ću izložiti njene temelje!! Forum sa najboljim alatima.
Jednu od jednakosti iz te oblasti imate u mom avataru. Posla ima dovoljno za sve ljupopitljive matematičare i fizičare u BiH!
Na novoj temi u forumu http://www.eAkademik.com ću izložiti njene temelje!! Forum sa najboljim alatima.
Jednu od jednakosti iz te oblasti imate u mom avataru. Posla ima dovoljno za sve ljupopitljive matematičare i fizičare u BiH!
-
numizmatic
#2311 Re: Kutak za ljubitelje matematike
ne vjerujem 
-
matematicar_teski
#2312 Re: Kutak za ljubitelje matematike
behdzo ne moze meda a kamoli da bude koristan u nekim novim oblastima matematike 
-
mathunter
-
marginalka
#2314 Re: Kutak za ljubitelje matematike
pozdrav, zna li neko je li ima neka fina stranica za računanje određenih-neodređenih integrala svih oblika, a da nije wolframalpha?
-
matematicar_teski
#2315 Re: Kutak za ljubitelje matematike
evo upravo gledam statistiku medalja po takmicenjima i vidm da je bosanski koledz preuzeo primat iz matke nad 2-om
-
convict
#2316 Re: Kutak za ljubitelje matematike
zar je KŠC ovako loš? bolje rezultate medresa ostvarila
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#2317 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Matematiku ne znam, al' zato fiziku pojma nemam.
Naletih na fb pa reko da zalijepim 
-
SprecoM
#2318 Re: Kutak za ljubitelje matematike
René Descartes – izreke i citati
“Mislim, dakle jesam” René Descartes “Ako želite tražiti istinu, potrebno je da makar jednom u životu u nešto sumnjate, po mogućnosti u sve.”
Čitavo jutro tražim članak o René Descartes (koji sam imao prije nekoliko godina i mogao čitati na B-H-S jeziku, kompletna biografija sa prikazom sadržaja i suštine glavnih ideja i učenja) i nikako da ga pronađem na Web-u!
Računam (razmišljam): Možda netko od posjetilaca ove teme mi pomogne u tome?!
“Mislim, dakle jesam” René Descartes “Ako želite tražiti istinu, potrebno je da makar jednom u životu u nešto sumnjate, po mogućnosti u sve.”
Čitavo jutro tražim članak o René Descartes (koji sam imao prije nekoliko godina i mogao čitati na B-H-S jeziku, kompletna biografija sa prikazom sadržaja i suštine glavnih ideja i učenja) i nikako da ga pronađem na Web-u!
Računam (razmišljam): Možda netko od posjetilaca ove teme mi pomogne u tome?!
-
Mlad i Nevin
#2319 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Pozz,
Da li mi neko može provjeriti jesam li dobio tačan rezultat ovog integrala? Dakle, radi se o običnom integralu koji se ne rješava ni smjenom ni parcijalnom integ.

Da li mi neko može provjeriti jesam li dobio tačan rezultat ovog integrala? Dakle, radi se o običnom integralu koji se ne rješava ni smjenom ni parcijalnom integ.

-
Frooteky
#2320 Re: Kutak za ljubitelje matematike
+cMlad i Nevin wrote:Pozz,
-
Mlad i Nevin
#2321 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Kako čovjek zakaže na banalnim detaljima 
-
Mlad i Nevin
#2322 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Evo mene sa još jednim zadatkom
Ako mi neko može uradit ovaj integral. Radio sam ga na ispitu pa da vidim jel ispalo tačno. Ja sam ga radio kao običan integral, nisam koristio smjenu ni parcijal.

- zlaataan
#2323 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ovo dušu dalo za parcijalne razlomke.Mlad i Nevin wrote:Evo mene sa još jednim zadatkomAko mi neko može uradit ovaj integral. Radio sam ga na ispitu pa da vidim jel ispalo tačno. Ja sam ga radio kao običan integral, nisam koristio smjenu ni parcijal.
Ne znam kako si ti onda uradio
http://www.wolframalpha.com/input/?i=in ... %5E3%29+dx
-
Mlad i Nevin
#2324 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Užasno uradio 
-
valter115
#2325 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Kad si to ti molim te zavrsio Pedagogiju ili Psihologiju pa da tvrdis da je inteligencija izmisljen pojam.Sta vise,Inteligencija je jedan od bitnijih faktora u izgradnji tebe kao licnosti.Ocito si neobavjesten o inteligenciji.Malo se raspitaj,pametnije ti je.Nego djeci ovdje prosipati tvoje glposti kako je matematika glup predmet i kako je niko ne voli.U ovoj vasoj raspravi,upravo je najbitniji faktor INTELIGENCIJA ljudi.Shvatite neki ljudi su inteligentni za Matematiku,dok su drugi opet stvoreni za jezike,a opet oni treci su stvoreni nezz za geografiju i slicno.Dakle,radi se o tzv.Faktorima inteligencije koje je proucavao jedan naucnik Spirman i on je utvrdio da ja Inteligencija zasluzna za znanje matematike,to jeste postoji NUMERICKI FAKTOR ,i to je samo jedan faktor od 7 njih koji utice na uspjesno operiranje brojevima.Jel vam sada jasno,sto je nekog Bog dao za matematiku.EtoAve, Nijaz! wrote:nellington wrote:
Ciki, pa znaš mene
To je tvoj izbor, pitanje je zasto mrzimo matematiku, a ja kazem da je ne volimo zato sto je dosadna.
--------------------------------
Zelio bih pitati, ove sto se nazivaju inteligentnim pa zato vole matematiku, zasto uistinu vole matematiku.
Matematika nema nikakve veze sa inteligencijom, sta vise inteligencija je izmisljen pojam i takvo nesto uopce ne postojji.
Znaci, zasto volite matematiku?
@Karabaja
Isti sam ti, cim pomislim na skolu, odmah mi zlo. Bljak!