Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
gidra

#22901 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by gidra »

Kome bolje otići za dijagnostiku kvara Asa (Porsche) ili Quatro servis na Pofalićima? Nisam nikada išao u oficijelne servise...ili nekome trećem u Sarajevu ko je dobar sa novijim VW autima?

Imam nevjerovatno glup problem, koji par ljudi, odnosno majstora ne zna da otkrije pa kontam na kraju da me ne prave budalom.
Golf 7, 1.6 tdi bluemotion, počeo gubiti tečnost/g13 u boci.

Prije 3 mjeseca sam mjenjao neki semering, i tada kad sam to mjenjao majstor mi kaže da mi ima nekih kapljica na vodenoj pumpi ali da mogu voziti i hajd rekoh kontam imam još 4 hiljade do servisa pa kad budem radio mali servis odradit ću i veliki servis usput sve zajedno jer mi se i to primaklo.
Međutim nedavno primjetih neko klokotanje/grgljanje vode kroz ventilacione otvore u autu i kroz par dana mi se pojavi upozorenje, "provjeri tečnost" i ja otvorim vidim ona boca ispod minimuma i dospem g13, rekoh vjerovatno propišala vodena pumpa pa počeo više vode gubiti i u dan dva odem kupim set Continetal (zupčasti + vodena+španer) i sve što ide za veliki servis i odem kod majstora. Zamjenim sve to + ulje i sve filtere i usput kupim i zamjenim 3 litra g13 antifriza. Majstor mi reče vodena propišala skroz, rekoh hajd taman eto stavljena nova nadam se da sam riješio problem...

Međutim opet neki dan poruka "provjeri tečnost", podignem haubu vidim boca ispod minimuma. Odem ponovo kod majstora, gledali 2 sata ma nigdje ni kapljice, sve suho ko barut.
- ne mješa ni ulje ni vodu (temperatura konstantno normalna, nema majoneze na čepu, nema sivog dima, temeperatura ulja se kreće između 90-100 stepeni, razina ulja normalna),
- nisu mi mokri tepisi (jer kao kad je to mokro hladnjak grijanja propiša), ne magli
- kompjuterska dijagnostika normalna, bez ijedne greške auto
- klima radi normalno
- obično grijanje radi normalno toplo/hladno
- hladnjak egr navodno OK
- nikad ispod vozila nije bilo neke lokve tečnosti niti kapljica
- ne pregrijava se
Dolijemo g13 i nastavim voziti kroz par sati vožnje opet poruka "provjeri tečnost" odem kod drugog majstora, sve isto, nema šanse kaže da igdje curi sve provjerio. Dolijem g13 nastavim voziti, sutradan ponovo poruka "provjeri tečnost", vratim se prvom majstoru, kaže ostavi auto (inače taj servis ima 10ak majstora svi gledali sve, ma kaže nema šanse da igdje curi), bilo auto cijeli dan kod njih, na kraju nisu ni oni znali šta je i nazovu majstore iz Ase/Porschea jer znaju se i kažu im oni ušao zrak u sistem hlađenja kad se mjenjala vodenam pumpa (a auto nema nikakav ventil da se zrak ispusti) i kao rješenja problema je samo vozati auto i doljevati antifriz/destilovanu vodu dok zrak sam ne izbije...
Evo jutros nakon vožnje od 15 kilometara nakon hladnog starta opet poruka "provjeri tečnost", kad sam krenuo od kuće puna boca bila iznad max (nasuo jučer), došao na posao ispod minimuma, otvorim ugašeno vruće auto i pod pritiskom se voda vrati u bocu...
Jebote kontam ne mogu nemilice dosipati antifriz, do sada bi da ima tog zraka u sistemu izbio negdje više ili kroz bocu :-)
Voda klokoće i dalje kroz ventilacione otvore, što je znak da zraka ima...
Bakir1

#22902 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

gidra

#22903 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by gidra »

isto čitao na stranim forumima, čitao i da može biti kućište termostata, rekao im da provjere sve (jbg nisam majstor ne znam đe se to nalazi da sam provjerim), i oni kažu navodno OK sve.
Zato hoću da odem u oficijelni servis i zato i pitam jel bolji Porsche ili Quatro, pojede mi živce ovo...
Bakir1

#22904 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

na autu koje sam ja vozio je procurila vodena pumpa, na 118tkm, kuciste termostata je plasticno i da hoce i ono praviti probleme, ali ne u toj mjeri da toliko gubis vode.
nije to mudro slovo, malo sam skeptik oko ovlastenih servisa u slucaju tog vozila i bojim se da ce biti eci peci pec.
ako hoces mogu ti dati broj mehanicara, lokalnog koji je meni odrzavao taj auto, pa da probas.
gidra

#22905 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by gidra »

Bakir1 wrote:na autu koje sam ja vozio je procurila vodena pumpa, na 118tkm, kuciste termostata je plasticno i da hoce i ono praviti probleme, ali ne u toj mjeri da toliko gubis vode.
nije to mudro slovo, malo sam skeptik oko ovlastenih servisa u slucaju tog vozila i bojim se da ce biti eci peci pec.
ako hoces mogu ti dati broj mehanicara, lokalnog koji je meni odrzavao taj auto, pa da probas.
može broj na pp. Hvala
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#22906 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

zar nema garancija kod kramara?
Ned071

#22907 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

imal vode u onom zastitnom poklopcu motora? desi se djahkad da curi vodena podobro a na podu nejma tragova jer ostane u poklopcu... pa vidi
cobe_fks

#22908 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cobe_fks »

kabal1337 wrote:
cobe_fks wrote:https://ibb.co/0sRTwfx
Sta ovo znaci zna li neko?
za pocetak provjeri nivo ulja u motoru
Ulje je ok, cak je i nedavno radjen mali servis, provjereno opet, ne fali ulja. Jel moguce da je samo senzor?
tabija

#22909 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tabija »

cobe_fks wrote:
kabal1337 wrote:
cobe_fks wrote:https://ibb.co/0sRTwfx
Sta ovo znaci zna li neko?
za pocetak provjeri nivo ulja u motoru
Ulje je ok, cak je i nedavno radjen mali servis, provjereno opet, ne fali ulja. Jel moguce da je samo senzor?
Kruska ulja, dio od cca 20 KM :)
Haman ko potrosni materijal dodje na nekim autima.
Bakir1

#22910 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

bojim se da nije, kruska mjeri pritisak a ovo konkretno mjeri nivo u karteru i poprilicno je skuplje
Revolucionar ★

#22911 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Revolucionar ★ »

Update za ovo curenje. Sinoc nakon predjenih 100 km, doduse s klimom, pizdila je voda, jal tecnost neka, hajmo reci u granicama normale, pred garaziranje ugasio klimu, jutros nema nista, suh pod, suha plastika, vozio s ugasenom klimom, ne odaje dojam da kapa vise. Ujutro prije paljenja provjerim g12, da slucajno se nije ono na podu osusilo, nivo isti , poznanik mi pogledao, kaze da je na nivou do kojeg se i toci. Dal je sad u pitanju bio neki abnormalan odliv kondenza iz klime, il ona stvara vodu. Boca od brisaca ispravna, suho, vode ima, senzor se nije javljao ni za hladnjak ni za brisace. Pa vidjet cemo. Dal je moguce da se uhvatilo dosta vlage jer je auto preko noci bio parkiran na livadi, dosta rose je bilo i vjetra, pa da se skupilo vlage i vode, ne znam. Ako mi ne curi antifriz, ne znam dal da otpisem hladnjak.
Throttle

#22912 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Nemoj se sikirat, samo kontrolisi tecnosti redovno i to je to, da je negdje rupa izaslo bi sve do sad :mrgreen:
kabal1337

#22913 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Revolucionar ★ wrote:Update za ovo curenje. Sinoc nakon predjenih 100 km, doduse s klimom, pizdila je voda, jal tecnost neka, hajmo reci u granicama normale, pred garaziranje ugasio klimu, jutros nema nista, suh pod, suha plastika, vozio s ugasenom klimom, ne odaje dojam da kapa vise. Ujutro prije paljenja provjerim g12, da slucajno se nije ono na podu osusilo, nivo isti , poznanik mi pogledao, kaze da je na nivou do kojeg se i toci. Dal je sad u pitanju bio neki abnormalan odliv kondenza iz klime, il ona stvara vodu. Boca od brisaca ispravna, suho, vode ima, senzor se nije javljao ni za hladnjak ni za brisace. Pa vidjet cemo. Dal je moguce da se uhvatilo dosta vlage jer je auto preko noci bio parkiran na livadi, dosta rose je bilo i vjetra, pa da se skupilo vlage i vode, ne znam. Ako mi ne curi antifriz, ne znam dal da otpisem hladnjak.
Zasto ne odes majstoru podignete auto vidis, i ne sekiras se.
Ili podigni sam ako znas pa pregledaj. Samoj nemoj poslije kabal kriv je mi je palo auto na glavu i sl..
chobe_fks wrote:
Spoji na dijagnostiku izbacit ce tacno sta je
drug_profi

#22914 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Puno vlage u toplom danu daje veci kondenz na klimi....
A vlage ne fali ovih dana.
cobe_fks

#22915 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cobe_fks »

Bakir1 wrote:bojim se da nije, kruska mjeri pritisak a ovo konkretno mjeri nivo u karteru i poprilicno je skuplje
Gdje u Sa da odem, da to rijesim, nebitno sta je, nervira me lampica... dajte neku preporuku???
Sa_u_srcu

#22916 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sa_u_srcu »

Jedno pitanje za nekog mehanicara. Audi a3 2015 1.6 tdi zanima me gdje se nalazi broj motora, dakle broj od 6 brojeva. Sta se skida i gdje bi se trebao nalaziti da ga sto lakse nadjem. Hvala
bitanga_sa_otesa

#22917 Re: Pitamo Mehanicare ?

jedno pitanje za znalce: pukla je letva volana,e sad jel se moze zavariti? auto bi se vozio samo pravo na strejt rejsu.
Image
Image
Optimist

#22918 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Sa_u_srcu wrote:Jedno pitanje za nekog mehanicara. Audi a3 2015 1.6 tdi zanima me gdje se nalazi broj motora, dakle broj od 6 brojeva. Sta se skida i gdje bi se trebao nalaziti da ga sto lakse nadjem. Hvala
Da pogledas na stikeru u gepeku? Ili ti hoces da bas nadjes broj na samom motoru?
trambusek88

#22919 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by trambusek88 »

Audi Jaje.

Brzinomjer povremeno prestane raditi. Šta bi moglo biti?

Tj. bio je jednom nakratko krepao, pa je radio jedno vrijeme, sad opet krepao.
bitanga_sa_otesa

#22920 Re: Pitamo Mehanicare ?

trambusek88 wrote:Audi Jaje.

Brzinomjer povremeno prestane raditi. Šta bi moglo biti?

Tj. bio je jednom nakratko krepao, pa je radio jedno vrijeme, sad opet krepao.
ako je sat bez sajle provjeri na mjenjacu konektor od el.davaca impulsa.
NediM17

#22921 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Optimist wrote:
Sa_u_srcu wrote:Jedno pitanje za nekog mehanicara. Audi a3 2015 1.6 tdi zanima me gdje se nalazi broj motora, dakle broj od 6 brojeva. Sta se skida i gdje bi se trebao nalaziti da ga sto lakse nadjem. Hvala
Da pogledas na stikeru u gepeku? Ili ti hoces da bas nadjes broj na samom motoru?
Hoće čovjek da uporedi stvarno stanje sa onim što piše u papirima. :mrgreen:
Naslovnica

#22922 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote:jedno pitanje za znalce: pukla je letva volana,e sad jel se moze zavariti? auto bi se vozio samo pravo na strejt rejsu.
Image
Image
Rodjak, ako ćeš ti to samo pravo da goniš ja mislim da nema razloga za brigu.
Maraschino

#22923 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Maraschino »

bitanga_sa_otesa wrote:jedno pitanje za znalce: pukla je letva volana,e sad jel se moze zavariti? auto bi se vozio samo pravo na strejt rejsu.
Ne znam kakav si sa @muhom, taj i drvo vari a ovo tvoje lijevom rukom.
Usluga sitnica, desetka upola i mlijeko obavezno.
bitanga_sa_otesa

#22924 Re: Pitamo Mehanicare ?

Naslovnica wrote: Rodjak, ako ćeš ti to samo pravo da goniš ja mislim da nema razloga za brigu.
falavi ro dijak poyyy
Me_again

#22925 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Me_again »

Image
Image
Ja bih to sve zalio dobrim varom, koji će mu ..rac motanje volana na street race-u. Ionako je to debilni sport :mrgreen:
Post Reply