Imam nevjerovatno glup problem, koji par ljudi, odnosno majstora ne zna da otkrije pa kontam na kraju da me ne prave budalom.
Golf 7, 1.6 tdi bluemotion, počeo gubiti tečnost/g13 u boci.
Prije 3 mjeseca sam mjenjao neki semering, i tada kad sam to mjenjao majstor mi kaže da mi ima nekih kapljica na vodenoj pumpi ali da mogu voziti i hajd rekoh kontam imam još 4 hiljade do servisa pa kad budem radio mali servis odradit ću i veliki servis usput sve zajedno jer mi se i to primaklo.
Međutim nedavno primjetih neko klokotanje/grgljanje vode kroz ventilacione otvore u autu i kroz par dana mi se pojavi upozorenje, "provjeri tečnost" i ja otvorim vidim ona boca ispod minimuma i dospem g13, rekoh vjerovatno propišala vodena pumpa pa počeo više vode gubiti i u dan dva odem kupim set Continetal (zupčasti + vodena+španer) i sve što ide za veliki servis i odem kod majstora. Zamjenim sve to + ulje i sve filtere i usput kupim i zamjenim 3 litra g13 antifriza. Majstor mi reče vodena propišala skroz, rekoh hajd taman eto stavljena nova nadam se da sam riješio problem...
Međutim opet neki dan poruka "provjeri tečnost", podignem haubu vidim boca ispod minimuma. Odem ponovo kod majstora, gledali 2 sata ma nigdje ni kapljice, sve suho ko barut.
- ne mješa ni ulje ni vodu (temperatura konstantno normalna, nema majoneze na čepu, nema sivog dima, temeperatura ulja se kreće između 90-100 stepeni, razina ulja normalna),
- nisu mi mokri tepisi (jer kao kad je to mokro hladnjak grijanja propiša), ne magli
- kompjuterska dijagnostika normalna, bez ijedne greške auto
- klima radi normalno
- obično grijanje radi normalno toplo/hladno
- hladnjak egr navodno OK
- nikad ispod vozila nije bilo neke lokve tečnosti niti kapljica
- ne pregrijava se
Dolijemo g13 i nastavim voziti kroz par sati vožnje opet poruka "provjeri tečnost" odem kod drugog majstora, sve isto, nema šanse kaže da igdje curi sve provjerio. Dolijem g13 nastavim voziti, sutradan ponovo poruka "provjeri tečnost", vratim se prvom majstoru, kaže ostavi auto (inače taj servis ima 10ak majstora svi gledali sve, ma kaže nema šanse da igdje curi), bilo auto cijeli dan kod njih, na kraju nisu ni oni znali šta je i nazovu majstore iz Ase/Porschea jer znaju se i kažu im oni ušao zrak u sistem hlađenja kad se mjenjala vodenam pumpa (a auto nema nikakav ventil da se zrak ispusti) i kao rješenja problema je samo vozati auto i doljevati antifriz/destilovanu vodu dok zrak sam ne izbije...
Evo jutros nakon vožnje od 15 kilometara nakon hladnog starta opet poruka "provjeri tečnost", kad sam krenuo od kuće puna boca bila iznad max (nasuo jučer), došao na posao ispod minimuma, otvorim ugašeno vruće auto i pod pritiskom se voda vrati u bocu...
Jebote kontam ne mogu nemilice dosipati antifriz, do sada bi da ima tog zraka u sistemu izbio negdje više ili kroz bocu
Voda klokoće i dalje kroz ventilacione otvore, što je znak da zraka ima...