Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#2276 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by madner »

Cuj opstina da da zemlju. :lol:

Tibra je morala napraviti dovoljan broj parking mjesta, o svom trosku na svom zemljistu. Bez toga nije smjela dobiti dozvolu da gradi a propise je znala prije pocetka gradnje.
Isto da neko hoce da mu opcina da pare za fasadu i krov, jer jebi ga, ima i ona od toga nesto. :D
cpu_fan

#2277 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

iceman2010 wrote:
TheHound wrote:
Cekaj, ako sam dobro skontao ti smatras da u Njemackoj, Svicarskoj, Americi svako ima svoj stan ili kucu?
Pola Amerike podstanari a ti bi da u BiH svi imaju svoj stan, mislim da nije realno razmisljanje. Ko nema 100.000 za stan na solidnoj lokaciji (ja nemam) on kupuje stan u Tibri (i nema pravo da se zali na parking i ostalo jer je kupio najjeftiniji moguci stan) ili zivi kao podstanar. Radije kao podstanar u normalnom naselju nego u kredit do grla i zivjeti u takvom naselju gdje nemas nista.
Covjece, postoje standardi, zakoni, regulacioni planovi. Ti zakoni propisuju minimalan broj parking mjesta u zavisnosti od broja stanova. Nema to veze sa cijenom stana. Taj minimum mora biti ispostovan. Siguran sam da ni u Njemackoj, ni u Svicarskoj ne moze biti napravljana ni najjeftinija zgrada bez dovoljnog broja parking mjesta.
Ma kod nas je sve moguće. Neki dan ostavim auto na sekund ispred pinka na Alipašinom kad macan iz obezbjeđenja kaže makni auto zauzeo si parkin od uposlenika pinka. A oni napravili zgradu i zauzeli javnu površinu, sebi iscrtali parking mjesto na mjestu gdje je i ranije bio označen parking za stanovnike okolnih zgrada, a jasno je da su pri gradnji zgrade morali napraviti parking mjesta na placu na kojem im je dozvoljena gradnja.
madner

#2278 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by madner »

Pa mozda su zakupili od opstine parking mjesta?
OldMayor

#2279 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

cpu_fan wrote:Pa i nije ti baš dobra računica. Kupiš stan na Alipašinom, Dobrinji ili Vojničkom i još se zavališ za renoviranje i izađe te skuplje kvadrat u novogradnji, a nisi još ni namještaj unio. Kod nas je problem u cijeni što je kvadrat u zgradama starim preko 35 godina i starije nerealno visoka. A ovako platiš i samo namještaj ubaciš. Konkretno za tibru je problem parking al' to treba Memiću leči na grbaču. Šta zna prijeratni mašin bravar šta je urbanizacija.
Znam, cijena ti bude tu negdje, dobijes star stan. Razumijem ja to. Ali dobijes i infrastrukturu. Ne mozes porediti Stup i npr. Nedzarice ili Dobrinju.

MIslim meni je zao sto je ono onako pusteno da se uradi. Ono je moglo biti prelijepo naselje, ali je napravljeno ruglo...

I ne mogu da shvatim da nijedna jebena zgrada nije slicna drugoj ni po visini ni sirni, obliku, nista... Ok, razlicite su firme, ali daj jbt neki red, bilo sta.

Ima Tibra, preko puta onaj Oki ili ko vec i kod pumpe ciji su stani oni Bh Bau...kod tibre 13 spratova, kod ovih 8, kod onih 6...

:roll:
cpu_fan

#2280 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

OldMayor wrote:@kockica_kockica

Samo jedna isrpavka, ubjedljivo najvise slobodnog parkinga ima na Dobrinji.

Jedan parking velicine stadiona je vjecito prazan. Ali bukvalno prazan.
Ni na Alipasinu nije bas idelna situacija sto se tice parkinga, ali je 100 puta bolja nego kod Tibre.

Sto se tice skole normalno da nije Tibra kriv, nije on kriv ni za hrpu zgradurina bez ikakvog reda...

Pa ko da bi i komunjare pravile uredjena naselja, da im nije bilo tako naredjeno, da sve mora pod konac. Bi malo sutra.

Glavni krivac je ponavljam Opstina. Opstina je ta koja je dala dozvolu i nijemo gledala kako se unistava nesto sto je moglo biti prelijepo naselje.

Da su barem ostavili spratnost kao na renderima, ljepse bi izgledalo, ne bi bilo onako nagomilano.
Image
Ljudi iz okolnih kuča su na javnoj raspravi dali saglasnot na ovu spratnost, a kad su vidjeli da ode ovo nebu pod oblake počeli su ih tužiti al' na tim tužbama mogu samo rupu u sredini napraviti.
cpu_fan

#2281 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

OldMayor wrote:
cpu_fan wrote:Pa i nije ti baš dobra računica. Kupiš stan na Alipašinom, Dobrinji ili Vojničkom i još se zavališ za renoviranje i izađe te skuplje kvadrat u novogradnji, a nisi još ni namještaj unio. Kod nas je problem u cijeni što je kvadrat u zgradama starim preko 35 godina i starije nerealno visoka. A ovako platiš i samo namještaj ubaciš. Konkretno za tibru je problem parking al' to treba Memiću leči na grbaču. Šta zna prijeratni mašin bravar šta je urbanizacija.
Znam, cijena ti bude tu negdje, dobijes star stan. Razumijem ja to. Ali dobijes i infrastrukturu. Ne mozes porediti Stup i npr. Nedzarice ili Dobrinju.

MIslim meni je zao sto je ono onako pusteno da se uradi. Ono je moglo biti prelijepo naselje, ali je napravljeno ruglo...

I ne mogu da shvatim da nijedna jebena zgrada nije slicna drugoj ni po visini ni sirni, obliku, nista... Ok, razlicite su firme, ali daj jbt neki red, bilo sta.

Ima Tibra, preko puta onaj Oki ili ko vec i kod pumpe ciji su stani oni Bh Bau...kod tibre 13 spratova, kod ovih 8, kod onih 6...

Slažem se s tobom ali kakvo je vrijeme došlo ni sva druga naselja nisu više sigurna. Pa vidimo šta se na potezu č. vila - malta radi. Ljudima su uzeli praking i napravili zgradu.
Miki123

#2282 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Miki123 »

iceman2010 wrote:
Miki123 wrote:daj za 50 milja nov stan, parking za moje auto i za goste kad mi dođu na sjedanje.. :D jer ja to zaslužujem!
Nista onda. Ko nema 500.000 za kakav luksuzni smjesta neka crkne k'o podstanar. Hebo te gdje ja zivim. Ljudi naprave privatnu kucu, na svojoj zemlji i imaju pravo na normalnu infrastrukturu i nadlezna instutucija je duzna da je obezbjedi. Sada mi dezurni dusebriznici kojima je trenutno stanje sasvim normalno (dobro se valjda snalaze u njemu) kazu da sutim i da ne trazim bolje. Hebi ga dao si samo 1.500 po kvadratu. To je kao malo. Hebem ti logiku i mozak kojem je luksuz dovoljan broj parking mjesta. Kako i za koga je napravljeno Alipasino polje i opet obilje parking mjesta. Koja pamet u PM. Hebo regulacione planove i standarde. Hebo i to sto je nadlezna inspekcija utvrdila da nema dovoljan broj parking mjesta (dobio sam takvu informaciju). Neeeee. Nije kriv niko osim stanara. Nije kriva Tibra, nije kriva opcina, nije kriv niko drugi. Svako dobro BiH sa ovakvim gradjanima.

isto da kupiš daciju golu ko pištolj sa osnovnom opremom, a očekuješ i zahtjevaš paket opreme od citroena c5, sve sa parking senzorima, kamerama, hologramima za istu cijenu.. ha ja..
StupskaBitanga

#2283 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Jedna stvar je evidentna poslije kupovine stana u Tibri nema kajanja i izvlačenja. Pokušajte prodati i odseliti negdje drugo ili nešto učinite ali nemojte sada kukati i urlikati na nešto što se znalo od početka a to je da propisa i regulativa nema. Znamo svi da u početku Tibra nije imala ni kanalizaciju a toliku džunglu je izgradila. Ne želim ni zamisliti šta još ne znamo. Možda je i bolje
pop_corn

#2284 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

Ja sam u C2 i jedinu zamjerku koju imam je parking u vremenu iza 22h. Ostalo sve i bolje nego očekivano. Za toliki broj stanova, blizina susjednih zgrada - izuzetno je mirno. Komšije 5+ (što mi je bilo veoma bitno). Nadam se izgradnji škole da makar drugo dijete ne vozam....
Što se tiče Memića mogu samo :oops: :evil: Na pismeni upit za izgradnju škole još nikad ne dobih odgovor a prošla je već godina od upita...
mefistofilis

#2285 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mefistofilis »

neuporedivo je kvalitetniji stan na dobrinji star 30 godina nego nov u tibri.
osim toga, jadan je onaj kojem je u tibri lift blizu stana :(
cpu_fan

#2286 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

mefistofilis wrote:

neuporedivo je kvalitetniji stan na dobrinji star 30 godina nego nov u tibri.
osim toga, jadan je onaj kojem je u tibri lift blizu stana :
(
Poredeći Titine stanove brze gradnje prije 30 godina i brze gradnje danas mislim da se ne može porediti samo zbog materijala. Lift nikakve veze nema. Imam stan na AP nalazi se na kontra strani od lifta i svake noći kroz zgradu se čuje kako tutnji lift. Dobrinja haman sva sagrađena na siporexu koji je obložen fasadnom ciglom. Na AP-u vanjski zidovi građeni od tvz. sendvića 10cm. betona pa u sredini 10 cm. siporexa pa opet beton 10 cm. Jedino što je kvalitetno su nosivi stubovi. Ostalo je sve za neku stvar.
macmoodan

#2287 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by macmoodan »

Konstrukcija građevine je kombinovana od armirano betonskih stubova i zidova te zidova od termo blok cigle. Međuspratnu konstrukciju čine monolitne armirano betonske ploče. Stubišta su armirano betonska.

Objekat je obložen atraktivnom termo fasadom sa termo izolacijonim slojem debljine 7 cm. Pokrov zgrade izvest će se kao kosi krov, a završni pokrov izvest će se od valovitog čelicnog lima visokog sjaja.
Ova priča oko kvaliteta starogradnje i Tibre je žešća šuplja, na Grbavici u vojnim stanovima zidovi od siporeksa, a u Tibri cigla. Stvarni problemi su ružnoća zgrade (spratnost, zbijenost) i nedostatak parkinga, ostalo je sve ok, a uzimajući cijenu u obzir i više nego dobro ;-)
TheHound

#2288 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by TheHound »

macmoodan wrote:
Konstrukcija građevine je kombinovana od armirano betonskih stubova i zidova te zidova od termo blok cigle. Međuspratnu konstrukciju čine monolitne armirano betonske ploče. Stubišta su armirano betonska.

Objekat je obložen atraktivnom termo fasadom sa termo izolacijonim slojem debljine 7 cm. Pokrov zgrade izvest će se kao kosi krov, a završni pokrov izvest će se od valovitog čelicnog lima visokog sjaja.
Ova priča oko kvaliteta starogradnje i Tibre je žešća šuplja, na Grbavici u vojnim stanovima zidovi od siporeksa, a u Tibri cigla. Stvarni problemi su ružnoća zgrade (spratnost, zbijenost) i nedostatak parkinga, ostalo je sve ok, a uzimajući cijenu u obzir i više nego dobro ;-)
Slažem se.
Po pričama ljudi na ovoj temi ja sam mislio da su Tibrine zgrade katastrofe, medjutim kad sam otišao kod prijatelja ugodno sam se iznenadio. Izolacija je bolja nego kod zgrada na Malti, C.Vili1 koje su gradjene u Titin vakat, liftovi takodjer (što je i logično zbog novije tehnologije) tako da mi nije bilo jasno zašto se ljudi žale na kvalitet gradnje Tibre a žive u zgradi koja je napravljena 70-ih ili 80-ih koja ima lošiju izolaciju, lift i ko zna šta sve još.

Ovo ostalo nabrojano tipa infrastruktura, parking mjesta itd. tu se slažem da su ljudi u Tibri zakinuti dobro.
iceman2010

#2289 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

Miki123 wrote:

isto da kupiš daciju golu ko pištolj sa osnovnom opremom, a očekuješ i zahtjevaš paket opreme od citroena c5, sve sa parking senzorima, kamerama, hologramima za istu cijenu.. ha ja..

Ne bas. To ti je kao kad uzmes auto bez jednog tocka. Ili volana. A onda ti neko dodje i kaze i da je volan dodatna oprema.
iceman2010

#2290 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

Sto se tice kvalitete gradnje nemam primjedbi. Sasvim pristojno.
madner

#2291 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by madner »

Pa sasvim je logicno da ce parking biti problem ako vidis broj zgrada i nedostatak parking prostora. To sto jos bruka ljudi ne stanuje ili stanovi nisu prodani (ovo odokativno, metodom zamracenosti pri prolasku nocu) jos ublazuje problem.
milojicabrzi

#2292 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

Što se tiče kvaliteta gradnje u brzogradnji za radničku klasu prije 30-ak godina, najbolje je pogledati seriju "Vruc vetar", koja se ovih dana reprizirala na RTS-u.

U tim serijama iz '80-ih kao i u Zikinoj dinastiji, obratite paznju na zidove, ulazna vrata kao od kartona, lahotne podove i međuzidove i visece elemente, najjeftnije moguće mlijeko-bijele pločice u kupatilu itd :)

Nemam vremena da trazim, ali momenat kada komisija vrsi tehnicki prijem Surdinog stana, je vrhunac umjetnickog prikaza o kvaliteti stanova tada.

Neko je lijepo na ovoj temi rekao... Mladim ljudima koji bi da kupe starogradnju, nikako se ne uklapa u računicu, da kvadrat plate 1500-1700 KM, pa nakon toga još ulože 20 hiljada KM u renoviranje.

Zato se Tibra i tako dobro prodaje.

Prodavale su se i Fiće i Stojadini kod nas, kad ljudi nisu imali para za BMW i Opele.

Trziste je cudo :)
OldMayor

#2293 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

cpu_fan wrote:
OldMayor wrote:

Slažem se s tobom ali kakvo je vrijeme došlo ni sva druga naselja nisu više sigurna. Pa vidimo šta se na potezu č. vila - malta radi. Ljudima su uzeli praking i napravili zgradu.
Sto se tice zgrade na Malti, jbg tu je po RP i prije rata planirana zgrada ako ne varam. Znaci parking je tu bio gratis sve vrijeme. Meni je veci problem sto su i oni umjesto 8 nadjijali 11-12 spratova i sad ono poprilicno ruzno izgleda. Ta zgrada je morala biti spratnosti kao i kifla pored na koju su je nakacili...

Problem je u bezobraznoj cijeni parking mjesta i garaza...

Ok, nije vise socijalizam, nema nista besplatno...ali daj jbmu nemoj mi garazu cijenit po kvadratu skuplje od stana...
milojicabrzi

#2294 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

Evo, nije mi bilo mrsko, svima koji hvale staru gradnju i ne znaju kakve su kvalitete bili stanovi u socijalizmu, neka pogledaju od 34:35

http://www.youtube.com/watch?v=0j7QIQFl90k

Za ovakve stanove, danas po Sarajevu traze po 1500-2000 KM po m2.

Čast izuzecima, kao što su neka naselja za koja se znalo da će useljavati direktori i vladajuća KP struktura (Breka, Ciglane), ali većina gradnje u općini Novi Grad, izgledala je ovako :D :D :D
macmoodan

#2295 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by macmoodan »

OldMayor wrote:nemoj mi garazu cijenit po kvadratu skuplje od stana...
Kad sam tek useljavao cijena garažnog mjesta (nacrtane dvije ćize) je bila 10.000KM :shock: Sada je navodno duplo jeftinija, ali neću to kupovati ako cijena ne padne na milju nema teorije :roll:
A realno, da bi ono naselje makar na nešto ličilo, trebala bi postojati samo podzemna garaža, a sadašnja parking mjesta izorati i zasaditi drveće i travu i parkove praviti. Smanjila bi se količina buke, prašine a vremenom i prljavštine i krkanluka, podigla bi se cijena stanova i bolje bi bilo i Tibri i nama, dugoročno i kratkoročno. Ali za tako nešto bi moralo bit 5 podzemnih spratova za garaže :|
Haris.ba

#2296 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Pošteno bi bilo da vam općina i kanton naprave parking. Što da ne. :D

P.S.
"Ljudsko pravo na parking"
Hajvan

#2297 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hajvan »

Izgradnja stambenog kompleksa "Sarajevo Waves"

Image

U okviru Aftercare aktivnosti predstavnici Agencije FIPA i Opštine Ilidža, kao članice Suradničke mreže za postinvesticionu podršku investitorima, su posjetili kompaniju Compact Invest doo Sarajevo i razgovarali sa g. Moussa Fattah-om, članom Savjetodavnog odbora i g. Muhamedom Prlja, zamjenikom direktora kompanije.

Na sastanku je razgovarano o njihovom iskustvu kada je u pitanju poslovno okruženje u BiH, o preprekama i problemima sa kojima se suočavaju u poslovanju sa stanovišta stranih direktnih investicija, te o planovima daljnjeg širenja poslovanja.

G. Fattah i g. Prlja su istakli činjenicu da planovi firme nisu kratkoročni nego da žele da, zajedno sa osnivačima i vlasnicima firme, doprinesu privrednom razvoju i jačanju ekonomije u Bosni i Hercegovini. Kao svrha svakog ozbiljnog poslovnog poduhvata, projekti koje budu radili moraju, obezbijediti dugoročne izvore prihoda za uposlenike i profit za vlasnike. Iskustva osnivača firme će zasigurno doprinijeti osvježavanju poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini.

Firma Compact Invest d.o.o. Sarajevo je bh. kompanija koju su osnovali investitori iz Kuvajta. Do sada su pokrenuli nekoliko investicionih projekata u Bosni i Hercegovini te uložili oko 8 miliona KM.

Jedan od projekata koji počinje početkom novembra je projekat izgradnje novog stambenog kompleksa „Sarajevo Waves“ u naselju Otes na Ilidži. Projicirana vrijednost kompleksa je oko 50 miliona KM.

Pored ovog projekta u fazi pripreme su još dva projekta od kojih je jedan značajno veći od naselja u Otesu. Ovaj projekat bi zasigurno doprinio razvoju Opštine Ilidža i Kantona Sarajevo u cjelini. Ovaj projekat će osigurati nova radna mjesta i angažman većeg broja domaćih građevinskih firmi.

Pored ulaganja na području izgradnje nekretnina, firma Compact Invest d.o.o. razmatra, planira i intenzivno priprema implementaciju projekata koji su vezani za poljoprivredu, stočarstvo, ugostiteljstvo, turizam i trgovinu. Osnovna odlika ovih projekata je da su oni dugoročni projekti koji će obezbijediti nova zapošljavanja i unapređenje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, saopšteno je na sajtu Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH - FIPA.
izvor: http://sa-c.net/index.php/component/con ... 0/340.html
Grof

#2298 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Grof »

Šta bi od one priče da će TIbra graditi zgrade preko puta bivšeg Mercatora u Ložioničkoj? Sad se spominje da nastavljaju graditi na Stupu, a o ovoj lokaciji niko više ništa ne priča. :?
pop_corn

#2299 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

Evo akcija garažnih mjesta i ostava

http://www.tibra-pacific.com/tibra/v2/index.php
Qler

#2300 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qler »

700KM kvadrat, mnogo...

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 8020X using Tapatalk
Post Reply