Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
seln

#22776 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Pedja Kojovic wrote:seoBIH

Videozapis je dokaz kao i svaki drugi i naravno da moze biti osnova za, u ovom slucaju, prekrsajni nalog.
Svakodnevno upozoravam policajce na prekrsaje koji se odvijaju pred njihovim ocima, ali reakcije, osim zacudjenosti/arogancije sto im se uopste obracam nema.
Kazu da riba smrdi od glave.

p.k.
Pedja, sorry ako glupo pitam... ali vi ste dio zakonodavne vlasti. Da debeli, bezubi papak u uniformi arogantno reaguje na pitanje, to mi je jasno...
ali vi donosite zakone.
Excuse my french, ali zasto se kroz zakone i njihovu striktnu primjenu ne najebete mame i njima i guzonjinim sinovima koji grad koriste kao poligon za rally?
Pedja Kojovic

#22777 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

sein

Moj francuski nije tako dobar ali sam vas potpuno shvatio jer mislim i osjecam isto.
Mnogo sam bavio ovim.
Policija jednostavno ne zna sta vise da radi.
"Trkaci" vrlo cesto ni nemaju vozacke dozvole - ili vec oduzete ili ih nikad nisu imali.
Kazne ne placaju jer ih sud oslobadja na osnovu "loseg materijalnog stanja".
Oduzeto je i dosta vozila, ali oni nastavljau sa tudjim vozilima - koja ne mozete oduzeti.
Lezece policajce ne mozete postaviti na cestama na kojima se to desava jer je na toj kategoriji puteva zabranjeno postavljanje lezecih policajaca.

Stalno se raspitujem i zahtijevam da se nesto uradi po tom pitanju.
(Organizovao sam i sastanak jedne grupe gradjana i poslovnih ljudi koji su bili spremni donirati svu potrebnu opremu da se barem Titova ulica pod nadzor tzv. pametnih kamera. Par sedmica nakon sastanka ljudi me zovu i zale da im se nakon tog sastanka niko nikad iz kantona nije javio- barem da kazu necemo ici u taj projekat).
MInistar Kurtes kaze da je nemocan.
Na moje pitanje postoji li ista sto bi mi u zakonodavnim tijelima mogli uciniti kaze ne.
Premijer Konakovic mi kaze da vodi pregovore sa nekoliko firmi koje su spremne instalirati opremu za video nadzor a vrijednost opreme otplacivati od naplacenih kazni.
Cak i moj, najjednostavniji, prijedlog da se, za pocetak, od petka navece do ponedjeljka ujutro ukine "zeleni val" nisu u stanju implementirati.
Nas Dennis Gratz je na federalnom nivou pokrenuo proceduru kojom bi se voznja brza od 30km na sat iznad ogranicenja(nemojte me drzati za rijec u vezi tacnog broja km - nisam 100% siguran jel 20 ili 30) uredi kao krivicno djelo izazivanja opste opasnosti - po uzoru na druge zemlje koje imaju koncept "divlje voznje").

Ako vi, mislim naravno i na druge forumase, imate prijedlog molim vas da ga iznesete.

p.k.
Saka

#22778 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Saka »

Pedja Kojovic wrote:MInistar Kurtes kaze da je nemocan.
E samo mi nije jasno kako je to Kurteš "nemoćan". Dovoljno je moćan da pobjegne s mjesta nesreće koju je pjan izazvao, al da uradi nešto od svog posla je nemoćan. Svašta.

Jel to ne može jedna auto patrola da voza gore-dole gradom petkom i subotom naveče? Jel ne može jedno civilno policijsko auto sa radarom takođe da vozi. Nije bitno što ih sud pusti, nek se oni bave svojim poslom, ako ništa mogu djelovati preventivno. Po njihovoj logici treba odustati od svog posla jer ih sud svakako pušta, a ministarstvo saobraćaja neće da stavi kamere. Onda nek odustanu i od plate, to bi bilo fer.
GeeTnT

#22779 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by GeeTnT »

Pedja Kojovic wrote: Ako vi, mislim naravno i na druge forumase, imate prijedlog molim vas da ga iznesete.

p.k.
Nije problem u policiji i kamerama, nego u obrazovnom sistemu...Naravno da je jeftinije kupiti "pametne" kamere, nego iskolovati pametnu generaciju, a one sa "greskom" ukloniti sa ulica...

Znas ti Pedja bolje od mnogih ovdje na forumu da u sredjenom sistemu divljanje na cesti prijavljuju gradjani, a ne policija, a to ovde nedostaje...razlog je "obrazovanje"...o-b-r-a-z-o-v-a-n-j-e, na kojem treba raditi minimum 8 godina na jednoj generaciji, i nece biti onog "hos da prodjem kroz´ate"....
seln

#22780 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Pedja Kojovic wrote:sein

Moj francuski nije tako dobar ali sam vas potpuno shvatio jer mislim i osjecam isto.
Mnogo sam bavio ovim.
"Trkaci" vrlo cesto ni nemaju vozacke dozvole - ili vec oduzete ili ih nikad nisu imali.
Oduzeto je i dosta vozila, ali oni nastavljau sa tudjim vozilima - koja ne mozete oduzeti.
Lezece policajce ne mozete postaviti na cestama na kojima se to desava jer je na toj kategoriji puteva zabranjeno postavljanje lezecih policajaca.

(Organizovao sam i sastanak jedne grupe gradjana i poslovnih ljudi koji su bili spremni donirati svu potrebnu opremu da se barem Titova ulica pod nadzor tzv. pametnih kamera. Par sedmica nakon sastanka ljudi me zovu i zale da im se nakon tog sastanka niko nikad iz kantona nije javio- barem da kazu necemo ici u taj projekat).
Na moje pitanje postoji li ista sto bi mi u zakonodavnim tijelima mogli uciniti kaze ne.
Premijer Konakovic mi kaze da vodi pregovore sa nekoliko firmi koje su spremne instalirati opremu za video nadzor a vrijednost opreme otplacivati od naplacenih kazni.
Cak i moj, najjednostavniji, prijedlog da se, za pocetak, od petka navece do ponedjeljka ujutro ukine "zeleni val" nisu u stanju implementirati.
Nas Dennis Gratz je na federalnom nivou pokrenuo proceduru kojom bi se voznja brza od 30km na sat iznad ogranicenja(nemojte me drzati za rijec u vezi tacnog broja km - nisam 100% siguran jel 20 ili 30) uredi kao krivicno djelo izazivanja opste opasnosti - po uzoru na druge zemlje koje imaju koncept "divlje voznje").

Ako vi, mislim naravno i na druge forumase, imate prijedlog molim vas da ga iznesete.

p.k.
Ja uvijek kazem da se za uredjenje stvari u BiH ne mora izmisljati topla voda; postoji dovoljno pozitivnih primjera u drugim drzavama, pocevsi od drzavnog uredjenja, pa sve do opcinskih propisa. Naravno, postoji tipicno bosanski (ili jos bolje: balkanski) problem implementacije zakona.
Naravno da se mogu oduzimati i tudja vozila... potreban je samo odgovarajuci zakon. Uostalom, ako nekog blicne radar u mom autu, novcna kazna stize do mene kao vlasnika auta. Na meni je da hvatam za vrat nesavjesnog vozaca ili da pazim kome dajem auto.
No, potpuno shvatam rezignaciju policije, bar onog savjesnog i postenog dijela. Cesto su uz rizik za vlastiti zivot hapsili kriminalce, a sud ih oslobadjao, jer su:
a) partijski prijatelji
b) zestoki momci s kojim se sudija ne zeli zamjeriti
Sad, zasto se za sudije biraju jajare... to je do nasih vajnih vladajucih partija.
Naravno, nisu ni druge zemlje postale uredjene preko noci, ali je postojao jedan break even point, kad su i najveci mangupi shvatili da se ne isplati zajebavati sa zakonom. U nekim drzavama, par mjeseci poslije pocetka egzekucije zakona, u nekim je trajalo i par godina poslije pocetka...
glavna rijec je "pocetak". Tog pocetka u BiH jos nije bilo.
I to je ono sto nas ineteresuje: do koga je? I jos vise: kad ce biti taj pocetak?
Bez zamjerke, to "ne moze se nista uciniti" je glavni razlog zasto je BiH kurac od ovce. Ne postoji nista sto se ne moze uciniti, sirom svijeta postoji dovoljno primjera. Naravno, pitanje je koliko daleko je neko spreman ici. Reci cu samo : Giovanni Falcone.
Pedja Kojovic

#22781 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Samo da se razumijemo.
Ja mislim da se moze dosta toga uciniti i ta pojava iskorjeniti.
U prethodnom sam postu sam samo prenosio ono sto su mi oni koji bi trebali nesto uciniti odgovarali.

p.k.
klavirdžija

#22782 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klavirdžija »

Mnogo sam bavio ovim.

p.k.
Kako bi bilo da se vodi računa o postotku rješenja intervencija (npr. izdavanja kazni) policajaca koji se šalju, a da im je to i važan faktor vezano za platu itd? Dok god je nebitno šta i koliko stvarno (i za koga, zakon i građane ili nekog lokalnog "ugostitelja") rade, a plate i regresi idu, naravno da će i tebe i mene gledati blijedo kad im ukažemo na ono što im se odvija pred očima.

Da se može i sa trenutnim resursima, dokaz je papina posjeta, sve ostalo je šuplja priča.
Better Man

#22783 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Better Man »

Za ove manijake što jurcaju s autima jedino rješenje je trajno oduzimanje vozačke i doživotna zabrana upravljanja bilo kakvim motornim vozilom. Odgovorno tvrdim da bi 70 % vozača u BiH trebalo trajno ostati bez vozačke dozvole i imati doživotnu zabranu upravljanja istim. nisu problem samo oni što jurcaju, već i obični koji voze normalno, ali su opasni, jer npr. kad pada kiša zamagle im svi prozori i oni voze tako i ne potrude se da ih očiste. Danas sam vidio par njih.
VjecitiStudent

#22784 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

...
...
p.k.
Olešeno nemoćan. :D

PS. Lažu te, po zakonu o prekršajima FBiH i tuđa se vozila mogu oduzeti.
JThomas

#22785 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

telefonskim javljanjem iz UR jagoda.
Innovation

#22786 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

JThomas wrote:telefonskim javljanjem iz UR jagoda.
:) nije vise Jagoda. :kulerka:
VjecitiStudent

#22787 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Kako nije?
Tom simbolu, bastionu naše poslijeratne "ljevice", gdje su tolike šeme dogovorene, da neko uzme ime?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#22788 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

Innovation wrote:
JThomas wrote:telefonskim javljanjem iz UR jagoda.
:) nije vise Jagoda. :kulerka:
prešo u Titu :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#22789 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mnogo sam bavio ovim.

p.k.
Pozdrav Peđa, evo par konstatacija i prijedloga.

Ne razumijem kako će "pametne kamere" spriječiti nekoga da uzme vozilo i divlja po gradu? Poznavajući naš mentalitet mislim da će mnogi u nabavci tih pametnih kamera vidjeti priliku da zarade na namještenom tenderu a u stvarnosti se ništa neće izmijeniti.

Po meni problem je u sudovima i sudijama koji takve oslobađaju kazni. Dakle imamo identifikovan problem, hajmo ukloniti najslabiju kariku. Napravite zakon po kojem svako onaj ko prekorači brzinu u gradu više od 20km/h automatski ide sudiji za prekršaj isti dan. Sudija tada ima ingerenciju samo i bezuslovno da konstatuje prekršaj i izriče najstrožije novčane kazne uz zabranu upravljanja vozilom na određeni perod. Uvesti instituciju rehabilitacije i društveno korisnog rada ako žele ponovo da dobiju vozačku uz preduslov ponovnog polaganja. Svako onaj ko ponovi isti prekršaj u periodu od 2 godine kažnjava se zatvorom bez obzira na imovinsko stanje. Ko nema da plati kaznu može odležati u zatvoru, ne vidim gdje je problem.

Ne može demokratija biti paravan za kršenje zakona. Ako treba može se i zažmiriti na jedno oko po pitanju prava onih koji krše zakon konstantno i bezobzirno. Znam da nije demokrtski ali neke stvari se moraju sasjeći u korjenu a drugačiji pristup ja ne vidim.
mario001

#22790 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mario001 »

Kako protice skup Nase Stranke na Dobrinji??
GeeTnT

#22791 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by GeeTnT »

mario001 wrote:Kako protice skup Nase Stranke na Dobrinji??
- vrlo malo raje se odazvalo,
- medijski jako slabo propraceno,
- apoliticni skup sa porukom "Kada vas budu molili za glas sjetite se Saliha Pačariza" !? - providno -

..autogol.
Haris.ba

#22792 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Haris.ba »

GeeTnT wrote:
- apoliticni skup sa porukom "Kada vas budu molili za glas sjetite se Saliha Pačariza" !? - providno -

..autogol.
Sad čekamo skup povodom brata i sestre iz betonare Nexe. Ali nakon zvanične istage naravno. Za Saliha nije potrebna zvanična istraga?
mario001

#22793 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mario001 »

GeeTnT wrote:

..autogol.
Nadam se da ce dobiti neki glas na osnovu ovoga, ovo je bas nisko
kluz franjo

#22794 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Banksy wrote:Pitanje za Pedju:

Turistički grad u podnožju Bjelašnice i Treskavice: Početna ulaganja od milijardu eura
Prema ugovoru koji će biti potpisan 15. oktobra, Općina je obavezna osigurati svu potrebnu urbanističku dokumentaciju, otkup privatnog zemljišta i "privođenje cjelokupnog prostora predviđenog namjeni“ uključujući i odgovarajuće dozvole za komunalnu infrastrukturu.
http://www.klix.ba/biznis/investicije/t ... /151008078
Može li se kako saznati za koliko su općini Berilo i društvo iz exSBiH preprodali one milione kvadrata bjelašničkog zemljišta koje su od domicilnog stanovništva kupili budzašto? Koliko će svaki od ovih seoskih konjokradica biti dobar? Milion, dva, tri, deset?
Može li se kako obezbijediti pristup općinskim papirima koji bi pokazali ko su vlasnici zemljišta i po kojim cijenama je otkupljeno zemljište? I koliko novca će općina Trnovo obezbijediti za gradnju neophodne infrastrukture?
Koliko će zapravo koštati ''sva potrebna urbanistička dokumentacija, otkup privatnog zemljišta i "privođenje cjelokupnog prostora predviđenog namjeni“ uključujući i odgovarajuće dozvole za komunalnu infrastrukturu'' koje će građani SA kantona iz svog džepa platiti za ovaj ''projekat stoljeća''?
Odlična pitanja.

A evo da se pridružim.
Ko je učestvovao u sklapanju tog "ugovora" i koja institucija je kojom odlukom ovlastila te učesnike da pregovaraju? Koja institucija je odobrila finalnu verziju prijedloga ugovora (općinsko vijeće, vlada KS, skupština KS, pravobranilaštvo KS, pravobranilaštvo FBiH)?

A evo čisto radi pojašnjenja i da si možemo to plastičnije zamisliti.
Navedenih 1,37 mio m2 se nalaze u neposrednoj blizini vodozaštitnih i područja zaštite prirode (http://www.trnovo.ba/wp-content/uploads ... cijaOT.pdf)
Na površinu od 1,37 miliona kvadratnih metara se može smjestiti skoro 20 kompleksa ZETRA. (str.9) http://www.zoi84.ba/wp/wp-content/theme ... _small.pdf

Ne štedeći ni ovoga puta na ironiji, predlažem NS da se ne "bakću" sada ovim pitanjima. Mogu ih sačuvati jedno dvije-tri godine. Dobra su za "pravovremenih" zastupničkih pitanja i inicijativa (vidi Horatio Forto pod CSI - Trebevićka žičara).
Pedja Kojovic

#22795 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

GeeTnT

Mi ni na koji nacin nismo ucestvovali u organizovanju skupa na Dobrinji.
Da jesmo, bilo bi puno vise ljudi i zahtjevi bi bili precizno sroceni.

p.k.
Pedja Kojovic

#22796 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Ovo pitanje je najvecim dijelom opstinska nadleznost i to bi bila prava adresa.
Mi cemo se svakako zainteresovati za pitanje vodozastitne zone i drugih pitanja koja su nadleznost kantona.

p.k.
kluz franjo

#22797 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Pedja Kojovic wrote:kluz franjo

Ovo pitanje je najvecim dijelom opstinska nadleznost i to bi bila prava adresa.
Mi cemo se svakako zainteresovati za pitanje vodozastitne zone i drugih pitanja koja su nadleznost kantona.

p.k.
Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je kako se navodi jedan od potpisnika ugovora. Koja je prava adresa za njih?
Pedja Kojovic

#22798 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Kao sto rekoh, trazicemo infomaciju.

p.k.
kluz franjo

#22799 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Pedja Kojovic wrote:kluz franjo

Kao sto rekoh, trazicemo infomaciju.

p.k.
Fino

"Saglasno Zakonu o Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo (“Sl. Novine Kantona Sarajevo” br.
33/08 – prečišćen tekst), Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo (u daljem tekstu:
Pravobranilaštvo) je državno tijelo koje preduzima mjere i pravna sredstva radi pravne
zaštite imovine i imovinskih interesa Kantona Sarajevo i njegovih organa, kantonalnih
organa uprave, kantonalnih upravnih organizacija, stručnih službi i drugih institucija čiji je
osnivač Kanton Sarajevo, kao i preduzima mjere i pravna sredstva radi pravne zaštite
imovine i imovinskih interesa
Općine Ilijaš i Općine Trnovo."
Pedja Kojovic

#22800 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

..i kontrolise zakonitost rada organa uprave, javnih institucija, agencija....

:)

p.k.
Locked