Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
Djuro11

#2276 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Djuro11 »

Kakva sad deblokada 30.6. ?
U Aprilu 1992 formirana je brigada Armije Bih u Mostaru na podrucju Dreznice.Daleko prije ''Lipanjskih zora'' 1992

Nakon Lipanjskih zora.Postojala je znaci kontrola Hvo na podrucju Bijelog Polja i Zalika.Posebno se tu isticala kasarna Sjeverni Logor

Deblokada je bila 2 mjeseca od 9/5/1993 Napad Hvo i okruzivanje Armije Bih u Mostaru.Do 30/6/1993.Dreznicki bataljon je okrenuo prema Salakovcu.Bosnjaci su napali tad najvecu kasarnu na Sjevernom Logoru.Bilo je vazno povezati se s Dreznicom i Jablanica pa dalje prema Sarajevu.Rahmetli Hujka je morao reagovati jer svega je falilo.Nazalost izgubio je zivot.No,makar Bosnjaci Mostara nisu dozivjeli Srebrenicu
Djuro11

#2277 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Djuro11 »

Mostar ne samo da je prezivio.Nego pametni ljudi su poslije rata digli nova naselja za Bosnjake.Tako da je u Mostaru sad sve Bosnjacko

Vrapcici naseljeni Gacanima i Nevesinjcima
Kutilivac naseljen Gacanima
Prigradjani naseljen Stocanima

Danas imas 900 km2 opcine Mostar bez ijednog Hrvatskog ili Srpskog sela.To je veoma,veoma dobro.Da imas neko Hrvatsko selo na putu.Imao bih daleko vise problema

Bosnjaci Mostara su prezivjeli

Sto imas homogeniji prostor.Imas i bolje sanse da ostanes i opstanes svoj na svome.Sta se prosjecan Hrvat pita za razvoj Mostara van Bulevara.Nista

Tako i treba
Itakoto

#2278 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Itakoto »

Ti si lud covjece! :roll:
Hafis

#2279 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Itakoto wrote:Ti si lud covjece! :roll:
Pa ja. I onda na kraju Hafis nacionalista i ekstrem.
A vidiš ovoga, avijatika....možeš tek misliti šta lupa kad je bez terapije.
Itakoto

#2280 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Itakoto »

Ovaj gore je pacijent i to teski. Ti si samo nacionalista. :D
Hafis

#2281 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Itakoto wrote:Ovaj gore je pacijent i to teski. Ti si samo nacionalista. :D
Gledaj na to pozitivno, recimo nacionalista kao De Goal, Kenet Kaunda, Ho Shi Min... :)
A ovaj jadnik je daleko od tih stvari, i šteta je stvarno ako ga još nisu otkrili i uključili mu nešto. Što više vremena prođe, posljedice su ireverzibilnije.
Havatar

#2282 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Havatar »

Hafis wrote:
Itakoto wrote:Ovaj gore je pacijent i to teski. Ti si samo nacionalista. :D
Gledaj na to pozitivno, recimo nacionalista kao De Goal, Kenet Kaunda, Ho Shi Min... :)
A ovaj jadnik je daleko od tih stvari, i šteta je stvarno ako ga još nisu otkrili i uključili mu nešto. Što više vremena prođe, posljedice su ireverzibilnije.
Ti si hrvatski Robert Mugabe :mrgreen:
Djuro11

#2283 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Djuro11 »

Bolje biti lud,nego u masovnoj grobnici.Sticajem okolnosti znam dobro par sela gdje su groblja pravoslavna porusena.Jesu li ti seljaci sad svi ludi?

Ohhh.Pripremajte se za dolazak takvih ''ludih'' na vlasti

Od pametnih imas samo masovne grobnice i pune jame Bosnjaka.Ludi dolaze a kad dodju.Tek tad ce biti veselo
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2284 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Djuro11
RED SKY

#2285 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

Pravi STONI :D :thumbup: :bih:

Image

Image

Image

Image
sanjin_1

#2286 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

RED SKY wrote:Pravi STONI :D :thumbup: :bih:

Image

Image

Image

Image
Volio bih da netko postavi i slike Stoca...izgleda od prilike isto (barem kada sam ja prolazio prije nekih 10-tak dana)..

Pravi "stoni" :D
Fljamurtari

#2287 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

Nesto su poširoke ove "avenije"... Taman stane 5 zastavica u jednom redu...

P.S.
Neko bi pomislio da se radi o kasabama i mjestima gdje se nedavno moglo proći samo na mazgi...
RED SKY

#2288 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

Fljamurtari wrote:Nesto su poširoke ove "avenije"... Taman stane 5 zastavica u jednom redu...

P.S.
Neko bi pomislio da se radi o kasabama i mjestima gdje se nedavno moglo proći samo na mazgi...
Momak,djeluješ mi malo frustrirano.Pa nije ovo duvanjsko polje već centar Mostara.Ne mozes se bas komodati ni u staroj jezgri Splita,u nekim ulicama se ne mozeš ni mimoići sa čovjekom.A te široke avenije,to mozeš vidjeti u socijalno komunističkim kvartovima bez duše.Avenija mostarska ,Novi Zagreb,Novi Beograd...itd.
RED SKY

#2289 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

sanjin_1 wrote: Volio bih da netko postavi i slike Stoca...izgleda od prilike isto (barem kada sam ja prolazio prije nekih 10-tak dana)..

išao sam prošli vikend na more,Počitelj cijeli u ljliljanima.A s druge strane slušaš o nekih 23-26%.Stanje na terenu je drugačije,imamo muda,idemo svuda. :D :izet:
sanjin_1

#2290 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

RED SKY wrote:
sanjin_1 wrote: Volio bih da netko postavi i slike Stoca...izgleda od prilike isto (barem kada sam ja prolazio prije nekih 10-tak dana)..

išao sam prošli vikend na more,Počitelj cijeli u ljliljanima.A s druge strane slušaš o nekih 23-26%.Stanje na terenu je drugačije,imamo muda,idemo svuda. :D :izet:
:thumbup:
Fljamurtari

#2291 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

RED SKY wrote:
Fljamurtari wrote:Nesto su poširoke ove "avenije"... Taman stane 5 zastavica u jednom redu...

P.S.
Momak,djeluješ mi malo frustrirano.Pa nije ovo duvanjsko polje već centar Mostara.Ne mozes se bas komodati ni u staroj jezgri Splita,u nekim ulicama se ne mozeš ni mimoići sa čovjekom.A te široke avenije,to mozeš vidjeti u socijalno komunističkim kvartovima bez duše.Avenija mostarska ,Novi Zagreb,Novi Beograd...itd.

Znaš ko prvi kaže "drž'te lopova"?
Fljamurtari

#2292 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

RED SKY wrote:

Centimetar po centimetar i eto vas prije kraja Sunčevog sistema u - Neumu :lol:

haha, nije zajebancija, ima svakakvih usamljenih otoka - šta bi bilo kad bi se Hrvati hvalili enklavama poput Komušine, okolice Tuzle i slično...

Ja ovom prilikom odajem priznanje Hrvatima iz okolice Počitelja što su manjinskoj populaciji bez problema dozvolili da ističe svoje simbole...
ParadigmaMogUma

#2293 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by ParadigmaMogUma »

MUP HNK-a objavio imena 43 osobe koje su palile tokom protesta 7. februara u Mostaru

http://novasloboda.ba/mup-hnk-a-objavio ... u-mostaru/

Na policijskom spisku nalaze se:

1. Adis Vejzović 1995. iz Mostara
2. Davor Abudić zvani Fudo 1972. iz Mostara
3. Tom islav Čarapina zvani Čara 1991. iz Mostara
4. Alen Ćupina zvani Ćupa iz 1994. iz Mostara
5. Edi Fink 1994. iz Mostara
6. Minel Golić 1992. iz Mostara
7. Damir Kandić zvani Damke 1989. iz Mostara
8. Alen Kreso 1994. iz Mostara
9. Zoran Laketa zvani Zoka 1967. iz Mostara
10. Hariss Medić zvani Meda 1992. iz Mostara
11. Maloljetni O.N. 1996. iz Mostara
12. Branislav Pehar 1979. iz Mostara
13. Ilonka Rečko 1953. iz Mostara
14. Alen Sunković zvani Beba 1995. iz Mostara
15. Muhamed Trle zvani Muha 1994. iz Mostara
16. Fidan Bislimaj 1989. iz Mostara
17. Saša Oglić zvan Buba 1978. iz Mostara
18. Maloljetni N.H. 1997. iz Mostar
19. Edin Tosum zvani Edo 1989. iz Mostara
20. Rijad Špago zvani Riki 1993. iz Mostara
21. Mirza Masleša 1993. iz Konjica
22. Maloljetni N.N. 1996. iz Mostara
23. Antonijo Novaković 1989. iz Mostara
24. Ivan Kolano zvani Meca 1989. iz Mostara
25. Dženan Kovačević 1990. iz Mostara
26. Anel Husić zvani Efendija 1995. iz Mostara
27. Dominik Marinović zvani Pike 1995. iz Mostara
28. Mateo Obrovac zvani Obra 1994. iz Mostara
29. Jasminko Zanović zvani Jaca 1991. iz Mostara
30. Ivan Džeba zvani Ićo 1992. iz Mostara
31. Aid Abaza 1993. iz Mostara
32. Amar Tinjak zvani Kreo 1994. iz Mostara
33. Marko Perko zvani Maka 1993. iz Mostara
34. Elmin Hrnjica 1992. iz Mostara
35. Anel Puzić zvani Puza 1985. iz Mostara
36. Ivan Knezović zvani Ico 1991. iz Mostara
37. Armin Džafić 1992. iz Mostara
38. Miroslav Puljić 1991. iz Mostara
39. Maloljetni M.S. 1996. iz Mostara
40. Nikola Zelenčić zvani Gali 1978. iz Mostara
41. Omar Abaza 1991. iz Mostara
42. Alendar Mehnem zvani Memo 1993. iz Mostara
43. Samir Boškailo zvani Sunce 1982. iz Mostara
ParadigmaMogUma

#2294 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Sinan-pašina džamija - 2. juli 2014. godine

Sinan-pašina ili Atik – Stara džamija sagrađena je 1473. godine, prije 540 godina, nadomak Starog mosta, u mahali koja se nekada zvala Sinan-pašinom, na Mejdanu.

Sinan-pašina džamija predstavlja vrijedno kulturno-historijsko blago i svjedoči prisustvu islama i muslimana u ovome gradu. S obzirom na njenu starost može se smatrati i rodnim listom grada Mostara, jer je jedan od najstarijih sagrađenih objekata za vrijeme uprave Osmanske carevine našim prostorima.

Ona je kroz svoju burnu historiju, prema podacima koje nalazimo ponajprije u djelima neumornog istraživača na polju naše baštine, rahmetli profesora Hivzije Hasandedića, doživjela više adaptacija, posljednju temeljitu, 1906. godine, da bi nemilosrdno bila srušena krajem decembra 1949. godine.

Radi se o jako zahtjevnom objektu sa stajališta graditeljske struke i potrebnih sredstava za njenu obnovu, jer je i najprostranija mostarska džamija, čije su dimenzije impresivne; 13,5 x 18,5m (džamija sa hajatom).

Ukupna cijena radova prema predmjeru je preko 450.000 KM, a Medžlis Islamske zajednice Mostar je do sada obezbjedio dio potrebnih sredstava.

Medžlis Mostar ovim putem još jednom izražava zahvalnost svima koji su do sada pomogli i pomažu izgradnju naše najstarije džamije.

Image

Image
vaučer

#2295 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

Lijep je objekt, prolazio sam danas pored, bit će vrlo ugodan kad se završi.
Također se nalazi u okolici nekoliko devastiranih i neobnovljenih zgrada, ponad smrdljive Neretve u kojoj se ne može kupati i kraj Tepe gdje više nitko ne kupuje. Ali tako je to u Mostaru, bitno je da ima crkava i džamija - za sve ostalo tu je mržnja, prezir, korupcija i glupost.
JohnnyS

#2296 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by JohnnyS »

nigdje toliko puno vjerskih objekata, a toliko malo boga...
RED SKY

#2297 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

Fljamurtari wrote:
RED SKY wrote:

P.S.

Znaš ko prvi kaže "drž'te lopova"?
Nemam pojma,nisam ja odavle.Samo ti kažem,treba razlučiti centar grada od proplanaka.U centru je uvijek tijesno,u Nevesinjskom,Duvanjskom,Glamočkom i drugim poljima je beskonačna širina.I tišina.I gle čuda,ljudi napuštaju tu širinu i idu živjeti u Trešnjevku u 22 m/2.Milion je primjera.
ParadigmaMogUma

#2298 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

vaučer wrote:Lijep je objekt, prolazio sam danas pored, bit će vrlo ugodan kad se završi.
Također se nalazi u okolici nekoliko devastiranih i neobnovljenih zgrada, ponad smrdljive Neretve u kojoj se ne može kupati i kraj Tepe gdje više nitko ne kupuje. Ali tako je to u Mostaru, bitno je da ima crkava i džamija - za sve ostalo tu je mržnja, prezir, korupcija i glupost.

Proslog ljeta sam bio malo na odmoru u Mostaru. Bilo odlicno. Odnos ljudi prema meni bio izuzetno dobar. Ni mrznje ni gluposti. Najvise bio u starom gradu. Bilo mi je lijepo.

Mostar je oduvjek bio muslimanski grad par excellence. Ovo je samo obnavljanje porusenih dzamija. Mostar, Stolac, Travnik, Banja Luka, Foca i Sarajevo su najreprezentativniji muslimanski gradovi u Bosni. Vremenom je porusena i unistena vecina islamskih objekata ali obnovit ce se to. Islamski identitet tih gradova se ne moze izbrisati.
RED SKY

#2299 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY »

A evo i dokaza.Sve domoljubi.

Ah ti proplanci...

Trbuhom za kruhom: Hercegovinu napustilo više od 1600 mladih
Po uzoru na djedove gastarbajtere, odlaze "trbuhom za kruhom" u zemlje Europske unije i Amerike. Frapantan je podatak da se samo u posljednjih nekoliko mjeseci više od 600 mladih, među kojima je veliki broj bračnih parova s djecom, iselilo iz Livna u potrazi za poslom. Uglavnom je riječ o Hrvatima, koji imaju prednost da s hrvatskom putovnicom slobodno putuju zemljama EU i traže posao, piše Dnevni avaz. "U Tomislavgradu je još drastičnija situacija. U posljednje vrijeme iselilo se više od 1.000 osoba, uglavnom mladih i taj trend se nastavlja. Nisu to samo oni sa srednjom školom ili zanatom. Ima ih i s fakultetskim diplomama", kazali su u Tomislavgradu za Avaz. ......................... ................................ ......................................................... Većina njih odlazi u Njemačku, Austriju, Kanadu, Irsku i Poljsku, gdje na radilištima zarađuju i do 3.000 eura mjesečno. Spomenik gastarbajteru, ističu u Tomislavgradu, nikad nije bio aktuelniji kao sada. Upravo, s lokalne autobuske stanice na kojoj se nalazi taj spomenik stotine mladih odlaze iz rodnog kraja u potrazi za poslom. Iz autoprijevozničke firme "Ćićko Commerce" iz Tomislavgrada, čiji autobusi redovno voze uglavnom prema Minhenu, i sami su potvrdili ovu situaciju, kazavši da su njihove linije za Njemačku uvijek pune. "To je očito i sigurno je da se taj broj povećava. Hrvatska putovnica je puno pomogla da ljudi slobodno mogu ići raditi u EU. Nažalost, po meni se vraćaju u 70-te godine, kada su gastarbajteri mahom odlazili vani na rad. No, i ovo je prilika za njih", kaže Marko Kovačević, suvlasnik ove firme. Prije desetak godina u Drvar se bilo vratilo 8.000 Srba i Hrvata. Danas ih ima 3.500.
Fljamurtari

#2300 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Fljamurtari »

RED SKY wrote: Nemam pojma,nisam ja odavle.Samo ti kažem,treba razlučiti centar grada od proplanaka.U centru je uvijek tijesno,u Nevesinjskom,Duvanjskom,Glamočkom i drugim poljima je beskonačna širina.I tišina.I gle čuda,ljudi napuštaju tu širinu i idu živjeti u Trešnjevku u 22 m/2.Milion je primjera.
Ali je potpuno ista atmosfera i u favelama Brazila, prenapučenim indijskim sirotinjskim četvrtima i divljim naseljima emigranata. Prašnjavi sokaci, divlja gradnja, ispuštanje fekalija - to sve im je zajedničko.

Inače, tvoj prijatelj "Djuro" se hvalio kako Bošnjaci osvajaju Glamoč kojeg spominješ pa nije potpuno jasno na koga si mislio kad si ga spominjao u negativnom kontekstu. Ovom prilikom te pitam - na koga si mislio?
Locked