Ne vjerujem!
Hajmo malo o religijama..
- pussysmoke
#2301 Re: Hajmo malo o religijama..
@Aharon
Ne vjerujem!
Nije moguće da samo to imaš da kažeš. Zašto tako kratko?
Ne vjerujem!
- vatrogasac
#2302 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa bi i ti kao Mao ponovio Kulturnu revoluciju. A bilo je i drugih sličnih verzija...zlokruhovic wrote: Izvini Nine , ali čim nanjušim propagandu i kad retki religijaši sa solju u glavi uzmu u ruke sav taj religijski vekovni talog predstavljajući ga kao osnovu našeg napretka u svim vidovima , odmah dobijem ospice pa sam tvrdoglaviji nego inače.![]()
- nasa
#2303 Re: Hajmo malo o religijama..
pa sam tvrdoglaviji nego inače.
Izvini @zlokkruh ali ovo kad sam procitala.......cuj nego inace
-
belfy
#2304 Re: Hajmo malo o religijama..
da se i ja i ti napokon slozimo.NIN wrote:jooooooooooooj zlohljebicu, naporan si ko kocka uz brdo! Ohani malo, nadodji, nahrani kerove, ... opusti se ba!
@zlokruh,
meni kao ateisti je jako jasna pozicija i vjere i religije. meni samo ne ide u glavu kako tebi nije. tvoj troskok na svaki post o vjeri i njihovom pogledu ne moze nikako biti opravdan. cini mi se, da i kada bi oni rekli "ne ubij!" ti bi rekao - "ne ubij onog iste vjere!". to prelazi u anomaliju koju ces ti lako okarakterisati kao ekstremizam. nije valjda da i sam tezis onome sto osudjujes?
- zlokruhovic
#2305 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa zar i ti Nine krenu sa frazama: "militatni ateizam" , "agresivni ateisti",...?! , evo Aharon je već počeo o tome , ali nemoj bar ti.asurbanipal wrote:zlokruhovic wrote:
Tradicije ovog tipa treba izbaciti podhitno kao što su mnoge druge tradicije odbačene iz istih štetnih razloga.
Možda zvuči i izgleda paradoksalno, ali i oni se bore protiv tradicije i odbacuju je...![]()
Istinaih boli pa onda idu lagati opanjkavati ljude.
Ljudi trebaju svesno da odbace tradicije bolesnih monotesitčkih ideologija , a ne na silu.
"Odbacivanje" starih tradicija silom je upravo osnovna tradicija monoteista jer oni se zasnivaju na sili i na negiranju drugih kako bi sebe potvrdili.
- NIN
#2306 Re: Hajmo malo o religijama..
Ma, slazemo se mi, bez obzira sto smo jednom krenuli na krivu pa ispalo kao je ispalo. Desi se, sta ces.belfy wrote:da se i ja i ti napokon slozimo.NIN wrote:...![]()
- zlokruhovic
#2307 Re: Hajmo malo o religijama..
Burazeru reci ti meni šta sam jakonretno slagao?? , i šta sam loše konkretno rekao pa ti se ne sviđa šta pišem??belfy wrote:da se i ja i ti napokon slozimo.NIN wrote:jooooooooooooj zlohljebicu, naporan si ko kocka uz brdo! Ohani malo, nadodji, nahrani kerove, ... opusti se ba!![]()
@zlokruh,
meni kao ateisti je jako jasna pozicija i vjere i religije. meni samo ne ide u glavu kako tebi nije. tvoj troskok na svaki post o vjeri i njihovom pogledu ne moze nikako biti opravdan. cini mi se, da i kada bi oni rekli "ne ubij!" ti bi rekao - "ne ubij onog iste vjere!". to prelazi u anomaliju koju ces ti lako okarakterisati kao ekstremizam. nije valjda da i sam tezis onome sto osudjujes?
A što se tiče ovoga ne "Ne ubij onoga iste vere" , to se upravo tako misli , i ja ne mogu preći preko religijaške kontradikcije u tekstovima gde se kaže "Ne ubij" a vamo se jasno nevernici postavljaju kao niža i nemoralna bića.
U tome je i celi problem zapravo!
-
Aharon
#2308 Re: Hajmo malo o religijama..
Da i ti ponešto shvatiš i razumiješ.pussysmoke wrote:@Aharon
Ne vjerujem!Nije moguće da samo to imaš da kažeš. Zašto tako kratko?
- pussysmoke
#2309 Re: Hajmo malo o religijama..
Aharon wrote:Da i ti ponešto shvatiš i razumiješ.pussysmoke wrote:@Aharon
-
Aharon
#2310 Re: Hajmo malo o religijama..
Meni je stalo do toga da komuniciram i sa najprostijim svijetom, a kamoli s nekim ko je u poziciji apsolutne superiornosti.pussysmoke wrote:Aharon wrote:Da i ti ponešto shvatiš i razumiješ.pussysmoke wrote:@Aharon
Legendo! Nikad ne razočaraš.
Sama tvoja upadica je tako upečatljiva i značajna, da bi bio "cliche" ne odreagovati na nju i ne dati ti par trenutaka intelektualnog trijumfa...
Ovako, sretan sam zbog tvoje radosti.
-
kerima1
#2311 Re: Hajmo malo o religijama..
Aharon jel ti poznato kako to da su krscani od Isa_Isusa dosli na ideju da ga obozavaju,mjesto slijede kao zidovi i muslimani svoje poslanike? Kako su po tvom shvacanju historije nastale svete knjige,primjer slicno navode sve tri o prijasnjim poslanicima,
- zlokruhovic
#2312 Re: Hajmo malo o religijama..
Evo ja ću ti kratko reći.kerima1 wrote:Aharon jel ti poznato kako to da su krscani od Isa_Isusa dosli na ideju da ga obozavaju,mjesto slijede kao zidovi i muslimani svoje poslanike? Kako su po tvom shvacanju historije nastale svete knjige,primjer slicno navode sve tri o prijasnjim poslanicima,
Koncept Isusa kao boga i božjeg sina je odvratni miks judaizma i rimskog koncepta obožavanja rimskog cara kao božanstva.
Samo to božanstvo(rimski car) nije bilo jevrejskog tipa sa dogmatikom već sasvim nešto drugačije.
Mogu ja podrobnije o tome , ali mislim da je ovom krtkom rečenicom sve jasno.
-
kerima1
#2313 Re: Hajmo malo o religijama..
interesantno kruhu,hajde budi fin ne svadjaj se otjerat ces Aharona,a ja imam silu pitanja.zlokruhovic wrote:Evo ja ću ti kratko reći.kerima1 wrote:Aharon jel ti poznato kako to da su krscani od Isa_Isusa dosli na ideju da ga obozavaju,mjesto slijede kao zidovi i muslimani svoje poslanike? Kako su po tvom shvacanju historije nastale svete knjige,primjer slicno navode sve tri o prijasnjim poslanicima,
Koncept Isusa kao boga i božjeg sina je odvratni miks judaizma i rimskog koncepta obožavanja rimskog cara kao božanstva.
Samo to božanstvo(rimski car) nije bilo jevrejskog tipa sa dogmatikom već sasvim nešto drugačije.
Mogu ja podrobnije o tome , ali mislim da je ovom krtkom rečenicom sve jasno.
- pussysmoke
#2314 Re: Hajmo malo o religijama..
Aharon wrote:...sretan sam zbog tvoje radosti.

-
Aharon
#2315 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa, ako pogledaš na recimo biblijske priče, čak i u Novom Zavjetu, o tome ko je slijedio Ješu'a dok je bio živ - pod uvjetom da dopustimo, teme radi, da su te priče autentične - vidjet ćeš da su to bili Jevreji. Njegovi apostoli. U tom periodu Ješu' kaže da on nije došao da izmijeni Mošeove zakone niti da traži od ljudi da se prestanu rukovoditi njima, samo je došao da "zalutale ovčice naroda Israelova vrati na pravi put." Zamjerao je svećenstvu okoštalost i odmicanje od suštine zarad vlastite koristi i sl. Ješu' se, onako kako je opisan, ponašao kao jevrejski haham, odnosno rabin, čak je donosivši odluke konsultirao oralnu Toru, dakle predanja, a ne samo ono što je zapisano, što nam ukazuje da, bez obzira na kritike, nije se odmicao od farizejske tradicije (to vrijeme je bilo vrijeme konflikta farizeja i saduceja).. Iz tih priča se vidi da on nije tvrdio za sebe da je sin Božiji, a posebice ako je istina da je saslušan u Sanhedrinu, iz riječi Rabbana Gamaliela (koji se spominje i u Talmudu), jednog od vodećih autoriteta Sanhedrina da se zaključiti da Ješu' nije na bilo koji način promovirao politeizam, jer da jeste, nema sumnje da bi ga Jevreji žestoko kritikovali, svi - bilo bi sve jasno odmah... On je možda za sebe tvrdio da je mešiakh, ali bilo ih je tako mnogo u to vrijeme - mešiakh kod Jevreja nije isto što i kod kršćana, mešiakh bi naprosto trebao biti vladar iz reda Davidove loze u Olam Ha-Ba, Svijetu koji će doći, ili u vremenu kad će ljudi, prema jevrejskim biblijskim pričama, spoznati da su Jevreji na pravom putu, i tražiti od njih da ih poduče tome kako se moliti Jahvi i pravilno ga štovati... S obzirom da narodi nisu spoznali da su Jevreji na pravom putu, štaviše Rimljani su ih ugnjetavali i svakodnevno tražili da sebi dopuste i politeističke tradicije, ovi su zaključili da on ne može biti mešiakh..kerima1 wrote:Aharon jel ti poznato kako to da su krscani od Isa_Isusa dosli na ideju da ga obozavaju,mjesto slijede kao zidovi i muslimani svoje poslanike? Kako su po tvom shvacanju historije nastale svete knjige,primjer slicno navode sve tri o prijasnjim poslanicima,
Činjenica da je razapet sa dvojicom "lestaija" - ne lopova, nego hajduka, a hajduci su bili pobunjenici protiv Rima u to vrijeme, obično radikalni Makabejci i Sicarii - i okrunjen trnjem kao "melekh jehudim" kralj Jevreja, Ješu' je najvjerovatnije bio jedan od pobunjenih Jevreja, a nikako onaj lik kojeg znamo iz Novog Zavjeta, mistični "bogočovjek", ljut na "varljive Jevreje" i u potpunosti izolovan od previranja u Judeji.
Nakon dva stoljeća iza toga, većina sljedbenika kršćanstva su nejevreji, a Jevreji u potpunosti odbacuju novu dogmu o Bogu i njegovom sinu, kao jasno i nedvosmisleno politeističku.
Kako se to dogodilo? Ukratko tako što je Šaul/Pavle zaključio i odlučio da mu se objavio Ješu' i rekao mu da zanemari zakone i Jevreje i počne pozivati nejevreje da vjeruju u njega, Ješu'a, kao Božijeg sina jednakog Ocu itd. On je proklamovao da su dolaskom Ješu'a prestali važiti zakoni, tako da se kršćani ne obrezuju, jedu svinjetinu, i sl. Naravno, on je i mogao samo nejvrejima, i to onima sa politeističkom tradicijom, obzanjivati takvu dogmu. S obzirom na činjenicu da nije insistirao na Tanakhu i Mošeovim zakonima, na Talmudu i rabinskim učenjima, kršćanstvo se formiralo onako kako ga danas znamo. Flaviji, a posebice Tit i Vespazijan Flavije, koji su i pogromili Jevreje u Judeji, imali su, tako se danas špekulira, ulogu u širenju nove ideologije u pogledu Ješu'e putem Josifa Flavija (Josif ben Matatijahu, jevrejski pisar u službi Rima), koja je za stradanje Ješu'a krivila ne rimske vladare, koji su ga razapeli, nego su ih kroz dirljive priče na izvjestan način abolirali, a Jevreje prikazali kao zvijeri, kojima je jedino na umu u to vrijeme rimske tiranije bilo kako da ubiju Ješu'a. Barem se danas špekulira tako, a snimljeno je i nekoliko dokumentaraca u vezi s tim. Ješu' je u jevrejskoj tradiciji neprepoznatljiv, i Jevreji prema njemu nemaju nikakav poseban odnos, niti ga bilježe kao istaknutu mesijansku figuru. U to vrijeme je bilo mnogo mešiakha ustanika, poput Šem'una od Peree, Menahima ben Jude i dr. Svi su ubijeni na različite načine. Nejasno je zašto bi Jevreji izdvojili Ješu'a da traže da ga pogube, kad mu je sljedba bila mala i neznatna...
Kasnija kršćanska dogma, nakon cara Konstantina i nakon Nikejskog sabora, poprimila je još rigorozniji i Jevrejima neprepoznatljiviji oblik, a sve kršćanske tradicije su do nedavno propovijedale krivnju Jevreja za sve što se Ješu'u dogodilo. Kasniji historijski i društveni procesi su od crkve i kršćanstva napravili to što su napravili.
- fatamorgana
#2316 Re: Hajmo malo o religijama..
A kod nas je opet u punom zamahu nekulturna revolucija ... zapravo se ne zna koja je štetnija po društvo ....vatrogasac wrote:
Pa bi i ti kao Mao ponovio Kulturnu revoluciju....
- zlokruhovic
#2317 Re: Hajmo malo o religijama..
Aharone brate napaćeni , aj svega ti napiši jedna opširan tekst o tome kako su hrišćanske tradicije Evrope ključno uticale na nauku,filozofiju i moralno podignuće ljudi od početka od 15.veka?!
Lepo si ranije predočio da je po tom pitanju islam nenadjebiv , ali ipak ima nešto i u hrišćanskoj tradiciji što je dovelo do napretka valjda?!
Vidim da raskrinkavaš hrišćansku tupavu "suštinu" kvazimonoteizma , ali da se bar nijedna hrišćanska tradicija ne zalomi a da je ključno i presudno uticala na napredak nauke i filozofije ne bi ti ništa prigovorio.
Lepo si ranije predočio da je po tom pitanju islam nenadjebiv , ali ipak ima nešto i u hrišćanskoj tradiciji što je dovelo do napretka valjda?!
Vidim da raskrinkavaš hrišćansku tupavu "suštinu" kvazimonoteizma , ali da se bar nijedna hrišćanska tradicija ne zalomi a da je ključno i presudno uticala na napredak nauke i filozofije ne bi ti ništa prigovorio.
-
kerima1
#2318 Re: Hajmo malo o religijama..
Aharon zanimljiva zidovsko gledanje na Isa ili Josu'u,nisi mi odgovorio za nastanak sve tri svete Knjige,mene sada bas zanima kako je onda moguce da sve tri govore isto o poslanicima,Nuhu,sulejmanu,Davudu,Jusufu,ne znam tacno koji se sve spominju,ali u sve tri Knjige.
Last edited by kerima1 on 05/06/2014 22:36, edited 1 time in total.
- NIN
#2319 Re: Hajmo malo o religijama..
...pa prostor gdje je nastala ideja boga koga nazivamo abrahamskim i kojem se molis nije mnogo veci od nase male Bosnice. Ostalo je istorija, a kolega ce ti pojasniti pojedinosti.kerima1 wrote:Aharon zanimljiva zidovsko gledanje na Isa ili Josu'u,nisi mi odgovorio za nastanak sve tri svete Knjige,mene sada bas zanima kako je ond amoguce da sve tri govore isto o poslanicima,Nuhu,sulejmanu,Davudu,Jusufu,ne znam tacno koji se sve spominju,ali u sve tri Knjige.
-
kerima1
#2320 Re: Hajmo malo o religijama..
Pitam Aharona o velikim stvarima,necem tvoj odogovr iš išNIN wrote:...pa prostor gdje je nastala ideja boga koga nazivamo abrahamskim i kojem se molis nije mnogo veci od nase male Bosnice. Ostalo je istorija, a kolega ce ti pojasniti pojedinosti.kerima1 wrote:Aharon zanimljiva zidovsko gledanje na Isa ili Josu'u,nisi mi odgovorio za nastanak sve tri svete Knjige,mene sada bas zanima kako je ond amoguce da sve tri govore isto o poslanicima,Nuhu,sulejmanu,Davudu,Jusufu,ne znam tacno koji se sve spominju,ali u sve tri Knjige.
- NIN
#2321 Re: Hajmo malo o religijama..
Moje isprike i zal sto sam Vas uvrijedio svojom gluposcu!kerima1 wrote:Pitam Aharona o velikim stvarima,necem tvoj odogovr iš išNIN wrote:...pa prostor gdje je nastala ideja boga koga nazivamo abrahamskim i kojem se molis nije mnogo veci od nase male Bosnice. Ostalo je istorija, a kolega ce ti pojasniti pojedinosti.kerima1 wrote:Aharon zanimljiva zidovsko gledanje na Isa ili Josu'u,nisi mi odgovorio za nastanak sve tri svete Knjige,mene sada bas zanima kako je ond amoguce da sve tri govore isto o poslanicima,Nuhu,sulejmanu,Davudu,Jusufu,ne znam tacno koji se sve spominju,ali u sve tri Knjige.![]()
-
kerima1
#2322 Re: Hajmo malo o religijama..
Moje isprike i zal sto sam Vas uvrijedio svojom gluposcu!
- zlokruhovic
#2323 Re: Hajmo malo o religijama..
http://www.rodnovjerje.com.hr/savez.html
Evo hrvatske nove-stare verske udruge.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... oga-Peruna
U Srbiji su još uvek u statusu pokušaja , ali imaju jaku veru i trude se da to i ozvaniče pravom udrugom kao i braća po veri Hrvati.
E sad čeka se obnova stare vere i u Bosni , a i vreme je bilo jer ovih meseci je došao jasan znak sa neba u vidu kiše i poplava da naši stari bogovi plaču od muke šta su ljudima učinili oni zli bogovi(a šatro jedan u tri varijante) sa bliskog istoka.
Evo hrvatske nove-stare verske udruge.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... oga-Peruna
U Srbiji su još uvek u statusu pokušaja , ali imaju jaku veru i trude se da to i ozvaniče pravom udrugom kao i braća po veri Hrvati.
E sad čeka se obnova stare vere i u Bosni , a i vreme je bilo jer ovih meseci je došao jasan znak sa neba u vidu kiše i poplava da naši stari bogovi plaču od muke šta su ljudima učinili oni zli bogovi(a šatro jedan u tri varijante) sa bliskog istoka.
-
Aharon
#2324 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne mislim da je ovo jevrejsko gledanje na Ješu'u, više - uvjetno rečeno - historijsko gledanje na Jevreja Ješu'u, koji je tvrdio za sebe da je mešiakh, i zbivanja koja su dovela do uspostavljanja nove dogme sa primjesama politeizma.kerima1 wrote:Aharon zanimljiva zidovsko gledanje na Isa ili Josu'u,nisi mi odgovorio za nastanak sve tri svete Knjige,mene sada bas zanima kako je onda moguce da sve tri govore isto o poslanicima,Nuhu,sulejmanu,Davudu,Jusufu,ne znam tacno koji se sve spominju,ali u sve tri Knjige.
Mnogi istraživači, manje i više ozbiljni, tvrde da su Flaviji "napravili" kršćanstvo kakvo mi poznajemo.
Ipak, preporučujem knjigu "Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth". Validan pokušaj da se osvijetli život historijskog Ješu'a.
Ne spominju se svi naviji u sve "tri knjige" - Kur'an spominje većinu navija iz sve tri tradicije, Novi Zavjet jako malo, a Tanakh patrijarhe i jevrejske navije. Islam je u cjelosti apsorbirao judaizam i malo ga korigirao, tako da to i nije čudno. U suštini, abrahamanska tradicija je tradicija sve "Ibrahimove/Avrahimove djece", i te priče su se pričale dolje dugo prije njihovog bilježenja u formi knjiga i predanja.
-
Aharon
#2325 Re: Hajmo malo o religijama..
Ali, zašto bih ja falsificirao činjenice samo zato da udovoljim tvojoj navijačkoj strasti? Ono, hej, hvali malo moju vjeru i to! To bi bilo krajnje nekorektno.zlokruhovic wrote:Aharone brate napaćeni , aj svega ti napiši jedna opširan tekst o tome kako su hrišćanske tradicije Evrope ključno uticale na nauku,filozofiju i moralno podignuće ljudi od početka od 15.veka?!
Lepo si ranije predočio da je po tom pitanju islam nenadjebiv , ali ipak ima nešto i u hrišćanskoj tradiciji što je dovelo do napretka valjda?!![]()
Muslimani su pokušali spojiti racionalizam sa svojom vjerom u 8 stoljeću tako kako su pokušali - došli su posljednji ali su prvi počeli sa etabliranjem razuma kao temeljnog alata u spoznavanju svijeta, Jevreji su ih u tome slijedili gotovo u stopu jer su živjeli u njihovim sredinama i išli s njima u "škole"; kod kršćana se to javlja u 17. stoljeću, kao posljedica radova Newtona i drugih, i sve češćih poziva na validaciju svega putem razuma, pa je Christian Wolff tvrdio da se religiji treba pristupiti kao matematici, pa je John Locke promovirao kršćanski deizam, kao odmak od dogme i mirenje sa racionalnim... Protestantske sredine su bile zahvalnije za ovakve poduhvate za razliku od katoličkih (nažalost Brunoov primjer je nejpoznatiji..).. Međutim ti mislioci nisu imali podršku zvanične crkve, za razliku od racionalista za vrijeme Abasija, kad je zvanični "mezheb" - "vjersko učenje", najbliže što muslimani imaju crkvi, podržavalo racionalistički pristup u vjeri i van nje. I šta sad ja da radim? Da lažem da to nije tako kako bih tebi udovoljio?
Ja ne mogu izbrisati halife Haruna er-Rešida i Me'muna iz historije, Alhacena, Avicenu i druge.. Nije moja krivica što su muslimani imali učenjake koji su se bavili i svjetovnim i vjerskim naukama istovremeno. To je taj zlatni islamski period kako ga svi zovu..
Da se razumijemo, ja ne mislim da je islam zbog toga istinska vjera, on je to što jeste, modificirani ortodoksno-gnostički judaizam sa primjesama kršćanstva, samo su abasijske mu'tezilijske interpretacije bile takve kakve jesu.
Evo da te utješim, bilo je islamskih učenjaka koji se nisu slagali sa racionalistima i drukčije su interpretirali islam, ali su ih abasijske vlasti progonile kroz pogrome historijski poznate kao"mihna" (vrsta inkvizicije, samo protiv tradicionalnih islamskih učenjaka) i davale podršku racionalistima. Da li ti je sada lakše?