Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seyfo

#22951 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seyfo »

Šta doživjeh neki dan, svi vozači i ja se hvatali za glavu:

idem na Č.Vili preko šina iz pravca Bosmala, hoću lijevo kod vjetrenjače, iz suprotnog smjera prema Bosmalu ide šleper,prođe prvi semafor kod vjetrenjače, lijevi žmigavac,i lola umjesto da produži na šine pa onda lijevo, namota lik nalijevo prema gradu, ali nije prešao šine nego skrenu na glavnu u kontra smjeru! Ja stade, hvatam se za glavu, on odlučno ode dalje, u onu traku glavne za skretanje lijevo prema Bosmalu jer je jedina bila prazna, ostale pune, stoje ljudi na crvenom i sebi ne dolaze.Svi gledaju u njega, mašu, gestikuliraju, zeleno im se upali, ne kreću.
Nevjerovatno koliko je kamiondžija siguran u sebe bio, parkiro je čitav šleper na toj praznoj traci za skretanje lijevo na Č.vili.
Dalje sam produžio, ne znam šta je bilo i kako se vratio poslije, ali mu sigurno nije bilo lako.
Vjerovatno se lik zamislio, razmišljao o bureku sa jogurtom, i skrenuo kako ne treba. Naše su tablice bile, čini mi se
kabal1337

#22952 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

drug_profi wrote:Sasvim normalna voznja. Nit je trkanje nit je led. Auto tako najstabilnije prolazi krivinu, a da ne usporavas nikog iza sebe.
U otezanim uslovima saobracaja sve radis u principu isto samo prilagodis brzinu tim uslovima...

E sad ne znam kako na automatiku kočiti motorom. Moraš kočnicu stisnuti,
Zapravo prije svake krivine dobro je stisnuti kocnicu barem malo da se tezina sa zadnjeg dijela vozila prebaci na prednji dio, tj tockove koji skrecu.
Kocenje je najefektivnije do pola krivine, naravno ovo nije lahko uraditi. Jer silu treba kontrolisati postepeno. Ovako se optereti prednji kraj tezinom. Bolji grip. Naravno najveciji dio kocenja se odvija u pravcu.
Isto tako sa kocnice se ne silazi naglo, vec polahko.
Svako dodavanje gasa u krivini, remeti balans rasporeda tezine, isto kao i naglo kocenja.

Pisete ko da ste na trkama. Svako ce ti reci prvo obavi kocenje, pa brzinu mijenjaj. Ako stignes, stignes prioritet je skinuti brzinu. Novim vozacima nije lahko.

Inace bas moras voziti preko ogranicenja, ili naglo ovo uraditi sa kombinaciom tandrkanja volana da poremetis auto u normalnim uslovima voznje.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#22953 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

drug_profi wrote:
E sad ne znam kako na automatiku kočiti motorom.
prebacis u 2 ili 1
Image
Last edited by bitanga_sa_otesa on 14/08/2019 14:43, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22954 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Seyfo wrote:Šta doživjeh neki dan, svi vozači i ja se hvatali za glavu:

idem na Č.Vili preko šina iz pravca Bosmala, hoću lijevo kod vjetrenjače, iz suprotnog smjera prema Bosmalu ide šleper,prođe prvi semafor kod vjetrenjače, lijevi žmigavac,i lola umjesto da produži na šine pa onda lijevo, namota lik nalijevo prema gradu, ali nije prešao šine nego skrenu na glavnu u kontra smjeru! Ja stade, hvatam se za glavu, on odlučno ode dalje, u onu traku glavne za skretanje lijevo prema Bosmalu jer je jedina bila prazna, ostale pune, stoje ljudi na crvenom i sebi ne dolaze.Svi gledaju u njega, mašu, gestikuliraju, zeleno im se upali, ne kreću.
Nevjerovatno koliko je kamiondžija siguran u sebe bio, parkiro je čitav šleper na toj praznoj traci za skretanje lijevo na Č.vili.
Dalje sam produžio, ne znam šta je bilo i kako se vratio poslije, ali mu sigurno nije bilo lako.
Vjerovatno se lik zamislio, razmišljao o bureku sa jogurtom, i skrenuo kako ne treba. Naše su tablice bile, čini mi se
nevjerovatno je da on vozi tuda, iako jstoji znak na kovom kržnom toku da je zabranjeno kroz hrasno (i Azize šaćirbegović i Milana preloga) da voze teretna vozila sa prikolicom, al jok
i onda se čude što propadne cesta, onom cvili kamion na ravnom koliko je pretovaren... LAPD zaboli neka stvar za to
bitanga_sa_otesa

#22955 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

kabal1337 wrote:
Zapravo prije svake krivine dobro je stisnuti kocnicu barem malo da se tezina sa zadnjeg dijela vozila prebaci na prednji dio, tj tockove koji skrecu.
Kocenje je najefektivnije do pola krivine, naravno ovo nije lahko uraditi. Jer silu treba kontrolisati postepeno. Ovako se optereti prednji kraj tezinom. Bolji grip. Naravno najveciji dio kocenja se odvija u pravcu.
Svako dodavanje gasa u krivini, remeti balans rasporeda tezine, isto kao i naglo kocenja.

Pisete ko da ste na trkama. Svako ce ti reci prvo obavi kocenje, pa brzinu mijenjaj. Ako stignes, stignes prioritet je skinuti brzinu. Novim vozacima nije lahko.

Inace bas moras voziti preko ogranicenja, ili naglo ovo uraditi sa kombinaciom tandrkanja volana da poremetis auto u normalnim uslovima voznje.
bravo majstore :thumbup:
p.s. ja jesam uvijek na trkama,i sva pravila sa trka primjenjujem na cesti i dosad je ok.
drug_profi

#22956 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

kabal1337 wrote:
drug_profi wrote:Sasvim normalna voznja. Nit je trkanje nit je led. Auto tako najstabilnije prolazi krivinu, a da ne usporavas nikog iza sebe.
U otezanim uslovima saobracaja sve radis u principu isto samo prilagodis brzinu tim uslovima...

Mi upravo pisemo da je kocenje (paljenje stopki) pred svakom krivinom iritantno za sve iza tebe i usporava saobracaj jer niko ne zna koliko namjeravas usporiti.
Kocenje motorom je bezbjednije i nece remetiti nikog iza tebe ko vozi na isti nacin i drzi potreban razmak.
Prebacivanjem u nizi stepen jednako prenosis silu na prednju osovinu. Cinis to na ravnom dijelu prije okuke. Ako nisi jurcao, kocnica ti je suvisna jer su radijusi krivina dovoljni da sa takvim malim usporavanjem dovoljno smanjis brzinu da te inercija ne iznese iz tvoje trake. Na pola krivine vec mozes iskorostiti tezinu prednjeg kraja i dodati gas da brze prodjes krivinu a izvuces i zadnji kraj koji se u tom slucaju ne moze zanijeti.
Po mom visedecenijskom iskustvu i sa slabijim i sa jacim masinama, laksim i tezim vozilima (doduse uvijek prednji pogon), kocenje pred krivinom je poptuno suvisno ako krivine nisu oznacene kao opasne ili ostre (pod uslovom da si do krivine dosao u okviru dozvoljene brzine).

Meni je kocenje pa saltanje nanize vise primjereno trkalistu, nego normalnoj voznji.
Travnički Noćni Šetač

#22957 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

mk ultra wrote: nema 5 krivina u državi gdje moraš ispod 60 voziti van grada
Samo od Donjeg Vakufa do Jajca imaš 10 krivina sa ograničenjem 40 km/h... na Komaru imaš dvije krivine sa ograničenjem 40 km/h... na izlazu od Mostara prema Stocu imaš krivinu 30 km/h... u Maslini prije Stoca takođe....od Gračanice prema Srebreniku takođe.... Od Plivskog jezera do naselja Jezero... i tako dalje i tako dalje... ali suština je prilagoditi dinamiku vožnje uslovima saobraćaja, a ne po pravcu puni gas a po krivinama puna kočnica...
bitanga_sa_otesa wrote: u krivini se i ne koci,ko vas je to naucio??
ako prebrzo dolazis koci se pred krivinom dok su tockovi ispravljeni i onda ulazis u krivinu...
Da...
Da...
drug_profi wrote: Po mom visedecenijskom iskustvu i sa slabijim i sa jacim masinama, laksim i tezim vozilima (doduse uvijek prednji pogon), kocenje pred krivinom je poptuno suvisno ako krivine nisu oznacene kao opasne ili ostre (pod uslovom da si do krivine dosao u okviru dozvoljene brzine).
Da...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22958 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Samo od Donjeg Vakufa do Jajca imaš 10 krivina sa ograničenjem 40 km/h... na Komaru imaš dvije krivine sa ograničenjem 40 km/h... na izlazu od Mostara prema Stocu imaš krivinu 30 km/h... u Maslini prije Stoca takođe....od Gračanice prema Srebreniku takođe.... Od Plivskog jezera do naselja Jezero... i tako dalje i tako dalje... ali suština je prilagoditi dinamiku vožnje uslovima saobraćaja, a ne po pravcu puni gas a po krivinama puna kočnica...
i prije olova, ili čulinovića okuka na rogoju :mrgreen:
u suštini takva mjesta sa U krivinama su baš rijetka, ovo ostalo krivina ima radijus da bez problema voziš regularno bez nekih kočenja i posebnih usporenja
kakaljin

#22959 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

kabal1337 wrote:

A ne treba kociti motorom slucajno, bez dodirivanja kocnice, ako ne treba. Sto bi neko kocio ako moze proci krivinu samo da popusti gas malo.
kakaljin

#22960 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

drug_profi wrote:
kabal1337 wrote:

Mi upravo pisemo da je kocenje (paljenje stopki) pred svakom krivinom iritantno za sve iza tebe i usporava saobracaj jer niko ne zna koliko namjeravas usporiti.
Kocenje motorom je bezbjednije i nece remetiti nikog iza tebe ko vozi na isti nacin i drzi potreban razmak.
Prebacivanjem u nizi stepen jednako prenosis silu na prednju osovinu. Cinis to na ravnom dijelu prije okuke. Ako nisi jurcao, kocnica ti je suvisna jer su radijusi krivina dovoljni da sa takvim malim usporavanjem dovoljno smanjis brzinu da te inercija ne iznese iz tvoje trake. Na pola krivine vec mozes iskorostiti tezinu prednjeg kraja i dodati gas da brze prodjes krivinu a izvuces i zadnji kraj koji se u tom slucaju ne moze zanijeti.
Po mom visedecenijskom iskustvu i sa slabijim i sa jacim masinama, laksim i tezim vozilima (doduse uvijek prednji pogon), kocenje pred krivinom je poptuno suvisno ako krivine nisu oznacene kao opasne ili ostre (pod uslovom da si do krivine dosao u okviru dozvoljene brzine).

Meni je kocenje pa saltanje nanize vise primjereno trkalistu, nego normalnoj voznji.

E to vec uporedo radis obadvije radnje i kocis i saltas u manju bzinu, cak ako si dobar i znas lijevom kociti da balansiras sa gasom, to je vec drugi par rukava.
Travnički Noćni Šetač

#22961 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

mk ultra wrote: u suštini takva mjesta sa U krivinama su baš rijetka, ovo ostalo krivina ima radijus da bez problema voziš regularno bez nekih kočenja i posebnih usporenja
Ako se prati saobraćajna dinamika ovako bez posebnih usporenja se može voziti po svim krivinama... usporavanje na normalnu brzinu ok ali posebna usporenja nisu potrebna ako se vozi u skladu sa saobraćajnom situacijom... tu se slažemo... pretjerano davanje gasa, pa posljedično tome pretjerano kočenje pred krivinama, pred kamerama i slično ne koriste nikome ( govorim za saobraćaj na javnim putevima... trke naravno imaju potpuno drugi smisao i način vožnje) ...
BadBoy

#22962 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

dobar osjecaj wrote:
high_volume wrote:Inače, to ulaženje u krivine bez kočenja, dopada mi se, pokušat ću i ja nekad. Kad mi život dosadi :D
Ja sam ispodprosječan vozač ali ne kočim skoro nikad kad ulazim u krivine. Čude me i ponekad pravo nerviraju ljudi koji bez ikakve potrebe koče i usporavaju preko svake mjere u krivinama. U suštini naucena sam da vrlo rijetko koristim kočnicu, puštam gas ispred krivine i dodajem gas da se izvucem iz krivine. Nikad u životu nisam učestvovala u udesu a vozim svuda po BiH i drugim zemljama.
Jel ovo jedini slučaj u historiji da neko za sebe prizna da je ispodprosječan vozač :D

Inače su po vlastitim ocjenama SVI iznad prosjeka (što je nemoguće).
dobar osjecaj

#22963 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dobar osjecaj »

BadBoy wrote: Jel ovo jedini slučaj u historiji da neko za sebe prizna da je ispodprosječan vozač :D

Inače su po vlastitim ocjenama SVI iznad prosjeka (što je nemoguće).
Ma jok. Ima nas ispodprosječnih koliko hoćeš. Ne zlostavljamo druge ljude ni kod kuće ni na cesti, najčešće pokazujemo razumijevanje kad drugi griješe u vožnji, nismo najbolji ni u čemu i znamo živjeti s tim.
nepass1

#22964 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

jucer lola sa meckom oko 17h mota polukruzno kod esmeralde, to jos nisam vidio
kloniran

#22965 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

nepass1 wrote:jucer lola sa meckom oko 17h mota polukruzno kod esmeralde, to jos nisam vidio
onda rijetko ides tim putem :mrgreen:
nepass1

#22966 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

kloniran wrote:
nepass1 wrote:jucer lola sa meckom oko 17h mota polukruzno kod esmeralde, to jos nisam vidio
onda rijetko ides tim putem :mrgreen:
pa par puta sedmicno sigurno, silazi sa petlje i pravo mota nazad na petlju a guzva samo takva
bitanga_sa_otesa

#22967 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

sta sve degenerici rade na tom potezu od petlje do kasindolske :roll: :roll:
tu treba duple branike s obje strane postaviti cijelom duzinom i vise nikad nece niti guzve...
kloniran

#22968 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

Meni nije jasno zasto se ne pocinje graditi 2x2 do aerodroma, nije daleko a ima širine :roll:
vjeshalica

#22969 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

bitanga_sa_otesa wrote:sta sve degenerici rade na tom potezu od petlje do kasindolske :roll: :roll:
tu treba duple branike s obje strane postaviti cijelom duzinom i vise nikad nece niti guzve...
Jasta
Tezgarosi sporedne ulice i kojekakve piljare
Ono ce biti za par godina kineska kasaba ko Rajlovac
Vec je kinesko prkno
Umjesto da bude brza putna komunikacija ono cmar do kasnih sati...o autima pored ceste da ne govorim
Poganluk teski
bitanga_sa_otesa

#22970 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

vjeshalica wrote: Poganluk teski
sve znas...meni se gadi proc tuda ,a cesto moram :run:
nepass1

#22971 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

bitanga_sa_otesa wrote:sta sve degenerici rade na tom potezu od petlje do kasindolske :roll: :roll:
oni jos isprekidane stavili da se moze skrenuti.
samo pozitiva

#22972 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by samo pozitiva »

Seyfo wrote:Šta doživjeh neki dan, svi vozači i ja se hvatali za glavu:

svaki dan bar 6-7 to urade, vecinom stranci
beni-bu-man

#22973 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

nepass1 wrote:
Pa jebi ga valja do Lamper laminOt kupit
bitanga_sa_otesa

#22974 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

beni-bu-man wrote: Pa jebi ga valja do Lamper laminOt kupit
valja svakom papku na magistralnoj cesti stat da propusti druge papke s makadama sto se ukljucuju .
neki dan je debil ispred mene stao prvo tu kod lampera da pusti,pa onda kod pijace ,pa kod binga ,pa onda kod kasindolske .250 metara rupa ispred njega svirao sam mu i blicao cijelo vrijeme al ne jebe majmun nista .samo da napomenem da je gamizao 40 cijelo vrijeme .
nepass1

#22975 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

beni-bu-man wrote:
nepass1 wrote:
Pa jebi ga valja do Lamper laminOt kupit
tu je puna ali niko je ne vidi :D
Post Reply