Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Maxxtro

#2301 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Maxxtro »

Smrcak15 wrote:Brojcano kodiranje sure Ihlas, 112 sure u Kuranu
Image

o cemu se ovdje radi?
Vrlo jednostavno, radi se o tome da si JOS JEDNOM pokazao svoju matematicku nepismenost.

Znaci, ovo bukvalno uvijek vrijedi, jer se radi o elementarnim i evidentnim cinjenicama.
S obzirom da je:
1) Even value words + Odd value words = Total (svaka rijec ima ili parnu ili neparnu vrijednost, pa kada ih sve saberemo dobijemo ukupnu brojcanu vrijednost, u ovom slucaju 658+344=1002)
2) Even letters values + Odd letters values = Total (opet, svako slovo ima ili parnu ili neparnu poziciju, pa kada ih sve saberemo dobijemo ukupnu vrijednost, dakle 487+515=1002)

Iz ovoga znaci uvijek slijedi (nevezano jel ajet iz Kur'ana ili strofa iz pjesme Ace Lukasa):
143 = Even value words - Even letters values = (Total - Odd value words) - (Total - Odd letters values) = Odd letters values - Odd value words

Isto vrijedi i za ove druge dvije jednakosti, koje daju po 188. Znaci, bukvalno nista nema posebno ovdje, na stranu to sto ne bi predstavljalo nikakav dokaz necega i da ima.
Smrcak15

#2302 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:
Image

o cemu se ovdje radi?
Vrlo jednostavno, radi se o tome da si JOS JEDNOM pokazao svoju matematicku nepismenost.

Znaci, ovo bukvalno uvijek vrijedi, jer se radi o elementarnim i evidentnim cinjenicama.
S obzirom da je:
1) Even value words + Odd value words = Total (svaka rijec ima ili parnu ili neparnu vrijednost, pa kada ih sve saberemo dobijemo ukupnu brojcanu vrijednost, u ovom slucaju 658+344=1002)
2) Even letters values + Odd letters values = Total (opet, svako slovo ima ili parnu ili neparnu poziciju, pa kada ih sve saberemo dobijemo ukupnu vrijednost, dakle 487+515=1002)

Iz ovoga znaci uvijek slijedi (nevezano jel ajet iz Kur'ana ili strofa iz pjesme Ace Lukasa):
143 = Even value words - Even letters values = (Total - Odd value words) - (Total - Odd letters values) = Odd letters values - Odd value words

Isto vrijedi i za ove druge dvije jednakosti, koje daju po 188. Znaci, bukvalno nista nema posebno ovdje, na stranu to sto ne bi predstavljalo nikakav dokaz necega i da ima.
Hvala ti sto si se potrudio i analizirao, i ukazao mi na gresku, evo sad sam ovo analizirao i uvidio da si tu upravu :thumbup: mene intresuje istina samo, pa ako neko argumentovano donese jake dokaze ja momentalno prihvatam pa makar to islo protiv mene.

Morat cu ovo pobrisati iz svoje arhive :D greske se desavaju.
Smrcak15

#2303 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Svrha brojcanog kodiranja u Kuranu, i kako ljudi mogu da se okoriste od takve matematike?
Image
shbc

#2304 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Maxxtro wrote:
Image

o cemu se ovdje radi?

S obzirom da je:

Sto je najgore, da ukljuci mozak sekundu shvatio bi da mu istom ovom logikom pada ona simetrija u Kur'anu koju toliko potencira. Ali...
Smrcak15

#2305 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: Sto je najgore, da ukljuci mozak sekundu shvatio bi da mu istom ovom logikom pada ona simetrija u Kur'anu koju toliko potencira. Ali...
druze , hajmo ovako...

Ti nama pokazes ovdje svima kao Maxxtro ako ima neka greska i zasto nesto nije brojcano kodiranje, i ja cu odmah prvi to prihvatiti....a okani mi se palamudjenja do besvijesti bez ikakvog dokaza.

Zar ti nije najbolji dokaz ovo sto je Maxxtro uvidio a ja promasio i ja se odmah priklonio Maxxtrovom misljenju i odbacujem svoje misljenje a prihvatam njegovo, zar ti to nije dokaz moje iskrenosti po pitanju ovih stvari....mene samo interesuje istina, dokaz i jak argument.

A price Nije to tako Smrle, Sta ti znas smrle, nekontas ti to smrle....itd itd macku o rep mozes zavezati, nego dokaze na stol pa cu te onda ozbiljno shvatiti.

Evo pokazi mi sad ovdje kako je istom logikom simetrija u Kuranu pada? da cujem :kiss:
r_faruk

#2306 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

javili ti se iko od matematicara, osim maxtra koji je na forumu... kako je krenulo, brojcano cudo ce biti i axb=bxa ili ti ga zakon komutacije
Smrcak15

#2307 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:javili ti se iko od matematicara, osim maxtra koji je na forumu... kako je krenulo, brojcano cudo ce biti i axb=bxa ili ti ga zakon komutacije
javio se samo onaj Docent sa fakulteta.

To sto se neko ne javi nije dokaz protiv.

evo recimo sad , da neki hinduista dodje i kaze meni , pronasao sam brojcano kodiranje u Vedama.

A ja onako samo procitam i omahnem rukom, ma ne da mi se citato to, fino za vas, ali imam drugog posla da bi se sa tim bakcao.

Sad te ja pitam, je li to dokaz protiv veda ako ja necu da analiziram to sto hinduista kaze?

Niposto, nikakav to dokaz nije protiv.
r_faruk

#2308 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

pa nisam ni rekao da je dokaz protiv.
Smrcak15

#2309 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:pa nisam ni rekao da je dokaz protiv.
svaka cast Maxxtro, njemu skidam kapu kad barem pokusa nesto ma makar pokusavao osporiti :thumbup: jer meni upravo bas trebaju matematicari koji ce to osporavati, da mi ukazu na greske....dok god nemoze neko nesto osporiti matematicki to znaci da moj argument i dalje na snazi i valjan.
Bloo
Globalna šefica

#2310 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
svaka cast Maxxtro, njemu skidam kapu kad barem pokusa nesto ma makar pokusavao osporiti :thumbup: jer meni upravo bas trebaju matematicari koji ce to osporavati, da mi ukazu na greske....dok god nemoze neko nesto osporiti matematicki to znaci da moj argument i dalje na snazi i valjan.
Da li si ti matematičar?

Zapravo protiv tebe renesansnog čovjeka treba čitava armija profesionalaca da ti dokaže tvoje deluzije - matematičari, fizičari, lingvističari, FIN-ovci, ginekolozi, liječnici opšte prakse, hemičari, logističari, profesori geografije, inžinjeri građevine...
Smrcak15

#2311 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Da li si ti matematičar?

Zapravo protiv tebe renesansnog čovjeka treba čitava armija profesionalaca da ti dokaže tvoje deluzije - matematičari, fizičari, lingvističari, FIN-ovci, ginekolozi, liječnici opšte prakse, hemičari, logističari, profesori geografije, inžinjeri građevine...
Da li si ti matematičar?
profesionalni matematicar nisam, ali sam imao visoke matematike u gimnaziji i faxu, na faxu skoro svaki predmet je sadrzavao matematiku, tako da mi matematika nije strana.

Zapravo protiv tebe renesansnog čovjeka treba čitava armija profesionalaca da ti dokaže tvoje deluzije
bujrum, ja sam otvoren za dokaze, argumente itd

prihvatam svaciji logican valjan argument i dokaz, slobodono nek mi dokazu da sam nesto pogrijesio brzo cu ja to odbacit od sebe, i prihvatit da sam pogrijesio, ne patim ja od arogancije, kao eto neko mi ukaze na gresku i sad da ja kroz zid furam svoju neku ludjacku pricu samo da bi osporio da me neko ukaze da mogu pogrijesiti....ma daj, nema to kod mene.
Bloo
Globalna šefica

#2312 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Nema, ti si vaistinu veoma racionalan sugovornik, vrstan i vispren u mnogim oblastima.
tranquil

#2313 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tranquil »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:Da li si ti matematičar?
profesionalni matematicar nisam, ali sam imao visoke matematike u gimnaziji i faxu, na faxu skoro svaki predmet je sadrzavao matematiku, tako da mi matematika nije strana.
Ne znam kakva ti je matematika, ali ovo što ovdje prodaješ nije u prolazu vidjelo matematiku, nego je puka numerologija.
Smrcak15

#2314 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

tranquil wrote:
Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:Da li si ti matematičar?
Ne znam kakva ti je matematika, ali ovo što ovdje prodaješ nije u prolazu vidjelo matematiku, nego je puka numerologija.
Ako ti mislis da je matematika samo formule onda si se zafrkao.

Image

cim brojis nesto, dijelis, mnozis, plus i minus vec si usao u matematiku.

znaci obicne su to aritmeticke operacije x / + - , ako to nije matematika onda ... :-)
nego je puka numerologija
siguran sam ti ti uopste i ne znas sta je numerologija.

Reci da je ovo numerologija je isto kao kad bi za astronomiju rekao da je astrologija.

vi ljudi moji brkate stvari, ne znate tacne definicije i onda mijesas pojmove. Po toj logici bi svakog pogramera nazvali numerologom.

Sta je numerologija, numerologija je kada ciframa dajes znacenje , naprimjer, broj 6 nesretan, nemoj raditi to i to 6:ti dan u sedmici, nemoj raditi to i to 6:ti dan u mjeseci. to je kao astrologija.

Dok dok brojcano kodiranje je poput programiranja, ili poput astronomije u odnosu na astrologiju, u astronomiji mi vidimo astronomske cinjenice i to onda sporedimo sa Kuranom, dok u numerologiji tj astrologiji gledaju se cifre pa tek onda u nebesa tj zvijezde, kako ce se poklopiti itd

znaci da sumiramo astronomija/ numericko kodiranje /brojcano kodiranje = astronomski fakt ---->gledas u cifre, kodiranja itd.

dok astrologija/numerologija = gledas u cifre ---->a onda tek u nebesa, i hoce li ti se "zvijzede poklopiti"

znaci numeroligija, daje cifri znacenje bez ikakvog povoda ili astronomske cinjenice, dok numericko kodiranje je davanje znacenja ciframa radjeno na osnovu astronomski cinjenica i simetrija i logicnih operacija, a niposto davanje broju neko znacenje bez ikakvog povoda.

deifnicija numerologije
https://www.dictionary.com/browse/numerology

noun
the study of numbers, as the figures designating the year of one's birth, to determine their supposed influence on one's life, future, etc.

znaci izvuce iz tvog rodjendana informacije sta ce se tebi desiti, davanje cifri znacenje bez ikakvog povoda sa strane.

Dok u Kuranu davanje rijeci Dan i njegovo prikopcavanje za broj 365 ima astronomsku poveznicu, i nije to nesto sto je neko nadosao onako ofrlje.

Astronomija 365 dana ----> Kuran kodiran Dan 365 puta

Numerologija Broj 6 nesretan----->Nemoj raditi 6:tog mjeseca to i to, nemoj raditi &.tog dana u sedmici to i to
Bloo
Globalna šefica

#2315 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Šta je astronomska činjenica?
tranquil

#2316 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tranquil »

Smrcak15 wrote:
tranquil wrote:
Smrcak15 wrote:profesionalni matematicar nisam, ali sam imao visoke matematike u gimnaziji i faxu, na faxu skoro svaki predmet je sadrzavao matematiku, tako da mi matematika nije strana.
Ako ti mislis da je matematika samo formule onda si se zafrkao.

Image

cim brojis nesto, dijelis, mnozis, plus i minus vec si usao u matematiku.

znaci obicne su to aritmeticke operacije x / + - , ako to nije matematika onda ... :-)
nego je puka numerologija
siguran sam ti ti uopste i ne znas sta je numerologija.

Reci da je ovo numerologija je isto kao kad bi za astronomiju rekao da je astrologija.

vi ljudi moji brkate stvari, ne znate tacne definicije i onda mijesas pojmove. Po toj logici bi svakog pogramera nazvali numerologom.

Sta je numerologija, numerologija je kada ciframa dajes znacenje , naprimjer, broj 6 nesretan, nemoj raditi to i to 6:ti dan u sedmici, nemoj raditi to i to 6:ti dan u mjeseci. to je kao astrologija.

Dok dok brojcano kodiranje je poput programiranja, ili poput astronomije u odnosu na astrologiju, u astronomiji mi vidimo astronomske cinjenice i to onda sporedimo sa Kuranom, dok u numerologiji tj astrologiji gledaju se cifre pa tek onda u nebesa tj zvijezde, kako ce se poklopiti itd

znaci da sumiramo astronomija/ numericko kodiranje /brojcano kodiranje = astronomski fakt ---->gledas u cifre, kodiranja itd.

dok astrologija/numerologija = gledas u cifre ---->a onda tek u nebesa, i hoce li ti se "zvijzede poklopiti"

znaci numeroligija, daje cifri znacenje bez ikakvog povoda ili astronomske cinjenice, dok numericko kodiranje je davanje znacenja ciframa radjeno na osnovu astronomski cinjenica i simetrija i logicnih operacija, a niposto davanje broju neko znacenje bez ikakvog povoda.

deifnicija numerologije
https://www.dictionary.com/browse/numerology

noun
the study of numbers, as the figures designating the year of one's birth, to determine their supposed influence on one's life, future, etc.

znaci izvuce iz tvog rodjendana informacije sta ce se tebi desiti, davanje cifri znacenje bez ikakvog povoda sa strane.

Dok u Kuranu davanje rijeci Dan i njegovo prikopcavanje za broj 365 ima astronomsku poveznicu, i nije to nesto sto je neko nadosao onako ofrlje.

Astronomija 365 dana ----> Kuran kodiran Dan 365 puta

Numerologija Broj 6 nesretan----->Nemoj raditi 6:tog mjeseca to i to, nemoj raditi &.tog dana u sedmici to i to
Džaba sva priča.

Matematika je apstraktna prirodna nauka koja se koristi da opiše svijet, i brojevi i aritmetičke operacije su dio nje.

Numerologija je baratanje brojevima kako bi se proizveo dojam da brojevi imaju specijalno značenje povezano sa drugom vrijednošću koja je izvedena iz nečega u prirodi ili društvu, i koristi neke matematičke operacije kao alate.

Ti radiš upravo to. Tvoje "brojčano kodiranje" je ništa ni više ni manje od numerologije. Uhvatiš se za neke brojeve koje si izbrojao u za tebe svetoj knjizi i daješ im značenje i izvodiš ih na druge načine u prirodi. I to radiš sa formulama koje bi bile netačne i bezvrijedne da ljudi koriste npr. oktalni ili heksadecimalni umjesto decimalnog brojnog sistema.

U matematici sve mora da štima u bilo kom brojčanom sistemu.
Smrcak15

#2317 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

tranquil wrote: Džaba sva priča.

Matematika je apstraktna prirodna nauka koja se koristi da opiše svijet, i brojevi i aritmetičke operacije su dio nje.

Numerologija je baratanje brojevima kako bi se proizveo dojam da brojevi imaju specijalno značenje povezano sa drugom vrijednošću koja je izvedena iz nečega u prirodi ili društvu, i koristi neke matematičke operacije kao alate.

Ti radiš upravo to. Tvoje "brojčano kodiranje" je ništa ni više ni manje od numerologije. Uhvatiš se za neke brojeve koje si izbrojao u za tebe svetoj knjizi i daješ im značenje i izvodiš ih na druge načine u prirodi. I to radiš sa formulama koje bi bile netačne i bezvrijedne da ljudi koriste npr. oktalni ili heksadecimalni umjesto decimalnog brojnog sistema.

Ti radiš upravo to. Tvoje "brojčano kodiranje" je ništa ni više ni manje od numerologije.
je li numerologija kada odlucim da napisem knjigu, izelim da Dan spomenem 365 puta kako bi to povezao sa astroonmskom cinjenicom, i rijec mjesec 12 puta takodjer sa astronomskom cinjenicom.

je li to numerologija?

ako jeste kako jeste po onoj definicij, pojasni onda.
Bloo
Globalna šefica

#2318 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

Ti radiš upravo to. Tvoje "brojčano kodiranje" je ništa ni više ni manje od numerologije.
je li numerologija kada odlucim da napisem knjigu, izelim da Dan spomenem 365 puta kako bi to povezao sa astroonmskom cinjenicom, i rijec mjesec 12 puta takodjer sa astronomskom cinjenicom.

je li to numerologija?

Šta je astronomska činjenica?
Smrcak15

#2319 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Šta je astronomska činjenica?
to da se zemlja okrene oko svoje ose 365 puta do obidje sunce 1 put. tj jednu godina ima 365 dana, jer svaki obrtaj oko svoje ose je jedan dan.
tranquil

#2320 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tranquil »

Smrcak15 wrote:

je li to numerologija?

"Mjesec" u solarnoj godini je proizvoljna, od ljudi usaglašena jedinica za vrijeme, i nije "astronomska činjenica" šta god to bilo. Revolucija Zemlje oko Sunca traje približno 365 dana, dok solarna godina, opet po ljudskoj konvenciji, ima 365 ili 366 dana.

"Mjesec" u lunarnoj godini (koju primarno koristi islamski kalendar) je takođe proizvoljna, od ljudi usaglašena jedinica za vrijeme, ali povezana sa Mjesečevom rotacijom, ako je to ono što si htio da kažeš. Međutim, ta godina nema 365 dana.

Kada se proizvoljno miješaju ovi sistemi, ili po naški "sabrajaju kruške i jabuke", a sve da bi se dobio željeni zbir, to je numerologija.
r_faruk

#2321 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote:javili ti se iko od matematicara, osim maxtra koji je na forumu... kako je krenulo, brojcano cudo ce biti i axb=bxa ili ti ga zakon komutacije
javio se samo onaj Docent sa fakulteta.

To sto se neko ne javi nije dokaz protiv.

evo recimo sad , da neki hinduista dodje i kaze meni , pronasao sam brojcano kodiranje u Vedama.

A ja onako samo procitam i omahnem rukom, ma ne da mi se citato to, fino za vas, ali imam drugog posla da bi se sa tim bakcao.

Sad te ja pitam, je li to dokaz protiv veda ako ja necu da analiziram to sto hinduista kaze?

Niposto, nikakav to dokaz nije protiv.
sta kaze docent?
Bloo
Globalna šefica

#2322 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
to da se zemlja okrene oko svoje ose 365 puta do obidje sunce 1 put. tj jednu godina ima 365 dana, jer svaki obrtaj oko svoje ose je jedan dan.
Dan mrmota.

"Astronomska" činjenica je da godina po gregorijanskom kalendaru koji ser koristi traje 365.2425 dana, te da je približno jednaka solarnoj godini - odnosno solarna godina za 2000 je bila 365.2421897. Gregorijanski kalendar je solarni kalendar koji je približno usklađen sa mean tropical year.
PRije smo koristili julijanski kalendar kao što znaš. I postoje one leap years.
Za 10 000 godina il tako negdje solarna će iznositi 365.24219878125 dana, te će gregorijanski kalendar odnosno taj što ga ti koristiš kaskati za njom za 3 dana. Where is your God then?
Dužina tropske godine se skraćuje, dok se prosječni solarni dan produžava kada pogledamo stoljeće kao mjernu jedinicu.
Kao što nađoh na netu negdje oko 3200 godine bismo trebali to da uskladimo.

Ono što ti brkaš jeste kalendarska godina od 365 koja se koristi radi lakšeg organizovanja u funkcionisanja društva i "astronomske činjenice".

Na primjer stelarni dan traje duže od 24 sata :)

Today 24 hours +0.62 ms Wed, 27 Feb 2019
Tomorrow 24 hours +0.51 ms Thu, 28 Feb 2019
Shortest 2019 24 hours -0.58 ms Tue, 16 Jul 2019
Longest 2019 24 hours +4.04 ms Tue, 28 May 2019
Last Year Average 24 hours +0.69 ms Year 2018

"astronomske činjenice" su precizne koliko mogu biti i svako zaokruživanje koje ti tako voliš vodi ka pogrešnim rezultatima.
Stoga izbaci izraz astronomska činjenica.
Reci dan od 24 sata kako smo zaokružili da bismo lakše organizirali život.
Smrcak15

#2323 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

tranquil wrote:
Smrcak15 wrote:

je li to numerologija?

"Mjesec" u solarnoj godini je proizvoljna, od ljudi usaglašena jedinica za vrijeme, i nije "astronomska činjenica" šta god to bilo. Revolucija Zemlje oko Sunca traje približno 365 dana, dok solarna godina, opet po ljudskoj konvenciji, ima 365 ili 366 dana.

"Mjesec" u lunarnoj godini (koju primarno koristi islamski kalendar) je takođe proizvoljna, od ljudi usaglašena jedinica za vrijeme, ali povezana sa Mjesečevom rotacijom, ako je to ono što si htio da kažeš. Međutim, ta godina nema 365 dana.

Kada se proizvoljno miješaju ovi sistemi, ili po naški "sabrajaju kruške i jabuke", a sve da bi se dobio željeni zbir, to je numerologija.

"Mjesec" u solarnoj godini je proizvoljna, od ljudi usaglašena jedinica za vrijeme, i nije "astronomska činjenica" šta god to bilo.
da usaglasena kako bi se sihronizovalo sa soalrnom godinom , to jeste 365.242 dana

ali kako je usaglasena, zar ne znas da Mjesec ima 12.37 ciklicnih perioda u jednoj solarnoj godini
https://slate.com/technology/2012/12/fu ... -2012.html

znaci Mjesec obidje oko zemlje 12.37 puta u 1 solarnoj godini, i kako onda da nema astronomska pozadina za 12 mjeseci????

https://www.rmg.co.uk/discover/explore/ ... nutes-hour

Why are there twelve months in the year?

Julius Caesar's astronomers explained the need for 12 months in a year and the addition of a leap year to synchronize with the seasons. At the time, there were only ten months in the calendar while there are just over 12 lunar cycles in a year.

The months of January and February were added to the calendar and the original fifth and sixth months were renamed July and August in honour of Julius Caesar and his successor Augustus.

These months were both given 31 days to reflect their importance, having been named after Roman leaders.

Revolucija Zemlje oko Sunca traje približno 365 dana, dok solarna godina, opet po ljudskoj konvenciji, ima 365 ili 366 dana.
tacnije 365.242

to jeste
365 dana, 5 sati, 48 minuta, 45 sekundi = 1 solarna godina.
opet po ljudskoj konvenciji, ima 365 ili 366 dana
po ljudskoj konvenciji je 366 dana, a znas l izasto?

upravo zbog ovih 5 sati, 48 minuta, 45 sekundi u 4 godine, koje budu totalno jedan dan, taj dan se posatvi 29 februar, svake 4 godine, kako bi se usaglasilo sa astronomskim kretanjima zemlje oko sunca.

znaci astronomski fakt je 365.242 svake godine, a to sto ljudi prebace te decimale i naprave 1 extra dan radi sihornizacije to ne negira da je solarna godina 365.242 dana

pa sta ako nema?

prioje ce biti da ti nisi sve to pohvatao najbolj pa ti se pobrkalo

astronomska fakta je 1 solarna godina = 365.242 dana

posto sa rijecima se ne moze naznaciti decimali, Bog postavi rijec dan 365 puta u Kuranu.
Smrcak15

#2324 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote: sta kaze docent?
zanimljivo.
Smrcak15

#2325 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Dan mrmota.

"Astronomska" činjenica je da godina po gregorijanskom kalendaru koji ser koristi traje 365.2425 dana, te da je približno jednaka solarnoj godini - odnosno solarna godina za 2000 je bila 365.2421897. Gregorijanski kalendar je solarni kalendar koji je približno usklađen sa mean tropical year.
PRije smo koristili julijanski kalendar kao što znaš. I postoje one leap years.
Za 10 000 godina il tako negdje solarna će iznositi 365.24219878125 dana, te će gregorijanski kalendar odnosno taj što ga ti koristiš kaskati za njom za 3 dana. Where is your God then?
Dužina tropske godine se skraćuje, dok se prosječni solarni dan produžava kada pogledamo stoljeće kao mjernu jedinicu.
Kao što nađoh na netu negdje oko 3200 godine bismo trebali to da uskladimo.

Ono što ti brkaš jeste kalendarska godina od 365 koja se koristi radi lakšeg organizovanja u funkcionisanja društva i "astronomske činjenice".

Na primjer stelarni dan traje duže od 24 sata :)

Today 24 hours +0.62 ms Wed, 27 Feb 2019
Tomorrow 24 hours +0.51 ms Thu, 28 Feb 2019
Shortest 2019 24 hours -0.58 ms Tue, 16 Jul 2019
Longest 2019 24 hours +4.04 ms Tue, 28 May 2019
Last Year Average 24 hours +0.69 ms Year 2018

"astronomske činjenice" su precizne koliko mogu biti i svako zaokruživanje koje ti tako voliš vodi ka pogrešnim rezultatima.
Stoga izbaci izraz astronomska činjenica.
Reci dan od 24 sata kako smo zaokružili da bismo lakše organizirali život.

zar ti stvarno msilis da ja mislim da je solarna godina tacno 365 dana a ne 365.242???? :-)

nego de nam ti objasniti kako bi ti postavila 365.242 rijeci dan ili bi mozda kao Allah zaokruzio na 365 puta rijec dan?

ili ti mozda imas neku drugu metodu postavljanja rijeci u decimali :-)
Locked