Unicredit banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
azdralovic

#2301 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

Android Knego wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:cekaj,a sta bi u ovom prvom slucaju,osiguranje nije plaćalo,nego ipak ti?
Pa napisao sam ti:
Android Knego wrote: Napustio sam firmu uz sporazumni raskid ugovora. Međutim, osiguranje (Uniqa) je tražilo isključivo dokaz da sam dobio otkaz (što nije bio slučaj) pa da eventualno dalje razgovaraju. Dakle, od toga nije bilo ništa.
Dakle, logika je sljedeća:
Pretpostavimo da radiš u nekoj firmi koja je ušla u probleme. I godinu dana nema plate. Džaba radiš. Imaš kredit, ali ga nemaš čime otplaćivati jer ne primaš platu za svoj rad. Ako odeš iz takve firme, banka te tretira kao nekog ko NIJE DOBIO OTKAZ, nego je sam otišao. I onda ti kažu, burazeru ti imaš za ovaj kredit polisu osiguranja od nezaposlenosti, ali se to odnosi samo na situaciju kad si DOBIO otkaz, a ne DAO otkaz. I samim tim nemaju nikakvu obavezu prema tebi. E meni se upravo to desilo...

Lično, mislim da je to teeeeeeški lopovluk. Država ne bi smjela bankama ni dozvoliti da ubacuju ovakve klauzule u ugovor koji moraš potpisati pri dizanju kredita. Jer ti nemaš nikakvu odgovornost kad firma u kojoj radiš propada. Da si vlasnik firme bila bi druga priča, ali kao obični radnik ne.

Da napomenem, radilo se o Rajfajzen banci. Zato sam i prešao kod UniCredit.
Drzava ne bi trebala dopustiti da radis bez plate, to nije greska ili problem banke.
Hipoteticki mogao bi podici kredit sa policom, i sutra das otkaz i onda osiguranje da ga otplacuje a tebi se samo ne radi :)
Android Knego

#2302 Re: Unicredit banka, all about

Post by Android Knego »

azdralovic wrote:
Android Knego wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:cekaj,a sta bi u ovom prvom slucaju,osiguranje nije plaćalo,nego ipak ti?
Pa napisao sam ti:
Android Knego wrote: Napustio sam firmu uz sporazumni raskid ugovora. Međutim, osiguranje (Uniqa) je tražilo isključivo dokaz da sam dobio otkaz (što nije bio slučaj) pa da eventualno dalje razgovaraju. Dakle, od toga nije bilo ništa.
Pretpostavimo da radiš u nekoj firmi koja je ušla u probleme. I godinu dana nema plate. Džaba radiš. Imaš kredit, ali ga nemaš čime otplaćivati jer ne primaš platu za svoj rad. Ako odeš iz takve firme, banka te tretira kao nekog ko NIJE DOBIO OTKAZ, nego je sam otišao. I onda ti kažu, burazeru ti imaš za ovaj kredit polisu osiguranja od nezaposlenosti, ali se to odnosi samo na situaciju kad si DOBIO otkaz, a ne DAO otkaz. I samim tim nemaju nikakvu obavezu prema tebi. E meni se upravo to desilo...

Lično, mislim da je to teeeeeeški lopovluk. Država ne bi smjela bankama ni dozvoliti da ubacuju ovakve klauzule u ugovor koji moraš potpisati pri dizanju kredita. Jer ti nemaš nikakvu odgovornost kad firma u kojoj radiš propada. Da si vlasnik firme bila bi druga priča, ali kao obični radnik ne.

Drzava ne bi trebala dopustiti da radis bez plate, to nije greska ili problem banke.
Hipoteticki mogao bi podici kredit sa policom, i sutra das otkaz i onda osiguranje da ga otplacuje a tebi se samo ne radi :)
Jarane, ja nisam potpisao ugovor o kreditu sa državom nego sa bankom. Najlakše je prebacivati krivicu na drugog. Ako se banka obaveže da te osigurava od nezaposlenosti, onda to osiguranje treba biti i kada si ti prisiljen da napustiš firmu. Da je vama bankarima stalo da se to tako posmatra onda bi se potrudili oko preciziranja takve klauzule ugovora. Gubljenje posla nije samo kad dobiješ otkaz, nego i kad firma propada, a ti moraš da je napustiš jer tvoje dijete nema šta da jede. Najlakše je reći "država treba time da se bavi". Država treba da uradi svoj dio, ali i banke svoj. I dalje tvrdim da je teeeeeeeški lopovluk nuditi ljudima da potpisuju takve ugovore. A država vam je to dozvolila. Jer da je pravne države vi takve ugovore ne bi smjeli sklapati.

Što se tiče ove druge primjedbe, da neko može zloupotrijebiti tu mogućnost, pa upravo to se i može precizirati ovim o čemu pišem. Dakle, da se tačno precizira šta se smatra "gubljenjem posla". A to nije, opet da kažem, samo kad dobiješ otkaz.

Nažalost, ovo pričam iz svog iskustva, koje je daleko iza mene i nadam se da mi se više nikad neće ponoviti. Radio sam u vrlo stabilnoj firmi, nije bilo nikakve naznake mogućih problema. Plata redovna i solidna. Ni na pamet mi nije palo da neću moći vraćati kredit i onda se desilo šta se desilo. Tek tad sam shvatio kakve sve hinjske stavke imaju banke u svojim ugovorima...
kakavdanakneiskustvu

#2303 Re: Unicredit banka, all about

Post by kakavdanakneiskustvu »

Android Knego wrote:
Pa napisao sam ti:

:thumbup:
azdralovic

#2304 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

Android Knego wrote:
azdralovic wrote: Napustio sam firmu uz sporazumni raskid ugovora. Međutim, osiguranje (Uniqa) je tražilo isključivo dokaz da sam dobio otkaz (što nije bio slučaj) pa da eventualno dalje razgovaraju. Dakle, od toga nije bilo ništa.

Hipoteticki mogao bi podici kredit sa policom, i sutra das otkaz i onda osiguranje da ga otplacuje a tebi se samo ne radi :)[/quote]
Jarane, ja nisam potpisao ugovor o kreditu sa državom nego sa bankom. Najlakše je prebacivati krivicu na drugog. Ako se banka obaveže da te osigurava od nezaposlenosti, onda to osiguranje treba biti i kada si ti prisiljen da napustiš firmu. Da je vama bankarima stalo da se to tako posmatra onda bi se potrudili oko preciziranja takve klauzule ugovora. Gubljenje posla nije samo kad dobiješ otkaz, nego i kad firma propada, a ti moraš da je napustiš jer tvoje dijete nema šta da jede. Najlakše je reći "država treba time da se bavi". Država treba da uradi svoj dio, ali i banke svoj. I dalje tvrdim da je teeeeeeeški lopovluk nuditi ljudima da potpisuju takve ugovore. A država vam je to dozvolila. Jer da je pravne države vi takve ugovore ne bi smjeli sklapati.

Što se tiče ove druge primjedbe, da neko može zloupotrijebiti tu mogućnost, pa upravo to se i može precizirati ovim o čemu pišem. Dakle, da se tačno precizira šta se smatra "gubljenjem posla". A to nije, opet da kažem, samo kad dobiješ otkaz.

Nažalost, ovo pričam iz svog iskustva, koje je daleko iza mene i nadam se da mi se više nikad neće ponoviti. Radio sam u vrlo stabilnoj firmi, nije bilo nikakve naznake mogućih problema. Plata redovna i solidna. Ni na pamet mi nije palo da neću moći vraćati kredit i onda se desilo šta se desilo. Tek tad sam shvatio kakve sve hinjske stavke imaju banke u svojim ugovorima...[/quote]

Prvo nisam bankar,
drugo policu osiguranja ne potpisujes s bankom nego osiguravajucom kucom
trece nema te osiguravajuce kuce koja ce te osigurati od bilo kakvog prekida posla (tj svih mogucih rizika vezanih uz otplatu kredita)
cetvrto, banci bi bilo u interesu da ta polica pokriva sve moguce rizike jer bi oni lakse disali, ali na zalost to nije tako (vidi pod 3). Svakoj banci je draze da idu redovne otplate nego da se ganjaju s tobom jer i njih to kosta.
peto, zao mi je zbog tvog iskustva, siguran sam da ima na hiljade primjera kao sto su tvoji jer opet ima na hiljade radnika koji rade za firme koje su na rubu opstanka. Pozivas se na pravnu drzavu, pa ista bi trebala da te zastiti od ovakvog vlasnika, da nakon 2-3 neisplacene plate imas mogucnost da ga tuzis, da raskines ugovor, da se uradi pljenidba sredstava firme, privremeno upravljanje itd... sto bi ti omogucilo da naplatis ono sto si zaradio a konacno i da servisiras svoj kredit. U drzavi kakva jeste on moze poslovati godinama i kasniti ne 2-3 nego 12-13 plata bez ikakvih sankcija a ti da gledas odakle se vedri. Plus na to, drzava gleda prvo da svoje naplati od firme, pa onda radnicima i ostalima sta ostane :-)
iceman ze

#2305 Re: Unicredit banka, all about

Post by iceman ze »

Uzeo kredit na 9 g i platio policu 2.6% od 10.000 KM. Nedavno sam prijevremeno otplatio kredit nakon 2 g otplate i trazio da mi isplate ostatak police. Rekose da taj povrat iznosi 110 KM.
_Reds_

#2306 Re: Unicredit banka, all about

Post by _Reds_ »

iceman ze wrote:Uzeo kredit na 9 g i platio policu 2.6% od 10.000 KM. Nedavno sam prijevremeno otplatio kredit nakon 2 g otplate i trazio da mi isplate ostatak police. Rekose da taj povrat iznosi 110 KM.
Iako ozbiljno razmisljam da napustim ovu banku, ovi su i zlatni kakva je Raiffaisen, tamo ti kad zatvoris kredit ne daju nikakav povrat police.

Daleko najbolje uslove sada daju ASA banka.
iceman ze

#2307 Re: Unicredit banka, all about

Post by iceman ze »

Kaze mi drug da je on u RFB digao, policu Uniquae platio 196 km, nakon godinu i po dobio povrata 101 km.
_Reds_

#2308 Re: Unicredit banka, all about

Post by _Reds_ »

iceman ze wrote:Kaze mi drug da je on u RFB digao, policu Uniquae platio 196 km, nakon godinu i po dobio povrata 101 km.
Hm, kod mene kolega sa posla, trazio, ali munisu dali, kad ono u ugovoru stvarno pise u slucaju prekida od strane klijenta nema povrata police.

On je jednom vec refinanisarao kredit, ali sada htio opet, jer mu druga banka nudi dosta bolje uslove.

Kad smo vec kod kredita, u UC se na pocetku kredita odplacuje vecinom kamata, pa tek onda kasnije ide glavnica.

Da li je tako u svim bankama ? Obzirom da u drugim nisam uzimao kredite.
iceman ze

#2309 Re: Unicredit banka, all about

Post by iceman ze »

Tako ti je svuda, banke su u par deka, sve im ide na ruku u koruptivnom drustvu. Kaze meni jedan seljak direktor poslovnice, jesi nas zvao prije nego sto si zatvorio nas kredit kreditom druge banke?!
perfect_guy

#2310 Re: Unicredit banka, all about

Post by perfect_guy »

_Reds_ wrote:
iceman ze wrote:Kaze mi drug da je on u RFB digao, policu Uniquae platio 196 km, nakon godinu i po dobio povrata 101 km.
Hm, kod mene kolega sa posla, trazio, ali munisu dali, kad ono u ugovoru stvarno pise u slucaju prekida od strane klijenta nema povrata police.

On je jednom vec refinanisarao kredit, ali sada htio opet, jer mu druga banka nudi dosta bolje uslove.

Kad smo vec kod kredita, u UC se na pocetku kredita odplacuje vecinom kamata, pa tek onda kasnije ide glavnica.

vrlo jasna logika, kamata uvijek ide na ostatak glavnice, a kako u svakoj rati platiš nešto glavnice, normalno da kamata pada
rida1976

#2311 Re: Unicredit banka, all about

Post by rida1976 »

Daju li u sklopu Yes paketa od 10 KM besplatno izradu Mastercard International kartice ili se mora platiti i to?
drndalo

#2312 Re: Unicredit banka, all about

Post by drndalo »

Trebalo bi da u sklopu paketa kartica ne bude posebno naplacena...
_Reds_

#2313 Re: Unicredit banka, all about

Post by _Reds_ »

perfect_guy wrote:
_Reds_ wrote:

vrlo jasna logika, kamata uvijek ide na ostatak glavnice, a kako u svakoj rati platiš nešto glavnice, normalno da kamata pada
Stvar je u rapsoredu placanja kamete ig lavnice tokom otplatnog roka.
KOd UC na pocetku je skoro sve kamata, a cuo sad da kod nekih banaka ide 50& glavnica na pocetku?, pa sam pitao da nema ko drugacije iskustvo ?
azdralovic

#2314 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

_Reds_ wrote:
perfect_guy wrote:
_Reds_ wrote:

Stvar je u rapsoredu placanja kamete ig lavnice tokom otplatnog roka.
KOd UC na pocetku je skoro sve kamata, a cuo sad da kod nekih banaka ide 50& glavnica na pocetku?, pa sam pitao da nema ko drugacije iskustvo ?
sve banke koriste anuitetnu otplatu tj na pocetku placas vise kamate
CipexBa

#2315 Re: Unicredit banka, all about

Post by CipexBa »

Raja kratko pitanje, ima li neki nacin da se poveze Iphone 7 plus tj, wallet sa unicredit bankovnom karticom da se koristi bezkontaktno placanje?
Kako god sam pokusao pise da kao provajder ne podrzava to?
azdralovic

#2316 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

CipexBa wrote:Raja kratko pitanje, ima li neki nacin da se poveze Iphone 7 plus tj, wallet sa unicredit bankovnom karticom da se koristi bezkontaktno placanje?
za iOS nema jos uvijek, samo android... ali valjda ce ovaj ubrzo
CipexBa

#2317 Re: Unicredit banka, all about

Post by CipexBa »

za iOS nema jos uvijek, samo android... ali valjda ce ovaj ubrzo[/quote]
e jbg
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#2318 Re: Unicredit banka, all about

Post by W0rM »

Ne znam koliko vas koristi e-banking, uglavnom da vas informisem da je banka promijenila dizajn stranice te da ce malo trebati da se naviknete. Neke stvari su preglednije i bolje npr: gdje ste i kako trosili novac, kad su bile uplate itd. S druge strane (bar za sada) nisam uspio da nadjem dugme gdje se moze kopirati uplatnica, sto sam cesto radio i onda se promijeni samo cifra, ili npr, nisam mogao naci polje gdje da se ukuca dodatna e-mail adresa, sto je za mene bilo jako korisno jer pored privatne e-mail adrese sam koristio dosta i poslovnu. Mislim generalno izgleda kao poboljsanje i imali su nijjet/naum da urade nesto dobro i korisno koliko vidim sto im je donekle i uspjelo, preglednost je zaista bolja, nije monotona stranica vise, ima nekih finih dodataka, s druge strane kao sto rekoh 2-3 korisne opcije su nestale ili ih ja ne mogu naci.
Vezirbh

#2319 Re: Unicredit banka, all about

Post by Vezirbh »

CipexBa wrote:Raja kratko pitanje, ima li neki nacin da se poveze Iphone 7 plus tj, wallet sa unicredit bankovnom karticom da se koristi bezkontaktno placanje?
Kad se pojavila ta mogućnost za android, poslao sam im upit vezano za iPhone. Ukratko, neće moći uvesti tu mogućnost dok ne bude omogućun Apple pay u BiH.
kakavdanakneiskustvu

#2320 Re: Unicredit banka, all about

jedno pitanje,vezano za reprogram kredita,nakon otkaza u firmi,sluzbenik banke tvrdi da se to ne moze uraditi,kredit je sa polisom osiguranja zivota,gledam na njihovoj stranici,piše ovako-kredit s pokrićem otplate kod bolovanja, nezaposlenosti i nesretnog slučaja,šta je sad istina?
azdralovic

#2321 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:jedno pitanje,vezano za reprogram kredita,nakon otkaza u firmi,sluzbenik banke tvrdi da se to ne moze uraditi,kredit je sa polisom osiguranja zivota,gledam na njihovoj stranici,piše ovako-kredit s pokrićem otplate kod bolovanja, nezaposlenosti i nesretnog slučaja,šta je sad istina?
reprogram nema veze sa osiguranjem kredita...
Reprogram se radi ako hoces izmjenu uslova kredita, i to ti moze a i ne mora odobriti banka.
Osiguranje bi trebalo 6 mjeseci da otplacuje kredit za tebe dok si nezaposlen ali, kako je vec ranije pisano, ovo mora biti otkaz koji nije tvojom inicijativom ili krivicom... znaci ako te firma otpustila regulatno (tehnoloski visak) onda aktiviraj policu i imas 6 mjeseci da se snadjes za novi posao.

edit: tek sad procitah, je li polica osiguranja zivota ili polica osiguranja od nezaposlenosti ? pogledaj ugovor za kredit sta ti tacno stoji
kakavdanakneiskustvu

#2322 Re: Unicredit banka, all about

mojom je krivicom
azdralovic

#2323 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:mojom je krivicom
Jedina opcija ti je da trazis od banke neki grejs period, da placas samo kamate ili tako nesto, cisto da imas malo vremena dok se ne snadjes za novi posao... skontaj sta bi ti odgovaralo pa im se obrati sa molbom
kakavdanakneiskustvu

#2324 Re: Unicredit banka, all about

azdralovic wrote:
Jedina opcija ti je da trazis od banke neki grejs period, da placas samo kamate ili tako nesto, cisto da imas malo vremena dok se ne snadjes za novi posao... skontaj sta bi ti odgovaralo pa im se obrati sa molbom

hvala,platio sam ja nekoliko rata,kasnik samo sa jednom,hvala
azdralovic

#2325 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:
azdralovic wrote:

hvala,platio sam ja nekoliko rata,kasnik samo sa jednom,hvala
zao mi je zbog te situacije i sretno :)
Post Reply