Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Loulou

#2301 Re: Pitanje ateistima

Post by Loulou »

andrija2007 wrote:
Loulou wrote:Ova tema je u zadnjih par sati
:lol: :lol: :lol: :lol:
prva liga!
Ko došo, ko došo!
Ko doš'o, ko o'šo... :D
Juuh, zachatavanje najstrašnije, prebacit će na BC. :D
andrija2007

#2302 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

Loulou wrote:
andrija2007 wrote:
Loulou wrote:Ova tema je u zadnjih par sati
:lol: :lol: :lol: :lol:
prva liga!
Ko došo, ko došo!
Ko doš'o, ko o'šo... :D
Juuh, zachatavanje najstrašnije, prebacit će na BC. :D
Ma nije moderator cicija! :run:
statix

#2303 Re: Pitanje ateistima

Post by statix »

@lingvistika
Kojeg jajeta? Cuj okrugla bas poput jajeta. Evo usporedi:
Zemlja
Equatorial Circumference 24,902 miles
Meridional Circumference 24,860 miles
Equatorial Diameter 7,926.677 miles
Polar Diameter 7,899.988 miles
Nojevo jaje
http://www.virtualmuseum.ca/Exhibitions ... zeshap.htm
Ocigledno je da nojevo jaje ne izgleda kao zemlja. Mogao je bolje opisati.
Ateista

#2304 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

arzuhal wrote:
Ateista wrote:
Macak U Cizmama wrote:
Ti izgleda nisi proucio vjerske knjige kako treba? U Kuranu ne pise da se Zemlja vrti oko Suca, vec obratno, da se Sunce vrti oko Zemlje i da je Zemlja centar svemira. ... :mrgreen:
:thumbup: :thumbup: :lol: :lol:
Navedi ajete.
Izgleda da to ipak nije podjonjeno kao i vecina stvari iz biblije, bar ne tako direktno, ali svejedno ima indikacija da je onaj ko je pisao kuran mislio da je zemlja ravna i da je u centru svemira, odnosno svega sto postoji, te da se cijeli svijet sastoji od 7 nebesa (nebeskih tijela), zemlje u centru i onoga sto je izmedju, a da su ta nebeska tijela na maloj udaljenosti od same zemlje.

Ima nekih analiza ali ima i drugacijih misljenja, tesko je reci sta je tacno stav tvorca kur'ana, ovo je jedan od mogucih ali ne mogu tvrditi, treba se dosta detaljnije udubiti u to a nemam bas vremena.

Evo link: http://www.wikiislam.com/wiki/A_Qur%E2% ... e_Universe
Ateista

#2305 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

pure_love wrote:jest tesko vidjeti krst u necemu,sasvim jednostavan izgled ima za razliku od harfova, i plus to eto vec i nije neki savrseni krst...
Ali arapski motivi imaju organske oblike, nije tako tesko da se nadje u prirodi nesto sto podsjeca na to, mozda cak i lakse nego krst.
BHF_Manijak

#2306 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Ateista wrote:
pure_love wrote:jest tesko vidjeti krst u necemu,sasvim jednostavan izgled ima za razliku od harfova, i plus to eto vec i nije neki savrseni krst...
Ali arapski motivi imaju organske oblike, nije tako tesko da se nadje u prirodi nesto sto podsjeca na to, mozda cak i lakse nego krst.
Ma ti si meni kralj :lol: :mrgreen: Realan do bola,onako bas...Evo ti kazes,kad je neko neke slike sa natpisom Allah postavio,na sta tebi lice,jer kazes,svak drugacuije vidi...pa te pitam,na sta su tebi nalik ako ne na harfovima ispisano Allah??
andrija2007

#2307 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

Krava je zakon!
BHF_Manijak

#2308 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

andrija2007 wrote:Krava je zakon!
Mozda u Indiji 8-) :mrgreen:
andrija2007

#2309 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

BHF_Manijak wrote:
andrija2007 wrote:Krava je zakon!
Mozda u Indiji 8-) :mrgreen:
I kod nas je! :wink:
dr.Gonzo

#2310 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Slazem se da su krave zakon. Ovce i koze isto. Kad probam kakav dobar sir, kao Roquefort ili Époisses, na tren pomislim da svevisnji zaista postoji :mrgreen:
andrija2007

#2311 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

dr.Gonzo wrote:Slazem se da su krave zakon. Ovce i koze isto. Kad probam kakav dobar sir, kao Roquefort ili Époisses, na tren pomislim da svevisnji zaista postoji :mrgreen:
A klempo?
dr.Gonzo

#2312 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Koji klempo?
andrija2007

#2313 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

dr.Gonzo wrote:Koji klempo?
Kako koji klempo? Onaj ušati mali!
dr.Gonzo

#2314 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Sto ne rece odmah. Dobar je klemo kak'ih ima... Samo ko ce ga pomust...
andrija2007

#2315 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

dr.Gonzo wrote:Sto ne rece odmah. Dobar je klemo kak'ih ima... Samo ko ce ga pomust...
Šta ja znam, evo predlažem BHF Manijaka, Pure Loveta, ako neće oni, mogu i ja!
dr.Gonzo

#2316 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Ja bih demokratski (posteno, pa ko koga), pa da vidimo ima li dobrovoljaca. Onda ce izbori.
Hajmo zene, konkurs traje do jutra!

Uzdravlje!
Ateista

#2317 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:
Ateista wrote:
Ma ti si meni kralj :lol: :mrgreen: Realan do bola,onako bas...Evo ti kazes,kad je neko neke slike sa natpisom Allah postavio,na sta tebi lice,jer kazes,svak drugacuije vidi...pa te pitam,na sta su tebi nalik ako ne na harfovima ispisano Allah??
Ni na sta posebno, ali to sve zavisi od interesa jedne osobe.

Ne znam da li si cuo za roshacove mrlje, mrlje od tinte koje psiholozi koriste, one u principu ne predstavljaju nista ali za svaku osobu predstavljaju nesto drugo, svako u njima vidi nesto sto je njima interesantno ili sa cim imaju problem, sto ih muci.
nuraH

#2318 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote:
nuraH wrote: -----

"Stvoren je od tekućine koja se izbaci" – tj. koja se prospe u maternici, a to su sperma muškarca i žene. Čovjek je stvoren od njih. Ovdje su spomenute kao jedna voda zato što su pomiješane.
"koja između kičme i grudi izlazi" – misli se na kičmu muškarca i mjesta na grudima žene niz koje se spušta ogrlica. Dijete nastaje isključivo iz dvije tekućine.

moderna nauka potvrdjuje da "repromaterijal" iliti tekucina, od koje nastaju spermići izlazi (prvobitno nastaje) iz kicme muškarca, a tekucina od koje se fomira jajna celija zene izlazi iz grudi, te tako zena koja svojim mlijekom hrani bebu, nema ovulacije (sazrijevanja jajne celije u jajnicima), vec "repromaterijal" u grudima potice proizvodnju mlijeka u mlijecnim zlijezdama.

Istazivaci su tek prije nekih 100 -200 godina otkrili, da i jajna celija zene ucestvuje u pri zacecu (žensko jajašce je otkriveno tek 1827, X/Y kromosomi još kasnije) a do tada se smatralo da je čovjek u cijelosti prisutan u muškom sjemenu. Ženska utroba je tek tlo u koje muškarac "posadi" sjeme.

Danas mi znamo da se testisi kod muškaraca i jajnici kod žena u fazi dok su embrioni razvijaju se u odnosu na oblik odraslog čovjeka između kičme i grudi. Međutim, kasnije, kod odrasle osobe ovi organi se premještaju na druga mjesta, al u periodu dok su embrioni, nalaze se na mjestu o kojem Kur`an govori, između kičme i grudi. Čak i kad osoba odraste, ovi organi dobijaju krv i ostale potrebštine sa istog mjesta, između kičme i grudi.
Koji je to naucnik rekao odakle dolazi sperma i jajne celije?
Od kada zena ima spermu? :? :?
evo ovdje ti sve fino pise: http://www.drstandley.com/bodysystems_malerepro.shtml
pa malo uci i proucavaj!
naravno da zene nemaju tu ''spermu'' na koju ti mislis... misli se na ovaluaciju... zenske jajne celije... a ako nisi znao i to je isto kao i sperma tecnost!

EDIT:
posto ti je vjerovatno mrsko citat, evo ja cu ti pojasnitit:

Image

Sperm, suspended in semen (seminal fluid), are ejaculated from the penis. Semen is the mixture of fluids from the different organs of the male reproductive tract. About 90 per cent of the ejaculated semen comes from the prostate gland and seminal vesicles. Only a small amount of fluid, which also contains the sperm, comes from the epididymis.
POGLEDAJ SLIKU I POGLEDAJ BOLDIRANE DIJELOVE I GDJE SE ONI NALAZE U ODNOSU NA KICMU!!!
nuraH

#2319 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

@Ateista

Ja ti mogu naci dokaz za svaku tvoju ''sumnju'' u Kur'an,
ali kao sto i sam Kur'an kaze srca nekih nevjernika su zapecacena...
ma koliko ja tebi dokaza poredstavio ti ces i dalje sumnjati i to kategoricno odbijati!
ako ti i ovaj dokaz ne predstavlja nista... onda ja nemam vise sta da raspravljam s tobom.
tvoje srce je zapecaceno!!!
dr.Gonzo

#2320 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Moze li ti dokazati da je ep o Gilgamesu neispravan? Mozes li naci i jednu gresku u njemu?
kukuruz_kokicar

#2321 Re: Pitanje ateistima

Post by kukuruz_kokicar »

Izvinite, ali samo materijalista sa dna kace moze reci da je dijete stvoreno od tecnosti. Ko bi rekao da ce neki pobornici vjere pokazati materijalizam od kojeg bi povracali i Marks i Engels.
Nije dijete pivo pa da nastaje od tecnosti. Ono nastaje od ljubavi roditelja prema zivotu, tj. prema drugom i prema sebi. Otkud ta ljubav? Ona je jednostavno 'usadjena' u koncept zivota kakav zivimo i bez nje bi zivot u nasem svijetu bio nemoguc. Da li je tu ljubav, inat da se zivi i raduje i kad hala gori usadio u nas Allah ili je ta volja nastala sama od sebe - to tesko da cemo saznati. Svejedno cemo u zelji da saznamo veselo izgarati svoje zivote na Zemlji.
Sto covjek vise zna o sebi i okolini tako se pomijeraju granice znanja i to znanje je sve vise u suprotnosti sa religijskim prikazima Boga i takvim objasnjenjima postanka i postojanja naseg svijeta.
Spoznaja je i u stvarnosti i u biblijskom kontekstu covjeka istjerala iz raja ... neznanja.
Last edited by kukuruz_kokicar on 10/12/2009 10:46, edited 1 time in total.
nuraH

#2322 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

dr.Gonzo wrote:Moze li ti dokazati da je ep o Gilgamesu neispravan? Mozes li naci i jednu gresku u njemu?
ja ovdje ozbiljno vodim raspravu, a ti se sprdas!?
mozes li ti naci meni ijednu gresku u supermenovom stripu ???
halooo ba kakve veze sad to ima...
Gilgames je ''roman'' - NIJE RELIGIJSKA KNJIGA!!! i nema nikakvih naznaka da je to 'Bozija rijec'
to je roman u kojem se odvija radnja o 'Bogu' - i jel' sad, cim se spominje 'Bog' to je odma religijska knjiga i to je 'Bozija rijec'
nemoj bit smijesan...

... neki ljudi za svoju religiju uzimaju i George Lucas-ov 'STAR WARS' ???
a evo neki, recimo ti, uzimaju Gilgamesa...
i hajd sad ti meni reci da to nije smijesno!

'MAY THE FORCE BE WITH YOU'
Last edited by nuraH on 10/12/2009 10:49, edited 1 time in total.
nuraH

#2323 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

kukuruz_kokicar wrote:Izvinite, ali samo materijalista sa dna kace moze reci da je dijete stvoreno od tecnosti. Ko bi rekao da ce neki pobornici vjere pokazati materijalizam od kojeg bi povracali i Marks i Engels.
Nije dijete pivo pa da nastaje od tecnosti. Ono nastaje od ljubavi roditelja prema zivotu, tj. prema drugom i prema sebi. Otkud ta ljubav? Ona je jednostavno 'usadjena' u koncept zivota kakav zivimo i bez nje bi zivot u nasem svijetu bio nemoguc. Da li je tu ljubav, inat da se zivi i raduje i kad hala da gori usadio u nas Allah ili je ta volja nastala sama od sebe - to tesko da cemo saznati. Svejedno cemo u zelji da saznamo veselo izgarati svoje zivote na Zemlji.
Sto covjek vise zna o sebi i okolini tako se pomijeraju granice znanja i to znanje je sve vise u suprotnosti sa religijskim prikazima Boga i takvim objasnjenjima postanka i postojanja naseg svijeta.
Spoznaja je i u stvarnosti i u biblijskom kontekstu covjeka istjerala iz raja ... neznanja.
hehehe... drug pogledaj film 'Grbavica'...
pa mi obijasni tu tvoju ljubav 'cetnika' dok je silovao 'Mirjanu Karanovic',
pa kad mi objasnis to... onda mi objasni ljubav tog istog 'cetnika' prema kcerki te iste 'Mirjane Karanovic'
dr.Gonzo

#2324 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Gilgames je ''roman'' - NIJE RELIGIJSKA KNJIGA!!! i nema nikakvih naznaka da je to 'Bozija rijec'
to je roman u kojem se odvija radnja o 'Bogu' - i jel' sad, cim se spominje 'Bog' to je odma religijska knjiga i to je 'Bozija rijec'
nemoj bit smijesan...

Zadnja izmjena: nuraH; 10/12/2009 10:
Ja sam vrlo ozbiljan. Ne mozes dokazati da je Gilgames neispravan. Nije to matematicka teorema, nego knjiga, umjetnicko djelo. Tu nema ispravno i nesipravno. Ne mozes se svadjati sa metaforama, kad je ono sto one kazu slozeno, i ima puno dimenzija. Takve stvari se ne mogu koristiti kao dokazi jer nisu dovoljno precizne. U danasnje doba jednostavno ne mozes ocekivati da ce neko prihvatiti dokaze iz stihova koje ti citiras, isto kao sto ni ti ne bi prihvatio da ti ja sad citiram sintoisticke mitove iz knjige Kojiki (ni za njih se ne moze dokazati da su neispravni).
Ateista

#2325 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
dr.Gonzo wrote:Moze li ti dokazati da je ep o Gilgamesu neispravan? Mozes li naci i jednu gresku u njemu?
nemoj bit smijesan...

Ne vidim razlog zasto bi bilo smijesno, i u jedno i u drugo se vjeruje, to je samo tvoje subjektivno misljenje da je kur'an ispravan a da su ostalo izmisljotine.

Iz ugla nekog neutralnog nema bitne razlike.
Locked