Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#2301 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Imao sam priliku nakratko isprobati trenutni C4 Picasso i iznenadio me, ali negativno. Ona produžena šajba taman donijela suncobrane do glave, unutra nikakav dojam, gledajući iz perspektive vozača. Vjerovatno je dobar nevozačima, ženama i djeci, ja ga ne bih uzeo da mi takav auto treba pa makar. Držim da je reno stepenicu ispod u svakom smislu, ali mi scenic puno bolje sjeda.
Citros Buenos

#2302 Re: Automobilizam - All about

Post by Citros Buenos »

530i wrote:Imao sam priliku nakratko isprobati trenutni C4 Picasso i iznenadio me, ali negativno. Ona produžena šajba taman donijela suncobrane do glave, unutra nikakav dojam, gledajući iz perspektive vozača. Vjerovatno je dobar nevozačima, ženama i djeci, ja ga ne bih uzeo da mi takav auto treba pa makar. Držim da je reno stepenicu ispod u svakom smislu, ali mi scenic puno bolje sjeda.
Možda ga ne treba samo nakratko probati, šta milsiš ?
Te sudove o autima nakon 15 minuta probe možemo mačku o rep staviti. To je običan flash, mišljenje i dojam na prvu, koji obično nemaju veze sa stvarnošču.
530i

#2303 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Možda, ali nikako mi se nije dopao. Vozač mi je previše u lijevo gurnut, mjenjač ništa posebno...ne znam. I ova velika šajba čista glupost. Iako kažu da su zadovoljni prodajom tog Picassa ovdje kod nas.
Citros Buenos

#2304 Re: Automobilizam - All about

Post by Citros Buenos »

530i wrote:Možda, ali nikako mi se nije dopao. Vozač mi je previše u lijevo gurnut, mjenjač ništa posebno...ne znam. I ova velika šajba čista glupost. Iako kažu da su zadovoljni prodajom tog Picassa ovdje kod nas.

Pa sada ne znam na kakvu veliku šajbu misliš, panoramsku ?
Imam je na jednom, i mogu ti reči da je super ugođaj sa njom, kao da se voziš u kabriu samo što nema vjerta, zvukova i smradova.
Treba se malo navikavati i na stvari koje nisu dogmatične, ima se tu mnogo šta vidjeti i probati. Mene npr nervira šajba kod Audija koja mi dođe, čini mi se, do donjih očnih kapaka, stvarno je niska. U čemu je poenta, pa nisam u bornim kolima zaboga.
golfiista

#2305 Re: Automobilizam - All about

Post by golfiista »

Citros Buenos wrote:
golfiista wrote:Ne svi C4, onaj Picaso mi je vrh..
Koji Picasso, najnoviji ?
Ako je taj, opalio sam sa njim u danu do Laškog u Sloveniji i nazad, pričaj mi malo o tom autu .....

Ovaj, meni je odličan, još kada bi bio DS verzija uhhhh

Image
Lolobrigida

#2306 Re: Automobilizam - All about

Post by Lolobrigida »

530i wrote:Imao sam priliku nakratko isprobati trenutni C4 Picasso i iznenadio me, ali negativno. Ona produžena šajba taman donijela suncobrane do glave, unutra nikakav dojam, gledajući iz perspektive vozača. Vjerovatno je dobar nevozačima, ženama i djeci, ja ga ne bih uzeo da mi takav auto treba pa makar. Držim da je reno stepenicu ispod u svakom smislu, ali mi scenic puno bolje sjeda.
Meni se na C4 Picassu nije svidio robotizovani mjenjač, ovo ostalo je ok bilo, posebno mi se dopala ona futuristička centralna konzola. Samo ja nisam probao udobnost na zadnjoj klupi. Naime, prije jedno dva mjeseca jedan kolega je bio u potrazi za novim autom i uzeo je C4 Picassa na test, ali mu se nije dopao, jer kaže da mu je zadnja klupa neudobna, zadnji ovjes dosta lupa preko neravnina...najviše je zbog toga bio i razočaran, jer je očekivao staru Citroenovu udobnost. Na kraju je otpisao Picasso i uzeo neko drugo auto.
Last edited by Lolobrigida on 12/03/2015 09:14, edited 1 time in total.
johntra

#2307 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

Image
Image

Prvi mi je službeni, a oba su mi odlična dizajnom...
lavic

#2308 Re: Automobilizam - All about

Post by lavic »

Ja licno ne preferiram previse ovu vrstu auta, ali rodjak mi ima senica i hvali ga, a evo i ja cu na savjet/nagovor ici probati 2 seriu aktiv turer pa da vidim jeli to jos bmw ili je?????
530i

#2309 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Citros Buenos wrote:
Imam je na jednom, i mogu ti reči da je super ugođaj sa njom, kao da se voziš u kabriu samo što nema vjerta, zvukova i smradova.
Treba se malo navikavati i na stvari koje nisu dogmatične, ima se tu mnogo šta vidjeti i probati. Mene npr nervira šajba kod Audija koja mi dođe, čini mi se, do donjih očnih kapaka, stvarno je niska. U čemu je poenta, pa nisam u bornim kolima zaboga.

Na moju visinu suncobrani mi, sa panoramskom šajbom, dođu blizu glave i kad su podignuti, a da ne pričam kad su spušteni. To sam odmah primjetio. Nisam nikako mogao da se smjestim bolje, i pored podešavanja i sjedišta i volana. Učinilo mi se da i nema naročito prostora nazad jer sam gurnu sjedište i spustio naslon što više, ali nisam obraćao pažnju baš na to. Možda bi se i navikao na to, ko zna.
530i

#2310 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Lolobrigida wrote: Meni se na C4 Picassu nije svidio robotizovani mjenjač, ovo ostalo je ok bilo, posebno mi se dopala ona futuristička centralna konzola. Samo ja nisam probao udobnost na zadnjoj klupi. Naime, prije jedno dva mjeseca jedan kolega je bio u potrazi za novim autom i uzeo je C4 Picassa na test, ali mu se nije dopao, jer kaže da mu je zadnja klupa neudobna, zadnji ovjes dosta lupa preko neravnina...najviše je zbog toga bio i razočaran, jer je očekivao staru Citroenovu udobnost. Na kraju je otpisao Picasso i uzeo neko drugo auto.
Ovaj je bio sa ručnim mjenjačem i meni je renoov mjenjač u scenicu precizniji i naprosto traži manje truda i razmišljanja kod šaltanja, hoću reći više mi se dopao.
Citros Buenos

#2311 Re: Automobilizam - All about

Post by Citros Buenos »

530i wrote:
Citros Buenos wrote:

Na moju visinu suncobrani mi, sa panoramskom šajbom, dođu blizu glave i kad su podignuti, a da ne pričam kad su spušteni. To sam odmah primjetio. Nisam nikako mogao da se smjestim bolje, i pored podešavanja i sjedišta i volana. Učinilo mi se da i nema naročito prostora nazad jer sam gurnu sjedište i spustio naslon što više, ali nisam obraćao pažnju baš na to. Možda bi se i navikao na to, ko zna.
Znači malo si nestandardan :-D
Ja nemam tih problema, uklapam se u cipele broj 42 itd. Ali dobro, postoje i verzije bez panorame, one su naravno i jeftinije.
Šta ja znam, meni se auto dopalo, rekao sam več da sam u jednom danu prešao baš puno km sa njim i nisam se nimalo umorio, i to mi je pravi test za auto da li mi se dopada ili ne. Da sam mušterija za kupiti, nisam, jer je to ipak porodični tip auta kakav meni zapravo više ne treba.
Ali hajde, da ne trunimo, svako ima neke svoje preference, hvala bogu ima i auta dovoljno tipova za svakoga.
Citros Buenos

#2312 Re: Automobilizam - All about

Post by Citros Buenos »

johntra wrote:Image
Image

Prvi mi je službeni, a oba su mi odlična dizajnom...

Nemoj tako, neko gore reče da im dizajnere treba odmah otpustiti zbog užasnog dizajna :shock:
530i

#2313 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Citros Buenos wrote: Znači malo si nestandardan :-D
Ja nemam tih problema, uklapam se u cipele broj 42 itd. Ali dobro, postoje i verzije bez panorame, one su naravno i jeftinije.
Šta ja znam, meni se auto dopalo, rekao sam več da sam u jednom danu prešao baš puno km sa njim i nisam se nimalo umorio, i to mi je pravi test za auto da li mi se dopada ili ne. Da sam mušterija za kupiti, nisam, jer je to ipak porodični tip auta kakav meni zapravo više ne treba.
Ali hajde, da ne trunimo, svako ima neke svoje preference, hvala bogu ima i auta dovoljno tipova za svakoga.

Jesam, gazim brojem 46.

Možda zbog toga imam osjećaj da u svim novim škodama papučice gasa, kočnice i kvačila bježe malo u desno!?
Citros Buenos

#2314 Re: Automobilizam - All about

Post by Citros Buenos »

530i wrote:
Citros Buenos wrote: Znači malo si nestandardan :-D

Jesam, gazim brojem 46.

Možda zbog toga imam osjećaj da u svim novim škodama papučice gasa, kočnice i kvačila bježe malo u desno!?
Eh, onda je jasno da ti mnoga auta neče odgovarati, opravdano. Za tebe je jedan SUV ili veči monovolumen idealan, ovo ostalo možeš komotno zaobiči. Pogotovo nekakve CC polukupee itd. koji su i meni niski unutra, mogu tebe samo zamisliti u njima.
Nije to ni loše, izbor ti je sužen pa se ne moraš puno rasplinjavati :-D
Ned071

#2315 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

nišan je nišan. na haubi. kakva vozilica... :-)

http://autoklub.jutarnji.hr/mercedes-19 ... i/1312622/
corsa

#2316 Re: Automobilizam - All about

Post by corsa »

Ned071 wrote:nišan je nišan. na haubi. kakva vozilica... :-)

http://autoklub.jutarnji.hr/mercedes-19 ... i/1312622/
Vrh vrhova! :thumbup:
insomnia78

#2317 Re: Automobilizam - All about

Post by insomnia78 »

Sto ga co'ek "napuca" :izet:
Image
Image
sema911s

#2318 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

http://www.motortrend.com/roadtests/exo ... 18_spyder/

pade britanac, jos samo zabari da dovuku guzove da ih brko odere :izet: :izet:
ipak ce JK promjenit ime,.

918 1:29.89
p1 1:30.71

mclaren je doveo kamion injzinjera, Porsche 3 prodavaca i vulkanizera,.,
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2319 Re: Automobilizam - All about

Post by konektovan »

sema911s wrote:http://www.motortrend.com/roadtests/exo ... 18_spyder/

pade britanac, jos samo zabari da dovuku guzove da ih brko odere :izet: :izet:
ipak ce JK promjenit ime,.

918 1:29.89
p1 1:30.71

mclaren je doveo kamion injzinjera, Porsche 3 prodavaca i vulkanizera,.,
Dzaba,ja bîh radije p1 vozio i uzivao. :mrgreen:
sparky

#2320 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

goran16v wrote:Pa upravo to odgovara temi papanluka, na sve se moze ugraditi plin i sve se moze jeftinije voziti, niko ne spori ustedu, samo je pitanje ima li to uvijek smisla, a to pitanje smisla je za neke ocigledno daleko poput kvantne fizike. Turit dizel u Corrado ili Porsche 924 da se jeftinije vozas je papanluk, a turit LPG u isti auto iz istog razloga nije...
Ok, ima smisla to sto govoris, ali evo hajde ti kazi zbog cega je toliki problem plin u takvom autu. Ubaceni dizel nije puno jeftiniji za ugradnju od plinske instalacije, a totalno kvari performanse auta.
Uzmi za primjer vozilo cca 2.0 i 150ks, benzin. Cijena benzina je oko 2 marke, plina oko marku.
To vozilo trosi 15 litara benzina, uz ispravni i profesionalno ugradjeni plinski sistem moze trositi max 17kg plina. Neko ko ne zeli biti "papak" i voziti na plinu bi trebao ustediti na snazi vozila. Dakle, nekih 75ks pa da trosi cca 8-9 litara, a to opet na 100km dodje isto kao da vozis plinasa od 150ks. Po meni sasvim ispravna odluka za ljude koji to auto koriste svakodnevno.
goran16v

#2321 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

sparky wrote:
goran16v wrote:Pa upravo to odgovara temi papanluka, na sve se moze ugraditi plin i sve se moze jeftinije voziti, niko ne spori ustedu, samo je pitanje ima li to uvijek smisla, a to pitanje smisla je za neke ocigledno daleko poput kvantne fizike. Turit dizel u Corrado ili Porsche 924 da se jeftinije vozas je papanluk, a turit LPG u isti auto iz istog razloga nije...
Ok, ima smisla to sto govoris, ali evo hajde ti kazi zbog cega je toliki problem plin u takvom autu. Ubaceni dizel nije puno jeftiniji za ugradnju od plinske instalacije, a totalno kvari performanse auta.
Uzmi za primjer vozilo cca 2.0 i 150ks, benzin. Cijena benzina je oko 2 marke, plina oko marku.
To vozilo trosi 15 litara benzina, uz ispravni i profesionalno ugradjeni plinski sistem moze trositi max 17kg plina. Neko ko ne zeli biti "papak" i voziti na plinu bi trebao ustediti na snazi vozila. Dakle, nekih 75ks pa da trosi cca 8-9 litara, a to opet na 100km dodje isto kao da vozis plinasa od 150ks. Po meni sasvim ispravna odluka za ljude koji to auto koriste svakodnevno.
Poenta je u smislu, a ne u trazenju problema s plinom ili cistoj racunici... Na stranu sto se u principu na kraju svede na kompromis, manjak pefrormansi s jedne i manjak prakticnosti pri neposrednoj upotrebi i dodatno odrzavanje na drugoj strani, jednostavno postoje auti cija snaga i srazmjerna potrosnja pa i namjena sluze da se pokazu status i bogatstvo njihovih vlasnika i gdje usteda na gorivu gubi svaki smisao. Nije Audi A8 4,2 napravljen da bude stedljiv i da ga voze3 ekonomicni ljudi, naprotiv napravljen je da bude rastrosan i namjenjen je ljudima koji hoce takav auto. Moze li se u njega ugraditi LPG? Naravno da moze. Ima li tu ekonomske racunice? Naravno da ima, ali nema smisla jer vise ne sluzi ni svojoj svrsi nit ljudima kojima je namjenjen. Slicno je i sa autima koji inkliniraju sportu cija su prevashodna namjena performanse gdje usteda na gorivu takodjer nema smisla, a svakodnevni auto od 75 KS sa LPG-o koji ti navodis se ne uklapa ni u jednu od te 2 varijantre
sparky

#2322 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

goran16v wrote:
sparky wrote:
Poenta je u smislu, a ne u trazenju problema s plinom ili cistoj racunici... Na stranu sto se u principu na kraju svede na kompromis, manjak pefrormansi s jedne i manjak prakticnosti pri neposrednoj upotrebi i dodatno odrzavanje na drugoj strani, jednostavno postoje auti cija snaga i srazmjerna potrosnja pa i namjena sluze da se pokazu status i bogatstvo njihovih vlasnika i gdje usteda na gorivu gubi svaki smisao. Nije Audi A8 4,2 napravljen da bude stedljiv i da ga voze3 ekonomicni ljudi, naprotiv napravljen je da bude rastrosan i namjenjen je ljudima koji hoce takav auto. Moze li se u njega ugraditi LPG? Naravno da moze. Ima li tu ekonomske racunice? Naravno da ima, ali nema smisla jer vise ne sluzi ni svojoj svrsi nit ljudima kojima je namjenjen. Slicno je i sa autima koji inkliniraju sportu cija su prevashodna namjena performanse gdje usteda na gorivu takodjer nema smisla, a svakodnevni auto od 75 KS sa LPG-o koji ti navodis se ne uklapa ni u jednu od te 2 varijantre
Naveo sam vozilo od 75ks kao jednako stedljivo vozilo bez plina u odnosu na neko sa duplo snage sa plinom.
Pratis li ti trendove u svijetu automobila? Svi se trude da naprave vozila koja manje trose, pa tako i audi sa modelom a8.
Kazes skuplje odrzavanje plinske instalacije, a to nije tacno. Skupo je ako se kvari i ako nije kvalitetno. Isto tako navodis manjak prostora u gepeku. Znas valjda da imaju boce koje montiraju u prostor za rezervnu gumu. Sve i da se nosi rezervna guma u gepeku, a ne mora, ostaje sasvim dovoljno prostora. Znas koliko je gepek i 8ici ili nekom autu iz te klase. Ja nemam plin, sve do aktuelnog auta sam vozio benzince, sad je dizel, ali da imam potrebu za autom te klase i performansi, vjerovatno bi ugradio plin. Sa jednim plinasem, kojeg sam koristio, imao sam pravo pozitivno iskustvo. Vlasnik istog ga koristi vec pet godina. Nema ni najmanjeg problma uz redovno odrzavanje citavog auta.
goran16v

#2323 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

sparky wrote:
goran16v wrote: Poenta je u smislu, a ne u trazenju problema s plinom ili cistoj racunici... Na stranu sto se u principu na kraju svede na kompromis, manjak pefrormansi s jedne i manjak prakticnosti pri neposrednoj upotrebi i dodatno odrzavanje na drugoj strani, jednostavno postoje auti cija snaga i srazmjerna potrosnja pa i namjena sluze da se pokazu status i bogatstvo njihovih vlasnika i gdje usteda na gorivu gubi svaki smisao. Nije Audi A8 4,2 napravljen da bude stedljiv i da ga voze3 ekonomicni ljudi, naprotiv napravljen je da bude rastrosan i namjenjen je ljudima koji hoce takav auto. Moze li se u njega ugraditi LPG? Naravno da moze. Ima li tu ekonomske racunice? Naravno da ima, ali nema smisla jer vise ne sluzi ni svojoj svrsi nit ljudima kojima je namjenjen. Slicno je i sa autima koji inkliniraju sportu cija su prevashodna namjena performanse gdje usteda na gorivu takodjer nema smisla, a svakodnevni auto od 75 KS sa LPG-o koji ti navodis se ne uklapa ni u jednu od te 2 varijantre
Naveo sam vozilo od 75ks kao jednako stedljivo vozilo bez plina u odnosu na neko sa duplo snage sa plinom.
Pratis li ti trendove u svijetu automobila? Svi se trude da naprave vozila koja manje trose, pa tako i audi sa modelom a8.
Kazes skuplje odrzavanje plinske instalacije, a to nije tacno. Skupo je ako se kvari i ako nije kvalitetno. Isto tako navodis manjak prostora u gepeku. Znas valjda da imaju boce koje montiraju u prostor za rezervnu gumu. Sve i da se nosi rezervna guma u gepeku, a ne mora, ostaje sasvim dovoljno prostora. Znas koliko je gepek i 8ici ili nekom autu iz te klase. Ja nemam plin, sve do aktuelnog auta sam vozio benzince, sad je dizel, ali da imam potrebu za autom te klase i performansi, vjerovatno bi ugradio plin. Sa jednim plinasem, kojeg sam koristio, imao sam pravo pozitivno iskustvo. Vlasnik istog ga koristi vec pet godina. Nema ni najmanjeg problma uz redovno odrzavanje citavog auta.
Na stranu apsurd da odrzvanaje pl. instalacije nije skuplje u odnosu da je nema, to sto i dalje ne razumijes da postoje auti namjenjeni onima kojima potrosnja apsolutno nije bitna i da je rasprava o ekonomicnoj voznji, toroidnoj boci i rez. gumi u gepeku Audia A8, pa sve da je i velicine Mercedesa Sprintera, samim time smijesna - ja ti tu ne mogu pomoci. Ukratko ako mislis da ti treba auto te klase i tih performansi, a razmisljas kako da mu smanjis potrosnju - pogresno mislis, taj auto nije za tebe.
sparky

#2324 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

Meni je veci apsurd to sto ti neces da prihvatis da je nekome cilj da pare ne baca, ako vec ne mora. Apsurd je sto neces da prihvatis da se voznja na plin isplati u svakom slucaju. Bez obzira na cijenu ugradnje i odrzavanja, koje nije preskupo, kako ti tvrdis. Pogledaj samo cijene goriva. Ok, ako je rezervna guma toliki problem zbog prostora, postoje setovi za popravak guma, koji nisu veci od kutije za prvu pomoc.
Volio bi da se javi neko ko ima plinasa, pa da ti kaze koliko ga to kosta odrzavanje instalacije.
goran16v

#2325 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

sparky wrote:Meni je veci apsurd to sto ti neces da prihvatis da je nekome cilj da pare ne baca, ako vec ne mora. Apsurd je sto neces da prihvatis da se voznja na plin isplati u svakom slucaju. Bez obzira na cijenu ugradnje i odrzavanja, koje nije preskupo, kako ti tvrdis. Pogledaj samo cijene goriva. Ok, ako je rezervna guma toliki problem zbog prostora, postoje setovi za popravak guma, koji nisu veci od kutije za prvu pomoc.
Volio bi da se javi neko ko ima plinasa, pa da ti kaze koliko ga to kosta odrzavanje instalacije.
Ja to prihvatam i nigdje je sporim, ali to i dalje ne mjenja cinjenicu da ti ne shvatas da postoje auti koji nisu namjenjeni onima koji zele da ustede na potrosnji i da je ugradnja LPG-a u njih bez obzira na ustedu papanluk 1. klase pa i dalje elaboriras o odrzavanju LPG instalacije, sta sa rez. gumom i kolika je usteda!
Post Reply