Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22776 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

clio_dci120 wrote:
Aha, nisam znao da sve to rade, sve sam mislio da samo naplacuju KGZ i vode brigu oko poslovnih prostora u vlasnistvu grada.

Koliko sam cuo od nekih svojih kolega, sa VSS pocetna plata u kantonu je 900KM + topli...
U opcini valjda isto tako nesto dodje.
Nazalost ovo izgledaju dobre plate jer je u Zenici malo privatnih firmi koje daju dobre plate, sve uglavnom prosjek 400-500KM.

Ono sto sam licno vidio platnu listu od Albinog radnika, obicni fizicki radnik oko 900 stoja sa nocnim. Tu vjerovatno sa fakultetima imaju po 1500, sto je OK plata.
Za koliku to ti platu radis pa ti je milja i po "ok" :hm:
kamen spoticanja

#22777 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

doktor medicine u kbz 1170 KM
jos uvijek :mrgreen:
channel10

#22778 Re: Zeničani

Post by channel10 »

kamen spoticanja wrote:doktor medicine u kbz 1170 KM
Koliko na kraju mjeseca izadje, sa dezurama i svim ostalim, ne računajući koverte?

Eh....
avenija

#22779 Re: Zeničani

Post by avenija »

channel10 wrote:
Koliko na kraju mjeseca izadje, sa dežuraju i svim ostalim, ne računajući koverte?

Eh....
2000+
channel10

#22780 Re: Zeničani

Post by channel10 »

avenija wrote:
channel10 wrote:
Koliko na kraju mjeseca izadje, sa dežuraju i svim ostalim, ne računajući koverte?

Eh....
2000+
Zato i pitam, a koliko će izaći na kraju sa ovim povecanjem, ali opet bez koverti?!

Eh, eh.....

Samsone druže, zar imaš toliko godina :)?
kamen spoticanja

#22781 Re: Zeničani

channel10 wrote:
Koliko na kraju mjeseca izadje, sa dezurama i svim ostalim, ne računajući koverte?

Eh....
kontam da kad dezuraju budu 24h na radnom mjestu
telekomci,prostorci,vikovci taj problem nemaju
channel10

#22782 Re: Zeničani

Post by channel10 »

kamen spoticanja wrote:
channel10 wrote:

Eh....
kontam da kad dezuraju budu 24h na radnom mjestu
telekomci,prostorci,vikovci taj problem nemaju
Znaš vrlo dobro da spavaju isto kao i kod kuće kad nisu na smjeni. Vrlo vjerovatno i više nego kod kuće, tako da....
clio_dci120

#22783 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

_BataZiv_0809 wrote:
clio_dci120 wrote:
Aha, nisam znao da sve to rade, sve sam mislio da samo naplacuju KGZ i vode brigu oko poslovnih prostora u vlasnistvu grada.

Koliko sam cuo od nekih svojih kolega, sa VSS pocetna plata u kantonu je 900KM + topli...
U opcini valjda isto tako nesto dodje.
Nazalost ovo izgledaju dobre plate jer je u Zenici malo privatnih firmi koje daju dobre plate, sve uglavnom prosjek 400-500KM.

Ono sto sam licno vidio platnu listu od Albinog radnika, obicni fizicki radnik oko 900 stoja sa nocnim. Tu vjerovatno sa fakultetima imaju po 1500, sto je OK plata.
Za koliku to ti platu radis pa ti je milja i po "ok" :hm:
Nebitno za koliko radim, mozda si me pogresno shvatio, mislio sam na to da bi 1500KM za VSS plata bila zadovoljavajuca, odnosno da se moze lijepo zivjeti sa njom. A radio sam i za puno manje, dosta sam prosao, i mogu reci da 1.500 treba za normalan zivot, sve ispod je iskreno krpljenje...ili ja ne znam sa parama...Dobro, i sa 1.200KM kad si sam mozes fino zivjeti.
Barem ja mislim da je to realna placa za VSS. Koliko sam upratio i ti radis u Sarajevu, a dobro znas da je to prosjecna placa za VSS u finansijskom sektoru (banke, mikokreditne i sl. - doduse naradis se kao crnac za tu placu), pa i razno razna ministarstva (strucni saradnici i sl.). Nije to neka neralna cifra, barem za pojam Sarajeva. Prosjecna placa u IT sektoru (pocetna kod junior developera je 1.200KMKM, a sa malo iskustva bez ikakvih problema i po preko 1.500KM). Sad druga su strana price ove razno razne konsultanstke agencije i sl. gdje rade po ugovorima o djelu za 500,00KM. Pricam o realnim ciframa, jer sam zbog prirode posla kojeg radim jako dobro upucen u trziste rada. :wink:
Nazalost u Ze je skroz druga prica...
s@mson

#22784 Re: Zeničani

Post by s@mson »

channel10 wrote:Samsone druže, zar imaš toliko godina :)?
Nabralo se brate, mnogo brze nego sto covjek konta...
kamen spoticanja

#22785 Re: Zeničani

channel10 wrote: Znaš vrlo dobro da spavaju isto kao i kod kuće kad nisu na smjeni. Vrlo vjerovatno i više nego kod kuće, tako da....
pa i ne znam
moja upaljena zucna kesa nije cekala redovno radno vrijeme...a da sam ja cekao sad bi me spominjali i govorili bio dobar cojk :mrgreen:
ne znam imas li djecu ali dezurni pedijatar vrijedi vise od svih zaposlenih u telekomu i prostoru i posti...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22786 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

clio_dci120 wrote:
Mozda si me pogresno shvatio, mislio sam na to da bi 1500KM za VSS plata bila zadovoljavajuca, odnosno da se moze lijepo zivjeti sa njom. A radio sam i za puno manje, dosta sam prosao, i mogu reci da 1.500 treba za normalan zivot, sve ispod je iskreno krpljenje...ili ja ne znam sa parama...
Barem ja mislim da je to realna placa za VSS. Koliko sam upratio i ti radis u Sarajevu, a dobro znas da je to prosjecna placa za VSS u finansijskom sektoru (banke, mikokreditne i sl. - doduse naradis se kao crnac za tu placu), pa i razno razna ministarstva (strucni saradnici i sl.). Nije to neka neralna cifra, barem za pojam Sarajeva.
Nazalost u Ze je skroz druga prica...
Pa o Zenici pricamo burazengija...

A sto se cifara tice, relativno je to sve.

U sustini sve se na kraju svodi na onu nije bitno kolika ti je plata, nego koliko ti ostane :wink:

Sa mnom u kancelariji sjedi kolegica koja zivi sa roditeljima, hrani se na njihovom kazanu, ne ucestvuje u placanju rezija, ne placa ni registraciju za sopstveni auto... na papiru mi primamo istu cifru, a u realnosti je njena plata puno veca.

Zelje i potrebe nam nisu svima iste, a pride se kod nas prioriteti izvrnu, tako da...

Mada se generalno slazem sa komentarom.
channel10

#22787 Re: Zeničani

Post by channel10 »

kamen spoticanja wrote:
channel10 wrote: Znaš vrlo dobro da spavaju isto kao i kod kuće kad nisu na smjeni. Vrlo vjerovatno i više nego kod kuće, tako da....
pa i ne znam
moja upaljena zucna kesa nije cekala redovno radno vrijeme...a da sam ja cekao sad bi me spominjali i govorili bio dobar cojk :mrgreen:
ne znam imas li djecu ali dezurni pedijatar vrijedi vise od svih zaposlenih u telekomu i prostoru i posti...
Slazem se, ali za pojedine dok ih dobra većina prespava.
clio_dci120

#22788 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Jos da dodam kad smo vec otisli u off topic, ako neko zaista trazi posao, mislim da je najbolje usmjerenje u IT sektor, koji ima sada izuzetan potencijal. Sa malo iskustva mozes otici i vani ukoliko zelis, a i u BiH se moze fino zivjeti. Sad trenutno da ponovo biram sta cu raditi i da sam na pocetku skolovanja, definitivno bi se usmjerio na IT sektor. Pogotovo sto place nece padati, jer sve veci broj senior developera odlazi vani, tako uz malo volje , truda da se dodje do napredovanja, moze se fino zivjeti...
Zao mi je vidjeti da Zenica nije nista uradili povodom razvijanja nekakve It strategije, a za sto je bilo velikog potencijala. Nema nekih poznatijih IT firmi iz Zenice (mislim na firme iz oblasti proizvodnje softvera), a uz malo volje i podrske grada, mogao se otvoriti dobar broj finih radnih mjesta.
Iskreno ne znam sta je ZEDA napravila, koja je trebala biti oslonac za razvoj IT sektora kroz inkubator za star-upove.
kamen spoticanja

#22789 Re: Zeničani

channel10 wrote:
kamen spoticanja wrote:
pa i ne znam
Slazem se, ali za pojedine dok ih dobra većina prespava.
to sad ne znam
meni rana nakon vadjenja zuba krvari malo duze pa se userem ko grlica i naplatim ko microsoft
ne smijem ni misliti kako izgleda 24h na bilo kojem bolnickom odjelu za 100 KM vise
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22790 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

clio_dci120 wrote: Iskreno ne znam sta je ZEDA napravila, koja je trebala biti oslonac za razvoj IT sektora kroz inkubator za star-upove.
Napravila je Naidina Ahmetspahica. :D
kamen spoticanja

#22791 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote:
clio_dci120 wrote: Iskreno ne znam sta je ZEDA napravila, koja je trebala biti oslonac za razvoj IT sektora kroz inkubator za star-upove.
Napravila je Naidina Ahmetspahica. :D
:lol:
:kiss:
clio_dci120

#22792 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Opet kakvi god bili strucnjaci, cinjenica jeste da se u gradskim firmama radilo bolje nego u drugim gradovima.
Dovoljno uporediti vozni park Zenicatransa i Grasa, zenicki vodovod sa sarajevskim.

Sad ZEDA trenutno jeste propala investicija, primjetim da nesto u posljednje vrijeme pokusavaju, mislim da sa pravim ljudima jos uvijek ima potencijala.
Norm

#22793 Re: Zeničani

Post by Norm »

..@Kameni svi znamo da je to samo start... ;-) je li tako?...ali se slazemo da je dobar, ali dobar pedijatar vrijedniji od nabrojanih...i da, treba im platiti i znanje (ko ga ima) i skolovanje (ko hoce da se bavi tim poslom) ali i svi znamo da su svi ljekari u strankama, u politici i da svi izbjegavaju odgovornost za ucinjene propuste...onoga trenutka kada shvate da su polozili Hipokratovu zakletvu i da ona nosi veliku odgovornost onda sam ja prvi za povecanje primanja onoliko koliko vrijede...
Ali, pogresne dijgnoze, zapusteni pacijenti i smrtnost od apsolutno bezazlenih bolesti...mislim o cemu pricamo....Cast izuzecima...
clio_dci120

#22794 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Norm wrote:
..@Kameni svi znamo da je to samo start... ;-) je li tako?...ali se slazemo da je dobar, ali dobar pedijatar vrijedniji od nabrojanih...i da, treba im platiti i znanje (ko ga ima) i skolovanje (ko hoce da se bavi tim poslom) ali i svi znamo da su svi ljekari u strankama, u politici i da svi izbjegavaju odgovornost za ucinjene propuste...onoga trenutka kada shvate da su polozili Hipokratovu zakletvu i da ona nosi veliku odgovornost onda sam ja prvi za povecanje primanja onoliko koliko vrijede...
Ali, pogresne dijgnoze, zapusteni pacijenti i smrtnost od apsolutno bezazlenih bolesti...mislim o cemu pricamo....Cast izuzecima...
:thumbup:
Sve to stoji, ali isto tako meni je nedopustivo da neki tamo srednjoskolac kroz politiku obnasa funkcije gdje zaraduje tri puta vise od doktora...zato su se doktori bacili u politiku. I iz razloga sto normlanu specijalizaciju ne mogu dobiti bez pripadnosti stranci.
kamen spoticanja

#22795 Re: Zeničani

Norm wrote:
vala to nabrojano trebalo bi ispratiti nadlezno tuzilastvo
i to.opet nije razlog da se kaznjavaju cestiti ljekari koji svoj posao rade dostojanstveno
Norm

#22796 Re: Zeničani

Post by Norm »

clio_dci120 wrote:
Norm wrote:
:thumbup:
Sve to stoji, ali isto tako meni je nedopustivo da neki tamo srednjoskolac kroz politiku obnasa funkcije gdje zaraduje tri puta vise od doktora...zato su se doktori bacili u politiku. I iz razloga sto normlanu specijalizaciju ne mogu dobiti bez pripadnosti stranci.
...ali oni su izabrali taj poziv...humani poziv...a vezano za specijalizaciju, opet su sami krivi, visoko obrazovani ljudi su pristali na uslove polusvjeta i prihvatili stranacka pravila igre...objerucke...i nista ne bi bilo cudno da su stranacku pripadnost podredili boljitku uslova rada i medicinskih usluga pacijentima, razvoju zemlje kao obrazovan i sposoban kadar, nosioci progresivnih promjena a ne 'licnim sitnim' interesima...i humani kakvi jesu stvaraju svoj sindikat, ne mareci za druge medicinske radnike...e zbog svega toga jedan tamo srednjoskolac ima istu ili cak vecu platu...i sto je najgore oni, visoko obrazovani, teze tome...
Norm

#22797 Re: Zeničani

Post by Norm »

kamen spoticanja wrote:
Norm wrote:
vala to nabrojano trebalo bi ispratiti nadlezno tuzilastvo
i to.opet nije razlog da se kaznjavaju cestiti ljekari koji svoj posao rade dostojanstveno
@Kameni, da se ne zamajavamo, ko je u tuzilastvu? jarani iz stranke...naravno i napisao sam cast izuzecima, ali ih je malo @kameni...jako malo ostalo...
Mislim, da ne bih bio pogresno shvacen, borite se za svoja prava, samo trebali ste zajedno...
clio_dci120

#22798 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

e zbog svega toga jedan tamo srednjoskolac ima istu ili cak vecu platu...i sto je najgore oni, visoko obrazovani, teze tome...
E ovo je gorka istina, ovo je 100% nazalost istina...
N.N.

#22799 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Odmah primjer Adela Sinanovica, balavog glavonje iz Vranduka, clan SBBa, zastupnik u skupstini ZDK :-) :lol: , zavrsio trogodisnju na Bilimsicu, pa onda nesto vanredno, za godinu-cetri godine, bio pizza majtor u Staroj carsiji, malo faxa izganjao i sada je u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK neki qurac :D
Frajer +2 000 milje, a vi se doktori kupajte :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22800 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

N.N. wrote:Odmah primjer Adela Sinanovica, balavog glavonje iz Vranduka, clan SBBa, zastupnik u skupstini ZDK :-) :lol: , zavrsio trogodisnju na Bilimsicu, pa onda nesto vanredno, za godinu-cetri godine, bio pizza majtor u Staroj carsiji, malo faxa izganjao i sada je u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK neki qurac :D
Frajer +2 000 milje, a vi se doktori kupajte :bih:
Cao lijepasi

Image
Post Reply