Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#22826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corolla02 »

gdje god da podjes ili ostajes reda ti je raditi i boriti se :mrgreen:

znam ih dosta iz amerike vratili se u njemacku pa u BiH pa malo malo opet nazad :mrgreen:

neradnici veliki najcesce...
belfy

#22827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Sonron wrote: 08/12/2024 10:01 Ma DE, ima puno problema koje ignorišu i guraju pod tepih. Velika i troma administracija, spora digitalizacija, manjak inovacija/novih ideja, milion zakona/regulacija što se tiče bilo kake obnove infrastrukture, nije ni čudo da obnova autoputa od 8km traje po 7-8 godina. Male plate i za kvalifikovanu radnu snagu u odnosu na životne troškove. Od rata u Ukrajini, cijene energenata su skočile za najmanje 200% struja, plin su najviše poskupili a veliki dio industrije koristi plin za pogon. Veliki porezi na plate, 3000€ brutto, na računu dobiješ 2000€ netto. Njemačka se trudi pokazati kao zemlja snova i perspektive za radnike, ali realnost je nešto drugo, velik odliv čak i visoko obrazovanih njemačka i stranaca pri dobitku diplome zbog malih plata. Dobri poslovi se čuvaju ko oči u glavi, i to idu veze i poznanstva da bi došao na te pozicije. Očekivanje samih Njemaca da znaš perfektan njemački kad dođeš u DE, a njihov Engleski ili bilo koji drugi jezik je ravan mucanju. Njemački univerziteti koji predavaju na Eng su namijenjeni Njemcima da bi izašli na međunarodni market a ne za strance. Velika odbojnost novim idejama, izreka im je " ovako je funkcionisalo čitav život, i dalje će tako biti" . Sistem koji sviju pokušava da napravi istim i da svu su zadovoljni ne funkcioniše pogotovo kad imaš veliku imigraciju, Njemačka funkcionalnost ne postoji i nije nikad postojala samo postoji metodologija i na tome sve funkcioniše. Ne prihvatanje ideje da je moguće promijeniti profesiju nekoliko puta jer ljudi se ne vide u tim profesijama nakon nekog vremena i time se stvara ne zadovoljstvo među ljudima i pad efektivnog rada. Njemačka ima puno problema a ima i prednosti, ali to više nije ta zemlja koja je tu za radnika od Corone je sve dole krenulo i prijatelje koje imam a u DE su od tu prije pandemije, planiraju da se vrate u BiH ili da odu negdje drugo Lux, Švicarska, USA.
ovdje je nadbrobljeno mnogo toga sto nije istina... cuo od jarana, jelda?
jeza u ledja

#22828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ovo 2/3 neto od bruto plate je otprilike standard svugdje mescini. I ja placam drzavi tako nesto. (Mozda 30%).
Kad tu ubacis dodatke za penziono, sto ja dobrovoljno izdvajam jer firma uduplava, otprilike izadje na tih 2/3.
E sad, zbog raznoraznih stvari nesto dobijem nazad, ali kad sve saberem i podvucem rekao bih 2/3.

Znaci akd vam neko iz Amerike kaze recimo da zaokruzim $100k plata - na ruke on dobija oko 70.
Rockefeller

#22829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Prednost Njemacke je socijalni sistem. Pocevsi od zdravstvenog osiguranja, u to nema sumnje.
Ozimician

#22830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 08/12/2024 13:59
Karikaturist wrote: 08/12/2024 13:54
jeza u ledja wrote: 08/12/2024 11:50 Neki dan sam slusao nekog Engleza koji zivi i radi u Njemackoj i neke stvari govori bas suprotno - plate su vece nego u Engleskoj, a engleski jezik je maltene opsteprihvacen. A vala i meni je poznato da Njemci i vise nego dobro govore Engleski.
Engleska propala znaci jos vise.
Kod njih ima posla ali im je skup zivot to je problem.
Od kada su izasli iz EU jeftina radna snaga im se smanjila i sada moraju skupo placati usluge, kirije ih razvalise.
Mi mislili da je u Minhenu skupo pa nam ovi iz Engleske objasnise sta znaci skupa kirija😂
Zato ja uprono ponavljam da konstantan rast plata BiH radnicima nece puno dobro donjeti, rast plata znaci rast cijena i kirija.
Samo je razlika sto 90+ % Bosanaca ne placa kiriju, a Njemaca ca. 50% placa. Tako da prosjecnog Bosanca rast kirija manje pogadja nego prosjecnog Njemca.
Ozimician

#22831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

jeza u ledja wrote: 09/12/2024 06:47 Ovo 2/3 neto od bruto plate je otprilike standard svugdje mescini. I ja placam drzavi tako nesto. (Mozda 30%).
Kad tu ubacis dodatke za penziono, sto ja dobrovoljno izdvajam jer firma uduplava, otprilike izadje na tih 2/3.
E sad, zbog raznoraznih stvari nesto dobijem nazad, ali kad sve saberem i podvucem rekao bih 2/3.

Znaci akd vam neko iz Amerike kaze recimo da zaokruzim $100k plata - na ruke on dobija oko 70.
Ovo sto je ovaj nabrojao vrijedi za niske plate tj. od 3000€ brutto dobijes 2000€ netto, recimo od plate 4700€ brutto dobijes 2700€ netto. Dakle u ovom slucaju si morao da dobijes povecanje od 1700€, da bi dobio 700€ na ruke vise. A to je bukvalno razlika izmedju nekvalifikovane radne snage i nekog s fakultetom (ili bas trazenim Ausbildungom).
I kako ti plata raste, raste razlika brutto-netto. Tj. sistem koji gura sve da budu "jednaki", zato je ove godine kvalifikovane radne snage u Njemacku doslo 200k, a napustilo 700k.

Recimo ako porodica ima primanja preko 150k € brutto godisnje, gubi bukvalno (skoro) sve "privilegije" njemackog socijalnog sistema (ukljucujuci i Elterngeld - porodiljnu naknadu) i placas full price za sve, tako da cesto imas namjerni underperforming u Njemackoj, gdje onda ljudi (cesto jedan bracni partner) biraju da rade part-time (Teilzeit), kako bi i dalje zadrzali te privilegije, placali manje poreza i na kraju imali vise slobodnog vremena.
elcaliente

#22832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/12/2024 08:09
Karikaturist wrote: 08/12/2024 13:54

Engleska propala znaci jos vise.
Od kada su izasli iz EU jeftina radna snaga im se smanjila i sada moraju skupo placati usluge, kirije ih razvalise.
Mi mislili da je u Minhenu skupo pa nam ovi iz Engleske objasnise sta znaci skupa kirija😂
Zato ja uprono ponavljam da konstantan rast plata BiH radnicima nece puno dobro donjeti, rast plata znaci rast cijena i kirija.
Samo je razlika sto 90+ % Bosanaca ne placa kiriju, a Njemaca ca. 50% placa. Tako da prosjecnog Bosanca rast kirija manje pogadja nego prosjecnog Njemca.
Sumnjam da 90 posto Bosanaca ne placa kiriju, vjerovatno najmanje 20-30 posto ljudi u BiH placa kiriju. Ali nevazno, jer u buducnosti moze samo rasti broj ljudi u BiH koji ce placati kiriju.
elcaliente

#22833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/12/2024 08:13
jeza u ledja wrote: 09/12/2024 06:47 Ovo 2/3 neto od bruto plate je otprilike standard svugdje mescini. I ja placam drzavi tako nesto. (Mozda 30%).

Ovo sto je ovaj nabrojao vrijedi za niske plate tj. od 3000€ brutto dobijes 2000€ netto, recimo od plate 4700€ brutto dobijes 2700€ netto. Dakle u ovom slucaju si morao da dobijes povecanje od 1700€, da bi dobio 700€ na ruke vise. A to je bukvalno razlika izmedju nekvalifikovane radne snage i nekog s fakultetom (ili bas trazenim Ausbildungom).
I kako ti plata raste, raste razlika brutto-netto. Tj. sistem koji gura sve da budu "jednaki", zato je ove godine kvalifikovane radne snage u Njemacku doslo 200k, a napustilo 700k.

Recimo ako porodica ima primanja preko 150k € brutto godisnje, gubi bukvalno (skoro) sve "privilegije" njemackog socijalnog sistema (ukljucujuci i Elterngeld - porodiljnu naknadu) i placas full price za sve, tako da cesto imas namjerni underperforming u Njemackoj, gdje onda ljudi (cesto jedan bracni partner) biraju da rade part-time (Teilzeit), kako bi i dalje zadrzali te privilegije, placali manje poreza i na kraju imali vise slobodnog vremena.
120 hiljada moj Ozi. Sa 120 hiljada si ni na nebu ni na zemlji sto se ono kaze.
Ozimician

#22834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 09/12/2024 09:58

Sumnjam da 90 posto Bosanaca ne placa kiriju, vjerovatno najmanje 20-30 posto ljudi u BiH placa kiriju. Ali nevazno, jer u buducnosti moze samo rasti broj ljudi u BiH koji ce placati kiriju.
20-30% nije ni u Sarajevu. Eto ko zivi trenutno u Sarajevu, moze reci, ja bih za Sarajevo rekao 10-20% ovako od oka.
U manjim mjestima zive u zajednici dok se ne napravi kuca/kupi stan. Tamo je kirija bas rijetkost.
Ozimician

#22835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 09/12/2024 10:00 120 hiljada moj Ozi. Sa 120 hiljada si ni na nebu ni na zemlji sto se ono kaze.
Pa to je onda jos gore, mora da su dodatno spustili granicu jos. Dakle oni koji najvise doprinose sistemu, drzava ih kaznjava.
Realno jedan visokoobrazovan bracni par sa nekom vrlo prosjecnom platom (za visokoobrazovane) nema pravo na porodiljne naknade. :run:

Nesto cak razmisljam, u slucaju da muz zaradjuje 100k, a zena 25k godisnje - ta zena nema pravo na porodiljnu naknadu, pa ako to nije udar na zenska prava, ja onda ne znam....

Mada koliko znam svakako je porodiljna naknada max. 1800€ mjesecno, bez obzira kolika je bila plata zeni prije porodiljskog? Ako je tako, onda bukvalno se ne isplati zeni koja planira porodicu da zaradjuje iznad prosjecne plate u Njemackoj. Da ne govorim o punom placanju vrtica i ostalom.
dr_Evil

#22836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 09/12/2024 12:57

20-30% nije ni u Sarajevu. Eto ko zivi trenutno u Sarajevu, moze reci, ja bih za Sarajevo rekao 10-20% ovako od oka.
U manjim mjestima zive u zajednici dok se ne napravi kuca/kupi stan. Tamo je kirija bas rijetkost.
To Bosnu izvlaci, napravi kucu, pravi se godinama nema veze, strpit cemo se. Onda ostalo od Juge dosta. Ali, polahko, i to ce doci na europski standard.
Ozimician

#22837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 09/12/2024 13:05

To Bosnu izvlaci, napravi kucu, pravi se godinama nema veze, strpit cemo se. Onda ostalo od Juge dosta. Ali, polahko, i to ce doci na europski standard.
Bitno je samo da se ne krenu zaostravati standardi gradnje privatnih kuca, posebno izvan urbanih zona. Ali cuo sam vec da negdje traze ateste za sve i svasta da se dobije upotrebna dozvola. Sve to poskupljuje gradnju dramaticno i prosjecnom covjeku postaje nepriustivo.
dr_Evil

#22838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 09/12/2024 13:14

Bitno je samo da se ne krenu zaostravati standardi gradnje privatnih kuca, posebno izvan urbanih zona. Ali cuo sam vec da negdje traze ateste za sve i svasta da se dobije upotrebna dozvola. Sve to poskupljuje gradnju dramaticno i prosjecnom covjeku postaje nepriustivo.
Ma neko iz familije nedavno trebao dokumentaciju od elektricara, otisao platio ne znam par stoja, popisali, ispisali i eto ga. Nisu ni izasli na teren. Daleko je to europskih standarda kontrole.
Ozimician

#22839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 09/12/2024 13:18

Ma neko iz familije nedavno trebao dokumentaciju od elektricara, otisao platio ne znam par stoja, popisali, ispisali i eto ga. Nisu ni izasli na teren. Daleko je to europskih standarda kontrole.
Ako ces iskreno, nisu ni ovamo standardi kontrole vise aman zestoki, ali se naplate pofino. Naravno da je to u BIH i dalje miljama daleko, ali sve to dodatno kosta i poskupljuje... Svakako taj papir ne vrijedi nista u slucaju bilo cega, ni tamo ni ovamo.

Ovamo ce te samo uputiti na osiguranje, a osiguranje ce svakako traziti nacin da ti ne isplati / umanji isplatu...
dr_Evil

#22840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 09/12/2024 13:24
dr_Evil wrote: 09/12/2024 13:18

Ako ces iskreno, nisu ni ovamo standardi kontrole vise aman zestoki, ali se naplate pofino. Naravno da je to u BIH i dalje miljama daleko, ali sve to dodatno kosta i poskupljuje... Svakako taj papir ne vrijedi nista u slucaju bilo cega, ni tamo ni ovamo.

Ovamo ce te samo uputiti na osiguranje, a osiguranje ce svakako traziti nacin da ti ne isplati / umanji isplatu...
Znas kako ide, prvo su ti propisali da ne smijes nista sam da dirnes osim da promijenis oklop. Za sve moras da imas papir, i opisano kako se mora montirati.

Onda ti svako par godina naleti slucajna kontrola od organa koji je drzava zaduzila. Dodje pajdo, kaze daj papire, pregleda i pogleda. Onda ti skine par uticnica, pogleda kako je montirano, i ono najvaznije pogleda datum proizvodnje iste. Uporedba datuma radova i datuma na uticnici i onda zna da li si ista radio.

Znam par ljudi sta su morali komplet led instalaciju svjetala da rade ponovo, nije postavljena kutija iznad, nije bilo burzira izmedju kutija, ili jednostavno pogresan datum.

Isto tako znam da ih par da je dosla inspekcija nije bilo papira ali bilo OK uradjeno pa su okrenuli glavu i rekli ok. Najvise mrze kad nadju u istoj prostoriji uticnica sa i bez uzemljenja, onda je veselo.

Ali slazem se, samo je to papir koji kad dodje stani/pani, tesko da ista vrijedi. Na kraju dana vecina onih osiguranja ima mala slova da ti vrijedi do 10 godina nakon montaze, kasnije si prepusten sebi.
Ozimician

#22841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Upravo tako, ti si detaljno opisao sta sam zapravo mislio. :thumbup:
Smeagol

#22842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Smeagol »

Nije tacno da je granica 120k. I nisu u pitanju brutto primanja, nego oporezivi dio mora biti zajedno 150k, dakle primanja su ca. 175-180k, od slucaja do slucaja.

Jeste nisko ali to je bio prijedlog sad vec bivseg ministra finansija, mozda opet krene u drugom smjeru.
Tango556

#22843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

Smeagol wrote: 09/12/2024 20:52 Nije tacno da je granica 120k. I nisu u pitanju brutto primanja, nego oporezivi dio mora biti zajedno 150k, dakle primanja su ca. 175-180k, od slucaja do slucaja.

Jeste nisko ali to je bio prijedlog sad vec bivseg ministra finansija, mozda opet krene u drugom smjeru.
Upravo tako , sada je još uvijek 250k oporezivog prihoda granica, sto dodje nekih 270k bruto.
belfy

#22844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

ni meni nije jasno gdje nadje ovih 120k kao granicu za porodicu... mozda za pojedinca?
elcaliente

#22845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

belfy wrote: 09/12/2024 21:35 ni meni nije jasno gdje nadje ovih 120k kao granicu za porodicu... mozda za pojedinca?
Tabelle: Einkommensgrenze im München Modell (Stand: Oktober 2024) Haushaltsgröße.
Einkommensgrenze. im München Modell.
(Art. 11 BayWoFG + 25 %) 1 Person.
Haushaltsgröße. entspricht einem.
1 Person. ca. 51.400 €
2 Personen ohne Kind. ca. 79.100 €
3 Personen Kind/-er. ca. 99.100 €
4 Personen Kind/-er. ca. 119.200 €

Entspricht einem
Haushaltsgröße Einkommensgrenze
(in Euro)
Bruttoeinkommen von
etwa jährlich* (in Euro)

Gdje sam nasao nego na oficijelnoj stranici.

Evo pocinje od 120 hiljada za stanove.
Znaci ne govorim o socijalnim stanovima nego o stanovima za podporu porodice.
elcaliente

#22846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Tango556 wrote: 09/12/2024 21:02
Smeagol wrote: 09/12/2024 20:52 Nije tacno da je granica 120k. I nisu u pitanju brutto primanja, nego oporezivi dio mora biti zajedno 150k, dakle primanja su ca. 175-180k, od slucaja do slucaja.

Upravo tako , sada je još uvijek 250k oporezivog prihoda granica, sto dodje nekih 270k bruto.
Gdje?

Die Einkommensgrenze, ab der Eltern keinen Anspruch mehr auf Elterngeld haben, wird ab dem 1. April 2024 auf 200.000 Euro zu versteuerndes Einkommen und für Geburten ab dem 1. April 2025 auf 175.000 Euro zu versteuerndes Einkommen festgelegt. Diese Regelung gilt für Paare und Alleinerziehende gleichermaßen.04.04.2024
Smeagol

#22847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Smeagol »

Nista ja tebe ne kontam, kakvi stanovi, kakvih 120k. Pisemo o elterngeldu, u zadnjem postu si eto naveo aktuelne granice za oporezivi dio.
elcaliente

#22848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

elcaliente wrote: 09/12/2024 21:50
Tango556 wrote: 09/12/2024 21:02

Gdje?

Die Einkommensgrenze, ab der Eltern keinen Anspruch mehr auf Elterngeld haben, wird ab dem 1. April 2024 auf 200.000 Euro zu versteuerndes Einkommen und für Geburten ab dem 1. April 2025 auf 175.000 Euro zu versteuerndes Einkommen festgelegt. Diese Regelung gilt für Paare und Alleinerziehende gleichermaßen.04.04.2024
Ne treba zaboraviti da se Elterngeld i djeciji doplatak isplacuju u netu.
Porez se naplati na sve onda na kraju godine kroz Steuerbescheid kad se pravi Steuererkläreung pa ti lagano dodje da platis 1500 eur poreza.
elcaliente

#22849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Smeagol wrote: 09/12/2024 22:01 Nista ja tebe ne kontam, kakvi stanovi, kakvih 120k. Pisemo o elterngeldu, u zadnjem postu si eto naveo aktuelne granice za oporezivi dio.
Kada sam ja spomenuo elterngeld?
Ja sam se referisao na Ozi gdje sam rekao da porodice vec od 120 hiljada eura se nalaze ni na nebu ni na zemlji i da ona vecina pocinje da balansira sa manjom zaradom jer se ona vise isplati.
bumerangss

#22850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bumerangss »

U Sarajevu 95% ljudi ne placa kiriju
Post Reply