Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#2301 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:
Smrcak15 wrote: Moj savjet tebi ma koliko ja i ti se ne slagati , ti slobodno pitaj sta god ti je na dusi a ove mazohiste sto kukaju ne obracaj paznju plaho :wink:
Ja cu svakako slobodno pitati sve sto me zanima. Nema ko da me ogranici. Ipak je ovo slobodna drzava. :mrgreen:
Odgovor bi bio:

Neadertalac rasa covjeka kao sto postoje rase ljudi sad, kao sto lobanje homoerectusa se uzimaju kao dokaz o postojanju takve vrste ljudi prije a zaboravljaju da je u nasem vremenu postojali ljudi ili jos uvijek postoje, jer su im lobanje iste strukure.
Eh sad...pokusavam da desifrujem sta si tacno htio ovim reci.
Nemoj mi zamjeriti, ali nekad imam osjecaj da bosanski nije tvoj maternji jezik. Ne mislim na gramatiku, nego na strukturu recenice, stilistiku.
No dobro, nema veze.

Neko ti je vec skrenuo paznju na to da ne mozemo govoriti o rasi, vec o vrsti.
To ti je kao....gavran. To je vrsta ptice iz porodice vrana koja se sastoji od 23 roda i 120 vrsta.
Tako je isto i sa neandertalcem.

Ostatak tvoje recenice mi nije jasan.
Lobanja homoerectusa se uzima kao dokaz o postojanju neandertalca?
A zaboravlja se da su u nasem vremenu postojali ljudi ili jos uvijek postoje jer su im lobanje iste strukture?

Sta ti ovde znaci ovo...nase vrijeme?
Kako mislis postojali (proslo vrijeme, vise ne postoje) ili jos uvijek postoje (znaci nisu izumrli?)?
Ostatak tvoje recenice mi nije jasan.
Lobanja homoerectusa se uzima kao dokaz o postojanju neandertalca?
A zaboravlja se da su u nasem vremenu postojali ljudi ili jos uvijek postoje jer su im lobanje iste strukture?
inace se tvrdi da je homoerectus predhodio homo sapiensu, samo sto su se malo zajebunili jer rasa ljudi sa lobanja homoerectusa su zivjeli i u nasem vremenu ili mozda jos uvijek zive u plemenima u exoticnim ostrvima kao ovo pleme u Maleziji
Image

eto to sam htio da kazem, kao sto postoji rasa ljudi sto imaju strukture lobanje kao homoerectus, tako isto je i neadertalac rasa covjeka koji je zajendo zivio sa homosapiensom, samo sto ja mislim da su sve te rase ili vrste covjeka poticu od jedne zene i covjeka, Adema i Have.
HardcoreMX

#2302 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

interesantno da Qur'an govori da su prije stvaranja danasnje ljudske vrste Zemlju nastanjivali prethodno drugi ljudi...
Bloo
Globalna šefica

#2303 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

harač wrote:za yeateseov rođendan, jedna za završit ovu raspravu:
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity.
nek se različite strane prepoznaju :D
Možda ipak...
The world is full of magic things, patiently waiting for our senses to grow sharper
Hakiz

#2304 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote: eto to sam htio da kazem, kao sto postoji rasa ljudi sto imaju strukture lobanje kao homoerectus, tako isto je i neadertalac rasa covjeka koji je zajendo zivio sa homosapiensom, samo sto ja mislim da su sve te rase ili vrste covjeka poticu od jedne zene i covjeka, Adema i Have.

Opet, neandertalac nije rasa nego vrsta čovjeka.

Uostalom, kako voliš slike:

Image
Last edited by Hakiz on 14/06/2018 01:16, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2305 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Smrčak samo uživa u tome da putem svoje vjere -ideologije , u stvari dobije pažnju, pa makar i negativnu.
Vjerovatno ni sam nije svjestan toga, nego je sebe uvjerio da je božiji misionar na zadatku.
To su sasvim uobičajeno ljudska ponašanja i previdi, koje ja nikome ne uzimam za zlo, jer, kao što rekoh nije svjestan toga.

Ono što je kod njega kao osobe pokvareno i što ljude nervira, jeste sklonost neiskrenosti kad bude dovden pred zid činjenica.
Recimo, ja sam mu jednom morao u vezi neke riječi na arapskom (da ne ponavljam sad tu raspravu), ponoviti cijelu raspravu
koju je već vodio sa drugim forumašem i priznao da nije u pravu, opet sve ponoviti, iako je prije par mjeseci , kažem,
priznao da ta riječ ne znači ono što je on tvrdio.
Dakle, u stanju je voditi tu istu raspravu, čim prođe neko vrijeme ili se promijeni sugovornik . Nema tog nekog elementarnog
poštenja, nego ide svim niskim folovima, kao sve je dozvoljeno radi "više istine".
Također, vrlo vjerovatno je da, kao što je neko već primjetio, plagira one slikovnice sa arapskih stranica (i inače net je pun tih
gluposti) , i onda ih ovdje predstavlja kao svoje.
славянин

#2306 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Nurudin wrote:Smrčak samo uživa u tome da putem svoje vjere -ideologije , u stvari dobije pažnju, pa makar i negativnu.
Vjerovatno ni sam nije svjestan toga, nego je sebe uvjerio da je božiji misionar na zadatku.
To su sasvim uobičajeno ljudska ponašanja i previdi, koje ja nikome ne uzimam za zlo, jer, kao što rekoh nije svjestan toga.

Ono što je kod njega kao osobe pokvareno i što ljude nervira, jeste sklonost neiskrenosti kad bude dovden pred zid činjenica.
Recimo, ja sam mu jednom morao u vezi neke riječi na arapskom (da ne ponavljam sad tu raspravu), ponoviti cijelu raspravu
koju je već vodio sa drugim forumašem i priznao da nije u pravu, opet sve ponoviti, iako je prije par mjeseci , kažem,
Dakle, u stanju je voditi tu istu raspravu, čim prođe neko vrijeme ili se promijeni sugovornik . Nema tog nekog elementarnog
poštenja, nego ide svim niskim folovima, kao sve je dozvoljeno radi "više istine".
Također, vrlo vjerovatno je da, kao što je neko već primjetio, plagira one slikovnice sa arapskih stranica (i inače net je pun tih
Dozvoljeno je lagati da se zavara neprijatelj pa ti gledaj sada jesi li neprijatelj :D
Hakiz

#2307 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote: eto to sam htio da kazem, kao sto postoji rasa ljudi sto imaju strukture lobanje kao homoerectus, tako isto je i neadertalac rasa covjeka koji je zajendo zivio sa homosapiensom, samo sto ja mislim da su sve te rase ili vrste covjeka poticu od jedne zene i covjeka, Adema i Have.
Znaš li šta je ektrodaktilija (tip 3)? Franceschetti sindrom? Treacher Collins sindrom?

Ti ljudi bi mogli biti dokaz da su svi ljudi potomci bića koja su živjela u vodi, ne od Adama i Eve.

U stvari, da li si primjetio da kod svih ljudi koji imaju fizičke deformitete uzrokovane sindromima kao pšo su navadeni i drugim, da svi ti deformiteti podsjećaju ili na životinje ili na biljke.

To bi mogao biti ijak argument tvrdnji da sav život, bilo životnijski (dakle i ljudski jer su i ljudi životinje) bilo biljni, to jeste obje grane života potiču od istog izvora. I da je evolucija ta koja je odvojila biljke i životinje. A to znači da i ja i ti i lav i majmun i maslačak i banana, sve šta je živjelo, šta živi i šta će živjeti imamo istog pretka. I ta teorija postoji, tačnije da je sav život na planeti krenuo od jedne ćelije. Ne jedne vrste ćelija, nego od jedne jedine ćelije.

Kada pogledaš da sav život ima iste osnovne konstruktivne elemente, to jeste da sva živa bića imaju DNK, da taj DNK ima iste mehanizme, da sav život ima iste mehanizme opstanka (potrebu za hranom i nagon za razmnožavanjem, samo se tehnike, načini hranjenja i seksa razlikuju, a unutar životinjskog svijeta je kod mnogo vrsta tehnika razmnožavanja slična, a uz to slična i ljudskoj) i ne samo to nego da se DNK bilo kojeg oblika života od bilo kojeg drugog oblika života (ne samo unutar grupe, dakle ne samo životinje od životinja ili biljke od biljaka, nego između grupa, to jeste i životinje od biljaka) razlikuje u manje od 50 %, teorija da sav život potiče od jedne ćelije ima mnogo više smisla nego teorija da ljudi potiču od Adama i Eve ili Adema i Have.
Last edited by Hakiz on 14/06/2018 01:39, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2308 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

славянин wrote:
Nurudin wrote:Smrčak samo uživa u tome da putem svoje vjere -ideologije , u stvari dobije pažnju, pa makar i negativnu.

Dozvoljeno je lagati da se zavara neprijatelj pa ti gledaj sada jesi li neprijatelj :D
zato moram biti zločest i reći da uživam kad vidim kako ga ovdje iscipelare :D :evil:
славянин

#2309 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Hakiz wrote:
Znaš li šta je ektrodaktilija (tip 3)? Franceschetti sindrom? Treacher Collins sindrom?

Ti ljudi bi mogli biti dokaz da su svi ljudi potomci bića koja su živjela u vodi, ne od Adama i Eve..
Kakav dokaz ccc, muskarac je napravljen od blata , pa mu je od rebra napeavljena zena - onda su nogirani iz raja jer su pojeli jabuku na nagovor zmije - posle su vjerovatno bili intimni pa dobili potomstvo i onda je nastao p*cvajz :mrgreen:
Smrcak15

#2310 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:

Opet, neandertalac nije rasa nego vrsta čovjeka.

Uostalom, kako voliš slike:

Image
kkao to da druga vrsta covjeka zajedno zivi sad sa nama? kao onaj primjer sa plemenom iz malezije kojem su lobanje kao kod homo erectusa?
Bloo
Globalna šefica

#2311 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ne bi da budem party pooper ali Google search te slike nam daje slijedeće rezultate:
http://m.harunyahya.com/tr/limit/4066/A ... sil-Skulls
Homo erectus - Darwinism Refuted.com
The skulls that demolish darwinism (evolution). english - SlideShare
Where Did God Come From? - Religion (10) - Nigeria - Nairaland Forum
Liberals start crying because Bush wants Intelligent Design taught ...
Idemedosumom

#2312 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Svako malo se Adnan Oktar mora spomenuti na ovakvim temama :-D
Bloo
Globalna šefica

#2313 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:Svako malo se Adnan Oktar mora spomenuti na ovakvim temama :-D
Mora da je to znak...kao da smo u priči Koelja...
:mrgreen:
Hakiz

#2314 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

.
Bloo
Globalna šefica

#2315 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ova tema definitivno treba promjenu naslova...Imaginarium doktora Parnassusa ili nešto along those lines...
harač

#2316 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote:za yeateseov rođendan, jedna za završit ovu raspravu:
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity.
nek se različite strane prepoznaju :D
Možda ipak...
The world is full of magic things, patiently waiting for our senses to grow sharper
apokrifno kazivanje, iako mirise na njega

dennet u jednoj knjici citira madjionicarku lee siegel:
“I'’m writing a book on magic”, I explain, and I'’m asked, “Real magic?” By real magic people mean miracles, thaumaturgical acts, and supernatural powers. “No”, I answer: “Conjuring tricks, not real magic”. Real magic, in other words, refers to the magic that is not real, while the magic that is real, that can actually be done, is not real magic
Bloo
Globalna šefica

#2317 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

harač wrote:
apokrifno kazivanje, iako mirise na njega
Navodno Eden Phillpotts je originalni autor, ovo je izmijenjeno :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#2318 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

harač wrote:
dennet u jednoj knjici citira madjionicarku lee siegel:
“I'’m writing a book on magic”, I explain, and I'’m asked, “Real magic?” By real magic people mean miracles, thaumaturgical acts, and supernatural powers. “No”, I answer: “Conjuring tricks, not real magic”. Real magic, in other words, refers to the magic that is not real, while the magic that is real, that can actually be done, is not real magic
Podsjeti me ovo tvoje na Jonathan Strange & Mr Norrell (knjigu i seriju)
Aoida

#2319 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Bloo wrote: Niko mu ne negira pravo na mišljenje, barem ne ja lično. Na ovoj temi svako ima pravo da iznese svoje mišljenje :-D
Tvoje mi je validno kao i njegovo, ako govorimo o izražavanju mišljenja. Sadržaj iste je to što izazove raspravu. I to jako rijetko u skladu sa temom.
Zapravo, rijetko je da iko otvoreno prizna da je promijenio mišljenje. Možda neki i promijene. Ja jesam par puta (ne nužno unutar ove teme).
Mene lično izbaci iz cipela, mada se trudim da to svedem na minimum, nije njegov način izražavanja stavova putem slikovnica i youtube klipova, već tumačenje i predstavljanje određenih stvari na način da iste koristi za potvrdu svoje hipoteze da je npr. Kur'an od Boga. Tako imamo famozni case sa željezom.
Ja ne negiram njegovo vjerovanje u Boga i da je Kur'an od Boga ili pak samog Boga, ali izbaci me iz cipela kada određene činjenice uzme polovično, izvitoperi i provuće kroz prizmu Kur'ana i kaže voila!
Ali, sve je to za ljude.

Nemam adekvatnijeg odgovorna sem jedno staro dobro...jbga. :D

Da se razumijemo...i mene iz cipela izbaci.
Kolutam ocima do te mjere da me na momente tacno bude strah da ce mi se okice zaglaviti onako naopako okrenute u glavi. (to su one "traume" iz djetinstva kad ti je majka govorila: ne radi to, hoces da ti ostane tako :mrgreen: ).
No eto i ja se trudim da odgovorim normalno, objektivno, suzdrzano.
Nekada mi je ovo kao kada bi 6-godisnjaku objasnjavala matematiku, pa ono nikako da skonta. Necemo galamit na dijete jer ne konta, jel tako. :)
Sa razlikom sto ce 6-godisnjak prije prihvatiti i shvatiti to objasnjeno, nego sto ce Smrcak prihvatiti tudji argument kao validan.
Smrcak15

#2320 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote: Sa razlikom sto ce 6-godisnjak prije prihvatiti i shvatiti to objasnjeno, nego sto ce Smrcak prihvatiti tudji argument kao validan.
prihvatit ce Smrle samo ti ponudi valjan i logican argument...a ne argument tipa, dodji da ti prodam u tegli magle, jooj da vidis kako je dobra magla, prva klasa, hoces li kupiti :-)
Mišo_Kovač

#2321 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Buaahahahahahahahahhaksjdhiuwhahahashkashfpowerahahaha :P

Kaže čovjek koji po forumu zdušno prodaje muhamedovu arapsku magluštinu s prilogom kvazimatematike, kvazibiologije i kvaziastronomije. Oj kosmička ironijo :D :D
beni-bu-man

#2322 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Mišo_Kovač wrote:Buaahahahahahahahahhaksjdhiuwhahahashkashfpowerahahaha :P

Kaže čovjek koji po forumu zdušno prodaje muhamedovu arapsku magluštinu s prilogom kvazimatematike, kvazibiologije i kvaziastronomije. Oj kosmička ironijo :D :D
imas li valjan i logican argument za to :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
medvjed23

#2323 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

argument koji se uklapa u moj svjetonazor = valjan i logičan argument

argument koji se ne uklapa u moj svjetonazor = tegla magle

https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias
Aoida

#2324 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote: inace se tvrdi da je homoerectus predhodio homo sapiensu, samo sto su se malo zajebunili jer rasa ljudi sa lobanja homoerectusa su zivjeli i u nasem vremenu ili mozda jos uvijek zive u plemenima u exoticnim ostrvima kao ovo pleme u Maleziji
Image

eto to sam htio da kazem, kao sto postoji rasa ljudi sto imaju strukture lobanje kao homoerectus, tako isto je i neadertalac rasa covjeka koji je zajendo zivio sa homosapiensom, samo sto ja mislim da su sve te rase ili vrste covjeka poticu od jedne zene i covjeka, Adema i Have.
Ok....visestruke naucne grane su se zajebunile. :mrgreen:
Razlog zbog kojeg sam te pitala kakav je tvoj stav u pogledu neandertalca nije taj da bi se uputili u raspravu da li oni poticu ili ne poticu od Adema i Have.

Sta mislis...kako su zivjeli neandertalci...u sta su vjerovali, ako su vjerovali?
Aoida

#2325 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote:
Aoida wrote: Sa razlikom sto ce 6-godisnjak prije prihvatiti i shvatiti to objasnjeno, nego sto ce Smrcak prihvatiti tudji argument kao validan.
prihvatit ce Smrle samo ti ponudi valjan i logican argument...a ne argument tipa, dodji da ti prodam u tegli magle, jooj da vidis kako je dobra magla, prva klasa, hoces li kupiti :-)
Sta za tebe predstavlja valjan i logican argument?
Sta ti smatras valjanim i prihvatljivim dokazom?
Locked