Nesporazum u Briselu!

Post Reply
muha_sa

#2301 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by muha_sa »

zavrzlama wrote:Ljudi hajmo kakvu peticiju o podjeli BIH,vidite da salonci pocrkase poprijeko,oduzi se ovaj raspad BIH :D

Meni salonska ekipa djeluje ovako...."De ljudi da se podijelimo,zar ne vidite da nismo sposobni da to sami uradimo" :D
interesantno je kako kmece :lol: :lol:
-do skoro mi ih je i žao bilo, sad im se samo smijem. još malo pa ce ko onaj brojke i slova--15-ak tema dnevno otvarat, što od muke, što od mržnje a najviše zbog vlastite nemoci.
Alfons Kauders

#2302 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

zavrzlama wrote:Ljudi hajmo kakvu peticiju o podjeli BIH,vidite da salonci pocrkase poprijeko,oduzi se ovaj raspad BIH :D

Meni salonska ekipa djeluje ovako...."De ljudi da se podijelimo,zar ne vidite da nismo sposobni da to sami uradimo" :D
Logika "dajte da se podijelimo, zar ne vidite da se ne mozemo dogovoriti" je na sceni od 1990... Rezultate svi znamo, ali eto, ko zna, mozda za jos 10 ili 20 godina prodje.

Stoga nema potrebe da se bilo sta mijenja, jer kao sto sam maloprije objasnio, oni uistinu vjeruju da im ide super i da ce u Briselu ili na nekom kafanskom sastanku ostvariti sve sto nisu mogli 1993. Oni u to zaista vjeruju, jednostavno je tako, i zasto onda iko ocekuje razumnu politiku kad svi misle da ce koliko sutra Mostar biti stolni grad a Banja Luka prijestolnica najzapadnije srpske drzave.

Nije toliki problem u Covicu ili Dodiku, Dodik je pragmatik, ali problem je u njihovoj bazi.
Hafis

#2303 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Alfons Kauders"

Glavni vinovnik. :D Lagumdzija ce od ovog cirkusa profitirati puno vise nego sto se to cini na prvi pogled, barem ako SDA i SBB ne odigraju dobro, a cini mi se da su slabo krenuli. Zapravo prilicno sam siguran da ce mu ovaj cirkus posluziti kao sto je Komsic posluzio Covicu u zadnja dva izborna ciklusa
On osobno može profitirati u ovom rasulu. Slažem se. Doduše kratkoročno, sa sasvim drugom pričom, tj. na krilima nacionalizma. Znači ne na ''pet politika'', raznim platformama, Valterima, zapadnim njemačkama i državama za čovjeka, već na suhoj priči o ugroženosti države i sprječavanju raspada i borbi za zajedništvo (s kim? sa samim sobom?) Kako se od te priče plaća struja, zapošljavaju ljudi i podižu mirovine, nisam baš siguran.
A o tome ko je "glavni vinovnik" je suvisno i raspravljati. Lagumdzija nije taj koji zadnje tri godine izmislja nacine da se presuda ne implementira....
Dalje i ne treba. Bio je glavni kuhar. Zamijesio je temeljac ovu čorbu, a ovi ostali su samo dodavali priloge.
Igra s Komšićem je kad-tad morala doći na naplatu. Čak ga je i onaj egoistični Haris S. upozoravao na moguće posljedice. Ne može se graditi perspektivno i opušteno društvo temeljeno na institucionalnom ''šukanju''..i to na baš tako osjetljivom jestu.
zavrzlama

#2304 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by zavrzlama »

Alfons Kauders wrote:

Logika "dajte da se podijelimo, zar ne vidite da se ne mozemo dogovoriti" je na sceni od 1990... Rezultate svi znamo, ali eto, ko zna, mozda za jos 10 ili 20 godina prodje.

Stoga nema potrebe da se bilo sta mijenja, jer kao sto sam maloprije objasnio, oni uistinu vjeruju da im ide super i da ce u Briselu ili na nekom kafanskom sastanku ostvariti sve sto nisu mogli 1993. Oni u to zaista vjeruju, jednostavno je tako, i zasto onda iko ocekuje razumnu politiku kad svi misle da ce koliko sutra Mostar biti stolni grad a Banja Luka prijestolnica najzapadnije srpske drzave.

Nije toliki problem u Covicu ili Dodiku, Dodik je pragmatik, ali problem je u njihovoj bazi.
ja sam davno pisao da srbi trebaju dodika a ne on njih....srbija je pomocu SPC,DB i SANU zavrsila satanizaciju i manipulaciju srba u BIH...najveci uspjeh srpske politike je sto su trajno ogadili BIH srbima i ubili bilo kakvu alternativu velikosprpstvu u manjem entitetu(Cavica su 2006 sluzbe natjerale da sam preda vlast dodiku/predlozi skupstinu rs-a da za premijera se postavi covjek iz suprotne stranke)....nazalost bez srbije nema vracanja BIH srba drzavi BIH,a srbiji ni u kojoj varijanti normalna BIH nije interes...nazalost velikosrbi idu do kraja...
vee-jay

#2305 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vee-jay »

Alfons Kauders wrote:
Hrulj wrote:
akcid wrote:
Sličan šovinizam i jeste jedan od razloga političke anemije BiH.

Nama u BiH treba jedan kvalitetan zakon koji će predstavljati osnov za zaustavljanje ovakvih maloumnih ideja i procesuiranje njenih kreatora :oops:
Ma dakako. Treba bola da potpisemo sve sto Srbi i Hrvati traze.
Hocete Distrikt Brcko u RS-u?
Ma izvolite molim lijepo.
A vi biste zeljeli televiziju?
Naravno, i dozvolite nam da mi placamo za nju, iako mi svoje nemamo.

A vi? Sta vi zelite?
Oh pa naravno, da samo vas mogu izabrati, izvolite, znate da smo mi Bosnjaci nista doli vjerne sluge Srpske i Hrvatske

Treci entitet?
Pa naravno, svi znamo da je to u interesu Bosne i njenih naroda. Da li zelite da stvorimo jos 43 kantona u Bosnjackom entitetu sa jos 43 vlade? Ah sta ja to pitam, naravno naravno ;)
Bosnjo je tu da sluzi vama kao tepih.

I evo dali smo vam sve sta sada zelite?
Ne osjecate se ugodno u Sarajevu.
Ahhh... shvatam. Izvolite, ako zelite proglasite nezavisnost ili se pripojite kome zelite, tko smo mi sitni Bosnjaci koje ste etnicki cistili da vas zaustavljamo.
Ako zelite prepisati cemo sav budzet koji nam preostane vama za narednih 10 godina kako bi mogli stati na noge.

Jel ovako bolje?
Jedina konstanta sovinisticke politike u BiH je sve veci jaz ne izmedju naroda, vec izmedju sovinista i stvarnosti. Ne pada mi na pamet nijedan jedini politicki proces, pokusaj reforme ili inicijativa u zadnjih 10 godina koja nije protumacena na slican nacin.

Presuda Sejdic - Finci? To je za njih velika pobjeda i prvi korak ka stvaranju treceg entiteta. Ulazak Hrvatske u EU, takodjer, eto treceg. Uspostavljanje sistema koordinacije je za druge davanje drzavnosti RS-u. Povlacenje OHR-a? Pripajanje Brckog RS i referendum.

Cak i obicni, redovni izbori se u tim krugovima smatraju istorijskim/povijesnim prekretnicama, praceni pozivima na otCepljenje i proglasenje stolnih gradova. Svaka moguca vijest, ekonomski pokazatelj, incident, sve se su to za njih dokazi da im ide super, samo sto nije, treci u utorak, nezavisna RS u cetvrtak. To su ljudi koji zadnjih 18 godina zive u svom svijetu, potpuno izolovani od cinjenica i stvarnosti.

Nije problem sto mi dijelimo jednu zemlju i nismo se u stanju usaglasiti oko nekih bitnih i manje bitnih stvari - problem je sto mi jednostavno ne dijelimo istu stvarnost.

Rijec je o nemalom broju ljudi koji uistinu vjeruje da se prosjecni gradjanin Lukavca probudi, doruckuje, i onda konta kako da sjebe Hrvate i izabere im novog Sejdu. Safet iz Buzima je za njih rigidni vjerski fanatik, jer ove godine nije pekao rakiju - ko fol sjebo ledja na bausteli, a zapravo je vidjen u dzamiji za Bajram. Tu je onda "gradjanin-Bosanac" Denis iz Sarajeva, koji je jos veci fanatik mada je gay ateista, jer on to samo glumi i vreba pravi trenutak da postane vehabija - a prima kitu da se vlasi ne dosjete.

Prije podne oni zaista vjeruju da ce se poklopiti zvijezde, da ce EU ili susjedne zemlje doci pameti i zavrsiti posao u Bosni. A od podne mrze Hrvatsku jer je usla u EU i izdala njihove interese.

I cemu se onda cuditi? Kada neko glasa za SDA, on je rigidni vjerski fanatik. Kad neko glasa za SDP, on je jos gori jer je isti, samo ispod zita. Kad neko kaze da je ateista i glasa za NS, taj je zapravo undercover vehabija koji na gradjansku lafinu pokusava pridobiti naivne Srbe i Hrvate u Sarajevu.

Da sutra pukne meteor u Treskavicu, da nas pola ode u tri picke materine, oni bi i tad nasli nacin da to objasne kao dio nekakvog plana za formiranje treceg ili nezavisnost RS. Ljetos gledam dnevnik RTRS... Sjebo grad usjeve oko Bijeljine... I kriva je federacija jer nemaju rakete. Cijela vijest o tome. Padne avion kraj BL, pogine pet mladica, i kriva je zapravo istraga - jer je nadleznost za te istrage prebacena na drzavni nivo.

Shvatite da je rijec o ljudima koji stvaraju stvarnost koja im odgovara, oni ce svaku vijest i cinjenicu iskriviti tako da se uklapa u njihovu stvarnost. Zato im zvuci savrseno logicno da ce kad-tad u miru dobiti ono sto nisu mogli dobiti ni 1993.
RS je Sjeverna Koreja koju Covic sanja a Bosnjaci jos nisu sigurni da li je neka njihova Palestina mozda ipak bolje rjesenja. Jedini krivci za ovo sranje u Briselu su Tihic i Lagumdzija. Neshvatljivo je kako su radi cisto licnih interesa i razmirica dali toliko prostora tako jebeno minornoj osobi. Jednostavno su trebali sjesti i napraviti tri rjesenja koja se baziraju na evropskim vrijednostima (kako to sve morbidno i licemjerno zvuci) i sjesti sa svim strankama i nevladinim organizacijama, pa i sa vjerskim institucijama (posto su vjerske institucije kod nas tako vazne) i sjesti pred ovog ceskog jadnicka i reci: evo vam tri rjesenja, od ova tri je ovaj prvi dobio najvise odobrenja. covic i dodik su rekli da se ne slazu sa ovim rjesenjem. izvolite recite zasto...

politika nije samo prodaja magle, politika je i rad. ali danasnji politicari su svi ucili politiku kod starih komunista koji nista nisu ni znali osim kako prodati maglu. jedina razlika je u boji magle, premda su se i te boje u tesko sivilo pretopile...
vivaldi

#2306 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vivaldi »

vee-jay wrote: politika nije samo prodaja magle, politika je i rad
sem ovoga dijela koji je tacan, ostatak je ipak uglavnom pausalan
fantom slobode

#2307 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by fantom slobode »

muha_sa wrote:

-do skoro mi ih je i žao bilo, sad im se samo smijem. još malo pa ce ko onaj brojke i slova--15-ak tema dnevno otvarat, što od muke, što od mržnje a najviše zbog vlastite nemoci.
:thumbup: :thumbup:
Alfons Kauders

#2308 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

fantom slobode wrote:
muha_sa wrote:

:thumbup: :thumbup:
To je vec godinama taktika - "ako budemo dovoljno kmecali mozda ce glupe Bosnje pristati da nam placaju TV kanal za HDZ svalerke"
Hrulj

#2309 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hrulj »

Alfons Kauders wrote:
To je vec godinama taktika - "ako budemo dovoljno kmecali mozda ce glupe Bosnje pristati da nam placaju TV kanal za HDZ svalerke"
:lol: :thumbup:
Alfons Kauders

#2310 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

vee-jay wrote:
RS je Sjeverna Koreja koju Covic sanja a Bosnjaci jos nisu sigurni da li je neka njihova Palestina mozda ipak bolje rjesenja. Jedini krivci za ovo sranje u Briselu su Tihic i Lagumdzija. Neshvatljivo je kako su radi cisto licnih interesa i razmirica dali toliko prostora tako jebeno minornoj osobi. Jednostavno su trebali sjesti i napraviti tri rjesenja koja se baziraju na evropskim vrijednostima (kako to sve morbidno i licemjerno zvuci) i sjesti sa svim strankama i nevladinim organizacijama, pa i sa vjerskim institucijama (posto su vjerske institucije kod nas tako vazne) i sjesti pred ovog ceskog jadnicka i reci: evo vam tri rjesenja, od ova tri je ovaj prvi dobio najvise odobrenja. covic i dodik su rekli da se ne slazu sa ovim rjesenjem. izvolite recite zasto...

politika nije samo prodaja magle, politika je i rad. ali danasnji politicari su svi ucili politiku kod starih komunista koji nista nisu ni znali osim kako prodati maglu. jedina razlika je u boji magle, premda su se i te boje u tesko sivilo pretopile...
Covic vec ima svoju malu Sjevernu Koreju, samo nije omedjena. Vec ima ogromnu podrsku naroda i fakticki je jedina politicka opcija Hrvata u BiH. Ostale stranke s hrvatskim predznakom bi se jednostavno mogle i ugasiti, nemaju nikakve sanse da ugroze sistem koji je HDZ razradio zadnje dvije decenije, previse je to uhljebljenja.

Ovo za prijedloge i rad se slazem. Fino su trebali sjesti, baciti sve prijedloge koji bi ispunili uslove iz presude u skladu s evropskim standardima i praksom na papir, i onda kada ih Covic odbije, jednostavno prestati bilo kakve pregovore i ganjanje s EU - prepustiti to Covicu i jasno ga oznaciti kao izvor problema. Nazalost, bilo im je vaznije koristiti te prijedloge za medjusobno prepucavanje tipa "drzte izdajnika" - jebi ga, balijska posla.
Hafis

#2311 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Jedini krivci za ovo sranje u Briselu su Tihic i Lagumdzija. Neshvatljivo je kako su radi cisto licnih interesa i razmirica dali toliko prostora tako jebeno minornoj osobi. Jednostavno su trebali sjesti i napraviti tri rjesenja koja se baziraju na evropskim vrijednostima i sjesti sa svim strankama i nevladinim organizacijama, pa i sa vjerskim institucijama (posto su vjerske institucije kod nas tako vazne) i sjesti pred ovog ceskog jadnicka i reci: evo vam tri rjesenja....
Eh tri. Da nije malo previše tražiti to od njih.
Samo dobijanje ove presude ruši temeljni koncept konstitutivnih naroda na kojem je sazidana Daytonska BiH.
Jer dobijanjem presude postaje smiješna i potpuno nepotrebna trojnost predsjedništva. Ranije zamišljeno kao reprezent i preslika tripariteta ''konstitutivnog'' sastava države, uključivanjem i četvrog člana, broj tri gubi svaku smisao. Sud je sasvim jednostavno i u potpunosti pravično donio presudu, normalno bez ikakvih obveza ili propisivanja načina kako je na terenu sprovesti u djelo.
Da bi se presuda u potpunosti provela u djelo i zadovoljila u potpunosti sve kriterije, moralo bi se ići u duboko zahvatanje ustavne materije ove države, u tolikoj mjeri da bi u pitanje bio doveden i sam pojam konstitutivnosti a samim tim i mnoštvo ustavnih i zakonskih odrednica koje počivaju na toj odrednici.
To je ipak malo veći zadatak koji se u ovom trenutku jednostavno ne može provesti, jer niti ima političke volje a kamoli koncenzusa u zemlji, ali i izvan nje, tako da jedna od nekoliko stotina godišnje donesenih presuda Suda, ne može biti inicijalna kapisla za tako grandiozan poduhvat.
Zato se i prišlo šminkanju od strane EU, ali usput i iskorištavanju ove presude u kakvo-takvo kompenziranje umanjenog političkog potencijala Hrvata u BiH, što im se u ovom trenutku čini jednim od prioriteta.
Hafis

#2312 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

muha_sa wrote:

:thumbup:
Pogodio si u ''sridu''. I meni ih je skoro žao. Gledam samo onog Lagumdžiju kako se vadi na onoj staračkoj sesiji. K'o eto, sad će EU smisliti nešto, pa ćemo im mi..znate već....
Nije to još ništa kako će kmečati :izet:
Alfons Kauders

#2313 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Jedini krivci za ovo sranje u Briselu su Tihic i Lagumdzija. Neshvatljivo je kako su radi cisto licnih interesa i razmirica dali toliko prostora tako jebeno minornoj osobi. Jednostavno su trebali sjesti i napraviti tri rjesenja koja se baziraju na evropskim vrijednostima i sjesti sa svim strankama i nevladinim organizacijama, pa i sa vjerskim institucijama (posto su vjerske institucije kod nas tako vazne) i sjesti pred ovog ceskog jadnicka i reci: evo vam tri rjesenja....
Eh tri. Da nije malo previše tražiti to od njih.
Octio je i jedan previse.
Samo dobijanje ove presude ruši temeljni koncept konstitutivnih naroda na kojem je sazidana Daytonska BiH.
Jer dobijanjem presude postaje smiješna i potpuno nepotrebna trojnost predsjedništva. Ranije zamišljeno kao reprezent i preslika tripariteta ''konstitutivnog'' sastava države, uključivanjem i četvrog člana, broj tri gubi svaku smisao. Sud je sasvim jednostavno i u potpunosti pravično donio presudu, normalno bez ikakvih obveza ili propisivanja načina kako je na terenu sprovesti u djelo.
Tacno.
Da bi se presuda u potpunosti provela u djelo i zadovoljila u potpunosti sve kriterije, moralo bi se ići u duboko zahvatanje ustavne materije ove države, u tolikoj mjeri da bi u pitanje bio doveden i sam pojam konstitutivnosti a samim tim i mnoštvo ustavnih i zakonskih odrednica koje počivaju na toj odrednici.
Takodjer.

To je ipak malo veći zadatak koji se u ovom trenutku jednostavno ne može provesti, jer niti ima političke volje a kamoli koncenzusa u zemlji, ali i izvan nje, tako da jedna od nekoliko stotina godišnje donesenih presuda Suda, ne može biti inicijalna kapisla za tako grandiozan poduhvat.
Donekle se slazem. Nema politicke volje i konsenzusa, ali smatram da ga i ne mora biti - jer ovo je obaveza. Da je uzmi ili ostavi, onda ok, nema volje i kraj price. Ovako ako nema volje, ima posljedica.
Zato se i prišlo šminkanju od strane EU, ali usput i iskorištavanju ove presude u kakvo-takvo kompenziranje umanjenog političkog potencijala Hrvata u BiH, što im se u ovom trenutku čini jednim od prioriteta.
Ne radi se tek o sminkanju. Cijeli problem i jeste u tome sto oni zapravo godinama traze nacin da zadovolje formu, ko fol implementiraju presudu, a da zapravo ne promijene nista - ili da promijene na gore. Hrvatski lideri nisu imali izbora nego da traze neki vid zastite, to od njih ocekuje baza, ali Tihic, Lagumdzija i Radoncic na to nisu morali pristati. Sama cinjenica da su se upustili u ovaj cirkus za mene predstavlja ogroman i nezasluzen ustupak Covicu. Sta su dobili zauzvrat?
vivaldi

#2314 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:Covic vec ima svoju malu Sjevernu Koreju, samo nije omedjena. Vec ima ogromnu podrsku naroda i fakticki je jedina politicka opcija Hrvata u BiH. Ostale stranke s hrvatskim predznakom bi se jednostavno mogle i ugasiti, nemaju nikakve sanse da ugroze sistem koji je HDZ razradio zadnje dvije decenije, previse je to uhljebljenja.
pa upravo to. mozes ti njega i stranku mu nazivati kako god hoces i to s punim pravom, ali on nije minoran ni po cemu, pogotovu sa karamarkom za ledjima koji je kako sam uspio skontati iz intrevjua na bht-u neki dan, psotrojio i njega i raguza nedavno.
Alfons Kauders wrote:Ovo za prijedloge i rad se slazem. Fino su trebali sjesti, baciti sve prijedloge koji bi ispunili uslove iz presude u skladu s evropskim standardima i praksom na papir, i onda kada ih Covic odbije, jednostavno prestati bilo kakve pregovore i ganjanje s EU - prepustiti to Covicu i jasno ga oznaciti kao izvor problema. Nazalost, bilo im je vaznije koristiti te prijedloge za medjusobno prepucavanje tipa "drzte izdajnika" - jebi ga, balijska posla.
ovdje je glavno pitanje kakav je apriori stav mz-a? meni se cini da su upravo oni skloni ne preglasavanju i to je onda problem iako s druge strane mislim da nemaju namjeru nista nametati, bar ovo kako izgleda do sada
Hafis

#2315 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: Donekle se slazem. Nema politicke volje i konsenzusa, ali smatram da ga i ne mora biti - jer ovo je obaveza. Da je uzmi ili ostavi, onda ok, nema volje i kraj price. Ovako ako nema volje, ima posljedica.
To je to. Kraj priče.
Zna li itko šta ide nakon tog kraja priče?
Nisam optimist, o ratu i ne razmišljam, ali da može biti gore nego danas - može.
Da mi se ne bi javljali sada ovi smiješni likovi s teorijom puške i ''otcepite se ako smijete'', stvar se može samo usložnjavati. Ovo odavno liči na neuspješan brak ljudi koji se ne vole ali moraju živjeti skupa. To je noćna mora svakog čovjeka.
Ne vjerujem da će se davno ugasla ljubav među njima ponovo razbuktati, ali ne vjerujem ni da će nasilni muž prebiti ženu i otjerati je iz kuće. Potrajaće ovo još koju generaciju.
Alfons Kauders

#2316 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:Covic vec ima svoju malu Sjevernu Koreju, samo nije omedjena. Vec ima ogromnu podrsku naroda i fakticki je jedina politicka opcija Hrvata u BiH. Ostale stranke s hrvatskim predznakom bi se jednostavno mogle i ugasiti, nemaju nikakve sanse da ugroze sistem koji je HDZ razradio zadnje dvije decenije, previse je to uhljebljenja.
pa upravo to. mozes ti njega i stranku mu nazivati kako god hoces i to s punim pravom, ali on nije minoran ni po cemu, pogotovu sa karamarkom za ledjima koji je kako sam uspio skontati iz intrevjua na bht-u neki dan, psotrojio i njega i raguza nedavno.
Alfons Kauders wrote:Ovo za prijedloge i rad se slazem. Fino su trebali sjesti, baciti sve prijedloge koji bi ispunili uslove iz presude u skladu s evropskim standardima i praksom na papir, i onda kada ih Covic odbije, jednostavno prestati bilo kakve pregovore i ganjanje s EU - prepustiti to Covicu i jasno ga oznaciti kao izvor problema. Nazalost, bilo im je vaznije koristiti te prijedloge za medjusobno prepucavanje tipa "drzte izdajnika" - jebi ga, balijska posla.
ovdje je glavno pitanje kakav je apriori stav mz-a? meni se cini da su upravo oni skloni ne preglasavanju i to je onda problem iako s druge strane mislim da nemaju namjeru nista nametati, bar ovo kako izgleda do sada
Meni se cini da ni MZ ne zna sta da radi. Da, vjerovatno imaju razumijevanja za Covica i poziciju Hrvata, ali nisu u poziciju da mu daju ono sto trazi - niti bi to ostali prihvatili.

A da su kumovali ovoj pizdariji, jesu, itekako.
vivaldi

#2317 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote: Meni se cini da ni MZ ne zna sta da radi. Da, vjerovatno imaju razumijevanja za Covica i poziciju Hrvata, ali nisu u poziciju da mu daju ono sto trazi - niti bi to ostali prihvatili.

A da su kumovali ovoj pizdariji, jesu, itekako.
pa tako nekako. kao sto sam u par navrata napisao, mi za njih nismo nikakav problem. nema rata, nema velikog belaja, a u evropi i svijetu posotji milion vecih problema od sjedica, fincija, entitetskog glasanja, cirilice u hrvatskoj, problema sa imenom makedonije, sjevernim kosovom..

jbg, ne mozes ocekivati da oni to sve rjesavaju jer njima je to mahom nepojmljivo - oni jednostavno ne mogu da se spuste na nas nivo da bi shvatili zasto su za njih tako banalna pitanja kod nas fundmanetalno pitanje
Alfons Kauders

#2318 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: Donekle se slazem. Nema politicke volje i konsenzusa, ali smatram da ga i ne mora biti - jer ovo je obaveza. Da je uzmi ili ostavi, onda ok, nema volje i kraj price. Ovako ako nema volje, ima posljedica.
To je to. Kraj priče.
Zna li itko šta ide nakon tog kraja priče?
Nisam optimist, o ratu i ne razmišljam, ali da može biti gore nego danas - može.
Da mi se ne bi javljali sada ovi smiješni likovi s teorijom puške i ''otcepite se ako smijete'', stvar se može samo usložnjavati. Ovo odavno liči na neuspješan brak ljudi koji se ne vole ali moraju živjeti skupa. To je noćna mora svakog čovjeka.
Ne vjerujem da će se davno ugasla ljubav među njima ponovo razbuktati, ali ne vjerujem ni da će nasilni muž prebiti ženu i otjerati je iz kuće. Potrajaće ovo još koju generaciju.
Ma doci ce oni do nekog dogovora, nije ovo prvi put da probiju sve moguce rokove. I bice neko rjesenje kojim niko nece biti zadovoljan, po obicaju.

E sad to zavisi od Covica, tj. zavisi koliko je racionalan i koliko ce imati muda. Realno, on godinama nije uradio nista za polozaj Hrvata u BiH, zapravo nikad nije uradio nista. U medjuvremenu je napravio jebeno puno obecanja i vec godinama prica o rjesenju po kojem niko Hrvatima nece moci birati predstavnike itd. Njegova baza ima ogromna ocekivanja, koja su sve sem realisticna. Htjele bi i Bosnje ukinuti RS, htjeli bi se i Srbi otcjepiti, ali velika vecina zna da od tog nema nista niti ozbiljni politicari daju takva obecanja - osim poneke Dodikove provokacije.

Kod Hrvata, tj. glasackog tijela HDZ-a, imamo dosta ozbiljniji problem. Njima se godinama prica o legitimnim predstavnicima kojih nema u Ustavu, o stolnim gradovima, trecem, TV kanalu i slicnim nebulozama, i uvijek se poziva na Ustav i jednakopravnost naroda, u smislu da su to legitimni zahtjevi zasnovani na zakonu i Ustavu. Prije par stranica sam karikirao tu ideju - gdje je jednakopravnost kad Srbin u Drvaru nema svoj kanton, kao ni Hrvat u Derventi ili Bosnjak u Srebrenici. To su iluzije, iluzije koje HDZ godinama prodaje svojoj bazi i sada kad je doslo vrijeme za naplatu, najbolja ko ne i jedina prilika da se barem jedno od tih obecanja konacno ispuni.

Covic ujedno ima i najvise fore da ispizdi bazu, jer uziva najvecu podrsku kod svog naroda, ali ujedno ima i najmanje manevarskog prostora. Nakon skoro osam godina otvorene konfrontacije sa Sarajevom, on jednostavno ne moze pokazati nijedan rezultat - a sad je po ko zna koji put obecao previse.
vivaldi

#2319 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote: Ma doci ce oni do nekog dogovora, nije ovo prvi put da probiju sve moguce rokove. I bice neko rjesenje kojim niko nece biti zadovoljan, po obicaju.

E sad to zavisi od Covica, tj. zavisi koliko je racionalan i koliko ce imati muda. Realno, on godinama nije uradio nista za polozaj Hrvata u BiH, zapravo nikad nije uradio nista. U medjuvremenu je napravio jebeno puno obecanja i vec godinama prica o rjesenju po kojem niko Hrvatima nece moci birati predstavnike itd. Njegova baza ima ogromna ocekivanja, koja su sve sem realisticna. Htjele bi i Bosnje ukinuti RS, htjeli bi se i Srbi otcjepiti, ali velika vecina zna da od tog nema nista niti ozbiljni politicari daju takva obecanja - osim poneke Dodikove provokacije.

Kod Hrvata, tj. glasackog tijela HDZ-a, imamo dosta ozbiljniji problem. Njima se godinama prica o legitimnim predstavnicima kojih nema u Ustavu, o stolnim gradovima, trecem, TV kanalu i slicnim nebulozama, i uvijek se poziva na Ustav i jednakopravnost naroda, u smislu da su to legitimni zahtjevi zasnovani na zakonu i Ustavu. Prije par stranica sam karikirao tu ideju - gdje je jednakopravnost kad Srbin u Drvaru nema svoj kanton, kao ni Hrvat u Derventi ili Bosnjak u Srebrenici. To su iluzije, iluzije koje HDZ godinama prodaje svojoj bazi i sada kad je doslo vrijeme za naplatu, najbolja ko ne i jedina prilika da se barem jedno od tih obecanja konacno ispuni.

Covic ujedno ima i najvise fore da ispizdi bazu, jer uziva najvecu podrsku kod svog naroda, ali ujedno ima i najmanje manevarskog prostora. Nakon skoro osam godina otvorene konfrontacije sa Sarajevom, on jednostavno ne moze pokazati nijedan rezultat - a sad je po ko zna koji put obecao previse.
ali to moze potrajati zbog nekih drugih razloga, pa vlasi i rugova su decenijama prodavali narodu istu pricu, ali je to bio vise rezultat toga sto je narod to zaista mislio i htio nego sto je to bio rezultat njihove price.

rijetko koji hrvat isto kao i kod druga dva naroda misli bilo sta dobro o svojim liderima, i oni ne bi prezivjeli nijedne izbore u "normalnoj" atmosferi, ali u ovakvoj atmosferi uvijek im je drazi i lopov nad lopovima covic nego bake, mile, bosic, komsic...i uvijek ce im biti
Styling

#2320 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Styling »

Hafis wrote:
Lagumdžija: Nas sedmorica lidera se ne možemo dogovoriti

Komentarišući izjavu koju je dao prije odlaska u Brisel 10. oktobra, u kojoj je kazao kako ne vjeruje da će lideri sedam stranaka uspjeti doći do rješenja, Lagumdžija je danas kazao kako smatra da se bez podrške Evropske unije ništa se ne može riješiti.
"Ovih sedam ljudi to ne mogu riješiti sami. To je savršeno jasno", kazao je Lagumdžija.
Javio se i glavni vinovnik cjelokupne krize kada bi stvari detaljno analizirali unatrag.
Usput i političar koji apsolutno nikakav prijedlog rješavanja ovog problema nije iznjeo, i koji je i otišao u Brisel iščekujući onakav završetak. I sad očekuje ''čudo''. Međutim njega izgleda ipak neće biti. Temeljna načela rješavanja problema su dogovorena na pretposljednjem susretu lidera u Briselu i trebalo je samo pronaći tehnički način provedbe.
Međutim, očito da se svemu nije prišlo iskreno i da je nedostajalo volje, i da se svjesno željelo opstruirati, što je bilo najočitije upravo u primjeru Lagumdžije. Zato sada i ne iznenađuje ovaj naknadni vapaj.
Normalno, za zamišljene političke projekte koji se ne mogu institucionalno ''progurati'' uvijek je bila neophodna pomoć izvana. Bilo je primjera 2002., a zadnja pomoć je bila kod sklapanja federalne vlade 2011.
Izgleda da je potrošio sve te kredite, i očito je da je došao u slijepu ulicu iz koje nema dalje.
Ali, ova se situacija može veoma spretno iskoristiti u izbornoj kampanji, što bi ga možda i vratilo u istu ravan popularnosti sa SDA. Taj se momenat ne smije zanemariti. A s druge strane ostaje i velika upitnost u realnu mogućnosti održavanja izbora.
Sve u svemu vrzino kolo.
Nije kriv Zlatko, kriv je Covic koji jednostavnim rjecnikom receno trazi nemoguce.
I nije istina da nije ima prijedlog, nudio je izbore putem elektorskih glasova.
Basvod

#2321 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Dva entiteta, deset kantona, a sve bez etničkog karaktera te decentralizacije, odnosno da nema nametanja identiteta jednog naroda kao službenog identiteta bilo koje od tih administrativnih jedinica, bez opštinskih krsnih slava i polumjeseca na opštinskim grbovima. Mislim da je ključni problem upravo u tom zapišavanju teritorije, da toga nema, ovo bi se davno smirilo.
Nerealno je ocekivati da Srbi odustanu od naziva R.Srpska i da Bosnjaci odustanu od naziva Bosna.
PalaDino

#2322 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by PalaDino »

Basvod wrote:
Skijaš wrote:
Dva entiteta, deset kantona, a sve bez etničkog karaktera te decentralizacije, odnosno da nema nametanja identiteta jednog naroda kao službenog identiteta bilo koje od tih administrativnih jedinica, bez opštinskih krsnih slava i polumjeseca na opštinskim grbovima. Mislim da je ključni problem upravo u tom zapišavanju teritorije, da toga nema, ovo bi se davno smirilo.
Nerealno je ocekivati da Srbi odustanu od naziva R.Srpska i da Bosnjaci odustanu od naziva Bosna.
Nerealno je očekivati i to da Hrvati odustanu od trećeg entiteta..
PalaDino

#2323 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by PalaDino »

Styling wrote:
Nije kriv Zlatko, kriv je Covic koji jednostavnim rjecnikom receno trazi nemoguce.
I nije istina da nije ima prijedlog, nudio je izbore putem elektorskih glasova.
Čak ni Evropljani ne pričaju o implementacije presude „Sejdić i Finci“ koliko o slučaju „Komšić“, odnosno, kako udovoljiti HDZ-u i Draganu Čoviću" - kazao je Komšić "

Zaključak: Komšić kao metafora nepravde je dektirana i u Briselu, a zapravo početak detektiranja problema nastaje neposredno nakon formiranja oktroirane federalne vlade 2011 godine.

Komšić u istom tekstu sa nezadovoljstvom zaključuje da se Europska politika prema BiH mijenja od 2010..."

Zaključak: Projekt SDP-a kao građanske države propada kao ideja jer BiH kao građansku državu ne doživljavaju ni u Briselu.
Malu pomutnju je storio te 2011 godine Inzko lobirajući za SDP i BiH kao građansku državu ali sada je već sasvim jasno da je već završena prića
Pa na kraju krajeva ni glavna europska država nije napustila projekt nacije u 19 stoljeću kako neki pokušavaju falificirati trenutak napušatanja država kao nacionalnih tvorevina.
Ujedinjenje Njemačke 1990 godine je pokazalo da je Njemcima itekako nacionalno važno. Ako se gleda građanski interes tadašnje SR Njemačke nikome nije bilo u interesu ujedinjenje sa siromašnim DDR-om. Ako se gleda nacionalni inetres itekako je važno ujedinjenje njemačkog naroda u jednu državu pa i po cijenu usporenijeg ekonomskog razvoja zapadne Njemačke.

Zaključak: Europski političari su spoznali sve ublehe Zlatka Lagumdzije, što je ovoga natjeralo da zaurla kao lav na sastanku u Briselu. Lagumdzija je izgubio i ovu bitku.... Zar je netko sumnjao u ishod?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2324 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by KatarinaKosaca »

PalaDino wrote:Nerealno je očekivati i to da Hrvati odustanu od trećeg entiteta..
NIđe veze. Hrvatski otac Tuđman je u Dejtonu potpisao Ustav. Taj Ustav ne podrazumijeva treći entitet. Dakle, sve pritužbe ne Bošnjacima nego rahmetliji na Mirogoj ili gdje je već sahranjen.

Meni je presmiješan ovaj adezeovski stav koji putem misa , podružnica i sijela truju podobne Hrvate, kao nama netko nešto uzeo , a to su po običaju zločesti Bošnjaci ili oni još godi građani. Treći niste imali, rat ste prekinuli da ga tako kreirajte, sad se krećite u okvirima realnih želja.
muha_sa

#2325 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by muha_sa »

nerealno je ocekivat da ce Bosna i Hercegovina profunkcionisat kao i sve normalno uredjene države sve dok joj ne skinu ovu ludjacku košulju koju su joj u Dejtonu natakarili---trebaju je skinut isti oni koji su joj je i natakarili. do tad rahat patnja.
-zavrzlamaaaaaaa, dobar ovaj termin--rahat patnja :thumbup:
Post Reply