Vjerovatno je drugi na isparivaču.the_hooligan_ec wrote:Može li mi ko reci u pitanju je ac stag-4 plus sistem plina, zvoni alarm za servis.. Koliko filtera imaju ja vidim samo 1x onaj okrugli izdužen, mada neko govori 2x..gdje se drugi nalazi
Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Naslovnica
#2301 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2302 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Smrdi li ti kad prebacuje?clio_dci120 wrote:Od 2014 haman 80 000 na Atikeru presao, bez i jednog jedinog kvara, a zadnji servis redovno radio prije godinu i po (zamjena filtera, otada presao blizu 25 000 hiljada.). Nije za pohvalu, ali pisem iz razloga sto cujem te price o Atikeru ovakav, onakav, a u sustini najbitnije je kako ti prvi put neko ugraduje sistem. Kada cujem kakve probleme ljudi imaju kod lokalnog servisera u Zenici koji plin ugraduje, ponekad pomislim da ne vozim na plin.NediM17 wrote:Ja sam sa Zavolijem, ne urekao se, stvarno jako zadovoljan.
Za skoro cetiri godine i 85kkm jednom ociscen isparivac i jedno neobjasnjivo sporadicno prebacivanje na benzin.
Ostalo redovno odrzavanje (a u to bi mogli ubrojati i ovo ciscnje isparivaca), tj filteri i toci - vozi.
Jest skuplji ali vrijedi jer si rahat.
Ne pucam nikakvu antireklamu ali za Atiker kazu da je bas problematican.
Doduse, jedini problem je bio sto je crkao onaj pokazivac, i novi nije bas najtacniji. Kod Atikera se osjeti malo vise onaj trzaj kada prebacuje na plin (probao sam vise vozila sa Atikerom), nije kao kod npr. BRC-a, ali i cijena nije ista. Za te pare sve preporuke za Atiker, i zaista se pitam isplatili se davati vise pare za neke kvalitetnije sistem. Doduse, ovo je moje iskustvo, mozda su se meni potrefile kvalitetne komponente. Ne mora znaciti da je kod sviju tako.
Je li ti Edo ugradjivao?
-
clio_dci120
#2303 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ne, plin nikad ni najmanje nisam osjetio u autu. Iskreno da ti kazem, izlazio i da cujem osjeti li se vani, isto nikada se nije osjetio.
Mislim da se ni u kojem slucaju plin ne bi smio osjetiti u autu. Barem ja tako ne bi vozio.
Nije Edo ugradjivao, nego auto kuca Uno, to sam auto "ukrao" od staraca, tamo bilo novo uzeto i odrzavano, pa sam zato tamo ugradio. Isao nekom logikom da radim u ovlastenom. Bude mi cudno kad slusam price da raja ima probleme sa tim nekim crijevima, selnama, pa dotezu, pa ovo, pa ono, pa se pale check engine lampice, Bgm nikada ni najmanji problem nisam imao, osim tog pokazivaca sto je riknuo.
U Zenici imas one neke Energia (novi servis) i imas isto tako na Jelahu nekog lika (cuo sam par pozitivnih iskustava). U Sarajevu hvale tog Darkoma. U daljoj porodici imao sam jos jedno auto sa plinom (nije Atiker, neki talijanski, ne mogu se sad sjetiti), on se ugradjivao u nove Skode i zadrzavale su garanciju, i isto radjen u Unu, isto pozitivna iskustva, bez ijednog problema. Tako mislim da je tu najbitnije da se neko maksimalno posveti tvom vozilu i da zna posao.
Ali opet kazem mozda se to meni potrefilo tako, npr. ocu sam uzeo tablet iz telecoma, ekstra radi, sebi uzeo isti, sranje zesce, ne mozes dvije normalne recenice sastaviti.
Kada sam vec Edu spomenuo, jedan lik sto je voditelj tehnickog u Zenici, starom je pricao da se nagledao svega i svacega od Ede, uglavnom zna uraditi i dobro, ali zna i sfuseriti.
Kako god, ako se odlucis za plin, ako ti uradi dobar majstor, neces pogrijesiti ni najmanje. Pamenta je investicija, a pusti price raje ne bi ja plin, ovo ono...
Mislim da se ni u kojem slucaju plin ne bi smio osjetiti u autu. Barem ja tako ne bi vozio.
Nije Edo ugradjivao, nego auto kuca Uno, to sam auto "ukrao" od staraca, tamo bilo novo uzeto i odrzavano, pa sam zato tamo ugradio. Isao nekom logikom da radim u ovlastenom. Bude mi cudno kad slusam price da raja ima probleme sa tim nekim crijevima, selnama, pa dotezu, pa ovo, pa ono, pa se pale check engine lampice, Bgm nikada ni najmanji problem nisam imao, osim tog pokazivaca sto je riknuo.
U Zenici imas one neke Energia (novi servis) i imas isto tako na Jelahu nekog lika (cuo sam par pozitivnih iskustava). U Sarajevu hvale tog Darkoma. U daljoj porodici imao sam jos jedno auto sa plinom (nije Atiker, neki talijanski, ne mogu se sad sjetiti), on se ugradjivao u nove Skode i zadrzavale su garanciju, i isto radjen u Unu, isto pozitivna iskustva, bez ijednog problema. Tako mislim da je tu najbitnije da se neko maksimalno posveti tvom vozilu i da zna posao.
Ali opet kazem mozda se to meni potrefilo tako, npr. ocu sam uzeo tablet iz telecoma, ekstra radi, sebi uzeo isti, sranje zesce, ne mozes dvije normalne recenice sastaviti.
Kada sam vec Edu spomenuo, jedan lik sto je voditelj tehnickog u Zenici, starom je pricao da se nagledao svega i svacega od Ede, uglavnom zna uraditi i dobro, ali zna i sfuseriti.
Kako god, ako se odlucis za plin, ako ti uradi dobar majstor, neces pogrijesiti ni najmanje. Pamenta je investicija, a pusti price raje ne bi ja plin, ovo ono...
-
Throttle
#2304 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Plin promet zaobilazit u sirokom luku 
-
ja1977
#2305 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Molim preporuku gdje ugraditi plin u Suzuki SX4, 1.6, 2010. godište.
Hvala
Hvala
-
NediM17
#2306 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Hoces da ti ja prodam sa vec ugradjenim?ja1977 wrote:Molim preporuku gdje ugraditi plin u Suzuki SX4, 1.6, 2010. godište.
Hvala
-
ja1977
#2307 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ne, hvala. LpNediM17 wrote:Hoces da ti ja prodam sa vec ugradjenim?ja1977 wrote:Molim preporuku gdje ugraditi plin u Suzuki SX4, 1.6, 2010. godište.
Hvala
-
NediM17
#2308 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Auto sada mora raditi potpuno savrseno na benzin i bez ikakvih lampica.
Otidji u neki servis, provjeri zracnost/zazor ventila, ako nisu u tolerancijama, treba ih namjestiti.
Mozes ugraditi Zavoli u Darkomu, Landi Renzo u Borasu... Uglavnom, idi na nesto kvalitetnije.
Mazalica za ventile obavezna (idealno bi bilo elektronska sa ubrizgavanjem na cetiri tacke), kontrole zazora ventila obavezne na svakih 30.000km (ovo je po servisnom planu i kod voznje na benzin).
Ako je sve dobro podeseno i ako se pravilno odrzava glava bi trebala izdrzati sigurno najmanje 200.000km odvezenih na plin.
Ja imam 90.000km predjenih s tim autom na plin (kupljen nov i ugradjen plin), sve radi bez ikakvih problema. Neki dan sam bio na Centrotransovom tehnickom na Stupu, po prvi put je auto ljudski pregledan i sve je 100% uredno ukljucujuci i eko test koji je zadovoljio (deklarisanu Euro5 normu) na benzinu bez ikakvih problema, i to na benzinu iz Podlugova.
Otidji u neki servis, provjeri zracnost/zazor ventila, ako nisu u tolerancijama, treba ih namjestiti.
Mozes ugraditi Zavoli u Darkomu, Landi Renzo u Borasu... Uglavnom, idi na nesto kvalitetnije.
Mazalica za ventile obavezna (idealno bi bilo elektronska sa ubrizgavanjem na cetiri tacke), kontrole zazora ventila obavezne na svakih 30.000km (ovo je po servisnom planu i kod voznje na benzin).
Ako je sve dobro podeseno i ako se pravilno odrzava glava bi trebala izdrzati sigurno najmanje 200.000km odvezenih na plin.
Ja imam 90.000km predjenih s tim autom na plin (kupljen nov i ugradjen plin), sve radi bez ikakvih problema. Neki dan sam bio na Centrotransovom tehnickom na Stupu, po prvi put je auto ljudski pregledan i sve je 100% uredno ukljucujuci i eko test koji je zadovoljio (deklarisanu Euro5 normu) na benzinu bez ikakvih problema, i to na benzinu iz Podlugova.
-
preludezalude
#2309 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nedime
Pitanje za tebe, posto ti pratis koji motor je dobar za plin a koji ne.
Kakav je Hondin motor K24A3 za ugradnju plina? Konkretno se radi o Accord sedme generacije.
Pitanje za tebe, posto ti pratis koji motor je dobar za plin a koji ne.
Kakav je Hondin motor K24A3 za ugradnju plina? Konkretno se radi o Accord sedme generacije.
-
NediM17
#2310 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Honde od svih Japanaca imaju najjace ventile i sjedista. Taj 2.4 VTEC (a trebalo bi da je i kod ostalih isto) ima klackalice ventila i isti se podesavaju na saraf. Nema zajebancije sa plocicama i soljama.
Dobar plinski sistem, veci isparivac (koji moze napojiti 190 pastuha), mazalica ventila (nije neophodno ali stavi), kontrola zazora svakih 30.000km i vozice Honda dugo na plin bez problema.
Dobar plinski sistem, veci isparivac (koji moze napojiti 190 pastuha), mazalica ventila (nije neophodno ali stavi), kontrola zazora svakih 30.000km i vozice Honda dugo na plin bez problema.
- the_hooligan_ec
#2311 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Koliko treba biti odvrnut onaj ventil za mazalicu ventila da bi ubacivao ulje u motor.. Ja sam nesto radio na autu i zavrnuo do kraja međutim zaboravio koliko je bio odvrnut da bih vratio kako je bilo.. Sad mi malo vise ulja potroši tog.. Unaprijed hvala
-
NediM17
#2312 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Utvrdis eksperimentalno. U praznom hodu motora treba da kapa 12 kapi u minuti, odnosno treba da trosi oko 1ml po litru plina.
Meni otprilike stuce litar za 10.000km, sto je idealno. Doduse moja kapaljka je elektronska.
Meni otprilike stuce litar za 10.000km, sto je idealno. Doduse moja kapaljka je elektronska.
- drug_profi
#2313 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
A koje se ulje sipa u tu mazalicu?
-
NediM17
#2314 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

S tim da ja u FlashLube kapaljku tocim samo FlashLube ulje. Jednom probao sa Likvijem jer nisam mogao naci FlashLube ali kako god da podesim kapaljku tukla je previse ulja jer je rijetko kao voda za razliku od FlashLube-a. Mozda bi se na mehanickoj i dalo podesiti...
U principu malo obogati smjesu pa na taj nacin snizi temperaturu izgaranja i jos ostavlja naslage na ventilima da se ne tare metal od metal nego da ima taj neki zastitni sloj.
Sta god ko mislio ove mazalice nisu ubleha i imaju efekta.
- the_hooligan_ec
#2315 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja sam zadnje stavio bas taj od Liqui Moly i primjetio da njeg bas više potroši od prijašnjeg koji je bio ali ne znam koji je tad u autu bio.. Da je naći taj flash lube.. Uglavnom osvrnuo sam skoro krug malo manje i vidim da kapa pofino u minuti...
-
ja1977
#2316 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
NediM17 wrote:Auto sada mora raditi potpuno savrseno na benzin i bez ikakvih lampica.
Hvala, auto je stiglo, pa cu skontati. Radi OK, bez ikakvih lampica za sada.
LP
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#2317 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ko je ugradjivao u darkomu plin neka provjeri koji je lot na injektorima kazu da 05.2017 imaju neku gresku i da ce ih zamjeniti u servisu
-
NediM17
#2318 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisu moji sigurno 5/2017 ... Za koje injektore to vrijedi?
- beco
#2319 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja sam bas 5 mjesec 2017, koji proizvođač?
To mogu vidjeti na injektorima je li?
To mogu vidjeti na injektorima je li?
- bordo gandalf
#2320 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Najboljr nazvati darkoma nije sigurno da su samo 05.2017 problematicne. Ja cu ih sutra zvati da vidim za moje, 01.2017
-
preludezalude
#2321 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Zna li se o kojem proizvodjacu se radi? Kazati samo dizna i datum je jako sirok pojam.
-
NediM17
#2322 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Znam da moje Zavoli Pan Jet od aprila 2015. gare bez ikakvih problema evo čitavih 90 tkm.
- bordo gandalf
#2323 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ne znam, sutra cu zvati darkom pa vidjetipreludezalude wrote:Zna li se o kojem proizvodjacu se radi? Kazati samo dizna i datum je jako sirok pojam.
- beco
#2324 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Hajde javi da znamo, znas kako su oni uslužni.
- bordo gandalf
#2325 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Sad zvao, rekose zavoli injektori 9 mjesec 2017... Kod jarana bili 05.2017 i zamjenili mubeco wrote:Hajde javi da znamo, znas kako su oni uslužni.