Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Banksy

#22826 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
Ja koliko znam politika je pragmatizam i umjetnost mogućeg. Ideali, pogled u bolji svijet i sretniju budućnost to se ostavlja ljudima o kojima čitamo u knjigama i baladama jer su za te ideale dali živote. Ili rijetkim ljudima koji u evoluirali iz političara u državnike. Političari rade ono šta im donosi korist.
...
Ja bih tvoj post malo pretumbala, pa rekla da to što su oni većinom pragmatici koji rade ono što im donosi korist, ne znači da mi moramo prestati vjerovati u knjige o boljoj i sretnijoj budućnosti i idealima za koje su se davali životi. Vjerujem da su se i u doba tih velikih ideala vodile slične pesimistične rasprave. Nekad je jedan čovjek dovoljan. Ko bi rekao da će poslije onakvog Ratzingera doći ovakav Bergoglio. Ko zna šta nosi sutra.

U vezi teme, mislim da bi zajednički nastup ''ljevice'' donio veliku štetu NS-u koja se - istina, više tuđim greškama nego svojim zaslugama - izborila za status posljednje koliko-toliko nekompromitirane lijeve, građanske stranke. Onako kako ja to vidim, zajednički izalazak na izbore, pogotovo one lokalne gdje NS ima veću snagu, bio bi jako pogrešan potez.
Banksy

#22827 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

klavirdžija wrote:
Banksy wrote:
REDITELJ A ČOBAN Hrvatski kolumnisti raskrinkali 'lažnog Valtera' sarajevskog teatra
Autor: Gloria Lujanović, P o s k o k.info
http://thebosniatimes.ba/clanak/1595
Ono kad te društvo s Poskoka nazove čobanom ... :-)
Odličan članak, i ovaj poskok (odavno ne odaoh tamo, ali bih možda trebao) se izgleda polako civilizuje. Kako se čini, puno brže od svojih sarajevskih "kolega".
Članak je smeće, a Poskok je pravo mjesto za objavu takvog smeća.
klavirdžija

#22828 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klavirdžija »

Nema šta, jako argumentovano.
starisalko

#22829 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Ja koliko znam politika je pragmatizam i umjetnost mogućeg. Ideali, pogled u bolji svijet i sretniju budućnost to se ostavlja ljudima o kojima čitamo u knjigama i baladama jer su za te ideale dali živote. Ili rijetkim ljudima koji u evoluirali iz političara u državnike. Političari rade ono šta im donosi korist.
...
Ja bih tvoj post malo pretumbala, pa rekla da to što su oni većinom pragmatici koji rade ono što im donosi korist, ne znači da mi moramo prestati vjerovati u knjige o boljoj i sretnijoj budućnosti i idealima za koje su se davali životi. Vjerujem da su se i u doba tih velikih ideala vodile slične pesimistične rasprave. Nekad je jedan čovjek dovoljan. Ko bi rekao da će poslije onakvog Ratzingera doći ovakav Bergoglio. Ko zna šta nosi sutra.

U vezi teme, mislim da bi zajednički nastup ''ljevice'' donio veliku štetu NS-u koja se - istina, više tuđim greškama nego svojim zaslugama - izborila za status posljednje koliko-toliko nekompromitirane lijeve, građanske stranke. Onako kako ja to vidim, zajednički izalazak na izbore, pogotovo one lokalne gdje NS ima veću snagu, bio bi jako pogrešan potez.
Slazem se.Vjerovatno bi izgubili dobar dio glasaca
Hakiz

#22830 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
...

Nisam ja rekao da mi prestanemo sanjati o boljoj budućnosti. Ono šta trebamo prestati je očekivati da će političari i stranke donijeti bolju budućnost, dakle prestati od njih to očekivati.

Meni nije jasno, i nikada neće biti, kako liberalna stranka može biti ljevica? Ljevica znači da država ima veliku kontrolu nad i ekonomskim i ostalim društvenim dešavanjima, a liberalizam znači, pa liberalizam, slobodu, što je moguće manju kontrolu.
Better Man

#22831 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Better Man »

SVITOLINA wrote:Gospodine Peđa, danas se navršava osma godišnjica smrti Tošeta Proeskog. Vjerovatno ste upoznati sa brojnim peticijama kojima su njegovi fanovi tražili ulicu ili trg koji će se zvati po njemu, a koje su pokazat će se bile neuspješne. Ovim putem vas molim da nam izađete u susret i pomognete nam da ova najveća balkanska zvijezda dobije svoju ulicu ili trg u Sarajevu. Molim vas i puno vam hvala što ste jedini političar u BIH do kojeg obični ljudi mogu doći. Hvala vam unaprijed, pozdrav!

http://www.klix.ba/vijesti/bih/uzaludni ... /150512065
Podržavam peticiju, ali smatram da bi bilo sramota za grad Sarajevo da Toše dobije ulicu ili trg u Sarajevu prije jednog i neponovljivog Milana Mladenovića. Ako iko od istaknutih umjetnika koji nisu više živi treba da dobije ulicu ili trg u Sarajevu, to je Milan Mladenović i to ne negdje na periferiji, već u strogom centru Sarajeva. Treba da idemo redom.
Last edited by Better Man on 18/10/2015 18:46, edited 1 time in total.
Better Man

#22832 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Better Man »

Banksy wrote:
Članak je smeće, a Poskok je pravo mjesto za objavu takvog smeća.
Smeće kakvo mogu napisati samo teški fašisti koji sigurno slave Hitlera i slične i treba ih ignorisati. Dino Mustafić je najbolji pozorišni reditelj ne samo u BiH, već možda u čitavoj ex Yu. Svaka čast Danisu na oskaru, Jasmili na Zlatnom medvjedu, ali Dino Mustafić je snimio ubjedljivo naš najbolji poslijeratni fim Remake.
klavirdžija

#22833 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klavirdžija »

Fakat je šega koliko ova nazovi diskusija odlično ilustruje upravo ono o čemu članak i govori.

Q.E.D., što bi rekli lat..., ovaj, ustaše.
General War

#22834 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by General War »

Pedja Kojovic wrote:Da ovakvo stanje ne traje već 20 godina nazvao bih je kriznom, ali se ustvari radi o situaciji koja je jedina moguća posljedica dominantnih političkih ideologija i njihovog shvatanja države, odnosa vlasti prema državi i građanima, kaže na početku razgovora za novinsku agenciju Patria predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.
- Nacionalizam, valjda je to sad svima jasno, je posljednji stadij komunizma. I jedna i druga ideologija teže uspostavi političkog monopola u ime nekog kolektiviteta, a na račun individualnih građanskih prava i sloboda. Jedni to traže u ime proleterijata, a drugi u ime etničke grupe.

Jedino u takvom stanju permanentne krize je moguće osiromašiti zemlju i njene građane, a dobiti najviše glasova na izborima. Zato sam skeptik da će oni kojima je sadašnji sistem omogućio takve fantastične političke karijere i lično materijalno bogaćenje mijenjati taj za evropski sistem u kojem to ne samo da nije moguće, nego se za takvo ponašanje snose pravne i zatvorske sankcije.

PATRIA: Krajem septembra nakon pet godina susreli su se lideri SBB-a i SDA, najavivši nakon toga da je uspostavljeno bošnjačko jedinstvo. Slažete li se sa tom konstatacijom? Ukoliko ne slažete, kako se to može onda postići bošnjačko jedinstvo, obzirom na rascjepkanost stranaka sa većinski bošnjačkim glasačima?

KOJOVIĆ: SDA je još prije 25 godina izašla sa tezom kojom je Bosnu i Hercegovinu, iz građanske države pretvorila u državu konstitutivnih naroda. Njihova ideja tada je bila da će u BiH postojati tri stranke, bošnjačka, hrvatska i srpska koje će vladati u ime etničkih grupa koje navodno predstavljaju. Upravo takav pristup konceptu predstavničke demokratije nam je donio sve ono što nam se dogodilo od prvih demokratskih izbora do danas.

Bilo bi poražavajuće da se nakon tolike količine tragedije – a ne mislim samo na rat nego i na ratnu i poratnu pljačku državne, javne imovine i novca, te na siromaštvo i besperspektivnost – vratimo na tu tragičnu polaznu tačku u historiji nezavisne BiH. To što se u medijskim analizama naziva političko rascjepkavanje etničkih grupa – ja vidim kao spas, kao nadu za konačni bijeg iz zamke etnodemokratije, sistema rigidnih etničkih kvota, u koju su nas gurnule nacionalističke stranke i koju je Dejtonski ustav, nažalost, pravno normirao. Nadam se da će se taj trend cjepkanja etničkih grupa po političkim preferencama građana i građanki nastaviti i to još brže, te da će etničke elite izgubiti legitimitet.

Ukoliko se to pak ne desi i ukoliko se izbori svedu na etničko prebrojavanje bez ikakvog ideološkog, političkog, diferenciranja unutar etničkih grupa – to će biti kraj onakve BiH kakvu mi želimo stvoriti, a bojim se i kraj BiH uopšte. Mi već 20 godina živimo u diktaturi tzv. konstitutivnih naroda i takav trend, koji je vidljiv i golim okom, jasno ukazuje da on vodi daljnoj dezintegraciji našeg društva po etničkim osnovama. Politička homogenizacija bazirana na etničkoj pripadnosti zahtijeva teritorijalno razgraničenje i vodi stvaranju de facto državne zajednice na području BiH. Teško je zamisliti scenarij u kojoj bi takva državna zajednica izbjegla sudbinu Jugoslavije.

PATRIA: DF i SDP najavili su ujedinjenje ljevice, te zajednički izlazak na Lokalne izbore 2018. godine. Da li je možda i Naša stranka na fonu ujedinjenja sa ove dvije stranke, mislim na zajednički nastup na izborima?

KOJOVIĆ: Ujedinjenje ljevice – ma šta god pojam ljevica danas zaista značio na našim prostorima – interna je stvar SDP-a i DF-a. Moja pretpostavka je da ujedinjenje dvije partije koje su do jučer bile jedna partija nije problematično. Naravno, za takvo nešto je potrebno prevazići lične animozitete i sve ono što su jedni o drugima javno govorili u posljednjih par godina, ali na kraju krajeva, najnovije “pomirenje” SDA i SBB je uspostavilo novi, viši, standard političke hipokrizije.

Ukoliko ta ujedinjena ljevica ima interes za zajednički nastup na narednim izborima sa Našom strankom onda u razgovore treba krenuti što prije, jer su programi i proklamacije i ono što smo vidjeli u praksi od ovih partija u posljednje vrijeme kontradiktorni, te moramo vidjeti u kakvu BiH oni vjeruju, za kakvu će se zalagati i kako će se to konkretno manifestovati u akcionim planovima u opštinama.

PATRIA: Ministarstvo pravde i uprave stopiralo je upućivanje Nacrta zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika i savjetnika u Kantonu Sarajevo. Ako je na Vladi jednoglasno usvojen Nacrt, kako to da odjednom Ministarstvo pravde ga stopira? Kome nije u interesu da bude usvojeno ovo zakonsko rješenje?

KOJOVIĆ: Možda je usvojen jednoglasno od onih koji su u momentu glasanja bili prisutni na sjednici Vlade. Među onima koji treba da donesu ovaj zakon mnogo je više onih kojima on ne odgovara i koji bi voljeli da ne bude usvojen i implementiran. Nadam se također da javnost može prepoznati da se status quo u borbi, tačnije u neborbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, brani kvazipravnim argumentima i drugim diskretnim strategijama.

Pa, mislite li da je slučajno to što je od svih zakona koji su se našli na Federalnom parlamentu u prošlom mandatu jedino ZASKOK (Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala) usvojen u oba doma, objavljen u Službenim novinama da bi se onda donijela odluka o njegovom neimplementiranju. Ja za takvo nešto nikad nisam čuo u normalnim zemljama: da država donese zakon i onda donese odluku da ga neće implementirati. Jeste li vi?

PATRIA: Naša stranka ne djeluje nešto posebno u manjem bh. entitetu. Često se ne oglašavate po pitanju napada na povratnike, niste nešto posebno glasni oko osporavanja naziva bosanskog jezika u RS. Zbog čega šutnja, ako vas građani doživljavaju kao stranku koja je državotvorna?

KOJOVIĆ: Sve probosanske stranke u RS-u djeluju na nivou nevladinih organizacija. Njihova politička moć se svodi na saopštenja, a jedine koje imaju neki stepen zastupljenosti među povratnicima, svojim radom u Federaciji nisu pokazali da imaju drugačiji tretman prema onima koji su brojno manjinski tamo gdje oni imaju vlast. Vi nemate snažan DF, a više ni SDP, uprkos dugogodišnjem djelovanju tamo, ogromnim sredstvima kojima raspolažu o pozicijama u vlasti koje su aktivistima mogle ponuditi.

To je rezultat mnogo faktora pa i činjenice da je demokratska atmosfera u RS-u još uvijek u fazi u kojoj se politički vicevi pričaju šapatom, jer se ljudi boje da bi iznošenje drugačijeg mišljenja imalo posljedice po njihovu materijalnu pa i životnu egzistenciju nad kojima vladajuće partije imaju potpunu kontrolu.
Ponovo smo nedavno formirali odbor u Banja Luci i odlučni smo da podižemo organizaciju Naše stranke u RS-u. Ovaj put smo se okrenuli mlađim ljudima koji, moram to naglasiti, pokazuju izuzetnu hrabrost u iskazivanju svojih političkih stavova i želju za rad u Našoj stranci.

Iskreno, kada pričam sa njima, pitam ih kako su se uspjeli oduprijeti agresivnoj ratnohuškačkoj propagandi SNSD-a i medija pod njihovom kontrolom. U RS-u je – da se vratim na vaše prvo pitanje – na sreću, u toku proces intenzivne ideološke profilacije i on će, nadam se, uskoro rezultirati time što će separatistička retorika Dodika dobiti ozbiljnu opoziciju; i to baš u RS-u.

Također, ne bih se složio da nismo reagovali na probleme povratnika. Upravo Dennis Gratz je pokrenuo pitanje sistemskog rješavanja diskriminacije u obrazovanju, jedini je dao racionalna polazišta za problem bosanskog jezika, a da pritom nije koristio ispraznu patriotsko nacionalističku retoriku koja ne vodi i ne služi ničemu osim predizbornom busanju u prsa.

Ulazak u vlast

PATRIA: Da li je do sada iko od stranka koje su u vlasti pregovarao sa Vama oko eventualnog ulaska, podrške. Razgovarali su i sa ostalim “malim” strankama?

KOJOVIĆ: Mi smo svoj stav o SDA, HDZ BiH i drugim nacionalističkim partijama toliko puta i toliko jasno iznijeli da je valjda svima, pa i njima jasno, da bi razgovori bili gubljenje vremena. Njihova politika, po našem mišljenju, nije ništa drugo do nastavak rata drugim sredstvima. Mi se borimo da BiH postane građanska država, odnosno, da bude organizovana poput svih funkcionalnih evropskih predstavničkih demokratija.

SDA je najodgovornija za problem vodosnabdijevanja

PATRIA: Problem vodosnabdijevanja grada Sarajeva gorući je (iako gorućih još ima itekako). Ko je po Vama najodgovorniji za stanje u JKP ViK, ali i ostalim komunalnim preduzećima. Imali smo prilike vidjeti da su plate direktora enormne u tim prduzećima, da nema kontrole, a vlasnik je Skupština KS.

KOJOVIĆ: Najviše je odgovoran onaj ko je imao najviše vlasti u KS u posljednjih 20 godina. SDA, to sam često govorio. Nije politička partija u smislu teorijske definicije koju možete pronaći po knjigama ili kada taj pojam upišete na internetu. Ja je doživljavam, koliko god to zvučalo čudno, više kao jednu interesno-vjersku organizaciju čiji članovi, osim na ličnom bogaćenju, paralelno rade na uspostavi zakonskog i sudskog sistema koji će ih abolirati za nezakonitosti koje su počinili u proteklih 20 i više godina.

Neki su u SDA zbog 150 maraka mjesečno; neki, jer misle da jedino tako mogu sačuvati posao, neki jer im učešće njihove partije u vlasti omogućava milionske poslove. A neki su tu opet zato što misle da mogu borbom, iznutra, od tog udruženog kriminalnog poduhvata napraviti političku partiju. U svakom slučaju, da se vratim na vaše pitanje, stanje u KS, pa naravno i stanje sa vodosnabdijevanjem, najviše je njihova zasluga.

Referendum nije bezazlena priča

PATRIA: Referendum u RS nije nimalo bezazlena priča. Kakav je Vaš stav kada je riječ o referendumu?

KOJOVIĆ: Naravno da nije bezazlena i ja s nevjericom gledam indiferentnost PIC-a i drugih garanata mirovnog sporazuma.

Ukoliko se referendum zaista i dogodi to će označiti ulazak BiH u nemapiranu teritoriju, u kojoj Dejtonski ustav ne važi, a novi nije donesen. Naš ustav dozvoljava referendum kao oblik odlučivanja, ali samo o pitanjima za koja je onaj ko ga raspisuje nadležan. To ovdje nije slučaj i zato je referendum neustavan.

Ali iako je referendumsko pitanje formulisano tako da ne proizvodi pravne posljedice njegovo održavanje je napad na samu državnost BiH, jer kao što svaki student prava zna: država je prije svega monopol sile i ako je taj monopol narušen odnosno ako postoji neko ko na njenoj teritoriji ima veću silu od države i može otvoreno da krši ustav, onda...

p.k.
BRAVO...svaka cast :thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#22835 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Hakiz wrote: Ja koliko znam politika je pragmatizam i umjetnost mogućeg. Ideali, pogled u bolji svijet i sretniju budućnost to se ostavlja ljudima o kojima čitamo u knjigama i baladama jer su za te ideale dali živote. Ili rijetkim ljudima koji u evoluirali iz političara u državnike. Političari rade ono šta im donosi korist.

I zato je napad na bilo koju partiju, uključujući i NS, zato što se ponaša pragmatično i traži korist, potpuno deplasiran.

A da ne govorimo o pritiscima zbog interesa jačih (prijateljskih i drugih) zemalja ili korporacija koju cijelu BiH, a pogotovo nekoliko političara, mogu kupiti nekoliko puta.
Pragmatizam bi bio pozicija Emine Ganić kao PR-a u Našoj Stranci zar ne....jednim udarcem dvije muhe , možda bi ona našla neke nove ljude koji bi finansirali tu partiju a istovremeno bi ta partija dobila glasove sarajevskih bogataša i postkomunističkog novog miljea koji prezire provincijalizam i papanluk u SDA a istovremeno je dovoljno nakupio da ne zavisi od njih.....

I ? Šta je sa nama svima ostalima ? Da to doživimo kao pragmatizam ili šamarčinu ?
Banksy wrote:
Hakiz wrote: U vezi teme, mislim da bi zajednički nastup ''ljevice'' donio veliku štetu NS-u koja se - istina, više tuđim greškama nego svojim zaslugama - izborila za status posljednje koliko-toliko nekompromitirane lijeve, građanske stranke. Onako kako ja to vidim, zajednički izalazak na izbore, pogotovo one lokalne gdje NS ima veću snagu, bio bi jako pogrešan potez.
Peđa,Albine.....Banksy je sve rekla...dodala bih samo da su nepopulistički nastupi Naše Stranke (prvenstveno Peđa u SKS i transparentnost) nešto što doprinosi toj posljednjoj liniji obraza....
Pedja Kojovic

#22836 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Niste u pravu.
Dennisov Zakon o zabrani negiranja genocida..." je u proceduri. (Poslan zastupnicima) i mi ga ocekujemo na jednoj od narednih sjednica.
Za sada smo u pregovorima oko federalnog fonda za porodilje fokusirali pregovore na dva od nasa tri modela.
Dakle, na tome se radi.
(Mi smo se obavezali na izradu cijelog prijedloga u smislu finansija i projekcija itd.)
Cilj nam je naravno zavrsiti to prije usvajanja budzeta za 2016.

p.k.
kluz franjo

#22837 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Pedja Kojovic wrote:kluz franjo

Niste u pravu.
Dennisov Zakon o zabrani negiranja genocida..." je u proceduri. (Poslan zastupnicima) i mi ga ocekujemo na jednoj od narednih sjednica.
Za sada smo u pregovorima oko federalnog fonda za porodilje fokusirali pregovore na dva od nasa tri modela.
Dakle, na tome se radi.
(Mi smo se obavezali na izradu cijelog prijedloga u smislu finansija i projekcija itd.)
Cilj nam je naravno zavrsiti to prije usvajanja budzeta za 2016.

p.k.
Zahvaljujem na odgovoru.
Kada kažete da nisam u pravu, na koji dio mog pitanja konkretno mislite?
kluz franjo wrote: Poštovani gospodine Kojoviću,
do kraja oktobra su zakazane još dvije sjednice (vanredna i redovna) ZD Parlamenta FBiH. Ako me moje oči još služe, ni na jednoj se ne nalaze zakonski prijedlozi koji su NS obećani prilikom usvajanja ZoR-a.
Molim za Vaš kratak komentar.
Zahvaljujem.

Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom!
Zahvaljujem.

drug_profi

#22838 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Zamolio bih poslanike NS u skupstini KS da postave pitanje zasto i pored obilnih padavina dio NG nema vodu od ponoci do jutarnjih sati, cak i na najnizim spratovima.
Dakle nije po srijedi "smanjeni pritisak" nego potpuna redukcija. Stanje koje s enije promijenilo vec par mjeseci, a izgovor je bio slab dotok vode.

Dakle najljepse vas molim, jer ovo je bezobrazluk. Najgore sto nemamo informaciju zasto je to tako i do kada.
Pedja Kojovic

#22839 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

drugi profil

Svakako.

p.k.
Banksy

#22840 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

tvsabina wrote:
Pragmatizam bi bio pozicija Emine Ganić kao PR-a u Našoj Stranci zar ne....jednim udarcem dvije muhe , možda bi ona našla neke nove ljude koji bi finansirali tu partiju a istovremeno bi ta partija dobila glasove sarajevskih bogataša i postkomunističkog novog miljea koji prezire provincijalizam i papanluk u SDA a istovremeno je dovoljno nakupio da ne zavisi od njih.....
... a istovremeno je papanluk i provincijalazim i gori od onih koje navodno preziru. Ne bi oni nikad glasali za NS, niti bi se pojavili novi finansijeri, nema govora.
I oni, SDA provincijalci, i njihova djeca, uhljebljena u različtim ''građanskim i nevladinim'' organizacijama, gradskim festivalima i privatnim univerzitetima, svi oni glasaju za SDA jer tamo je kesa/vreća od koje žive. Za šminku niko ne glasa, ona je tu tek da se pokušaju prikazati boljim i pismenijim nego što jesu.
Naša stranka je uvijek bila bliska Ganićima i tom novokomponovanom bošnjačkom jet setu, ali da ne idemo u off.
45cents

#22841 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Jesam oštar kritičar... ali ovo moram istaći kao veliki iskorak male stranke:

Gratz: Sigurnosna situacija na dnevnom je redu tek kada se dogode ubistva

U posljednjih nekoliko dana u bh. gradovima dogodilo se nekoliko pucnjava i ubistava. Iako policija svoj posao obavlja više nego korektno, postavlja se pitanje rada tužilaštava i sudova.
U proteklih deset dana u nekoliko bh. gradova desile su se pucnjave i ubistva. Policija relativno brzo dođe do saznanja o počiniocima, ali nažalost većina slučajeva se sporo rješava tokom sudskih procesa, a i nakon osuđivanja relativno brzo dođe do oslobađanja počinilaca.
Zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz, komentarišući sigurnosnu situaciju, za Klix.ba ističe kako se nažalost o sigurnosti razgovara tek kada se dogode ubistva.
"Ne radimo na preventivnim mjerama, malo je resursa za rad s maloljetnim prestupnicima. Pitanje sigurnosti velikih gradova dođe tek onda kada se ubistva ili drugi drastični primjeri nasilja dogode. Međutim, to je vijest od tri dana, te mi se čini da u vlasti niko ne gleda na to kao problem", ističe Gratz.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/gratz-si ... /151019099

Dakle, ima se posla, ima se na čemu raditi..
Hoće li "Naša stranka" istrajati u ovom pravcu ili će samo povremeno javiti pokoji glasić?

Ilustracija kako su građani namjerno ostavljeni u ćošak da ih kriminalci cipelare:
http://www.radiosarajevo.ba/novost/2044 ... u-sarajevu

:(
kluz franjo

#22842 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Poštovani gospodine Kojoviću,
ako dozvolite, imao bih nekoliko pitanja kantonalne prirode.
1. "Šuška" li se nešto po skupštinskim hodnicima u vezi "rekonstrukcije" Vlade KS? Kada se očekuje da će havaz o novoj koaliciji iz zgrade Predsjedništva BiH stići u zgradu Skupštine KS?
2. Za prošlu sjednicu SKS bili su najavljeni (pa povučeni sa dnevnog reda) materijali u vezi izmjena kantonalnog zakona o državnoj službi i Poslovnika o radu SKS. Šta je sa tim?
3. Po zakonu o budžetima FBiH, rokovi za upućivanje istih u proceduru se očigledno opet probijaju. Imate li informacije kada se može očekivati budžetska rasprava u SKS?
4. Imate li bilo kakvu informaciju o sadržaju dokumenta koji je navodno i Premijer KS potpisao 15.10. u Vijećnici?
Zahvaljujem.

sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#22843 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Banksy wrote: Naša stranka je uvijek bila bliska Ganićima i tom novokomponovanom bošnjačkom jet setu, ali da ne idemo u off.
Cudic,Cudic,Cuuuuudiiiiic.........

(Iz NS-a cemo dobiti zvanican odgovor da ona vec odavno nema nista sa pomenutom porodicom, da je ona to maltene "iskihala".....)

U svakom slucaju ne bih imala nista protiv da je opstinu u kojoj zivim u protekle tri godine vodila Sabina umjesto Koldze i njegovih satelita...

Licno bih voljela kada bi ona i 2016 bila kandidatkinja neke zajednicke opozicije..sanse itekako ima uz podrsku SDP-a i DF-a...
Ali avaj......
Banksy

#22844 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

tvsabina wrote:
Banksy wrote: Naša stranka je uvijek bila bliska Ganićima i tom novokomponovanom bošnjačkom jet setu, ali da ne idemo u off.
.....
Sarajevo School of Science and Technology

Političke nauke i međunarodni odnosi

PSIR nastavno osoblje

Dr. Dennis Gratz
Ali sve ovo smo već prežvakali ...
VjecitiStudent

#22845 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Đet set
VjecitiStudent

#22846 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

tvsabina wrote:

...
Image
https://www.flickr.com/photos/sabinine/4673185348
kluz franjo

#22847 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

VjecitiStudent wrote:Đet set
... and match! :wink:
kluz franjo

#22848 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Gospodine Kojoviću,
sada u vezi federalnog nivoa.
Za razliku od web stranice Doma naroda, Zastupnički dom ne daje mogućnost uvida u same materijale dnevnog reda.
Postoji li mogućnost, da nam Vi obezbjedite link na materijale sa predstojećih sjednica ZD?
Posebno mislim na predložene Izmjene i dopune
- Zakona o budžetima FBiH,
- Zakona o pomilovanju,
- Zakona o državljanstvu FBiH i
- Zakona o eksproprijaciji.
Zahvaljujem

Pedja Kojovic

#22849 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Generalno, idete na info, pa na sazive sjednica ili...
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... naroda.htm

p.k.
kluz franjo

#22850 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Pedja Kojovic wrote:kluz franjo

Generalno, idete na info, pa na sazive sjednica ili...
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... naroda.htm

p.k.
Zastupnički dom!
Locked