znam ih dosta iz amerike vratili se u njemacku pa u BiH pa malo malo opet nazad
neradnici veliki najcesce...
ovdje je nadbrobljeno mnogo toga sto nije istina... cuo od jarana, jelda?Sonron wrote: ↑08/12/2024 10:01 Ma DE, ima puno problema koje ignorišu i guraju pod tepih. Velika i troma administracija, spora digitalizacija, manjak inovacija/novih ideja, milion zakona/regulacija što se tiče bilo kake obnove infrastrukture, nije ni čudo da obnova autoputa od 8km traje po 7-8 godina. Male plate i za kvalifikovanu radnu snagu u odnosu na životne troškove. Od rata u Ukrajini, cijene energenata su skočile za najmanje 200% struja, plin su najviše poskupili a veliki dio industrije koristi plin za pogon. Veliki porezi na plate, 3000€ brutto, na računu dobiješ 2000€ netto. Njemačka se trudi pokazati kao zemlja snova i perspektive za radnike, ali realnost je nešto drugo, velik odliv čak i visoko obrazovanih njemačka i stranaca pri dobitku diplome zbog malih plata. Dobri poslovi se čuvaju ko oči u glavi, i to idu veze i poznanstva da bi došao na te pozicije. Očekivanje samih Njemaca da znaš perfektan njemački kad dođeš u DE, a njihov Engleski ili bilo koji drugi jezik je ravan mucanju. Njemački univerziteti koji predavaju na Eng su namijenjeni Njemcima da bi izašli na međunarodni market a ne za strance. Velika odbojnost novim idejama, izreka im je " ovako je funkcionisalo čitav život, i dalje će tako biti" . Sistem koji sviju pokušava da napravi istim i da svu su zadovoljni ne funkcioniše pogotovo kad imaš veliku imigraciju, Njemačka funkcionalnost ne postoji i nije nikad postojala samo postoji metodologija i na tome sve funkcioniše. Ne prihvatanje ideje da je moguće promijeniti profesiju nekoliko puta jer ljudi se ne vide u tim profesijama nakon nekog vremena i time se stvara ne zadovoljstvo među ljudima i pad efektivnog rada. Njemačka ima puno problema a ima i prednosti, ali to više nije ta zemlja koja je tu za radnika od Corone je sve dole krenulo i prijatelje koje imam a u DE su od tu prije pandemije, planiraju da se vrate u BiH ili da odu negdje drugo Lux, Švicarska, USA.
Samo je razlika sto 90+ % Bosanaca ne placa kiriju, a Njemaca ca. 50% placa. Tako da prosjecnog Bosanca rast kirija manje pogadja nego prosjecnog Njemca.elcaliente wrote: ↑08/12/2024 13:59Kod njih ima posla ali im je skup zivot to je problem.Karikaturist wrote: ↑08/12/2024 13:54Engleska propala znaci jos vise.jeza u ledja wrote: ↑08/12/2024 11:50 Neki dan sam slusao nekog Engleza koji zivi i radi u Njemackoj i neke stvari govori bas suprotno - plate su vece nego u Engleskoj, a engleski jezik je maltene opsteprihvacen. A vala i meni je poznato da Njemci i vise nego dobro govore Engleski.
Od kada su izasli iz EU jeftina radna snaga im se smanjila i sada moraju skupo placati usluge, kirije ih razvalise.
Mi mislili da je u Minhenu skupo pa nam ovi iz Engleske objasnise sta znaci skupa kirija
Zato ja uprono ponavljam da konstantan rast plata BiH radnicima nece puno dobro donjeti, rast plata znaci rast cijena i kirija.
Ovo sto je ovaj nabrojao vrijedi za niske plate tj. od 3000€ brutto dobijes 2000€ netto, recimo od plate 4700€ brutto dobijes 2700€ netto. Dakle u ovom slucaju si morao da dobijes povecanje od 1700€, da bi dobio 700€ na ruke vise. A to je bukvalno razlika izmedju nekvalifikovane radne snage i nekog s fakultetom (ili bas trazenim Ausbildungom).jeza u ledja wrote: ↑09/12/2024 06:47 Ovo 2/3 neto od bruto plate je otprilike standard svugdje mescini. I ja placam drzavi tako nesto. (Mozda 30%).
Kad tu ubacis dodatke za penziono, sto ja dobrovoljno izdvajam jer firma uduplava, otprilike izadje na tih 2/3.
E sad, zbog raznoraznih stvari nesto dobijem nazad, ali kad sve saberem i podvucem rekao bih 2/3.
Znaci akd vam neko iz Amerike kaze recimo da zaokruzim $100k plata - na ruke on dobija oko 70.
Sumnjam da 90 posto Bosanaca ne placa kiriju, vjerovatno najmanje 20-30 posto ljudi u BiH placa kiriju. Ali nevazno, jer u buducnosti moze samo rasti broj ljudi u BiH koji ce placati kiriju.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 08:09Samo je razlika sto 90+ % Bosanaca ne placa kiriju, a Njemaca ca. 50% placa. Tako da prosjecnog Bosanca rast kirija manje pogadja nego prosjecnog Njemca.elcaliente wrote: ↑08/12/2024 13:59Kod njih ima posla ali im je skup zivot to je problem.
Od kada su izasli iz EU jeftina radna snaga im se smanjila i sada moraju skupo placati usluge, kirije ih razvalise.
Mi mislili da je u Minhenu skupo pa nam ovi iz Engleske objasnise sta znaci skupa kirija
Zato ja uprono ponavljam da konstantan rast plata BiH radnicima nece puno dobro donjeti, rast plata znaci rast cijena i kirija.
120 hiljada moj Ozi. Sa 120 hiljada si ni na nebu ni na zemlji sto se ono kaze.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 08:13Ovo sto je ovaj nabrojao vrijedi za niske plate tj. od 3000€ brutto dobijes 2000€ netto, recimo od plate 4700€ brutto dobijes 2700€ netto. Dakle u ovom slucaju si morao da dobijes povecanje od 1700€, da bi dobio 700€ na ruke vise. A to je bukvalno razlika izmedju nekvalifikovane radne snage i nekog s fakultetom (ili bas trazenim Ausbildungom).jeza u ledja wrote: ↑09/12/2024 06:47 Ovo 2/3 neto od bruto plate je otprilike standard svugdje mescini. I ja placam drzavi tako nesto. (Mozda 30%).
Kad tu ubacis dodatke za penziono, sto ja dobrovoljno izdvajam jer firma uduplava, otprilike izadje na tih 2/3.
E sad, zbog raznoraznih stvari nesto dobijem nazad, ali kad sve saberem i podvucem rekao bih 2/3.
Znaci akd vam neko iz Amerike kaze recimo da zaokruzim $100k plata - na ruke on dobija oko 70.
I kako ti plata raste, raste razlika brutto-netto. Tj. sistem koji gura sve da budu "jednaki", zato je ove godine kvalifikovane radne snage u Njemacku doslo 200k, a napustilo 700k.
Recimo ako porodica ima primanja preko 150k € brutto godisnje, gubi bukvalno (skoro) sve "privilegije" njemackog socijalnog sistema (ukljucujuci i Elterngeld - porodiljnu naknadu) i placas full price za sve, tako da cesto imas namjerni underperforming u Njemackoj, gdje onda ljudi (cesto jedan bracni partner) biraju da rade part-time (Teilzeit), kako bi i dalje zadrzali te privilegije, placali manje poreza i na kraju imali vise slobodnog vremena.
20-30% nije ni u Sarajevu. Eto ko zivi trenutno u Sarajevu, moze reci, ja bih za Sarajevo rekao 10-20% ovako od oka.elcaliente wrote: ↑09/12/2024 09:58Sumnjam da 90 posto Bosanaca ne placa kiriju, vjerovatno najmanje 20-30 posto ljudi u BiH placa kiriju. Ali nevazno, jer u buducnosti moze samo rasti broj ljudi u BiH koji ce placati kiriju.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 08:09Samo je razlika sto 90+ % Bosanaca ne placa kiriju, a Njemaca ca. 50% placa. Tako da prosjecnog Bosanca rast kirija manje pogadja nego prosjecnog Njemca.elcaliente wrote: ↑08/12/2024 13:59
Kod njih ima posla ali im je skup zivot to je problem.
Pa to je onda jos gore, mora da su dodatno spustili granicu jos. Dakle oni koji najvise doprinose sistemu, drzava ih kaznjava.elcaliente wrote: ↑09/12/2024 10:00 120 hiljada moj Ozi. Sa 120 hiljada si ni na nebu ni na zemlji sto se ono kaze.
To Bosnu izvlaci, napravi kucu, pravi se godinama nema veze, strpit cemo se. Onda ostalo od Juge dosta. Ali, polahko, i to ce doci na europski standard.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 12:5720-30% nije ni u Sarajevu. Eto ko zivi trenutno u Sarajevu, moze reci, ja bih za Sarajevo rekao 10-20% ovako od oka.elcaliente wrote: ↑09/12/2024 09:58Sumnjam da 90 posto Bosanaca ne placa kiriju, vjerovatno najmanje 20-30 posto ljudi u BiH placa kiriju. Ali nevazno, jer u buducnosti moze samo rasti broj ljudi u BiH koji ce placati kiriju.
U manjim mjestima zive u zajednici dok se ne napravi kuca/kupi stan. Tamo je kirija bas rijetkost.
Bitno je samo da se ne krenu zaostravati standardi gradnje privatnih kuca, posebno izvan urbanih zona. Ali cuo sam vec da negdje traze ateste za sve i svasta da se dobije upotrebna dozvola. Sve to poskupljuje gradnju dramaticno i prosjecnom covjeku postaje nepriustivo.dr_Evil wrote: ↑09/12/2024 13:05To Bosnu izvlaci, napravi kucu, pravi se godinama nema veze, strpit cemo se. Onda ostalo od Juge dosta. Ali, polahko, i to ce doci na europski standard.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 12:5720-30% nije ni u Sarajevu. Eto ko zivi trenutno u Sarajevu, moze reci, ja bih za Sarajevo rekao 10-20% ovako od oka.elcaliente wrote: ↑09/12/2024 09:58
Sumnjam da 90 posto Bosanaca ne placa kiriju, vjerovatno najmanje 20-30 posto ljudi u BiH placa kiriju. Ali nevazno, jer u buducnosti moze samo rasti broj ljudi u BiH koji ce placati kiriju.
U manjim mjestima zive u zajednici dok se ne napravi kuca/kupi stan. Tamo je kirija bas rijetkost.
Ma neko iz familije nedavno trebao dokumentaciju od elektricara, otisao platio ne znam par stoja, popisali, ispisali i eto ga. Nisu ni izasli na teren. Daleko je to europskih standarda kontrole.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 13:14Bitno je samo da se ne krenu zaostravati standardi gradnje privatnih kuca, posebno izvan urbanih zona. Ali cuo sam vec da negdje traze ateste za sve i svasta da se dobije upotrebna dozvola. Sve to poskupljuje gradnju dramaticno i prosjecnom covjeku postaje nepriustivo.
Ako ces iskreno, nisu ni ovamo standardi kontrole vise aman zestoki, ali se naplate pofino. Naravno da je to u BIH i dalje miljama daleko, ali sve to dodatno kosta i poskupljuje... Svakako taj papir ne vrijedi nista u slucaju bilo cega, ni tamo ni ovamo.dr_Evil wrote: ↑09/12/2024 13:18Ma neko iz familije nedavno trebao dokumentaciju od elektricara, otisao platio ne znam par stoja, popisali, ispisali i eto ga. Nisu ni izasli na teren. Daleko je to europskih standarda kontrole.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 13:14Bitno je samo da se ne krenu zaostravati standardi gradnje privatnih kuca, posebno izvan urbanih zona. Ali cuo sam vec da negdje traze ateste za sve i svasta da se dobije upotrebna dozvola. Sve to poskupljuje gradnju dramaticno i prosjecnom covjeku postaje nepriustivo.
Znas kako ide, prvo su ti propisali da ne smijes nista sam da dirnes osim da promijenis oklop. Za sve moras da imas papir, i opisano kako se mora montirati.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 13:24Ako ces iskreno, nisu ni ovamo standardi kontrole vise aman zestoki, ali se naplate pofino. Naravno da je to u BIH i dalje miljama daleko, ali sve to dodatno kosta i poskupljuje... Svakako taj papir ne vrijedi nista u slucaju bilo cega, ni tamo ni ovamo.dr_Evil wrote: ↑09/12/2024 13:18Ma neko iz familije nedavno trebao dokumentaciju od elektricara, otisao platio ne znam par stoja, popisali, ispisali i eto ga. Nisu ni izasli na teren. Daleko je to europskih standarda kontrole.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 13:14
Bitno je samo da se ne krenu zaostravati standardi gradnje privatnih kuca, posebno izvan urbanih zona. Ali cuo sam vec da negdje traze ateste za sve i svasta da se dobije upotrebna dozvola. Sve to poskupljuje gradnju dramaticno i prosjecnom covjeku postaje nepriustivo.
Ovamo ce te samo uputiti na osiguranje, a osiguranje ce svakako traziti nacin da ti ne isplati / umanji isplatu...
Upravo tako , sada je još uvijek 250k oporezivog prihoda granica, sto dodje nekih 270k bruto.Smeagol wrote: ↑09/12/2024 20:52 Nije tacno da je granica 120k. I nisu u pitanju brutto primanja, nego oporezivi dio mora biti zajedno 150k, dakle primanja su ca. 175-180k, od slucaja do slucaja.
Jeste nisko ali to je bio prijedlog sad vec bivseg ministra finansija, mozda opet krene u drugom smjeru.
Tabelle: Einkommensgrenze im München Modell (Stand: Oktober 2024) Haushaltsgröße.
Gdje?Tango556 wrote: ↑09/12/2024 21:02Upravo tako , sada je još uvijek 250k oporezivog prihoda granica, sto dodje nekih 270k bruto.Smeagol wrote: ↑09/12/2024 20:52 Nije tacno da je granica 120k. I nisu u pitanju brutto primanja, nego oporezivi dio mora biti zajedno 150k, dakle primanja su ca. 175-180k, od slucaja do slucaja.
Jeste nisko ali to je bio prijedlog sad vec bivseg ministra finansija, mozda opet krene u drugom smjeru.
Ne treba zaboraviti da se Elterngeld i djeciji doplatak isplacuju u netu.elcaliente wrote: ↑09/12/2024 21:50Gdje?Tango556 wrote: ↑09/12/2024 21:02Upravo tako , sada je još uvijek 250k oporezivog prihoda granica, sto dodje nekih 270k bruto.Smeagol wrote: ↑09/12/2024 20:52 Nije tacno da je granica 120k. I nisu u pitanju brutto primanja, nego oporezivi dio mora biti zajedno 150k, dakle primanja su ca. 175-180k, od slucaja do slucaja.
Die Einkommensgrenze, ab der Eltern keinen Anspruch mehr auf Elterngeld haben, wird ab dem 1. April 2024 auf 200.000 Euro zu versteuerndes Einkommen und für Geburten ab dem 1. April 2025 auf 175.000 Euro zu versteuerndes Einkommen festgelegt. Diese Regelung gilt für Paare und Alleinerziehende gleichermaßen.04.04.2024
Kada sam ja spomenuo elterngeld?
U Sarajevu 95% ljudi ne placa kirijuelcaliente wrote: ↑09/12/2024 09:58Sumnjam da 90 posto Bosanaca ne placa kiriju, vjerovatno najmanje 20-30 posto ljudi u BiH placa kiriju. Ali nevazno, jer u buducnosti moze samo rasti broj ljudi u BiH koji ce placati kiriju.Ozimician wrote: ↑09/12/2024 08:09Samo je razlika sto 90+ % Bosanaca ne placa kiriju, a Njemaca ca. 50% placa. Tako da prosjecnog Bosanca rast kirija manje pogadja nego prosjecnog Njemca.elcaliente wrote: ↑08/12/2024 13:59
Kod njih ima posla ali im je skup zivot to je problem.