Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
seln

#2301 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

Novak20 wrote:
Dakle, u globalu, niko ne traži da se ukine suština vjerovanja i vanjska manifestacija vjere kroz odijevanje, halal hranu i druge stvari prihvatljive sekularnom demokratskom uređenju i pravnom sistemu. Pojedinci mogu da pričaju šta hoće protiv burkinija, hidžaba ili odore časne sestre ali nemaju pravo osporavati zakone i odluke demokratskog sistema i prava vjernika bez posljedica.

Zakoni u evropskim demokratijama važe za sve isto. I šta je tu problem ? Evropa ? Demokratija ? Burkini ? Sve ili ni jedno od nabrojanog ?
Tako kako si ti predstavio, nije problem nista od nabrojanog.
Problem nastaje kad neki nedojebani vjernik ili jos nedojebaniji desnicar ili suhopizda feministkinja svoje frustracije prebace na politicki teren i naruse postojeci konsenzus.
Paradoks: njemacki ekstremni desnicar, sin bosanskih useljenika

Image
HAVANA

#2302 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by HAVANA »

salik79 wrote:
MikroBelaj wrote:Evo 91 stranica,ni slova procito,samo cu svoje misljenje iznijet ko i svi prije(gujica-misljenje :D )

Elem,Bosnjak,musliman,troje djece,odratovo svoje 92-95,od prvog do zadnjeg dana,vjerujem u Allaha,popijem,pojedem,ne sujem Boga,nedam nase nit na Bosnu majku,imam svoju religiju (Islam)koju koju sebi prilagodjavam,a ne suprotno, e sad burkini,ode tako doticna u burkniju na plazu i neka je ,ima puno pravo da se nosi kako hoce ili kako joj cojk i Allah dragi zapovjedaju,ali me jedno interesuje,eto ode ona u Burkniju na plazu i njoj niko ni gleznja ne vidi a ona vidi mene u Speedo seljackim kupajucim gacicama i nemoze skinut pogled od istih,jel doticna grijesnica ,jel to haram sto ona gleda moja rutava prsa i poludiglu chunu jer sam primjetio jednu dobru polovnjacu a sve pod uticajem ona 3,4 piva,ko je tu grijesnik,koga sejtan tjera u dzehenem mene ili nju?
A zasto bi zenu vijernicu, koja nosi burkini, zanimala tudja kita?!! Ne kontam vas ljudi, haman samo o tome mislite kada ste na plazi!? Evo, bio sam na moru, svega i svacega za vidjeti, naravno ako ti je to cilj dolaska, niti jednom se nisam nasao u situaciji da buljim u bilo koji dio neke zene. Sta vise - nisam ni kontao o tome do ovih i ovakvih pitanja...
Ne lagi,u sta si gledo kad naidje,u uho nisi garant.Normala je to ba,ljudski je pogledat. :D
seln

#2303 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

KB9 wrote:sad se vec vadis mnogo losim primjerima i pokusajima nekog karikiranja al hajde de, nije mi na kraj pameti da pokusavam promjenit tvoje misljenje
Ni meni nije na kraj pameti da mijenjam tvoje. Vjernike mozes prezirati, mrziti, smatrati glupima, opasnima...
toliko dugo dok ih ne ometas.
A o primjerima ne bih.... dovoljno je tvoje spominjanje PRAVA ljudi da znaju ko im ide ulicom.
U kojem je to zakoniku?
KB9

#2304 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by KB9 »

seln wrote:
KB9 wrote:sad se vec vadis mnogo losim primjerima i pokusajima nekog karikiranja al hajde de, nije mi na kraj pameti da pokusavam promjenit tvoje misljenje
Ni meni nije na kraj pameti da mijenjam tvoje. Vjernike mozes prezirati, mrziti, smatrati glupima, opasnima...
A o primjerima ne bih.... dovoljno je tvoje spominjanje PRAVA ljudi da znaju ko im ide ulicom.
U kojem je to zakoniku?
jesam napiso gore da je u nekom?

daj ne buncaj ba svega ti nemam zivaca da odgovaram na postove gdje izmisljas da sam nesto napiso
seln

#2305 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

KB9 wrote:
seln wrote:
U kojem je to zakoniku?
jesam napiso gore da je u nekom?

daj ne buncaj ba svega ti nemam zivaca da odgovaram na postove gdje izmisljas da sam nesto napiso
zato sto hoce ljudi da vide ko im se seta ulicama, onako narodski i najjednostavnije receno, sasvim opravdano
I tim tonom nastavi kod kuce....
KB9

#2306 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by KB9 »

legendo moja de ti prvo nauci citat sta pise pa tek onda odredjuj tonove
seln

#2307 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

KB9 wrote:legendo moja de ti prvo nauci citat sta pise pa tek onda odredjuj tonove
E, jesi mi rek'o... aferim!
Eto, tvoja zadnja.... jesi zadovoljan?
KB9

#2308 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by KB9 »

seln wrote:
KB9 wrote:legendo moja de ti prvo nauci citat sta pise pa tek onda odredjuj tonove
E, jesi mi rek'o... aferim!
Eto, tvoja zadnja.... jesi zadovoljan?
samo me ne citiraj dalje i to je to

nemam nista protiv do sutra da pisemo ukoliko citas ono sto pisem al ukoliko citas pogresno i govoris da sam napiso nesto sto nisam onda ziv bio okani me se dok ne ovladas tim osnovnim vjestinama koje su uslov za svaku raspravu
animals

#2309 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Nisu problem toliko burkini ili hidzabi, ili sta ja znam..
problem Evropski naroda su useljenici uopce..
mislim da se domicilno stanovnistvo , pocelo osjecati ugrozeno..
i da nema ovi najnoviji useljenika,problem bi bili ovi dosadasnji..
jednostavno fobija od useljenika je sa ovi zadnjim valom presla sve granice..
i onda dodju na tapet sve useljenicke navike, od oblacenja , do ponasanja..
a i mi bi smo bili takvi,da se ne lazemo..
zagortenej

#2310 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zagortenej »

ANTE TOMIĆ Zašto bi Bog želio sve one besmislice koje nam preporučuju popovi i hodže?
Valja biti pošten i priznati, i kršćani i muslimani i hindusi i sve druge religije jednako obespravljuju žene. Biblija nije bolja od drugih svetih knjiga koje žene doživljavaju jedva nešto vrednijima od krava ili ovaca. Osvrnimo se samo na smiješni skandal koji je u nas izbio prije desetak dana, kad je u Glasu Koncila jedan ugledni bogoslov napisao da žene ne smiju tražiti jednakost jer su one prirodno, kako je rekao, drugotne, podložne muškarcu. Izađe li to u glavnom vjerskom tjedniku u Hrvatskoj, mi se trebamo zabrinuti za uvjete u kojima sami živimo, a ne za stradavanja francuskih muslimanki.

I popovi i hodže jednako nam propisuju mnoga bizarna pravila za koje često nije jasno zašto bi Bog nešto tako želio. A ja mislim da Bog ustvari i nema ništa s tim, nego su naprosto popovi i hodže muškarci poremećene seksualnosti.
http://www.jutarnji.hr/komentari/ante-t ... e/4664333/
animals

#2311 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

zagortenej wrote:ANTE TOMIĆ Zašto bi Bog želio sve one besmislice koje nam preporučuju popovi i hodže?
Valja biti pošten i priznati, i kršćani i muslimani i hindusi i sve druge religije jednako obespravljuju žene. Biblija nije bolja od drugih svetih knjiga koje žene doživljavaju jedva nešto vrednijima od krava ili ovaca. Osvrnimo se samo na smiješni skandal koji je u nas izbio prije desetak dana, kad je u Glasu Koncila jedan ugledni bogoslov napisao da žene ne smiju tražiti jednakost jer su one prirodno, kako je rekao, drugotne, podložne muškarcu. Izađe li to u glavnom vjerskom tjedniku u Hrvatskoj, mi se trebamo zabrinuti za uvjete u kojima sami živimo, a ne za stradavanja francuskih muslimanki.

I popovi i hodže jednako nam propisuju mnoga bizarna pravila za koje često nije jasno zašto bi Bog nešto tako želio. A ja mislim da Bog ustvari i nema ništa s tim, nego su naprosto popovi i hodže muškarci poremećene seksualnosti.
http://www.jutarnji.hr/komentari/ante-t ... e/4664333/
Pogodak u sridu :thumbup:
seln

#2312 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

animals wrote:Nisu problem toliko burkini ili hidzabi, ili sta ja znam..
E, jebi ga, animals... ovo kao program FPÖ.
Ako se domicilno stanovnistvo osjeca ugrozeno, to ne znaci da je objektivno ugrozeno.
animals

#2313 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

seln wrote:
animals wrote:Nisu problem toliko burkini ili hidzabi, ili sta ja znam..
E, jebi ga, animals... ovo kao program FPÖ.
Ako se domicilno stanovnistvo osjeca ugrozeno, to ne znaci da je objektivno ugrozeno.
Pa nije uopce ugrozeno, npr. u Austriji..
ali, fobija pocinje rasti..
posla sve manje,samo mozes naci neki za bagatelu..
cijene stanova i sve sto ide ,otisle u nebo..
kriminal porastao..
i koje kriv,normalno stranci..
Hakiz

#2314 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:
Hakiz wrote:
salik79 wrote:
Na koji nacin "dovedena u situaciju da to mora uraditi"?! S time sto slobodno, bez icije prisile, slijedi svoja uvjerenja?!!!

Ma daaaaajjjjjj :lol:
Sve dok je to religijsko pravilo ni sama osoba koja ga provodi ne može biti sigurna da to zaista radi slobodnom voljom ili je ta slobodna volja "kontaminirana" podsvjesnim uticajem pravila. A kako tek da drugi ljudi ocjenjuju da li je u pitanju slobodna volja.

Ali, prije nekoliko postova priča kako Iranke čim izađu iz Irana skidaju marame čini mi se da potvrđuje da nije u pitanju slobodna volja.

Ali, hej. Ako je nekome lakše da to šta radi pravda slobonom voljom, ako bi nekoga zaista povrijedilo da shvati da radi to pod prisilom, neka bude slobodna volja.

To ti je kao zakoni. Neko možda slobodnom voljom odabere da uzme državljanstvo druge države. Ili zadrži svoje države, a ima ponudu druge.

Recimo da su zakoni, pravila, način organizacije, itd države čije je državljanstvo odabrao nešto što toj osobi u principu odgovara.

Ali što god odabrao, zakone države čije je državljanstvo odabrao ne poštuje slobodnom voljom nego prisilom i strahom od kazne.

Opet: Jedini način da se provjeri da li je pokrivanje vjernice bilo koje religije njena slobodna volja ili dikatat te religije je taj da tog pravila nikada nije bilo.

Čak i kada bi se sada ukinulo, toliko je to pravilo "ušlo u uho" da bi se žene i dalje nastavile pokrivati.

Tako da bi moralo proći nekoliko generacija, da se iz religijskog DNK izbriše informacija da je to pravilo ikada postojalo, pa da se stvarno provjeri da li bi se vjernice pokrivale da tog pravila nema.

A kako je to nemoguće, svako može tvrditi da je u pitanju slobodna volja.
Ono što vi tražite, odnosno za šta se zalažete je da neko, ko predstavlja religijsku zajednicu, ili je u nekakvom "upravnom odboru", a toga u Islamu nema već stoljećima, donese odluku da pokrivanje žene nije obaveza.
Shvatate li da bi time, neko ko vjeruje da je Kur'an Božija objava, a hadisi govor Božijeg poslanika, trebao reći da je to obična izmišljotina, da sve ono u šta vjeruje milijarda ljudi, nešto s čim treba prestati? Šta mislite kako bi reagovalo tih milijardu ljudi na to saopštenje? Naravno dijagnosticirali bi mu napad džina, šejtana ili ga, jednostavno proglasili ludim. Da ne spominjem kako bi tek taj isti autoritet trebao najprije da pogazi svoja uvjerenja.
Shvatite da muslimanka oblači hidžab jer to želi svojevoljno. Spominješ žene koje su skinule hidžab, napuštajući Iran, kritikujući druge žene i njihovo oblačenje hidžaba u Francuskoj. Pa što ga te u Francuskoj nose, šta misliš?
Zašto one nisu jedva dočekale da ga skinu, već naprotiv, jedva su čekale da ga obuku?

Ako počnete spominjati "slobodnu volju" žena u KSA ili Iranu etc., onda bismo, zarad ispravne statistike i relevantnosti argumenta (jer se ovaj argument poteže uvijek i na svakoj temi, koja se dotiče Islama), trebali (već sam ovo jednom pominjao na ovoj temi) izračunati ukupni broj žena u tim teokratskim društvima, od tog broja izdvojiti one koje su prisilno pokrivene (od strane roditelja, muža, društva). Taj broj bi trebali uporediti sa ukupnim brojem žena muslimanki na planeti (sa hidžabom i bez), kako bi dobili procenat stvarno prisiljenih.
Ako se bacite i na kakvo računanje doći će te do procenta od 0,05 do 0,1%. Taman da je to i 1%.
Užasan je podatak da je to i samo jedna žena, ali koliko je to relevantan argument u tvrdnji da su žene u Islamu primorane na nošenje hidžaba?
Je li ti namjerno izvrćeš šta sam napisao samo da bi produžio nepotrebnu "svađu" ili me fakat ne kontaš?

Šta god bilo, svoja mišljenja sam već nekoliko puta napisao, tako da nemam namjeru produžavati agoniju.
Hakiz

#2315 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

seln wrote: A o primjerima ne bih.... dovoljno je tvoje spominjanje PRAVA ljudi da znaju ko im ide ulicom.
U kojem je to zakoniku?
Prošle godine je bila vijest kako je žena u Parizu kažnjena sa 50 Eura što je imala šal preko lica. A nije muslimanka. Pokrila lice šalom jer joj je bilo hladno.

Je li i to islamofobija?

A u kojem zakoniku? https://en.wikipedia.org/wiki/French_ba ... e_covering
Last edited by Hakiz on 05/09/2016 18:09, edited 1 time in total.
Fudo387

#2316 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Fudo387 »

Hakiz wrote:
seln wrote: A o primjerima ne bih.... dovoljno je tvoje spominjanje PRAVA ljudi da znaju ko im ide ulicom.
U kojem je to zakoniku?
Prošle godine je bila vijest kako je žena u Parizu kažnjena sa 50 Eura što je imala šal preko lica. A nije muslimanka. Pokrila lice šalom jer joj je bilo hladno.

Je li i to islamofobija?
Ne znam je li islamofobija, ali sta god da je u pitanju ima zajednicku definiciju.
Ludilo.
Hakiz

#2317 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

U svakom slučaju, dok mi ovdje raspravljamo o burkinijima, u jednoj Njemačkoj pokrajini pobijedili desničari. A trend će se nastaviti: http://www.reuters.com/article/us-germa ... SKCN1190XG

Tako da ljutnja na skidanje burkinija ili zabranu pokrivanja lica na kraju rezultuju desničarskom vlasti u državama u kojima i ti što se ljute na skidanje burkinija žive.

Samo nastavite.

Da sam sarkastičan, rekao bih da ovima koji se ljute što im se zabranjuju burikniji ili burke ne trebaju neprijatelji. Sami sebi su problem.

Jesam, sarkastičan sam.
salik79

#2318 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by salik79 »

Hakiz wrote:
salik79 wrote:
Na koji nacin "dovedena u situaciju da to mora uraditi"?! S time sto slobodno, bez icije prisile, slijedi svoja uvjerenja?!!!

Sve dok je to religijsko pravilo ni sama osoba koja ga provodi ne može biti sigurna da to zaista radi slobodnom voljom ili je ta slobodna volja "kontaminirana" podsvjesnim uticajem pravila. A kako tek da drugi ljudi ocjenjuju da li je u pitanju slobodna volja.
Ako cemo tako, hajmo definirati tu slobodnu nekontaminiranu volju, lisenu svih podsvjesnih uticaja pravila! Krenimo od masmedijske propagande, marketinskog ispiranja mozga na svakom koraku, subliminalnih poruka,...mogli bi do u beskonacnost...Pa da se (za)pitamo da li lik/likovi koji kupuje/u automobile VW koncerna to cine slobodnom, nekontimiranom voljom, liseni svih podsvjesnih uticaja...
Fudo387

#2319 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Fudo387 »

Inace je ta desnica kroz istoriju puno dobroga donijela Svabama, tako da uopste ne iznenadjuje sto se opet okrecu u tom smijeru. :roll:
Ako su opet odlucili da budu idioti mi tu nista ne mozemo, na kraju ce opet najvise "usreciti" sami sebe.
Hakiz

#2320 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

salik79 wrote:
Hakiz wrote:
salik79 wrote:

Ako cemo tako, hajmo definirati tu slobodnu nekontaminiranu volju, lisenu svih podsvjesnih uticaja pravila! Krenimo od masmedijske propagande, marketinskog ispiranja mozga na svakom koraku, subliminalnih poruka,...mogli bi do u beskonacnost...Pa da se (za)pitamo da li lik/likovi koji kupuje/u automobile VW koncerna to cine slobodnom, nekontimiranom voljom, liseni svih podsvjesnih uticaja...
Upravo tako. Niko od nas nije imun na uticaje.
salik79

#2321 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by salik79 »

Hakiz wrote:
U kojem je to zakoniku?

Je li i to islamofobija?

A u kojem zakoniku? https://en.wikipedia.org/wiki/French_ba ... e_covering
Mislim da ovdje niko nema nista protiv zabrane pokrivanja lica.Nesto se ni ne sjecam da se je neko pretjerano bunio kada je uvedena ta zabrana...
Hakiz

#2322 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

Fudo387 wrote:Inace je ta desnica kroz istoriju puno dobroga donijela Svabama, tako da uopste ne iznenadjuje sto se opet okrecu u tom smijeru. :roll:
Ako su opet odlucili da budu idioti mi tu nista ne mozemo, na kraju ce opet najvise "usreciti" sami sebe.
To stoji. Samo, koliko će drugi propatiti (koliko su koz istoriju drugi propatili) dok svijet nije smirio Švabe? Izbroj mrtve u 1. i 2. svjetskom ratu.

A ako neki i jesu spremni da pate i budu šehidi i mučenici pa rado idu u sukob, nisu svi spremni na to. A postaće "kolateralna šteta" sukoba između fašista i šehida/mučenika ni krivi ni dužni.
salik79

#2323 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by salik79 »

Hakiz wrote:
salik79 wrote:
Hakiz wrote: Sve dok je to religijsko pravilo ni sama osoba koja ga provodi ne može biti sigurna da to zaista radi slobodnom voljom ili je ta slobodna volja "kontaminirana" podsvjesnim uticajem pravila. A kako tek da drugi ljudi ocjenjuju da li je u pitanju slobodna volja.
Upravo tako. Niko od nas nije imun na uticaje.
Onda pretpostavljam da bi se sutra slozio kada bi uveli zabranu kupovine i upotrbe tih vozila, iphone-a, samsunga,...?!
Fudo387

#2324 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Fudo387 »

Hakiz wrote:
Fudo387 wrote:Inace je ta desnica kroz istoriju puno dobroga donijela Svabama, tako da uopste ne iznenadjuje sto se opet okrecu u tom smijeru. :roll:
To stoji. Samo, koliko će drugi propatiti (koliko su koz istoriju drugi propatili) dok svijet nije smirio Švabe? Izbroj mrtve u 1. i 2. svjetskom ratu.

A ako neki i jesu spremni da pate i budu šehidi i mučenici pa rado idu u sukob, nisu svi spremni na to. A postaće "kolateralna šteta" sukoba između fašista i šehida/mučenika ni krivi ni dužni.
Predlazes da se udovolji zahtijevima ekstremne desnice kako skroz ne bi pobudalili?
Bas si siguran da ce se smiriti nakon zabrane burke i skidanja salova?
salik79

#2325 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by salik79 »

Fudo387 wrote:
Hakiz wrote:

Predlazes da se udovolji zahtijevima ekstremne desnice kako skroz ne bi pobudalili?
Bas si siguran da ce se smiriti nakon zabrane burke i skidanja salova?
Ja bih da razgranicimo burku i tzv burkini. I ja sam za zabranu burke.
Post Reply