Istočno Sarajevo
- JThomas
#2301 Re: Istočno Sarajevo
ili kraće rečeno, živjeće u rupi 
- JThomas
#2303 Re: Istočno Sarajevo
mislim to je pojednostavljeno, djeluje surovo, ali je tačno. tačno je da su srbi poveli rat da bi živjeli sami sa sobom. ali je isto tako tačno i da ljudi iole, hajmo opet pojednostaviti - gradske provenijencije - nisu otišli iz prijeratnog sarajeva u lukavicu ni na sokolac. oni su otišli u beograd, poneko u novi sad, ali najviše u beč, pariz, toronto, sidnej...
-
radostan dan
#2304 Re: Istočno Sarajevo
Ovo ti je Tomas, najblaze receno - netacno...hajmo opet pojednostaviti - gradske provenijencije - nisu otišli iz prijeratnog sarajeva u lukavicu ni na sokolac. oni su otišli u beograd, poneko u novi sad, ali najviše u beč, pariz, toronto, sidnej...
Jedino pitanje je - da li si u zabludi, ili je - svjesno netacno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2305 Re: Istočno Sarajevo
bas me zanima na sta bi licio bosnjacki i hrvatski grad da ga prave na ledini
znaci poredimo grad star 400 godina koji su izgradjivala dva carstva i dvije drzavetine
s gradom starim 25 godina koji se pravi na ledini a kupuju ga ostatci ostataka bivsih Sarajlija
a pravi ga poluentiet u samoraspadu
snobovi vs oni koji samo zele da zive medju svojima pa makar i u rupi
od 4 komsije u is
3 su iz sa ili zamjena ili kupovina zemlje za vikendice koje su postale kuce
znaci poredimo grad star 400 godina koji su izgradjivala dva carstva i dvije drzavetine
s gradom starim 25 godina koji se pravi na ledini a kupuju ga ostatci ostataka bivsih Sarajlija
od 4 komsije u is
3 su iz sa ili zamjena ili kupovina zemlje za vikendice koje su postale kuce
- JThomas
#2306 Re: Istočno Sarajevo
ne poredimo jer se ne može porediti.
a zbog te ideje samo sa svojima, poginule su stotine hiljada ljudi na sve tri strane, jer to nije bilo moguće "odraditi" drukčije. jel se meni čini ili ti u nacionalnom preporodu to počinješ smatrati opravdanim...?
a zbog te ideje samo sa svojima, poginule su stotine hiljada ljudi na sve tri strane, jer to nije bilo moguće "odraditi" drukčije. jel se meni čini ili ti u nacionalnom preporodu to počinješ smatrati opravdanim...?
-
calculator
#2307 Re: Istočno Sarajevo
Zbog djece i njihove škole, nastavnika i svakakvih nam navika ne mogu, neće ni žena, ali sutra bih prodao ovaj betonski stan i preselio u Lukavicu. Naročito su dobri stanovi u novim zgradama tamo iza YISKa
- Drvosjeca iz Dejcica
#2308 Re: Istočno Sarajevo
Hvala!statixx wrote:Ko cesto uokvirava slike neka ode tamo iza autobuske, lik razradio biznis, a cijene upola jeftinije nego u gradu. Kad god odem ili uokvirava dzamiju, ili Sebilj, ili neki vratnicki behar...
- Truba
#2309 Re: Istočno Sarajevo
ja samo pisem za stanje od marta 1996.
prije me ne zanima niti ulazim u to
vidjeli smo sto nam je dao koncept mesanja i bratstva protiv jedinstva
ajmo malo svak zase travu pase pa kad dojadi nek se bratime opcine
- JThomas
#2310 Re: Istočno Sarajevo
krajnji efekat je ovdje neodvojiv od sredstva, i ne može se gledati odvojeno. jer se ovdje granice fildžana nisu mogle nacrtati mirnim putem, i nisu se nacrtale mirnim putem.
-
Melbourne_Australia
#2311 Re: Istočno Sarajevo
[quote="Black swan"]bas me zanima na sta bi licio bosnjacki i hrvatski grad da ga prave na ledini
Kakav grad?? tebi je istocno Sarajevo grad?? znaci i dobrinja i Alipasino ili otoka je grad?? Cuj istocno Sarajevo grad
Kakav grad?? tebi je istocno Sarajevo grad?? znaci i dobrinja i Alipasino ili otoka je grad?? Cuj istocno Sarajevo grad
- cyprus
#2312 Re: Istočno Sarajevo
E vidiš. To je fašizam. Koncept odvajanja, nemješanja i "čistoće" je fašizam. Čak i kad nije nasilan... A rijetko kad nije nasilan...Black swan wrote:ja samo pisem za stanje od marta 1996.
- Truba
#2313 Re: Istočno Sarajevo
nenenen grijesis niko nikome ne brani da kupe stan...znam dosta hrvata koji tamo imaju stanove
ovdje je problem lokalne uprave i nista vise
opet se vracamo na povlacenje zbog neslaganja za lokalnu upravu i gradnju grada na ledini zbog toga
ovdje je problem lokalne uprave i nista vise
opet se vracamo na povlacenje zbog neslaganja za lokalnu upravu i gradnju grada na ledini zbog toga
- Thorgerson
#2314 Re: Istočno Sarajevo
S druge strane imas ulice Ive Andrica, Branislava Nusica, Želimira Vidovića, crkve, i da imaju i dzamije.holowey wrote:zapishana teritorija sa obje strane entitetske granice, ali po obicaju to se vidi samo "na onoj strani"...
sa jedne strane te docekaju vojvode, djenerali, radovani i slicni, sa druge bliskoistocni ambijent... ako se ne priklanjas ni na jednu stranu (citaj: hvalis jedne, pljujes druge), onda se osjecas nepozeljnim i tamo i ovamo... a rodjen si tu, prije nego je to postalo tamo i ovamo...
Koliko ima dzamija u IS i koliko ima ulica koje nisu po nekakvim generalima, pravoslavlju i ko zna vise odakle ih vade. (neko ce reci nije bilo dzamija ni prije rata, pa nije bilo ni ovih crkava prije rata, pa sada su tu).
Pa cim bolan predjes u federaciju doceka te crkva s jedne strane i ulica Zelimira Vidovica s druge.
Cim udjes u rs, doceka te ploca ratka mladića i spomen obiljezlje gdje je postrojio vrs, doceka te ulica draze mihajlovica, ravnogorska itd.
Samo slijep covjek ovo moze relativizirati i reci, pa eto isti smo. E pa nismo. Ja volim drzavu u kojoj zivim, oni je ne vole. Oni ce radije kupit lav il jelen, knjaz milos, nego sarajevsko, preminger il oazu. To nije isto. Oni ce sve uraditi da ti zagorcaju zivot da odustanes da zivis s njima, jer oni taj suzivot ne zele. Kod nas nije tako, jednostavno nije. Jedino ako mislis da je ok to sto je nekome od njih uvreda to sto ja volim svoju drzavu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2315 Re: Istočno Sarajevo
Dobro i sta cemo ?
- holowey
#2316 Re: Istočno Sarajevo
tamo mi se sa murala smijesi djeneral i slicni koljaci, guslaju o slavi i osveti, ciste i podmazuju puske, a ovdje mi izbiju sendvic iz ruke jer je ramazan, osamare sto pijem pivo, presjeku pogledom kad svoje dijete zovem slavenskim a ne arapskim imenom... to sto se ovdje na silu dopustila gradnja crkve pa se hinjski opstruira a tamo me ne doceka dzamija (ili doceka ali srusena) treba da mi bude drago i milo i da se osjecam fino? zapishano je i sa jedne i sa druge strane pa neka ide svako svome jatu a kom jatu da idu oni koji nisu ni crni ni bijeli?Thorgerson wrote:S druge strane imas ulice Ive Andrica, Branislava Nusica, Želimira Vidovića, crkve, i da imaju i dzamije.holowey wrote:zapishana teritorija sa obje strane entitetske granice, ali po obicaju to se vidi samo "na onoj strani"...
sa jedne strane te docekaju vojvode, djenerali, radovani i slicni, sa druge bliskoistocni ambijent... ako se ne priklanjas ni na jednu stranu (citaj: hvalis jedne, pljujes druge), onda se osjecas nepozeljnim i tamo i ovamo... a rodjen si tu, prije nego je to postalo tamo i ovamo...
Koliko ima dzamija u IS i koliko ima ulica koje nisu po nekakvim generalima, pravoslavlju i ko zna vise odakle ih vade. (neko ce reci nije bilo dzamija ni prije rata, pa nije bilo ni ovih crkava prije rata, pa sada su tu).
Pa cim bolan predjes u federaciju doceka te crkva s jedne strane i ulica Zelimira Vidovica s druge.
Cim udjes u rs, doceka te ploca ratka mladića i spomen obiljezlje gdje je postrojio vrs, doceka te ulica draze mihajlovica, ravnogorska itd.
Samo slijep covjek ovo moze relativizirati i reci, pa eto isti smo. E pa nismo. Ja volim drzavu u kojoj zivim, oni je ne vole. Oni ce radije kupit lav il jelen, knjaz milos, nego sarajevsko, preminger il oazu. To nije isto. Oni ce sve uraditi da ti zagorcaju zivot da odustanes da zivis s njima, jer oni taj suzivot ne zele. Kod nas nije tako, jednostavno nije. Jedino ako mislis da je ok to sto je nekome od njih uvreda to sto ja volim svoju drzavu.
- ultima_palabra
#2317 Re: Istočno Sarajevo
To stvarna ili hipotetička situacija?holowey wrote: tamo mi se sa murala smijesi djeneral i slicni koljaci, guslaju o slavi i osveti, ciste i podmazuju puske, a ovdje mi izbiju sendvic iz ruke jer je ramazan, osamare sto pijem pivo, presjeku pogledom kad svoje dijete zovem slavenskim a ne arapskim imenom... to sto se ovdje na silu dopustila gradnja crkve pa se hinjski opstruira a tamo me ne doceka dzamija (ili doceka ali srusena) treba da mi bude drago i milo i da se osjecam fino? zapishano je i sa jedne i sa druge strane pa neka ide svako svome jatu a kom jatu da idu oni koji nisu ni crni ni bijeli?
- holowey
#2318 Re: Istočno Sarajevo
sendvic licno dozivio da mi izbije iz ruke, za pivo prica iz druge ruke... kome sa zaliti, kome prijaviti, sta reci? samo se poklopiti i sklonitiultima_palabra wrote:To stvarna ili hipotetička situacija?holowey wrote: tamo mi se sa murala smijesi djeneral i slicni koljaci, guslaju o slavi i osveti, ciste i podmazuju puske, a ovdje mi izbiju sendvic iz ruke jer je ramazan, osamare sto pijem pivo, presjeku pogledom kad svoje dijete zovem slavenskim a ne arapskim imenom... to sto se ovdje na silu dopustila gradnja crkve pa se hinjski opstruira a tamo me ne doceka dzamija (ili doceka ali srusena) treba da mi bude drago i milo i da se osjecam fino? zapishano je i sa jedne i sa druge strane pa neka ide svako svome jatu a kom jatu da idu oni koji nisu ni crni ni bijeli?
- ultima_palabra
#2319 Re: Istočno Sarajevo
Iz mojih iskustava mi je to malo teško zamisliti, ali nemam razloga da ti ne vjerujem.
- Thorgerson
#2320 Re: Istočno Sarajevo
Kao prvo, u ovo stvarno tesko mogu da vjerujem, no hajd.holowey wrote:tamo mi se sa murala smijesi djeneral i slicni koljaci, guslaju o slavi i osveti, ciste i podmazuju puske, a ovdje mi izbiju sendvic iz ruke jer je ramazan, osamare sto pijem pivo, presjeku pogledom kad svoje dijete zovem slavenskim a ne arapskim imenom... to sto se ovdje na silu dopustila gradnja crkve pa se hinjski opstruira a tamo me ne doceka dzamija (ili doceka ali srusena) treba da mi bude drago i milo i da se osjecam fino? zapishano je i sa jedne i sa druge strane pa neka ide svako svome jatu a kom jatu da idu oni koji nisu ni crni ni bijeli?
Ja sam maloprije spucao sendvic u prometnoj ulici da ne moze biti prometnija, usred grada, nit me ko gledao ni nista. 10 m od mene sjede stranci cugaju pive, niko nista. Jucer u parku vidim dva lika sjede na klupi piju pivo iz limenke (nisu klosari, normala likovi - istina vjerovatno stranci).
Tako da mi fkt nije jasno gdje se tebi ovo sve desilo, zasto se desilo. Ali to mogu biti samo incidenti, a ne sad pravilo. Tipa jedes u Sarajevu i odmah ce ti biti izbijen sendvic. Smijesno.
Raja je fkt popusila pricu mileta da je ovo teheran i slicne gluposti. Ja uopste ni ne primjetim da nije ramazan, da ne pukne onaj top i da se somuni ne prodaju ne bi ni skonto. Dakle, to govorim ja kao musliman tako reci u Sarajevu. I sad ti meni hoces da kazes da neki pravoslavac ili krscanin se nece osjecati dobro zato jer je ovdje ramazan, ma daj ba.
- Banksy
#2321 Re: Istočno Sarajevo
Isto. Nemusliman skoro i ne primjeti da je ramazan, i inače, nekako je sve mirnije nego nekih prošlih godina ...Thorgerson wrote: Ja uopste ni ne primjetim da nije ramazan, da ne pukne onaj top i da se somuni ne prodaju ne bi ni skonto.
- karanana
#2322 Re: Istočno Sarajevo
i ja isto.
ako uzmemo muslimane u gradu....onako odokativno rekao bih da dobrih 60-70% uopste ni ne posti.
i evo reci cu: to za sendvich ne vjerujem.
pivo...mogu zamisliti ali nemam uopste osjecaj da bi se meni ili bilo kome drugom to moglo desiti.
ali je u tvrdnji ko sta radi i kako se ko u svom toru ponasha pomalo preuvelichana i srpska strana tako je egal.
ako uzmemo muslimane u gradu....onako odokativno rekao bih da dobrih 60-70% uopste ni ne posti.
pivo...mogu zamisliti ali nemam uopste osjecaj da bi se meni ili bilo kome drugom to moglo desiti.
ali je u tvrdnji ko sta radi i kako se ko u svom toru ponasha pomalo preuvelichana i srpska strana tako je egal.
- Pitar s Kariba
#2323 Re: Istočno Sarajevo
Ja mu ne vjerujem!ultima_palabra wrote:Iz mojih iskustava mi je to malo teško zamisliti, ali nemam razloga da ti ne vjerujem.
- Banksy
#2324 Re: Istočno Sarajevo
Čini mi se da su čak i Bajrami postali mirniji, bez pucanja, saobraćajnih i kafana, sve polako liježe na svoje mjesto ...karanana wrote:i ja isto.
Za sendvič, teško mi je i zamisliti tu situaciju, osim ako nije neki uži krug gdje problemi postoje odranije, društvo, i sl.
Ali to je sasvim nebitno. Važno je šta je poruka društva i te zajednice u cjelini, a čini mi se da smo stigli blizu tačke kad zaista svako gleda svoja posla, kad vjera opet postaje stvar pojedinca i intime i uže zajednice, bar je tako u Federaciji, čini mi se...
-
elk
#2325 Re: Istočno Sarajevo
Zapisane i obiljezene teritorije sa obje strane,a izmedju krezav,polupismen,zadojen,ali bogobojazan i nadasve siromasan narod(i).ok,znamo sta je bilo u ratu,ovo poslije nista mi nismo bolji,a volimo da vjerujemo u to.i jelen je duplo bolji od sarajevskog,lav je karna teska.