Da se nikad ne zaboravi ...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2301 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/prezivje ... /130724097
Bivši logoraši posjetili logore u državi Srbiji koja kao nije ratovala.
Bivši logoraši posjetili logore u državi Srbiji koja kao nije ratovala.
- slogabn
- Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.
#2302 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Genocid i etnicko ciscenje su RATNI ZLOCINI!PipiDugaDevetka wrote:Ako je rat između to kada se sukobe oružjem dvije vojske, je li bio rat u Prijedoru? Tamo nije bilo nikakve ''Muslimanske vojske''=>DAKLE, U PRIJEDORU NIJE BILO RATA. Samo je bio genocid nad civilima Prijedora.slogabn wrote:Sram te bilo srbocetnicki ubaceni elementu. Pljuc, neka ti je na dusi genocid u Prijedoru, etnicko ciscenje u zapadnoj BiH, bombardovanje i izivljavanje na 70% bh. teritorije do prije '95.PipiDugaDevetka wrote:....Fantastično dobro primjećeno od strane promotora, pjesnika Abdulaha Sidrana da nije bilo uopšte rata do otprilike jeseni 1995.g. Dakle, nije bio rat ni građanski, ni agresorski, nije bilo uopšte rata.
Uostalom poslušaj govoranciju uvaženog pjesnika Abdulaha Sidrana (na početku videa, prvih 10-tak minuta), pa ćeš spoznati da i on (mnogo pametniji od mene) govori da ''rata nije bilo uopšte do otprilike jeseni 1995.g''....
Koliko moras biti glup da ti neki prelivoda prekraju historiju i sudske presude u korist velikosrpskog SANU 2 plana?
Mislis da je to Sidran ONAKO izgovorio?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2303 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Ne znam njegove ''potajne'' namjere i misli, ali on je stanovao tokom rata blizu mene, u Ulici Jezero preko-puta vodovodnog postrojenja. Viđao sam ga, nikada mu se nisam obraćao. Jedino što sam čitao njegove pjesme:slogabn wrote:Genocid i etnicko ciscenje su RATNI ZLOCINI!
Koliko moras biti glup da ti neki prelivoda prekraju historiju i sudske presude u korist velikosrpskog SANU 2 plana?
Mislis da je to Sidran ONAKO izgovorio?
Više je Sidran učinio za Bosnu i njene žrtve, nego sva sila ministara koje su tu istu Bosnu predstavljale po svijetu.SARAJEVSKA MOLITVA
ABDULAH SIDRAN
Kumim te Bogom, veliki Boze,
skloni sa svijeta zivotinje!
Neka preostane sve od macijeg roda,
moje sirotinjstvo neka preostane,
ali - skloni zivotinje.
U pseci rod ne diraj, ne dotici tice,
samo te molim,
milosni Boze -skloni zivotinje.
Skloni zivotinje, sa obronaka, skloni.
Skloni zivotinje, preklinjem te Boze -
ali mi ne diraj svinje ni vepra,
ne diraj slavuja,
ni kucnog sarenog pjevaca.
Ne diraj mi nista
u sta je lijepo pogledati!
Ne diraj nista.
Ali zivotinje svakako skloni.
Mrava ne diraj, i marva zanemari,
ali zivotinje - skloni.
Gdje si ih metno, otuda ih skloni.
Sa svijeta, gdje si ih metno, skloni.
Skloni ih, Boze, i pomozi im, Boze.
Niko im, bez Tebe, pomoci ne moze
Nema im nigdje stana ni stanista,
na oba svijeta - kuce ni kucista.
Skloni ih, Boze, sa oba svijeta.
Skloni, i pomozi.
http://www.camo.ch/sarajevska_molitva.htm
Remek - djelo mu je ova pjesma.
- PipiDugaDevetka
#2304 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
http://brisevo-prijedor.webs.com/
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/3592 ... i-povratak
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/4143 ... ivo-atlija
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/6986 ... s-25072013
Vidi od 13' 57''
edit:Briševo je naselje u općini Prijedor (Republika Srpska, BiH). Prema popisu iz 1991. godine nacionalni sastav je bio sljedeći:
Hrvati - 370,
Jugoslaveni - 16,
Srbi - 7,
Bošnjaci - 1
i ostali - 11.
U selu Briševo kod Prijedora stradalo je 67 Hrvata tog mjesta koje su srpske snage ubile 24. & 25. srpnja 1992. godine, što je jedno od najmasovnijih stradanja Hrvata u jednom danu tijekom proteklog ratu na području Republike Srpske. Ovoj vijesti valja dodati da su u Briševu 25. srpnja 1992. stradale kompletne obitelji Matanović, Atlija, Dimač, Barišić. Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač Za pokolj do sada još nitko nije odgovarao.
Preko pokolja u Briševu nije olako prešao samo Haaški sud. Koliki su se samo novinari, političari, publicisti, općenito "kulturni i javni radnici", bavili Ahmićima, Medačkim džepom, Varivodama… A Briševo?
Na koncu, valja dodati da u Briševu danas živi tek nekolicina stanovnika, većina preživjelih nije se vratila.
Lokacija Briševa (selo koje je izbrisano)
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/3592 ... i-povratak
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/4143 ... ivo-atlija
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/6986 ... s-25072013
Vidi od 13' 57''
- BHCluster
#2305 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
UMESTO OSTAVKE SUDIJA MERON NUDI ŽRTVAMA "NOVO POGLAVLJE"
Predstavnici 15 bosansko-hercegovačkih udruženja žrtava, koja su prošlog meseca uputili pismo sudiji Meronu tražeći njegovu ostavku, došli su ove sedmice u Hag u želji da u razgovoru sa zvaničnicima Tribunala sami potraže odgovor na zahtev koji su postavili
Pošto ni nakon pet sedmica nisu dobili odgovor napismo od 20. juna kojim je 15 udruženja žrtava zločina u BiH tražilo ostavku sudije Teodora/Theodor Merona, dvoje potpisnika tog zahteva - Munira Subašić, predsednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa i Murat Tahirović, predsednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida - došli su u Hag da sami potraže odgovor u razgovorima sa zvaničnicima Tribunala.
U protekla dva dana primili su ih sekretar suda Džon Hoking/John Hocking, glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz i, konačno, sudija čiju su ostavku tražili , predsednik Tribunala Teodor Meron.
Predstavnici žrtava se iz Haga, kako nam je nakon razgovora izjavio Tahirović, vraćaju sa snažnim utiskom da "postoji očit sukob i razmimoilaženje" među sudijama. Subašić dodaje da su tražili da se sretnu sa svim sudijama, ali se predsednik nije s tim saglasio već im je predložio da mu napišu pismo u kojem će navesti šta žele da pitaju sudije, pa će onda on s njima razgovarati. Subašić mu je, kaže, odgovorila da su mu već pisali i tražili ostavku, ali da im on na to nikada nije odgovorio. Umesto da ponovo pišu Meronu, udruženja žrtava će se - najavljuju Subašić i Tahirović - pojedinačno obratiti svakom od dvadeset dvojice sudija sa upozorenjem da i oni snose odgovornost za srozavanje tribunalovog ugleda i kredibiliteta.
Na njihovo direktno pitanje "da li biste podneli ostavku", Meron je odgovorio odrečno. Umesto ostavke, ponudio im je "novo poglavlje". Na pitanje šta mu to znači, odgovorio je da će uskoro doći u BiH, sarađivati sa udruženjima žrtava i napraviti jednu veliku konferenciju o radu Haškog tribunala. Munira Subašić kaže da je Meronu uzvratila da je to "izlijevanje vode u šuplje bure" i "priča za malu djecu".
Paralelno sa pismom sudiji Meronu, udruženja žrtava obratila su se i generalnom sekretaru Ban Ki Munu sa zahtevom da formira nezavisnu komisiju koja će ispitati navode iz pisma danskog sudije Harhofa/Harhoffi utvrditi da li je Tribunal zaista "promenio kurs" pod uticajem i pritiskom "vojnih establišmenta" nekih uticajnih zemalja.
Dok čekaju odgovor iz UN, udruženja žrtava će - otkrivaju Subašić i Tahirović - pokrenuti inicijativu za potpisivanje peticije kojom će se od Predsedništva BiH zahtevati da reaguje i traži od UN da pozove na odgovornost sudiju Merona, kojeg smatraju odgovornim za sve negativno što se u poslednje vreme događa u i oko Tribunala.
Konačno, udruženja žrtava nameravaju da se tužiocu Bramercu, s kojim su se ove sedmice dva puta sastali, obrate sa formalnim zahtevom da u okviru svojih ovlašćenja pokrene istragu o navodima iz pisma sudije Harhofa, pošto to što se poslednjih meseci događa u Tribunalu, smatra Tahirović, "baca velika ljagu i na tužilaštvo, a ne samo na sudije".
-
udrch
#2306 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
godinama govorim, u genocidu u Srebrenici su samovoljno učestvovali i podržavali ga svi Srbi od Zvornika do Srebrenice i Vlasenice..ovi spomenuti vojnici su bili uglavnom iz Kravice, opština Bratunac..Strijeljanje su, po Kosovom iskazu, nastavili vojnici VRS-a iz Bratunca, koji su zarobljene Muslimane poznavali i maltretirali ih.
Franc Kos na suđenju Karadžiću
nakon strijeljana su ih pokopali u zajedničku grobnicu, a nakon toga ih premjestili u desetine drugih..
svi su znali sve i svi i danas šute..
-
billal
#2307 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
da se nikad ne zaboravi i neponovi
- PipiDugaDevetka
#2308 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
billal wrote:da se nikad ne zaboravi i ne ponovi
-
Nebitan32
#2309 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Pogledajte masovne pljačke napuštenih kuća u Srebrenici u julu 1995. godine (VIDEO)
http://www.haber.ba/vijesti/bih/51543-p ... video.html
Kanađanin Karlos Robert Stajner, bivši pripadnik UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, objavio je snimak na kome se vidi pljačkanje kuća u Srebrenici u julu 1995. godine, nakon što su vojne i policijske snage pod komandom optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića zauzele ovu formalno zaštićenu zonu UN-a, a domicilno stanovništvo napustilo svoje privatne posjede
Mnogi od vlasnika kuća su i izgubili svoje živote, ubijeno je preko 8.000 ljudi, a Međunarodni sud pravde u Den Haagu proglasio je zločin počinjen u Srebrenici – genocidom!
Na rijetkom snimku kojeg je objavio portal istocnabosna.com vide se razmjere pljačke, pri kojoj su korištena sva raspoloživa sredstva. Snimak je još ranije objavljen na YouTube nalogu DrzavaBosna.
Kanađanin Karlos Robert Stajner, bivši pripadnik UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, objavio je snimak na kome se vidi pljačkanje kuća u Srebrenici u julu 1995. godine, nakon što su vojne i policijske snage pod komandom optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića zauzele ovu formalno zaštićenu zonu UN-a, a domicilno stanovništvo napustilo svoje privatne posjede
Mnogi od vlasnika kuća su i izgubili svoje živote, ubijeno je preko 8.000 ljudi, a Međunarodni sud pravde u Den Haagu proglasio je zločin počinjen u Srebrenici – genocidom!
Na rijetkom snimku kojeg je objavio portal istocnabosna.com vide se razmjere pljačke, pri kojoj su korištena sva raspoloživa sredstva. Snimak je još ranije objavljen na YouTube nalogu DrzavaBosna.
- PipiDugaDevetka
#2310 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Pogledah snimak ove lešinarske velikosrpske pljačke. Zgrožen sam, užasnut, da su komšije u Bošnjaka radile ovakve stvari.Nebitan32 wrote:Pogledajte masovne pljačke napuštenih kuća u Srebrenici u julu 1995. godine (VIDEO)
Sve više sam mišljenja da nema pomirenja ni oprosta ovim skotovima velikosrpskim.
-
Nebitan32
- PipiDugaDevetka
#2312 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Je li jošte živa jedina preživjela žrtva?
''Miljenica'' gen. Vlade Šegrta. Čeka se Srbin koji će napisati poemu ''Hadžera, sestra Bilećanka'', zauzvrat Skenderovoj ''Majci Knežopoljki''.
-
julisiz es grant
#2313 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Negdje sam pročitao da je Hadžera Bijedić umrla uz ovaj rat.PipiDugaDevetka wrote:Je li jošte živa jedina preživjela žrtva?
''Miljenica'' gen. Vlade Šegrta. Čeka se Srbin koji će napisati poemu ''Hadžera, sestra Bilećanka'', zauzvrat Skenderovoj ''Majci Knežopoljki''.
Još jedan od bezbroj nekažnjenih i prešućenih zločina nad Bošnjacima u WW2.
Ne treba zaboraviti ni Fehima Avdića Feđu, akademskog slikara koji je kao dijete jedini od svoje porodice preživio pokolj u Planoj kod Bileće. Evo njegove priče:
http://www.e-novine.com/stav/84227-Bije ... a-noa.html
-
Nebitan32
#2314 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Barbe wrote:Jeeee jel gradite vi bilo sta drugo osim dzamija?Nekad ste bili normalni muslimani a otkad se nakupilo mudzahedina da secu Srbima glave,sve vise licite na arabiju.Zalosno,posto i poticete od Srba.![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/De_Administrando_Imperio
Dzamije se ne mazu na lebac.
Evo ga jos jedno prekodrinsko sugavo pseto.
-
Nebitan32
#2315 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Otvoreno Centralno šehidsko obilježje u Gacku
U gatačkom naselju Kula Fazlagić danas je otvoreno Centralno šehidsko obilježje za šehide sa područja opštine Gacko. Na skupu je bilo prisutno oko 1000 gačana iz BiH ali i dijaspore.
Sa područja opštine Gacko, Kula Fazlagić, Borač, Ključ, Bahori, Gračanica, Ravni i Vratnica skoro je 400 šehida, od kojih mnogi nisu ni danas pronađeni. Projekat izgradnje Centralnog šehidskog obilježja vodio je Medžlis Islamske zajednice Gacko a finansijska sredstva su obezbjedili gačani i porodice šehida iz dijaspore.
Šehidsko turbe su otvorili porodice šehida i muftija mostarski Seid ef.endija Smajkić.
Muftija Smajkić, vidno uzbuđen rekao je da je danas pun emocija, zbog provedenih ratnih mostarskih dana sa gačanima.
“Danas mi je ponos vidjeti ove moje gatačke saborce postrojene. Osjećam neku nostalgiju za danima kada smo bili jedinstveniji. Kada smo znali jasne ciljeve naše borbe.Kada smo znali ko nam je neprijatelj,“ rekao je efendija Smajkić.
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko Sadet ef. Bilalić poručio je okupljenim da Bošnjaci treba da budu ponosni što su sačuvali svoju čast. “Danas, mi Bošnjaci, čija je vjera islam i koji govorimo bosanski jezik, možemo biti ponosni da smo sačuvali svoju domovinu i svoju čast, a dokaz te časti jesu naši šehidi. Ali isto tako moramo biti svjesni odgovornosti koju nosimo kao i činjenice da će bosanski šehidi, najbolji sinovi ove zemlje, biti svjedoci protiv nas - jesmo li sačuvali ono zbog čega su oni dali svoje živote, jesmo li nastavili njihovu borbu…” rekao je efendija Bilalić.
Cvijeće na šehidsko turbe uz asistenciju OSBiH položile su moge delegacije: izaslanik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Grada Sarajevo, Stranke demokratske akcije BiH i Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Cvijeće su položili i veterani 107. Viteške brigade i 255. brdske brigade “Hajrudin Mešić” te porodice poginulih šehida, RVI, ratnih veterana samostalnog bataljona “Šargan” i Patriotske lige.
Posebni gosti su bili veterani 107. Viteške brigade iz Gradačca, koje su predvodili predsjednik JOB-a g. Midhat Hećimović, i predsjednik nosilaca najvećeg ratnog priznanja “Zlatnih ljiljana” g. Sead Osmanović, te veterani 255. brdske brigade “Hajrudin Mešić” iz Teočaka, koju su predvodili predsjednik Demobilisanih boraca Bijeljina g. Mustafa Mulamustafić.
- Danguba
#2316 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Ljiljani u Gacku.

-
Nebitan32
#2317 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Treba sto vise ovakvih akcija i manifestacija a manje bespotrebnih prepucavanja s okupatorskom stranom. Vojnici postrojeni pod ljiljanima u Fazlagica Kuli. 
-
ulciscorr
#2318 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Svjedokinju “tukli i maltretirali” u Dretelju
Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) za zločine počinjene 1992. godine u logoru Dretelj u BiH, svjedokinja je ispričala kako je bila privedena, zatvorena, ponižavana i premlaćena.
Svjedokinja Tužilaštva BiH u utorak je izjavila kako je u avgustu 1992. godine iz svoje kuće odvedena u Vojnu ambulantu u Mostaru, odakle je prebačena u logor Dretelj.
“To jutro, njih trojica su ušli u naš stan. Svi su bili u crnim uniformama i predstavili su se kao pripadnici HOS-a. Svekrva i ja smo bile same, dok je suprug sa djecom ranije izišao iz Mostara. Rekli su da ponesem novac i zlato i da pođem za njima. Kombijem su me prebacili u Vojnu ambulantu u Mostaru. Bilo je to 3. avgusta 1992. godine”, kazala je Olga Škoro dajući iskaz kao svjedokinja Tužilaštva BiH.
Kako je ispričala, tri dana ostaje zatvorena u Vojnoj ambulanti, gdje su je pripadnici HOS-a “tukli i maltretirali”.
“Jednom su me izveli iz prostorije gdje je bilo smješteno nas sedmoro, odveli u kancelariju i od mene tražili novac. Kako novca nisam mnogo imala, skinuli su me golu, maltretirali i ponižavali, i prijetili da će me tako golu tjerati da idem do kuće”, objasnila je svjedokinja Škoro.
Na pitanje tužiteljice da li je tada bila silovana, svjedokinja je odgovorila da nije, ali da je tokom zatočeništva u Vojnoj ambulanti u Mostaru vidjela žene koje su noću izvodili i vraćali ih pred zoru.
Nakon tri dana, svjedokinja Škoro je zajedno sa zatočenicama iz Vojne ambulante prebačena u logor Dretelj, gdje ostaje do oktobra 1992. godine.
“U hangaru, gdje su nas smjestili, bilo je oko 100 žena. Spavale smo na betonu i imale hranu dva puta dnevno. Jele smo iz jednog tanjira i kašike, jedna iza druge. Uglavnom smo prale i čistile. Nisu nas organizovano tukli, ali su u prolazu znali da udare bilo koju od nas”, ispričala je Škoro.
Za zločine počinjene u Dretelju optuženi su Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, nekadašnji pripadnici HOS-a.
Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.
Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.
Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja Škoro je kazala da nikog od optuženih lično ne poznaje, ali da je za sva ta imena čula.
“Ne znam kako optuženi izgledaju i ne mogu vam reći da li sam ih u Dretelju vidjela ili ne. Nisam ih poznavala, ali ponavljam da sam o svima njima slušala u Dretelju od ljudi koji su tamo sa mnom bili zatočeni”, objasnila je Škoro.
Nastavak suđenja zakazan je za 3. septembar.
http://www.balkaninsight.com/rs/article ... u-dretelju
Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) za zločine počinjene 1992. godine u logoru Dretelj u BiH, svjedokinja je ispričala kako je bila privedena, zatvorena, ponižavana i premlaćena.
Svjedokinja Tužilaštva BiH u utorak je izjavila kako je u avgustu 1992. godine iz svoje kuće odvedena u Vojnu ambulantu u Mostaru, odakle je prebačena u logor Dretelj.
“To jutro, njih trojica su ušli u naš stan. Svi su bili u crnim uniformama i predstavili su se kao pripadnici HOS-a. Svekrva i ja smo bile same, dok je suprug sa djecom ranije izišao iz Mostara. Rekli su da ponesem novac i zlato i da pođem za njima. Kombijem su me prebacili u Vojnu ambulantu u Mostaru. Bilo je to 3. avgusta 1992. godine”, kazala je Olga Škoro dajući iskaz kao svjedokinja Tužilaštva BiH.
Kako je ispričala, tri dana ostaje zatvorena u Vojnoj ambulanti, gdje su je pripadnici HOS-a “tukli i maltretirali”.
“Jednom su me izveli iz prostorije gdje je bilo smješteno nas sedmoro, odveli u kancelariju i od mene tražili novac. Kako novca nisam mnogo imala, skinuli su me golu, maltretirali i ponižavali, i prijetili da će me tako golu tjerati da idem do kuće”, objasnila je svjedokinja Škoro.
Na pitanje tužiteljice da li je tada bila silovana, svjedokinja je odgovorila da nije, ali da je tokom zatočeništva u Vojnoj ambulanti u Mostaru vidjela žene koje su noću izvodili i vraćali ih pred zoru.
Nakon tri dana, svjedokinja Škoro je zajedno sa zatočenicama iz Vojne ambulante prebačena u logor Dretelj, gdje ostaje do oktobra 1992. godine.
“U hangaru, gdje su nas smjestili, bilo je oko 100 žena. Spavale smo na betonu i imale hranu dva puta dnevno. Jele smo iz jednog tanjira i kašike, jedna iza druge. Uglavnom smo prale i čistile. Nisu nas organizovano tukli, ali su u prolazu znali da udare bilo koju od nas”, ispričala je Škoro.
Za zločine počinjene u Dretelju optuženi su Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, nekadašnji pripadnici HOS-a.
Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.
Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.
Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja Škoro je kazala da nikog od optuženih lično ne poznaje, ali da je za sva ta imena čula.
“Ne znam kako optuženi izgledaju i ne mogu vam reći da li sam ih u Dretelju vidjela ili ne. Nisam ih poznavala, ali ponavljam da sam o svima njima slušala u Dretelju od ljudi koji su tamo sa mnom bili zatočeni”, objasnila je Škoro.
Nastavak suđenja zakazan je za 3. septembar.
http://www.balkaninsight.com/rs/article ... u-dretelju
-
Krasotica
#2319 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Zalosno je to ljudi moji sta smo mi sve radili jedni drugima i koji nas vrag na sve to natjera. Nijedan Bog ne podrzava svirepo mucenje i oduzimanje zivota bilo kojem zivom bicu..

- slogabn
- Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.
#2320 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Odobrava i naradjuje. Sve ti je zapisano u bozijim knjigama u kojim bog propagira robstvo i mucenje robova, u kojoj kaze da je silovanje ok i da silovana osoba mora da stupi u brak sa silovateljom, u kojoj stoji da je blagoslovljen onaj ko uzme vasu malu djecu i razbije ih o kamen, itd. itd. Pogledaj video zapise koji dokaze o gore spomenutom vade iz Biblije.Krasotica wrote:Zalosno je to ljudi moji sta smo mi sve radili jedni drugima i koji nas vrag na sve to natjera. Nijedan Bog ne podrzava svirepo mucenje i oduzimanje zivota bilo kojem zivom bicu..![]()
Ima i na ovom kanalu malo opsirnije http://www.youtube.com/Underlings
P.S. Izvinjavam se zbog off topic i da nebi neko pogresno shvatio da ja podrzavam ubojstva, mucenja, silovanje i ropstvo, - ja to ne podrzavam, ovo pisem upravo zbog toga da kazem svoje misljenje o bogu i religiji kao jednom velikom zlu.
-
frombosna
#2321 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Još jedna tužna obljetnica:
Ovdje su ubijani nevini ljudi, ubijan i mir
Devetoga dana rujna 1993. U Gornjoj Grabovici sjeverno od Mostara, pripadnici Armije BiH bez ikakva su povoda na kućnome pragu svirepo likvidirali 33 hrvatska civila među kojima i četverogodišnju djevojčicu zajedno s ocem i majkom.
Gornja Grabovica u vrijem zločina nije bila mjesto ratnih djelovanja, a Armija BiH koja je počinila zločin, počinila ga je nad civilima u selu u kojemu je bila stacionirana već nekoliko mjeseci.
Tijela žrtava bačena su u Neretvu ili zakopana na skrivenim neobilježenim mjestima tako da su do sada pronađeni posmrtni ostaci samo 16 osoba, i to većinom samo djelomično, dok se za posmrtne ostatke ostalih ništa ne zna.
Vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić istaknuo je jučer na svetoj misi povodom obilježavanja dvadesete obljetnice masakra kako je Grabovica "mjesto velike ratne tragedije, mjesto gdje je, osim brojnih nezaštićenih i nevinih ljudi, u jednom vremenu bio ubijen mir", te je pozvao sve relevantne institucije da učine sve kako bi se kaznili počinitelji tog zločina.
Također je pozvao da se na svetoj misi u Grabovici moli za mir i pomirenje među narodima u BiH, ali i za mir u svijetu, posebno se odazvavši na poziv pape Franje.
-
ulciscorr
#2322 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
„Za vrijeme mog boravka u redovima srpske vojske obučavao sam se, i od strane Pustivuk Krste – na svinjama, pa nam je tom prilikom Risto rekao da se u pogledu klanja obučimo najprije na svinjama i da ćemo kasnije na takav način klati ljude, to jest muslimane, pa sam u toku obuke zaklao dvije svinje, i rečeno mi je da oborimo na leđa, zatim uhvatimo za uši i nakon toga prerežemo vrat i na takav način postupim i uradim kada uhvatim muslimana.„ (Borislav Herak, fragment br.1)
„…Poslije proteka od 20 minuta, nakon naredbe da izvršim klanje tih ljudi, ja sam na livadi, odmah pored rova, zaklao nožem prvog od njih, koji se zvao Osman a inače ne znam kako se prezivao. Tom prilikom su Ždrale Dragan i Danilo meni pomagali na taj način što su Osmana oborili, odnosno sapleli na zemlju, oborivši ga na leđa, i tom prilikom su ga oni držali za ruke, priljubivši ih za zemlju, a noge je držao priljubljene za zemlju Rade Vrlješ, i poslije toga sam izvadio nož koji se nalazio za opasačem – a inače sam isti dobio po dolasku na položaj Dragače i nož je bio marke „Fanipa“. Ja sam tom prilikom lijevom rukom izvadio nož iza pojasa i sageo sam se tako da sam desnom rukom Osmana uhvatio za glavu, odnosno kosu, stavivši mu glavu na zemlju i lijevom rukom prerezao vrat istoga, jer sam inače ja „ljevak“. Tom prilikom ja sam žrtvu zaklao do kraja, tako da je odmah nastupila trenutna smrt a nisam odvojio skroz glavu od tijela. Poslije toga na red je došao Zijad, tako da sam ja sve to isto ponovio. A poslije Zijada sam na isti način zaklao Ahmeda.“ ( Borislav Herak, fragment br.2)
„Po dolasku u Kremeš i u Kremešku četu, ja sam zajedno, mislim da je to bilo negdje desetak dana po mom dolasku, ja sam zajedno sa Damjenović Sretkom, Damjanović Mićom i Draganom išao u restoran „Kod Sonje“ u namjeri da silujemo djevojke koje su dole bile prisutne a isto nam je kazao komandir Boro, kao i to da idemo zbog jačanja morala srpske vojske, gdje silujem djevojke po imenu Amela, Fatima, Mejra, Ina, Enisa, Sumbula, Senada, Zehra, Alma, Miša, Sabina, koje djevojke sam ubio nakon silovanja, nakon što sam iste odveo na brdo Žuč, gdje sam ih ubio pucanjem iz vatrenog oružja.“ (Borislav Herak, dio fragmenta br. 10)
Borislav Herak je ovim svjedočenjem u to vrijeme izazvao veliku pozornost štampe u Sarajevu zbog njegovog otvorenog priznanja zločina. Čak su i Bh dani objavili intervju sa njim. Na pitanje novinara bh dana „ vjerovatno si se družio sa muslimanima kao rođeni Sarajlija?“, Borislav Herak je odgovorio: „ Imao sam puno jarana i komšija muslimana. Uglavnom su svi bili dobri i što se tiče Bajrama, Božića i tako tih praznika, stalno smo posjećivali jedni druge i niko nije na to gledao. Imao sam i postanara muslimana, Izeta sa Vratnika…”
http://diwan-magazine.com/video-18-ispo ... -bosnjake/
„…Poslije proteka od 20 minuta, nakon naredbe da izvršim klanje tih ljudi, ja sam na livadi, odmah pored rova, zaklao nožem prvog od njih, koji se zvao Osman a inače ne znam kako se prezivao. Tom prilikom su Ždrale Dragan i Danilo meni pomagali na taj način što su Osmana oborili, odnosno sapleli na zemlju, oborivši ga na leđa, i tom prilikom su ga oni držali za ruke, priljubivši ih za zemlju, a noge je držao priljubljene za zemlju Rade Vrlješ, i poslije toga sam izvadio nož koji se nalazio za opasačem – a inače sam isti dobio po dolasku na položaj Dragače i nož je bio marke „Fanipa“. Ja sam tom prilikom lijevom rukom izvadio nož iza pojasa i sageo sam se tako da sam desnom rukom Osmana uhvatio za glavu, odnosno kosu, stavivši mu glavu na zemlju i lijevom rukom prerezao vrat istoga, jer sam inače ja „ljevak“. Tom prilikom ja sam žrtvu zaklao do kraja, tako da je odmah nastupila trenutna smrt a nisam odvojio skroz glavu od tijela. Poslije toga na red je došao Zijad, tako da sam ja sve to isto ponovio. A poslije Zijada sam na isti način zaklao Ahmeda.“ ( Borislav Herak, fragment br.2)
„Po dolasku u Kremeš i u Kremešku četu, ja sam zajedno, mislim da je to bilo negdje desetak dana po mom dolasku, ja sam zajedno sa Damjenović Sretkom, Damjanović Mićom i Draganom išao u restoran „Kod Sonje“ u namjeri da silujemo djevojke koje su dole bile prisutne a isto nam je kazao komandir Boro, kao i to da idemo zbog jačanja morala srpske vojske, gdje silujem djevojke po imenu Amela, Fatima, Mejra, Ina, Enisa, Sumbula, Senada, Zehra, Alma, Miša, Sabina, koje djevojke sam ubio nakon silovanja, nakon što sam iste odveo na brdo Žuč, gdje sam ih ubio pucanjem iz vatrenog oružja.“ (Borislav Herak, dio fragmenta br. 10)
Borislav Herak je ovim svjedočenjem u to vrijeme izazvao veliku pozornost štampe u Sarajevu zbog njegovog otvorenog priznanja zločina. Čak su i Bh dani objavili intervju sa njim. Na pitanje novinara bh dana „ vjerovatno si se družio sa muslimanima kao rođeni Sarajlija?“, Borislav Herak je odgovorio: „ Imao sam puno jarana i komšija muslimana. Uglavnom su svi bili dobri i što se tiče Bajrama, Božića i tako tih praznika, stalno smo posjećivali jedni druge i niko nije na to gledao. Imao sam i postanara muslimana, Izeta sa Vratnika…”
-
_majevica_
#2323 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Zaboravio reci kako se obucavao za silovanja....koji je to hajvan.ulciscorr wrote:„Za vrijeme mog boravka u redovima srpske vojske obučavao sam se, i od strane Pustivuk Krste – na svinjama, pa nam je tom prilikom Risto rekao da se u pogledu klanja obučimo najprije na svinjama i da ćemo kasnije na takav način klati ljude, to jest muslimane, pa sam u toku obuke zaklao dvije svinje, i rečeno mi je da oborimo na leđa, zatim uhvatimo za uši i nakon toga prerežemo vrat i na takav način postupim i uradim kada uhvatim muslimana.„ (Borislav Herak, fragment br.1)
-
_majevica_
#2324 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Ubijeni prirodnom smrću
Ubijeni su i sahranjeni, ali se ne vode kao civilne žrtve rata. Kod mnogih u umrlici još uvijek stoji „umrli prirodnom smrću“. Nadležne institucije u Bijeljini još nisu uradile svoj posao. Članovi porodica traže istinu.
Mezarje žrtava rata Lipić-Selimovići u Bijeljini
"Proveli su ga, vezanih ruku, pored vrata sobe u kojoj sam ja bio, i ugurali ga u malu prostoriju u dnu hodnika. Ruke su mu bile vezane na leđima, a jedan Arkanovac ga je držao za kosu. Svi su potrčali za njima.
Uskoro se jedan od njih vrati. "Ne možeš stići da ga udariš", rekao je ležerno djevojci koja je bila u sobi, "znaš kakvi su ovi naši kad se navale na nekoga". Obuzela me gorčina. "Bože moj, zašto mu ne odvežu ruke, pomeo bi ih sve u sekundi, niko ne bi mogao ni da mu priđe", pomislio sam.
Jusuf Trbić je preživio, drugi uhapšeni nisu Jusuf Trbić je preživio, drugi uhapšeni nisu
Onda sam, onim jednim okom na koje sam još mogao pomalo da gledam, vidio nekoga kako nosi kofu vode, da osvijeste Ćosu. Nije prošlo dugo, dovedoše ga i on sjede blizu mene. Pogledali smo jedan u drugog, i ja sam osjetio tugu kakvu nisam susreo nikad u životu. I ja i on bili smo pred vratima smrti. "Zašto si ti dozvolio da te uhvate", pomislio sam. Kao da je to čuo, Ćosa je uvukao ramena i sagnuo glavu. I ta mi slika nikako ne izlazi iz glave. Kad god mislim o toj noći, pronađe me taj duboki, tužni Ćosin pogled, pogled kojim smo se oprostili jedan od drugog."
.....
http://www.dw.de/ubijeni-prirodnom-smr% ... 62-html-cb
Ubijeni su i sahranjeni, ali se ne vode kao civilne žrtve rata. Kod mnogih u umrlici još uvijek stoji „umrli prirodnom smrću“. Nadležne institucije u Bijeljini još nisu uradile svoj posao. Članovi porodica traže istinu.
Mezarje žrtava rata Lipić-Selimovići u Bijeljini
"Proveli su ga, vezanih ruku, pored vrata sobe u kojoj sam ja bio, i ugurali ga u malu prostoriju u dnu hodnika. Ruke su mu bile vezane na leđima, a jedan Arkanovac ga je držao za kosu. Svi su potrčali za njima.
Uskoro se jedan od njih vrati. "Ne možeš stići da ga udariš", rekao je ležerno djevojci koja je bila u sobi, "znaš kakvi su ovi naši kad se navale na nekoga". Obuzela me gorčina. "Bože moj, zašto mu ne odvežu ruke, pomeo bi ih sve u sekundi, niko ne bi mogao ni da mu priđe", pomislio sam.
Jusuf Trbić je preživio, drugi uhapšeni nisu Jusuf Trbić je preživio, drugi uhapšeni nisu
Onda sam, onim jednim okom na koje sam još mogao pomalo da gledam, vidio nekoga kako nosi kofu vode, da osvijeste Ćosu. Nije prošlo dugo, dovedoše ga i on sjede blizu mene. Pogledali smo jedan u drugog, i ja sam osjetio tugu kakvu nisam susreo nikad u životu. I ja i on bili smo pred vratima smrti. "Zašto si ti dozvolio da te uhvate", pomislio sam. Kao da je to čuo, Ćosa je uvukao ramena i sagnuo glavu. I ta mi slika nikako ne izlazi iz glave. Kad god mislim o toj noći, pronađe me taj duboki, tužni Ćosin pogled, pogled kojim smo se oprostili jedan od drugog."
.....
http://www.dw.de/ubijeni-prirodnom-smr% ... 62-html-cb
-
ulciscorr
#2325 Re: Da se nikad ne zaboravi ...
Višegrad: Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 13 žrtava
Završena je ekshumacija na lokalitetu Hrtar, na području Višegrada. Riječ je o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 13 žrtava za koje se pretpostavlja da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim na području Višegrada 1992. godine, kazala je danas Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.
Prema njenim riječima, uz posmrtne ostatke pronađeni su i dokumenti na ime Šahman Kadrić i Suljo Vila.
"Dijelovi njihovih skeleta pronađeni su u masovnoj grobnici Kurtalići 12 godina ranije i na Perućcu prije tri godine. Ovo je sekundarna masovna grobnica koja je vrlo vjerovatno izmještena s primarnog lokaliteta Kurtalići", kazala je Čengić.
Dodala je da je u masovnoj grobnici pronađen veliki broj čahura.
Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Goražde gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci da bi se DNK analizom utvrdio identitet pronađenih žrtava.
Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH.
(FENA)
Završena je ekshumacija na lokalitetu Hrtar, na području Višegrada. Riječ je o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 13 žrtava za koje se pretpostavlja da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim na području Višegrada 1992. godine, kazala je danas Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.
Prema njenim riječima, uz posmrtne ostatke pronađeni su i dokumenti na ime Šahman Kadrić i Suljo Vila.
"Dijelovi njihovih skeleta pronađeni su u masovnoj grobnici Kurtalići 12 godina ranije i na Perućcu prije tri godine. Ovo je sekundarna masovna grobnica koja je vrlo vjerovatno izmještena s primarnog lokaliteta Kurtalići", kazala je Čengić.
Dodala je da je u masovnoj grobnici pronađen veliki broj čahura.
Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Goražde gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci da bi se DNK analizom utvrdio identitet pronađenih žrtava.
Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH.
(FENA)