BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

mirzet87sa

#2301 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

155_mm wrote: da se je moglo napraviti moglo se je. da se je moralo ako se imalo misli na buducnost moralo se je. ali cinjenica je da nije i jednostavno nije moguce nadoknaditi ovih posljednjih 20 katastrofalnih godina u namjenskoj industriji.
iako sam svjestan znacaja namjenske industrije za buducnost bosne pitam se polako ima li stvarno smisla dalje jahati tog mrtvog konja. mislim ako nesto ne ide ne ide. a i proizvodnja oruzja i municije i nije za svakoga. za takvo nesto ipak mora postojati jedna doza ozbiljnosti u drustvu. i vise je nego ocigledno da te doze ozbiljnosti kod bosnjaka jednostavno nema.
vjeruj mi, najmanje je do radnika. radnici nisu krivi, kriva je uprava, stranka i ekipa. taj mrtvi konj nikad zapravo nece ni umrijeti, jer oboje znamo zasto.
jednostavno je, postavi nekog neutralnog direktora koji nije pod nicijim uticajem, pritiskom itd. odrijesi mu ruke i upleti sipu, gledaj kako se za par mjeseci firma koja je duga preko 10km dize na noge.
Safet90

#2302 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Safet90 »

Zasto je bolje stanje u drugin fabrikama? Kao u Igmanu npr?
mirzet87sa

#2303 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Safet90 wrote:Zasto je bolje stanje u drugin fabrikama? Kao u Igmanu npr?
Jer se bave proizvodnjom manjih kalibara, municije i vjerovatno imaju ugovorenu konstantnu isporuku svog proizvoda na trzistu. A i ne jebe ih drzava, banke i ekipa.
155_mm

#2304 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Safet90 wrote:Zasto je bolje stanje u drugin fabrikama? Kao u Igmanu npr?
IGMAN ima takodje civilni die municije i to mu dosta znaci. PRETIS radi samo za vojsku i tu se mnogo toga da smutiti. To je privuklo stranacke lesinare na PRETIS.
155_mm

#2305 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Mujezinović: Zaustaviti kampanju protiv namjenske industrije u BiH

NAMJENSKA INDUSTRIJA

Enver Mujezinović - iz sjene "Pogorelice" u saradnju s Vašingtonom!

02 Jun 14 - 14:31:33

Delegacija bh. namjenske industrije boravi ovih dana u Sjedinjenim Američkim Državama, a predvodi je pomoćnik direktora Federalne direkcije za namjensku industriju Enver Mujezinović, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odlazak ove delegacije u Vašington i razgovori sa visokim američkim dužnosnicima vrlo važan su, kako saznajemo, signal podrške naporima ove industrije i dijela federalnih vlasti da se potencijal bh. namjenske proizvodnje mnogo bolje iskoristi.

Istovremeno, ova posjeta je, na poziv iz SAD, i rezolutan odgovor medijskoj kampanji protiv bh. namjenske industrije, koja se u dijelu bh. medija vodila, a za račun pojedinaca koji su u svemu tražili vlastitu korist.

Naime, prije nekoliko mjeseci, Vlada FBiH je potpisala memorandum o razumjevanju sa uglednom američkom kompanijom „Howell Machine“, a vezi sa njihovim mogućim investiranjem u bh. industriju. Amerikanci su pokazali snažnu volju i spremnost, no medijski izvještaji i neargumentirane optužbe na njihov račun su, kako saznaje Patria, usporili provođenje njihovih namjera za investiranje.

No, aktivnosti su nastavljene i sada Mujezinović, zajedno sa predstavnicima kompanija nastavlja razgovore u SAD.

Istovremeno, odlazak Mujezinovića u SAD, te njegovi kontakti sa visokim zvaničnicima te zemlje imaju i personalni značaj, jer skida nametnutu hipoteku zbog afere Pogorelica u kojoj je Mujezinović bio jedan od optuženi.

Tada su bivšim visokim funkcionerima sigurnosnog aparata BiH podmetnute optužbe za formiranje nekakvog terorističkog kampa. Ali, svi optuženi, osim Mujezinovića, Irfan Ljevaković, Bakir Alispahić, Ejub Ikić i Edham Veladžić su oslobođeni svih optužbi od strane Vrhovnog suda, no i nakon toga su se u medijima i političkim obračunima povlačile te lažne optužbe.

No, Mujezinovićevim odlaskom u SAD na čelu bh. delegacije, na izvjestan način iz Vašingtona ja jasno poručeno šta misle o tim optužbama i aktuelnoj kampanji protiv namjenske industrije, prenosi NAP.
http://www.nap.ba/vijest.php?id=2093

ja koliko skonta ovi su otisli u ameriku da bi se suprostavili medijskoj kampanji protiv bosanske namjenske industrije u domacim medijima. :-)

kako ispada iz ovog clanka nije sve izgubljeno sa Howell-om i dalje se pregovara. mozda nesto i bude od prijedloga kolege forumasa mirzeta da na celo PRETIS-a dodje stranacki nezavisan covjek. ali tesko je u to povjerovati poslije svega sta se dogadjalo zadnjih mjeseci. :sad:
Safet90

#2306 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Safet90 »

Najbolje bi bilo da ude i strani kapital i da oni cine jedna dio uprave firme. To bi onemogucilo politicko politicke igrice.
155_mm

#2307 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Safet90 wrote:Najbolje bi bilo da ude i strani kapital i da oni cine jedna dio uprave firme. To bi onemogucilo politicko politicke igrice.
to je i bio cilj ove saradnje sa howellom. ne da preuzmu nego da upravljaju sa firmom. ali se digla kuka i motika da se amerikanci otjeraju u cemu se i uspijelo. ali izgleda da se i dalje pregovara sa amerikancima.
Fact

#2308 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Fact »

Safet90 wrote:Najbolje bi bilo da ude i strani kapital i da oni cine jedna dio uprave firme. To bi onemogucilo politicko politicke igrice.
Optimalno da je taj kapital iz Turske,je li tako? :roll:
155_mm

#2309 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Fact wrote:
Optimalno da je taj kapital iz Turske,je li tako? :roll:
a sta je tvoj problem konkretno? mozda ti mozemo i pomoci.
Fact

#2310 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Fact »

155_mm wrote: a sta je tvoj problem konkretno? mozda ti mozemo i pomoci.
Ništa.Zapravo tebi se i nisam obraćao.
Ne znam što se ti meni obraćaš u trećem licu?
Stvar je interne prirode između mene i forumaša kojega sam citirao.
155_mm

#2311 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Fact wrote:
155_mm wrote: a sta je tvoj problem konkretno? mozda ti mozemo i pomoci.
Ništa.Zapravo tebi se i nisam obraćao.
Ne znam što se ti meni obraćaš u trećem licu?
Stvar je interne prirode između mene i forumaša kojega sam citirao.
postao si javni post i to mi daje pravo da komentarisem tvoj post ne samo meni nego svima nama. za privatne stvari imas privat post. obracam ti se jer bi vjerovatno nas mnogo ovdje bilo spremni sakupiti kakve sadake tebi za kartu do istanbula. u nadi da ces prestati srati po forumu (pa evo i na ovoj temi) sa tvojom kronicnom problemom sa turcima.
.
Fact

#2312 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Fact »

155_mm wrote:
postao si javni post i to mi daje pravo da komentarisem tvoj post ne samo meni nego svima nama. za privatne stvari imas privat post. obracam ti se jer bi vjerovatno nas mnogo ovdje bilo spremni sakupiti kakve sadake tebi za kartu do istanbula. u nadi da ces prestati srati po forumu (pa evo i na ovoj temi) sa tvojom kronicnom problemom sa turcima.
.
Naravno,nisam ni rekao da ne možeš napraviti repliku na moj post.Tako da su ti prve dvije rečenice apsoluto nevažne.
Nisam bio u Istanbulu,tako da ako mi želiš financirati putovanje do Istanbula,apsolutno sam za. :thumbup:
Nikakvog ja problema nemam sa Turcima,ne znam odakle ti ta ideja.
Samo ubuduće bih te zamolio da paziš na izražavanje,ipak mora postojati određena kultura dijaloga. :kiss:
haos1

#2313 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by haos1 »

mozda se nema za lovce, ali nama bi bespilotne letjelice u vecem broju, svaka sa po 1-2 bombe puno, dusu dale za neprijateljsku pjesadiju. a i nisu po nemogucoj cijeni. a moglo bi ih se i preraditi za supersonicni let, nesto ko raketa za upotrebu vise puta, da nisu laka meta PVO-u.. premda ne znam jel takvo što moguće kod nas.
madner

#2314 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Najbolje bi bilo da im stavimo toljagu, to je visenamjenski alat. Sleti pored protivnicke pjesadije, opali toljagom i odleti.
mirzet87sa

#2315 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Mi smo zaostali za vojnom tehnologijom i kao takvi vbr nam je vrh vrhova, nazalost.. i ja bih volio da smo vojna sila, medjutim treba stvari gledat realnije
haos1

#2316 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by haos1 »

upravu ste, ali i kakva takva vazdušna oprema je bolja nego nikakva, a znamo i inače da su dronovi ubojiti 100% za pješadiju, a nama za to i treba, ne bi bio dog-figt sa drugim lovcima. više kao strateški potez, ili nešto tako, napominjem (HR i SRB ih imaju) zračni segment jer kakav god da je, vjerujem da je 1 UAV ubojitiji i precizniji (+ izviđanje) od hrpe bacača, maljutki, itd... nema se para, ali potpuno zapostavljanje zračnog segmenta može imati katastrofalne posljedice.

a ni improviziranje i (3D printanje) kopiranje nije isključeno, ipak je 21.st. ali kao što je već opće poznato, korupcija+krimninal su najopasniji

:bih:Ako želiš mir, pripremi se za rat!
155_mm

#2317 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mirzet87sa wrote:Mi smo zaostali za vojnom tehnologijom i kao takvi vbr nam je vrh vrhova, nazalost.. i ja bih volio da smo vojna sila, medjutim treba stvari gledat realnije
u pravu si zaostali smo opasno za za vojnom tehnologijom ali izgleda da bi se to mogloo pasno promijeniti.
radi se o mogucoj saradnji sa USA-partnerom u proizvodnji samohodnih haubica kalibra 155 mm. i kako rece ministar amerima je to prioritet broj jedan. nacelnik opstine NT govori o najvecem ugovoru u BiH i namjenskoj industriji. trebalo bi biti posla za iduci 6-7 godina. vjerovatno se radi o sistemu "nakalami topce na kamjonce" nesto kao srbijanska NORA B-52. izgleda da su ameri vidjeli da se to moze dobro prodati sirotinjskim zemljama a jeftino proizvesti u bosni.
jos kad bi se kako za bosnu moglo kako organizirati nekih 200-300 komada ovih orudja mislim da bi se ratna opcija na ovim prostorima iskljucila za mnogo decenija. naravno sve pod uslovom da PRETIS ne usere i ostanemo bez proizvodnje granata za haubice koje sami prozvodimo. mada kad se radi o bosnji nije ni to iskljuceno.
mirzet87sa

#2318 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

155_mm wrote: u pravu si zaostali smo opasno za za vojnom tehnologijom ali izgleda da bi se to mogloo pasno promijeniti.
radi se o mogucoj saradnji sa USA-partnerom u proizvodnji samohodnih haubica kalibra 155 mm. i kako rece ministar amerima je to prioritet broj jedan. nacelnik opstine NT govori o najvecem ugovoru u BiH i namjenskoj industriji. trebalo bi biti posla za iduci 6-7 godina. vjerovatno se radi o sistemu "nakalami topce na kamjonce" nesto kao srbijanska NORA B-52. izgleda da su ameri vidjeli da se to moze dobro prodati sirotinjskim zemljama a jeftino proizvesti u bosni.
jos kad bi se kako za bosnu moglo kako organizirati nekih 200-300 komada ovih orudja mislim da bi se ratna opcija na ovim prostorima iskljucila za mnogo decenija. naravno sve pod uslovom da PRETIS ne usere i ostanemo bez proizvodnje granata za haubice koje sami prozvodimo. mada kad se radi o bosnji nije ni to iskljuceno.
od ovoga nema nista.. barem ne sad za sad.. bili su nesto dolazili delegati iz jedne eu zemlje ( da sad ne govorim koje)da im se radi 105ca medjutim nisu zadovoljni, a i ne isplati nam se raditi to sto oni traze ( poluproizvod ).. nesto se ne volim mijesati u politiku ali koja je stranka ovaj trhulj? nije se bas pokazao kad je u pitanju namjenska industrija - pretis, trebao je davnih dana da smijeni trenutnog direktora jer je taj isti prokockao milione..
drndalo

#2319 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Pa ne mislis valjda da ih je procerdao slucajno, bez amina iz stranke/vlade ?
heckler

#2320 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

mirzet87sa wrote:
155_mm wrote: u pravu si zaostali smo opasno za za vojnom tehnologijom ali izgleda da bi se to mogloo pasno promijeniti.
od ovoga nema nista.. barem ne sad za sad.. bili su nesto dolazili delegati iz jedne eu zemlje ( da sad ne govorim koje)da im se radi 105ca medjutim nisu zadovoljni, a i ne isplati nam se raditi to sto oni traze ( poluproizvod ).. nesto se ne volim mijesati u politiku ali koja je stranka ovaj trhulj? nije se bas pokazao kad je u pitanju namjenska industrija - pretis, trebao je davnih dana da smijeni trenutnog direktora jer je taj isti prokockao milione..
Evo ode smrad
Nadzornom odboru privrednog društva „Pretis“ d.d. Vogošća Vlada Federacije 12.6.2014. je dala saglasnost za razrješenje Hajrudina Peze, na njegov zahtjev, dužnosti direktora.
Data je i prethodna saglasnost za imenovanje Nermina Džindića za vršioca dužnosti direktora „Pretisa“ na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja postupka izbora direktora društva na osnovu javnog konkursa, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Sto se tice onih 155ica... daj boze da od tog nesto bude ali previse sam cuo "trebalo bi", "gledacemo da", "prema mojim saznanjima" ...
ins

#2321 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

mirzet87sa wrote: od ovoga nema nista.. barem ne sad za sad.. bili su nesto dolazili delegati iz jedne eu zemlje ( da sad ne govorim koje)da im se radi 105ca medjutim nisu zadovoljni, a i ne isplati nam se raditi to sto oni traze ( poluproizvod )..
E jbg sad, oni pricaju o fazi potpisivanja ugovora a ti "od ovoga nema nista"

Oni o samohotkama 155, ti o haubicama 105... :-)

Meni je ovo vrlo zanimljiva novost za BNT :thumbup:
ins

#2322 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

mirzet87sa wrote: nesto se ne volim mijesati u politiku ali koja je stranka ovaj trhulj? nije se bas pokazao kad je u pitanju namjenska industrija - pretis, trebao je davnih dana da smijeni trenutnog direktora jer je taj isti prokockao milione..
Pezo je Alispahicev covjek, dakle ono krilo SDA koje je nedavno izgubilo uticaj. Trhulj je isto SDA, ali ne znam koje krilo :roll:
mirzet87sa

#2323 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Ljudi moji, o kakvim vi ugovorima pricate? Pa danas je bio strajk/protest radnika i trazila se smjena cijelog menadzmenta zajedno sa direktorom. Menadzment je kriv sto roba ne ide, jer je njih par u talu koji GODINAMA kradu pare i ovy firmu dovode u propast i odbijaju da napuste funkciju
I ponavljam jos jednom, od ugovora novih nema NISTA! Daj boze da ne propadne ovaj na kojem radimo, a vjerovatno hoce jer su glupani sve zajebali.
ins

#2324 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Pricamo o ovome sa BNT, nije rijec o Pretisu :wink:
mirzet87sa

#2325 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

ins wrote:Pricamo o ovome sa BNT, nije rijec o Pretisu :wink:
Pretis pravi 155, a ne bnt.
Post Reply