SDA-All about

Post Reply
jefff

#22801 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Oni ne mogu rješiti ni pitanje jedne općine. Prošla su ta vremena kad je Alija djelio Bosnu ko svoju babovinu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22802 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote:
Asim Sarajlić, dosadašnji šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podnio je ostavku, potvrđeno je za Klix.ba.
Sarajlić će o ostavci Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH informisati na današnjoj sjednici, a njegov nasljednik bit će poznat se uskoro.

Članovi Kluba SDA trebali bi već danas razgovarati o novom šefu Kluba, a najviše izgleda da naslijedi Sarajlića ima Šemsudin Mehmedović koji je i inače obavljao funkciju njegovog zamjenika.

Sarajlić nije želio komentarisati razloge za podnošenje ostavke. Navodno, jedan od razloga mogao bi biti previše funkcija koje obavlja u SDA (Šef Kluba SDA, potpredsjednik SDA, Predsjednik Odbora SDA KS, predsjednik Kadrovske komisije SDA).

Drugi mogući razlog jeste ustupak četvorici zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su već ranije tražili Sarajlićevu smjenu.
Jel ovo Šemso klepio ušima? Izgleda da im fali ruku za smjenu DF-ovaca, pa je došlo do nagodbe...
Podsjeca me na jednog zenickog SDA-ovca, za kojeg kruzi urbana legenda, da ce kad umre ostaviti barem 5 radnih mjesta slobodnih :D
pirpa

#22803 Re: SDA-All about

Post by pirpa »

uz ovu pjesmu zelim da pozelim svim istaknutim clanovima SDA stranke dugu i bolnu bolest.... haram vam sve bilo i na ovom i onom svijetu

daddy-kool

#22804 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

ultima_palabra wrote:
channel10 wrote:
edit:ovaj benicio nesto slicno misteryes-u?!
Sad ja hocu napisati, isti lik 1/1
Liči. :D
daddy-kool

#22805 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

"Hrvati trebaju biti jednako zastupljeni, imati paritete, ne samo u Oružanim snagama BiH i Vijeću ministara BiH nego kroz strukturu 73 agencije koje sam nabrojao. U ovom trenutku predsjedavajući Predsjedništva BiH je Hrvat i on je glavnokomandujući Oružanih snaga BiH, ministrica odbrane je Hrvatica i komandant Zajedničkog štaba OS BiH je Hrvat. Slična stvar je i u bankarstvu. Hoću da kažem da ima stvari koje treba riješiti, ali ima i stvari koje smo već riješili i gdje su Hrvati čak i u boljoj poziciji u odnosu na njihovu brojnost", rekao je Izetbegović.
Na šta se boldirano odnosi?
Jobs for boys?
mg

#22806 Re: SDA-All about

Post by mg »

JoseMujica wrote:
beniciodeltoro wrote: Ako je već država podijeljena kakva je razlika ako je podijeljena u 2 dijela ili u 3? Ili bolje rečeno kakva nam je utjeha ako je država podijeljena samo u 2 a ne 3 dijela ako sve izgleda kao da su 3? Kakva će to biti razlika? Neće Zmajevi moći igrati na određenim stadionima i visit će šahovnice umjesto plavo-žute ako dobiju svoj entitet?
Ako ne može jedinstvena BiH kakvu ulogu igra hoće li biti 2 ili 5 entiteta pa da i Sejdić i Finci dobiju svoj, pogotovo što se u tim djelovima koji nastaju novi entitet nije ni moglo primjetiti da tu ima Bosne i Hercegovine.
Mada se to kosi sa onom pričom o Mostaru kao glavnom gradu Federacije ali šta ako?
ma braca nema razlike :D

isto ti je kad je ćoek ogranićenih mentalnih kapaciteta pa mu je onda svedno šta god mu udjele, a najsretnij je u svom ulojenom gunju na koji obviko

Jes, vala, prodali nas jednom, nek nas prodaju i drugi put. More i još 100.000 mrtvih ako će to značit da SDA ima sigurnu vladavinu u svom begovatu.

Spavat će Bake sa Asimom i Amirom još tri godine u sefu ako treba. Sve za Bosnu i Bošnjake, od Baščaršije do Čengić Vile! Dalje ih ne zanima...
ovo_malo_duse

#22807 Re: SDA-All about

Post by ovo_malo_duse »

Ras Al Ghul wrote:Ljudi Baka trola ove guzonje, svjestan je kada bi na ovo pristao bio bi politički mrtav i SDA bi bila prošlost, kao šti je sada SDP. Ako pristane na nešto sa onim Ustašom ubiće ga ljudi na mrtvo, ne može dva miliona Bošnjaka živjeti u koncentracionom logoru. Bošnjaci iz Mostara bi živjeli gore od cigana, a ima ih hiljadu manje nego Hrvata i žive na 70 posto mostarske regije. Hrvati su tu u prednosti jer žive na 30 posto grada i sve su firme njihove, ako ovaj izdajnik pristane na bilo kakvu podjelu gdjeće350.00 Hrvata zajebavati dvamiliona Bošnjaka neka se sam ubije, jer mu je to politička smrt.

Mene je najviše strah Fahre, jer jelik očito protiv cjelovite Bosne, to se od starta vidi, on je prvi počeo sa pričom kako Hrvati trebaju imati svoju izbornu jedinici, i očigledno komanduje Bakiru šta da radi, jebo ga otac mrtvi sandžački, pun je ko brod a i dalje mu je novina najprodavanija u državi, lik hladno ima 100 miliona na računu može svakoga podmititi. Mene više jebe ovaj portal kojeg drže Hrvati i sada furaju tu priču bez druge strane, nikoga probosanski orijentisanog da nazovu i da kaže kako je ovo izdaja, što Bakir priča. Dodika ne propuštaju da stave kao vijest, lik im je omiljena tema na portalu, svaki dan Vlaha puštaju. Avaz nema šta da otvaraš sve je u znaku Čović-Radončić prijateljstva i razbijanju države.

Mi Bošnjaci nemamo svoj medij koji bi jebao mater u startu ovakvim nebuloznim pričama Bakira, znači jednostavno nemamo, na Federalnoj sve rade Ustaše i Četnici, BHT produžena ruka srpsko-hrvatske strane. Znači nemamo medija koji može pozvati bivše generale, komandante, intelektualce, imućnije ljude koji bi imali šta da kažu. Zato se divim četničkoj i ustaškoj medijskoj sili, ne jebu živu silu a samo nama Bošnjacima jebu majke, a mi kao ovce gledamo, i gdje neko, ko je bosanski orijentisan da šta kaže NIGDJE NEMAMO MEDIJE.

+1 . Pitanje je kako da mu se stavi do znanja da ce mu se ...at mater ako to uradi.

Ja sam pisao ovom HM prije na ovoj temi sta ce bit i kakvo je raspolozenje medzu rajom ali ovi iz SDA jarane kao oni konji u aleji samo vide nos i na nosu tetovazu EURA. Dok neko ne zaplati glavom od glavonja iz SDA tesko da ce se dohavizat pameti...(nije da prizivam nesto tako , jos ce za terorizam da me optuze)
nemampojma0

#22808 Re: SDA-All about

Post by nemampojma0 »

Sad Bakir i da nece, hoce. Nema kud, upao je u klijesta Dragan - Fahro, a uz sebe nema nikog pametnog da ga posavjetuje, nego gomilu budala koja ga samo bodri i hrani mu ego.
Podlo i pijacarski se odnose prema svom narodu, dok su pred drugima kao pudlice.
Sta reci na ovaj pokusaj prevare s Asimovom ostavkom...pa to je neopisivo. Sta oni misle, da su stvarno svi drugi glupi, da ce Semso progutat te njihove udice?!
sunceKOtepsija

#22809 Re: SDA-All about

Post by sunceKOtepsija »

babin sin :lol:
mogo bi i on malo u tursku ko mater mu, valja uzimat abdest po ovoj hladnoci :lol:
Banksy

#22810 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

daddy-kool wrote:
ultima_palabra wrote:
channel10 wrote:
edit:ovaj benicio nesto slicno misteryes-u?!
Sad ja hocu napisati, isti lik 1/1
Liči. :D
100% ...Sjećam se kad je prošli forumski život, ničim izazvan i nevezano s temom, počeo pričom kako je Bošnjak oženjen Bošnjakinjom jer su njegovi stara muslimanska porodica koja drži do toga, a on ih poštuje, pa eto ... :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22811 Re: SDA-All about

Post by Truba »

Ras Al Ghul wrote:Ljudi Baka trola ove guzonje, svjestan je kada bi na ovo pristao bio bi politički mrtav i SDA bi bila prošlost, kao šti je sada SDP. Ako pristane na nešto sa onim Ustašom ubiće ga ljudi na mrtvo, ne može dva miliona Bošnjaka živjeti u koncentracionom logoru. Bošnjaci iz Mostara bi živjeli gore od cigana, a ima ih hiljadu manje nego Hrvata i žive na 70 posto mostarske regije. Hrvati su tu u prednosti jer žive na 30 posto grada i sve su firme njihove, ako ovaj izdajnik pristane na bilo kakvu podjelu gdjeće350.00 Hrvata zajebavati dvamiliona Bošnjaka neka se sam ubije, jer mu je to politička smrt.

Mene je najviše strah Fahre, jer jelik očito protiv cjelovite Bosne, to se od starta vidi, on je prvi počeo sa pričom kako Hrvati trebaju imati svoju izbornu jedinici, i očigledno komanduje Bakiru šta da radi, jebo ga otac mrtvi sandžački, pun je ko brod a i dalje mu je novina najprodavanija u državi, lik hladno ima 100 miliona na računu može svakoga podmititi. Mene više jebe ovaj portal kojeg drže Hrvati i sada furaju tu priču bez druge strane, nikoga probosanski orijentisanog da nazovu i da kaže kako je ovo izdaja, što Bakir priča. Dodika ne propuštaju da stave kao vijest, lik im je omiljena tema na portalu, svaki dan Vlaha puštaju. Avaz nema šta da otvaraš sve je u znaku Čović-Radončić prijateljstva i razbijanju države.

Mi Bošnjaci nemamo svoj medij koji bi jebao mater u startu ovakvim nebuloznim pričama Bakira, znači jednostavno nemamo, na Federalnoj sve rade Ustaše i Četnici, BHT produžena ruka srpsko-hrvatske strane. Znači nemamo medija koji može pozvati bivše generale, komandante, intelektualce, imućnije ljude koji bi imali šta da kažu. Zato se divim četničkoj i ustaškoj medijskoj sili, ne jebu živu silu a samo nama Bošnjacima jebu majke, a mi kao ovce gledamo, i gdje neko, ko je bosanski orijentisan da šta kaže NIGDJE NEMAMO MEDIJE.

a šta udrobi u jedan post ne mogu vjerovati
:lol: :lol: :lol: :lol:
HM 2011

#22812 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

ovo_malo_duse wrote:

+1 . Pitanje je kako da mu se stavi do znanja da ce mu se ...at mater ako to uradi.

Ja sam pisao ovom HM prije na ovoj temi sta ce bit i kakvo je raspolozenje medzu rajom ali ovi iz SDA jarane kao oni konji u aleji samo vide nos i na nosu tetovazu EURA. Dok neko ne zaplati glavom od glavonja iz SDA tesko da ce se dohavizat pameti...(nije da prizivam nesto tako , jos ce za terorizam da me optuze)
Neće se niko nikada dohavizati pameti -

vizija društva i države je vizija koju ima 100 ljudi u vrhu našeg društva - ko god da se promjeni na vlasti taj samo provodi tu viziju i ni ja niti ti, niti ovaj gore iznad - ništa u tome ne možemo.....

Ustvari, možete pokušati, ali će vas tada i sistem spriječiti legalnom fizičkom prisilom..... Kako su ti vođe zamislile tako će ti i biti - šta god ti mislio dobro ili loše o tome....... Jednostavno - po pitanju društevnog uređenja u BiH ni ja niti ti NEMAMO NIKAKVA PRAVA, a ta prava se posebno ne stiču na ulici.

Bitno je biti Bošnjak,

https://www.facebook.com/bosnjaci.eu/?fref=photo

Samo SDA, na svim nivoima, u jedinstvu je snaga .
jefff

#22813 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Sda po svom običaju vrši državni udar kad joj se čefne.
Dr. Kuca

#22814 Re: SDA-All about

Post by Dr. Kuca »

Politika sda je samo nek se nepuca, sve je dobro, sad bi oni i sa ratkom mladicem u vlast samo da su u foteljama. Imali su sansu nije da nisu, evo ako nikad sad, kad je EU zapocela neke procese da se zrtvuju al jok, daj sve nama ja'na ti majka. Evo da ne idemo dalje od Sarajeva, grad je propo, firme haman sve prople, a oni nas drze sa nosem iznad vode i podre nas da disemo punim plucima, kad se krens davit samo malo te izvuku iz vode i onda se busaju u prsa gledaj sta smo uradili. FFuj.
jefff

#22815 Re: SDA-All about

Post by jefff »

NOVI MUSLIMANSKI RANKOVIĆ Za Aljošu Čamparu Osmica, prvi bošnjački obavještajac, je ‘mala maca’!
09.12.2015. u 06:47

MARKER

Kako pišu portali pod kontrolom BPS-a, Aljoša Čampara je najjači adut Bakira Izetbegovića, preko kojeg može kontrolirati Fahrudina Radončića, a u poželjnom trenutku glavna poluga za obračun za koji se sprema sa “anahronim” kadrovima poput Džaferovića, Ahmetovića, Genjca i ostalih.

Petogodišnji sukob između Izetbegovića i Radončića, koji je prerastao u rat bez ikakvih pravila i skrupula u kojem niko i ništa nije ostalo pošteđeno ili zaobiđeno, okončan je naprasno, kao da se nikada nije ni dogodio. Za žestoke zagovornike jednog i drugog političkog tabora ova koalicija bila je potpuna izdaja jer je, po njihovim riječima, prodat veliki broj ljudi koji su, zapravo, učestvovali u tuđem ratu.

Sve je, za javnost, bilo gotovo za petnaestak dana. Neoficijelno: koalicija je krhka kao i prvog dana zbog Radončićevog straha od pravosudne odgovornosti sa jedne, odnosno zbog želje da “disciplinuje” dijelove SDA koji mu se ne sviđaju i od kojih osjeća opasnost sa druge strane.

Otud je oštrica Radončića i “nezavisnog medija” njegove bivše supruge (koja podržava politiku i njeguje probleme bivšeg muža) uperena uglavnom prema Aljoši Čampari, njegovom bratu Dubravku koji je državni tužilac i kojeg je Radončić pokušavao povezati sa SDA, te Denisu Zvizdiću u kojem Radončić vidi opasnost kada se, po treći put, bude kandidovao za člana Predsjedništva BiH 2018. godine što zvuči, gotovo, kao iz SFF filmova.

Nakon dva mjeseca koalicije SDA i Radončićeve stranke, uzroci lakoće sklapanja koalicije izašli su na vidjelo: Radončić je, očito naivno, mislio da Izetbegović može telefonskim pozivom obustaviti istragu koju Tužilaštvo BiH/državni tužilac Dubravko Čampara vode protiv Radončića zbog likvidacije mafijaša Ramiza Delalića “Ćele”. Međutim, očito da to nije tako zbog čega kasne i pompezno najavljne “reforme” koje su pale u drugi plan.

Koalicija jeste nastala ali je istraga protiv Radončića ostala živa te je i sama koalicija došla na ivicu opstanka što je priznao predsjednik SDA Izetbegović kada je prije nekoliko dana gostovao na jednoj privatnoj sarajevskoj televiziji.

Izetbegović je tada izjavio da istraga protiv Radončića opterećuje koaliciju te, na određen način, najavio da ako se savez SDA i SBB-a raspadne to će biti zbog istrage protiv Radončića što znači da je predsjednik SBB-a ušao u koaliciju da sam sebe spasi optužnice, suđenja i mogućeg zatvora a ne zbog, kako je saopšteno, “BiH, europskog puta, reformi…” koji su pusto pokriće stvarnog razloga.

S obzirom da se Radončić, očito, osjeća uhvaćen u zamku iz koje ne vidi izlaz, razumljivo je zašto iz dana u dan, već gotovo godinu i po dana, napada Aljošu i Dubravka Čamparu, te Denisa Zvizdića što je medijsko pritiskanje ne bi li se obustavila istraga koja bi, ako bi “pala”, za sobom povukla i smisao postojanja Tužilaštva BiH koje do danas nikada nije osudilo nijednu prvorazrednu političku zvjerku radi kriminala raznih oblika kojih je u BiH itekako bilo.

Otud je za današnju SDA, koju sasvim sigurno više ne personificira niti Šefik Džaferović, niti Halid Genjac ili Sadik Ahmetović koji pripadaju odlazećim, anahronim kadrovima ove stranke, najvažnija poluga u Aljoši Čampari koji je, u suštini, jedini realan SDA-ov kapital u koaliciji sa Radončićem, ali i predstavnik neke nove SDA kojoj će, ako ikada dođe, prva bitka biti u sopstvenim redovima i sa avetima prošlosti jer nema politike budućnosti dok se prošlost ne rasčisti - to dokazuje i krhost trenutne SDA-SBB koalicije.

(The Bosnia Times, bnn.ba)
Banksy

#22816 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

jefff wrote:
NOVI MUSLIMANSKI RANKOVIĆ Za Aljošu Čamparu Osmica, prvi bošnjački obavještajac, je ‘mala maca’!

koalicija je krhka kao i prvog dana zbog Radončićevog straha od pravosudne odgovornosti sa jedne, odnosno zbog želje da “disciplinuje” dijelove SDA koji mu se ne sviđaju i od kojih osjeća opasnost sa druge strane.

Koalicija jeste nastala ali je istraga protiv Radončića ostala živa te je i sama koalicija došla na ivicu opstanka

to dokazuje i krhost trenutne SDA-SBB koalicije.

(The Bosnia Times, bnn.ba)
Što je Safi milo, to mu se i snilo... :mrgreen:
JThomas

#22817 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

evo danas na naslovnici (ponovo) najvećeg bošnjačkog glasila - blokirani računi KCUS, haos, lažiran revizorski izvještaj...znači koliko koji dan treba očekivati spasiteljicu milošću božjom, prvu gospoju u bošnjaka, koja eto ne bi ali mora se žrtvovati za narod i prihvatiti taj vrući krompir... :mrgreen:

naravno to (zadnjih par mjeseci) više nije avazovština već suha istina i ništa osim istine... :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#22818 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

JThomas wrote:evo danas na naslovnici (ponovo) najvećeg bošnjačkog glasila - blokirani računi KCUS, haos, lažiran revizorski izvještaj...znači koliko koji dan treba očekivati spasiteljicu milošću božjom, prvu gospoju u bošnjaka, koja eto ne bi ali mora se žrtvovati za narod i prihvatiti taj vrući krompir... :mrgreen:

naravno to (zadnjih par mjeseci) više nije avazovština već suha istina i ništa osim istine... :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jašta vego istina i HM je potvrdio
jefff

#22819 Re: SDA-All about

Post by jefff »

A šta kaže riđi? Ne može se od Daytona uzimati ko šta hoće, nego nako, đuture mora. On može izvršiti puč u parlamentu a Dodik ne smije u RS?
hizo ramidovic

#22820 Re: SDA-All about

Post by hizo ramidovic »

stoja nevolim kase ne znalice petljaju tamo dzehin ni je mijesto svaki posten bosnjak znase kogace podrzat dabudne direktor bolnice jerbo valaj vadit bolnicu izdugova ana izborimace podrzat fahru presijednika jerbo bosnjaci trebaju strucne moralne postene insane dahin budnu vodze
jefff

#22821 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Ja sam se rastopio kada sam ovo pročitao. :D
Imali su oni i plan B. Vidimo kakav.
EH, DA SMO ALIJA I JA POBIJEDILI SLOBU... Vuk Drašković: Sačuvao bih Jugoslaviju, a Rugova bi bio u vladi!
10.12.2015. u 13:34

REGIONAL

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković napisao je svoje "imaginarne memoare" u novom broju Nedeljnika, 25 godina poslije prvih višestranačkih izbora na kojima je pobijedio Slobodan Milošević i Socijalistička partija Srbije. Drašković je dao neobični prikaz historije koja se nije desila, a mogla je da je on tada pobijedio i postao predsjednik Srbije

FOTO: Drašković (Nedeljnik)

- Deveti je decembar, snijeg više ne pada, a ja na glasanje, u prostorijama mjesne zajednice u prigradskom naselju Labudovo brdo, blizu svog stana, odlazim sa turobnim uvjerenjem da, neizbježno, pada Jugoslavija, a sa njom i pobjednički 20. vijek Srbije i njene vojske, bez obzira na to ko će, toga dana, odnijeti izbornu pobjedu. Milošević ili ja, Miloševićeva SPS ili moj SPO. Hvatam sebe u potajnoj želji da Milošević pobijedi mene, a SPO njegovu partiju. Ja sam sataniziran, pola Srbije me mrzi i prezire, a druga polovina me, takođe bezrazložno, obožava. Te dvije Srbije će, pobijedim li, između sebe iskopati ratne rovove. Poslanički kandidati SPO su, međutim, bili ono najbolje što je tada Srbija imala. Najugledniji i najstručniji ljudi u svojim sredinama, najumniji, ideološki neostrašćeni, a od Miloševićeve propagande nesatanizovani – piše Vuk Drašković.

On je ovako vidio noć u kojoj je SPO pobijedio Miloševića.

- "Srbija se danas vratila sebi i odbacila poredak ideološkog jednoumlja”, govorim, uživo, u telefonskim uključenjima, vodećim svjetskim televizijskim i radio-stanicama, mnogim novinama. "Demokratski dogovor o novoj demokratskoj Jugoslaviji, ubrzano pridruženoj NATO alijansi i Evropskoj zajednici, prvorazredna je obaveza Republike Srbije." Do zore, govorim u objektive stranih TV kamera, dajem intervjue i stranim i domaćim novinarima, sat čitav odgovaram na pitanja Srpske riječi, iz Sarajeva stiže i Goran Milić sa ekipom TV Yutela… – navodi Drašković u velikom autorskom tekstu za Nedeljnik.

Branko Pantelić

Vuk je potom odbacio pokušaj Miloševića da, uz pomoć generala Veljka Kadijevića sačuva vlast, i opozicija je preuzela Vladu i Radio televiziju Srbije.

- U studiju sam oslobođene Bastilje, slušam vijesti. Vršilac dužnosti generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika je Dragan Kojadinović, a Studio B preuzima Milorad Roganović. Kojadinović je, govori spiker, već imenovao novi urednički kolegijum, u kome su i Đoko Vještica, Dževad Sabljaković, Mirko Klarin, Fahri Musliju… Za predsjednika parlamenta izabran je predsjednik DS, prof. dr Dragoljub Mićunović, a po jedno potpredsjedničko mjesto dobili su kandidati SPO, SPS, DZVM i SDA. Funkcija generalnog sekretara parlamenta pripala je SPO, uz obavezu da je ustupi predstavniku kosovskih Albanaca, kad se i ako se sa Ibrahimom Rugovom postigne sporazum o uključivanju Albanaca u organe vlasti Republike Srbije. Za premijera je izabran dr Ljubomir Madžar, jedan od najvećih zagovornika reformskog kursa saveznog premijera Ante Markovića – piše Drašković.

Onda je novom predsjedniku Srbije zapao zadatak da sačuva Jugoslaviju, kao konfederaciju, i prenosi zamišljene razgovore sa Tuđmanom, Mesićem i Dimitrijem Rupelom.

- Na izbornoj pobjedi i mirnom raspletu drame u Beogradu čestitaju Mihail Gorbačov, Džordž Buš, Fransoa Miteran, Helmut Kol, Margaret Tačer, Perez de Kueljar, Konstantin Micotakis… Razgovori sa Antom Markovićem su svakodnevni, uvijek u njegovom kabinetu, i, najčešće, u četiri oka. Slažemo se, takoreći, u svemu, ali nikakvih saopćenja za javnost ili konferencija za novinare nema. Već krajem decembra, Slovenci će se na referendumu izjašnjavati da li su za izlazak iz Jugoslavije. Ante misli da su plebiscit zakazali zbog bjekstva od Miloševića, a ne od Jugoslavije, i da moram hitno ići u Ljubljanu. Najprije u Ljubljanu. Ako ih uvjerim da Srbija prihvata i konfederaciju republika – država, možda će taj referendum i otkazati. Bosna, Makedonija i Crna Gora nisu problem. Ključ je u rukama Slovenaca, a ne Franje Tuđmana…

U "imaginarnim memoarima" Vuk Drašković dotiče i pitanje kosovskih Albanaca.

- Izložen i dodatnom pritisku iz Brisela i Berlina, Tuđman je pristao. Popustili su i Albanci. Njihov lider Ibrahim Rugova postao je član Predsjedništva SRJ, Azem Vlasi je izabran za jednog od trojice potpredsjednika Vlade Srbije, advokat Fehmi Agani za predsjednika Saveznog ustavnog suda. Na uporno insistiranje Ibrahima Rugove, penzionirana je savezna himna "Hej Sloveni” (“Albanci nisu Sloveni, pristajemo da živimo u Jugoslaviji i Srbiji, ali ne prihvatamo da budemo Sloveni”, govorio je) i zamijenjena je himnom "Zemljo moja” autora i kompozitora Kemala Montena. Republike suvereno odlučuju o svojim himnama i zastavama, a u saveznom grbu biće, minijaturni, grbovi članica konfederalne federacije. AP Vojvodini vraćen je status koji je imala prije vladavine Slobodana Miloševića, a pokrajine Kosovo i Srpska Krajina dobile su status kakav ima Južni Tirol u Italiji. Prvog novembra 1993. na samitu u Mastrihtu, Evropska zajednica preimenuje se u Evropsku uniju, a Jugoslavija postaje njen punopravni član.

(The Bosnia Times, Nedeljnik)
sjedi 1

#22822 Re: SDA-All about

Post by sjedi 1 »

Izetbegović je lagao i bio pod uticajem SAD"

Bivši mirovni posrednik u BiH Žoze Kutiljero rekao je da je Alija Izetbegović prihvatio, a pod uticajem SAD, odbio principe preuređenja BiH slične Dejtonu.

On je to rekao na suđenju Ratku Mladiću piše zagrebački Večernji, u izdanju za BiH.

"Mislim da je istinska tragedija što mir nije postignut na principima koje sam dogovorio u martu 1992. Poređenjem karte koja je bila utvrđena na osnovi tih principa 18. marta 1992. i karte koja je deo Dejtonskog sporazuma iz novembra 1995. pokazuje da je, posle tri i po godine rata, rezultat bio gotovo isti. Nebrojeni životi mogli su biti sačuvani", posvedočio je Kutiljero.

Kutiljero je rekao da je nedugo nakon što su strane prihvatile principe, do njega počelo da dopire da se predsednik Izetbegović u izjavama bosanskim medijima javno odriče svog pristanka.

"Bosanska vlada službeno je odbacila principe u junu 1992.", rekao je Kutiljero. On je potvrdio da za vreme pregovora nije verovao Izetbegoviću koji je, uprkos njegovih srdačnih manira lagao i bio varljiv", rekao je Kutiljero istakavši da su sve strane lagale, ali da su Srbi lagali najmanje.

Da se muslimanski lideri nisu odrekli sporazuma o principima ustavnog preuređenja BiH, "bosansko pitanje moglo je biti rešeno ranije, uz manje gubitke (pretežno muslimanskih) života i teritorije, svedočio je Kutiljero.

"Da budem pravedan, predsednik Izetbegović i njegovi savetnici bili su ohrabreni da ponište taj dogovor i da se bore za unitarnu bosansku državu od dobronamernih faktora spolja koji su mislili kako sve znaju najbolje", smatra Kutiljero.

Kutiljero je potvrdio da mu je portugalski oficir, koji je služio u UNPROFOR-u u Sarajevu, preneo kako je uveren da je granata koja je 27. maja 1992. ubila 26 građana u redu za za hleb u Ulici Vase Miskina bila ispaljena s područja gde su bili položaji muslimanskih snaga. Taj oficir, kako je kazao, učestvovao je u istrazi o ovoj eksploziji.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, Kutiljero je potvrdio da ustavni principi koje su okvirno prihvatile strane nisu bili konačni i da je trebalo dalje pregovarati. Tužilac je svedoku opširno citirao više govora u kojima je Karadžić izražavao zadovoljstvo zbog propadanja Kutiljerovog plana, ističući kako je time "s Bosnom završeno" i da je odluka muslimana da odbiju plan "fatalna za njih".

Svedok je odgovorio da mu Karadžić to nikada nije rekao. On je naglasio kako "muslimani nisu želeli podelu BiH, Srbi nisu želeli BiH uopšte, već da ostanu sa Srbijom, a Hrvati su hteli pripasti Hrvatskoj", ali da su pregovorima došli do načelnog rešenja o "tripartitnoj BiH".

"Pitanje je bilo - možemo li imati unitarnu Bosnu ili Bosnu iz tri dela. Moje uverenje je bilo da samo trodelna Bosna može uspeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum", kazao je Kutiljero.

Na pitanje je li znao za Karadžićevo insistiranje na priznanju stanja na terenu, do kojeg su srpske snage, po optužnici, došle primenom sile radi zauzimanja teritorije i progona nesrba, svedok je izjavio da mu Karadžić to nikada na taj način nije rekao.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1073279
HM 2011

#22823 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

Samo SDA na svim nivoima - u jedinstvu je snaga !
General War

#22824 Re: SDA-All about

Post by General War »

HM 2011 wrote:Samo SDA na svim nivoima - u jedinstvu je snaga !
...nicim isprovociran :D
XXS

#22825 Re: SDA-All about

Post by XXS »

HM 2011 wrote:Samo SDA na svim nivoima - u jedinstvu je snaga !
Al' uKurcu......nemere bez Fahra i SBB-a :D

Samo Fahro SDA spasava

Jednu vrecu za mog Bakira :lol:
Post Reply