Pedja Kojovic wrote:sein
Moj francuski nije tako dobar ali sam vas potpuno shvatio jer mislim i osjecam isto.
Mnogo sam bavio ovim.
Policija jednostavno ne zna sta vise da radi.
"Trkaci" vrlo cesto ni nemaju vozacke dozvole - ili vec oduzete ili ih nikad nisu imali.
Kazne ne placaju jer ih sud oslobadja na osnovu "loseg materijalnog stanja".
Oduzeto je i dosta vozila, ali oni nastavljau sa tudjim vozilima - koja ne mozete oduzeti.
Lezece policajce ne mozete postaviti na cestama na kojima se to desava jer je na toj kategoriji puteva zabranjeno postavljanje lezecih policajaca.
Stalno se raspitujem i zahtijevam da se nesto uradi po tom pitanju.
(Organizovao sam i sastanak jedne grupe gradjana i poslovnih ljudi koji su bili spremni donirati svu potrebnu opremu da se barem Titova ulica pod nadzor tzv. pametnih kamera. Par sedmica nakon sastanka ljudi me zovu i zale da im se nakon tog sastanka niko nikad iz kantona nije javio- barem da kazu necemo ici u taj projekat).
MInistar Kurtes kaze da je nemocan.
Na moje pitanje postoji li ista sto bi mi u zakonodavnim tijelima mogli uciniti kaze ne.
Premijer Konakovic mi kaze da vodi pregovore sa nekoliko firmi koje su spremne instalirati opremu za video nadzor a vrijednost opreme otplacivati od naplacenih kazni.
Cak i moj, najjednostavniji, prijedlog da se, za pocetak, od petka navece do ponedjeljka ujutro ukine "zeleni val" nisu u stanju implementirati.
Nas Dennis Gratz je na federalnom nivou pokrenuo proceduru kojom bi se voznja brza od 30km na sat iznad ogranicenja(nemojte me drzati za rijec u vezi tacnog broja km - nisam 100% siguran jel 20 ili 30) uredi kao krivicno djelo izazivanja opste opasnosti - po uzoru na druge zemlje koje imaju koncept "divlje voznje").
Ako vi, mislim naravno i na druge forumase, imate prijedlog molim vas da ga iznesete.
p.k.
Ja uvijek kazem da se za uredjenje stvari u BiH ne mora izmisljati topla voda; postoji dovoljno pozitivnih primjera u drugim drzavama, pocevsi od drzavnog uredjenja, pa sve do opcinskih propisa. Naravno, postoji tipicno bosanski (ili jos bolje: balkanski) problem implementacije zakona.
Naravno da se mogu oduzimati i tudja vozila... potreban je samo odgovarajuci zakon. Uostalom, ako nekog blicne radar u mom autu, novcna kazna stize do mene kao vlasnika auta. Na meni je da hvatam za vrat nesavjesnog vozaca ili da pazim kome dajem auto.
No, potpuno shvatam rezignaciju policije, bar onog savjesnog i postenog dijela. Cesto su uz rizik za vlastiti zivot hapsili kriminalce, a sud ih oslobadjao, jer su:
a) partijski prijatelji
b) zestoki momci s kojim se sudija ne zeli zamjeriti
Sad, zasto se za sudije biraju jajare... to je do nasih vajnih vladajucih partija.
Naravno, nisu ni druge zemlje postale uredjene preko noci, ali je postojao jedan break even point, kad su i najveci mangupi shvatili da se ne isplati zajebavati sa zakonom. U nekim drzavama, par mjeseci poslije pocetka egzekucije zakona, u nekim je trajalo i par godina poslije pocetka...
glavna rijec je "pocetak". Tog pocetka u BiH jos nije bilo.
I to je ono sto nas ineteresuje: do koga je? I jos vise: kad ce biti taj pocetak?
Bez zamjerke, to "ne moze se nista uciniti" je glavni razlog zasto je BiH kurac od ovce. Ne postoji nista sto se ne moze uciniti, sirom svijeta postoji dovoljno primjera. Naravno, pitanje je koliko daleko je neko spreman ici. Reci cu samo : Giovanni Falcone.