Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- sorcerer
#2276 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
sve ja znam prijatelju,i ja sam prevodio na sebe i platio isto kao i svi a bio sam njihov radnik.struju nam odbijali od plate da slucajno ne bi napravili dug,kao da budemo za primjer...mnoge stvari tamo su naopake....prosao sam svasta i dozivio svasta ,ali svima koji ne placaju su iskljucili ,ja ne znam nikoga da nisu,bilo je situacija gdje sam s policijom isao na iskljucenje nekih firmi koje su isto pravile probleme,prijetili....pistolji sijevali,kad je dosla murija nigdje nikog.....obicnim potrosacima se nisam bavio jer nisam radio u tom sektoru,ali znam da ih iskljuce na stubu i onda je to ukljucenje troduplo skuplje nego na brojilu..u zgradama su cak i skidali zice od osiguraca do brojila....
Last edited by sorcerer on 23/09/2013 16:08, edited 1 time in total.
- perfect_guy
#2277 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
bez te 2 KM. 1,22 sa PDV i PVN je stara tarifacetmi wrote:Cijena je bila 0,70(voda) + 0,30(kanalizacija) = 1,00KM plus PDV + 2KM za mjerno mjesto. Oko 23,00KM.karanana wrote:dozeru, molim te pomozi mi da izracunam jer nemam niti jedan stari racun.
koliko bi mi racun bio za 18 kubika prije poskupljenja? i ja cu im platiti cifru koja bi bila prije poskupljenja.
- Dozer
#2278 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
I ja sve to znam i najcesce je tako. Ali, ja sam ti zadrt k'o 4 mazge zajedno, i kad zapnem - ne dam pa makar i masakr bio.
I to sve samo radi principa. Nije meni problem dati tih 50 KM, recimo, ali jednostavno - ne dam. Uredno ja placam struju, tu nema nikakvih problema, ali savrseno me ne zanimaju interni pravilnici bilo koje drzavne firme ukoliko za njih ili neke njihove stavke ne postoji zakonski osnov. A za tih konkretnih 50 KM na ime prekucavanja imena korisnika u racunaru ne postoji zakonski osnov. I ja to onda jednostavno - ne dam.
Sad im treba dostaviti onaj nekakav novi potpisani ugovor. Dostavicu, naravno, ali cu se potpisati ja, a onda neka oni kontaju sta ce i kako ce. Naravno, oni mogu meni to nakalemiti na racun, ali ja cu to hladno zanemariti. Na kraju cemo doci do suda, i odna ce upravo oni imati da plate i sudske troskove jer - nema zakonskog osnova da mi naplate tih 50 KM.
I to sve samo radi principa. Nije meni problem dati tih 50 KM, recimo, ali jednostavno - ne dam. Uredno ja placam struju, tu nema nikakvih problema, ali savrseno me ne zanimaju interni pravilnici bilo koje drzavne firme ukoliko za njih ili neke njihove stavke ne postoji zakonski osnov. A za tih konkretnih 50 KM na ime prekucavanja imena korisnika u racunaru ne postoji zakonski osnov. I ja to onda jednostavno - ne dam.
Sad im treba dostaviti onaj nekakav novi potpisani ugovor. Dostavicu, naravno, ali cu se potpisati ja, a onda neka oni kontaju sta ce i kako ce. Naravno, oni mogu meni to nakalemiti na racun, ali ja cu to hladno zanemariti. Na kraju cemo doci do suda, i odna ce upravo oni imati da plate i sudske troskove jer - nema zakonskog osnova da mi naplate tih 50 KM.
- karanana
#2279 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
pa ja, ti si neki dan i spomeno da je to 1,22.perfect_guy wrote:bez te 2 KM. 1,22 sa PDV i PVN je stara tarifacetmi wrote:Cijena je bila 0,70(voda) + 0,30(kanalizacija) = 1,00KM plus PDV + 2KM za mjerno mjesto. Oko 23,00KM.karanana wrote:dozeru, molim te pomozi mi da izracunam jer nemam niti jedan stari racun.
koliko bi mi racun bio za 18 kubika prije poskupljenja? i ja cu im platiti cifru koja bi bila prije poskupljenja.
jer i ove 2 KM su novi namet.
- Dozer
#2280 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da, neki "fiksni trosak" 
Pa eto, dobro sam ti rekao - plati im cvaju, i nek' se udaraju nogom u goozicu
Pa eto, dobro sam ti rekao - plati im cvaju, i nek' se udaraju nogom u goozicu
- Maharadza
#2281 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Meni došlo 20KM račun, a inače bude oko 14-16KM mjesečno, mada sam instalirao brojače i u kupatilu i u kuhinji, pa nek' probaju lažirati utrošak, ha-ya! 
- madnessa
#2282 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
cetmi wrote:Cijena je bila 0,70(voda) + 0,30(kanalizacija) = 1,00KM plus PDV + 2KM za mjerno mjesto. Oko 23,00KM.karanana wrote:dozeru, molim te pomozi mi da izracunam jer nemam niti jedan stari racun.
Moj račun za juni:
Proiz. i distr. vode > 10,194m3 (cijena po m3 0,7; osnovica za obračun PDV 7,14; iznos PDV 1,21) = 8,35 sa PDV
Odvođenje otpadnih voda > količina za za naplatu nije navedena (cijena po m3 0,3; osnovica za obr. PDV 3,06; iznos PDV 0,52) = 3,58
PVN za korištenje voda > (cijena po m3 0,01) = 0,1
PVN za zaštitu voda > (cijena po m3 0,04) = 0,41
Račun plaćen = 12,45KM
U ovom mjesecu:
Proiz. i distr. vode > 12,42m3 = 3,05 (do 5m3) + 5,25 (od 5 do 10m3) + 2,83 (iznad 10m3) = 13,55 sa PDV
Odvođenje o.v. > 1,5 (do 5m3)+ 2,25 (od 5 do 10m3) + 1,21 (iznad 10m3) = 5,8 sa PDV
Fiksni dio > 2,00 = 2,34 sa PDV
PVN za korištenje voda >(cijena po m3 0,01) = 0,12
PVN za zaštitu voda >(cijena po m3 0,04) =0,50
Račun plaćen: 22,30KM
- eluna
#2283 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kako instalirati brojače?? u mojoj zgradi nemaju - pa me zanima da li to mogu sama??Maharadza wrote:Meni došlo 20KM račun, a inače bude oko 14-16KM mjesečno, mada sam instalirao brojače i u kupatilu i u kuhinji, pa nek' probaju lažirati utrošak, ha-ya!
- Dozer
#2284 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nemoguce je da ti zgrada nema brojac. Mozda nemate u stanovima, ali zgrada ga mora imati.
A evo jos malo nebuloza.
Danas bio lik iz ViK-a i ocitavao satove. Naravnom nisam bio prisutan radi posla, ali sam odmah s posla sisao da i ja vidim stanje.
Dakle, logika potrosnje je sljedeca - za prosli obracunski period od 26 dana, u kojem je pola zgrade bilo na godisnjem i van svojih stanova, uspjeli smo potrositi 157 kubika.
Sada, za obracunksi period od 23 dana i kada smo svi tu (svih 22), potrosili smo 128 kubika. Istovremeno, jedan ulaz pored mog je potrosio 112 sa 26 stanara, a drugi 90 sa 18 stanara.
E, jebi ga ako je ovo moguce.
A evo jos malo nebuloza.
Danas bio lik iz ViK-a i ocitavao satove. Naravnom nisam bio prisutan radi posla, ali sam odmah s posla sisao da i ja vidim stanje.
Dakle, logika potrosnje je sljedeca - za prosli obracunski period od 26 dana, u kojem je pola zgrade bilo na godisnjem i van svojih stanova, uspjeli smo potrositi 157 kubika.
Sada, za obracunksi period od 23 dana i kada smo svi tu (svih 22), potrosili smo 128 kubika. Istovremeno, jedan ulaz pored mog je potrosio 112 sa 26 stanara, a drugi 90 sa 18 stanara.
E, jebi ga ako je ovo moguce.
Last edited by Dozer on 23/09/2013 20:42, edited 1 time in total.
- mayab
#2285 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Moram nesto napisati na ovo sa dugom-znam (nekad zavirim u tudji racun koji viri iz sanducetakaranana wrote:koliko god da nas ovaj kantonalna banda pravi budalama i da izvinete jebe u zdrav mozak sa ovim prevarama, i mi smo stoka. citam ovo na kixu sto je izaslo, dosla raja da se zali i nakva treba donijela racun i uslikali joj racun, kao za 19 dana joj doslo 77 maraka. i onda pogledam gore na vrh racuna i vidim da joj je dug preko 2.500 KM. i ona dosla da se zali. a nije placala ni ranije nego smo to radili mi redovne platise. isto je ovako i za toplane.
Ali, meni godinama VIK takodje stalno pripisuje neki dug od cca 150 KM, koji je ocigledno nastao kod prijasnjeg vlasnika stana, cak su me i tuzili i ja sam ih dobio, ali oni ne prestaju da mi ga pripisuju.
Takodje prije mozda godinu dana su se usudili da me navece u 18 sati nazovu i traze da im uplatim taj "dug", naravno ja sam to kategoricki odbio jer dug nije moj, i jer smo to vec rijesili na sudu, i jos sam toj gospodji zaprijetio da cu ih tuziti za uznemiravanje!Ali i na zadnjem racunu meni je taj "dug" upisan!
Pa ko im ne bi *ebao mater banditsku!!!???
-
krusko1975
#2286 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jedna stvar treba biti svima jasna, a to je da ViK nema mehanizam kako da naplati potraživanja od neredovnih platiša.
Pustite se šuplje u zatvor ću ovo ono. Niko zbog vode i grijanja nije u zatvor otišao, niti će.
Ja sada ne znam tačno koliko se njima duguje para, ali pretpostavljam da je osmoznamenkasta cifra cca 50 miliona KM
Pa eto svako ima po barem jednog komšiju u zgradi koji je u minusu 3k, ima firmi koje duguju grdne pare.
Ista je stvar i sa toplanama.
I jedini naćin da ovi moroni iz javnih preduzeća prevaziđu ovo što se recimo dešava sa GRASom i ZOI'84 je da udare po platišama:
Jer ti koji plaćaš, plaćaš i za sebe i za komšiju koji ne plaća i za podstanare u zgradi kojih je troje, a prijevljen je stan na jedno, zbog komšijinog pokvarenog vodokotlića, zbog česme u napuštenom stanju u prizemlju, zbog gubitaka od 70% u snadbjevanju...
Malo su se međutim ovaj put zaj.....!
Pustite se šuplje u zatvor ću ovo ono. Niko zbog vode i grijanja nije u zatvor otišao, niti će.
Ja sada ne znam tačno koliko se njima duguje para, ali pretpostavljam da je osmoznamenkasta cifra cca 50 miliona KM
Pa eto svako ima po barem jednog komšiju u zgradi koji je u minusu 3k, ima firmi koje duguju grdne pare.
Ista je stvar i sa toplanama.
I jedini naćin da ovi moroni iz javnih preduzeća prevaziđu ovo što se recimo dešava sa GRASom i ZOI'84 je da udare po platišama:
Jer ti koji plaćaš, plaćaš i za sebe i za komšiju koji ne plaća i za podstanare u zgradi kojih je troje, a prijevljen je stan na jedno, zbog komšijinog pokvarenog vodokotlića, zbog česme u napuštenom stanju u prizemlju, zbog gubitaka od 70% u snadbjevanju...
Malo su se međutim ovaj put zaj.....!
- CaneBos
#2287 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Vec ti je neko rekao..sa strujom ne mozes nista..ili placaj ili ce ti je iskljuciti. Ako ne das pristup satu da iskljuce i plombiraju tu, iskljucice na stubu. :/Dozer wrote:Osim mene. Ja od sad ne dam ni Toplanama nista vise nego sam davao do sada, kao i za vodu.
Ni s jednog me ne mogu iskljuciti, a mogu me samo tuziti i onda cemo imati zajebanciju koja ce trajati bar 2-3 godine, pa onda jos toliko dok me presude za lezanje u zatvoru, a na kraju, kad se sve to sabere i oduzme, drzava ce biti u minusu i za taj iznos sto im nisam placao, ali i za iznos mog kraceg godisnjeg odmora u zatvoru jer ce i to platiti - drzava.
I onda tako mozemo u nedogled.
Struja ako poskupi, a hoce, desice im se ista stvar, a da vidim moodonju koji ce doci da mi je iskljuci.
U tom slucaju nadjes nekog elektricara koji ce imati "muda" da ti je opet na stub prikopca heh
-
mahalas505
#2288 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne mogu ga iskljuciti na stubu kad je stan u zgradi. S druge strane glupo je sto smo dosli do dotle da uopste razmisljamo o tome.CaneBos wrote:Vec ti je neko rekao..sa strujom ne mozes nista..ili placaj ili ce ti je iskljuciti. Ako ne das pristup satu da iskljuce i plombiraju tu, iskljucice na stubu. :/Dozer wrote:Osim mene. Ja od sad ne dam ni Toplanama nista vise nego sam davao do sada, kao i za vodu.
Ni s jednog me ne mogu iskljuciti, a mogu me samo tuziti i onda cemo imati zajebanciju koja ce trajati bar 2-3 godine, pa onda jos toliko dok me presude za lezanje u zatvoru, a na kraju, kad se sve to sabere i oduzme, drzava ce biti u minusu i za taj iznos sto im nisam placao, ali i za iznos mog kraceg godisnjeg odmora u zatvoru jer ce i to platiti - drzava.
I onda tako mozemo u nedogled.
Struja ako poskupi, a hoce, desice im se ista stvar, a da vidim moodonju koji ce doci da mi je iskljuci.
U tom slucaju nadjes nekog elektricara koji ce imati "muda" da ti je opet na stub prikopca heh
-
VjecitiStudent
#2289 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Mehanizama se uvijek nađekrusko1975 wrote:Jedna stvar treba biti svima jasna, a to je da ViK nema mehanizam kako da naplati potraživanja od neredovnih platiša.
...
U Unsko-sanskom kantonu prilikom registracije motornih vozila vlasnici moraju da plate sve kazne za brzu ili nedozvoljenu vožnju. Uz to, saobraćajnu dozvolu ne mogu dobiti ukoliko imaju neplaćenih računa za smeće i vodu. Građani negoduju, a vlast se hvali uspješnom naplatom računa.
http://gec.ba/bez-placenih-komunalnih-n ... ila-u-usk/
- karanana
#2290 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
pa sto ne urade?VjecitiStudent wrote:Mehanizama se uvijek nađekrusko1975 wrote:Jedna stvar treba biti svima jasna, a to je da ViK nema mehanizam kako da naplati potraživanja od neredovnih platiša.
...U Unsko-sanskom kantonu prilikom registracije motornih vozila vlasnici moraju da plate sve kazne za brzu ili nedozvoljenu vožnju. Uz to, saobraćajnu dozvolu ne mogu dobiti ukoliko imaju neplaćenih računa za smeće i vodu. Građani negoduju, a vlast se hvali uspješnom naplatom računa.
-
VjecitiStudent
#2291 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Što ne urade milion drugih stvari?karanana wrote:pa sto ne urade?VjecitiStudent wrote:Mehanizama se uvijek nađekrusko1975 wrote:Jedna stvar treba biti svima jasna, a to je da ViK nema mehanizam kako da naplati potraživanja od neredovnih platiša.
...U Unsko-sanskom kantonu prilikom registracije motornih vozila vlasnici moraju da plate sve kazne za brzu ili nedozvoljenu vožnju. Uz to, saobraćajnu dozvolu ne mogu dobiti ukoliko imaju neplaćenih računa za smeće i vodu. Građani negoduju, a vlast se hvali uspješnom naplatom računa.
Prolazim sad kroz centar grada, tek svako treće-četvrto auto ima uredno plaćen parking.
Birokratska inercija je fenomen za sebe.
- karanana
#2292 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kad pocnu komunalne racune vezivati za ove stvari tipa registracije ja cu ih rado poplacati, jer dugova sada nemam i ono sto se nagomila drzat cu sa strane lovu. a mozda to nagna one koji duguju hiljade da plate. a do tada pocinjem sa neposluhom, odnosno placam iznose za vodu a uskoro i za grijanje koji su bili prije poskupljenja.
ako ce masivniji bojkot placanja izazvati da se uvede i ovako nesto kao u USK, i to je napredak. a to mozda i cijene vrati na normalu.
ako ce masivniji bojkot placanja izazvati da se uvede i ovako nesto kao u USK, i to je napredak. a to mozda i cijene vrati na normalu.
-
hladan.preminger
#2293 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
VjecitiStudent wrote:
Mehanizama se uvijek nađeU Unsko-sanskom kantonu prilikom registracije motornih vozila vlasnici moraju da plate sve kazne za brzu ili nedozvoljenu vožnju. Uz to, saobraćajnu dozvolu ne mogu dobiti ukoliko imaju neplaćenih računa za smeće i vodu. Građani negoduju, a vlast se hvali uspješnom naplatom računa.
Samo dug od 01.01.2012. godine i to za komunalne usluige odvoza smeća i isporuke vode. Izmjenjen je Zakon u tom djelu.
Odnosi se i na prevod nekretnina.
-
The Realist
#2294 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Možda i piše, ali tek stigao kući i preumoran sam da tražim.
Pošto su ovi računi za 40 dana, hoće li sljedeći biti računati za 20 dana, tj. do kraja mjeseca, ili? Hvala.
Pošto su ovi računi za 40 dana, hoće li sljedeći biti računati za 20 dana, tj. do kraja mjeseca, ili? Hvala.
- holowey
#2295 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
a sta sa onima koji nemaju auto? ili racuni na jednu osobu, auto na drugu?VjecitiStudent wrote:Mehanizama se uvijek nađekrusko1975 wrote:Jedna stvar treba biti svima jasna, a to je da ViK nema mehanizam kako da naplati potraživanja od neredovnih platiša.
u prvom redu sve komunalne usluge trebaju biti na nivou, usluga/proizvod isporucen pa onda ispostavljen racun... i kad imamo sve kako treba postavljeno, vezati sve komunalne usluge na jedan racun, ne platis vodu/grijanje/odvoz smeca/odrzavanje, iskljuce ti struju... garantujem da bi naplata svih komunalnih usluga bila 100%
- Dozer
#2296 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da, ali pod uslovom da su i cijene normalne. Nazalost, posto kod nas uvijek fali para za budzetske troskove i rupe, cak i uspostgavom takvog sistema naplate komunalija, stanje se ne bi popravilo jer su nasi vlastodrsci nezajazljivi.
- O'zone
- Globalni moderator
#2297 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
I pored žalbi građana na previsoke račune za vodu
Petrović tvrdi da je novi obračun potrošnje dobar
Mnogi građani u Kantonu Sarajevu šokirali su se kada su dobili septembarske račune za vodu, nakon što je Vlada KS podigla cijenu za oko 20 posto. Najmanje je bilo računa koji su viši za samo 20 posto, a neki su se žalili da moraju platiti čak trostruko više nego ranije.
Izdavanje računa
Na posljednjoj sjednici su i zastupnici u Skupštini KS glasno ustali protiv odluke Vlade o poskupljenju, a čak je bilo zahtjeva i da se ova odluka poništi.
Poslije brojnih reakcija i kritika na račun Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša te preduzeća "Vodovod i kanalizacija", Skupština je jednoglasno usvojila zaključak prema kojem je resorni ministar Zlatko Petrović dobio zadatak da hitno s predstavnicima ViK-a utvrdi zašto su ispostavljani enormno visoki računi te da o tome obavijesti zastupnike i građane.
U izjavi za "Dnevni avaz" Petrović je rekao da je s nadležnim u ViK-u jučer razgovarao o ovoj problematici.
- U preduzeću su mi predstavili određene podatke, a kada ih analiziram, predložit ću modalitete poboljšanja kompletnog tarifnog sistema, što će biti dobro i za poslovanje ViK-a, ali i za građane - rekao je Petrović, dodajući da je novi način obračuna u suštini dobar.
Rekao nam je da nisu zabilježene greške ViK-a prilikom izdavanja računa, ali će nakon analize u naredna dva dana sve predstaviti javnosti.
Locirati probleme
- Prema informacijama koje sam dobio, u septembru je bilo oko dvije hiljade previsokih računa. Što se tiče potrošnje vode u kućama, potrebno je locirati probleme, jer se u nekima troši 10 kubika, dok je negdje 650 kubika po kući - rekao je on.
Dječiji dodatak
- Mislim da ćemo mijenjati neke stvari kada su u pitanju zgrade kolektivnog stanovanja. Ubuduće će svi stanari koji dobivaju dječiji dodatak plaćati nultu kategoriju, bez obzira na to koliko vode trošili - rekao je Petrović.
- vješalica
#2298 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
nije mu dobar obračun pa nek on priča šta hoće
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/zas ... tne-cijevi
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/zas ... tne-cijevi
Iako su azbestna vlakna kancerogena, građani Kantona Sarajevo i dalje piju vodu koja do njihovih česmi dolazi kroz skoro 200 kilometra azbestnih cijevi. Stručnjaci se pitaju zašto ove opasne cijevi već nisu zamijenjene prije svega tokom rekonstrukcije ulica u Kantonu, jer se u sklopu tih radova u pravilu trebaju mijenjati i sve podzemne instalacije.
Ponovni radovi
Prof. dr. Fikret Veljović, profesor na Mašinskom fakuletu u Sarajevu koji je objavio više naučnih radova iz ove oblasti, naglašava da su azbestne cijevi odavno zabranjene u Evropskoj uniji jer su kancerogene i ne koriste se ni za transport tehnološke vode, a o pitkoj da ne govorimo. Tako su Slovenija i Hrvatska prije ulaska u EU morale zamijeniti svaki metar ovih cijevi.
Primjera radi, u toku je rekonstrukcija dijela ulice Huseina Đoze u Sokolović-Koloniji pa se nameće pitanje zašto uz ove radove ne zamijene i azbestne cijevi koje su dotrajale i sa zdravstvenog, ali i sa aspekta gubitka vode. Znači li to da će se, kada njihova zamjena dođe na red, nakon izvjesnog perioda ulica ponovo kopati i asfaltirati ili se cijevi neće nikako mijenjati - kaže dr. Veljović, koji predaje i na Strojarskom fakultetu u Zagrebu.
Van upotrebe
Pri tome se pita da li nadležni u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poslije više od 20 godina korištenja azbestnih cijevi uopće znaju koliko ima azbestnih vlakana po kubnom metru pijaće vode?!
Profesor Veljović tvrdi da ih zasigurno ima više nego što je EU dozvoljavala dok su ove cijevi bile u upotrebi.
Ukupno 170 kilometara
Kako su nam kazali u ViK-u, od ukupne dužine vodovodne mreže od oko 1.110 kilometara, 170 kilometara je od azbestno-cementnih cijevi. Njihova ugradnja zvanično je prestala 1992. godine i nakon rata ugrađuju se samo tzv. daktilne cijevi.
- Najviše azbestno-cementnih cijevi ima u naseljima Grbavica, dio Čengić-Vile, Hrasnica, Sokolović-Kolonija, Vogošća, Lužani, Stup, dijelovi naselja Pofalići, Velešići, Kromolj i Slatina te Boljakov i Buča Potok - preciziraju u ovom preduzeću i dodaju da se zamjena ili rekonstrukcija obavlja prema starosti cjevovoda, kapacitetu, učestalosti kvarova na pojedinim dijelovima i vrsti materijala.
- vozač
#2299 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
šta ovaj zamišlja, znači prima dječiji doplatak može prosipati vodu ako mu je ćejf, a ja ću da mu je plaćam jer ne primam dječiji doplatakO'zone wrote:I pored žalbi građana na previsoke račune za vodu
Petrović tvrdi da je novi obračun potrošnje dobar
Mnogi građani u Kantonu Sarajevu šokirali su se kada su dobili septembarske račune za vodu, nakon što je Vlada KS podigla cijenu za oko 20 posto. Najmanje je bilo računa koji su viši za samo 20 posto, a neki su se žalili da moraju platiti čak trostruko više nego ranije.
Izdavanje računa
Na posljednjoj sjednici su i zastupnici u Skupštini KS glasno ustali protiv odluke Vlade o poskupljenju, a čak je bilo zahtjeva i da se ova odluka poništi.
Poslije brojnih reakcija i kritika na račun Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša te preduzeća "Vodovod i kanalizacija", Skupština je jednoglasno usvojila zaključak prema kojem je resorni ministar Zlatko Petrović dobio zadatak da hitno s predstavnicima ViK-a utvrdi zašto su ispostavljani enormno visoki računi te da o tome obavijesti zastupnike i građane.
U izjavi za "Dnevni avaz" Petrović je rekao da je s nadležnim u ViK-u jučer razgovarao o ovoj problematici.
- U preduzeću su mi predstavili određene podatke, a kada ih analiziram, predložit ću modalitete poboljšanja kompletnog tarifnog sistema, što će biti dobro i za poslovanje ViK-a, ali i za građane - rekao je Petrović, dodajući da je novi način obračuna u suštini dobar.
Rekao nam je da nisu zabilježene greške ViK-a prilikom izdavanja računa, ali će nakon analize u naredna dva dana sve predstaviti javnosti.
Locirati probleme
- Prema informacijama koje sam dobio, u septembru je bilo oko dvije hiljade previsokih računa. Što se tiče potrošnje vode u kućama, potrebno je locirati probleme, jer se u nekima troši 10 kubika, dok je negdje 650 kubika po kući - rekao je on.
Dječiji dodatak
- Mislim da ćemo mijenjati neke stvari kada su u pitanju zgrade kolektivnog stanovanja. Ubuduće će svi stanari koji dobivaju dječiji dodatak plaćati nultu kategoriju, bez obzira na to koliko vode trošili - rekao je Petrović.
ovaj petrović fakat nije normalan, očito se sav pogubio, ja idiota majko mila, o svemu laprda samo ne kaže ono najvažnije da se ne može obračunavati po stambenoj jedinici nego po članu domaćinstva,
frajer prosto priziva da ga neko zaustavi na ulici i "popriča" sa njim
ko im plati račun luđi je od kompletne vlade, ovdje se očito igra opet na neku socijalu, ono kao nema daj mu još više i to džaba, a ovaj što ima i pošten je jebi mu mater za sva vremena, nek plaća i za onog što nema i za sebe, jebo te život ... dokle misle, pa nismo stoka petroviću, nismo svi ovisni o tvojoj socijali i 20 KM crkavice, neko ima da plati, ali neće iz principa petroviću
- vozač
#2300 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
sav problem je u načinu obračuna i rješenje je tako jednostavno
umjesto po stanu, da se potrošnja, po novoj tarifi, računa po članu domaćinstva
to je tako jednostavno da jednostavnije ne može biti i zaista ne mogu da shvatim da je neko toliko uporan i da pravi sve pametne građane sarajeva budalama, (o ovcama koje ne kontaju o čemu se priča i koji će uvijek plaćati, ovdje ne pišem), ovi odgovori i nebuloze koje petrović iznosi toliko su iritantni da niko normalan ne može ovo njegovo laprdanje čitati, a da pri tome ne proključa od muke
gdje je granica njegovog bezobrazluka i ponižavanja nas građana koji smo koliko - toliko normalni, a i šupci poslanici, svi nešto pitaju, a niko da navede konkretne razloge, sve nekakva priča te da li je obračun u redu, te jesu li zaista previsoki računi, te ispitaće se, pa jebo te ima li iko da ustane i pomnoži 5 brojeva, ako treba na tabli i da kaže ovo ovako ne ide, ne može ovako nego je pošteno ovako, ovo je lopovluk, ovo je krađa, a ovo je pošteno i kako treba i tu se priča završava, ma jok, sve ista govna, da se jedan šupak ne zamjeri drugom,
a sav problem oko poskupljenja može stati u dvije rečenice i riješiti se za 5 minuta ... pa ti ostani normalan
umjesto po stanu, da se potrošnja, po novoj tarifi, računa po članu domaćinstva
to je tako jednostavno da jednostavnije ne može biti i zaista ne mogu da shvatim da je neko toliko uporan i da pravi sve pametne građane sarajeva budalama, (o ovcama koje ne kontaju o čemu se priča i koji će uvijek plaćati, ovdje ne pišem), ovi odgovori i nebuloze koje petrović iznosi toliko su iritantni da niko normalan ne može ovo njegovo laprdanje čitati, a da pri tome ne proključa od muke
gdje je granica njegovog bezobrazluka i ponižavanja nas građana koji smo koliko - toliko normalni, a i šupci poslanici, svi nešto pitaju, a niko da navede konkretne razloge, sve nekakva priča te da li je obračun u redu, te jesu li zaista previsoki računi, te ispitaće se, pa jebo te ima li iko da ustane i pomnoži 5 brojeva, ako treba na tabli i da kaže ovo ovako ne ide, ne može ovako nego je pošteno ovako, ovo je lopovluk, ovo je krađa, a ovo je pošteno i kako treba i tu se priča završava, ma jok, sve ista govna, da se jedan šupak ne zamjeri drugom,
a sav problem oko poskupljenja može stati u dvije rečenice i riješiti se za 5 minuta ... pa ti ostani normalan