Kao i cinjenici da se gura srpska politika za razbijanje BiH kroz mala vrata.
Jos malo ce Bosnjaci traziti da se jezik zove Bosnjacki.
Nije ti ovo normalan kalendar. Ovo je Gregorijanski kalendar koji se mjeri od smrti Isusa, a osim tog kalendara ima Julijanski isto koji se mjeri od smrti Isusa koji kasni za Gregorijanskim 13 dana.славянин wrote:Ne mogu jer se sluzim normalnim kalendaromBHCluster wrote:
Mozes li ukljuciti mozak i barem pokusti barem pogoditi zasto je 1328?![]()
Re: Identitet Bosnjaka
Unread postby Vizionar 1985 » 20/05/2019 18:12
Pa smijesno je i to da oni koji se osjecaju Bosnjacima nece priznati da je danasnji identitet Bosnjaka prvenstveno ( a u odnosnu na susjedne narode mozemo upotrijebiti termin iskljucivo) Islam!Point. wrote:
I malo je smiješno da se na temu o identitetu Bošnjaka najviše zakačili i najglasniji su likovi koji se i ne osjećaju Bošnjacima.
Tako je, nazalost! Ja bih volio da nije ovako, ali praksa i teren kazu da se krecemo upravo ovakvim utabanim stazamamadner wrote:Nije srz u imenu nego o definiciji preko vjere. To je srpski model, dobar za asimilaciju naroda drugog jezika, ali sa velikim minusima za sve ostalo.
Naravno da to nije razlog jer su Srbi i Hrvati davno usvojili svoju pricu. Bosnjaci su tu samo zakucali zadnji ekser.BHCluster wrote:
Kazu da su Bosnjaci prisvojili jezik, zastavu i to je razlog sto Srbi/Hrvati ne mogu da prihvate isto, evo sad imaju opciju za naciju pa sta bi?
Pozdrav i tebi i nadam se da si razumio sta sam okarakterisao kao "normalan"Vizionar 1985 wrote:Kome sam ja nasao objasnjavati bilo sta. Pozdrav @Slavire.
Pa kaledar je kao i ostali. Ali nije najprecizniji i najjednostavniji. Za Jevreje primjerice njihov kalendar je normalan i upotrebljavaju ga i dan danas uporedo sa ovim Gregorijanskim. Arapi koriste Hidzretski kao i Bosnjaci zbog religijskih obreda itd. Iranci koriste svoj iz istih razloga. Tako i Hindusi, Kinezi itd., svoje iz istih razloga.славянин wrote:Pozdrav i tebi i nadam se da si razumio sta sam okarakterisao kao "normalan"Vizionar 1985 wrote:Kome sam ja nasao objasnjavati bilo sta. Pozdrav @Slavire.
Nemoj da se opet zanosis, ima i sjeverna koreja svoj kalendar i ? Kada kazem normalan kalendar pricam o onom koji je u upotrebi svugdje u svijetu (negdje dodaju uporedo i neki drugi kalendarcic da radi kulturnih,vjerskih ili razloga velikog vodje).Obredni kalendari me ne zanimaju - pricamo o kalendaru koji je u upotrebi u velikoj vecini svega .. (od nauke,historije itd itd itd)Vizionar 1985 wrote:Pa kaledar je kao i ostali. Ali nije najprecizniji i najjednostavniji. Za Jevreje primjerice njihov kalendar je normalan i upotrebljavaju ga i dan danas uporedo sa ovim Gregorijanskim. Arapi koriste Hidzretski kao i Bosnjaci zbog religijskih obreda itd. Iranci koriste svoj iz istih razloga. Tako i Hindusi, Kinezi itd., svoje iz istih razloga.славянин wrote:Pozdrav i tebi i nadam se da si razumio sta sam okarakterisao kao "normalan"Vizionar 1985 wrote:Kome sam ja nasao objasnjavati bilo sta. Pozdrav @Slavire.
Svi uporede sa ovim najzastupljenijim ali on nije jedini kalendar u svijetu koji je u upotrebi.
Moj nazalost nije u upotrebi iako je najjednostavniji i najprecizniji i mozda mi je se rad u vezi toga izbrisao jer je u nekim sveskama zapisan starim deceniju i vise. Oko 2008/9 godine sam na njemu radio i zapisao u neke sveske o njemu.
Tacan u bobu i samo tako jednostavan.
Dalje necu o ovome. Ode smo sa teme skroz. Ali nisam mogao da odolim da prozborim u vezi ovoga. Jbg.
Pa trenutno je u upotrebi najvise jer najvise ima Krscana u svijetu i osoba Krscanskog porijekla. Sutra ko zna koji ispliva na povrsinu sa ovim u upotrebi. Arapi koriste Hidzretski vecinom i to skoro milijardu ljudi, Kinezi svoj, milijardu i pol ljudi, Hindusi svoj, isto milijarda i pol ljudi.славянин wrote: Nemoj da se opet zanosis, ima i sjeverna koreja svoj kalendar i ? Kada kazem normalan kalendar pricam o onom koji je u upotrebi svugdje u svijetu (negdje dodaju uporedo i neki drugi kalendarcic da radi kulturnih,vjerskih ili razloga velikog vodje).Obredni kalendari me ne zanimaju - pricamo o kalendaru koji je u upotrebi u velikoj vecini svega .. (od nauke,historije itd itd itd)
Eto vidis imas i ti svoj kalendar.
Decko, nisi ni originalanDozer wrote:Decko...nemoj se ljutiti, ali vjeruj mi na rijec - nisi dorastao ovoj temi. Ovo nije tema za neko tinejdzersko internet znanje staro 2-3 decenije i hihi-haha moderni nacin komunikacije.CPT wrote: Kakvi biseri se ovdje mogu procitati... vecina Slavena danas nije ono sto je bila nekad u religijskom smislu. Pa tako danas Slovenci jer nekad nisu bili katolici. Pametno. Vecina evropskih naroda ne koristi jezik, pa valjda opet nisu ono sto jesu.![]()
Ogromna vecina Srba i Hrvata je stavila jasno do znanja da ne zeli biti dio te jedistvene nacije. Jedni sa genocidom, drugi za UZP. Znaci ne zele cak ni fizicki suzivot na istom komadu zemlje.
Al se bar vidi sta bode u oci, IslamSigurno znas je do bitan tj. kljucan dio svake nacije jer muslimani predstavljaju vecinu te nacije?
Ako imas ikakve konkretne argumente kojima bi osporio bilo sta napisano, na jedan pismen i zreo nacin, onda ih slobodno iznesi. O svemu se moze diskutovati. Ali ovaj tvoj nacin komunikacije, a sve bazirano na najsvjezijoj istoriji, a pogotovo stalnom ponavljanju "u Sloveniji, u Sloveniji", jednostavno nije predmet ove diskusije.
Znaci Srbi se preko SPC ne definisu preko vjere i mogu biti Srbi, Hrvati se ne uopste ne definisu preko RKC i mogu biti Hrvati, Bosnjaci se definisu prek Islama i trebali bi biti Bosanacimadner wrote:Nije srz u imenu nego o definiciji preko vjere. To je srpski model, dobar za asimilaciju naroda drugog jezika, ali sa velikim minusima za sve ostalo.
Hajmo se sad malo izvachiti ko prdez iz gacha, u kontekstu clanka koji sam postavio i osoba sa pola mozga mogla je zakljuciti o cemu se radi.славянин wrote: Nemoj da se opet zanosis, ima i sjeverna koreja svoj kalendar i ? Kada kazem normalan kalendar pricam o onom koji je u upotrebi svugdje u svijetu (negdje dodaju uporedo i neki drugi kalendarcic da radi kulturnih,vjerskih ili razloga velikog vodje).Obredni kalendari me ne zanimaju - pricamo o kalendaru koji je u upotrebi u velikoj vecini svega .. (od nauke,historije itd itd itd)
Eto vidis imas i ti svoj kalendar.
Ovo ti je nidje veze.jeza u ledja wrote:Naravno da to nije razlog jer su Srbi i Hrvati davno usvojili svoju pricu. Bosnjaci su tu samo zakucali zadnji ekser.BHCluster wrote:
Kazu da su Bosnjaci prisvojili jezik, zastavu i to je razlog sto Srbi/Hrvati ne mogu da prihvate isto, evo sad imaju opciju za naciju pa sta bi?
Bosnjaci=Srbi=Hrvati, sto se tice polaganja prava na BiH.BHCluster wrote:Ovo ti je nidje veze.jeza u ledja wrote:Naravno da to nije razlog jer su Srbi i Hrvati davno usvojili svoju pricu. Bosnjaci su tu samo zakucali zadnji ekser.BHCluster wrote:
Ovo nije tačno, niti će biti tačno. Na osnovu čega ti je ovo uopšte palo na pamet, ne znam.madner wrote:
Interesantno je da uvijek ljudi koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci znaju šta zapravo Bošnjaci žele. U BiH postoji preko 10 stranaka koji se mogu okarakterisati kao bošnjačke i ja ne znam ni jednu da otvoreno žele BiH samo za sebe, tj Bošnjake.jeza u ledja wrote:
Bosnjaci=Srbi=Hrvati, sto se tice polaganja prava na BiH.
Bosnjaci su htjeli svoj nacionalni identitet, dobili su ga, izgradjen je po istoj formuli kao i identiteti Srba i Hrvata unutar BiH - na vjeroispovjesti. Sad nek se nose s tim identitetom.
Mislim nikakav problem, sve u redu, to je sada moderno, nek se Bosnjaci prave ludi da nece BiH samo za sebe ko sto se i Hrvati i Srbi prave ludi da ih BiH imalo interesuje kao drzava. Pravicemo se svi ludi zajedno.
Kakve su ovo poteskoce u razvoju? Srbi su se definisali preko SPC, to je njihov recept.CPT wrote:Znaci Srbi se preko SPC ne definisu preko vjere i mogu biti Srbi, Hrvati se ne uopste ne definisu preko RKC i mogu biti Hrvati, Bosnjaci se definisu prek Islama i trebali bi biti Bosanacimadner wrote:Nije srz u imenu nego o definiciji preko vjere. To je srpski model, dobar za asimilaciju naroda drugog jezika, ali sa velikim minusima za sve ostalo.
Jos malo ce Bosnjaci traziti da se jezik zove Bosnjacki.da se one prve dvije grupe ne iskljuce . Ono, WTF!
![]()
Nije tacno, recimo ne bune se u Srbiji.Point. wrote:Ovo nije tačno, niti će biti tačno. Na osnovu čega ti je ovo uopšte palo na pamet, ne znam.madner wrote:
Danas se Bošnjaci u svim prilikama bune što im Hrvati i Srbi nameću ime jezika kao bošnjački. To dovoljno govori da ova tvoja tvrdnja nije tačna ni sekunde. Niti će biti.
Opet fulaš. Briga me šta rade i ne rade u Srbiji, druga država, tuđi problemi.madner wrote:Nije tacno, recimo ne bune se u Srbiji.Point. wrote:Ovo nije tačno, niti će biti tačno. Na osnovu čega ti je ovo uopšte palo na pamet, ne znam.madner wrote:
Danas se Bošnjaci u svim prilikama bune što im Hrvati i Srbi nameću ime jezika kao bošnjački. To dovoljno govori da ova tvoja tvrdnja nije tačna ni sekunde. Niti će biti.
Odgovor je da ako su Bosnjaci nacija, a ne Bosanci, onda je termin pogresan. Zadnja stepenica je negiranje svega bosanskog naspram bosnjackog. Logicka posljedica vasih prosrpskih stavova, prepisanih od SDSa 1991.
jeza u ledja wrote:
Bosnjaci=Srbi=Hrvati, sto se tice polaganja prava na BiH.
Bosnjaci su htjeli svoj nacionalni identitet, dobili su ga, izgradjen je po istoj formuli kao i identiteti Srba i Hrvata unutar BiH - na vjeroispovjesti. Sad nek se nose s tim identitetom.
Mislim nikakav problem, sve u redu, to je sada moderno, nek se Bosnjaci prave ludi da nece BiH samo za sebe ko sto se i Hrvati i Srbi prave ludi da ih BiH imalo interesuje kao drzava. Pravicemo se svi ludi zajedno.
Sta se u Srbiji imaju buniti kad im ne brane pravo na jezik. Zato sto su se izborili za svoj jezik mukotrpnim radom. O cemu ti?madner wrote:Nije tacno, recimo ne bune se u Srbiji.Point. wrote:Ovo nije tačno, niti će biti tačno. Na osnovu čega ti je ovo uopšte palo na pamet, ne znam.madner wrote:
Odgovor je da ako su Bosnjaci nacija, a ne Bosanci, onda je termin pogresan. Zadnja stepenica je negiranje svega bosanskog naspram bosnjackog. Logicka posljedica vasih prosrpskih stavova, prepisanih od SDSa 1991.
Pa bravo. Upravo ti se to i govori - Bosanci imaju problem sa Bosnjacima koji kazu za sebe i Bosnjak i Bosanac (ovo drugo, u smislu narodnosti). Zasto je to problem? Zato sto kad zatreba Bosnjaci skinu kapu Bosanca i stave kapu Bosnjaka, a ti kao Bosanac se tu mozes slikat.Point. wrote: I da se ponovi, Bošnjaci nemaju problem sa imenom Bosanci, čak šta više za sebe kažu i Bošnjak i Bosanac, mašu zastavama sa ljiljanima koja nije vjerska zastava, nose majice sa natpisom 100% Bosanac, pjevaju Dugmetov hit tako ti je mala moja, za sebe nemaju problem reći da su Bosanci, nego vi imate problem sa Bošnjacima. Bošnjaci nisu glavni problem države BiH ali teme o pravim kočnićarima države zjape prazne vašim nepristupstvom.