Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
ami8

#2301 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

Eurosa wrote:Samo da prjavim da smo bili bolesni i da smo isli na boce ali sada smo zdravi ko dren :-D :-D :run:
Dijagnoza? Ove moje da kucnem u drvo ništa, prve dvije godine vakcinisao, kako ne izlaze iz kuće prestao, jednom godišnje tableta za parazite, po 6 kg vagaju a nisu debele :D , 4 i 5 godina.
ami8

#2302 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

Meni su rekli kada smo našli prvu mačku da do godinu dana jedu koliko mogu, odnosno ne treba se specijalno držati nekih doza, a nakon godinu dana porciju svesti na ona uputstva sa pakovanja prema kilaži. Vjerovatno su zato ove naše tako narasle, kvalitetno se u mladosti hranile. :D
simbabimba

#2303 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by simbabimba »

Moj macak je alergican na buhe I ima dermatitis po ledjima, pomozite mi cime smijem da mu namazem te krastice, dobio je antibiotike da pije, ali I dalje se licka I gricka ko lud, koza mu je u sve gorem stanju.

I da, zna li neko ima li kod nas da se kupe ove tablete protiv buha Comfortis (spinosad) ?
ennna

#2304 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ennna »

Maca s kojom sam se ja družila :) je imala ponekad gubitak dlake i kao krastice.....dok prijatelji nisu rekli da je to bilo i njihovoj maci dok je jela Whiskas krekere , rekli su mi da je whiskas previse slan.....ja sam radi eksperimenta provjerila i zaista nije gubila vise dlaku...
simbabimba

#2305 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by simbabimba »

Da, i alergija na hranu se jednako manifestuje na koži - krastice i gubitak krzna zbog iritacije. Nego ne znam kako da mu ublažim iritaciju :-?
MADMalice

#2306 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MADMalice »

Da li je neko imao iskustva s kastriranom macom koja to kao da i nije. Mislim ima nagone i ganja macke okolo sve u 16. :D
Partizzanka

#2307 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Partizzanka »

Imam pitanje... Moze li maca koja je prvo bila vanjska, pa je uzeli jedni bezdusni ljudi pa bila mjesec dana kucna maca - opet biti vanjska

Nismo mi Tita mi ne bismo nikada macu izbacili iz kuce
Al rodjak je uzeo i sada eto kao ne moze bla bla FUJ!!!

Btw ako neko zeli udomiti macu rodjena je krajem septembra ... Fina i sad naucena da bude u stanu
luna09

#2308 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Ma naravno da "može" . Samo što će vani živjet cirka 2 dana. Dok shvati da treba bježati već će biti ili udarena ili rastrgana. Mora da je rođo kupio "igračku" mjezimcu pa mu sad dosadila. Izvini na sarkazmu al kad takve stvari pročitam poludim :evil: :evil:
Partizzanka

#2309 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Partizzanka »

cek cek
prvo nece biti na ulici u gradu
nego na vikendici gdje su joj mama, tetka, braca, otac i cijela jedna mala kolonija porodicna :)
moji ih hrane tu svaki barem 2-3 dana a ima i drugih koji hrane mace

ona je tu zivjela i prije nego je udomljena

o razlozima necu ... bolje je da ne kazem nista
luna09

#2310 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Partizzanka wrote:cek cek
nego na vikendici gdje su joj mama, tetka, braca, otac i cijela jedna mala kolonija porodicna :)

ako nema drugog izlaza nek je vrate tu gdje je bila.valjda će je "porodica" prihvatiti natrag. ja sam svoje cica-mace izvela na snijeg jedan satak i dugodlakoj ništa a krtkodlaka dobila naveče temperaturu.(princeza :-D ). pokušajte peko raznih grupa na fb da je udomite . meni je uspjevalo nekoliko puta.
mefistofilis

#2311 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

luna09 wrote:

ako nema drugog izlaza nek je vrate tu gdje je bila.valjda će je "porodica" prihvatiti natrag. ja sam svoje cica-mace izvela na snijeg jedan satak i dugodlakoj ništa a krtkodlaka dobila naveče temperaturu.(princeza :-D ). pokušajte peko raznih grupa na fb da je udomite . meni je uspjevalo nekoliko puta.
ima kod mene oko kuce pet macaka (malih) hrani ih komsiluk. i ima jedna duge dlake i kad je ono bilo snijega njoj se na trbuscicu na onim dlakama led pohvatao. meni je bas bilo zao ali sta im ja mogu, ne mogu imati deset macaka.

nego: one tablete protiv parazita sto su dvije marke valjda jedna (mada je cijena nebitna), valja li da ja to svojoj maci sam dajem. pegla mi ici kod veterinara
pravabubica

#2312 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pravabubica »

Gdje kupiti tablete protiv parazita osim kod veterinara ? Nekad je bilo u Pet shopu, sad vise nema, a bas mi je previse komplicirano da svaki put kad mi treba ganjam veterinara. Imam 4 mace pa se brzo potrosi
Cholina_Lokica

#2313 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

pravabubica wrote:Gdje kupiti tablete protiv parazita osim kod veterinara ? Nekad je bilo u Pet shopu, sad vise nema, a bas mi je previse komplicirano da svaki put kad mi treba ganjam veterinara. Imam 4 mace pa se brzo potrosi
Veterinarska apoteka na grbavici kod pijace, ili na stupu u sklopu vet stanice, ili bilo koja vet stanica koja ima recepciju pa samo tu uletis. Ne smiju u pet shopovima drzati lijekove, mogu samo veterinari ili apoteke
escobar__

#2314 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by escobar__ »

atorniji putnik wrote:
luna09 wrote:

ima kod mene oko kuce pet macaka (malih) hrani ih komsiluk. i ima jedna duge dlake i kad je ono bilo snijega njoj se na trbuscicu na onim dlakama led pohvatao. meni je bas bilo zao ali sta im ja mogu, ne mogu imati deset macaka.

nego: one tablete protiv parazita sto su dvije marke valjda jedna (mada je cijena nebitna), valja li da ja to svojoj maci sam dajem. pegla mi ici kod veterinara
Moj "čopor" se u podrum smjesti, zimi im ostavim malčice otvoren prozor, koju dekicu, stiropora ili bilo šta toplo i tu se skupljaju. Ljeti vrijeme svakako provode oko kuće pa im podrum ne treba. :D Probaj i ti ako imaš kakav prostor (šupa, recimo), smjesti ih tamo preko zime.
mefistofilis

#2315 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

a nemam supe. imam ono podrum u sklopu kuce i tu i auto parkiram pa mi je to malo bezveze, potencijal za nezgodu 100%

a tacno sam razmisljao da napravim nesto uz kucu vidio sam na netu, kao tunel i valjda je to i skloniste od cuka i "brlog" ali valjalo bi ih nauciti na to.

i jos jedna stvar mi nije jasna.
dosta puta sam gledao da macke ne bjeze "pametno" od cuka. gledam onog svog, on jeste onako malo smotan i lijen ali ako mislis da cuko hoce da te pojede zasto ides uz stepenice koje vode u dead-end pored toliko prostora na sve strane.
jednog su mi macka cuke vec ubile :sad: a ne mogu ih ja pored baste i njihovih drugova okolo drzati unutra po cijeli dan...ono...dilema samo takva
agent_001

#2316 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by agent_001 »

Kao da je to mudrost :) ima pola godine moj junoša otvara sva vrata, ako nisu zaključana, skoći i objesi se za šteku..
satira

#2317 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by satira »

samo da se pohvalim da i moj maci otvara sam vrata :D
VenomousV

#2318 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

ima li neko iskustva sa apscesom??
dalmatinka

#2319 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by dalmatinka »

VenomousV wrote:ima li neko iskustva sa apscesom??
Tuča s drugom mačkom? Kod takvih rana ne čekati već odmah kod veterinara. Moj je nakon ugriza na repu dobio injekciju antibiotika i 8 dana tablete, objasnili su mi da se rane šire i odumire tkivo.
VenomousV

#2320 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

zvala sam ja veta cim sam ugledala, na sto mi je rekao da mu pocnem davati antibiotike
macak je ok, fino jede i normalno se ponasa, ali znam da ce se ta situacija sa apscesom morati rjesavati, u smislu dreniranja i ciscenja istog...

imam jedno lose iskustvo od prije dvije godine, kada je macak uginuo jer se to nije tretiralo na pravi nacin, pa sam malo skepticna oko ponovnog zvanja doticnog veterinara (iako je inace ok) da se pozabavi ovim apscesom :/
pathyeshme

#2321 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pathyeshme »

Nikad ni jednu mačku nisam odveo veterinaru.
Pune su rana i bolesti... Skoro je pravilo da mi novookoćene imaju problema s očima i na kraju vide samo na jedno oko... Jedan šepa jer mu je cuko otkinuo donji dio šape... Jedan je mačor hodao slomljenog repa jer mu je neki idiot slomio... Jedna je od starosti uho sebi skoro otkinula pa je gnoj iz njega kapala...

Uglavnom, pustim ja da se priroda za sve pobrine :D
Cholina_Lokica

#2322 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

I super gledas patnju, hebo te kralj bolesne nacije....

Venomous pa drugog veta, valjda je to kao kod pasa, ciscenje i sve to
pathyeshme

#2323 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pathyeshme »

Cholina_Lokica wrote:I super gledas patnju, hebo te kralj bolesne nacije....

7 mačaka, doduše nisu kućne, sve su avlijske... Da ih vodim veterinaru trebao bi mi MMF-ov kredit. Barem ih hranim, kupim im i suhu hranu... Dosta od mene :D
VenomousV

#2324 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

Cholina_Lokica wrote:
imas nekoga za preporuciti?
a da dolazi u kucne posjete :roll:

edukovala sam se youtubeom u slucaju da macak sam otvori ceskanjem...

edit: nakon sto sam po ko zna koji put precesljala teme u kojim se preporucuju veterinari, cini mi se da je kulenovic ok, pa cu najvjerovatnije njega zvati =)
Cholina_Lokica

#2325 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Jbg, ja ne znam te koji dolaze kuci :/
Probaj njega, ja sam ga vidjela par puta i cinio mi se ok, ne znam koliko je strucan stvarno.
Post Reply