zilog wrote: ↑08/11/2024 15:47
jeza u ledja wrote: ↑08/11/2024 15:29
sinuhe wrote: ↑08/11/2024 14:47
Da, ovog lika sa 13 teza su paradirali zadnjih dana.
Ali riječ i jeste o najvećem političkom povratku što bi Orban rekao ne da se vidi sa Mjeseca već sa Marsa.
Ovo lika su ismijavali cim je donio ovu predikciju prije par mjeseci. I sad nakon izbora su komentari ako je ista dobro izaslo nakon ovoga je to da necemo vise gledati ovog debila sa njegovim "kljucevima".
Lichtman-ove prognoze i modeli su igrali, dok su vazila stara pravila. Ti modeli ne mogu funkcionisati u svijetu, gdje se osudjeni kriminalac i prevarant, pojavi u predsjednickoj utrci.
Cak je i Trump 2016. mislio da postoje neka pravila, pa je poletio da Stormy iskesira sa 130.000 dolara.
Danas bi je doveo na predizborni skup i rekao "ja sam ovo kar'o. dok mi je Melanija bila trudna..." i dobiio bi ovacije, kao i za BJ...
ultima_palabra wrote: ↑08/11/2024 15:46
jeza u ledja wrote: ↑08/11/2024 15:29
sinuhe wrote: ↑08/11/2024 14:47
Da, ovog lika sa 13 teza su paradirali zadnjih dana.
Ali riječ i jeste o najvećem političkom povratku što bi Orban rekao ne da se vidi sa Mjeseca već sa Marsa.
Ovo lika su ismijavali cim je donio ovu predikciju prije par mjeseci. I sad nakon izbora su komentari ako je ista dobro izaslo nakon ovoga je to da necemo vise gledati ovog debila sa njegovim "kljucevima".
Ne bih rekao da je debil niti da su kljucevi pogresni, jednostavno im je istekao rok trajanja. Incumbency je sada teret a ne prednost, ekonomija se ne gleda prema brojkama nego prema raspolozenju (sta god to bilo). To oko karizme nije primjenjivo jer sada mozes biti karizmatican samo jednoj polovini zemlje.
On i njegovi kljucevi su iz nekog drugog vremena.
Cijela poenta predikcija je u vezi buducnosti, ne proslosti. Isto vazi i za ankete koje prave po starim modelima. Isto vazi i za same kampanje i kako se ponasaju, kako komuniciraju sa narodom, itd. Kada vam neko predocava sta misli da ce biti, vi trazite tacnost, ne objasnjenja zasto model ne radi jer su se parametri promjenili.
A naravno promjenili su se, jer su uvijek mijenjaju.
Kad je izletilo ovo njegovo "predskazanje", ja sam prvi put cuo za njega (ili sam zaboravio), a ovo sto sam onda cuo kao komentare o njemu, me nije bas ohrabrilo da ga shvatam ozbiljno. Gledao sam cak i video gdje lik objasnjava sta i kako i zasto, ni to nije imalo smisla. Cak ni samo objasnjenje kljuceva nije imalo smisla. Zvuci ko gomila besmilica.
Vec sam ranije spominjao koje komentatore pratim (svi su politicki operativci), niko ga ozbiljno nije shvatao, cak su se nervirali sto se uopste promovise.
Tako da, ne znam ko ga je paradirao, mozda CNN, ali niko ga realno nije uzimao za ozbiljno.
Ona zena iz Iowe sto je rekla da ce eksplodirati u milion paramparcadi, nju vjerovatno sad kupe metlom sa ulica Des Moinesa. Ona se, s razlogom, uzimala mnogo ozbiljnije. No i njoj je bilo vrlo jasno da svaki model radi odlicno, dok vise ne radi.
Isto vazi i za ove anketare bajdvej sto se za vrijeme Trumpa hvale kako su najprecizniji. Cim ne bude vise Trumpa na ticketu oni ce biti way off i niko ih se vise nece sjecati, jer njihov "model" vise ne radi.