ma jok, oni borbu posmatraju sa strane i cekaju ko ce prvi past na pod da se prikljuce jacem i da onog sto lezi i oni pocnu sutati...kad prorade lesinarski geni...seln wrote: Valjda dok vas bude vise?
- NOVA KRIZA U BOSNI!?
-
hizo ramidovic
#2301 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
- seln
#2302 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Jah... za vas bi razlike bile: bad muslim - ne da treci, good muslim - da treci.volta dzontra wrote:Pa vi nemate razlicith politickih opcija. Taj neki pluralizam je za unutarnju upotrebu. Realno sta se mene tice hoce li vjeronauk u KS ulazit u prosjek ili nece. Ta unutarnja trvenja, sekularisti-islamisti light, borbe oko toga tko ce dijeliti gradjevinske dozvole po sarajevskim opcinama su unutarbosnjacko pitanje... Sve bosnjacke stranke zastupaju ideju smanjenja kolektivnih politickih prava i smanjenja zastita od preglasavanja u predstavnicim domovima s tim da je ova kvaziljevica tu puno radikalnije. SDA bosnjackim glasovima bita Bosnjaka a SDP isto bosnjackim glasovima bira Hrvata gdje ne moze pored SDA progurati Bosnjaka...
-
Pilaw_Pavlaka
#2303 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ovaj hercegovac Hafis sto kaze da se nemoze ratovati na dva fronta je smijesan. Pogledajmo samo kako si Izraelci ratovali protiv Egipta i Sirije i dobili istovremenu obadvije bitke. Tada su zauzeli Sianai a Golanski visoravan. Kako? Zato sto su imali podrsku Amerikanaca u naoruzanju.
Ja se iskreno nadam da nikada nece doci do sukoba ali bi me zabrinjavalo kada bi Bosnjaci tu opciju uvijek totalno iskljucivali kao nemogucu.
Ja se iskreno nadam da nikada nece doci do sukoba ali bi me zabrinjavalo kada bi Bosnjaci tu opciju uvijek totalno iskljucivali kao nemogucu.
-
emmir1
#2304 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
volta dzontra wrote:Bolan ne bunimo se. Mogu ja misliti da to nije utemeljeno ali ako ogromna vecina bosnjackih politiicara pokazuje tihi sovinizam prema Hrvatima to je cinjenica i stvarnost.Alfons Kauders wrote:Ne razumijes premisu: Hrvati = Srbi.volta dzontra wrote:Dobro. Bez naciromatike i kuknjave bla bla... gdje su to Hrvati u zadnje dvije godine nesto kao potkopavali BIH
Odabrali ste tu stranu i ne vidim zasto se sad bunite?
Cak mislim da Hrvate mrzite nekako sa strascu ili je to zato sto su malobrojni pa vam je oportunije.
Znaci slazemo se. Hrvati=Srbi u ocima bosnjackih unitarista i nacionalista
O ćemu su ti radi.
Veliki dio Bošnjaka na Hrvate je gledao prijateljski, nakon serije poteza Čovića koji idu pod ruku sa rušiteljima BIH, moguće da je došlo da razočarenja, ne bih ja rekao da je mržnja.
A treba biti razuman, izborni zakon treba mijenjati i obezbjediti da Hrvati biraju svog predstavnika.
I to vrlo moguće da ne bude uticalo na bolje odnose, Čović će to pokupiti i nastaviti sa razbijanjem BIH.
No taj naš potez nas ne bi ugrozio ali bi bila svojevrsna crvena linija i jasan pokazatelj drugih tendecija
- Alfons Kauders
#2305 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Nije u pitanju mrznja, vec prezir.emmir1 wrote:volta dzontra wrote:Bolan ne bunimo se. Mogu ja misliti da to nije utemeljeno ali ako ogromna vecina bosnjackih politiicara pokazuje tihi sovinizam prema Hrvatima to je cinjenica i stvarnost.Alfons Kauders wrote:
Ne razumijes premisu: Hrvati = Srbi.
Odabrali ste tu stranu i ne vidim zasto se sad bunite?
Cak mislim da Hrvate mrzite nekako sa strascu ili je to zato sto su malobrojni pa vam je oportunije.
Znaci slazemo se. Hrvati=Srbi u ocima bosnjackih unitarista i nacionalista
O ćemu su ti radi.
Veliki dio Bošnjaka na Hrvate je gledao prijateljski, nakon serije poteza Čovića koji idu pod ruku sa rušiteljima BIH, moguće da je došlo da razočarenja, ne bih ja rekao da je mržnja.
A treba biti razuman, izborni zakon treba mijenjati i obezbjediti da Hrvati biraju svog predstavnika.
I to vrlo moguće da ne bude uticalo na bolje odnose, Čović će to pokupiti i nastaviti sa razbijanjem BIH.
No taj naš potez nas ne bi ugrozio ali bi bila svojevrsna crvena linija i jasan pokazatelj drugih tendecija
- klavirdžija
#2306 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Koji bi ciljevi tog bošnjačkog rata na dva fronta bili? Da oslobodimo bošnjački zapadni Mostar, Srebrenicu, šta tačno?Pilaw_Pavlaka wrote:Ovaj hercegovac Hafis sto kaze da se nemoze ratovati na dva fronta je smijesan. Pogledajmo samo kako si Izraelci ratovali protiv Egipta i Sirije i dobili istovremenu obadvije bitke. Tada su zauzeli Sianai a Golanski visoravan. Kako? Zato sto su imali podrsku Amerikanaca u naoruzanju.
Zemlja je davno etnički podijeljena. Tako ste glasali i još uvijek glasate i to je to.
Svako poređenje sa Izraelom je smiješno, oni prave svoje tenkove, imaju otvorenu obalu, pojaku avijaciju itd, a mi ni metke bez uvoza ne možemo. Dovoljno je da zatvore neki malo širi trotoar negdje i kapak.
-
sumirprimus
#2307 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
brojevi ne lazu.
hrvati u bih nestaju polako al sigurno.pitanje je samo vremena kad ce potonut na neku cirfu u kojoj ni konstitutivnost nece znacit nista.
zato i bacaju sve karte na dodika.otcijepil se on eto i treceg.
opet pitanje sta bi i tad bilo.
hrvati u bih nestaju polako al sigurno.pitanje je samo vremena kad ce potonut na neku cirfu u kojoj ni konstitutivnost nece znacit nista.
- klavirdžija
#2308 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
sumirprimus wrote:brojevi ne lazu.
-
Pilaw_Pavlaka
#2309 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Kada je tutnjao Jun Ki Pur rat, Izraelci nista nisu proizvodili sami. Tada su im Amerikanci uspostavili zracni most i jedan za drugim avionom su im dostavljali sve od tenkova do hekilioptera. Dakle to kao prvo ne stoji.klavirdžija wrote:
Koji bi ciljevi tog bošnjačkog rata na dva fronta bili? Da oslobodimo bošnjački zapadni Mostar, Srebrenicu, šta tačno?
Zemlja je davno etnički podijeljena. Tako ste glasali i još uvijek glasate i to je to.
Svako poređenje sa Izraelom je smiješno, oni prave svoje tenkove, imaju otvorenu obalu, pojaku avijaciju itd, a mi ni metke bez uvoza ne možemo. Dovoljno je da zatvore neki malo širi trotoar negdje i kapak.
Kao drugo, Izrael je sa druge strane imao ozbiljnu Egipatsku vojsku koja je imala punu podrsku Sovietskog saveza u naoruzanju a tako i Sirija. Mi sa druge strane imamo 40.000 Hrvats u Zapadnom Mostaru i 20.000 stanovnika Glamockog polja te 4000 staraca u Kupresu i to nenaoruzanih.
Svaki komponenat nase municije produciramo sami. Znaci mozemo samostalno producirati sve od inicijalnih kapsila (u gorazdu) do zavrsenog metka. Mozemo producirati minibacace, svaku vrstu granate (tenkovsku, minobacacku , minu, rucnu granatu) Trenutno imamo lanac od 7 tvornica koje se time bave a u izgradnji je tvornica za puske u Gorazdu koja krece totalno samostalno u produkciju kratkocijevne puske, GMS.
U tehnici su Bosnjaci danas u totalno drugoj poziciji nego 1992. Imaju apsolutno sve. 900.000 uskladjenih dugih cijevi na Bosnjackog teritoriji je dovoljno za naoruzanje komplet pjesadije. Specijalne jedinice i FUP je pod Bosnjackom kontrolom, AMV i tenkovi, haubice znaci sve zivo.
Uz to tu postoji opcija zracnog mosta sa Ankarom ili Washingtonom. BiH ima pravo na pozivanje svojih saveznika u ocuvanje suvereniteta i teritorijalnoh intergiteta BiH. Sa 10 letova se moze komplet armija naoruzati cime god zelis.
-
sumirprimus
#2310 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
kako pao? u kom smislu.u moszaru nema izbora godinama.klavirdžija wrote:sumirprimus wrote:brojevi ne lazu.
opet pitanje sta bi i tad bilo.U međuvremenu, Mostar "pao", "pao" i Stolac, ali eto, nestaju Hrvati.
tamo ne vazi ko u federaciji pravila igre i izbora?
i u stolcu ko sto gledam sila na snazi.
obice im s e o glavu.ustvari vec se obija.
i da. brojevi ne lazu.
-
Bodkin
#2311 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Jest, bosnjaci isto sto i jevreji
malo su dva fronta. Ja mislim da treba usput i herceg novi vratiti. Zracnim mostom iz ankare 
- klavirdžija
#2312 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Kao što već napisah, svako poređenje sa Izraelom je smiješno. Izraelci u toj Americi imaju lobi koji mi nemamo ni u BH parlamentu.Pilaw_Pavlaka wrote:Kada je tutnjao Jun Ki Pur tar, Izraelci nista nisu proizvodili sami. Tada su im Amerikanci uspostavili zracni most i jedan za drugim avionom su im dostavljali sve od tenkova do hekilioptera. Dakle to kao prvo ne stoji.klavirdžija wrote:
Koji bi ciljevi tog bošnjačkog rata na dva fronta bili? Da oslobodimo bošnjački zapadni Mostar, Srebrenicu, šta tačno?
Kao drugo, Izrael je sa druge strane imao ozbiljnu Egipatsku vojsku koja je imala punu podrsku Sovietskog saveza u naoruzanju a tako i Sirija. Mi sa druge strane imamo 40.000 Hrvats u Zapadnom Mostaru i 20.000 stanovnika Glamockog polja te 4000 staraca u Kupresu i to nenaoruzanih.
Svaki komponenat nase municije produciramo sami. Znaci mozemo samostalno producirati sve od inicijalnih kapsila (u gorazdu) do zavrsenog metka. Mozemo producirati minibacace, svaku vrstu granate (tenkovsku, minobacacku , minu, rucnu granatu) Trenutno imamo lanac od 7 tvornica koje se time bave a u izgradnji je tvornica za puske u Gorazdu koja krece totalno samostalno u produkciju kratkocijevne puske, GMS.
U tehnici su Bosnjaci danas u totalno drugoj poziciji nego 1992. Imaju apsolutno sve. 900.000 uskladjenih dugih cijevi na Bosnjackog teritoriji je dovoljno za naoruzanje komplet pjesadije. Specijalne jedinice i FUP je pod Bosnjackom kontrolom, AMV i tenkovi, haubice znaci sve zivo.
Uz to tu postoji opcija zracnog mosta sa Ankarom ili Washingtonom. BiH ima pravo na pozivanje svojih saveznika u ocuvanje suvereniteta i teritorijalnoh intergiteta BiH. Sa 10 letova se moze komplet armija naoruzati cime god zelis.
"Ozbiljna" egipatska vojska se raspala i zakmečala nakon par dana napada. Armija BiH za tri i po godine rata nije do Oluje pod američkom paskom i uz njihovu podršku iz zraka itd napravila veću ofanzivnu akciju, a ti bi sada nešto "oslobađao".
Odakle dolazi repromaterijal za te silne fabrike municije, zapitaš li se kada?
-
Pilaw_Pavlaka
#2313 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ja sam siguran da bi zracni most sa Ankarom bio uspostavljen i prije izbijanja prvih sukoba. I sa Washingtonom. Valjda suzbiti Ruski uticaj u ovom dijelu svijeta.Bodkin wrote:Jest, bosnjaci isto sto i jevrejimalo su dva fronta. Ja mislim da treba usput i herceg novi vratiti. Zracnim mostom iz ankare
- insomnia78
#2314 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
[emoji23][emoji23][emoji23]
- klavirdžija
#2315 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Uručiće ih Erdoan lično, taman onoliko koliko su i u prošlom ratu donijeli.Bodkin wrote:Jest, bosnjaci isto sto i jevrejimalo su dva fronta. Ja mislim da treba usput i herceg novi vratiti. Zracnim mostom iz ankare
- seln
#2316 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Humor na nivou "Kursadzija".Bodkin wrote:Jest, bosnjaci isto sto i jevrejimalo su dva fronta. Ja mislim da treba usput i herceg novi vratiti. Zracnim mostom iz ankare
- klavirdžija
#2317 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Neozbiljan si sugovornik.Pilaw_Pavlaka wrote:Ja sam siguran da bi zracni most sa Ankarom bio uspostavljen i prije izbijanja prvih sukoba. I sa Washingtonom. Valjda suzbiti Ruski uticaj u ovom dijelu svijeta.Bodkin wrote:Jest, bosnjaci isto sto i jevrejimalo su dva fronta. Ja mislim da treba usput i herceg novi vratiti. Zracnim mostom iz ankare
-
Pilaw_Pavlaka
#2318 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Sav repromaterijal se producira u BiH. Egipatska vojska se ni u ludilu nije raspala. Pogledaj dokumentarac bilo koji o Jun Ki Pur ratu. Prvobitno su Egipcani porazili Izraelce.klavirdžija wrote:
Kao što već napisah, svako poređenje sa Izraelom je smiješno. Izraelci u toj Americi imaju lobi koji mi nemamo ni u BH parlamentu.
"Ozbiljna" egipatska vojska se raspala i zakmečala nakon par dana napada. Armija BiH za tri i po godine rata nije do Oluje pod američkom paskom i uz njihovu podršku iz zraka itd napravila veću ofanzivnu akciju, a ti bi sada nešto "oslobađao".
ARBIH je bila pjesadija u proslom ratu. Da je tada imala stotinjak Americkih tenkova ili 200 oklopnih vozila to bi bila totalno druga prica. Vidijeli smo kada je se HV ukljucila u rat sa 60 ozbiljnih tenkova i stotinjak oklopnjaka kako je sve za redom padalo. Tako bi bilo i u nekom novom sukobu.
-
prog321
#2319 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Kako god okreneš Bosnjaci su sila za kanarince u okruženju.
92 se nikad ponovit neće
92 se nikad ponovit neće
- klavirdžija
#2320 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Neće, s vama takvima bojim se da bi bilo još gore.
- insomnia78
#2321 Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Jasta. Skoro pa ko Palestinci. Sabilo vas u rezervat u kojem nema struje, vode il grijanja.prog321 wrote:Kako god okreneš Bosnjaci su sila za kanarince u okruženju.
92 se nikad ponovit neće
- seln
#2322 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Kako volim kad se "Bosnjaci" pocnu otkrivati...klavirdžija wrote: Kao što već napisah, svako poređenje sa Izraelom je smiješno. Izraelci u toj Americi imaju lobi koji mi nemamo ni u BH parlamentu.
zaboravaljas jednu sitnicu, Mitre: za razliku od 1992, sada postoji priznata i legalna drzava i vlast.
I ta ista vlast ima potpuno pravo da kupuje i uvozi oruzje.
Znam, ti se nadas intervenciji matice. Pa, vidjecemo, pred nama je.
Last edited by seln on 14/01/2017 13:06, edited 1 time in total.
- seln
#2323 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Boj se, Mitre, niko ti ne brani.klavirdžija wrote:Neće, s vama takvima bojim se da bi bilo još gore.
- insomnia78
#2324 Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Hoces reci da je vlada iz 92-e bila nepriznat i nelegalna?seln wrote:Kako volim kad se "Bosnjaci" pocnu otkivati...klavirdžija wrote: Kao što već napisah, svako poređenje sa Izraelom je smiješno. Izraelci u toj Americi imaju lobi koji mi nemamo ni u BH parlamentu.
zaboravaljas jednu sitnicu, Mitre: za razliku od 1992, sada postoji priznata i legalna drzava i vlast.
I ta ista vlast ima potpuno pravo da kupuje i uvozi oruzje.
Znam, ti se nadas intervenciji matice. Pa, vidjecemo, pred nama je.
- Eskimko
#2325 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Zajebano neko vrijeme...koji drzi bogami podosta pa tako da i nije neka nova kriza u BiH. Za sve moje drage Bosnje koje se ubise govoreci da je nemoguce da se Bih raspadne odnosno da onaj krmak ne raspise referendom o eventualnom otcjepljenju....U slucaju da se to i dogodi mi bosanski muslimani mozemo samo gledati odakle je vedro i kukati kako smo radili do sada svaki put kad se uradi na nasu stetu. Onolika se juga raspade a da nece ovo prkno od BiH.Pa koje mogo pomislit da ce Kosovo biti ono sto je danas a tolke godine sanjali da budu republika u sastavu Juge. Znaci sve je to manje vise relativno i ukoliko bi se tako nesto i desilo mi tu nemamo bog zna kakav uticaj. Postavlja se pitanje sta bi srbi s time dobili...nista posebno priznalo bi ih max 10-20 drazava i na tome bi ostalo bili obicnim ljudima bilo bolje od toga ...sigurno nebi jer se od toga nezivi al posto su ovdje u pitanju inati mislim da bi se oni osjecali kao pobjednici,dok u realnosti bi to bili mile&co jer samo on i njemu bliski mogu zivjeti i to dobro od srpstva. Najsmijesniji u ovoj situaciji su hrvati...koji ko hinje cekaju sa strane da dokusure lesinu i pribave sebi neku korist...citaj treci entitet. Jedno sam siguran da rata fala bogu nebi bilo jer ipak je manje onih koji su zaboravili 90-te. E sad krucijalno je pitanje sta zapad zeli..a to sto oni zele ce i biti. Ja licno nevjerujem da je bilo kome u interesu da u srcu evrope prave iskljucivo muslimansku drzavu a to bi Bosna defacto bila ukoliko bi se srbi odvojili a hrvati dobili svoj entitet tj drzavu..jer poslije entiteta bi trazili drzavu...isto ko i srbi. Uvjeren sam da barem 90% bosanskih muslimana nezeli nekakvnu etnicku cistu drzavu ali ukoliko bi se tako nesto i desilo onda nek nam je bog na pomoci i jednima i drugima a bogami i trecima. Ko nam moze garantovati da se u toj takvoj drzavi nebi pojavilo kakvih teroristickih celija....pa sta misle hrvati da im neko samo jednu rokne u Dalmaciji otisli bi u sto materina jer objektvino su i oni u urcu jedino sto ih vadi je upravo taj turizam...Sta misle oni u Banjaluci...da bi mogli setati i sjediti u miru kad bi dobili sve o cemu sanjaju....Ljudi zaboravite to..koje bio u Izraelu i vidio kako ljudi tamo zive to nebi dusmanu pozelio. Sve je nonstop pod oruzjem,omladina u civilu u kaficu pored telefona na stolovima puske leze...pa ko normalan moze zivjeti tako..a svi se varaju koji misle da nebi bilo i toga. Ja kao musliman sam svjestan toga da bez zadovoljnog srbina i hrvata u Bosni nemogu biti zadovoljan ni ja jer mi to ta druga dvojica nece dozovliti....i iz sveg srca se nadam da ce i ovi drugi tako razmisljati...rijesenja da svi dobiju sve sto zele u Bosni nikad biti nece.