Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
moonca

#2301 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by moonca »

Problem je duzi boravak u zatvorenoj prostoriji/ objektu u vecoj grupi -- biti vani i na distanci-ne vidim opasnost za zarazom.
laik1981

#2302 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by laik1981 »

high_volume wrote: 26/04/2020 13:52
laik1981 wrote: 26/04/2020 13:24
bunk wrote: 26/04/2020 13:14 Ukidanje policijskog sata je narod shvatio kao kraj opasnosti

Nema maski nema rukavica..
Umjesto da su samo podigli do 21h policijski sat a ukinuli mjere za djecu i stare.
Ionako ugostitelji ne rade.
Uvodjenje policijskog sata nije bila mjera koju je preporucila medicinska struka.. The End..
Ukidanje policijskog sata nije bila mjera koju je preporucila medicinska struka... I protivi joj se... The End.
Pa ako nije ni uveden na preporuku medicinske struke, nece biti ni ukinut na njihovu preporuku.. To je od samog pocetka bila sigurnosna mjera a ne zdravstvena.. Nemoj mijesati kruske i jabuke.. Ne odlucuje medicina ni o ekonomskim mjerama, pa tako ni o sigurnosnim.. Svaki pojedinac koji zeli policijski sat ima puno pravo i slobodnu volju da ga sebi uvede i da odredi trajanje istog..
high_volume

#2303 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by high_volume »

moonca wrote: 26/04/2020 13:57 Problem je duzi boravak u zatvorenoj prostoriji/ objektu u vecoj grupi -- biti vani i na distanci-ne vidim opasnost za zarazom.
Coronavirus se ne prenosi ustajalim zrakom, dužim boravkom u zatvorenoj prostoriji, nego kapljičnim putem, neposrednom komunikacijom ljudi, bliskim susretima tokom nečijeg razgovora ili kašljanja, kihanja, i sl. i dodirom predmeta na kojima je zaražena osoba ostavila svoj virus sekretom iz usta ili nosa. Nova osoba unosi coronavirus takvim predmetima u sebe dodirom rukama svog nosa, usta ili očiju. Zato su i korisne maske na obje strane.... Zato se i preporučuje ili naređuje socijalna udaljenost 1,5-2 m.
Lincoln-Burrows

#2304 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Lincoln-Burrows »

U HR se otvaraju ugostiteljski objekti ali samo na terasama, ništa u zatvorenom prostoru. 12. maja
moonca

#2305 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by moonca »

high_volume wrote: 26/04/2020 14:03
moonca wrote: 26/04/2020 13:57 Problem je duzi boravak u zatvorenoj prostoriji/ objektu u vecoj grupi -- biti vani i na distanci-ne vidim opasnost za zarazom.
Coronavirus se ne prenosi ustajalim zrakom, dužim boravkom u zatvorenoj prostoriji, nego kapljičnim putem, neposrednom komunikacijom ljudi, bliskim susretima tokom nečijeg razgovora ili kašljanja, kihanja, i sl. i dodirom predmeta na kojima je zaražena osoba ostavila svoj virus sekretom iz usta ili nosa. Nova osoba unosi coronavirus takvim predmetima u sebe dodirom rukama svog nosa, usta ili očiju. Zato su i korisne maske na obje strane....
Objasnio si- nisam ni mislila da se prenosi zrakom-osim ako neko kise/kaslje i ne pokrije usta...a to se moze desiti u oba slucaja- no, problem jeste ustajalost zraka-
.Ako neko kishe vani i nije direktno uperen u tvom pravcu- cestice se ne zadrzavaju u zraku...maske preporucuju, ali je pod obavzno- voda i deterdzent-peri ruke , odjecu
Cherry-Cherry

#2306 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Cherry-Cherry »

Ide lijepo vrijeme, mogu terase i baštice raditi. 🙂🙂
Nivelacija

#2307 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Nivelacija »

Medijima toliko tesko pada ublazavanje mjera i postepeno smirivanja da bukvalno razapinju svakoga ko i pomisli ublaziti mjere. ZAMISLI bolesti zaradjivati na bolesti i pandemiji i molit boga da takvo stanje potraje sto duze.

Avaz Pise ZABRINJAVAJUCE CAK 15 SLUCAJEVA NOVIH..

Prava istina je najbolji postotak u FBIH od kako se Vrsi testiranje 15 slucajeva na 950 testiranih zadnja 24 sata!

Bruka i sramota sta rade mediji.
Maraschino

#2308 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Maraschino »

Ko voli i zagovara policijski sat neka postuju, ko im brani.
Veigar

#2309 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Veigar »

Trafalgar Law wrote: 24/04/2020 15:25
Veigar wrote: 24/04/2020 13:19
Trafalgar Law wrote: 24/04/2020 12:18 Bošnjaci na ispitu, mada su neprikosnoveni da useru čitavu situaciju, jer su u velikoj mjeri svojeglav i nedisciplinovan narod, što se najbolje moglo vidjeti po njihovom odnosu prema prirodnom okruženju prije pojave zaraze.

Naučite prvo koristit kantu za otpatke koja vam se nalazi na par koraka od vas. Hvala.
OMG ne znam kojem plemenu pripadaš, al tješi se da je u tvom plemenu nešto drugačije. Littering is universal human trait.
Olakšavajuća okolnost je što bošnjak zapravo sve ovo promatra iz svog ugla.
Yeah right, like there is a difference. :lol:
ANamelessGhoul

#2310 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by ANamelessGhoul »

Nivelacija wrote: 26/04/2020 14:27 Medijima toliko tesko pada ublazavanje mjera i postepeno smirivanja da bukvalno razapinju svakoga ko i pomisli ublaziti mjere. ZAMISLI bolesti zaradjivati na bolesti i pandemiji i molit boga da takvo stanje potraje sto duze.

Prava istina je najbolji postotak u FBIH od kako se Vrsi testiranje 15 slucajeva na 950 testiranih zadnja 24 sata!

To je to. I ne samo medijima imaš takvih likova i ovdje na forumu. Haman hilajdu testova i od toga 15 samo novih i kenjaju
AmirBaa

#2311 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by AmirBaa »

ANamelessGhoul wrote: 26/04/2020 15:01
Nivelacija wrote: 26/04/2020 14:27 Medijima toliko tesko pada ublazavanje mjera i postepeno smirivanja da bukvalno razapinju svakoga ko i pomisli ublaziti mjere. ZAMISLI bolesti zaradjivati na bolesti i pandemiji i molit boga da takvo stanje potraje sto duze.

To je to. I ne samo medijima imaš takvih likova i ovdje na forumu. Haman hilajdu testova i od toga 15 samo novih i kenjaju
Od prvog dana to konstantno ponavljam, kako su mediji jedva docekali ovo sve i kako nikad citaniji nisu bili upravo zbog ovakvih stvari. Klix je od prvog dana kad je poceo brojati u svijetu zarazene, brojao pogresno (kao i sada kod nas) jer su u broj zarazenih stavljali i oporavljene i umrle. Ali vidim vecini i ovdje i medju ljudima je tesko ukljuciti mozak. 15 pozitivnih od 1000 testiranih je sve samo nije zabrinjavajuce, ali ce opet sutra vecina vjerovati tom avazu i klixu :-)
tap3ah75

#2312 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by tap3ah75 »

Znači matori sutra, djeca prekosutra.
A nama koji smo od 18-65 ostaje samo nedjelja.
:bih:
mali_balon

#2313 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by mali_balon »

laik1981 wrote: 26/04/2020 13:24
bunk wrote: 26/04/2020 13:14 Ukidanje policijskog sata je narod shvatio kao kraj opasnosti

Nema maski nema rukavica..
Umjesto da su samo podigli do 21h policijski sat a ukinuli mjere za djecu i stare.
Ionako ugostitelji ne rade.
Uvodjenje policijskog sata nije bila mjera koju je preporucila medicinska struka.. The End..

Jest njemu, jer ju je predlozio njegov campra. Lik je sda bojovnik....pusti ga nek lupeta, ne uzimaj ga za ozbiljno
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2314 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Domaci izdajnik »

banjaluka078 wrote: 25/04/2020 22:02
Lajavikrelac wrote: 25/04/2020 21:33
Zanimljivo je kako se žarište pojavilo čim je počelo prepucavanje oko ukidanja policijskog časa u RS :roll: I kako to nisu poštovali naloge štabova da mi neko kaže kada je sve zatvoreno i ograničeno kretanje? Disali su?
Spominje se Oštra Luka od četvrtka ovdje lokalno, prije ukidanja. Nisu poštovali baš tako što hajde ti seljaku nešto naredi i dokaži.
Jbg seljak u toj opštini uglanom živi od zemljoradnje i stočarstva, da putuju okolo i prave neke derneke čisto sumnjam...dosta radno sposobnih je otišlo vani, a ne dolaze jer su zatvorene granice šalju te u sabirni log...pardon katantin :oops: Poznajem taj kraj pa mi neke stvari malo zvuče kontradiktorno :? :-?
neko_sa_strane

#2315 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by neko_sa_strane »

Obzirom da prepisujemo od komšija trebali bi i mi sutra sve otvoriti uz mjere držanja distance a za prvi maj ne dozvoliti okupljanja u većim grupama.
Magarece_godine

#2316 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Magarece_godine »

banjaluka078 wrote: 26/04/2020 11:04
Magarece_godine wrote: 26/04/2020 08:58 Evo me u RS-u s porodicom. Da li smijem danas voziti nazad u SA gdje nam je mjesto prebivališta? Citam u RS i ovaj vikend zabrana kretanja, pa ne znam da li se to odnosi i na mene? Hvala za odgovor
Uredba ne spominje izuzetak po osnovu prebivališta. Mada će dosta zavisiti i od policajca koji će te, eventualno, zaustaviti.
Evo da se javim. Zaustavio me policajac (a i dje ne bi, na cesti samo ja). Htio pisati kaznu 2000 KM, kao broj osoba u autu po 500KM. (a u autu dvoje djece od dvije i sest godina). Bacim suplju s njim, moj mu kolega nekad valjao nesto, razmjenimo brojeve telefona (za buduce usluge) i lik me pusti...Helem, pitam ga ja zar bi me stvarno kaznio, moje prebivaliste je i Federaciji, kaze on meni ni meni to nije logicno ali nam je komandir rekao da pisemo kazne svima...pa i vama iz Federacije...Eto, s obzirom da sam jutros pitao, reko duzan sam podijeliti iskustvo...
Edin H.

#2317 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Edin H. »

Magarece_godine wrote: 26/04/2020 17:33
Magarece_godine wrote: 26/04/2020 08:58 Evo me u RS-u s porodicom. Da li smijem danas voziti nazad u SA gdje nam je mjesto prebivališta? Citam u RS i ovaj vikend zabrana kretanja, pa ne znam da li se to odnosi i na mene? Hvala za odgovor
Uredba ne spominje izuzetak po osnovu prebivališta. Mada će dosta zavisiti i od policajca koji će te, eventualno, zaustaviti.
Evo da se javim. Zaustavio me policajac (a i dje ne bi, na cesti samo ja). Htio pisati kaznu 2000 KM, kao broj osoba u autu po 500KM. (a u autu dvoje djece od dvije i sest godina). Bacim suplju s njim, moj mu kolega nekad valjao nesto, razmjenimo brojeve telefona (za buduce usluge) i lik me pusti...Helem, pitam ga ja zar bi me stvarno kaznio, moje prebivaliste je i Federaciji, kaze on meni ni meni to nije logicno ali nam je komandir rekao da pisemo kazne svima...pa i vama iz Federacije...Eto, s obzirom da sam jutros pitao, reko duzan sam podijeliti iskustvo...
Mozda si trebao reci: Evo samo idem da kupim drogu za jarana!" :lol:

Evo nekih od objasnjenja koja je policija prikupila u Engleskoj za krsenje zabrane o ogranicenom kretanju

◾"My son is a rubbish cook so I take him food every day"
◾"I've just been to feed the fish"
◾"I've been to buy nail clippers for the dog"
◾"I've bought a new catapult and wanted to try it out"
◾"I don't watch the news - what's going on?"
◾"I'm taking my mate into Newport to buy drugs"
◾"I am taking my quad bike for a walk and I promise I am not going ride it around a field"
◾"I thought I heard someone may be in trouble, so I came to have a look but I don't know their name or remember the person who told me it".
sadie_forever

#2318 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by sadie_forever »

Ovi koji se tjese samo 15 od 200 ocito ne znaju kako virus funkcionise,ovo je strasnoo
NediM17

#2319 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by NediM17 »

Ti baš nisi mogao sačekati da između 18h i 20h prodješ kroz PC. Imao si ovaj put više sreće neg' pameti. Ponašaš se u skladu sa nickom. :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#2320 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

dobro si prošao
gidra

#2321 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by gidra »

Evo ja sam suprotnog iskustva.
Svaki dan vozim na relaciji Sarajevo - Bjelašnica - Sarajevo, preko Krupca. Maloprije kada sam se vraćao policija stoji na Kuli na semaforu i ne zaustavljaju nikoga.

Kada je bio praznik i totalni policijski sat u RS-u neki dan, zaustavila me policija i pitala gdje živim, rekao adresu i pustio me, ali uz upozorenje da se ne zaustavljam na teritoriji RS-a.
I pitam ga maksuz za moje kretanje kroz RS i policajac mi govori, mi vama ne možemo ništa dok ste u tranzitu kroz RS, možemo vas jedino pisati ako vas zaustavimo iza 20h (policijski sat tada bio na snazi u FBiH).
NediM17

#2322 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by NediM17 »

To je zato sto si gidra "lazni valter". :run:
banjaluka078

#2323 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

Kreteni su ponijeli nargilu i dudlaju! I narod se pita zašto nam treba policijski. Pa zato što smo tomkmaci!

Rothmans

#2324 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Rothmans »

banjaluka078 wrote: 26/04/2020 18:43 Kreteni su ponijeli nargilu i dudlaju! I narod se pita zašto nam treba policijski. Pa zato što smo tomkmaci!

Dudlali su i za vrijeme policijskog .kod nas ih je bilo kamara pred trznim centrom. Policijski nije rjesenje, razbijanje takvih veselih drustvanca djelomicno jeste
kakavdanakneiskustvu

#2325 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

jednostano,glup narod,boli ih klinac za druge,i to je to,ukidanjem pol. sata vecina izgleda misli sve ukinuto,nema pandemije više,danas u zenici djeca se igraju na igralistu ,bez maski,igraliste bilo zatvoreno,oblijepljeno trakom,neko se nasao pametan pa poderao traku,danas djeca ne bi po naredbi koju je Solak potpisao ne bi nikako smjela biti napolju,ma zajebi to,ko će vecini nas nesto tako zabraniti,u marketu nema vise distance,ni prodavaccice ne nose masku,niti govore mustarijama o drzanju distance
Locked