Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
-
Ci-Nick
#2301 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ne kažem ja da Tešanj nema perspektivu,.. nego kažem da Begovi neće da plate radnike, da se potkradaju ne samo radnici nego i zajednica i da visoku zaposlenost ne prate ulaganja u infrastrukturu.
Šta običan čovjek u Tešnju ima osim slabo plaćenog posla i trgovina ?,.. Ništa.
Šta običan čovjek u Tešnju ima osim slabo plaćenog posla i trgovina ?,.. Ništa.
-
Nadzorna_ploca
#2302 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Lukavac je jadan samo zbog velikog zagadjenja. Sve ostalo se manje vise moze progutati.
- Laertes
#2303 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ma kakav je bio prije, sad je grohn'o pravo. Bježi ko može.Nadzorna_ploca wrote:Lukavac je jadan samo zbog velikog zagadjenja. Sve ostalo se manje vise moze progutati.
-
Nadzorna_ploca
#2304 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Svugdje je prije bilo bolje, jbg. Bjeze svi iz ove drzave. Veliki dio djetinjstva sam proveo dole. Ni meni se Lukavac ne svidja da se razumijemo.Laertes wrote:Ma kakav je bio prije, sad je grohn'o pravo. Bježi ko može.Nadzorna_ploca wrote:Lukavac je jadan samo zbog velikog zagadjenja. Sve ostalo se manje vise moze progutati.
- Laertes
#2305 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ako znaš ko su sad glavne baje tamo, a ko su ti isti ljudi bili prije, sve ti se samo kaže...Nadzorna_ploca wrote:Svugdje je prije bilo bolje, jbg. Bjeze svi iz ove drzave. Veliki dio djetinjstva sam proveo dole. Ni meni se Lukavac ne svidja da se razumijemo.Laertes wrote:Ma kakav je bio prije, sad je grohn'o pravo. Bježi ko može.Nadzorna_ploca wrote:Lukavac je jadan samo zbog velikog zagadjenja. Sve ostalo se manje vise moze progutati.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#2306 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Prosjecna plata nam ne govori puno, cesto govori potpuno suprotne stvari od realnihRizvan wrote:Prosječna plata im je niža, ali stopa zaposlenosti je viša.
Eh sad, pitanje je koja je ekonomski zdravija sredina? Sredina gdje značajan procenat ljudi radi i doprinosi, pa makar i sa malim platama ili sredina gdje je dobar dio stanovništva neaktivan?
-
Nadzorna_ploca
#2307 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Znam. Majka mi je iz Hrvata. Kazem ti odrastao tamo, svake sedmice sam tu. U svakom gradu je to isto. Evo i kod nas u komsiluku. Isplivao sljam i poltron do vlasti.
- Haris.ba
#2308 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Kad su htjeli da prave džamiju u Hrvatima, mislim da je bio Ešdaun visoki predstavnik, dobili odbijenicu. Bila blokada upotrebe državnog vlasništva, i išlo preko nekih odobrenja da bi općina mogla da da zemljište (mislim da je samo dio zemljišta bilo državno).Nadzorna_ploca wrote:Znam. Majka mi je iz Hrvata. Kazem ti odrastao tamo, svake sedmice sam tu. U svakom gradu je to isto. Evo i kod nas u komsiluku. Isplivao sljam i poltron do vlasti.
Obrazloženje bilo da je "neracionalno tražiti gradnju džamije u naselju Hrvati". To se gledalo na kao neki vid provokacije vlasti. Tek nakon dugog objašnjavanja - pročepilo.
Naselje Hrvati, a 99% žive muslimani. Only in Bosnia.
Ne zamjerite na off priči.
- ExNihilo
#2309 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Potrebno je posmatrati ekonomsku dinamiku. Tamo gdje je veliki procenat nezaposlenosti - postoji pritisak na smanjenje plata. Vrijedi i obrnuto, gdje je nezaposlenost niska, pritisak je ka povećanju plata. Iz tog razloga cilj ekonomske politike treba biti postizanje pune zaposlenosti kao pretpostavke povećanja standarda.Rizvan wrote:Prosječna plata im je niža, ali stopa zaposlenosti je viša.
Eh sad, pitanje je koja je ekonomski zdravija sredina? Sredina gdje značajan procenat ljudi radi i doprinosi, pa makar i sa malim platama ili sredina gdje je dobar dio stanovništva neaktivan?
To se vidi ponajbolje iz primjera uspješnih post-komunističkih zemalja, poput Češke ili Poljske, koje su najprije postigle punu zaposlenost, i to mahom igrajući na kartu "jeftiniji, a obrazovani", dakle omogućavajući velikim kompanijama outsourcing uslužnog sektora. Drugim riječima, na putu ka većem standardu obično moraš biti eksploatisani irget neko vrijeme. Na putu ka konvergenciji Zapadu, nema mnogo prečica i prekonoćnih rješenja.
Da skratim, sistemski i dugoročno gledano - bolja je ekonomski aktivna sredina makar standard bio niži. Eh, kada je BiH u pitanju, treba uzeti u obzir da realni sektor ne prijavljuje pune plate, za razliku od javne uprave i sektora koji su žestoko regulisani (poput finansijskog), pa je samim tim očekivano da statistika pokaže niži standard tamo gdje dominira realni sektor, a viši gdje je udio potonjeg značajan, što ne mora sasvim odgovarati stvarnosti.
P.S. Spominjao se primjer Kaknja. Izrazito sam skeptičan da je Kakanj ekonomski zdravija sredina od Tešnja, ali TE i Cementara brutalno izvlače prosjek plate.
-
nekitamopd
#2310 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Hajde malo da spomenemo i Ostru Luku, opstina sa najcudnijim izgledom u BiH:

Nastala od dijela opstine Sanski Most nakon dejtona i jedno vrijeme nosila ime Srpski Sanski Most.
Nakon rata poznata po dvije trgovine u na samom razgranicenju u mjestu Koprivna gdje su mahom dolazili ljudi iz Sanskog Mosta da kupuju jeftine namirnice (pricamo o 1996-2000). Danas poznati u tom kraju po dvije benzinske pumpe sa mozda najeftinijim gorivom u BiH, jedna je dio NESTRO grupacije jedna je u vlasnistvu lokalalnog "mocnika" gdje se stalno vodi rat o smanjenju cijene goriva, jer je Ostra Luka tacno na pola puta izmedju Sanskog Mosta i Prijedora.
Jos jedan unosan biznis im je policija, koja uziva u zastuavljanju i naplacivanju kazni preko narodno poznatog mita i korupcije, prijedorcanima i sanjanima je poznata recenica, ima li policije u Ostroj Luci
Ovo je taj divni centar te napredne opstine:

Po posljednjem popisu broji: 2,786 stanovnika od tog:
2,580 Srba
160 Hrvata i
23 Bosnjaka
Ne treba ni spominjati da je vecina opstine Ostra Luka saobracjano povezana sa "centrom" preko Prijedora, Sanskog Mosta, Banja Luke i Bosanskog Novog.
Zgrada opstine:

Crkva:

Ah da zaboravi reci, jedno vrijeme je bila omiljena destinacija za vadjenje zdravstvenog uvjerenja gdje za 40KM "obavis" sve preglede za 5 minuta.

Nastala od dijela opstine Sanski Most nakon dejtona i jedno vrijeme nosila ime Srpski Sanski Most.
Nakon rata poznata po dvije trgovine u na samom razgranicenju u mjestu Koprivna gdje su mahom dolazili ljudi iz Sanskog Mosta da kupuju jeftine namirnice (pricamo o 1996-2000). Danas poznati u tom kraju po dvije benzinske pumpe sa mozda najeftinijim gorivom u BiH, jedna je dio NESTRO grupacije jedna je u vlasnistvu lokalalnog "mocnika" gdje se stalno vodi rat o smanjenju cijene goriva, jer je Ostra Luka tacno na pola puta izmedju Sanskog Mosta i Prijedora.
Jos jedan unosan biznis im je policija, koja uziva u zastuavljanju i naplacivanju kazni preko narodno poznatog mita i korupcije, prijedorcanima i sanjanima je poznata recenica, ima li policije u Ostroj Luci
Ovo je taj divni centar te napredne opstine:

Po posljednjem popisu broji: 2,786 stanovnika od tog:
2,580 Srba
160 Hrvata i
23 Bosnjaka
Ne treba ni spominjati da je vecina opstine Ostra Luka saobracjano povezana sa "centrom" preko Prijedora, Sanskog Mosta, Banja Luke i Bosanskog Novog.
Zgrada opstine:

Crkva:

Ah da zaboravi reci, jedno vrijeme je bila omiljena destinacija za vadjenje zdravstvenog uvjerenja gdje za 40KM "obavis" sve preglede za 5 minuta.
- Laertes
#2311 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
E, kod mene na poslu te iz Hrvata zovemo nacionalnom manjinomHaris.ba wrote:Kad su htjeli da prave džamiju u Hrvatima, mislim da je bio Ešdaun visoki predstavnik, dobili odbijenicu. Bila blokada upotrebe državnog vlasništva, i išlo preko nekih odobrenja da bi općina mogla da da zemljište (mislim da je samo dio zemljišta bilo državno).Nadzorna_ploca wrote:Znam. Majka mi je iz Hrvata. Kazem ti odrastao tamo, svake sedmice sam tu. U svakom gradu je to isto. Evo i kod nas u komsiluku. Isplivao sljam i poltron do vlasti.
Obrazloženje bilo da je "neracionalno tražiti gradnju džamije u naselju Hrvati". To se gledalo na kao neki vid provokacije vlasti. Tek nakon dugog objašnjavanja - pročepilo.![]()
Naselje Hrvati, a 99% žive muslimani. Only in Bosnia.
Ne zamjerite na off priči.
- ExNihilo
#2312 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
U naselju Hrvati većinsko stanovništvo su Bošnjaci, a među Bošnjacima često prezime je upravo Hrvat, dok se mnogi Hrvati prezivaju Bošnjak.
Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu.
Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu.
-
channel10
#2313 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Zenica, Nemila, Orahovica, selo Kovacevici, a u njemu se velika vecina stanovnika preziva Valentic 
-
Heller
#2314 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Lukavac je lijep i urban gradić. Eh sad zaposlenost, zagađenje...Laertes wrote:Čudi me da niko Lukavac nije spomenuo ovdje.
- Krokodajl
#2315 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Lukavac daleko od toga da je jadna sredina, grad je fino sređen, ulice, sadržaj života za sredinu te veličine, povezanost (cesta do Tuzle, aerodrom u blizini, autobuske linije, željeznica...)
Eh sad, zagađenost je druga stvar, što se zaposlenosti tiče, ništa bolji ili gori od drugih sredina TK, s tim što kako sam čuo tamo ima baš dosta ljudi u Afganistanu i Iraku, a to je opet drugi par čarapa, čitave zgrade u Lukavcu prave upravo za tu raju.
Eh sad, zagađenost je druga stvar, što se zaposlenosti tiče, ništa bolji ili gori od drugih sredina TK, s tim što kako sam čuo tamo ima baš dosta ljudi u Afganistanu i Iraku, a to je opet drugi par čarapa, čitave zgrade u Lukavcu prave upravo za tu raju.
- BHCluster
#2316 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sanski Most, najveca kasaba u BiH a mozda i sire. Jedna ulica i to je to. Tamo je i vrijeme stalo.
- ćiribiribela
#2317 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
BHCluster wrote:Sanski Most, najveca kasaba u BiH a mozda i sire. Jedna ulica i to je to. Tamo je i vrijeme stalo.
Obviously nisi bio u Buzimu.
- Capajebo
#2318 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ne diraj mi Buzim!ćiribiribela wrote:BHCluster wrote:Sanski Most, najveca kasaba u BiH a mozda i sire. Jedna ulica i to je to. Tamo je i vrijeme stalo.
- BHCluster
#2319 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sto se tice Krajine nagledao sam se svakakvih vukojebina ali sto se tice Sane to je tako kako sam napisao. Imaju lokaciju imaju sve ali tamo da neJma dijaspore ljeti ja mislim da bi komotno je mogao sravniti sa semljom i posaditi travu i uopste niTko ne bi primjetio da Sane vise nema ili da je ikada bila.ćiribiribela wrote:BHCluster wrote:Sanski Most, najveca kasaba u BiH a mozda i sire. Jedna ulica i to je to. Tamo je i vrijeme stalo.
- stakasa
#2320 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Nije Sanski Most za ove temeBHCluster wrote:Sanski Most, najveca kasaba u BiH a mozda i sire. Jedna ulica i to je to. Tamo je i vrijeme stalo.
-
Heller
#2321 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Što se kasaba tiče najveće selo su Živinice. Nema većeg sela u državi. Selo od 18000 ljudi. Nabacano, bez ikakvog plana.BHCluster wrote:Sanski Most, najveca kasaba u BiH a mozda i sire. Jedna ulica i to je to. Tamo je i vrijeme stalo.
-
Škobo Habu
#2322 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ćru.Heller wrote:Što se kasaba tiče najveće selo su Živinice. Nema većeg sela u državi. Selo od 18000 ljudi. Nabacano, bez ikakvog plana.BHCluster wrote:Sanski Most, najveca kasaba u BiH a mozda i sire. Jedna ulica i to je to. Tamo je i vrijeme stalo.
Kompletan urbanistički haos. Ne znaš ni gdje je centar grada. Autobusku stanicu moraš tražiti sa GPS - om, ne znam da li su otvorili novu?
-
nekitamopd
#2323 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sanski Most je cisci i uredjeniji grad od velike vecine u centralnoj Bosni. Krajina je u velikom dijelu dosta cistija nego ostatak drzave.BHCluster wrote:Sto se tice Krajine nagledao sam se svakakvih vukojebina ali sto se tice Sane to je tako kako sam napisao. Imaju lokaciju imaju sve ali tamo da neJma dijaspore ljeti ja mislim da bi komotno je mogao sravniti sa semljom i posaditi travu i uopste niTko ne bi primjetio da Sane vise nema ili da je ikada bila.ćiribiribela wrote:BHCluster wrote:Sanski Most, najveca kasaba u BiH a mozda i sire. Jedna ulica i to je to. Tamo je i vrijeme stalo.
Veliki gradovi Krajine kao sto su Banja Luka, Prijedor i Bihac su neuporedivo cisci nego npr Tuzla, Zenica, Doboj.
- BHCluster
#2324 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Kad se udjes u Prijedor, Bihac, Kljuc, znas da si dosao u grad da ne spominjem Banja Luku, Tuzlu, Zenicu, ali kad dodjes u Sanu ceste pune kratera, kanalizacija zaudara, a u citavoj kasabi semafor mozes naci na jednom mjestu. Sve u pokusaju, nigdje vizije za buducnost.nekitamopd wrote:
Sanski Most je cisci i uredjeniji grad od velike vecine u centralnoj Bosni. Krajina je u velikom dijelu dosta cistija nego ostatak drzave.
Veliki gradovi Krajine kao sto su Banja Luka, Prijedor i Bihac su neuporedivo cisci nego npr Tuzla, Zenica, Doboj.

To je to, in and out.
- BHCluster
#2325 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Bio sam i tamo, pravo da ti kazem nema puno razlike.Heller wrote:Što se kasaba tiče najveće selo su Živinice. Nema većeg sela u državi. Selo od 18000 ljudi. Nabacano, bez ikakvog plana.BHCluster wrote:Sanski Most, najveca kasaba u BiH a mozda i sire. Jedna ulica i to je to. Tamo je i vrijeme stalo.