karanana wrote:ma nebi debeli arapchina odustao od prodaje svoje nafte, nema tog palestinca koji je toga vrijedan. ko ce finansirati jahte, casina, zlatne chanife i silne kurave od dubaia do vegasa ako nece ta nafta koja pokrece izraelske merkave, caterpilare i f16ke.
slazem se sa naomi. zavrnuti sve izvore nafte i bojokotovati sve sto je vezano sa agresijom.
u isto vrijeme, mozda uraditi jos jedan radikalniji potez, organizovati neku uniju zemalja koje su spremne poslati vojsku u odbranu gaze, tek toliko da se signalise izraelu da se ovo nece tolerisati bez ikakvog odgovora. u ovu ligu ukljuciti i malo jace zemlje kao sto su pakistan, iran i indonezija a ne samo one arapske shashe iz okoline. mislim da do sukoba ne bi doslo ali bi se izraelci i amerikaci upitali gdje sve ovo vodi i da li su oni spremni ici do kraja i eventualno zaratiti sa citavim muslimanskim svijetom.
hajde, ako moze i ako cete mi pomoci, da malo produbimo u ovom kontekstu. uvijek kazemo: krivi su oni; ili Izrael, ili Hamas, ili Arapska Liga, Amerika, Iran, Hezbolah......... i sada, postavio si "rjesenje": zavrnuti pipu.
e hajmo ovako: kome ce zavrnuti pipu?..............kakve ce to posljedice imati? (ne samo odrzavanje jahti i saudijske makro prostitucije u svakom aspektu, mislim na nas)...
dakle, nama bi skocile cijene sa 0,80 - 0,90€/l dizela na ponovo 1,35 u najboljem slucaju (sigurno bi cijena bila daleko veca). bojim se da bi zavrtanjem pipe vozanje autom postao pravi luksuz, mlijeko bi bilo mnogima nedostupno pa krenimo odatle... sta ovo znaci? znaci da smo, htjeli mi to ili ne -
direktno vezani za ova desavanja, direktno smo vezani za svaki rat na svijetu, za svaku tragediju u Africi...
pitanje, ukoliko smo shvatili svoj dio krivice, jeste: sta i u kojoj mjeri smo spremni uraditi
mi (ne interesuje me arapska liga)? ako je odgovor "malo/nista" onda smo obicni licemjeri, kao sto jesmo. mozemo biti svasta nesta, ali licemjeri do neba - to sigurno.
kako onda pomoci, kako nas svijet uciniti boljim, sta mi kao gradjani svijeta, svjesni tragedija i zeljni nekih promjena mozemo uraditi?
promjena svijesti! promjena mnogih konceptualnih shvatanja, promjena iz korijena, iz dubine nase duse, nas samih... kada bismo bili dovoljno svjesni (a garantujem vam da bismo bili, da nama rokaju ovdje kao sto chine u Gazi), ne bi bio problem napraviti bunt - paralizirati "zivot", prestati koristiti automobile, prestati kupovati cionisticke proizvode, uvesti gradjansku neposlusnost kao normu za korigovanje lopovskih vlada i svijeta... kada bismo bili svjesni, da svaki proizvod koji kupimo, potencijalno nekog steti, ili je nekom kostao zivot - da li bismo i dalje nastavljali kupovati taj proizvod? uostalom:
zasto smo toliko ograniceni na potrosnju/konzumiranje??? zar je to zaista "conditio sine qua non" za nase zivote, zar ne zelimo spasiti milione zivota u svijetu zbog vlastite bolesti?
ja bih, prije nego se bacimo osudjivati trece partije po ovom sukobu (glavni zlocinac znamo ko je), da krenemo od sebe i shvatimo svoj udio u svemu ovome... koliko smo mi spremni zrtvovati da prestanemo gledati ovakve stvari? do kada cemo dozvoljavati lopove koji kroje sebi zakone, koje ni oni sami ne postuju??? sta se desava sa nama???