Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
5 0 5

#2301 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

_BataZiv_0809 wrote: A na popisu 91' cca 3000 Bosnjaka.
tad nisu ni znali sta je bosnjak. a nije ni bilo in. morao im je neko dobro utuviti u glavu. a vala i dan danas, kad pricas sa obicnim narodom, dodji u kucu i reci da si nasao curu, nikad te nece pitati je li bosnjakinja, nego je li muslimanka.

ali dobro, kao sto kolega rece, prvo da izumru komunisti, pa onda muslimani, valjda ce onda doci iz guzice u glavu da smo svi bosnjaci. :lol: :lol: :lol: :bih:
supercali

#2302 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

piupiu wrote:
supercali wrote:Bez uvrede ovu piupiu treba khm da se razmnozava koliko je pametna :D
Da citiram samu sebe:
Čuvaj se muškarca, i onaj za stolom, i onaj pod stolom jednako ti misli ... :D
:lol:

Fala na komplimentu.
eto bar imas izbor
pa ti biraj gdje ces ja ispod stola ili ti ispod stola :D a poslije kafa :P
Gojeni H

#2303 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Čuvaj se muškarca, i onaj za stolom, i onaj pod stolom jednako ti misli ... :D
:lol:

Fala na komplimentu.
:lol: :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2304 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

supercali wrote:
burger_pasa wrote: A kad spomenes ime rahmetli prvog predsjednika trebao bi se ustati i poklonit u znak paznje prema covjeku koji je stvorio drzavu BiH. Covjek koji nam je upalio svjetlo drzavnosti. To je covjek o kojem i istok i zapad pricaju sa pohvalom i kojem se dive. To je predsjednik koji nije bio ratni zlocinac kao sto su bili Tudjman i Milosevic. To je covjek koji nije dao da se ruse drugi vjerski objekti i protjeruje narod druge vjere. Veliki vizionar, veliki Bosnjak i veliki covjek Alija Izetbegovic. A vama ce on bit trn u oku, jer nije mala stvar izborit se za drzavu iz krvlju uprljanih kandza srboslavije.
za ustajanje i poklanjanje ne sumnjam da se ne odrzava na poljinama i kod vecine budzetlija
De ba ne pali se ko kutnjak, vidis da fura ko hizo :thumbup:
5 0 5

#2305 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Upravo Želimir je htio reći da i onda nije svima bilo isto. Neko na Dedinje, a neko u parku ispod Dedinja jer si onda smio u parku spavati pa šta fali.
to bi ti najbolje trebao znati. :D koji autobus vozi na dedinje? ima stanica ispred glavne poste? koji je broj? :lol: :lol:
Gojeni H

#2306 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

5 0 5 wrote:
Gojeni H wrote: Apsolutno nebitno. Mislim mogu ti sad truniti oodkada je Bosnjak, ali ne mogu od smijeha.

Poenta je ... da se zovu Maorima, i identifikuju se sa ostalim Maorima (imaju istu kulturu, tradiciju, pjesme,...) ko je taj ko ima pravo da daje i oduzima to ime ljudima koji se tako identifikuju?

"Dao nam ime i baklju". Fuj, to moze reci samo onaj ko ima kicmu od zelatina. I nek sebi odsijece chunu i zalijepi na chelo.
kako je nebitno. ja mislim da je jako bitno kada par ljudi u sred rata odluci da promijene ime jednom narodu, a bez ikakve normalne procedure. i u cemu je onda razlika ako je vlast u sfrj odlucila muslimanski narod zvati Muslimanima, a ovi bosnjacima? u cemu je razlika? mogli su odluciti u holday innu da narod nazovu i maorima, i danas bi se tako zvali.

ako prebacujes krivnju na jedne, a ovi su sa istom metodom uradili isto, kako ih to opravdava? jer se tebi cini ispravnim. meni ne.
Jebemu mater, ako nekad nemam osjecaj da pricam s duvarovima. :D
Ne slazemo se, ali necu da ulazim u tu pricu.

Hajde da probam opet, ... ko TI ima pravo odredjivati sta si, ko si, od kada si, od kada nisi, i kakav je to covjek koji ti kaze "hvala Gojenom sto nas je proglasio muskarcima"? :-) Pohakontas 505 s crtooom? :D
skupljac_zeljeza

#2307 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Upravo Želimir je htio reći da i onda nije svima bilo isto. Neko na Dedinje, a neko u parku ispod Dedinja jer si onda smio u parku spavati pa šta fali.
to bi ti najbolje trebao znati. :D koji autobus vozi na dedinje? ima stanica ispred glavne poste? koji je broj? :lol: :lol:
Njih su vozili u limuzinama sa crvenim tablicama, a njihovu djecu je taxi vozao. Slabo je tu gradski prevoz zarađivao. :P
5 0 5

#2308 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Gojeni H wrote: Jebemu mater, ako nekad nemam osjecaj da pricam s duvarovima. :D

Hajde da probam opet, ... ko TI ima pravo odredjivati sta si, ko si, od kada si, od kada nisi, i kakav je to covjek koji ti kaze "hvala Gojenom sto nas je proglasio muskarcima"? :-) Pohakontas 505 s crtooom? :D
jel to znaci da ti sebe ne smatras bosnjakom, jer se neko drznuo da ti to prisije bez pitanja?
5 0 5

#2309 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Njih su vozili u limuzinama sa crvenim tablicama, a njihovu djecu je taxi vozao. Slabo je tu gradski prevoz zarađivao. :P
ma ja pitam s cime si se ti vozio?
nosara

#2310 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Gojeni H wrote:
nosara wrote:
Gojeni H wrote:Skoro svi ljudi koji su bili glavni krivci za rat ili velikosrpski ideolozi su ljudi iz komunistickog sistema SFRJ.
Kraj price.
Kao i skoro svi ljudi iz tog vremena koji nizasta nisu krivi... Pa...? I ti si iz komunistickog sistema... Jel' te to cini krivcem...?

A ima i medju antikomunistickim melecima onih koji su bili krivi za rat, sto nista ne govori za sebe, ali je cinjenica...
Vec sam rekao, meni niti je bilo do razbijanja bilo cega, a kamoli drzave, niti do ratovanja.
Da se reformirala, SFRJ bi prolazila iste tranzicijske bolove ali bi vjerovatno bili kraci.
Vjerovatno bi svjetina malo plakala kako Srba u hrvatskoj policiji ima 34%, kako Srbi drze 70% JNA, ali bi se svjetina, posebno bosnjacka, utisala nakon par prividnih promjena.

Ali, NIJE! Ovde se nismo igrali klikera i nismo samo ratovali. Ovde se umijesala federalna insitucija koju smo svi hranili i napala nase gradove, te masakrirali civile koji s ratom nisu imali nista. Nasi prekodrinski drugovi su odjednom postali neprijatelji. Nama je trebalo par godina da dodjemo sebi od soka i shvatimo da su drugovi dugo kovali ove planove, a da je sve bilo sarena laza.
Sve sam to prezivio i osjetio na grbaci... Istine radi, federacija vise nije postojala, niti smo hranili one koji su nas napali... A nisu nas samo oni napali, nego i neki drugi, s druge strane, sto ne umanjuje krivicu ovih prvih, ali baca malo drukcije svjetlo na sve skupa... Pa ako vec generalizujemo, da i njih ne zaboravimo...

A sve to nema veze s temom jer se drzava raspala prije rata, pobogu to nam je bio jedan od najjacih argumenata da proglasimo agresiju na BiH...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2311 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

5 0 5 wrote:
_BataZiv_0809 wrote: A na popisu 91' cca 3000 Bosnjaka.
tad nisu ni znali sta je bosnjak. a nije ni bilo in. morao im je neko dobro utuviti u glavu. a vala i dan danas, kad pricas sa obicnim narodom, dodji u kucu i reci da si nasao curu, nikad te nece pitati je li bosnjakinja, nego je li muslimanka.

ali dobro, kao sto kolega rece, prvo da izumru komunisti, pa onda muslimani, valjda ce onda doci iz guzice u glavu da smo svi bosnjaci. :lol: :lol: :lol: :bih:
Mislim mučna je to tema, a i prežvakana, ali stvarno, treba postaviti pitanje identiteta danasnjih Bosnjaka na nacin, sa cim su se tokom istorije vise identifikovali sa Bosnom ili islamom. Narocito uzeti u obzir pitanje identifikacije onakvo kakvo ga je zatekla Jugoslavija 1945. Pa onda mozemo o "zabranama" :thumbup:
nosara

#2312 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

skupljac_zeljeza wrote:
nosara wrote: Zelimire, pa nije isto "ja" i "svi"... To bi cak i tebi trebalo bit jasno... :D
Upravo Želimir je htio reći da i onda nije svima bilo isto. Neko na Dedinje, a neko u parku ispod Dedinja jer si onda smio u parku spavati pa šta fali.
Upravo tako...
skupljac_zeljeza

#2313 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Njih su vozili u limuzinama sa crvenim tablicama, a njihovu djecu je taxi vozao. Slabo je tu gradski prevoz zarađivao. :P
ma ja pitam s cime si se ti vozio?
Sa njima. :wink:
Gojeni H

#2314 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

dezurni_ucenik wrote: Nije to zabluda, vec realnost. U tolikoj smo gabuli svi, da su nam se zivoti pretvorili u mastanje o proslosti...
To je tako. I Amerikanci kazu da nikad nije bilo bolje od 50-ih i ranih 60-ih, a Chemerika bila na rubu nuklearnog rata. :D :-)
Nego, samo pozitivan pogled naprijed.

Vidi sta je onaj cupavac iz Atomaca pisao 1978. god. 'Ta je on znao?!? :D

Oni što dolaze za nama, sklapaće prijateljstva putem kućnog kompjutera.
mg

#2315 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

5 0 5 wrote:
Gojeni H wrote: Jebemu mater, ako nekad nemam osjecaj da pricam s duvarovima. :D

jel to znaci da ti sebe ne smatras bosnjakom, jer se neko drznuo da ti to prisije bez pitanja?
Ne odgovara! Al u sridu!

Logika ide ovako, Bošnjaci bili katolici, prešli na islam, pa se nazivali Turcima, onda otišla turska pa postadoše muslimani koji su postali od Hrvata, odnosno Hrvati islamske vjeroispovijesti. Nakon toga muslimani pa za bakljom Muslimani, i onda opet Bošnjaci...samo još fali da postanu katolici i da se krug zatvori!

A za Bošnjake je do 92 znalo 1% ljudi, da su ikad bili!

A imao je Alija sjajnih ideja na tom kongresu 93. Mislio i muslimansku državu da proglasi. Da ne bi Harisa Silajdžića koji ga odgovori od tog, ne bi Bosnjaka ni Bosne danas ni bilo. Al druga tema...
mg

#2316 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

burger_pasa wrote:
mg wrote:Da, da, ne smiješ više ni reći da se društvo u kojem živimo raspada i puca po šavovima a da te ne proglase četnikom i saloncem.
Halo salonac, ako se tebi cini da se nesto raspada i puca, onda bi mogao za pocetak krenut od opticara i utvrdjivanja dioptrije... a posle moze i kod specijaliste... niti se sta raspada, a jos manje puca... drzava jaka ko beton... imamo zastavu... grb... himnu... priznati u UN... itd.. itd... i vise nikad nam niko nece oduzet drzavnost... a garant opstanka su sehidska mezarja koja nas svakodnevno podsjecaju na tu srboslaviju...
Ona država im dala baklju na grbu, i priznala ih kao naciju, a do tad se pisali kao Srbi i Hrvati i postrojavali u handžar divizije! Bili "hrvatsko cvijeće" i nosili U na kapi. I jebiga, ne valja. Ne valjaju komunisti!
ona drzava da je valjala ne bi nam nikad ni oduzimala naciju... pa ko ona nam nesto dala... ona drzava je dala cetnicima da promjene uniforme i postanu partizani, a posle ugledni generali i visoko pozicionirani komunisticki cinovnici... ona drzava je proizvela mladica, karadzica, seselja, adzica i ostale ratne zlocince o kojima danas djeca uce sirom svijeta...
@gojeni, fali ti Alija Izetbegović na onoj listi. Napisao je Islamsku deklaraciju, glupost koju mu je neko diktirao. U svom životu ništa vrijedno pažnje nije napravio, a došao je na mjesto na koje nije bio ni izglasan! Tako mu i sin, uhljebljen, naslijedio babu u proizvodnji jada i bjede na ovim prostorima.
A da su nam ovi što su "upalili svjetlo" imali šta pružiti, vjerujem da se niko ne bi ni sjećao Jugoslavije!
A kad spomenes ime rahmetli prvog predsjednika trebao bi se ustati i poklonit u znak paznje prema covjeku koji je stvorio drzavu BiH. Covjek koji nam je upalio svjetlo drzavnosti. To je covjek o kojem i istok i zapad pricaju sa pohvalom i kojem se dive. To je predsjednik koji nije bio ratni zlocinac kao sto su bili Tudjman i Milosevic. To je covjek koji nije dao da se ruse drugi vjerski objekti i protjeruje narod druge vjere. Veliki vizionar, veliki Bosnjak i veliki covjek Alija Izetbegovic. A vama ce on bit trn u oku, jer nije mala stvar izborit se za drzavu iz krvlju uprljanih kandza srboslavije.

Reci ti meni, Jugoslavija u republike, Bosna u entitete i kantone. Koliko imaš zastavu, toliko možeš poslat pismo zahvale na adresu Emerika Bluma br. 1. Nažalost, ljudi koji su ukopani na tim mezarjima su se borili u velikoj većini za sasvim drugu stvar a i u dobroj mjeri za živote svojih porodica! Vječna im slava.

Ona država ti nije ništa uzela, identitet si izgubio jer su te vodili ljudi poput Alije, bez jasne vizije o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. To ti i danas rade. A kažu ti da su drugi krivi za sve. A ti u Kantonu u kojem su Bošnjaci apsolutna većina, koji je prebogat pitkom vodom imaš redukciju, svaku noć! NIje do njih, znam!

I da, tvoj prvi predsjednik je po mišljenju mnogih stranih analitičara imao jednu viziju do podne, drugu od podne. Takvo vizionarstvo je napunilo mnoga mezarja! A i mnoge džepove...mora se priznati.
detroit-mercy

#2317 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

PM72 wrote:Nisi u pravu.
Ja ovdje ne vidim da iko piše o komunjarama nego o tome kad se bolje živjelo.Ja sa 19 ili 20 godina nisam mogao biti komunjara samo se sjećam da sam išao svake godine 20 dana na more i 10 dana skijanja.Ja to sada svojoj djeci ne mogu priuštiti.
20 dana mora i 10 dana skijanja ni tada nije mogla priustiti velika vecina raje. Isti procenat onih koji su mogli 10 dana na skijanje i 20 na more imas i dan danas u BiH.
Ramzess Veliki

#2318 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ramzess Veliki »

Pravi Bošnjaci piju Sarajevsku, Tuzlansku ili Bihaćku pivu i krkaju jagnjetinu.
nosara

#2319 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
Ja ovdje ne vidim da iko piše o komunjarama nego o tome kad se bolje živjelo.Ja sa 19 ili 20 godina nisam mogao biti komunjara samo se sjećam da sam išao svake godine 20 dana na more i 10 dana skijanja.Ja to sada svojoj djeci ne mogu priuštiti.
20 dana mora i 10 dana skijanja ni tada nije mogla priustiti velika vecina raje. Isti procenat onih koji su mogli 10 dana na skijanje i 20 na more imas i dan danas u BiH.
Mozda iz amerike kad gledas... Lomi se svjetlo pa te zaslijepi... :D
Ramzess Veliki

#2320 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ramzess Veliki »

mg wrote: Jugoslavija je ako hočeš iskreno puno više uradila za Muslimane, nego NDH ili ovi nacionalni osvješčivači.

Opismenila je Bosnu, industriozovala je, napravila najjačom republikom. Ulažuči u ideale na kojim je kao država počivala.
Ma niđe veze ali i pored toga meni je ona Juga bila beton država, kamo sreće da je ostala i opstala, sad bismo bili jaki k'o beton. Nedostajalo nam je malo više političke mudrosti i lojalnosti državi, kao što ju je Tito imao.
mg

#2321 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Leons wrote:Jel, a koje su to nase greske?
Mislim da je offtopic da ti odgovaram. Nije ni tema. A nemam ni volje...
detroit-mercy

#2322 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:
Do dvadeset i neke bio u BiH, u komsilku zivio gdje je zivjela obicna raja, tekstilni, gradjevinski, prehrambeni i dr radnici, sto bi rekli proleterijat. Velika vecina nije mora vidjela a o skijanju da ne pricamo. Zavrsio i osnovnu i srednju i poceo fax u BiH, znam dobro o cemu pricam. 10 dana skijanja su si mogli priustiti rijetki kao i dan danas. Al eto ja sam zaslijepljen a vi svi visili po skijalistima.
mg

#2323 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Ramzess Veliki wrote:
mg wrote: Jugoslavija je ako hočeš iskreno puno više uradila za Muslimane, nego NDH ili ovi nacionalni osvješčivači.

Opismenila je Bosnu, industriozovala je, napravila najjačom republikom. Ulažuči u ideale na kojim je kao država počivala.
Ma niđe veze ali i pored toga meni je ona Juga bila beton država, kamo sreće da je ostala i opstala, sad bismo bili jaki k'o beton. Nedostajalo nam je malo više političke mudrosti i lojalnosti državi, kao što ju je Tito imao.

Pogledaj pismenost prije kraja drugog svjetskog rata, broj univerziteta, škola i stručnog kadra.

Pogledaj infrastrukturu Bosne 1950, pa 1990, pa sada...

Lojalnost državi kreće od glave, al riba od glave smrdi, al uvjek se od repa čisti.

Da su oni koji su uzeli breme na sebe da vode Bošnjake imali jedinstvenu viziju i ideju, moglo se drugačije, nije da nije...ali danas samo imaš eho jedne loše minder politike koja je promovisala "osvještene" odnosno podobne, na račun sposobnih, bez obzira na cijenu. To ti je isti otklon, koji vidiš danas na forumu. Ne moram se slagati u mišljenju sa tobom, ali te zbog toga neću etiketirati. Pokušat ću nešto da naučim i zaključim iz našeg razgovora. Ali lakše je uvjek nekog etiketirati nego preispitati vlastite navode, to ti se zove sujeta...

Jugoslavija jeste za današnje društvo bila napredna i razvijena civilizacija, sa jasnom vertikalom, i sistemom koji je funkcionirao! Današnji sistem je nefunkcionalna rođačka šprdačina, gdje se na vlast dolazi srodstvom.
nosara

#2324 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
nosara wrote:
detroit-mercy wrote: 20 dana mora i 10 dana skijanja ni tada nije mogla priustiti velika vecina raje. Isti procenat onih koji su mogli 10 dana na skijanje i 20 na more imas i dan danas u BiH.
Do dvadeset i neke bio u BiH, u komsilku zivio gdje je zivjela obicna raja, tekstilni, gradjevinski, prehrambeni i dr radnici, sto bi rekli proleterijat. Velika vecina nije mora vidjela a o skijanju da ne pricamo. Zavrsio i osnovnu i srednju i poceo fax u BiH, znam dobro o cemu pricam. 10 dana skijanja su si mogli priustiti rijetki kao i dan danas. Al eto ja sam zaslijepljen a vi svi visili po skijalistima.
Ne znam na koja skijalista mislis...? Koga je to pederisanje zanimalo, kupon gras-a i na olimpijske planine... More skoro isto, vozom bagatela, poneses neke sice i bog da te vidi...

S druge strane organizovanih zimovanja i ljetovanja ko u prici, hoces preko firme, hoces preko skole, ferijalnog, izvidjaca, kuraca-palaca... DRZAVA...!

Radni covjek, intelektualac, seljak, djak... se morao odmarati po propisu...

Sad mu treba cirka pet plata da na moru s porodicom provede 7 dana... A kad se vrate kuci, solo makaroni do zime... :(
nosara

#2325 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

mg wrote: Jugoslavija jeste za današnje društvo bila napredna i razvijena civilizacija, sa jasnom vertikalom, i sistemom koji je funkcionirao! Današnji sistem je nefunkcionalna rođačka šprdačina, gdje se na vlast dolazi srodstvom.
Ovo se odnosi na skoro citav prostor bivse drzave (mozda slovencuge zaista jesu malo drukciji ljudi :D )...
Post Reply