Poznato je da je USAID uvijek zainteresiran za reforme u energetskom sektoru banana drzava....imas dosta literature na tu temuLokman wrote:Ko je bio ministar prije Bajrovića? Veliki stručnjaci i energetičari Hećo i Trhulj, koji su samo krali i poskupljivali struju. Štaviše to što dolazi izvan jednog korumpiranog sistema za Bajrovića može značiti samo prednost. U okviru USAID-a ostoji poseban sektor USAID REAP koji se bavi reformom energetskog sistema BiH. Siguran sam da će Bajrović od njih dobiti svaku tehničku i stručnu pomoć, puno bolju od diletanata i korumpiranih birokrata iz našeg ministarstva energetike koji služe korupokraciji iz elektroprivrede i rudnika. Uloga ministra se svodi na politiku koja će se implementirati, a operativna razrada već postoji u vidu EU acquise kojom se reguliše enrgetika. On je sigurno intelektualac obrazovan na Zapadu, koji sebe ne bi degradirao na nivo Trhulja i sličnih. Suština je u reformama, obračunu sa monopolima i korupcijom i kretanju prema EU.rajvosa1 wrote: Na stranu lik&(ne)djelo Senada A. Ali ostaju pitanja: Da li je Reuf B. ikada bio (da ne govorim radio) u nekoj tvornici? I gdje je radio a da nije bilo NVO ubleharenje? A pitanja o rudarstvu, energetici da ostavimo za drugi put.
Demokratska fronta Željko Komšić
- volta dzontra
#22851 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
-
rajvosa1
#22852 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
A Reufova žena radi za američku NVO koja je finansirala Brkanov "projekt" nosanja napuhanih zlatnih kašika kroz grad. Znači možemo očekivati još mnogo takvih "investicija". Ne znam šta onaj Bakir više ne vidi ni prst pred okomvolta dzontra wrote:Poznato je da je USAID uvijek zainteresiran za reforme u energetskom sektoru banana drzava....imas dosta literature na tu temuLokman wrote:Ko je bio ministar prije Bajrovića? Veliki stručnjaci i energetičari Hećo i Trhulj, koji su samo krali i poskupljivali struju. Štaviše to što dolazi izvan jednog korumpiranog sistema za Bajrovića može značiti samo prednost. U okviru USAID-a ostoji poseban sektor USAID REAP koji se bavi reformom energetskog sistema BiH. Siguran sam da će Bajrović od njih dobiti svaku tehničku i stručnu pomoć, puno bolju od diletanata i korumpiranih birokrata iz našeg ministarstva energetike koji služe korupokraciji iz elektroprivrede i rudnika. Uloga ministra se svodi na politiku koja će se implementirati, a operativna razrada već postoji u vidu EU acquise kojom se reguliše enrgetika. On je sigurno intelektualac obrazovan na Zapadu, koji sebe ne bi degradirao na nivo Trhulja i sličnih. Suština je u reformama, obračunu sa monopolima i korupcijom i kretanju prema EU.rajvosa1 wrote: Na stranu lik&(ne)djelo Senada A. Ali ostaju pitanja: Da li je Reuf B. ikada bio (da ne govorim radio) u nekoj tvornici? I gdje je radio a da nije bilo NVO ubleharenje? A pitanja o rudarstvu, energetici da ostavimo za drugi put.
- Danguba
#22853 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne da se #sranom ni do potoka. 
- Lokman
#22854 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
rajvosa1 wrote: Vidi se Lagumdžijina-Komšićeva škola argumentacije. Trhulj je najbolji ministar koga je FBiH imala, a onaj ćutuk Hećo je za Reufa Nikola Tesla. Da je Reuf udomljen na nekoj drugoj poziciji, pa hajde, ali tamo gdje se traži stručnost, iskustvo... Ja ne znam da li se Željko s nama cijelo vrijeme za...va ili je ćutuk ili nema ljudi ili je sve to skupa...
Ako je Trhulj kako kažeš veliki stručnjak, a Hećo je Nikola Tesla, objasni nam koji su to rezultati na osnovu kojih to tvrdiš. Možda je tebi rezultat erupcija korupcije i nepotizma, ili što je Federacija u Trhuljevom mandatu jedina u Evropi poskupila struju za 20%...i to u najtežem trenutku za ovaj jadni i siromašni narod.
- Oligarh
#22855 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kako će mu to CIK dozvoliti? Šta je onda sa Plehom, Bjelakom, Ćudićkom? Njima se nije dozvolio, Remetiću da se dozvoli?O'zone wrote:Eo jednog iz srba u ostale i riješen problem! Ha ja!
http://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic- ... /150319127
Jel ovaj lik mandatar Vlade FBiH ozbiljan, mimo uticaja opijata kada izjavljuje ovakve stvari i da li je upoznat sa materijom?
Gdje je skrivena kamera je pitanje svih pitanja!
-
HM 2011
#22856 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Lokman wrote:rajvosa1 wrote: Vidi se Lagumdžijina-Komšićeva škola argumentacije. Trhulj je najbolji ministar koga je FBiH imala, a onaj ćutuk Hećo je za Reufa Nikola Tesla. Da je Reuf udomljen na nekoj drugoj poziciji, pa hajde, ali tamo gdje se traži stručnost, iskustvo... Ja ne znam da li se Željko s nama cijelo vrijeme za...va ili je ćutuk ili nema ljudi ili je sve to skupa...![]()
Ako je Trhulj kako kažeš veliki stručnjak, a Hećo je Nikola Tesla, objasni nam koji su to rezultati na osnovu kojih to tvrdiš. Možda je tebi rezultat erupcija korupcije i nepotizma, ili što je Federacija u Trhuljevom mandatu jedina u Evropi poskupila struju za 20%...i to u najtežem trenutku za ovaj jadni i siromašni narod.
poskupiti će struja još i više, svejedno joj je najniža cijena bila u EU,
a predpostavka je - biti će i pokušaja privatizacije el energetskog sektora za mandata.... (kako kaže onaj Bećirović - treba nam to ministarstvo da uvedemo red.......... ?)
Last edited by HM 2011 on 19/03/2015 20:20, edited 1 time in total.
-
gidra
#22857 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije Trhuljeva nadležnost poskupljenje struje. Elektroprivrede(SDP) su uz saglasnot FERK-a poskupile struju.Lokman wrote:rajvosa1 wrote: Vidi se Lagumdžijina-Komšićeva škola argumentacije. Trhulj je najbolji ministar koga je FBiH imala, a onaj ćutuk Hećo je za Reufa Nikola Tesla. Da je Reuf udomljen na nekoj drugoj poziciji, pa hajde, ali tamo gdje se traži stručnost, iskustvo... Ja ne znam da li se Željko s nama cijelo vrijeme za...va ili je ćutuk ili nema ljudi ili je sve to skupa...![]()
Ali taj potez je svakako opravdan jer je kod nas nerealno niska cijena bila. Za očekivati je i u narednih 4 godine ove nove Vlade poskupljenje za još 20%.
Hoćete ulaganja u rudnike(prežvakana tema sto puta da su naši rudnici nerentabilni i da proizvode nekvalitetan ugalj i da se ne isplati ulagati u njih), hoćete veće plate rudara, uredu ali to neko mora platiti, a to smo na kraju mi građani FBIH.
Last edited by gidra on 19/03/2015 20:18, edited 1 time in total.
-
HM 2011
#22858 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Oligarh wrote:Kako će mu to CIK dozvoliti? Šta je onda sa Plehom, Bjelakom, Ćudićkom? Njima se nije dozvolio, Remetiću da se dozvoli?O'zone wrote:Eo jednog iz srba u ostale i riješen problem! Ha ja!
Jel ovaj lik mandatar Vlade FBiH ozbiljan, mimo uticaja opijata kada izjavljuje ovakve stvari i da li je upoznat sa materijom?
Kad može Remetić mora moći i Pleho......
dobro i žestoko su ga zakomplikovali....
jedino rješenje je dajte mandat nekome drugome......
-
HM 2011
#22859 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
NIje nerealna bila, bila je itekako realna (niska taman onoliko koliko i plate), svako poskupljenje koje nije praćeno rastom plaća je nerealno.... al eto...gidra wrote:Nije Trhuljeva nadležnost poskupljenje struje. Elektroprivrede(SDP) su uz saglasnot FERK-a poskupile struju.Lokman wrote:rajvosa1 wrote: Vidi se Lagumdžijina-Komšićeva škola argumentacije. Trhulj je najbolji ministar koga je FBiH imala, a onaj ćutuk Hećo je za Reufa Nikola Tesla. Da je Reuf udomljen na nekoj drugoj poziciji, pa hajde, ali tamo gdje se traži stručnost, iskustvo... Ja ne znam da li se Željko s nama cijelo vrijeme za...va ili je ćutuk ili nema ljudi ili je sve to skupa...![]()
Ali taj potez je svakako opravdan jer je kod nas nerealno niska cijena bila. Za očekivati je i u narednih 4 godine ove nove Vlade poskupljenje za još 20%.
Hoćete ulaganja u rudnike(prežvakana tema sto puta da su naši rudnici nerentabilni i da prizvode nevalitetan ugalj i da se ne isplati ulagati u njih), hoćete veće plate rudara, uredu ali to neko mora platiti, a to smo na kraju mi građani FBIH.
Usput interesuje me jel i taj FERK dioničko društvo ?
-
gidra
#22860 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
jeste itekako nerealna.HM 2011 wrote:NIje nerealna bila, bila je itekako realna (niska taman onoliko koliko i plate), svako poskupljenje koje nije praćeno rastom plaća je nerealno.... al eto...gidra wrote:Nije Trhuljeva nadležnost poskupljenje struje. Elektroprivrede(SDP) su uz saglasnot FERK-a poskupile struju.Lokman wrote:![]()
Hoćete ulaganja u rudnike(prežvakana tema sto puta da su naši rudnici nerentabilni i da prizvode nevalitetan ugalj i da se ne isplati ulagati u njih), hoćete veće plate rudara, uredu ali to neko mora platiti, a to smo na kraju mi građani FBIH.
Nije elektroprivreda kriva što su kod nas niske plate, cijena ulaznih sirovina za proizvodnju struje su slične kod nas i u nekoj TE u Njemačkoj.
Čak Njemci koriste jeftiniji i kvalitetniji ugalj od EPBIH, a struju prodaju po puno većoj cijeni.
Da EPBIH živi na računu TE Tuzla i Kakanj gubici bi bili i stotine miliona svake godine. Sreća je što imamo tih par HE na Neretvi koji nekako i pokriju taj minus.
-
HM 2011
#22861 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
gidra wrote:jeste itekako nerealna.HM 2011 wrote:NIje nerealna bila, bila je itekako realna (niska taman onoliko koliko i plate), svako poskupljenje koje nije praćeno rastom plaća je nerealno.... al eto...gidra wrote:
Nije Trhuljeva nadležnost poskupljenje struje. Elektroprivrede(SDP) su uz saglasnot FERK-a poskupile struju.
Nije elektroprivreda kriva što su kod nas niske plate, cijena ulaznih sirovina za proizvodnju struje su slične kod nas i u nekoj TE u Njemačkoj.
Čak Njemci koriste jeftiniji i kvalitetniji ugalj od EPBIH, a struju prodaju po puno većoj cijeni.
Da EPBIH živi na računu TE Tuzla i Kakanj gubici bi bili i stotine miliona svake godine. Sreća je što imamo tih par HE na Neretvi koji nekako i pokriju taj minus.
Hajdemo redom:
EP d.d. je u većinskom vlasništvu Federacije BiH - tj. države - check.
Vlada Federacije donjela odluku o povećanu cijena - check
FERK - vladina agencija (institucija sa javnim ovlaštenjima) potvrdila odluku - check
to je bio tok - slažeš se....
Struja se prodaje pocijeni od npr 500 EUR po MWH i izvozi iz BiH - check
Struja se uvozi u BiH od strane kompanija u većinskom vlasništvu države u tom trenutku po cijeni od 900 EUR po MWH - check
Šta je tu realno u povećanju struje građanstvu pročitaj u sljedećim redovima:
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/589 ... minij.html
Prije ravno godinu dana na stranicama Slobodne Bosne dokumentirali smo skandalozni aranžman s preprodajom struje Elektroprivrede BiH posredstvom beogradske firme Rudnap u vlasništvu Vojina Lazarevića. Sav raspoloživi višak struje u 2012. godini vrijedan oko 160 miliona KM sarajevska Elektroprivreda prodala je beogradskom Rudnapu a desetak dana kasnije, struju kupljenu u Sarajevu, Lazarević je „izvezao“ u Mostar i prodao je tamošnjoj Elektroprivredi HZHB. Na ovom poslu, bez marke uloženog kapitala, Lazarević je zgrnuo golemu proviziju koja se mjeri desetinama miliona KM.
Ako ćemo o realnosti - Toliko o realnosti.
Napomena: pošto o cijenama struje ne znam puno, a sumnjam da i novi ministar zna više, što sad nije toliko niti bitno, omjer cijena od 500 i 900 uzmi kao grešku, jer se navodno radi o omjeru od 32-36 EUR/mWh...... Iako sam negdje čitao o tim kupovinama po 500 a prodaji po 900 samo pojma nemam gdje....
http://www.vecernji.ba/jeftinija-struja ... jeh-925835
Last edited by HM 2011 on 19/03/2015 22:17, edited 2 times in total.
- Lokman
#22862 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
FERK je kvazi nezavisna institucija koja je potpuno pod kontrolom vlade, baš kao i elektroprivreda koja se bez saglasnosti Trhulja ne bi ni usudila da traži poskupljenje. Trhulj je neznalica i kriminalac baš kao i ostali članovi Nikšićeve vlade, ali još i gore jer je njegov mentor i nalogodavac Bakir Alispahić koji kontroliše najopasniju kriminalnu i korupcijsku hobotnicu u historiji Bosne, koja ovu državu pljačka zadnjih dvadeset godina i koja svoje krakove ima u policiji, sudu, javnim preduzećima i medijima, povezana je i sa međunarodnim terorizmom, zbog čega je njen šef Bakir Alispahić na crnoj američkoj listi...gidra wrote: Nije Trhuljeva nadležnost poskupljenje struje. Elektroprivrede(SDP) su uz saglasnot FERK-a poskupile struju.
Hoćete ulaganja u rudnike(prežvakana tema sto puta da su naši rudnici nerentabilni i da proizvode nekvalitetan ugalj i da se ne isplati ulagati u njih), hoćete veće plate rudara, uredu ali to neko mora platiti, a to smo na kraju mi građani FBIH.
-
HM 2011
#22863 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vlada Fedaracije a ne Trhulj....Lokman wrote:FERK je kvazi nezavisna institucija koja je potpuno pod kontrolom vlade, baš kao i elektroprivreda koja se bez saglasnosti Trhulja ne bi ni usudila da traži poskupljenje. Trhulj je neznalica i kriminalac baš kao i ostali članovi Nikšićeve vlade, ali još i gore jer je njegov mentor i nalogodavac Bakir Alispahić koji kontroliše najopasniju kriminalnu i korupcijsku hobotnicu u historiji Bosne, koja ovu državu pljačka zadnjih dvadeset godina i koja svoje krakove ima u policiji, sudu, javnim preduzećima i medijima, povezana je i sa međunarodnim terorizmom, zbog čega je njen šef Bakir Alispahić na crnoj američkoj listi...gidra wrote: Nije Trhuljeva nadležnost poskupljenje struje. Elektroprivrede(SDP) su uz saglasnot FERK-a poskupile struju.
-
VjecitiStudent
#22864 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
CIK u ovoj oblasti ima ovlasti samo kad su u pitanju izabrani dužnosnici.Oligarh wrote:Kako će mu to CIK dozvoliti? Šta je onda sa Plehom, Bjelakom, Ćudićkom? Njima se nije dozvolio, Remetiću da se dozvoli?O'zone wrote:Eo jednog iz srba u ostale i riješen problem! Ha ja!
Za imenovane je, pretpostavljam, siva zona u pitanju.
- kamen spoticanja
#22865 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije bas za teme o df-u al ne znam dje bi drugo
Kaze maloprije naka keva, predsjednica sindikata necega u tuzli menscini
"Porucujemo medjunarodnim institucijama da necemo biti plodno tlo za jeftinu radnu snagu"
:lol
:
Kaze maloprije naka keva, predsjednica sindikata necega u tuzli menscini
"Porucujemo medjunarodnim institucijama da necemo biti plodno tlo za jeftinu radnu snagu"
-
gidra
#22866 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vlada Federacije ali po zahtjevu ElektroprivredaHM 2011 wrote:Vlada Fedaracije a ne Trhulj....Lokman wrote:FERK je kvazi nezavisna institucija koja je potpuno pod kontrolom vlade, baš kao i elektroprivreda koja se bez saglasnosti Trhulja ne bi ni usudila da traži poskupljenje. Trhulj je neznalica i kriminalac baš kao i ostali članovi Nikšićeve vlade, ali još i gore jer je njegov mentor i nalogodavac Bakir Alispahić koji kontroliše najopasniju kriminalnu i korupcijsku hobotnicu u historiji Bosne, koja ovu državu pljačka zadnjih dvadeset godina i koja svoje krakove ima u policiji, sudu, javnim preduzećima i medijima, povezana je i sa međunarodnim terorizmom, zbog čega je njen šef Bakir Alispahić na crnoj američkoj listi...gidra wrote: Nije Trhuljeva nadležnost poskupljenje struje. Elektroprivrede(SDP) su uz saglasnot FERK-a poskupile struju.
Al' haj nije ni bitno koliko je bitno to da nama valja ulupati u narednom periodu par milijardi u elektroenergetski sektor da bi ostali koliko toliko ee neovisni. A odakle nam pare? Znači kredit. Kako kredit servisirati kad nemamo novca (Očekivana dobit EPBIH ove godine je oko 3 miliona KM), nego ponovnim povećanjem cijena.
Obzirom da će naredni period biti obilježen reorganizacijom elektroprivreda tj. izvlačenjem distribucija iz istih, ulaganja u proizvodnju, otvaranje tržišta, nama ja ne čelu ovog ministarstva trebao neki dokazani "energetičar" a ne Reuf.
Ali treba razumjeti čovjeka uložio je puno u DF i to treba nekako vratiti a u narednom periodu od 4 godine, samo kroz ulaganja u ovaj sektor i prihode elektroprivreda će se okrenuti 5-6 milijardi...
-
HM 2011
#22867 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
gidra wrote:Vlada Federacije ali po zahtjevu ElektroprivredaHM 2011 wrote:Vlada Fedaracije a ne Trhulj....Lokman wrote:
FERK je kvazi nezavisna institucija koja je potpuno pod kontrolom vlade, baš kao i elektroprivreda koja se bez saglasnosti Trhulja ne bi ni usudila da traži poskupljenje. Trhulj je neznalica i kriminalac baš kao i ostali članovi Nikšićeve vlade, ali još i gore jer je njegov mentor i nalogodavac Bakir Alispahić koji kontroliše najopasniju kriminalnu i korupcijsku hobotnicu u historiji Bosne, koja ovu državu pljačka zadnjih dvadeset godina i koja svoje krakove ima u policiji, sudu, javnim preduzećima i medijima, povezana je i sa međunarodnim terorizmom, zbog čega je njen šef Bakir Alispahić na crnoj američkoj listi.... Tu je najmanja krivica Trhulja.
Al' haj nije ni bitno koliko je bitno to da nama valja ulupati u narednom periodu par milijardi u elektroenergetski sektor da bi ostali koliko toliko ee neovisni. A odakle nam pare? Znači kredit. Kako kredit servisirati kad nemamo novca (Očekivana dobit EPBIH ove godine je oko 3 miliona KM), nego ponovnim povećanjem cijena.
Obzirom da će naredni period biti obilježen reorganizacijom elektroprivreda tj. izvlačenjem distribucija iz istih, ulaganja u proizvodnju, otvaranje tržišta, nama ja ne čelu ovog ministarstva trebao neki dokazani "energetičar" a ne Reuf.
Ali treba razumjeti čovjeka uložio je puno u DF i to treba nekako vratiti a u narednom periodu od 4 godine, samo kroz ulaganja u ovaj sektor i prihode elektroprivreda će se okrenuti 5-6 milijardi...
Nek ne kradu i biće dobit barem 30 miliona...... to je poenta koju ja zastupam..... povećanje cijene da bi neko mogao zavrtat i luksuzirat se ? To ne bi smjelo dolaziti u obzir....
Imaš problem - finansijski - pa prijatelju dragi nemoj ručat u elitnim restoranima svaki dan - ručaj barem svaki drugi, svedi na jednom mjesečno..... naruči krompiruše ko normalan svijet za ručak....
a ne zapelo je, mi bi i dalje srali i krali, al ćemo cijene generalnoj populaciji da povećamo i privredi da im dohakamo - tu ni A.Dž.Š. ne pomaže.....
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22868 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ma daj, reci da ni ti ne vjerujes u ovu pricu. Struja poskupljuje zbog enormnog zaposljavanja u EP, kao i zbog muljanja sa tenderima. Manjak para koji nastane namaknu poskupljenjem.gidra wrote: Nije Trhuljeva nadležnost poskupljenje struje. Elektroprivrede(SDP) su uz saglasnot FERK-a poskupile struju.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#22869 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
jel se Željko oglasio poovodom svega da podijeli sU nama svoja osjećanja?
Da se morebit jope ne osječa ko kompletan idiot...il je nadgradio tu poziciju?
Da se morebit jope ne osječa ko kompletan idiot...il je nadgradio tu poziciju?
-
StupskaBitanga
#22870 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ovaj Milan D. izuzetno kulturan na novpu totalno osvježenje 
- Better Man
#22871 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Onaj ko misli da su se preračunali oko sastava Vlade i nacionalnosti ministara, taj je naivan. Sve su ovo oni znali i ovo je smišljeno i namjerno urađeno. J...š Vladu gdje se gleda prvo nacionalnost,a ne stručnost i sposobnost. Ova Vlada se neće proslaviti i biće tu dosta opstrukcija, svađa itd. Naime, šta god DF-u ne bude pravo, oni će opstruirati, odnosno prijetiće napuštanjem Vlade i koalicije. To se moglo vidjeti prilikom pregovora o formiranju Vlade. Najavljivati promjene,a praviti vlast s onima koji su doveli zemlju u ovakvo stanje može samo lud čovjek. Ko misli da će SDA i HDZ hapsiti svoje ljude, taj se grdno vara. Evo Čović najvaljue da će prvi zadatak nove Federalne Vlade biti smjena svih direktora i postavljanja vršioca dužnosti i najavljuje da treba mjenjati Zakon o državnoj službi u smislu da može dovoditi i postavljati podobne. To znači da kad odlazi Vlada sa njom odlaze i državni službenici u ministarstvima i nova Vlada dovodi svoje ljude. Nema ovdje promjena sve dok se SDA i HDZ trajno ne pošalju u opoziciju i ne pohapse svi njihovi kriminalni kadrovi.
- Mister Yes
#22872 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Tačno. Sva je priča oko toga da ako DF ima sva 3 Srbina onda se nijedna odluka vlade ne može donjeti bez njihove saglasnosti. Ni ja to nisam u startu skontao ali sada je jasno da je to suština ove priče.Helena2014 wrote:Ustav Federacije BiH precizira da Vlada FBiH ima osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpske ministarske pozicije, s tim što se iz kvote najbrojnijeg naroda može izuzeti jedna pozicija i dati pripadnicima iz reda ostalih.
Tokom političkih pregovora Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića kada su se svi odrekli nekih svojih zahtjeva, postignuto je kompromisno rješenje da SDA da šest bošnjačkih ministara ( plus premijer Bošnjak), DF tri srpska i jednog bošnjačkog, dok je HDZ preuzeo na sebe da od šest pripadajućih ministarskih mjesta na pet budu imenovani kadrovi iz reda hrvatskog naroda, a jedan iz reda ostalih.
Međutim, na današnjoj sjednici HDZ-ova za ministrica kulture i sporta Zora Dujmović insistirala je, da se izjasni kao Srpkinja, a ne iz reda ostalih
Dakle, iz HDZa namjerno su podmetnuli ministricu iz reda srpskog naroda da bi time u budućnosti omogućili preglasavanje ministara iz DF-a u Vladi FBiH.
Ali to opet ne opravdava DF. Trebali su odmah reagovati kada su vidjeli da je HDZ imenovao jednu Srpkinju.
-
StupskaBitanga
#22873 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
iHDZ najavljuje hitnu odluku o poništenju revizije boraca i vraćanje na stanje iz 2011. što će finnsiranje dovesti u kolapsBetter Man wrote:Onaj ko misli da su se preračunali oko sastava Vlade i nacionalnosti ministara, taj je naivan. Sve su ovo oni znali i ovo je smišljeno i namjerno urađeno. J...š Vladu gdje se gleda prvo nacionalnost,a ne stručnost i sposobnost. Ova Vlada se neće proslaviti i biće tu dosta opstrukcija, svađa itd. Naime, šta god DF-u ne bude pravo, oni će opstruirati, odnosno prijetiće napuštanjem Vlade i koalicije. To se moglo vidjeti prilikom pregovora o formiranju Vlade. Najavljivati promjene,a praviti vlast s onima koji su doveli zemlju u ovakvo stanje može samo lud čovjek. Ko misli da će SDA i HDZ hapsiti svoje ljude, taj se grdno vara. Evo Čović najvaljue da će prvi zadatak nove Federalne Vlade biti smjena svih direktora i postavljanja vršioca dužnosti i najavljuje da treba mjenjati Zakon o državnoj službi u smislu da može dovoditi i postavljati podobne. To znači da kad odlazi Vlada sa njom odlaze i državni službenici u ministarstvima i nova Vlada dovodi svoje ljude. Nema ovdje promjena sve dok se SDA i HDZ trajno ne pošalju u opoziciju i ne pohapse svi njihovi kriminalni kadrovi.
- volta dzontra
#22874 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
De molim te koji je to zakon-dokument koji propisuje da se odluka vlade moze donijeti bez 3 Srbina, x Hrvata, y Bosnjaka....Mister Yes wrote:Tačno. Sva je priča oko toga da ako DF ima sva 3 Srbina onda se nijedna odluka vlade ne može donjeti bez njihove saglasnosti. Ni ja to nisam u startu skontao ali sada je jasno da je to suština ove priče.Helena2014 wrote:Ustav Federacije BiH precizira da Vlada FBiH ima osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpske ministarske pozicije, s tim što se iz kvote najbrojnijeg naroda može izuzeti jedna pozicija i dati pripadnicima iz reda ostalih.
Tokom političkih pregovora Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića kada su se svi odrekli nekih svojih zahtjeva, postignuto je kompromisno rješenje da SDA da šest bošnjačkih ministara ( plus premijer Bošnjak), DF tri srpska i jednog bošnjačkog, dok je HDZ preuzeo na sebe da od šest pripadajućih ministarskih mjesta na pet budu imenovani kadrovi iz reda hrvatskog naroda, a jedan iz reda ostalih.
Međutim, na današnjoj sjednici HDZ-ova za ministrica kulture i sporta Zora Dujmović insistirala je, da se izjasni kao Srpkinja, a ne iz reda ostalih
Dakle, iz HDZa namjerno su podmetnuli ministricu iz reda srpskog naroda da bi time u budućnosti omogućili preglasavanje ministara iz DF-a u Vladi FBiH.
Ali to opet ne opravdava DF. Trebali su odmah reagovati kada su vidjeli da je HDZ imenovao jednu Srpkinju.
- Better Man
#22875 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
To im se ne smije dozvoliti, ali kad vidim kao su im dali 6 ministarstava, mislim da će i to podržati. Sreća pa ne dobiše ministarstvo boraca.StupskaBitanga wrote:iHDZ najavljuje hitnu odluku o poništenju revizije boraca i vraćanje na stanje iz 2011. što će finnsiranje dovesti u kolapsBetter Man wrote:Onaj ko misli da su se preračunali oko sastava Vlade i nacionalnosti ministara, taj je naivan. Sve su ovo oni znali i ovo je smišljeno i namjerno urađeno. J...š Vladu gdje se gleda prvo nacionalnost,a ne stručnost i sposobnost. Ova Vlada se neće proslaviti i biće tu dosta opstrukcija, svađa itd. Naime, šta god DF-u ne bude pravo, oni će opstruirati, odnosno prijetiće napuštanjem Vlade i koalicije. To se moglo vidjeti prilikom pregovora o formiranju Vlade. Najavljivati promjene,a praviti vlast s onima koji su doveli zemlju u ovakvo stanje može samo lud čovjek. Ko misli da će SDA i HDZ hapsiti svoje ljude, taj se grdno vara. Evo Čović najvaljue da će prvi zadatak nove Federalne Vlade biti smjena svih direktora i postavljanja vršioca dužnosti i najavljuje da treba mjenjati Zakon o državnoj službi u smislu da može dovoditi i postavljati podobne. To znači da kad odlazi Vlada sa njom odlaze i državni službenici u ministarstvima i nova Vlada dovodi svoje ljude. Nema ovdje promjena sve dok se SDA i HDZ trajno ne pošalju u opoziciju i ne pohapse svi njihovi kriminalni kadrovi.