sanabe wrote:pa pricaju zene na pijaci da je takoljubav_aha wrote:od koga tacno je zabranjenoEborg wrote:Po mom nekom shvatanju, svaka vjerska zabrana treba da ima uporište u logici, medicini i sl. Npr. ako je svinjetina zabranjena to je zato jer je nezdrava a ne "jer je Bog tako rekao", alkohol pomućuje razum i nije zdrav itd.
E sad, imaju tri stvari koje me bune koje su prilično besmislene:
1) Zašto je zabranjeno spavati na stomaku? Navodno tada "šejtan jaše na leđima". Ne vjerujem da je medicinski to toliko štetno da je zabranjeno.
2) Zašto je zabranjeno nositi žutu odjeću? Navodno je žuta boja pohlepe ali opet nema logike.
3) Zašto je zabranjeno ispreplesti prste? Navodno je to "šejtanski posao". OK, možda izgleda lijeno ali to je samo ispreplitanje prstiju zaboga!![]()
Hvala!
Par pitanja za one koji poznaju islam
- ljubav_aha
#2301 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
- ljubav_aha
#2302 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Static-X wrote:a ovdje je biti iskren pa nek gori![]()
![]()
velenje
-
ronhill
#2303 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pricaju "muslimani" koji imaju u kuci 5 Kur'ana da im skupljaju prasinu, i to one velike da vide gosti iz svakog coska kuce a iza u polici "maksuzija"Eborg wrote:Po mom nekom shvatanju, svaka vjerska zabrana treba da ima uporište u logici, medicini i sl. Npr. ako je svinjetina zabranjena to je zato jer je nezdrava a ne "jer je Bog tako rekao", alkohol pomućuje razum i nije zdrav itd.
1) Zašto je zabranjeno spavati na stomaku? Navodno tada "šejtan jaše na leđima". Ne vjerujem da je medicinski to toliko štetno da je zabranjeno.
2) Zašto je zabranjeno nositi žutu odjeću? Navodno je žuta boja pohlepe ali opet nema logike.
3) Zašto je zabranjeno ispreplesti prste? Navodno je to "šejtanski posao". OK, možda izgleda lijeno ali to je samo ispreplitanje prstiju zaboga!![]()
Hvala!
- ljubav_aha
#2304 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pricaju muslimani razlicitih profila iz razlicitih razlogaronhill wrote:pricaju "muslimani" koji imaju u kuci 5 Kur'ana da im skupljaju prasinu, i to one velike da vide gosti iz svakog coska kuce a iza u polici "maksuzija"Eborg wrote:Po mom nekom shvatanju, svaka vjerska zabrana treba da ima uporište u logici, medicini i sl. Npr. ako je svinjetina zabranjena to je zato jer je nezdrava a ne "jer je Bog tako rekao", alkohol pomućuje razum i nije zdrav itd.
Hvala!
-
zonbirile
#2305 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ima li šta o ribama,morskim,riječnim?
- cat lover
#2306 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
biće, samo pratizonbirile wrote:ima li šta o ribama,morskim,riječnim?
- bijela
#2307 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
aaaa vidi ga
cat LOVER <3
cat LOVER <3
- minjonja
#2308 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
i ja pozdravljam promjenu nicka

- cat lover
- arzuhal
#2310 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Čuj, cat lover!? Kako bizarno...
- madner
#2311 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Vidi podrske za zoofiliju, svasta. 
- cat lover
#2312 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
đes' arzo mračearzuhal wrote:Čuj, cat lover!? Kako bizarno...
- cat lover
#2313 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
drži prehlada, jelmadner wrote:Vidi podrske za zoofiliju, svasta.
- arzuhal
#2314 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
cat lover wrote:đes' arzo mračearzuhal wrote:Čuj, cat lover!? Kako bizarno...
- madner
#2315 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Nisam ti ja birao nik, ja samo komentarisemcat lover wrote:drži prehlada, jelmadner wrote:Vidi podrske za zoofiliju, svasta.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2316 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
jel' ovo temu selimo na bez cenzure ili...

- therrarrius
#2317 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Neka, mojne josChmoljo wrote:jel' ovo temu selimo na bez cenzure ili...![]()
- Love_animal
#2318 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Imam jedno pitanje...
Trebam da idem na vikendicu i tamo nisam prije bila, pa ne znam kako odrediti na koju stranu da se okrenem kada zelim da klanjam. Rekli su mi da u blizini nema dzamije. Moze li mi ko pomoci sto se ovoga tice? Unaprijed hvala.. Selam!
Trebam da idem na vikendicu i tamo nisam prije bila, pa ne znam kako odrediti na koju stranu da se okrenem kada zelim da klanjam. Rekli su mi da u blizini nema dzamije. Moze li mi ko pomoci sto se ovoga tice? Unaprijed hvala.. Selam!
-
zonbirile
#2319 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
----------------------------------------------Love_animal wrote:Imam jedno pitanje...
pa odrediš zapad,suprotno je istok,ili sjever pa desno je istok,ali treba malo više informiranosti,bruka šta pitaš-gradivo 2 razred osnovne
-
lingvistika
#2320 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Tacno je da je svaka zabrana vrlo logicna, a ove tri stvari uopce nisu zabrane. U islamu je zabrana jednako haram, a spavati na stomaku nije haram, nositi zutu odjecu nije haram (osim ako nije svila, naravno), i ispreplesti prste nije haram.Eborg wrote:Po mom nekom shvatanju, svaka vjerska zabrana treba da ima uporište u logici, medicini i sl. Npr. ako je svinjetina zabranjena to je zato jer je nezdrava a ne "jer je Bog tako rekao", alkohol pomućuje razum i nije zdrav itd.
Hvala!
Postoje stvari koje su pokudjene, koje nije lijepo raditi, medju njima jeste spavanje na stomaku, ali to nije haram i prilicno je komplikovano jer se tokom noci prevrcemo, i ne znamo kako spavamo...dakle nije lijepo krenuti na spavanje lezeci na stomaku...i da ne duzim dalje, pitanje je bilo zasto su ove stvari zabranjene - nisu, a Allah najbolje zna:)
- BSn
#2321 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
zasto su zabranjeni svila i zlato muskarcima u islamu?
-
Strpljiva
#2322 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ne drži me za riječ. Nisam kompetentna, ali sam čula od učenijih da smanjuju potenciju.BSn wrote:zasto su zabranjeni svila i zlato muskarcima u islamu?
-
ronhill
#2323 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
http://www.n-um.com/?q=node/2888BSn wrote:zasto su zabranjeni svila i zlato muskarcima u islamu?
- ljubav_aha
#2324 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ronhill wrote:http://www.n-um.com/?q=node/2888BSn wrote:zasto su zabranjeni svila i zlato muskarcima u islamu?
zar muskarac sa burmom na ruci gubi "muzevan" stil
-
zonbirile
#2325 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
------------------------------------------------lingvistika wrote:Eborg wrote:Po mom nekom shvatanju, svaka vjerska zabrana treba da ima uporište u logici, medicini i sl. Npr. ako je svinjetina zabranjena to je zato jer je nezdrava a ne "jer je Bog tako rekao", alkohol pomućuje razum i nije zdrav itd.
Hvala!
padaš u istu zamku o kojoj raspredaš.Po čemu je svinjetina nezdrava i to još u 15 vijeku? Znaš li uopšte istorijat tabua?