Najbolji restoran u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2301 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by konektovan »

alibaba_i_30_godina wrote:Naslov teme bi trebao biti nešto u smislu najbolji restoran, ali da predjelo nije skuplje od 5 KM i da cijeli ručak bude max. 20 KM.

Jer gdje će predjelo biti preko 10 KM, to je samo za budale koje pristaju dati SVOJ novac za takvo nešto. Hajde još pored navedenog vrijeđanja da ih nazovemo i snobom pa da upotpunimo ugođaj. To su svakako sve sami ratni profiteri, tatini sinovi i kćeri, uhljebi i slični furači i nesposobnjakovići. :roll:

Eto tačno je najbolje ništa ne pisati više, da se slučajno neko ne bi našao uvrijeđen jer ponekad neko sa normalnim primanjima i ostalim stvarima pojede i neku pastu od 15 KM ... ne daj Bože da se navedu i neke malo skuplje stvari.

:run:
Pa ima li logike dati za pastu 15 KM????? :mrgreen:
Halo ba, pasta je u pitanju, nije teletina?! :-) :mrgreen:
Izvini, sta znaci neko sa normalnim primanjima??? Sto je za tebe normalno, mozda je za mene nenormalno ili obrnuto....
sale07

#2302 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by sale07 »

konektovan wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:Naslov teme bi trebao biti nešto u smislu najbolji restoran, ali da predjelo nije skuplje od 5 KM i da cijeli ručak bude max. 20 KM.

Jer gdje će predjelo biti preko 10 KM, to je samo za budale koje pristaju dati SVOJ novac za takvo nešto. Hajde još pored navedenog vrijeđanja da ih nazovemo i snobom pa da upotpunimo ugođaj. To su svakako sve sami ratni profiteri, tatini sinovi i kćeri, uhljebi i slični furači i nesposobnjakovići. :roll:

Eto tačno je najbolje ništa ne pisati više, da se slučajno neko ne bi našao uvrijeđen jer ponekad neko sa normalnim primanjima i ostalim stvarima pojede i neku pastu od 15 KM ... ne daj Bože da se navedu i neke malo skuplje stvari.

:run:
Pa ima li logike dati za pastu 15 KM????? :mrgreen:
Halo ba, pasta je u pitanju, nije teletina?! :-) :mrgreen:
Izvini, sta znaci neko sa normalnim primanjima??? Sto je za tebe normalno, mozda je za mene nenormalno ili obrnuto....
Ako ce covjeku biti dobro i ako ce uzivati u tome ima logike dati i 150KM
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2303 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by konektovan »

U pravu si sale.....
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2304 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

a sta vam je pasta?? ja sam seljak izvinite :skoljka:
biggrin

#2305 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by biggrin »

bitanga_sa_otesa wrote:a sta vam je pasta?? ja sam seljak izvinite :skoljka:
ono sto se stavlja na četkicu, pa stvara pjenu dok pereš zube. nema potrebe za izvinjavanjem, sve ok ;)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2306 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

biggrin wrote: ono sto se stavlja na četkicu, pa stvara pjenu dok pereš zube. nema potrebe za izvinjavanjem, sve ok ;)
e hvala,ima onda toga u trznim centrima po 2 km :-D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2307 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by sabina1 »

alibaba_i_30_godina wrote:
tempuser wrote: Tjestenina i piletina su prakticno dvije najjeftinije namirnice i 15 KM za tanjur "makarona" je bas paljevina.
Tebi je svakako jasno da ni u jednom restoranu ne plaćaš samo ono što jedeš, već ambijent, atmosferu, uslugu i ostalo?! Naravno da se može pojesti neka pasta i u Chipasu za 5 KM, ali to nije ni približno ovoj kvaliteti. I u Vapianu je oko 10 KM, zavisi koju uzmeš jer ima i skupljih, pa mi nisu ni blizu tako dobre kao ova.

Dalje, svaki proizvod ima svoju cijenu i odgovarajućeg kupca. Meni nije žao dati toliko za tu ''paljevinu'' jer je meni dobro. Ako je nekome puno, onda neka ide tamo gdje smatra da može bolje i više za to isto.
Za 15 maraka ces nahraniti 30 ljudi s makaronama.
Trideset.

Zapitas li se ikada da li je grehota platiti 150 gr makarona 15 maraka , procitas li ikada kako je ovaj grad u ratu prezivio ili je samo vazno sta konkretno "ti dobijes" ("ambijent , atmoferu , uslugu") ?

Pravdati "ambijentom , atmosferom i uslugom" placanje 15 maraka jedne sake makarona mogu samo oni kojima pada s neba a koje istovremeno boli dupe za svijet oko sebe.

Optimalna kombinacija. Ipak ti dajes SVOJ novac.
Last edited by sabina1 on 03/11/2018 07:37, edited 1 time in total.
muha_sa

#2308 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by muha_sa »

pratim
Bleuha1

#2309 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Bleuha1 »

sabina1 wrote:
tempuser wrote: Tjestenina i piletina su prakticno dvije najjeftinije namirnice i 15 KM za tanjur "makarona" je bas paljevina.
Tebi je svakako jasno da ni u jednom restoranu ne plaćaš samo ono što jedeš, već ambijent, atmosferu, uslugu i ostalo?! Naravno da se može pojesti neka pasta i u Chipasu za 5 KM, ali to nije ni približno ovoj kvaliteti. I u Vapianu je oko 10 KM, zavisi koju uzmeš jer ima i skupljih, pa mi nisu ni blizu tako dobre kao ova.

Dalje, svaki proizvod ima svoju cijenu i odgovarajućeg kupca. Meni nije žao dati toliko za tu ''paljevinu'' jer je meni dobro. Ako je nekome puno, onda neka ide tamo gdje smatra da može bolje i više za to isto.
Trideset.

Zapitas li se ikada da li je grehota platiti 150 gr makarona 15 maraka , procitas li ikada kako je ovaj grad u ratu prezivio ili je samo vazno sta konkretno "ti dobijes" ("ambijent , atmoferu , uslugu") ?

Pravdati "ambijentom , atmosferom i uslugom" placanje 15 maraka jedne sake makarona mogu samo oni kojima pada s neba a koje istovremeno boli dupe za svijet oko sebe.

To takvo razmisljanje ne vodi dobrom’. Svako ima svoje subjektivno misljenje, i ako to podrazumjeva pastu od 100 km- izvoli.
Tu pricu o “kako nam je bilo u ratu” treba vise razjebat, od kud nju izvadi u kontekstu najboljeg restorana u SA??
beni-bu-man

#2310 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by beni-bu-man »

Bleuha1 wrote:
sabina1 wrote:
Trideset.

To takvo razmisljanje ne vodi dobrom’. Svako ima svoje subjektivno misljenje, i ako to podrazumjeva pastu od 100 km- izvoli.
Tu pricu o “kako nam je bilo u ratu” treba vise razjebat, od kud nju izvadi u kontekstu najboljeg restorana u SA??
pacenici moj ti Bleuha1, pacenici, taki ce npr, na pdf-u o krompiru naci kako ce ga povezati s pricom rata i da platiti 15 marki je grehota onom ko nema
Naslovnica

#2311 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Sve preko 7KM za ćontru bilo kakve tjestenine s bilo čim je porez na budale.
8-)
beni-bu-man

#2312 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by beni-bu-man »

Naslovnica wrote:Sve preko 7KM za ćontru bilo kakve tjestenine s bilo čim je porez na budale.
8-)
zamisli koliko kila makarona mozes kupiti u bingu za te pare :mrgreen:
sha_ba

#2313 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by sha_ba »

muha_sa wrote:pratim
+1
Naslovnica

#2314 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Naslovnica »

beni-bu-man wrote:
Naslovnica wrote:Sve preko 7KM za ćontru bilo kakve tjestenine s bilo čim je porez na budale.
8-)
Nemam šta zamišljati jer znam. Pun mi kredenac makarona. Šta djeca znaju šta je kriza, dokle god se ima za pavlake i kečapa, rokaj...
8-)
tempuser

#2315 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

sabina1 wrote:
Pusti sad rat, to je bilo prije 23 godine, ako cemo se po tome ravnati onda treba do kraja zivota forsirati riza-grah-makaroni-leca.
Ne mora obavezno padati sa neba, naprotiv mogu biti upravo oni koje bez pokrica itekako ne boili dupe ta svijet oko sebe, nego im je jako bitno ostaviti utisak na okolinu, najskuplji telefoni, a 0 KM kredita, najskuplja auta, a za cenera se sipa i tako to...
Meni samo nije jasno kako prostor tipa garaze 2m od automobila, nabijen pored 2 slicna, u koji se nalijece na pauzu za rucak i u kojem hoces -neces naci mjesto, uspiju provuci pod "atmosferu" i "uslugu" zbog koje tjesteninu platis 15 KM za pastu. Vjerovatno je to "atmosfera" kad se nadje par slicnih likova pa svaki za svojim stolom glumi jet set.
Da se razumijemo, gazde su u pravu, ekonomija je neumoljiva, sve dok se prodaje za te pare - to vrijedi tih para. I ja bih naplacivao isto.
Last edited by tempuser on 03/11/2018 10:53, edited 1 time in total.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2316 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by sabina1 »

Bleuha1 wrote:
sabina1 wrote:

Trideset.

Naravno.
U svojoj vjeri i na svojoj zemlji s uhljebskog budzeta tanjir makarona se moze platiti i 100 KM.
Ja i moje potrebe - krepaj sirotinjo , komad tijesta jedem za sto maraka a to je moje individualno pravo i kreativnost.
beni-bu-man

#2317 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by beni-bu-man »

Naslovnica wrote:
beni-bu-man wrote:
8-)
Nemam šta zamišljati jer znam. Pun mi kredenac makarona. Šta djeca znaju šta je kriza, dokle god se ima za pavlake i kečapa, rokaj...
8-)
makarone pavlaka i vegeta :izet: jebo chipas i vapiano :mrgreen:
HAVANA

#2318 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by HAVANA »

Suti,dobro je ovo sve.Sta bi tek vani.Pivu u firenci platio 17 eura,kafu u veneciji 11, u budimpesti mi na ulici na onaj stapic nanizao par komadica banane,kivija,jagode...stavio pod onaj cokoladni vodopad i uze mi 24 eura za 3 stapica,u turskoj mi onaj konj mlataro sa sladoledom,zivog me istrzo da,ne da... :evil: tam ga,vam ga...kad sam otiso skontam uze me 45 maraka za 3 sladoleda,u belgiji wafl i 2 palacinke,3 kole...platio 48 eura...Samo neka uzimaju i nasi.Stari most,vrvi,turista ko u prici...onaj kuglu sladoleda pola marke prodaje.Pa bolan jesi ti normalan :-) Ove godine je marka,dobro je.Ucite od drugih ako ne znate.Ja jos nigdje ne vidjeh da se moze jesti za manje para nego kod nas.A jako dobro sredjenih objekata...Daj sve da je jeftino,sta god samo da je jeftino... :-) Sve je skupo,daaaj jeftino.Ok,dacu ja jeftino al ces i ti meni dati i raditi jeftino.Citav krug jeftino,manje,daj jos manje...svi na granici profitabilnosti,dobiti za reinvestiranje i sirenje,unaprijedjenje usluge nema...Vjeciti krug svega u po marke razlike.E to nidje nema.Samo kod nas.Ulozi covjek u obkekat 700000 km,sredi ga ko u sred pariza,450000 kredita na 15 godina...i problem sto je piva 3.5 km i kafa 2.5 km.Eno pored jeftinije... :-) Pored smetljarnik,konobar radi na crno za cvanciku dnevno...1.5 kafa.Ko je tu skup? Meni ovaj drugi.Ako vec idem da sebi priustim opustanje.Jesti i piti jeftino mogu kuci.
HAVANA

#2319 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by HAVANA »

Jeste vi svjesni koliko kosta jedan objekat kao aquarius ili safija...i koliko ljudi tu radi? Koliki je rashod i koliki mora biti prihod? Da je jelo 4 marke moro bi 5 slepera dnevno prodat i jedno 75 ljudi zaposlit u svim smjenama da se pokrije.
HAVANA

#2320 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by HAVANA »

Uostalom,lako je pricati.Otvori pa pruzi dobru uslugu,ukusnu hranu u lijepom ambijentu za malo novca.Sve ce ti se samo kazati...Ja ne bi to radio ovde,nema boga... :-) Svi bi izgled objekta i uslugu ko na najboljim destinacijama,za svakog ima kritika... a cijenu ko na mihrivodama u domu kulture.Nece moci.
HAVANA

#2321 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by HAVANA »

Ima li uopste dom kulture na mihrivodama? :D
tempuser

#2322 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by tempuser »

HAVANA wrote:Suti,dobro je ovo sve.Sta bi tek vani.Pivu u firenci platio 17 eura,kafu u veneciji 11, u budimpesti mi na ulici na onaj stapic nanizao par komadica banane,kivija,jagode...stavio pod onaj cokoladni vodopad i uze mi 24 eura za 3 stapica,u turskoj mi onaj konj mlataro sa sladoledom,zivog me istrzo da,ne da... :evil: tam ga,vam ga...kad sam otiso skontam uze me 45 maraka za 3 sladoleda,u belgiji wafl i 2 palacinke,3 kole...platio 48 eura...Samo neka uzimaju i nasi.Stari most,vrvi,turista ko u prici...onaj kuglu sladoleda pola marke prodaje.Pa bolan jesi ti normalan :-) Ove godine je marka,dobro je.Ucite od drugih ako ne znate.Ja jos nigdje ne vidjeh da se moze jesti za manje para nego kod nas.A jako dobro sredjenih objekata...Daj sve da je jeftino,sta god samo da je jeftino... :-) Sve je skupo,daaaj jeftino.Ok,dacu ja jeftino al ces i ti meni dati i raditi jeftino.Citav krug jeftino,manje,daj jos manje...svi na granici profitabilnosti,dobiti za reinvestiranje i sirenje,unaprijedjenje usluge nema...Vjeciti krug svega u po marke razlike.E to nidje nema.Samo kod nas.Ulozi covjek u obkekat 700000 km,sredi ga ko u sred pariza,450000 kredita na 15 godina...i problem sto je piva 3.5 km i kafa 2.5 km.Eno pored jeftinije... :-) Pored smetljarnik,konobar radi na crno za cvanciku dnevno...1.5 kafa.Ko je tu skup? Meni ovaj drugi.Ako vec idem da sebi priustim opustanje.Jesti i piti jeftino mogu kuci.
Ima smisla to sto pises, medjutim to nisu iste stvar. Prvo, i sma znas, na svim mjestima koje pominjes su i platezma moc, a samim tim i troskovi visi nego kod nas. Dalje sve sto pominjes je mrtvi turizam i uzimanje turista lopatom. Da se razumijemo, ja to podrzavam. Ne funkcionise li zicara na isti fol, dvije tarife, nasi i turisti? Ovo je drugacije, prvo ovo gdje platis 15 KM tjesteninu nije nikakav turzam gdje ces svakog turistu udariti po usima jedom i nikad vise, drugo nije problem platiti 15 KM, nego biti realan i znati da si preplatio, ali bio ti je merak i cao! Eno ti Dubrovcana, svi placaju kafe 14-20 KN, ali ti niko nece reci da je to ok cijena.
Naslovnica

#2323 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Ima piva i za 5, i kafa po 3.
Samo ka'em.
Radio sam u ugostiteljstvu skoro 15 godina, sve znam.
Kafe po 2.5-3 su, izvinite, bez obzira na ambijent, porez na budale.
Na kafi se uvijek najviše uzima, to je opšte poznato.
Ti koji se zavale milion kredita za kafanu, svaka čast na hrabrosti ili ludosti, cijenim, ali ako će mi to kao gostu biti opravdanje zašto je sve skuplje nego bilo gdje drugo (da se razumijemo - relativno skuplje, jer nije marka svima marka), onda je to meni jedna vrsta sadomazo guštanja.
Ima itekako lijepih i pristojnih mjesta gdje kafa nije 2.5KM.
Opet ponavljam, svako ima pravo na svoje kalkulacije, znam najbolje iz iskustva, zato nikada nisam ni išao sa vlastitim biznisom u ugostiteljstvu jer da bi plivao moraš biti ili relativno skup ili varati državu. Trećeg nema.
Da bi bio skup, moraš imati gutu para i doooobra leđa, što ja nikada nisam imao, a varalica nisam.
Ugostiteljstvo je rudnik, jedan od 100 uspije.
Sve OK, ali ne preko mojih leđa i novčanika.
Ovo je samo moje subjektivno mišljenje i izvinjavam se ako se ko nađe uvrijeđenim.
HAVANA

#2324 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by HAVANA »

Ali ako je meni njegova usluga skupa,bice i njemu moja,nama od keramicara,keramicaru od granapa,granapu od dostavljaca...Nije rjesenje da je sve jeftino i sve u po marke.Nikom nije dobro.Ok,ja sam skup,sutra ces i ti meni svoju uslugu skidati na minimum.Kod nas je obicno svima sve skupo osim sto oni rade.To vrijedi.Tu nema mjesta diskusiji.
Naslovnica

#2325 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

Post by Naslovnica »

HAVANA wrote:Ali ako je meni njegova usluga skupa,bice i njemu moja,nama od keramicara,keramicaru od granapa,granapu od dostavljaca...Nije rjesenje da je sve jeftino i sve u po marke.Nikom nije dobro.Ok,ja sam skup,sutra ces i ti meni svoju uslugu skidati na minimum.Kod nas je obicno svima sve skupo osim sto oni rade.To vrijedi.Tu nema mjesta diskusiji.
100%, slažem se.
Nekome je i cijena Rolexa OK i sitnica, neko ga samo vidi na reklamama na internetu.
Svaka roba ima svoju mušteriju.
Moja poenta je da ima sasvim dobrih satova za mnogo manje pare, koji pokazuju tačno vrijeme i izgledaju sasvim pristojno.
To što je Rolex uložio toliko i toliko zlata, dijamanata i radnih sati u njegovu izradu meni je sasvim irelevantno kao nekome kome sat treba da vidi koliko je sati.
Isto vrijedi i za gazde koje ulože stotine hiljada u biznise, pa kafa mora biti 2.5KM da bi plivao. Svaka čast, ali je meni sasvim pristojna i ona kafa od 1.5KM u nekom ništa manje ugodnom mjestu.
Na kraju se sve svodi na to da smo vlasnici svojih para i odlučujemo kako ih trošimo.
Post Reply