Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

Nadya

#2301 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Nadya »

Ja sam također jedna od onih koje muke muce kada dobiju.. Pored toga svaki mjesec imam bolne ovulacije z akoje naravno nema lijeka. Sto se tice menstrualnih bolova za mene je jedini spas neofen, i njega pijem od trenutka kada primjetim da sam dobila,cak i ako me tad ne boli, jer ako ga popijem kada osjetim bolove, bude prekasno, i tad se cak znam onesvijestiti od bolova. Isto tako, nabavila sam, i toplo preporucujem svima termofor na struju. Kada se jednom ugrije bude topao po 6h i u tim danima, on mi je najbolji drug :D. Mozete koristiti i obicni termofor, garantujem da ce pomoci.

Super mi je i caj od persuna..Sada sam kupila jednu bocicu Femisan A kapi pa cemo vidjeti kako djeluje. o njima sam cula sve najbolje pa se nadam da ce i meni pomoci oko tih bolova i tu i tamo povremenih upala :)
VenomousV

#2302 Re: Ginekologija i vagine....

Post by VenomousV »

zuta_lala wrote:Joj žene drage, spasite me. Koje vi tablete koristite kada dobijete?
Ja se svaki mjesec patim s menstruacijom - prvi dan ne mogu ni iz kuće izaći koliko me boli. :( Pijem caffetin menstrual, pomogne malo, prestane na kratko i opet počne. A ja inače nisam zagovornik tableta, pa ne bih sada da popijem maksimalno dozvoljenu dozu ovog caffetin menstruala.
Ne znam živa šta da radim. A još mi često kasni, pa ne mogu ništa da planiram mjesec unaprijed, npr. neko putovanje ili sl., jer ako dobijem u tom periodu, nema šanse da se maknem iz kuće. :(

neofen :thumbup: :thumbup:
jedino mi on i baralgin pomazu ali baralgin vise ne pijem jer sam cula da ne valja

sto se tice neredovnih menstruacija, a bogme i bolnih, sto ne probas pilule?
žuta lala

#2303 Re: Ginekologija i vagine....

Post by žuta lala »

VenomousV wrote:
neofen :thumbup: :thumbup:
jedino mi on i baralgin pomazu ali baralgin vise ne pijem jer sam cula da ne valja

sto se tice neredovnih menstruacija, a bogme i bolnih, sto ne probas pilule?
Hvala! Kakve pilule? :D
VenomousV

#2304 Re: Ginekologija i vagine....

Post by VenomousV »

antibebi pilule :D
žuta lala

#2305 Re: Ginekologija i vagine....

Post by žuta lala »

Pretpostavljala sam :D
Neću to da pijem... ne treba mi ni za šta drugo, pa neću ni da ih koristim za menstruaciju... probat ću s ovim gore navedenim tabletama, pa valjda će jedne pomoći. :-D
vila-svila

#2306 Re: Ginekologija i vagine....

Post by vila-svila »

Kad smo kod bolnih menstruacija, ja svaki mjesec padam u nesvijest od bolova... pomaze mi voltaren ili ketonal, zavisi sta imam na stanju :) analgin i brufen povecavaju krvarenje, tako da to izbjegavam.... a sto se tice caja od persuna doktorica mi je rekla ni slucajno da ga ne pijem, jer utice na plodnost i moze cak izazvati spontani ako je zena trudna...

Probaj sa toplom oblogom na stomaku ili nekim cajem koji opusta misice....
žuta lala

#2307 Re: Ginekologija i vagine....

Post by žuta lala »

Hvala na savjetu! :)

Meni su rekli da ne valja ništa toplo na stomak stavljati... kao da se može dobiti odljev... Nisam ni provjeravala je li to istina ili nije, al' nisam se nikad usudila. Za svaki slučaj!
VenomousV

#2308 Re: Ginekologija i vagine....

Post by VenomousV »

kad sam se vec dotakla kontracepcijskih pilula, ima neko da ih koristi a pusi? :D :D
sweet_sin

#2309 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sweet_sin »

imam i ja pitanje u vezi kontracepcijskih pilula, je li se nekoj desilo da kad pije kontracepcijske pilule da joj menga traje duze, i da nakon menge ostane jos uvijek neki iscjedak smedjkasti?
VenomousV

#2310 Re: Ginekologija i vagine....

Post by VenomousV »

taj iscjedak je normalan tokom prvih nekoliko mjeseci koristenja i zove se spotting :D
sweet_sin

#2311 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sweet_sin »

kad bi mogao prestati? ludim od njega..
duboka_misao

#2312 Re: Ginekologija i vagine....

Post by duboka_misao »

jeste cule za Diane da su zabranili u francuskoj zbog 4 smrtna slucaja ?
VenomousV

#2313 Re: Ginekologija i vagine....

Post by VenomousV »

sweet_sin wrote:kad bi mogao prestati? ludim od njega..
koliko dugo koristis pilule i koje?

kao sto rekoh, normalan je u prvih nekoliko mjeseci koristenja, ako traje vise od 4 mjeseca za svaki slucaj se javi ginekologu =)
i da, nekad moze trajati citav mjesec a nekad vise puta mjesecno po dva-tri dana
žuta lala

#2314 Re: Ginekologija i vagine....

Post by žuta lala »

m@m@ wrote:
antibebi bi trebala da bi ti se menstruacija regulisala ( al nista bez savjeta sa ljekarom) a za bolove kao sto ostale rekose, do tbe je koje ces, sve imaju isto dejstvo samo su jake i trebas dobro jesti prije nego ih popijes.

kafetin menstrual pomaze kad se tek pocne koristiti a kasnije niiiiiiiiista :( sto neko rece ko tik tak :lol:
Nekad se i potrefi u isti dan kao prošli mjesec, ali većinom mi kasni svaki mjesec za 5,6,7 dana. Mrsko mi ići kod ljekara, ali izgleda da ću morati. :-)
Ma joj, mene nije uvijek ovako boljelo... ima 3,4 godine otkako je počelo, a kažem, ne pijem haman nikad nikakve tablete, pa se nisam usuđivala probati nešto jače. :D
Michun

#2315 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

zuta_lala wrote:
m@m@ wrote:
antibebi bi trebala da bi ti se menstruacija regulisala ( al nista bez savjeta sa ljekarom) a za bolove kao sto ostale rekose, do tbe je koje ces, sve imaju isto dejstvo samo su jake i trebas dobro jesti prije nego ih popijes.

kafetin menstrual pomaze kad se tek pocne koristiti a kasnije niiiiiiiiista :( sto neko rece ko tik tak :lol:
Nekad se i potrefi u isti dan kao prošli mjesec, ali većinom mi kasni svaki mjesec za 5,6,7 dana. Mrsko mi ići kod ljekara, ali izgleda da ću morati. :-)
Ma joj, mene nije uvijek ovako boljelo... ima 3,4 godine otkako je počelo, a kažem, ne pijem haman nikad nikakve tablete, pa se nisam usuđivala probati nešto jače. :D
do 32 dana je ciklus normalan. to sto ti se pomjera...i to je normalno.
ali dr. ce ti preporuciti pilule za bolove.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#2316 Re: Ginekologija i vagine....

Post by JOINT_1921 »

:-)
Last edited by JOINT_1921 on 05/02/2013 09:43, edited 1 time in total.
tagomago

#2317 Re: Ginekologija i vagine....

Post by tagomago »

Michun wrote:
zuta_lala wrote:
m@m@ wrote:

do 32 dana je ciklus normalan. to sto ti se pomjera...i to je normalno.
ali dr. ce ti preporuciti pilule za bolove.
21-36 dana je normalan ciklus, a tablete ja odbijam, pa se po cijeli dan valjam po krevetu, brojim resice na tepihu, a u pauzi bolova čistim radijator, pomaže ta drvena japanska metoda katkad :mrgreen:
sweet_sin

#2318 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sweet_sin »

VenomousV wrote:

kao sto rekoh, normalan je u prvih nekoliko mjeseci koristenja, ako traje vise od 4 mjeseca za svaki slucaj se javi ginekologu =)
i da, nekad moze trajati citav mjesec a nekad vise puta mjesecno po dva-tri dana
pijem Yasmin.. i to nekih 4 mjeseca.. i za taj period sam samo jednom imala normalan cikslus bez iscjedka. .a inace iscjedak traje kompletan period izmedju 2 menge.. i ne mogu bez uloska, makar dnevnog.
suncica24

#2319 Re: Ginekologija i vagine....

Post by suncica24 »

Michun wrote:
duboka_misao wrote:
zuta_lala wrote:Joj žene drage, spasite me. Koje vi tablete koristite kada dobijete?
Ja se svaki mjesec patim s menstruacijom - prvi dan ne mogu ni iz kuće izaći koliko me boli. :( Pijem caffetin menstrual, pomogne malo, prestane na kratko i opet počne. A ja inače nisam zagovornik tableta, pa ne bih sada da popijem maksimalno dozvoljenu dozu ovog caffetin menstruala.
Ne znam živa šta da radim. A još mi često kasni, pa ne mogu ništa da planiram mjesec unaprijed, npr. neko putovanje ili sl., jer ako dobijem u tom periodu, nema šanse da se maknem iz kuće. :(
brufen zakon
Ketonal je zakon. Ima od 50, 100, 150. Na njemu pise da je za menstrualne bolove jer opusta matericu.
Caffetin mentrual meni nista - ko tik tak da pojedem.
Ako ti ide neko u inostranstvo nek ti kupi Espidifen u kesicama. To je ibuprofen (brufen) ali sa ubrzanim dejstvom, popijes i za 5 min. si ko pticica.
Ketonal je zlo za želudac!
Na jedan ketonal idu dva controloca da bi se "izgladila" šteta koju isti napravi želucu.
I know iz iskustva :sad:

Doduše, ni brufen nije puno bolji.
Zato iako najneugodnija opcija, najbolja je varijanta ćepića.

Btw, termofor je extra stvar. :)
VenomousV

#2320 Re: Ginekologija i vagine....

Post by VenomousV »

sweet_sin wrote:
VenomousV wrote:

pijem Yasmin.. i to nekih 4 mjeseca.. i za taj period sam samo jednom imala normalan cikslus bez iscjedka. .a inace iscjedak traje kompletan period izmedju 2 menge.. i ne mogu bez uloska, makar dnevnog.

ako se nastavi pojavljivati iscjedak najbolje bi bilo da se obratis ginekologu
ali, kao sto rekoh, normalan je prvih nekoliko mjeseci koristenja a i sve su zene razlicite i drugacije podnose pilule, kod nekih traje krace kod nekih duze

znam da nekad nervira ali probaj da ne razmisljas o tome =)
Michun

#2321 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

Meni licno ne skodi ni ketonal ni brufen. Naravno, ako je zeludac slab boli ce sta gid da popijes. Ja licno nemam vremena za cepic, treba lezati sat-dva kad se stavi. Ja na poslu, kifla, tableta i pichim dalje. Termofor nikad stavila nisam iz istog razloga. Vise volim otici na trening nego leci. Btw- fitnes pomaze kod ovih bolova. I voda, puno vode.
Juliet

#2322 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Juliet »

..
Last edited by Juliet on 22/06/2013 00:33, edited 1 time in total.
terremoto

#2323 Re: Ginekologija i vagine....

Post by terremoto »

U poslednje vrijeme pred menstruaciju imam jake bolove u ledjima,u dnu ledja,sa bolnom menstruacijom nemam problema ali ovo je nesnosljivo,nemogu da maknem kao isijas.Neznam dali ima neke veze ali kad god idem kod ginekologa kazu mi da mi je maternica "zavaljena" sto znaci,bar kako sam ja razumila,blize prema ledjima ili kako vec...Interesuje me dali neko ima slicnih problema i sto radite,popijem voltaren pomogne 2-3 sata i poslije isto.
Emich

#2324 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Imam ranicu vec par godina, mozaik... Bila kod Anje tomic koja mi je rekla da bi trebalo radit biopsiju s obzirom da je dugo na grlicu, zatim odem prije dva mjeseca kaze netreba jos, kolposkopija svaka 4 mjeseca. Uradim i papa test i kolposkopiju to je 100 km. Za papa test me jako razocarala, rekla mi je javit porukom, pa ja nju zovem tri cetri puta nejavlja se, ja posaljem poruku nista, kad opet ona zove za dan dva. Da mi kaze rezultae pape. Mislim pa stvarno.....platim papu pa jos molim za rezultae i zivkam ko budala...to mi je pravo pala u ocima.. Da sam htjela moliti i ici isla bih u dom zdravlja ili na kliniku....Sve razumijem da je zauzeta da ima posla ali ako radis radi do kraja. i to nije prvi put isto je bilo i prosli i pred posli put za papu kod nje!!!
darprirode

#2325 Re: Ginekologija i vagine....

Post by darprirode »

Emich wrote:Imam ranicu vec par godina, mozaik... Bila kod Anje tomic koja mi je rekla da bi trebalo radit biopsiju s obzirom da je dugo na grlicu, zatim odem prije dva mjeseca kaze netreba jos, kolposkopija svaka 4 mjeseca. Uradim i papa test i kolposkopiju to je 100 km. Za papa test me jako razocarala, rekla mi je javit porukom, pa ja nju zovem tri cetri puta nejavlja se, ja posaljem poruku nista, kad opet ona zove za dan dva. Da mi kaze rezultae pape. Mislim pa stvarno.....platim papu pa jos molim za rezultae i zivkam ko budala...to mi je pravo pala u ocima.. Da sam htjela moliti i ici isla bih u dom zdravlja ili na kliniku....Sve razumijem da je zauzeta da ima posla ali ako radis radi do kraja. i to nije prvi put isto je bilo i prosli i pred posli put za papu kod nje!!!
I ja sam je zvala isto nekoliko puta i svako put je zaboravila nalaze kuci. Rekla mi je da imam malo povecano celijsko jedro i da uradim kod nje kolposkopiju (50 KM) Otisla sam kod druge doktorice privatno, nalaz cist ko suza. Mojoj prijateljici je rekla da ima cin1 i da isto dodje na kolposkopiju i na dodatne pretrage. Drugarica ode kod dr. Spahovica koji joj kaze da je samo mala upalica. Ana hoce samo pare, a fušeri nenormalno.
Post Reply