I plaćaju debelo za tu privilegiju samo što tebi to nije jasno. Ti si dokaz ograničenih umova u BiH, cestarine i akcize se ne plaćaju samo za Sarajevo-Zenica nego za sve autoceste (sadašnje i buduće u BiH) Možda tebi nije jasno da do sada izgrađeno 80km autocesti u BiH i trenutno je u izgradnji još 82 km ( od kojih je 9,5 več gotovo) a u ovoj godini još 50 km treba da se počne graditi. Ali naravno za ti ne izlaziš sa poteza Sarajevo-Zenica.talić wrote:@dustaban
pusti ga,....
vidiš da čovjek prima plaću od autocesta pa se uplašio da neće biti dovoljno u kasi.
JP znači javno preduzeće ili preduzeće od javnog interesa i kao takvo nema prioritet ostvarivanja profita nego zadovoljavanje potreba ljudi.
Po njegovoj teoriji bolje je da svi koji ne mogu platiti cijenu koju poželi JP autoceste voze improvizacijskim putem koji su ponudili nego da cijena bude prihvatljiva.
Sljedeće godine sa ovakvim cijenama cestarine i goriva za putovanje na relaciji Zenica- Sarajevo će trebati izdvojiti 800 KM mjesečno što je neisplativo čak i za one kojima bi bila ponuđena dobra plaća u jednom ili drugom gradu.
U većini zemalja u Europi nije ništa neobično da se putuje 70 km do posla.
Ne bi ni to bio problem da imamo pouzdane veze željeznicom ili autobusom.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
tec
#2276 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- dustaban
#2277 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma jasno je meni da se radi o nekome ko zivi od ovih putarina, ali taj "borac za ekonomske cijene" mi ne odgovori zasto se ta nemilosrdna ekonomska logika ne implementira i u svemu drugome. Zasto je sarajlijama u uzoj zoni omogucena povlascena cijena parkinga kad dobro znamo da tu ide 2KM/h ?!talić wrote:@dustaban
pusti ga,....
vidiš da čovjek prima plaću od autocesta pa se uplašio da neće biti dovoljno u kasi.
JP znači javno preduzeće ili preduzeće od javnog interesa i kao takvo nema prioritet ostvarivanja profita nego zadovoljavanje potreba ljudi.
Po njegovoj teoriji bolje je da svi koji ne mogu platiti cijenu koju poželi JP autoceste voze improvizacijskim putem koji su ponudili nego da cijena bude prihvatljiva.
Sljedeće godine sa ovakvim cijenama cestarine i goriva za putovanje na relaciji Zenica- Sarajevo će trebati izdvojiti 800 KM mjesečno što je neisplativo čak i za one kojima bi bila ponuđena dobra plaća u jednom ili drugom gradu.
Evo nesto da nas uvjeri da ima jos naivaca koji razmisljaju kao dustaban
Doduse, Slovenija je manja od BiH pa je tamo, pretpostavljam, manje i autoputeva...V prodaji vinjete za leto 2013. Letna stane 95 evrov.
Na voljo na 700 prodajnih mestih
1. december 2012 ob 12:13
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA
Stekla je prodaja novih, modrozelenih vinjet za uporabo avtocest v letu 2013. Letna vinjeta stane 95, mesečna 30, tedenska 15 evrov. Stara letna vinjeta velja še do konca januarja.
Cene vinjet ostajajo nespremenjene. Na prodaj so na več kot 700 pooblaščenih prodajnih mestih v Sloveniji (bencinski servisi, kioski, trgovski centri, AMZS ...), v tujini pa jih prodaja približno 840 pooblaščenih prodajalcev.
Cena letne vinjete za osebne avtomobile je 95 evrov, mesečne 30 evrov in tedenske 15 evrov. Za letno vinjeto za motorje je treba odšteti 47,50 evra, za polletno 25 evrov in za tedensko 7,50 evra.
Letne vinjete za leto 2012, ki so svetlo zelene barve, so veljavne do konca januarja prihodnje leto. Letna vinjeta za tekoče leto namreč velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta, skupaj torej 14 mesecev.
Polletna vinjeta velja šest mesecev od dneva njenega nakupa, mesečna od trenutka nakupa vinjete do konca enakega dneva v naslednjem mesecu oz. do konca dneva zadnjega dneva v mesecu, če v naslednjem mesecu takšnega dneva ni, tedenska pa sedem zaporednih koledarskih dni od dneva, ki ga določi uporabnik ob nakupu vinjete (vključno z njim).
Al. Ma.
-
talić
#2278 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja imam preko 500.000 km iza sebe od toga bar 100.000 po autoputovima.tec wrote:I plaćaju debelo za tu privilegiju samo što tebi to nije jasno. Ti si dokaz ograničenih umova u BiH, cestarine i akcize se ne plaćaju samo za Sarajevo-Zenica nego za sve autoceste (sadašnje i buduće u BiH) Možda tebi nije jasno da do sada izgrađeno 80km autocesti u BiH i trenutno je u izgradnji još 82 km ( od kojih je 9,5 več gotovo) a u ovoj godini još 50 km treba da se počne graditi. Ali naravno za ti ne izlaziš sa poteza Sarajevo-Zenica.talić wrote:@dustaban
pusti ga,....
Njemačka i Amerika ne bi bili to što jesu da su mobilnost i dnevna migracija bili skupi.
Kad si zainteresovan za komercijalne cijene naplate cestarine da od sutra počneš plaćati komercijalnu cijenu struje jer elektroprivreda treba da investira u nove proizvodne kapacitete a i vodu bi trebao platiti bar duplo više jer je vodovodna mreža katastrofa. U Hrvatskoj je m3 vode preko 3 KM a o Europi da ne pričamo.
Ja lijepo kažem da nije problem što ću ja platiti 15 maraka dva put mjesečno jer svakako dođem u Sarajevo na kafu, iz zajebancije ali je u interesu i Sarajeva i BiH da ljudi koji nađu posao u Sarajevu ostanu živjeti tamo gdje su sada a ne da doseljavaju u Sarajevo ili ćemo za deset godina imati pola BiH u Sarajevu i po okolnim brdima.
-
tec
#2279 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prvo vidim da tebi smeta odgovoriti meni ili pročitati sta sam napisao.dustaban wrote:
Ma jasno je meni da se radi o nekome ko zivi od ovih putarina, ali taj "borac za ekonomske cijene" mi ne odgovori zasto se ta nemilosrdna ekonomska logika ne implementira i u svemu drugome. Zasto je sarajlijama u uzoj zoni omogucena povlascena cijena parkinga kad dobro znamo da tu ide 2KM/h ?!
Evo nesto da nas uvjeri da ima jos naivaca koji razmisljaju kao dustaban
Doduse, Slovenija je manja od BiH pa je tamo, pretpostavljam, manje i autoputeva...
A sad objasni kojim sarajlijama je omogućeno povlaštena cijena parkinga i gdje. I šta to ima vez sa nekim koji živi u drugom gradu i hoće da ima povlaštenu cijenu za korištenje autocestu?
Za Slovenija je uvela Vinjete jer godišnje nekoliko milijona tranzitnih vozila na kojima su htjeli zaraditi. Imaju 90% mreže autocesti izgrađene, a dodatno primaju EU sredstva za završetak mreže i reprogramiranje postojećih financijskih obaveza, i na kraju od Kako dobro funkcioniraju vinjete da vidimo do kraja godine trebaju podiči akcize na gorivo jer jednostavno država više nema sredstva da pokriva iz proračuna.
Naravno ovo važi i za druge zemlje koje koriste vinjete, naravno sve imaju neke druge načine dodatne naplate, također imaju još ponešto zajedničko kao razvijenu mrežu autocesti (na kojoj su svi naplaćivali putarinu dok se gradila) i naravno svi su u EU.
Uostalom osobe koje ne znaju pročitati ni ono što sam napisao ne zaslužuju ni odgovor. Ti si perfektan primjer patetične posljedice komunističke vladavine, gdje svi samo hoće ali besplatno i naravno da im sve drugi treba obezbjediti.
-
tec
#2280 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vidim da obadvojca trčite na različite ne povezane diskusije.talić wrote: Ja imam preko 500.000 km iza sebe od toga bar 100.000 po autoputovima.
Njemačka i Amerika ne bi bili to što jesu da su mobilnost i dnevna migracija bili skupi.
Kad si zainteresovan za komercijalne cijene naplate cestarine da od sutra počneš plaćati komercijalnu cijenu struje jer elektroprivreda treba da investira u nove proizvodne kapacitete a i vodu bi trebao platiti bar duplo više jer je vodovodna mreža katastrofa. U Hrvatskoj je m3 vode preko 3 KM a o Europi da ne pričamo.
Ja lijepo kažem da nije problem što ću ja platiti 15 maraka dva put mjesečno jer svakako dođem u Sarajevo na kafu, iz zajebancije ali je u interesu i Sarajeva i BiH da ljudi koji nađu posao u Sarajevu ostanu živjeti tamo gdje su sada a ne da doseljavaju u Sarajevo ili ćemo za deset godina imati pola BiH u Sarajevu i po okolnim brdima.
Kako je izgrađena putna mreža u USA i kad? A kako i kada u Njemačkoj? Odlične primjere si izabrao jeli ti uopšte znaš kako su financirani.
Ako hoćeš ostati živjeti tamo gdje hoćeš a raditi u drugom gradu a hoćeš da se koristiti autocestom onda trebaš plaćati koliko pređeš. Ako nećeš platiti imaš alternativni pravac, možeš se preseliti, ili naći drugi posao.
Za koliko je ko vozio ja imam dozvolu od 1988 i živio i radio na tri kontinenta, pa prekini se prosipati.
-
udrch
#2281 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
juče sam prošao preko Karaule, onaj most iz pravca Tuzle dobor napreduje..mislim da će ga završiti za dva mjeseca..
jel ima neko video kako će izgledati ova petlja u Briješću?
jel ima neko video kako će izgledati ova petlja u Briješću?
- NIN
#2282 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Haman da ste se zapetljali oko nomenklature puteva. Ja se provozah cestom A3 na koji se prikljucih nedaleko od Notre Dame gdje sidjosmo odmah uz Senu i dalje prema istoku. Tom cestom dodjoh do diznilenda. Kasnije smo se vratili upravo tim A3 gdje smo se prikljucili na A4 dalje na istok prema Njemackoj. A3, koliko se sjecam, ima tri do cetiri trake u jednom smijeru i prolazi kroz urbani dio Pariza ali ne i kroz sami epicentar grada. Ogranicenje je od 80 do 100km/h dok je na A4 120 ili 130km/h i koji izgleda bas kao i klasicni autoputevi u nasem regionu koji imaju dvije traje u jednom smijeru. I da, putarina se placa po predjenim dionicama i poskupa je.hrle1976 wrote:Pa ako je tako bujrum u Pariz pa da vas provozam.
-
drugi_profil
#2283 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo ga nazire se kraj ove price:
Autoceste FBiH izdvojile 63 miliona KM za Sarajevsku zaobilaznicu
Kad se pogleda matematika, 45 miliona ostaje za radove i tu se uklapaju samo ove dvije domace JV.
Kad se pogleda matematika, 45 miliona ostaje za radove i tu se uklapaju samo ove dvije domace JV.
-
VjecitiStudent
#2284 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I tako dok mi protestujemo oko JMBG-a i novca za lijecenje bolesne djece, zaobilaznica u tisini pojede dodatna 63 miliona.drugi_profil wrote:Evo ga nazire se kraj ove price:
-
drugi_profil
#2285 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, mozda je moglo i bez para da se zavrsi.VjecitiStudent wrote:I tako dok mi protestujemo oko JMBG-a i novca za lijecenje bolesne djece, zaobilaznica u tisini pojede dodatna 63 miliona.drugi_profil wrote:Evo ga nazire se kraj ove price:
-
VjecitiStudent
#2286 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pare iz kredita EBRD-a su bile tu odavno, skoro vec deset godina, no nasi politicari su ih potrosili i sad namicu dodatna 63 miliona. Na jebenih 6 km.drugi_profil wrote:Da, mozda je moglo i bez para da se zavrsi.VjecitiStudent wrote:I tako dok mi protestujemo oko JMBG-a i novca za lijecenje bolesne djece, zaobilaznica u tisini pojede dodatna 63 miliona.drugi_profil wrote:Evo ga nazire se kraj ove price:
Istovremeno, djeca nam umiru, jer "novca nema".
-
neki
#2287 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pare iz kredita EBRD-a su podrazumijevale "truba" petlju u Butilama i samo jednu kolovoznu traku od Butila do Vlakova. I to po cijenama iz 2003.VjecitiStudent wrote: Pare iz kredita EBRD-a su bile tu odavno, skoro vec deset godina, no nasi politicari su ih potrosili i sad namicu dodatna 63 miliona. Na jebenih 6 km.
Takodje kreditna sredstva ne pokrivaju eksproprijaciju zemljista, koje je u slucaju Sarajeva poskupo
-
drugi_profil
#2288 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pare su iz prihoda AC FBiH. One bi svakako isle na gradnju cesta. Ako ti je do toga, treba ispitati ko je i kako potrosio kredit, a o tome treba li zavrsavati posao nema mjesta diskusiji.
Pare za bolesnu djecu ni u kom slucaju nemaju veze sa ovim, pa bi ti predlozio da prestanes samog sebe dalje degradirati, mada je to jako tesko.
Pare za bolesnu djecu ni u kom slucaju nemaju veze sa ovim, pa bi ti predlozio da prestanes samog sebe dalje degradirati, mada je to jako tesko.
-
VjecitiStudent
#2289 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pare iz EBRD su podrazumijevale dvije trake, jer je odgovarajuca studija rekla da nam je promet takav da nam od Butila do Tarcina i NE TREBA vise od dvije trake.neki wrote:Pare iz kredita EBRD-a su podrazumijevale "truba" petlju u Butilama i samo jednu kolovoznu traku od Butila do Vlakova. I to po cijenama iz 2003.VjecitiStudent wrote: Pare iz kredita EBRD-a su bile tu odavno, skoro vec deset godina, no nasi politicari su ih potrosili i sad namicu dodatna 63 miliona. Na jebenih 6 km.
Sada ce stotine dodatnih miliona otici da bi se pregrst putnika hadzijalo od Butila do Tarcina, a mi ovdje protestujemo zbog nekoliko miliona godisnje.
-
neki
#2290 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Studija je iz 2001. kad ni kroz Rajlovac nije bilo guzvi.VjecitiStudent wrote:Pare iz EBRD su podrazumijevale dvije trake, jer je odgovarajuca studija rekla da nam je promet takav da nam od Butila do Tarcina i NE TREBA vise od dvije trake.neki wrote:Pare iz kredita EBRD-a su podrazumijevale "truba" petlju u Butilama i samo jednu kolovoznu traku od Butila do Vlakova. I to po cijenama iz 2003.VjecitiStudent wrote: Pare iz kredita EBRD-a su bile tu odavno, skoro vec deset godina, no nasi politicari su ih potrosili i sad namicu dodatna 63 miliona. Na jebenih 6 km.
Sada ce stotine dodatnih miliona otici da bi se pregrst putnika hadzijalo od Butila do Tarcina, a mi ovdje protestujemo zbog nekoliko miliona godisnje.
Druga recenica ti je tendenciozna ne treba uopste argumentacija da bi se odbacila..
-
VjecitiStudent
#2291 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kakve veze sad ima Rajlovac? Sporan dio je od Butila do Tarcina. Na Rastelici je izmjeren protok zadnjih godina od tek 5-6000, dovoljno za puni profil autoputa?neki wrote:Studija je iz 2001. kad ni kroz Rajlovac nije bilo guzvi.VjecitiStudent wrote:
Pare iz EBRD su podrazumijevale dvije trake, jer je odgovarajuca studija rekla da nam je promet takav da nam od Butila do Tarcina i NE TREBA vise od dvije trake.
Druga recenica ti je tendenciozna ne treba uopste argumentacija da bi se odbacila..
Zanimljivo je da i promet kroz Josanicu od 11000+ stagnira zadnjih 10 godina.
Zasto ne treba argumentacija za zadnju recenicu? Zar mi ne bi trebali konacno postaviti neke prioritete u ovoj zemlji, a ne da se pare dijele na osnovu kolicine utjecaja pojedinih lobija.
-
neki
#2292 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Govorimo o parama koje ce biti ulozene u izgradnju dionice Butile-Vlakovo, ne o Tarcinu. Ti govoris da je jedna kolovozna traka do Vlakova dovoljna na osnovu mjerenja u Rastelici??? Svasta...VjecitiStudent wrote:Kakve veze sad ima Rajlovac? Sporan dio je od Butila do Tarcina. Na Rastelici je izmjeren protok zadnjih godina od tek 5-6000, dovoljno za cetiri trake?neki wrote:Studija je iz 2001. kad ni kroz Rajlovac nije bilo guzvi.VjecitiStudent wrote:
Pare iz EBRD su podrazumijevale dvije trake, jer je odgovarajuca studija rekla da nam je promet takav da nam od Butila do Tarcina i NE TREBA vise od dvije trake.
Zanimljivo je da i promet kroz Josanicu od 11000+ stagnira zadnjih 10 godina.
Zasto ne treba argumentacija za zadnju recenicu? Zar mi ne bi trebali konacno postaviti neke prioritete u ovoj zemlji, a ne da se pare dijele na osnovu kolicine utjecaja pojedinih lobija.
Rajlovac sam uzeo za primjer da ti pokusam pribliziti odnos u protoku saobracaja na ulazima u Sarajevo danas i prije 12 godina kad je studija radjena.
Druga recenica ti je tendenciozna jer pricas o nekakvim stotinama miliona koje ce biti ulozene u treci lot a pricamo o 63 miliona od kojih ce 18 biti ulozeno u eksproprijaciju koju prijasnji kredit ne pokriva a ostatak u gradnju lota 3 ciji je prvobitni kapacitet povecan a pare predvidjene za njega od kredita prenamjenjene u gradnju petlje na tri nivoa i eksproprijaciju na ostalim lotovima.
-
VjecitiStudent
#2293 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo "stotine miliona" se odnosi na novac koji ce nepotrebno biti potrosen na izgradnju punog profila autoputa od Butila do Tarcina.neki wrote:Govorimo o parama koje ce biti ulozene u izgradnju dionice Butile-Vlakovo, ne o Tarcinu. Ti govoris da je jedna kolovozna traka do Vlakova dovoljna na osnovu mjerenja u Rastelici??? Svasta...
Rajlovac sam uzeo za primjer da ti pokusam pribliziti odnos u protoku saobracaja na ulazima u Sarajevo danas i prije 12 godina kad je studija radjena.
Druga recenica ti je tendenciozna jer pricas o nekakvim stotinama miliona koje ce biti ulozene u treci lot a pricamo o 63 miliona od kojih ce 18 biti ulozeno u eksproprijaciju koju prijasnji kredit ne pokriva a ostatak u gradnju lota 3 ciji je prvobitni kapacitet povecan a pare predvidjene za njega od kredita prenamjenjene u gradnju petlje na tri nivoa i eksproprijaciju na ostalim lotovima.
Studija iz 2001. je izdala ovakve preporuke za gradnju samo dvije trake od Butila do Tarcina na osnovu procjene dnevnog prosjeka saobracaja od 16200 vozila izmedju Sarajeva iz Zenice 2005. godine i 5600 vozila od Tarcina prema jugu.
A kao sto znamo taj prosjek je u 2012. jos uvijek bio ispod 12000. izmedju Zenice i Sarajeva.
Na osnovu kakve procjene smo krenuli da potrosimo dodatne stotine miliona na dionicu Butila - Tarcin???
A eksproprijacija, tj. novac za placanje uglavnom bespravno izgradjenih kuca na tom potezu, je tek tema za sebe.
-
tec
#2294 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prema studiji iz 2001 autoceste su bili nepotrebni u cijeloj državi nego su preporučili obnavljanje postojećih saobraćajnica. A 16200 prometa je bilo predviđeno za završeni autoput od Zenice do Sarajeva (kojega još nema).VjecitiStudent wrote: Ovo "stotine miliona" se odnosi na novac koji ce nepotrebno biti potrosen na izgradnju punog profila autoputa od Butila do Tarcina.
Studija iz 2001. je izdala ovakve preporuke za gradnju samo dvije trake od Butila do Tarcina na osnovu procjene dnevnog prosjeka saobracaja od 16200 vozila izmedju Sarajeva iz Zenice 2005. godine i 5600 vozila od Tarcina prema jugu.
A kao sto znamo taj prosjek je u 2012. jos uvijek bio ispod 12000. izmedju Zenice i Sarajeva.
Na osnovu kakve procjene smo krenuli da potrosimo dodatne stotine miliona na dionicu Butila - Tarcin???
A eksproprijacija, tj. novac za placanje uglavnom bespravno izgradjenih kuca na tom potezu, je tek tema za sebe.
Za treću dionicu Sarajevske Zaobilaznice se uvijek znalo da neće imati pokriće iz kredita koji su trebali pokriti 75 posto troškova.
-
neki
#2295 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Podsjetio bih te na tvoj prvi post u ovo raspravi oko dodatnih sredstava:VjecitiStudent wrote:
Ovo "stotine miliona" se odnosi na novac koji ce nepotrebno biti potrosen na izgradnju punog profila autoputa od Butila do Tarcina.
Dakle, niko nije pominjao dionicu Vlakovo-Tarcin i njenu opravdanost, nego iskljucivo zaobilaznicu na koju se sredstva i odnose. Tarcin i Rastelicu si sam dodao kad si ostao bez argumenata da opravdas ovu svoju izjavu..VjecitiStudent wrote: I tako dok mi protestujemo oko JMBG-a i novca za lijecenje bolesne djece, zaobilaznica u tisini pojede dodatna 63 miliona.
A opravdanost gradnje punog profila na djelu od Vlakova do Tarcina je druga prica, donekle si upravu, ali ima tu i drugih faktora, za koje sad nemam vremena ni zivaca..
Ne znam sta si ovime htio reci? Studija iz 2001. je napravljena na osnovu procjene iz buducnosti?VjecitiStudent wrote: Studija iz 2001. je izdala ovakve preporuke za gradnju samo dvije trake od Butila do Tarcina na osnovu procjene dnevnog prosjeka saobracaja od 16200 vozila izmedju Sarajeva iz Zenice 2005. godine i 5600 vozila od Tarcina prema jugu.
Procjena saobracaja na zaobilaznici se moze napraviti samo uz PDGS na svim pravcima koji se na nju ukljucuju a pored ova dva koja si nabrojao, jako uticu i Tuzla-Semizovac i Kiseljak - m. raskrsce
-
DON_eARL
#2296 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo nešto "sviježe" sa terena.
Postavljaju rasvjetu na onom dijelu pored WISA-e, i asfaltiraju onu raskrsnicu prema Centrotransu.
Valjda će uskoro početi i nešto na petlji da rade.
Postavljaju rasvjetu na onom dijelu pored WISA-e, i asfaltiraju onu raskrsnicu prema Centrotransu.
Valjda će uskoro početi i nešto na petlji da rade.
-
StupskaBitanga
#2297 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
to ti je dio sarajevske zaoblizanice i moraju sada na tu novu dionicu preusmjeriti saobraćaj da postojeću zatvore i obnove a stupska petlja je nešto drugo. Dalas stoji kako stoji i dok on ne bude srušen nema ništa od stupske petlje
Sada će izgradnjom LOT3 Sarajevske zaobilaznice biti smanjen protok saobraćaja na brzoj cesti Ilidža Blažuj
Sada će izgradnjom LOT3 Sarajevske zaobilaznice biti smanjen protok saobraćaja na brzoj cesti Ilidža Blažuj
- simonese
#2298 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
odlicno,sad cu brze stici do Saminog GajaStupskaBitanga wrote:to ti je dio sarajevske zaoblizanice i moraju sada na tu novu dionicu preusmjeriti saobraćaj da postojeću zatvore i obnove a stupska petlja je nešto drugo. Dalas stoji kako stoji i dok on ne bude srušen nema ništa od stupske petlje
-
StupskaBitanga
#2299 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Veća je poenta da tranzitni saobraćaj uopšte neće ići ovim putevima već zaobilaznicom i nekako logično je sada da se grad širi dole
-
lajkujMe
#2300 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Joj nekad ne mogu da povjerujem koliko smo mi cudan narod.
Isprva svi se zale ne gradi se, presporo to ide, ovo ono.
Sad kad se gradi munjevito i nemamo se zbog cega zaliti vi se zalite na koliko traka treba da ima i da li je uopste potreban taj Autoput na tom mjestu
De malo budite radosni i imajte nadu da ce se nastaviti ovim tempom gradnje.
Isprva svi se zale ne gradi se, presporo to ide, ovo ono.
Sad kad se gradi munjevito i nemamo se zbog cega zaliti vi se zalite na koliko traka treba da ima i da li je uopste potreban taj Autoput na tom mjestu
De malo budite radosni i imajte nadu da ce se nastaviti ovim tempom gradnje.