Identitet Bosnjaka

Post Reply
madner

#2301 Re: Identitet Bosnjaka

Post by madner »

Nije srz u imenu nego o definiciji preko vjere. To je srpski model, dobar za asimilaciju naroda drugog jezika, ali sa velikim minusima za sve ostalo.

Kao i cinjenici da se gura srpska politika za razbijanje BiH kroz mala vrata.

Jos malo ce Bosnjaci traziti da se jezik zove Bosnjacki. :roll:
Sanjarko

#2302 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

славянин wrote:
BHCluster wrote:
Mozes li ukljuciti mozak i barem pokusti barem pogoditi zasto je 1328?
Ne mogu jer se sluzim normalnim kalendarom :D :lol:
Nije ti ovo normalan kalendar. Ovo je Gregorijanski kalendar koji se mjeri od smrti Isusa, a osim tog kalendara ima Julijanski isto koji se mjeri od smrti Isusa koji kasni za Gregorijanskim 13 dana.

Oba su napravljena za vrijeme Julija Cezara a reformisan poslije Julijanski u Gregorijanski koji traje 365,2425 dana dok Julijanski traje 365,25 dana i sinhroniziraju se sa Tropskom, Suncevom, Solarnom godinom svako 400 i jos godina jer su neprecizni.

Osim ovih kalendara ima jos kalendara u svijetu koji su i dan danas u upotrebi. Jevrejski, Muslimanski i to Sunitski i Sijitski, Hinduski, Kineski i mnogi drugi koji su i dan danas u upotrebi i njihove godine 5779, 1439, 1300 i neka itd. Ne znam tacno koje su sad im godine i kako se precizno zovu ovi kalendari. Jer mnogi se zovu po narodima, mnogi po tvorcima istih, neki po nekim dogadzajima.

Osim ovih kalendara postoji i moj najprecizniji i najjednostavniji kalendar na svijetu koji je Luni-Solarni kalendar i koji prati tacno Tropsku, Suncevu, Solarnu godinu u bobu. Pa tako njegova godina traje 365,24219.. Itd., dana. Tacno dana koliko traje Tropska, Sunceva, Solarna godina i to najtacnije predvidzeno tadasnje kretanje nase planete Zemlje. Kruzenja nase planete Zemlje oko Sunca.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tropical_year

Imas o tome po internetu dosta toga. Nemogu da sad pronadzem najpreciznije predvidzanje koliko traje Tropska, Sunceva, Solarna godina.

Kako sam shvatio ovo je objavljeno po Muslimanskom, Sunitskom tj., Hidzretskom kalendaru 1300 i neke godine tj., prije oko 100 godina.

PS. Znaci u svijetu ima u upotrebi jos kalendara ne samo Gregorijanski, samo sto je Gregorijanski najzastupljeniji od svih.

A nema normalnih i nenormalnih kalendara.
славянин

#2303 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Re: Identitet Bosnjaka
Unread postby Vizionar 1985 » 20/05/2019 18:12

:lol: :D
Sanjarko

#2304 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

Postoje kalendari manje i vise precizni samo @Slavir i ostali ako niste znali a ne normalni i nenormalni kalendari.
Sanjarko

#2305 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

Kome sam ja nasao objasnjavati bilo sta. Pozdrav @Slavire.
MarshalDodik

#2306 Re: Identitet Bosnjaka

Post by MarshalDodik »

Point. wrote:
I malo je smiješno da se na temu o identitetu Bošnjaka najviše zakačili i najglasniji su likovi koji se i ne osjećaju Bošnjacima.
Pa smijesno je i to da oni koji se osjecaju Bosnjacima nece priznati da je danasnji identitet Bosnjaka prvenstveno ( a u odnosnu na susjedne narode mozemo upotrijebiti termin iskljucivo) Islam!
Pri tome jos govore i da vole svoju vjeru, znaci ponasaju se licemjerno.
madner wrote:Nije srz u imenu nego o definiciji preko vjere. To je srpski model, dobar za asimilaciju naroda drugog jezika, ali sa velikim minusima za sve ostalo.

Tako je, nazalost! Ja bih volio da nije ovako, ali praksa i teren kazu da se krecemo upravo ovakvim utabanim stazama
bunk

#2307 Re: Identitet Bosnjaka

Post by bunk »

Ma razbice qrac.
Taj voz je davno prosao,ostaje naprdjivanje po forumima i vadjenje nacertanija od svetog onog do juce..
NATO buraz ,to ti je identitet Bosnjaka.
jeza u ledja

#2308 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

BHCluster wrote:
Kazu da su Bosnjaci prisvojili jezik, zastavu i to je razlog sto Srbi/Hrvati ne mogu da prihvate isto, evo sad imaju opciju za naciju pa sta bi?
Naravno da to nije razlog jer su Srbi i Hrvati davno usvojili svoju pricu. Bosnjaci su tu samo zakucali zadnji ekser.
славянин

#2309 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:Kome sam ja nasao objasnjavati bilo sta. Pozdrav @Slavire.
Pozdrav i tebi i nadam se da si razumio sta sam okarakterisao kao "normalan" :wink:
Sanjarko

#2310 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

славянин wrote:
Pozdrav i tebi i nadam se da si razumio sta sam okarakterisao kao "normalan" :wink:
Pa kaledar je kao i ostali. Ali nije najprecizniji i najjednostavniji. Za Jevreje primjerice njihov kalendar je normalan i upotrebljavaju ga i dan danas uporedo sa ovim Gregorijanskim. Arapi koriste Hidzretski kao i Bosnjaci zbog religijskih obreda itd. Iranci koriste svoj iz istih razloga. Tako i Hindusi, Kinezi itd., svoje iz istih razloga.

Svi uporedo sa ovim najzastupljenijim ali on nije jedini kalendar u svijetu koji je u upotrebi.

Moj nazalost nije u upotrebi iako je najjednostavniji i najprecizniji i mozda mi je se rad u vezi toga izbrisao jer je u nekim sveskama zapisan starim deceniju i vise. Oko 2008/9 godine sam na njemu radio i zapisao u neke sveske o njemu.

Tacan u bobu i samo tako jednostavan.

Dalje necu o ovome. Ode smo sa teme skroz. Ali nisam mogao da odolim da prozborim u vezi ovoga. Jbg.
славянин

#2311 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
славянин wrote:
Pa kaledar je kao i ostali. Ali nije najprecizniji i najjednostavniji. Za Jevreje primjerice njihov kalendar je normalan i upotrebljavaju ga i dan danas uporedo sa ovim Gregorijanskim. Arapi koriste Hidzretski kao i Bosnjaci zbog religijskih obreda itd. Iranci koriste svoj iz istih razloga. Tako i Hindusi, Kinezi itd., svoje iz istih razloga.

Svi uporede sa ovim najzastupljenijim ali on nije jedini kalendar u svijetu koji je u upotrebi.

Moj nazalost nije u upotrebi iako je najjednostavniji i najprecizniji i mozda mi je se rad u vezi toga izbrisao jer je u nekim sveskama zapisan starim deceniju i vise. Oko 2008/9 godine sam na njemu radio i zapisao u neke sveske o njemu.

Tacan u bobu i samo tako jednostavan.

Dalje necu o ovome. Ode smo sa teme skroz. Ali nisam mogao da odolim da prozborim u vezi ovoga. Jbg.
Nemoj da se opet zanosis, ima i sjeverna koreja svoj kalendar i ? Kada kazem normalan kalendar pricam o onom koji je u upotrebi svugdje u svijetu (negdje dodaju uporedo i neki drugi kalendarcic da radi kulturnih,vjerskih ili razloga velikog vodje).Obredni kalendari me ne zanimaju - pricamo o kalendaru koji je u upotrebi u velikoj vecini svega .. (od nauke,historije itd itd itd)

Eto vidis imas i ti svoj kalendar. :lol:
Sanjarko

#2312 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

славянин wrote: Nemoj da se opet zanosis, ima i sjeverna koreja svoj kalendar i ? Kada kazem normalan kalendar pricam o onom koji je u upotrebi svugdje u svijetu (negdje dodaju uporedo i neki drugi kalendarcic da radi kulturnih,vjerskih ili razloga velikog vodje).Obredni kalendari me ne zanimaju - pricamo o kalendaru koji je u upotrebi u velikoj vecini svega .. (od nauke,historije itd itd itd)

Pa trenutno je u upotrebi najvise jer najvise ima Krscana u svijetu i osoba Krscanskog porijekla. Sutra ko zna koji ispliva na povrsinu sa ovim u upotrebi. Arapi koriste Hidzretski vecinom i to skoro milijardu ljudi, Kinezi svoj, milijardu i pol ljudi, Hindusi svoj, isto milijarda i pol ljudi.

Ko zna mozda jednog dana moj bude u upotrebi jer je reforma Gregorijanskog i Julijanskog kalendara tako da bude najprecizniji i najjednostavniji kalendar na svijetu i Luni-Solaran je dok ovaj je samo Solaran, Tropski, Suncev.

Imena mjeseci manje bitno kako bi se zvali, da li bi se zadrzala postojeca imena. Racunanje od vremena Isusove smrti ili od nekog drugog vremena isto tako.

Bitna je preciznost i jednostavnost. Tome teze matematicari i astronomi.
Last edited by Sanjarko on 21/05/2019 13:43, edited 1 time in total.
CPT

#2313 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: Kakvi biseri se ovdje mogu procitati... vecina Slavena danas nije ono sto je bila nekad u religijskom smislu. Pa tako danas Slovenci jer nekad nisu bili katolici. Pametno. Vecina evropskih naroda ne koristi jezik, pa valjda opet nisu ono sto jesu. :lol:

Ogromna vecina Srba i Hrvata je stavila jasno do znanja da ne zeli biti dio te jedistvene nacije. Jedni sa genocidom, drugi za UZP. Znaci ne zele cak ni fizicki suzivot na istom komadu zemlje.

Al se bar vidi sta bode u oci, Islam :wink: Sigurno znas je do bitan tj. kljucan dio svake nacije jer muslimani predstavljaju vecinu te nacije?
Decko...nemoj se ljutiti, ali vjeruj mi na rijec - nisi dorastao ovoj temi. Ovo nije tema za neko tinejdzersko internet znanje staro 2-3 decenije i hihi-haha moderni nacin komunikacije.

Ako imas ikakve konkretne argumente kojima bi osporio bilo sta napisano, na jedan pismen i zreo nacin, onda ih slobodno iznesi. O svemu se moze diskutovati. Ali ovaj tvoj nacin komunikacije, a sve bazirano na najsvjezijoj istoriji, a pogotovo stalnom ponavljanju "u Sloveniji, u Sloveniji", jednostavno nije predmet ove diskusije.
Decko, nisi ni originalan :wink: Sasvim jasno i konkretno sam ti naveo argumente, to sto ti je domet "vidi mu gl000ve", hebiga. Znaci da ponovimo, to sto Slovenci (recimo) nisu uvijek bili katolici valjda znaci da danas nisu Slovenci? Ili da ti to u Power Pointu slozim? 2 naroda, 2 religije... Jedni mogu, drugi ne...
CPT

#2314 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

madner wrote:Nije srz u imenu nego o definiciji preko vjere. To je srpski model, dobar za asimilaciju naroda drugog jezika, ali sa velikim minusima za sve ostalo.

Znaci Srbi se preko SPC ne definisu preko vjere i mogu biti Srbi, Hrvati se ne uopste ne definisu preko RKC i mogu biti Hrvati, Bosnjaci se definisu prek Islama i trebali bi biti Bosanaci :roll: da se one prve dvije grupe ne iskljuce . Ono, WTF! :-) :roll:
BHCluster

#2315 Re: Identitet Bosnjaka

Post by BHCluster »

славянин wrote: Nemoj da se opet zanosis, ima i sjeverna koreja svoj kalendar i ? Kada kazem normalan kalendar pricam o onom koji je u upotrebi svugdje u svijetu (negdje dodaju uporedo i neki drugi kalendarcic da radi kulturnih,vjerskih ili razloga velikog vodje).Obredni kalendari me ne zanimaju - pricamo o kalendaru koji je u upotrebi u velikoj vecini svega .. (od nauke,historije itd itd itd)

Hajmo se sad malo izvachiti ko prdez iz gacha, u kontekstu clanka koji sam postavio i osoba sa pola mozga mogla je zakljuciti o cemu se radi. :wink:
BHCluster

#2316 Re: Identitet Bosnjaka

Post by BHCluster »

jeza u ledja wrote:
BHCluster wrote:
Kazu da su Bosnjaci prisvojili jezik, zastavu i to je razlog sto Srbi/Hrvati ne mogu da prihvate isto, evo sad imaju opciju za naciju pa sta bi?
Naravno da to nije razlog jer su Srbi i Hrvati davno usvojili svoju pricu. Bosnjaci su tu samo zakucali zadnji ekser.
Ovo ti je nidje veze.
jeza u ledja

#2317 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

BHCluster wrote:
jeza u ledja wrote:
BHCluster wrote:
Ovo ti je nidje veze.
Bosnjaci=Srbi=Hrvati, sto se tice polaganja prava na BiH.
Bosnjaci su htjeli svoj nacionalni identitet, dobili su ga, izgradjen je po istoj formuli kao i identiteti Srba i Hrvata unutar BiH - na vjeroispovjesti. Sad nek se nose s tim identitetom.
Mislim nikakav problem, sve u redu, to je sada moderno, nek se Bosnjaci prave ludi da nece BiH samo za sebe ko sto se i Hrvati i Srbi prave ludi da ih BiH imalo interesuje kao drzava. Pravicemo se svi ludi zajedno.
Point.

#2318 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

madner wrote:

Ovo nije tačno, niti će biti tačno. Na osnovu čega ti je ovo uopšte palo na pamet, ne znam.

Danas se Bošnjaci u svim prilikama bune što im Hrvati i Srbi nameću ime jezika kao bošnjački. To dovoljno govori da ova tvoja tvrdnja nije tačna ni sekunde. Niti će biti.
Point.

#2319 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

jeza u ledja wrote:
Bosnjaci su htjeli svoj nacionalni identitet, dobili su ga, izgradjen je po istoj formuli kao i identiteti Srba i Hrvata unutar BiH - na vjeroispovjesti. Sad nek se nose s tim identitetom.
Mislim nikakav problem, sve u redu, to je sada moderno, nek se Bosnjaci prave ludi da nece BiH samo za sebe ko sto se i Hrvati i Srbi prave ludi da ih BiH imalo interesuje kao drzava. Pravicemo se svi ludi zajedno.
Interesantno je da uvijek ljudi koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci znaju šta zapravo Bošnjaci žele. U BiH postoji preko 10 stranaka koji se mogu okarakterisati kao bošnjačke i ja ne znam ni jednu da otvoreno žele BiH samo za sebe, tj Bošnjake.
madner

#2320 Re: Identitet Bosnjaka

Post by madner »

CPT wrote:

Znaci Srbi se preko SPC ne definisu preko vjere i mogu biti Srbi, Hrvati se ne uopste ne definisu preko RKC i mogu biti Hrvati, Bosnjaci se definisu prek Islama i trebali bi biti Bosanaci :roll: da se one prve dvije grupe ne iskljuce . Ono, WTF! :-) :roll:
Kakve su ovo poteskoce u razvoju? Srbi su se definisali preko SPC, to je njihov recept.

Sto odgovaras ako ne znas citati?
madner

#2321 Re: Identitet Bosnjaka

Post by madner »

Point. wrote:
madner wrote:

Ovo nije tačno, niti će biti tačno. Na osnovu čega ti je ovo uopšte palo na pamet, ne znam.

Danas se Bošnjaci u svim prilikama bune što im Hrvati i Srbi nameću ime jezika kao bošnjački. To dovoljno govori da ova tvoja tvrdnja nije tačna ni sekunde. Niti će biti.
Nije tacno, recimo ne bune se u Srbiji.

Odgovor je da ako su Bosnjaci nacija, a ne Bosanci, onda je termin pogresan. Zadnja stepenica je negiranje svega bosanskog naspram bosnjackog. Logicka posljedica vasih prosrpskih stavova, prepisanih od SDSa 1991.
Point.

#2322 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

madner wrote:
Point. wrote:
madner wrote:

Odgovor je da ako su Bosnjaci nacija, a ne Bosanci, onda je termin pogresan. Zadnja stepenica je negiranje svega bosanskog naspram bosnjackog. Logicka posljedica vasih prosrpskih stavova, prepisanih od SDSa 1991.
Opet fulaš. Briga me šta rade i ne rade u Srbiji, druga država, tuđi problemi.

Tvoje zadnje dvije rečenice su zapravo dokaz kakvom prosrpskom retorikom se neki Bosanci bave. Niko od Bošnjaka ne traži da se recimo Bosanski Brod preimenuje u Bošnjački Brod, da se bosanski jezik preimenuje u bošnjački i slično. Tim namećanjem stavova drugom narodu je zapravo čime se bavila i bavi srpska politika u BiH još od 90-tih. Zelena transverzala, islamska BiH, džamahiriha dodaj malo hoće sve bosansko u bošnjačko i dobiješ recept isto da ga je ista ruka pisala. Jebote, svi eksperti za tajne planove Bošnjaka.

I da se ponovi, Bošnjaci nemaju problem sa imenom Bosanci, čak šta više za sebe kažu i Bošnjak i Bosanac, mašu zastavama sa ljiljanima koja nije vjerska zastava, nose majice sa natpisom 100% Bosanac, pjevaju Dugmetov hit tako ti je mala moja, za sebe nemaju problem reći da su Bosanci, nego vi imate problem sa Bošnjacima. Bošnjaci nisu glavni problem države BiH ali teme o pravim kočnićarima države zjape prazne vašim nepristupstvom.
BHCluster

#2323 Re: Identitet Bosnjaka

Post by BHCluster »

jeza u ledja wrote:

LaHko su se Srbi i Hrvati dogovorili oko BiH bez problema problem i to je rezultiralo u zlocinima od protjerivanja, UZP-a pa do genocida i onda reci da su svi isti je suludo.
BHCluster

#2324 Re: Identitet Bosnjaka

Post by BHCluster »

madner wrote:
Point. wrote:
madner wrote:

Sta se u Srbiji imaju buniti kad im ne brane pravo na jezik. Zato sto su se izborili za svoj jezik mukotrpnim radom. O cemu ti?

Bosanski jezik uskoro na univerzitetima u Srbiji, u najavi i osnivanje instituta
Last edited by BHCluster on 21/05/2019 01:12, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#2325 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

Point. wrote: I da se ponovi, Bošnjaci nemaju problem sa imenom Bosanci, čak šta više za sebe kažu i Bošnjak i Bosanac, mašu zastavama sa ljiljanima koja nije vjerska zastava, nose majice sa natpisom 100% Bosanac, pjevaju Dugmetov hit tako ti je mala moja, za sebe nemaju problem reći da su Bosanci, nego vi imate problem sa Bošnjacima. Bošnjaci nisu glavni problem države BiH ali teme o pravim kočnićarima države zjape prazne vašim nepristupstvom.
Pa bravo. Upravo ti se to i govori - Bosanci imaju problem sa Bosnjacima koji kazu za sebe i Bosnjak i Bosanac (ovo drugo, u smislu narodnosti). Zasto je to problem? Zato sto kad zatreba Bosnjaci skinu kapu Bosanca i stave kapu Bosnjaka, a ti kao Bosanac se tu mozes slikat.

Nije problem, mozda je to silom prilika tako, mozda su drugi svojim odlukama donjeli odluke za Bosnjake, ali to je tako.

A to da Bosnjaci nemaju problem sa imenom Bosanci, tj. sa diferencijacijom, to se ne slazem. Neki imaju, i pisu na ovoj temi.
Post Reply