ma sve okejjeza u ledja wrote:Da, ali gradjanski rat u Spaniji nije bio etnicki rat.jao_situacije wrote:ja sam ljetos na hrtu gledao dokumentarnu emisiju oko masovnih grobnica iz građanskog rata i kako ljudi i dan danas traže svoje pretke i da se to vješto sakriva, iako je vlada financirala programe da se pronađu ostatci pa onda ukinula financiranje zbog krize, pa onda sud rekao mora se vratiti financiranje itd itd
pa onda skupljanje dokaza o trošku porodica pa razaranja u nekim mjestima i tako
samo ne može se to upoređivati sa četnicima i ustašama, ovdje su čete i ujke to sistematičnije i organiziranije radili barem prema onome što ja znam i što sam dodatno saznao iz te emisije
i dalje djeca i unuci ganjaju po sudovima počinitelje ako su živi ili traže naknade itd.
Jeste, jedni su imali vecu podrsku nekih krajeva, ali to nije bila glavna podjela. Pa Madrid je bio pro-republikanski, iako je "peta kolona" cekala Franca da ih oslobodi.
To je kao kad bi rekli da je podjela na Laburiste i Torijevce u Britaniji podjela izmedju Skotske i Engleske.
samo kažem da su i oni propatili u prošlosti i da to, barem po mojim saznanjima, nije u istim razmjerima kao djelovanje četnika i ustaša
i da neki koji možda danas u bih traže kosti bliskih ljudi, neće naći te kosti kao i neki ljudi u španiji, ali isto tako da se ne smije odustajati od sudskih postupaka jer eto baš u toj emisiji djeca i unuci pobijenih traže pravdu i ne odustaju
i gore sam zaboravio napisati da su analizirali (ali taj dio emisije nisam odgledao do kraja) kakva je bila uloga crkve u tome
nije to baš kako prosječan balkanac gleda, i kao što ti kažeš nije u osnovi bio etnički rat