Edouard wrote:...Očit je primjer odnos ateista prema abortusu/ubistvu ljudskog bića. Velika većina ateista, znam i iz vlastite sredine, ne protivi se abortusu. Oni smatraju da je to manja hrpa stanica, i čemu praviti problem. Eutanazija, premda zasad rijetka, također. Odrasli čovjek je velika hrpa stanica i, nema problema.
To je tvoje (ustvari, nije tvoje nego crkveno) mišljenje i tumačenje.
Složićemo se da je kretanje dijelova embrija vidljivo kroz moderne tehnike snimanja, pokazuje da to postaje živo biće (ali još nije živo), i da ima šansu da postane ljudsko biće. Slično je 'povratku iz mrtvih' komatoznih osoba koji ustvari nikada nisu bili mrtvi.
Šta u praktičnom smislu raditi sa začećem koji je rezultat incesta, silovanja, pijane noći, ili neželjene trudnoće iz bilo kog razloga? Tu crkva nema rješenje. Kontra svemu, buduće majke se najprije optuže za kurvaluk, bludništvo ili nekakvo van društveno ponašanje (naravno, žensko je uvijek krivo... muško nije), i ako žive u manjim mjestima gdje je uticaj crkve i javnog mišljenja jači, vječiti žig je na njima. Po crkvenim uzansama, takvih se treba kloniti i na njih ukazivati prstom kao lošim primjerima. Šta takvim ostaje prije nego što ih javnost osudi, to je na njima da odluče.
Nego hajdemo o ovome; gdje je u gornjem uloga crkve? Zašto tu nema ništa više nego osude? Zašto papa Franjo ne bi recimo zvanično proglasio slijedeće: nemojte pobaciti. Mi ćemo vam pomoći sve dok ne dođe do porođaja, a zatim obezbijediti da imate neko vrijeme sa djetetom dok sami ne odlučite da ga možda sačuvate ili date na usvajanje. U slučaju usvajanja, mi (crkva) ćemo ga i dalje paziti, pomoći oko izdržavanja, školovanja.. bilo čega šta mu treba. I nije važno da li ste rodili u braku ili van njega. Nećemo ga zvati kopiletom, a svaku takvu majku ćemo tretirati kao malu 'gospu', i nikakavih crkvenih 'opraštanja grijeha' neće biti, nego samo pohvale
zato što ste obezbijedili još jednom djetetu život.
Meni ovo baš zvuči hrišćanski.
Eh sada, ako crkva ne može da se sa ovim složi i preuzme obaveze,
kog se qca ima pravo petljati u tuđi život?