A_A_AKCIJA wrote:valtazare, da ne kopiram čitav post,
Pošto vidim da si iz RS, a nisi povratnik, tebi i ostalima kojima je stalo do dijaloga, a ovaj forum je jedan način, dugujem jedno objašnjenje. Nevjerovatno je bitno naglasiti da Prvi mart nema nikakve najmere za osvetom niti revanšizmom. U pitanju je političko udruživanje obespravljene skupine koja je nastradala 90ih godina i kojoj Daytonski sporazum (anex 7 je dio Daytonskog sporazuma kao i Ustav BiH koji je Anex 4, što bi značilo da su prava povratnika pravno jednaka sa ustavom) garantira povratak prava koja su izgubili. Kroz tvoje postove i ostalih koji su u sličnoj poziciju (Yug, ako se ne varam), provijava određeni strah od povratka ove populacije a pogotovo od vraćanja njihovih prava. Ponavljam, nemojte da svi zajedno budemo žrtve politike mržnje koja nas je i dovela ovdje gdje jesmo. Govorimo o skupini koja je prošla nešto što nikome ne treba poželjeti. Ne vidim normalnu osobu koja može negirati povratak prava ovim ljudima. Ko misli da su jednaki, grdno se vara. Cilj Prvog marta je da se povratnici po svemu izjednače sa lokalnim stanovništvom.
Nikom ja ne negiram nikakva prava na povratak. Dejtonski mirovni sporazum je rekao svoje po pitanju povratka i nema te osobe u BiH koja bi ga mogla negirati.
Bilo bi lijepo da osnovni cilj 1.marta to što ti pričaš, ali prosto kad pročitam ovaj krajnji cilj te organizacije, ne mogu da vjerujem u njiovu dobronamjernost.
9) Sa konačnim ciljem osvajanja dovoljnog broja zastupničkih mjesta u zakonodavnim tijelima na općim izborima 2014. godine na entitetskom i državnom nivou koji će omogućiti ustavne promjene
Dakle, cilj je da se omogući promjena Ustava bez srpskog naroda.
Lokalna vlast u Srebrenici ne može riješiti problem Gubera jer je blokiran na entitetskom nivou. Bezbroj je primjera sličnog tipa (škola u Konjević polju, npr.). Povratnicima je potrebno više uticaja u Skupštini RS, Parlamentu BiH i to nam je osnovni cilj.
Mislim da se pitanja povratnika moraju prije svega rješavati na nekom međuentiteskom nivou, da ga tako nazovem. Recimo, kroz dijalog resornih ministara entiteta. Samo tako se interesi i jednih i drugih i trećih povratnika mogu dovesti u ravnotežu. Samo tako se, po mom mišljenju, mogu stvoriti, koliko toliko jednaki uslovi povratka. Primjera ovog dijaloga je bilo, ali ne u dovoljnoj mjeri, nažalost...
drinski wrote:Ti ocito jos smatras i da bi SRbi trebali da odrediti ko ce biti Reis a ko muftija, zar ne?
A ne, ne...
Mislim da je ovdje došlo do zamjene teza...
Upravo ste vi i ekipa iz 1.marta, ti koji žele meni da biraju predstavnike i da određuju ko će biti patrijarh, a ko vladika, da upotrijebim tvoju terminologiju...
Dođete iz SA i ostalih gradova u FBIH, glasate i odete.