Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mi ni na koji nacin nismo ucestvovali u organizovanju skupa na Dobrinji.
Da jesmo, bilo bi puno vise ljudi i zahtjevi bi bili precizno sroceni.
p.k.
Postovani,
Organizator skupa je "neformalna" grupa gradjana okupljena oko "Dobrinjske Inicijative" ciji su kreatori vasi vjecnici u Novom Gradu, ako odete na tu stranicu vidjet cete vijesti koje prate iskljucivo njihove aktivnosti
Ocito da niste dobro informisani, u prilogu par slika koje to dokazuju..
"Dobrinjska inicijativa" je, koliko znam, grupa gradjana koji su pokrenuli neke inicijative i mi smo vrlo rado pomogli da se one nadju na OV.
(Uvodjenje autobuske linije Dobrinja - Ilidza, recimo).
I ubuduce cemo to raditi, kada porocjenimo da se radi o korisnim inicijativama.
Na kraju krajeva, skupu je prisustvovalo (naj)vise istaknutih clanova SDP-a.
Pa nidje veze, 110 magistralom problem. Vidi se da ili nemaju auta ili su neka Korejska, pa im krivo kada mi sa mocnim agregatima blinkamo da se ubrzaju.
madner wrote:Pa nidje veze, 110 magistralom problem. Vidi se da ili nemaju auta ili su neka Korejska, pa im krivo kada mi sa mocnim agregatima blinkamo da se ubrzaju.
Pedja Kojovic wrote:"Dobrinjska inicijativa" je, koliko znam, grupa gradjana koji su pokrenuli neke inicijative i mi smo vrlo rado pomogli da se one nadju na OV.
p.k.
To je grupa gradjana okupljena oko Nase Stranke, nesto slicno pokretu "Dosta" (SDP)
Pedja Kojovic wrote:"Dobrinjska inicijativa" je, koliko znam, grupa gradjana koji su pokrenuli neke inicijative i mi smo vrlo rado pomogli da se one nadju na OV.
p.k.
To je grupa gradjana okupljena oko Nase Stranke, nesto slicno pokretu "Dosta" (SDP)
Zaboravio si SDA i njihova DJL, tj. "udruženja boraca, veterana, vojnih penzionera, itd." koja se aktiviraju po potrebi.
Čemu su se poslije i ostali dosjetili, tako da danas nema ugledne stranke koja nema neko priručno boračko udruženje na raspolaganju.
Da ovakvo stanje ne traje već 20 godina nazvao bih je kriznom, ali se ustvari radi o situaciji koja je jedina moguća posljedica dominantnih političkih ideologija i njihovog shvatanja države, odnosa vlasti prema državi i građanima, kaže na početku razgovora za novinsku agenciju Patria predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.
- Nacionalizam, valjda je to sad svima jasno, je posljednji stadij komunizma. I jedna i druga ideologija teže uspostavi političkog monopola u ime nekog kolektiviteta, a na račun individualnih građanskih prava i sloboda. Jedni to traže u ime proleterijata, a drugi u ime etničke grupe.
Jedino u takvom stanju permanentne krize je moguće osiromašiti zemlju i njene građane, a dobiti najviše glasova na izborima. Zato sam skeptik da će oni kojima je sadašnji sistem omogućio takve fantastične političke karijere i lično materijalno bogaćenje mijenjati taj za evropski sistem u kojem to ne samo da nije moguće, nego se za takvo ponašanje snose pravne i zatvorske sankcije.
PATRIA: Krajem septembra nakon pet godina susreli su se lideri SBB-a i SDA, najavivši nakon toga da je uspostavljeno bošnjačko jedinstvo. Slažete li se sa tom konstatacijom? Ukoliko ne slažete, kako se to može onda postići bošnjačko jedinstvo, obzirom na rascjepkanost stranaka sa većinski bošnjačkim glasačima?
KOJOVIĆ: SDA je još prije 25 godina izašla sa tezom kojom je Bosnu i Hercegovinu, iz građanske države pretvorila u državu konstitutivnih naroda. Njihova ideja tada je bila da će u BiH postojati tri stranke, bošnjačka, hrvatska i srpska koje će vladati u ime etničkih grupa koje navodno predstavljaju. Upravo takav pristup konceptu predstavničke demokratije nam je donio sve ono što nam se dogodilo od prvih demokratskih izbora do danas.
Bilo bi poražavajuće da se nakon tolike količine tragedije – a ne mislim samo na rat nego i na ratnu i poratnu pljačku državne, javne imovine i novca, te na siromaštvo i besperspektivnost – vratimo na tu tragičnu polaznu tačku u historiji nezavisne BiH. To što se u medijskim analizama naziva političko rascjepkavanje etničkih grupa – ja vidim kao spas, kao nadu za konačni bijeg iz zamke etnodemokratije, sistema rigidnih etničkih kvota, u koju su nas gurnule nacionalističke stranke i koju je Dejtonski ustav, nažalost, pravno normirao. Nadam se da će se taj trend cjepkanja etničkih grupa po političkim preferencama građana i građanki nastaviti i to još brže, te da će etničke elite izgubiti legitimitet.
Ukoliko se to pak ne desi i ukoliko se izbori svedu na etničko prebrojavanje bez ikakvog ideološkog, političkog, diferenciranja unutar etničkih grupa – to će biti kraj onakve BiH kakvu mi želimo stvoriti, a bojim se i kraj BiH uopšte. Mi već 20 godina živimo u diktaturi tzv. konstitutivnih naroda i takav trend, koji je vidljiv i golim okom, jasno ukazuje da on vodi daljnoj dezintegraciji našeg društva po etničkim osnovama. Politička homogenizacija bazirana na etničkoj pripadnosti zahtijeva teritorijalno razgraničenje i vodi stvaranju de facto državne zajednice na području BiH. Teško je zamisliti scenarij u kojoj bi takva državna zajednica izbjegla sudbinu Jugoslavije.
PATRIA: DF i SDP najavili su ujedinjenje ljevice, te zajednički izlazak na Lokalne izbore 2018. godine. Da li je možda i Naša stranka na fonu ujedinjenja sa ove dvije stranke, mislim na zajednički nastup na izborima?
KOJOVIĆ: Ujedinjenje ljevice – ma šta god pojam ljevica danas zaista značio na našim prostorima – interna je stvar SDP-a i DF-a. Moja pretpostavka je da ujedinjenje dvije partije koje su do jučer bile jedna partija nije problematično. Naravno, za takvo nešto je potrebno prevazići lične animozitete i sve ono što su jedni o drugima javno govorili u posljednjih par godina, ali na kraju krajeva, najnovije “pomirenje” SDA i SBB je uspostavilo novi, viši, standard političke hipokrizije.
Ukoliko ta ujedinjena ljevica ima interes za zajednički nastup na narednim izborima sa Našom strankom onda u razgovore treba krenuti što prije, jer su programi i proklamacije i ono što smo vidjeli u praksi od ovih partija u posljednje vrijeme kontradiktorni, te moramo vidjeti u kakvu BiH oni vjeruju, za kakvu će se zalagati i kako će se to konkretno manifestovati u akcionim planovima u opštinama.
PATRIA: Ministarstvo pravde i uprave stopiralo je upućivanje Nacrta zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika i savjetnika u Kantonu Sarajevo. Ako je na Vladi jednoglasno usvojen Nacrt, kako to da odjednom Ministarstvo pravde ga stopira? Kome nije u interesu da bude usvojeno ovo zakonsko rješenje?
KOJOVIĆ: Možda je usvojen jednoglasno od onih koji su u momentu glasanja bili prisutni na sjednici Vlade. Među onima koji treba da donesu ovaj zakon mnogo je više onih kojima on ne odgovara i koji bi voljeli da ne bude usvojen i implementiran. Nadam se također da javnost može prepoznati da se status quo u borbi, tačnije u neborbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, brani kvazipravnim argumentima i drugim diskretnim strategijama.
Pa, mislite li da je slučajno to što je od svih zakona koji su se našli na Federalnom parlamentu u prošlom mandatu jedino ZASKOK (Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala) usvojen u oba doma, objavljen u Službenim novinama da bi se onda donijela odluka o njegovom neimplementiranju. Ja za takvo nešto nikad nisam čuo u normalnim zemljama: da država donese zakon i onda donese odluku da ga neće implementirati. Jeste li vi?
PATRIA: Naša stranka ne djeluje nešto posebno u manjem bh. entitetu. Često se ne oglašavate po pitanju napada na povratnike, niste nešto posebno glasni oko osporavanja naziva bosanskog jezika u RS. Zbog čega šutnja, ako vas građani doživljavaju kao stranku koja je državotvorna?
KOJOVIĆ: Sve probosanske stranke u RS-u djeluju na nivou nevladinih organizacija. Njihova politička moć se svodi na saopštenja, a jedine koje imaju neki stepen zastupljenosti među povratnicima, svojim radom u Federaciji nisu pokazali da imaju drugačiji tretman prema onima koji su brojno manjinski tamo gdje oni imaju vlast. Vi nemate snažan DF, a više ni SDP, uprkos dugogodišnjem djelovanju tamo, ogromnim sredstvima kojima raspolažu o pozicijama u vlasti koje su aktivistima mogle ponuditi.
To je rezultat mnogo faktora pa i činjenice da je demokratska atmosfera u RS-u još uvijek u fazi u kojoj se politički vicevi pričaju šapatom, jer se ljudi boje da bi iznošenje drugačijeg mišljenja imalo posljedice po njihovu materijalnu pa i životnu egzistenciju nad kojima vladajuće partije imaju potpunu kontrolu.
Ponovo smo nedavno formirali odbor u Banja Luci i odlučni smo da podižemo organizaciju Naše stranke u RS-u. Ovaj put smo se okrenuli mlađim ljudima koji, moram to naglasiti, pokazuju izuzetnu hrabrost u iskazivanju svojih političkih stavova i želju za rad u Našoj stranci.
Iskreno, kada pričam sa njima, pitam ih kako su se uspjeli oduprijeti agresivnoj ratnohuškačkoj propagandi SNSD-a i medija pod njihovom kontrolom. U RS-u je – da se vratim na vaše prvo pitanje – na sreću, u toku proces intenzivne ideološke profilacije i on će, nadam se, uskoro rezultirati time što će separatistička retorika Dodika dobiti ozbiljnu opoziciju; i to baš u RS-u.
Također, ne bih se složio da nismo reagovali na probleme povratnika. Upravo Dennis Gratz je pokrenuo pitanje sistemskog rješavanja diskriminacije u obrazovanju, jedini je dao racionalna polazišta za problem bosanskog jezika, a da pritom nije koristio ispraznu patriotsko nacionalističku retoriku koja ne vodi i ne služi ničemu osim predizbornom busanju u prsa.
Ulazak u vlast
PATRIA: Da li je do sada iko od stranka koje su u vlasti pregovarao sa Vama oko eventualnog ulaska, podrške. Razgovarali su i sa ostalim “malim” strankama?
KOJOVIĆ: Mi smo svoj stav o SDA, HDZ BiH i drugim nacionalističkim partijama toliko puta i toliko jasno iznijeli da je valjda svima, pa i njima jasno, da bi razgovori bili gubljenje vremena. Njihova politika, po našem mišljenju, nije ništa drugo do nastavak rata drugim sredstvima. Mi se borimo da BiH postane građanska država, odnosno, da bude organizovana poput svih funkcionalnih evropskih predstavničkih demokratija.
SDA je najodgovornija za problem vodosnabdijevanja
PATRIA: Problem vodosnabdijevanja grada Sarajeva gorući je (iako gorućih još ima itekako). Ko je po Vama najodgovorniji za stanje u JKP ViK, ali i ostalim komunalnim preduzećima. Imali smo prilike vidjeti da su plate direktora enormne u tim prduzećima, da nema kontrole, a vlasnik je Skupština KS.
KOJOVIĆ: Najviše je odgovoran onaj ko je imao najviše vlasti u KS u posljednjih 20 godina. SDA, to sam često govorio. Nije politička partija u smislu teorijske definicije koju možete pronaći po knjigama ili kada taj pojam upišete na internetu. Ja je doživljavam, koliko god to zvučalo čudno, više kao jednu interesno-vjersku organizaciju čiji članovi, osim na ličnom bogaćenju, paralelno rade na uspostavi zakonskog i sudskog sistema koji će ih abolirati za nezakonitosti koje su počinili u proteklih 20 i više godina.
Neki su u SDA zbog 150 maraka mjesečno; neki, jer misle da jedino tako mogu sačuvati posao, neki jer im učešće njihove partije u vlasti omogućava milionske poslove. A neki su tu opet zato što misle da mogu borbom, iznutra, od tog udruženog kriminalnog poduhvata napraviti političku partiju. U svakom slučaju, da se vratim na vaše pitanje, stanje u KS, pa naravno i stanje sa vodosnabdijevanjem, najviše je njihova zasluga.
Referendum nije bezazlena priča
PATRIA: Referendum u RS nije nimalo bezazlena priča. Kakav je Vaš stav kada je riječ o referendumu?
KOJOVIĆ: Naravno da nije bezazlena i ja s nevjericom gledam indiferentnost PIC-a i drugih garanata mirovnog sporazuma.
Ukoliko se referendum zaista i dogodi to će označiti ulazak BiH u nemapiranu teritoriju, u kojoj Dejtonski ustav ne važi, a novi nije donesen. Naš ustav dozvoljava referendum kao oblik odlučivanja, ali samo o pitanjima za koja je onaj ko ga raspisuje nadležan. To ovdje nije slučaj i zato je referendum neustavan.
Ali iako je referendumsko pitanje formulisano tako da ne proizvodi pravne posljedice njegovo održavanje je napad na samu državnost BiH, jer kao što svaki student prava zna: država je prije svega monopol sile i ako je taj monopol narušen odnosno ako postoji neko ko na njenoj teritoriji ima veću silu od države i može otvoreno da krši ustav, onda...
Svi (VD) Premijeri KS. Gdje su, šta su radili i šta rade?
Mandat: 2012-2014 Muhamed Kozadra (SDA) Trenutno Skupština KS i Dom naroda ZD Parlament FBiH. Suad Zeljković (SDA) / Savjetnik Min. energetike FBiH. Trenutno savjetnik Predsjedavajućeg VM BiH
Mandat: 2010-2012 Fikret Musić (SDP) / Trenutno ??
Mandat: 2006-2010 Zlatko Mesić (SBiH) / Savjetnik Ministra MUP-a KS (SDU). Trenutno MUP KS? Besim Mehmedić (SBiH) / Skupština KS (Nezavisni). Trenutno savjetnik Ministra u Min. prometa BiH (DF)
Hajrudin Ibrahimović (SBiH)/ ?? Samir Silajdžić (SBiH) / BH Telekom ??. Trenutno ??
Mandat: 2002-2006 Denis Zvizdić (SDA) / Parlament FBiH. Trenutno Predsjedavajući Vijeća Ministara BiH.
Mandat: 2000-2002 Nermin Pećanac (SDP) / Skupština KS, Parlament FBiH, Ministar KS (SDU). Trenutno čeka ujedinjenje?
Huso Hadžidedić (SDP)/ ??. ??
Mandat: 1998-2000 Beriz Belkić (SBiH)/ Parlament BiH, Predsjedništvo BiH, Parlament BiH. Trenutno penzija?
Mandat: 1996-1998 Mustafa Mujezinović (SDA) / Ambasador, Premijer FBiH, Ambasador. Trenutno NO Razvojne banke FBiH
kluz franjo wrote:Svi (VD) Premijeri KS. Gdje su, šta su radili i šta rade?
Mandat: 2012-2014 Muhamed Kozadra (SDA) Trenutno Skupština KS i Dom naroda ZD Parlament FBiH. Suad Zeljković (SDA) / Savjetnik Min. energetike FBiH. Trenutno savjetnik Predsjedavajućeg VM BiH
Mandat: 2010-2012 Fikret Musić (SDP) / Trenutno ??
Mandat: 2006-2010 Zlatko Mesić (SBiH) / Savjetnik Ministra MUP-a KS (SDU). Trenutno MUP KS? Nacelnik pasoskog
Besim Mehmedić (SBiH) / Skupština KS (Nezavisni). Trenutno savjetnik Ministra u Min. prometa BiH (DF)
Hajrudin Ibrahimović (SBiH)/ ?? Savjetnik Gradonacelnika Sarajeva
Samir Silajdžić (SBiH) / BH Telekom ??. Trenutno ??
Mandat: 2002-2006 Denis Zvizdić (SDA) / Parlament FBiH. Trenutno Predsjedavajući Vijeća Ministara BiH.
Mandat: 2000-2002 Nermin Pećanac (SDP) / Skupština KS, Parlament FBiH, Ministar KS (SDU). Trenutno čeka ujedinjenje?
Huso Hadžidedić (SDP)/ ??. ??
Mandat: 1998-2000 Beriz Belkić (SBiH)/ Parlament BiH, Predsjedništvo BiH, Parlament BiH. Trenutno penzija?
Mandat: 1996-1998 Mustafa Mujezinović (SDA) / Ambasador, Premijer FBiH, Ambasador. Trenutno NO Razvojne banke FBiH
Evo jedno razmišljanje nakon pune godine od zadnjih općih izbora, uz refleksiju na one 2018.
1. Predstoje nam 3 godine nastavka krize i devastacije u svakom pogledu.
2. Mislim da se može isključiti mogućnost pojavljivanja nekog BH-političkog bloka (političke opcije prihvatljive biračima u manjem ili većem omjeru na cijelom teritoriju BiH), tako da vjerovatno ostajemo u ovim pred-civilizacijskim "torovskim" okvirima.
3. U srpskom političkom "toru", se može desiti da (pod pritiskom ino-faktora, ali još prije zbog katastrofalne ekonomske situacije) u RS-u dođe do prekompozije skupštinske većine i prije 2018. To bi bio početak kraja M. Dodika (kraj mu je 2018. svakako), ali u širem kontekstu je to samo "sjaši Mile, da uzjaše Gile!" Značajnija smjena generacija i politika nije na vidiku.
4. U hrvatskom političkom "toru" se ništa neće dešavati. Lepi Gagi jaše vrlo suvereno. Apstinencija je vrlo mudro iskorištena da se djelimično i ino-faktor, ali primarno osnovno biračko tijelo ubjedi u "majorizacije, preglasavanja i 3. entitete/kanale/izborne jedinice". Sljedeće 3 godine prepucavanja na svim nivoima će opet biti upotrebljeno da se svom "toru" objasni da su drugi krivi za mizerno gospodarsko stanje. Lepi Gagi je i 2018. kandidat za člana predsjedništva (torovi se "pale" na tu skoro protokolarnu funkciju) i vuče sa sobom opet - sa nešto slabijim rezultatom - i većinski parlamentarni kapacitet, tj. "torovski" legitimitet.
5. I naravno u bošnjačkom političkom "toru" će i u sljedeće 3, ali posebno 2018. biti "spektakl!".
5a) Bake je sigurno trenutno jako ponosan što je "državnički uspio rješiti krizu vlasti" i obezbjediti "bošnjačko jedinstvo". Nažalost Bake u svom kapacitetu, nije u stanju da dobaci do pitanja "A ko će ispred SDA 2018. biti kandidat za člana predsjedništva BiH?". Možda mu to još nije niko saopštio, ali on ne može. Hmmm, da vidimo koga SDA iz današnje perspektive može ponuditi - Zukić, Sarajlić, Genjac, Šepić... teško. Zvizdić, Novalić i dr. ne mogu (oni će biti "potrošeni" u ovom mandatu izvršne vlasti)... Hmmm, možda Cerić, ali i on je na ego tripu. U svakom slučaju teška pitanja za SDA.
Ko može profitirati?
5b) Sauron KRadončić i SBB? Moguće. Ako "Utemeljitelj" do tada ne zaglavi zatvora (a nema se od ovakve pravne države šta plašiti), uz pomoć jačanja podaničko-stranačke infrastrukture kroz ulazak u vlast na svim nivoima, te korištenjem medijsko-pljuvačkih Orkova iz tornja Barad-dur, može se očekivati snažan predizborni potencijal.
5c) "Ujedinjena ljevica"? Potencijal biračkog tijela je svakako tu (prevareni, poniženi i frustrirani), ali ko treba da ih "vodi u borbu"? Željko i Nerko?! Osim Ajvaz-dedinog čuda ili međugorskog "uskrsnuća" pokajanog ZL-og, ne vidim ja tu puno kvalitetnih personalnih opcija.
A ovakve stvari (internacionalni simpozij u Sarajevu) naravno ostanu neprimjećene.
Uz dozvolu autorice bez intervencija prenosim uvodni govor:
"Predstavljanje programa
Ovaj simpozij pod nazivom: „Zlo nasilja u etničkim sukobima. Poraz moralno-povijesnog imperativa: Nikad više“, je dio trogodišnjeg programa, koji je započeo prošle akk god. pod generalnim naslovom „Od rata do pomirenja. Doprinos vjerskih zajednica ozdravljenju i obnovi društva“. Svake je godine planirano šest tribina, sa po dva uvodničara, namijenjenih prvenstveno studentima ali otvorenih za sve građane, te jedan ovakav međunarodni znanstveni skup. Prva godina koja će završiti ovim skupom, tematizirala je „Nasilje u etničkim sukobima“, slijedeća, koja počinje tribinama u studenom, posvećena je temi pravednosti, a treća bi bila promišljanje o mogućnostima oprosta, pomirenja, ozdravljenja i obnove društva. Motive i ciljeve programa pokušat ću približiti raščlanjivanjem generalnog naslova.
Od rata do pomirenja:
Iskustvo rata, pretrpljena i počinjena zla, dovelo je našu zemlju u nimalo zavidnu situaciju. Rat je, kao oružani fizički sukob prestao, ali je podmuklo prebačen na politički, kulturni, gospodarstveni, ekonomski pa i etičko – moralni nivo. U svim društvenim aspektima dominiraju problemi i nepravde koji razaraju našu društvenu scenu i onemogućuju minimalnu kvalitetu ljudskog življenja i konstruktivnog suživota. Dugogodišnja, unutarnje-vanjska politička manipulacija, dovele su ovu zemlju na sam rub ne samo materijalnog, nego prvenstveno moralno – duhovnog siromaštva, i to kroz razna i nečovječna poniženja ljudskog dostojanstva. Cilj programa nije odrediti uzroke rata, nije identificirati žrtve i zločince, niti pravno uspostavljati krivnju. To trebaju raditi političke institucije. Cilj je ukazati i „demontirati“ ono što teoretičari nazivaju „strukturama zla“. Nasilje onih razmjera koje smo u ratu imali omogućili su točno određeni društveno – psihološki mehanizmi. Isti ti mehanizmi, mutatis mutandis, podržavaju i ovu društveno – političku shizofreniju, od koje proračunatu korist imaju samo neki beskrupulozni demagozi. Cilj programa je dakle, prepoznati to zlo kako na njega sami ne bismo pristali, priznati ga kako bismo ga se oslobodili, osuditi ga kako se ne bi uvuklo u ljestvicu naših vrijednosti.
Doprinos vjerskih zajednica
Jedna od demografskih posljedica rata su i nove, homogene, jednonacionalne i jednoreligijske sredine. U jednoj radijskoj emisiji Slobodne Europe, u veljači ove godine, završio je srednjoškolac Ante, Mostarac koji nikad nije bio na Starom mostu, jer se plašio onih preko, i koji je izjavio da se „Bošnjake može prepoznati po boji kože i teksturi lica“. Na društvenim je mrežama ta, „duboko rasistička izjava“ izazvala niz zgražajućih osuda, ružnih i ponižavajućih riječi, nacionalističkih poruka. Na prvi pogled i površan pristup čak i ohrabrujuće što su se građani konačno probudili i zgrozili. Ante je postao javna sramota, i to sramota „jednog naroda“, kako se kod nas obično, ne generalizira, nego „nacionalizira“. Ali, srednjoškolaca poput Ante Bosna i Hercegovina je prepuna na sve tri strane. „Štancaju“ se industrijskom proizvodnjom, prvenstveno indoktrinacijom kroz školski sustav. Antina je sramota, poniženje onih koji su to od njega napravili. Antin je strah od drugoga njegova osobna tragedija, ali naša odgovornost i krivnja. Cilj programa je i vidjeti mogu li vjernici različitih religija, a iz izvora nekih nepromjenjivih i univerzalnih vrijednosti, i uz suradnju s društvenim i humanističkim znanostima, potaknuti na zajedničko djelovanje i time smanjiti distancu među ljudima koju je stvorila podjela društva na žrtve i agresore?
Ozdravljenju i obnovi društva:
Iako neke ozbiljnije psihološke studije poriču da društvo kao cjelina može biti mentalno bolesno, uzimajući u obzir ovo naše, dajem si tu slobodu, možda neutemeljenu no ipak opravdanu, da ih stavim pod upitnik. To što neko društvo stvara gore opisane srednjoškolce, još uvijek nije, uvjetno rečeno, znak mentalne patologije. Ali, zabrinjavajuće je i simptomatično što si to isto društvo koje ih je „stvorilo“ daje za pravo da ih zdušno osuđuje za ono što su postali. Na liniji one Nietzscheove: „Tjeraš me da gazim po blatu i onda se čudiš što sam uprljan“! Kad bi se samo neki izolirani pojedinci ponašali na način na koji se ponaša dobar dio našeg društva, po malo stručnijim parametrima ozbiljno bi se posumnjalo u njihovo mentalno zdravlje i vjerojatno bi završili na prinudnoj hospitalizaciji usmjerenoj resocijalizaciji i vraćanju kontakta sa stvarnošću (Šušnjić). Ali, obzirom da je kod nas riječ o većini, ti su, zdravom razumu zabrinjavajući simptomi, inercijom mase čak ušli u ljestvicu vrijednosti. Erich Fromm, u knjizi Zdravo društvo, kaže: „Činjenica da milioni ljudi imaju iste poroke, ne pretvara te poroke u vrline. Činjenica da su im mnoge greške zajedničke, ne čini greške istinitima. Činjenica da milioni ljudi pate od istih oblika mentalne patologije, ne čini ih zdravima“.
Mi stariji, generacije koje su „ratovale“, imali smo bar sreću da i u nečovječnim ratnim uvjetima sretnemo i upoznamo onu izvornu, temeljnu ljudskost. Ljude koji su se žrtvovali za susjede ili bar pružali onaj Franklov „prkos duha“ toj neljudskoj situaciji. U njima smo imali potvrdu da je svijet ljepši od onoga kakvim se pokazuje. Da su ljudi ipak bolji od onoga što nam situacija omogućuje da vidimo. Novijim je generacijama sustavno, planski i proračunato ukradena i ta mogućnost da svijet i dugoga vide drugačijim od interpretacije koju su im nametnuli. Bivši su moćnici, bivši državni sustavi, kontrolirali ponašanje građana, ono što ljudi čine, današnji upravljaju emocijama ljudi i onim što oni misle. Oblikuju svijest, misao, savjest. Britanski književnik George Orwel u romanu „1984“ kaže da moćnici kontroliraju mišljenje tako što nam razbiju duh u komade kako bi ga sastavili u željeni oblik. Isus je upozoravao učenike da dobro paze što i kako slušaju, upozoravao ih na lažne proroke, na one koji „duh“ ubijaju. Time je zapravo upozoravao upravo na interpretaciju stvarnosti. A interpretacija nije promatranje svijeta kakav jest, nego njegova nametnuta konstrukcija. Cilj programa je ukazati na tu ideološku konstrukciju, kako bismo iz temeljnog osjećaja građanske i vjerničke odgovornosti, pružili bar taj franklovski „otpor duha“, ili onu jasperovu „duhovnu emigraciju“.
Zaključno:
Suočiti se s prošlošću, napraviti iskorak iz vlastitih slabosti, zakoračiti u prostor unutarnje slobode preuzimajući odgovornost za ono što smo činili, i, možda čak važnije, preuzeti odgovornost za ono što sad ne činimo, temeljni su uvjeti obnove našeg društava, i, rekla bih naše ljudskosti. Prihvatiti identitet umjesto identifikacije, ljudskost umjesto pripadnosti, solidarnost u čovječnosti umjesto isključivosti tabora, mislim da je to minimum koji dugujemo Anti, kao simbolu svih naših srednjoškolaca. Dužni smo im duboku ispriku za strah i neznanje u kojem su odrasli. Ispriku ne za samo za ono što su postali, nego i za ono što su mogli a nisu! Antina je zadnja izjava, meni osobno najdirljivija (da ne kažem žalosnija), da mu je bilo lijepo „s druge strane“ i da se „ipak nije osjećao drugačijim“, poraz našeg intelekta i ljaga naše ljudskosti!
Suočavanje s prošlošću i preuzimanje odgovornosti za sadašnjost, jest i minimum iskrenog, a ne politički isprogramiranog, odavanja počasti samim žrtvama rata i nasilja. Jer, na koncu, najhumanija, ljudski konstruktivna počast koju žrtvama možemo odati jest raditi na izgradnji svijeta u kojemu njihova smrt neće biti ponovljena! Ovaj je program, koji i vi činite mogućim, naš mali doprinos u izgradnji takvog svijeta. I hvala vam na tomu! "
Ja ću samo ponoviti jednu malu ideju iz ovog izlaganja "preuzimajući odgovornost za ono što smo činili, i, možda čak važnije, preuzeti odgovornost za ono što sad ne činimo", ili kako bi legendarni Duško Radović jedan svoj tekst iz 70-ih naslovio: "Ćutanje treba kažnjavati!".
Pedja Kojovic wrote:Priznajem da je u razgovorima sa premijerom Novalicem bilo trgovine - ali ne u moneti koja je nazalost uobicajena u nasem politickom zivotu i na koju mnogi aludiraju ovih dana.
Naime, kada smo zavrsili razgovore o amandmanima nas generalni sekretar Albin Zuhric je na stol "bacio" formiranje federalnog fonda za porodilje - finansiranje iz budzeta ZZO, ukidanje razlika izmedju privatnog i javnog sektora i razliciti zakonski osnov u kantonima - i Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zlocina koji je Dennis Gratz inicirao u federalnom parlamentu i izradio nacrt zakona.
Ali to su teme o kojima cemo pricati kada se ti prijedlozi u septembru nadju u parlamentarnoj proceduri.
p.k.
Pedja Kojovic wrote:anabella
Premalo ga (Novalića) poznajem da bih dao neki generalni sud. Ispostovao je, do sada, sve sto smo i kako smo se dogovorili.
Dobre stvar; direktan je, razumije privredu, posebno realni sektor i tu se osjeca kompetentnost.
Lose stvari: losa komunikacija, pogotovo javna, skoro zabrinjavajuce nepoznavanje politike i parlamentarnih procedura.
p.k.
Pedja Kojovic wrote:lerdi1.
6. Da ponovim. O amandmanu koji treba biti uvršten u KU je smiješno i pričati jer ta ista vlada je u posljednjih pola godine pogazila puno ozbiljnije dogovore nego taj vaš koji ste postigli u vezi amandmana. Odkud odjednom povjerenje prema SDA kada ste do prije dva dana tvrdili sa im se ništa ne može vjerovati?
Nemamo povjerenja u SDA. Postigli smo pisani dogovor sa premijerom Novalicem.
Mi svakako vec pocinjemo sa pokretanjem izmjena i dopuna Zakona o radu kako bi smo pokusali unijeti i one prijedloge koji nam nisu prihvaceni kao amandmani (vece kazne za poslodavce u slucaju krsenja zakona i jos neke stvari). Isto cemo uraditi i sa amandmanom 5 ukoliko Vlada ne ispostuje dogovor.
.
Poštovani gospodine Kojoviću,
do kraja oktobra su zakazane još dvije sjednice (vanredna i redovna) ZD Parlamenta FBiH. Ako me moje oči još služe, ni na jednoj se ne nalaze zakonski prijedlozi koji su NS obećani prilikom usvajanja ZoR-a.
Molim za Vaš kratak komentar.
Zahvaljujem.
Gospodine Peđa, danas se navršava osma godišnjica smrti Tošeta Proeskog. Vjerovatno ste upoznati sa brojnim peticijama kojima su njegovi fanovi tražili ulicu ili trg koji će se zvati po njemu, a koje su pokazat će se bile neuspješne. Ovim putem vas molim da nam izađete u susret i pomognete nam da ova najveća balkanska zvijezda dobije svoju ulicu ili trg u Sarajevu. Molim vas i puno vam hvala što ste jedini političar u BIH do kojeg obični ljudi mogu doći. Hvala vam unaprijed, pozdrav!
Rekla bih da je naslov ipak prilično korektna interpretacija rečenog.
Ukoliko ta ujedinjena ljevica ima interes za zajednički nastup na narednim izborima sa Našom strankom onda u razgovore treba krenuti što prije, jer su programi i proklamacije i ono što smo vidjeli u praksi od ovih partija u posljednje vrijeme kontradiktorni, te moramo vidjeti u kakvu BiH oni vjeruju, za kakvu će se zalagati i kako će se to konkretno manifestovati u akcionim planovima u opštinama.
Banksy wrote:Rekla bih da je naslov ipak prilično korektna interpretacija rečenog.
Naša Stranka prvo nije stranka ljevice ali je zainteresovana za nastup sa "ujedinjenom ljevicom" ?
Čak i da zanemarimo ovu konfuziju upitajmo se šta je to "ujedinjena ljevica" s kojom bi NS koalirala ?
SDP bez Pećanca i Kljujića ali sa Ivom Komšićem,Mirom Lazovićem i Emirom Zlatarom , okorjelim "socijaldemokratama" , maltene marksisti !!!
"Ujedinjena ljevica" je valjda Demokratska Fronta koja je sve samo nije ljevica i čiji lideri su na tviteru vodili simpatične raspravice sa nosiocima politika Naše Stranke ? Kad mogu Izetbegović i Radončić zašto ne bi mogli Zuhrić /Tanović i Suljagić.
Promjena u samozvanoj ljevici nema , sve što se dešava je kozmetika i dio dugoročne strategije desnice da uništi istinsku ljevicu i to im uspjeva.
Naša Stranka nema ništa zajedničko sa komentarisanim čak ni ideologiju.
Ili nažalost ima ?
Srdačan pozdrav.
Banksy wrote:Rekla bih da je naslov ipak prilično korektna interpretacija rečenog.
Naša Stranka prvo nije stranka ljevice ali je zainteresovana za nastup sa "ujedinjenom ljevicom" ?
Čak i da zanemarimo ovu konfuziju upitajmo se šta je to "ujedinjena ljevica" s kojom bi NS koalirala ?
SDP bez Pećanca i Kljujića ali sa Ivom Komšićem,Mirom Lazovićem i Emirom Zlatarom , okorjelim "socijaldemokratama" , maltene marksisti !!!
"Ujedinjena ljevica" je valjda Demokratska Fronta koja je sve samo nije ljevica i čiji lideri su na tviteru vodili simpatične raspravice sa nosiocima politika Naše Stranke ? Kad mogu Izetbegović i Radončić zašto ne bi mogli Zuhrić /Tanović i Suljagić.
Promjena u samozvanoj ljevici nema , sve što se dešava je kozmetika i dio dugoročne strategije desnice da uništi istinsku ljevicu i to im uspjeva.
Naša Stranka nema ništa zajedničko sa komentarisanim čak ni ideologiju.
Ili nažalost ima ?
Srdačan pozdrav.
Banksy wrote:Biće da ima.
Ili ipak nema? Vidjećemo.
I tebi.
Ja koliko znam politika je pragmatizam i umjetnost mogućeg. Ideali, pogled u bolji svijet i sretniju budućnost to se ostavlja ljudima o kojima čitamo u knjigama i baladama jer su za te ideale dali živote. Ili rijetkim ljudima koji u evoluirali iz političara u državnike. Političari rade ono šta im donosi korist.
I zato je napad na bilo koju partiju, uključujući i NS, zato što se ponaša pragmatično i traži korist, potpuno deplasiran. Nama, plebsu, šta ostaje je da nađemo i glasamo za partiju čiji su interesi najsličniji našima. Ali da tražimo partiju koje se kao bori za neku ideju o boljem svijetu i boljem životu ljudi u zemlji u kojoj bi vladala, nema svrhe. Ionako, koja god partija dođe na vlast, kako god idealistična bila, novac biznismena kojim će platiti političare iz te partije da donose propise koji odgovaraju biznisu, a ne građanima, taj će idealizam brzo promijeniti u pragmatizam. Ili čuđenje zbog odluka koje će bilo koju partiju dovesti i održati na vlasti, bez obzira na ideje, predizbornu priču (dok te mamim, medom te hranim) itd. je takođe bezveze. Tako je u cijelom svijetu, ne samo ovdje.
A da ne govorimo o pritiscima zbog interesa jačih (prijateljskih i drugih) zemalja ili korporacija koju cijelu BiH, a pogotovo nekoliko političara, mogu kupiti nekoliko puta.
Odličan članak, i ovaj poskok (odavno ne odaoh tamo, ali bih možda trebao) se izgleda polako civilizuje. Kako se čini, puno brže od svojih sarajevskih "kolega".