Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
aldinjo

#2276 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by aldinjo »

pa rekao sam vec,na pocetku je bilo ubacivanja i nas i njih ali nije drzana klasicna linija ni njihova ni nasa[/quote]
Sve do druge polovine juna 92.su tukli iz one crvene kuće kod Doma zdravlja i iz kuća do crvene kuće su gađali zgrade na mojmilu zoljama,osama,ručnim bacačima.Nisu bili ukopani ali su čuvali stražu u istim.Negdje u drugoj polovini juna su se povukli iza Lukavičke ceste.Ispravili su onda liniju i nisu bili više bili u nekakvom klinču.Prvi put su naši vojnici ušli u te kuće 8.juna 1992.godine kada je rahmetli Ramiz Delalić Ćelo pravio akciju.[/quote]

nemoguce si napisao,da su bili do druge polovine juna a da smo mi usli 8 juna,al eto nebitno,kako god ti kazes da skratimo pricu[/quote]
Ušli naši 8. juna u šest-sedam kuća i dok je bilo tromblona držali ih,kada je nestalo istih povukli se nazad,a srbi vratili kuće.
DaysleepeR

#2277 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by DaysleepeR »

stvarno sam u dahu pročitao komplet temu i sve postove...

ja sam u ratu bio maloljetan, metalac, svirao nešta, živio daleko na Koševu, ali rat je posebno psihološko stanje

moj tadašnji bubnjar i ja zapucamo pješke na Vojničko da vidimo nekakvo pojačalo i kako smo prvi put tu otkako je počeo rat a bila je to '94, onako izgubljeni se zadesimo u Vojničkom u jeku granatiranja i opšte pucnjave. tražeći ulaz nekako zalutamo na stranu prema Neđarićima, a tamo tranšeje, trči vojska, padaju granate puca se...

mi ono mrtvo hladno "nije ba vamo" nema šanse i vratimo se nazad, uđemo u zgradu kod Džoa u stan, znam da je lik bio stariji, furao se na Hendrixa, hašišar, roker i pazarimo mi pojačalo. nego valja sad trčat sa tim :D nekako smo pretrčali do Alipašina, i onda je bilo lakše :D

i jednom sam išao na pravo dobar dernek na Dobrinju, preko Alipašina pa se spustili pored SOS sela, znam da je bio tranšej po sred ceste koja se spušta, paralelno sa cestom na kojoj je bila barikada, ali noć je bila i tiho je bilo. dernek bio ekstra, ali smo mi požurili da se po mraku i vratimo ha je otkucalo 6:00...

znam da su tamo '94 raja počela sa Dobrinje dolaziti u grad da se druže i izlaze, kao da su došli iz drugog grada i za njih a i za nas...

i ova obostrana svijest ljudi koji su pucali jedni na druge da su i jedni i drugi samo najebali zarad viših planova i ciljeva mi nije strana, bajker sam pa nisam jednom sjedio u društvu gdje su skupa pili ljudi sa suprotnih strana, pa sve bude ok

ne ponovilo se...
agent_zero

#2278 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

A inače tromblon je mjerilo za održavanje novozauzetih položaja :-)

E ja akcije i komandnog kadra, čuj nestalo im tromblona i povukli se iz kuća.
DaysleepeR

#2279 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by DaysleepeR »

ima li ovog trokadera da ga nešta pitam
trocadero

#2280 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trocadero »

Хајде бајкеру,
Ако ти нешто "штреца" ПП можеш и овдје, само пази да нико не чује :D
Repetitor

#2281 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

A ja kont'o vi se već ispitali :lol: :lol:
DaysleepeR

#2282 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by DaysleepeR »

trocadero wrote:Хајде бајкеру,
Ако ти нешто "штреца" ПП можеш и овдје, само пази да нико не чује :D
ma htjedoh te pitati znaš li išta šta bi sa momkom koji pjeva pjesmu srpska garda ilidža sa onog videa jer mi je to predratni drug, ali uganjah ga danas sam...

svakako hvala na spremnosti za pomoć
Ramzess Veliki

#2283 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Sjeća li se neko kako smo zauzeli prvu liniju u Nedžarićima, kad su Delte bili osnova akcije? :D
DaysleepeR

#2284 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by DaysleepeR »

često ste spominjali Delte, a nisam primijetio nekog negativnog konteksta, ako može neki utisak o toj jedinici. interesuje me jer sam usko familijarno involviran sa osobom koja je bila u samom vrhu iste
Ramzess Veliki

#2285 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

DaysleepeR wrote:često ste spominjali Delte, a nisam primijetio nekog negativnog konteksta, ako može neki utisak o toj jedinici. interesuje me jer sam usko familijarno involviran sa osobom koja je bila u samom vrhu iste
Predobri, pošteni, najuigranija jedinica sa kojom sam imao zajedničkog posla. :thumbup:
Pozdravi tog rođaka, kaži da ga pozdravlja onaj što ih je dočekao u mraku negdje ispod Vranice i pomogao im da se smjeste u Bradini, kad su se vraćali sa Travnika. :thumbup:

Delte su nekim igrama iz meni nepoznatog razloga rasformirali ... za poslove koje su za svog postojanja uradili imaju moje iskreno divljenje.
Posebno akcija u Nedžarićima. :thumbup:
Akciju smo isplanirali deset minuta prije napada u haustoru, iscrtao sam im cijeli plan linije na nekom papiru sa detaljnim pravcima vatre i rupama u njoj kroz koju će se provući, i rasporedio svoje da zatvore vatru, ostalo su Delte odradile kao u filmovima. :thumbup:
DaysleepeR

#2286 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by DaysleepeR »

hvala puno na info, na partiju ti kažem ko je u pitanju :thumbup:
Ramzess Veliki

#2287 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

DaysleepeR wrote:hvala puno na info, na partiju ti kažem ko je u pitanju :thumbup:
:thumbup:

Evo da ispričam kako je tekla ta akcija, malo je duža priča ali istinita, a niko za nju ne zna osim nas trojice aktera ... :D

Poslali mene, Šemsu i Muhu (naš ninja koji je nosio šurikene na Igman kad je Igman padao ... :lol: :lol: :lol: ) na višednevno osmatranje neprijateljskih položaja i izradu karte sa elementima za artiljeriju - neposredno nakon spajanja zona odgovornosti Dobrinje, Mojmila i Vojničkog Polja.
U upotrebi vojni artiljerijski dvogled sa ugrađenom mornaričkom busolom za skidanje pravaca (azimuta), karte i tako obilazimo čitav rejon i unosimo podatke presijecanjem pravaca na kartu.
I tako ostanemo na Mojmilu (zgrada do ceste) da izvršimo noćno osmatranje aktivnosti u Nedžarićima, kad čujemo neko pušketanje prema Dobrinji 5 (tad je već bio iskopan tunel ispod ceste za komunikaciju Dobrinja - grad). Ode Šemso da vidi šta je bilo, i dovede linijaša koji nam reče da su se popucali sa nekim četama ispod ceste, i da mu se čini da su doveli radni vod da kopaju tunel ispod ceste. :shock:
Reče Šemso - "Šta ako stvarno kopaju tunel ispod ceste - presjeće naš i vratiti se na vodovod na Mojmilu?"
Odmah smo se dogovorili i otrčali u kasarnu Ramiz Salčin, i tražili operativnog oficira, iznijeli ovu pretpostavku ... čovjek je zanijemio a zatim nadigao dreku, sazvao sve, zove telefonima, pita gdje su jedinice za posebna dejstva ... sutradan na Dobrinju u noćnim satima dolaze Delte ... tu smo i mi, ide brzinska priprema i napad sa prvim zracima sunca. Uzeta prva linija, osigurana komunikacija, zaštićen tunel. :thumbup:
agent_zero

#2288 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

Šta je tačno uzeto? Kuće iza doma zdravlja ili onaj dio što gleda na zgrade dobrinje 5?
Ramzess Veliki

#2289 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

agent_zero wrote:Šta je tačno uzeto? Kuće iza doma zdravlja ili onaj dio što gleda na zgrade dobrinje 5?
Do Petice. Bilo je dobro, žestoko se rokalo ... :thumbup:
Razbili smo ih k'o beba zvečku, da je akcija planirana šire - da se krenulo i sa Vojničkog uzeli bismo Nedžariće.

Ali politika ... navodno da smo uzeli Nedžariće i Aerodromsko protok humanitarne bi bio direktan pa bi pale cijene na crnom tržištu i neki se ne bi obogatili. Trebalo je sarajlijama izvući svaku novčanicu iz džepova. :novine:

Poslije je bila kontra-akcija, kad su agresori napali na tu liniju, RB-ovima po našem desnom krilu a upad kornjača sa lijevog gdje su ih dočekali Izviđači - tu nisam bio, ali mi je zamj. kom. bataljona govorio da je plakao od sreće gledajući momke iz naše jedinice kako ih derače u izravnoj borbi na brisanom prostoru zadržavajući liniju dok su linijaši sa centra i desnog krila zbrisali sa položaja.
Poslije je bilo priče da je bilo dogovoreno da taj položaj ustupimo agresoru u zamjenu za nešto, ali nama niko ništa nije prenio pa smo zaozbilje shvatili čuvanje linije. :roll:
Repetitor

#2290 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Moj Ramzes...

Nikad se Nedzarici nisu mogli uzeti.Ali bukvalno nikad :)
Sa danasnje distance od 20 i kusur godina to odgovorno tvrdim.
Osim u jednom slučaju.Samo jednom...

...dovesti Mudžahedine :)
momče

#2291 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by momče »

Zašto tako misliš Repetitor ??? Pojasni mi malo tvoje viđenje stvari!
Dozer

#2292 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Ja takodjer mislim da se sve to moglo uzeti, svi naseljeni dijelovi grada, a evo i zasto jeste moglo:
- Imali smo sasvim dovoljno ljudi za to
- U nekim momentima je bilo i sasvim dovoljno MTS-a za to (do pred kraj '92, a onda i opet s krajem '93 i pocetkom '94)
- Nakon pola godine rata vec smo bili sasvim dovoljno ispraksirani da to odradimo

Medjutim, problemi, ili zasto se to nije moglo/smjelo/trebalo uzeti/osloboditi su:
- Vrlo vjerovatna nemogucnost ostanka u tim naseljima, jer bi ona nakon pada artiljerijski bila sravnjena sa zemljom
- Moguce velike zrtve prilikom zauzimanja (sto i nije moralo biti s dobrim planiranjem i izvodjenjem)
- I najbitnije - nepostojanje politicke volje za sve to
karanana

#2293 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

dovoljno ih je bilo presjeci tamo gdje su najtanji bili sa ostatkom njihove teritorije na kasindolskoj pa se ni to nije moglo nego su oni vremenom dijelom prosirili taj koridor uzevsi par ulica od kasindolske prema petlji.
Dozer

#2294 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Nije se moglo, ili htjelo?
Ramzess Veliki

#2295 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

Odgovorno tvrdim nije se dalo da zauzmemo.
Evo da vas podsjetim na taktiku ratovanja u tim uslovima - privatne kuće su šega za zauzeti, slažeš jednu po jednu - odvajaš ih presijecanjem pravaca, upad sa šok-granatama - znate učinak kad se jedna ubaci na sprat - svi padnu u nesvijest unutra a ti vani paziš da te ne mlatne neki crijep jer obično dio krova spadne od detonacije. Uđeš, povežeš ljepljivom trakom zarobljene i ideš dalje.
Gdje treba opališ RPG i ulaziš.
Samo ti trebaju brzi i okretni momci sa automatskim kratkim cijevima, ona limenka Hekler taman.
Čim si probio na jednom mjestu nastaje panika jer je u tim uslovima za neprijatelja otežana komunikacija i kućice padaju kao domine.

Mi smo upadali u Aerodromsko kad nam bude dosadno. :D
karanana

#2296 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

a bilo bi smijesno da smo im presjekli nedzarice u kasindolskoj. obruc unutar obruca. onda bi oni vjerovatno kopali tunel ispod piste da od ilidže dodju do nedzarica. ili bi zauzeli aerodrom ponovo.
DaysleepeR

#2297 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by DaysleepeR »

bilo je mnogo šukanja oko opremljenosti naoružanjem na početku rata, kako ono kažu, slika govori više od riječi

Vojnici čitaju novine u centru Sarajeva, 31. maj 1992. Foto: AFP
Image
momče

#2298 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by momče »

Ramzes, budi malo realan! Jbg, ti napravi akciju i uze Nedžariće za pola sata, kao da tamo nikog nije bilo, samo
guraš naprijed i slažeš kuću po kuću i redom lijepiš selotepom!!
momče

#2299 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by momče »

frkenzi wrote:
Ramzess Veliki wrote:Odgovorno tvrdim nije se dalo da zauzmemo.
Evo da vas podsjetim na taktiku ratovanja u tim uslovima - privatne kuće su šega za zauzeti, slažeš jednu po jednu - odvajaš ih presijecanjem pravaca, upad sa šok-granatama - znate učinak kad se jedna ubaci na sprat - svi padnu u nesvijest unutra a ti vani paziš da te ne mlatne neki crijep jer obično dio krova spadne od detonacije. Uđeš, povežeš ljepljivom trakom zarobljene i ideš dalje.
Gdje treba opališ RPG i ulaziš.
Samo ti trebaju brzi i okretni momci sa automatskim kratkim cijevima, ona limenka Hekler taman.
Čim si probio na jednom mjestu nastaje panika jer je u tim uslovima za neprijatelja otežana komunikacija i kućice padaju kao domine.

Mi smo upadali u Aerodromsko kad nam bude dosadno. :D
I jos samo da nema nikoga sa druge strane ,ma milina ...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
:ljulja:
Dozer

#2300 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Ismijavate se, a ne znate o cemu se prica... :roll:
I ja tvrdim da se to sve moglo zauzeti, ali je samo pitanje - da li se onda tu moglo i ostati. Vjerovatno da, ali - po koju cijenu?

Jel' vi fakat mislite da bi oni ikada krenuli u zauzimanja Aerodromskog i Nedzarica, a kasnije Otesa, Azica ili Dogloda da smo mi imali artiljerije kao i oni? Bi, al' u qrcu...
Post Reply