ne sjecas se ti nicega ,kao sto se ne sjecas ni proslogodisnje teme u kojoj ima slika statistike od kraja 50-ih godina pa do danas.prelistaj forum pa onda suplju prosipaj.ti si novopecena elita cim sam ja u cetrdesetim dementan .cumur se lozio svugdje ,sva dolac malta lozila cumur ,snijeg bio crn svuda,smrdilo da ne mozes nosa promolit kroz prozor...al ne mozes se ti toga sjetit jer nisi dementanTheGodfather001 wrote: ↑11/01/2020 18:27
Gedora, smanji doživljaje. Sjećam se svega, nisam još došao u tvoje dementne godine pa da u odsustvu argumentacije kažem nekome da je novopečena elita, štagod značilo to i na koga god se odnosilo. Gdje se ložio ćumur? U kojim naseljima? Gdje je statistika PM10 i PM2.5 čestica? Prosvijetli nas u ovoj tmini.
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2301 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
dječak sa šibicama
#2302 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne razumijem sta znaci prica "eeee nekad je bilo isto vako"
Sta mene briga kako je bilo prije 30 godina.
Kakve to veze ima sa sadasnjim zagadjenjem, kao nije opasno jer je isto bilo i prije 30 godina?
Kakve to veze ima sa sadasnjim zagadjenjem, kao nije opasno jer je isto bilo i prije 30 godina?
-
Sunculish
#2303 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
U zadnjih 10 god.doselilo je jako puno ljudi i napravilo se puno kuca i jos vise zgradurina koje su zatvorile protok zraka kroz grad. Prije rata, postojala je nekakva kontrola kvaliteta svega pa i tog ćumura i inih preradjevina koja se koriste za loženje. Sada toga nema. Svako ko ne želi čitavu godinu da radi za prosječnu platu, a ima neke zemlhe(šume) u posjedu, ode i napravi ćumurhanu. Tako za par mjeseci zaradi godišnju platu. Polako se ostvaruje ona 'Doci ce vrijeme kad ce kogod ima i metar zemlje na selu, a živi u gradu, bježati na selo'.
- muha_sa
#2304 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nikad a možda ni tadSunculish wrote: ↑11/01/2020 19:02 U zadnjih 10 god.doselilo je jako puno ljudi i napravilo se puno kuca i jos vise zgradurina koje su zatvorile protok zraka kroz grad. Prije rata, postojala je nekakva kontrola kvaliteta svega pa i tog ćumura i inih preradjevina koja se koriste za loženje. Sada toga nema. Svako ko ne želi čitavu godinu da radi za prosječnu platu, a ima neke zemlhe(šume) u posjedu, ode i napravi ćumurhanu. Tako za par mjeseci zaradi godišnju platu. Polako se ostvaruje ona 'Doci ce vrijeme kad ce kogod ima i metar zemlje na selu, a živi u gradu, bježati na selo'.
- bitanga_sa_otesa
#2305 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
nije bilo isto,vec 2x ili 3x vece,a nije bilo ni upola faktora koji se spominju sada (zgrade,automobili)dječak sa šibicama wrote: ↑11/01/2020 18:54 Ne razumijem sta znaci prica "eeee nekad je bilo isto vako"
i mene je bas briga ,prezivio sam to i ne zanima me ,ali pisem ovim sto se ibrete i suplju prosipaju i misle da ce im par nepar i tunel kroz ivan rijesiti situaciju.u to vrijeme je vlast poduzela nesto pa su sve vece kotlovnice presle na plin i djelimicno se smanjilo zagadjenje.dok trenutna vlast ne poduzima nista u rjesavanju problema
-
90minut
#2306 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I ovo svi znamo ko ima bar malo klikera, al' kad ti kaze muha koji je prošao sito i rešeto što se tice vremenskih promjena onda baš uzmi ovo nikad a mozda ni tadmuha_sa wrote: ↑11/01/2020 19:04Nikad a možda ni tadSunculish wrote: ↑11/01/2020 19:02 U zadnjih 10 god.doselilo je jako puno ljudi i napravilo se puno kuca i jos vise zgradurina koje su zatvorile protok zraka kroz grad. Prije rata, postojala je nekakva kontrola kvaliteta svega pa i tog ćumura i inih preradjevina koja se koriste za loženje. Sada toga nema. Svako ko ne želi čitavu godinu da radi za prosječnu platu, a ima neke zemlhe(šume) u posjedu, ode i napravi ćumurhanu. Tako za par mjeseci zaradi godišnju platu. Polako se ostvaruje ona 'Doci ce vrijeme kad ce kogod ima i metar zemlje na selu, a živi u gradu, bježati na selo'.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#2307 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
gdje si nabavio pročistač zraka i koliko si platio? ja sam to tražio da kupim, ali kod nas preskupo. ovlaživač sam uzeo i mogu ti reći da mnogo pomogne, ali pročistač bi mi još bolje došao.O'zone wrote: ↑11/01/2020 18:34Da. To je to i dijagnoza i terapija. Sreća raspust je pa djeca ne idu u školu. Ja nabavio onaj pročištać zraka da barem u kući imam neku razliku zbog njih pa koliko toliko.
Last edited by malakh on 11/01/2020 19:26, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#2308 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja se na selo ne vracam, pa taman se ugusio u gradu!Sunculish wrote: ↑11/01/2020 19:02 U zadnjih 10 god.doselilo je jako puno ljudi i napravilo se puno kuca i jos vise zgradurina koje su zatvorile protok zraka kroz grad. Prije rata, postojala je nekakva kontrola kvaliteta svega pa i tog ćumura i inih preradjevina koja se koriste za loženje. Sada toga nema. Svako ko ne želi čitavu godinu da radi za prosječnu platu, a ima neke zemlhe(šume) u posjedu, ode i napravi ćumurhanu. Tako za par mjeseci zaradi godišnju platu. Polako se ostvaruje ona 'Doci ce vrijeme kad ce kogod ima i metar zemlje na selu, a živi u gradu, bježati na selo'.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#2309 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pa i nije baš tako. puno manje kuća je bilo u padinskim dijelovima grada, puno manje divlje gradnje, nije bilo jednog kompleksa koji se zove tibra, na tri različita mjesta, scca i tih visokih zgradurina duž sredinom grada, onda vozila su bili benzinci, tipa yugo 45, stojadini, fiće.
dakle, možemo se složiti da je osamdesetih godina bilo smoga, zapravo od kada znam za sebe, sjećam se da je uvijek bilo smoga u sarajevu u kasnu jesen i zimu, ali da je to baš ovako, a pogotovo kako je bilo prošle zime, ne bih rekao.
-
espn
#2310 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam kakvo je opravdanje za ovo sada sto je bilo prije 50 godina. Jesmo li mi usli u drugu deceniju 21. stoljeca ili nismo?
- avetinja
#2311 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Prve zgrade, odnosno neboderi koji su zaustavili protok zraka su neboderi na početku ulice Grbavička. Oni su građeni nekad tamo 1970. godine pa vi sada skontajte. 50 godina se gradi neplanski i mimo formi.
-
Sunculish
#2312 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ko što reče jedan forumas meni koji post gore, ako ti muža koji je prošao sito i reseto kaže nikad, onda to shvati tako.malakh wrote: ↑11/01/2020 19:24pa i nije baš tako. puno manje kuća je bilo u padinskim dijelovima grada, puno manje divlje gradnje, nije bilo jednog kompleksa koji se zove tibra, na tri različita mjesta, scca i tih visokih zgradurina duž sredinom grada, onda vozila su bili benzinci, tipa yugo 45, stojadini, fiće.
dakle, možemo se složiti da je osamdesetih godina bilo smoga, zapravo od kada znam za sebe, sjećam se da je uvijek bilo smoga u sarajevu u kasnu jesen i zimu, ali da je to baš ovako, a pogotovo kako je bilo prošle zime, ne bih rekao.
-
noviclan
#2313 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
90minut
#2314 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa ja sam vidio mali milion klipova tamo 80 i nešto ranije gdje je identican smog kao što je danas pa eto muha napuni 70 kuka ili koliko vec ima 
-
dječak sa šibicama
#2315 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da bilo je zagadjeno, ali kakve to veze ima sa ovim sada, osim sto se daje nekakav alibi kao eto sta ima veze sto se trujemo, trovali smo se i prije 30 godina.bitanga_sa_otesa wrote: ↑11/01/2020 19:08nije bilo isto,vec 2x ili 3x vece,a nije bilo ni upola faktora koji se spominju sada (zgrade,automobili)dječak sa šibicama wrote: ↑11/01/2020 18:54 Ne razumijem sta znaci prica "eeee nekad je bilo isto vako"
i mene je bas briga ,prezivio sam to i ne zanima me ,ali pisem ovim sto se ibrete i suplju prosipaju i misle da ce im par nepar i tunel kroz ivan rijesiti situaciju.u to vrijeme je vlast poduzela nesto pa su sve vece kotlovnice presle na plin i djelimicno se smanjilo zagadjenje.dok trenutna vlast ne poduzima nista u rjesavanju problema![]()
Dokle vise alibiji za nerad i nesposobnost, niko nista ne poduzima, ajde sad da pricamo kako smo se trovali i prije i kako nas truju iz Lukavice. Mozda i sa Pala pustaju sta.
- cyprus
#2316 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ova priča o visokim zgradama je totalno deplasirana... Kako objašnjavate smog iznad visine tih zgrada?
Podsjećam, sloj je skoro do vrha Huma - na toj visini nema nikakvih vještačkih barijera za provjetravanje...
Nego, kada bi bar vlasti imale muda da se drakonski obračunaju sa ložačima uglja i vozačima niskih euro normi... Bez toga nam nema apsolutno nikakvog rješenja... Svaka jebena zima će nam biti ista... Doduše, možemo se tješiti i ovim "tako je bilo i prije"... Jah
Nego, kada bi bar vlasti imale muda da se drakonski obračunaju sa ložačima uglja i vozačima niskih euro normi... Bez toga nam nema apsolutno nikakvog rješenja... Svaka jebena zima će nam biti ista... Doduše, možemo se tješiti i ovim "tako je bilo i prije"... Jah
Last edited by cyprus on 11/01/2020 20:01, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#2317 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
opet se nismo razumjelidječak sa šibicama wrote: ↑11/01/2020 19:55
Da bilo je zagadjeno, ali kakve to veze ima sa ovim sada, osim sto se daje nekakav alibi kao eto sta ima veze sto se trujemo, trovali smo se i prije 30 godina.
Dokle vise alibiji za nerad i nesposobnost, niko nista ne poduzima, ajde sad da pricamo kako smo se trovali i prije i kako nas truju iz Lukavice. Mozda i sa Pala pustaju sta.
-
espn
#2318 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dramatično zagađenje zraka u Sarajevu, zabranjen saobraćaj vozilima sa normom Euro3

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dramati ... /200111096

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dramati ... /200111096
-
Heller
-
elcaliente
#2320 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sve je to normala, kotlina, lozi se sve i svasta, neplanska gradnja a dizel je svima babo.
Biti ce kao i svugdje, sirotinja zivi u gradu a hadze u predgradju.
Prirodna selekcija.
Biti ce kao i svugdje, sirotinja zivi u gradu a hadze u predgradju.
Prirodna selekcija.
Last edited by elcaliente on 11/01/2020 20:06, edited 1 time in total.
- Banksy
#2321 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Fond za zaštitu okoliša,
direktor Fuad Čibukčić (SBB)
http://www.fzoeu.hr/
Federalno ministarstvo okoliša i turizma,
ministar Edita Đapo (SBB)
https://www.fmoit.gov.ba/
Je li ih neko čuo ili vidio ovih dana?
A nek neko pretrese njihove budžete, i troškove, zamantalo bi vam se.
- JanuaryJones
#2322 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja se kao dijete sjećam i da je smrdilo i da je snijeg bio crn i da smo kupovali ćumur za zimu ali se ne sjećam da su se naši roditelji nešto bunili i protivili. Ne sjećam se da je stari ikad spomenuo da je problematično a bio je relativno “kontra” lik, strog ali pravedan. U moru dostupnih informacija i činjeničnog stanja svjesna sam da ne mogu ništa uraditi, osim odseliti se, jer vlast ovo, u najboljem slučaju može riješiti tek za 8-10 godina. A ovom dinamikom kupovanja socijalnog mira, neće.bitanga_sa_otesa wrote: ↑11/01/2020 20:01opet se nismo razumjelidječak sa šibicama wrote: ↑11/01/2020 19:55
Da bilo je zagadjeno, ali kakve to veze ima sa ovim sada, osim sto se daje nekakav alibi kao eto sta ima veze sto se trujemo, trovali smo se i prije 30 godina.
Dokle vise alibiji za nerad i nesposobnost, niko nista ne poduzima, ajde sad da pricamo kako smo se trovali i prije i kako nas truju iz Lukavice. Mozda i sa Pala pustaju sta.ne dajem ja nikome alibi ,niti smije biti alibija za nerad i nepoduzimanje preventivnih mjera.a to za lukavicu i pale cu se samo
![]()
- avetinja
#2323 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ti neboderi su bile prve zgrade koje su zaustavljale vjetar, gradile su se mimo plana. Dakle, postojao je plan šta i kako, ali to nekome nije ništa značilo. Od tada pa sve do danas se gradi neplanski. Pod tim podrazumjevam sve objekte. Naravno da je smog do vrha Huma kada su ispod kuće koje, vjerovatno, nisu trebale biti tu. Kuće su na brdima oko čitavog grada. Naravno da neplanska gradnja nije jedini problem, ali jeste jedan od značajnijih. Imaš tu i lošišta koja otežavaju situaciju, kao i veliki broj automobila. Zapravo, nije više bitno Euro2, u Sarajevu ima oko 150 000 automobila. Premali grad da bi izdržao toliku količinu. Uz to dodaj i grad u kotlini.
-
breuer
#2324 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
a kako onda kad jugo zapuše počisti sve u roku par sati...ne smeta mu Trebević čitav, kamoli zgrade u kotlini...
ali kad nema vjetra...
ali kad nema vjetra...
- drndalo
#2325 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Stimulacija plina kao glavnog energenta u SA nema alternativu! Sve ostalo je suplja, ili ide kasnije... Dokazale mrske komunjare pred Olimpijadu... A bogami i sire od Sarajeva...
Kako? Smanjiti cijenu plina koliko god se moze. Dovode nam plin preko 3 nase ruke (Energoinvest, BHgas, Sarajevo gas) od Rusa, svako neku marzu dodaje, a sve te firme NE TREBAJU biti sto profitabilnije, nego trebaju teziti pozitivnoj nuli, plus amortizacija... Ako vlada ima i za subvenciju, jos bolje!
Smece ugalj/drvo u neefikasnim lozistima? Porez na trovanje! Ako moze biti akciza na cigare, zbog zdravlja/trovanja onda moze i na smece za lozenje! Gume i gajbe, jebat im mater/mater! Tona loseg uglja = npr. 200 KM? 100% akciza, pa ce biti skuplji od plina za grijanje...
Kako? Smanjiti cijenu plina koliko god se moze. Dovode nam plin preko 3 nase ruke (Energoinvest, BHgas, Sarajevo gas) od Rusa, svako neku marzu dodaje, a sve te firme NE TREBAJU biti sto profitabilnije, nego trebaju teziti pozitivnoj nuli, plus amortizacija... Ako vlada ima i za subvenciju, jos bolje!
Smece ugalj/drvo u neefikasnim lozistima? Porez na trovanje! Ako moze biti akciza na cigare, zbog zdravlja/trovanja onda moze i na smece za lozenje! Gume i gajbe, jebat im mater/mater! Tona loseg uglja = npr. 200 KM? 100% akciza, pa ce biti skuplji od plina za grijanje...
Last edited by drndalo on 11/01/2020 20:30, edited 2 times in total.