Ratko Mladić u Haagu!

Post Reply
jao_situacije

#2276 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by jao_situacije »

Alfons Kauders wrote:
Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote:Srbija je u proteklih 100 godina ratovala sa svim susjedima osim s Crnom Gorom
samo su pokušali državni udar.
Ja bolan! To sam zaboravio - a to je cin rata... Dakle... Srbija je u 100 godina ratovala bukvalno sa svima koji je okruzuju
zaboravili ste i ovo
Zapovjednik srpskog Glavnog stožera, vojvoda Živojin Mišić, dao je nalog svojim snagama, pod nazivom Jadranske trupe, iz Peći (Kosovo) da hitno krenu k Crnoj Gori i reokupiraju je. Sa srpskim trupama su u Crnu Goru pristigle i četničke formacije Koste Pećanca. U Crnoj Gori je uvedena srpska vojna uprava i policijski sat . Dio daleko malobrojnijih savezničkih postrojbi Francuske, Velike Britanije, SAD i Italije također je razmješten u Crnoj Gori. Crnogorske komite su od strane srpskih vojnih vlasti pozvane da polože oružje. Napetost je rasla, jer su očekivanja bila da Srbi napuste Crnu Goru, te da se u nju vrati Nikola I. i da se Kraljevina Crna Gora restauira i/ili, u drugoj varijanti, nakon toga kao zasebno definiran entitet s konfederalnim statusom poveže s novom jugoslavenskom državom.

Uoči Podgoričke skupštine 1918. Srbi u Podgorici srušili obelisk podignut u čast crnogorskog velikog vojvode Mirka Petrovića Njegoša u centru grada.

Tijekom Austro-Ugarske okupacije Kraljevine Crne Gore, ona je po međunarodnom pravu, nadalje ostala u statusu "zaraćene strane". Legitimitet kralja Nikole I. nitko nije osporavao a sile Atante, uključujući i Kraljevinu Srbiju, držale su veleposlanike pri sjedištu njegove Vlade u egzilu. Posljednji saziv Crnogorske narodne skupštine izabran je 1914. godine i imao je ustavni mandat. No, unatoč tome, srpska vlada osniva Središnji Izvršni Komitet za prisajedinjenje Crne Gore čiji osnovni zadatak postaje organiziranje izbora za novi parlament koji bi trebao glasovati o prisajedinjenju. Tom protupravnom odlukom dolazi do kršenja nezavisnosti Crne Gore (ukljuujući važeći Ustav Kraljevine Crne Gore) pošto samo kralj ima pravo proglasiti izbore. Tzv. izbori koje je sproveo Središnji Izvršni Komitet održani su, ne samo protv važećeg Ustava, već u protiv crnogorskih izbornih zakona. Kako bi se spriječio povratak protivnika ujedinjenja iz Austro-Ugarskog zarobljeništva ili iz zemalja Antante srpski Vrhovni vojni stožer šalje zapovjed nadležnim stožerima da zabrane povratak u domovinu crnogorskim časnicima, dočasnicma i vojnicima dok se ne dovrše izbori. Slično tome, srpska vlada je zatražila i dobila od Francuske odluku o diplomatskom blokiranju povrataka kralja Nikole I. i njegovih sinova iz izbjeglištva. Umjesto dopuštenja za povratak u svoju domovinu, on dobiva lažna jamstva od francuskog ministra vanjskih poslova da će neovisnost Crne Gore biti zaštićena.
Božićna pobuna, organizirana uoči Božića 1919. (u prosinac 1918. po Gregorijanskom kalendaru), uvod je u oružani otpor dijela Crnogoraca protiv srpske okupacije njihove domovine na koncu Prvog svjetskog rata i odluke nelegalne Podgoričke skupštine o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbiji.

Unatoč činjenici da je zamišljena na širokoj osnovi, Božićna pobuna nije, za crnogorske ustanike, dala očekivane rezultate. No, oružani otpor srpskoj vlasti i njihovim pristašama u Crnoj Gori, potrajao je različitim intezitetom do 1929. godine. Sukobi u Crnoj Gori, inicirani Božićnom pobunom, prvi su i - u vrijeme njihova trajanja - jedini primjer masovnoga oružanoga otpora srpskekoj politici u Kraljevini SHS.
„Jednog dana, decembra, 1918. u jedan sat noću, jedna grupa srbijanskih oficira, praćena vojnicima i jednom grupom najgore fukare, kojom su terorizirali čestito i mirno stanovništvo, izvršila je u Nikšiću sljedeći odvratan zločin, želeći tim ubiti autoritet crkve, odnosno svetitelja - patrona crnogorskog naroda i crnogorske države. Napravili su tri kovčega, na formu mrtvačkih sanduka. Na jednom je bilo napisano Sv. Petar, na drugom, Sv. Vasilije, a na trećem crnogorska kruna. Ove kovčege su nosili kroz varoš Nikšić na način kao što se čine crkvene procesije, zatim su se zadržali na trgu, gdje su iskopali tri groba, u koja su položili ova tri kovčega. Poslije ovoga održali su opijelo, kao što se to čini u pravoslavnoj crkvi prilikom sahrane. Kako je u pravoslavnoj crkvi običaj da se grobovi preliju vinom i uljem, to su, umjesto toga, srbijanski oficiri prepišali javno grobove. To su oficiri: pješadijski poručnik Dušan Stajić, pješadijski poručnik Mijušković i topnički poručnik Tunguz.”
itd itd itd

sa svima su ratovali.
mO k3

#2277 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by mO k3 »

eki sa svima ratovali , znaci sada ja na redu gradjanski rat unutar srbije izmedju sebe...
skupljac_zeljeza

#2278 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by skupljac_zeljeza »

Image
Seyfo

#2279 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Seyfo »

Čuj Bošnjaci im niža rasa, heej. To zaista prvi put čujem.
Za mene su oni niža rasa, samim tim što, nakon rata i najmonstruoznijih zločina koje su činili, danas ih svijet percipira kao genocidni narod i što nisu na tom nivou razvoja da se zvanična državna politika RS i Srbije distancira od pojedinaca koji su činili zločine.
Čak štaviše, obzirom da poznajem dosta Srba iz Srbije, vidim da oni Srbe iz BiH smatraju nižom rasom!
Banksy

#2280 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Banksy »

mO k3 wrote:
smijesni_ste wrote:Ne vidim čemu potreba za prozivanjem nekih forumaša (Radosni) pogotovo ako ničim nisu dosada pokazali da im je danas tužan dan i slično...smirite se malo svi ;-)
nije potrebno kada razmislim nije @radosni tako los..
Gdje je taj šalter u Minhenu da pošaljemo sve forumske sumnjivce kod tebe po muhur?
Postpostmoderna

#2281 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Postpostmoderna »

reakcije gradana na televizijama uveliko su rezirana i selektirana
odredenim televizijama, koje su podredene totalitarnom odjelu, odgovara takva retorika - na rtrsu cut cete samo genocidaske komentare i podrske zlocincima
nece oni niti zele niti im odgovara prikazati bilo kakav pristojan eticki odgovor nekog ko se stidi ubijanja, a takvih ima!
to se zove igra interpretacijom na mjestu moci, kako je to rekao misel fuko
kiligonzales

#2282 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by kiligonzales »

Kako BG i BL politicari lažu dobro da "mesar iz Bosne" nije postao "vegan iz Bosne" :D

Svi su srpski djenerali inace samo kuhari u vojsci...
daddy-kool

#2283 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by daddy-kool »

Nisrin wrote: Upravo mi to i nije jasno, kako TOLIKI BROJ LJUDI podrzava, isto kao da je neko nad njima izvrsio masovnu lobotomiju- nemam neko drugo opravdanje!
Svjesni su itekako da je cinio zlocine, ali da im je to NORMALNO i da je svejedno heroj, nikako ne mogu da pojmim takav mentalni sklop!
Kvotam tvoj post zato što mi se čini da ovo pitanje zbunjuje mnoge i da im nisu jasne reakcije Srba na ovu presudu.

Par pretpostavki:

-Srbi, i u BiH i u Srbiji, nisu neinformisani o događanjima u prošlom ratu. Postoje mnogobrojna svjedočanstva, dokumentacija, video snimci koji zorno opisuju zločine, namjere i ciljeve velikosrpske agresije. Nalazimo se u informatičkom dobu i sve je to dostupno svakome i u svakom trenutku, od Interneta na pametnom telefonu, do tv, novina ili drugih medija.
-Srbi nisu glupi da ne shvataju brojnost, gnusnost zločina, njihovu premeditaciju i razloge zbog kojih su počinjeni.
-Srbi nisu moralno operisane psihopate koji nemogu saosjećati sa drugim ljudima, niti se kroz empatiju povezati sa ljudskom patnjom i boli.

Ali sve ovo ne važi kada posmatraju zločine nad Bošnjacima, upravo je suprotno istina. Zašto?

Sve je počelo sa oslobađanjem od turske okupacije, nova srpska nacija je želila da se domogne teritorija, resursa i materijalnog bogatstva koje su posjedovali muslimani. Da bi im to oteli, i ujedno "osvetili", bilo je neophodno iste protjerati ili pobiti. U tu svrhu je njihova intelektualna elita stvorila, kao osnovu i opravdanje, intelektualnu i moralnu potku u kojoj su muslimani prestajali biti ljudi nego su to postajale ljudske karikature, podljudi iz nacističke propagande o Jevrejima ili jednostavno životinje koje zagađuju prostor i izvor su bolesti, degeneracija, zagađenja i kao takvi se trebaju "očistiti". U tu kategoriju spadamo i mi Bošnjaci.

Tako dobivamo termine "etničko čišćenje", potpuno odsustvo ljudske empatije ili moralne kritike zločina. Zločini za njih su bila deratizacija. Pošto muslimani nisu ljudi imamo stalnu mržnju, a da bi se ista održavala neophodno je podsjećati puk nazivanjem "muslimanski narod" umjesto Bošnjaci, negiranjem bosanskog jezika, ponavljanjem iste mantre o mržnji prema neljudima muslimanima, stvaranjem asocijacija na ISIL, Turke od prije 300 godina, povezujući sa svakom vrstom terorizma. (Ne znam gdje nam je kolega haznadar, on je o ovom fenomenu dosta pisao na forumu.)

Jednostavno imamo slučaj gdje je kompletna kultura jednog naroda inficirana fašizmom i mržnjom najvišeg stepena, gdje se druga strana uopšte ne smatra pripadnicima ljudskog roda. Pri takvom razmišljanju moralna katarza nije moguća. Nije moguć ni dugoročni mir.
mO k3

#2284 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by mO k3 »

Banksy wrote:
mO k3 wrote:
smijesni_ste wrote:Ne vidim čemu potreba za prozivanjem nekih forumaša (Radosni) pogotovo ako ničim nisu dosada pokazali da im je danas tužan dan i slično...smirite se malo svi ;-)
nije potrebno kada razmislim nije @radosni tako los..
Gdje je taj šalter u Minhenu da pošaljemo sve forumske sumnjivce kod tebe po muhur?
izvini , muhur??
arzuhal

#2285 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by arzuhal »

Najbrojniji srpski komentari su, svakako, ovog tipa:

RATKO JE NAŠ HEROJ!

No ti, upravno najbrojniji, komentari su kao ono glasno pjevanje, naprosto drečanje djeteta koje se vraća samo iz škole noću - pa mora proći nekim mračnim puteljkom ili sokakom, a u tami mraka skriveni vampiri, vukodlaci & maždraci, čuče, dahću, samo im se oči vide, i vrebaju da ga ščepaju - pa ono pjeva koliko ga grlo nosi da razbije vlastiti strah, rastjera prikaze te da ga čuju drugi ljudi, ako ustreba...

Jer odmah iza tih komentara koji veličaju ratnog zločinca slijede oni malo trezveniji, koji zaljučuju nešto ovako, imajući na umu nekadašnje (a i sadašnje, eventualno i buduće) vlastite razloge, opravdanja i smisao:

Dosta je više ovoga, ovo samo osnažuje ideju osvete kod Bošnjaka...Treba već jednom prekinuti to klupko zla...

Naimirili smo se, ajmo prekidati taj splet vječitih osveta...Uostalom, ko nas to zavadi...
Krokodajl

#2286 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Krokodajl »

Alfons Kauders wrote:Srbija je u proteklih 100 godina ratovala sa svim susjedima osim s Crnom Gorom

Mrze sve oko sebe, a ta mrznja je najcesce dvostrana (nije bas da ih vole Albanci, Madjari, Hrvati, a o nama da i ne pricamo)

I sad traze da se mi pitamo da li je problem u nama :D
U jednu ruku su ratovali i protiv Crnogoraca, nakon što je poslije prvog svjetskog rata Crna Gora priključena Kraljevini Srbiji a potom i Kraljevini SHS, postojale su grupe koje je Italija finansirala i obučavala na svom tlu a koje su u periodu ranih 20-ih vodile gerilski rat za oslobođenje Crne Gore.
skupljac_zeljeza

#2287 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Počeli su da bacaju radioaktivne kletve. Alfonse, dabogda se nikad ne naspavao...

Image
daddy-kool

#2288 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by daddy-kool »

hamza_sa wrote:
strong69 wrote:Ja ne znam sta ovi Srbi misle i kako misle da zive i kakav je to zivot sa ovoliko mrznje? Na B92, gdje su obicno mnogo umjereniji komentatori, ista situacija... Hej...
Prijatelju, zlocini protiv Bosnjaka su ogromni i pomno isplanirani i prije samog pocetka agresije na RBiH. Pojedini pronadjeni dokumenti, koji su i uzeti kao dokazi na sudjenjima u Hagu, ukazuju na to. Isplanirani su u tancine i sprovodjeni "tacka po tacka".

Medjutim ono sto se zaboravlja u raspravama u vezi toga, jeste jedna od najvaznijih tacaka koja ce ti dati odgovor na tvoje pitanje. Nazalost ovdje je njoj posvecena veoma mala paznja, a po mom misljenju je ona jedna od najvaznijih i iz koje su i proistekli svi zlocini, kasnije pocinjeni nad Bosnjacima.

Radi se o procesu dehumanizacije Bosnjackog naroda, koji je uspio da vecinu Srba ubijedi da su Bosnjaci niza rasa, da Bosnjaci nisu ljudska bica ili kao sto je to Biljana Plavsic svojevremeno rekla "da se radi o bioloskom otpadu i da se zna sta treba sa takvim!"

Takva percepcija Bosnjaka od strane Srba je bila embrion iz kojeg su nastali svi zlocini.

Takva percepcija Bosnjaka od strane Srba traje i danas, tako da ne vidim da ce se ista u doglednoj buducnosti promijeniti.
:thumbup:

Napisah sličan post u međuvremenu.
julisiz es grant

#2289 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by julisiz es grant »

Seyfo wrote:Šta se može očekivati u drugostepenoj? Ima li neko upućen?
Meni je ostao u sjećanju slučaj Gotovina oko toga prvostepena-drugostepena
Prema iskustvu dosadašnjih suđenja, svima koji su na prvostepenoj osuđeni na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici (bilo ih je trojica prije Mladića i svi su bili njegovi podređeni) kazna je potvrđena i na drugostepenoj. Tako da su i ovdje skoro nikakve šanse da bude drukčije.
Ali to je tek za 4-5 godina, teško da će on toliko poživjeti.
Seyfo

#2290 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Seyfo »

Hajd bar to, mada sam se nadao oko ove prve tačke optužnice
skupljac_zeljeza

#2291 Re: Ratko Mladić u Haagu!

julisiz es grant wrote: Ali to je tek za 4-5 godina, teško da će on toliko poživjeti.
Ako on u međuvremenu krepe i ne dođe do čitanja drugostepene, da li na snazi ostaje prvostepena?
Krokodajl

#2292 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Krokodajl »

Prvo, sumnjam da će ovaj živ doživiti drugostepenu, a vezano za drugostepenu ne može se se očekivati nikakva promjena jer sve za što je on optužen je potvrđeno u ranijim optužnicama a pogotovo u slučaju Karadžić, on kao general VRS i kao glavnokomandujući kako u Srebrenici tako i u Sarajevu ne može ni na jednom sudu izbjeći krivicu.

Jedino ako bi se na slučaju Karadžić u drugostepenoj ovaj oslobodio krivnje za Sarajevo recimo, onda bi i Mladićeva odbrana mogla nešto uraditi, ali ne znam da li bi u tom slučaju bilo i mogućnosti i vremena za tako nešto.

Ali mu čak ni to ne bi promjenilo presudu jer mu ostaje Srebrenica, još 3 tačke vezane za protjerivanje i egzekucije + zarobljavanje unproforaca.
A Srebrenicu mu ni jedan advokatski tim ovog svijeta ne može izbrisati iz dosjea, na toj tački nema šanse.
palestinka

#2293 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by palestinka »

kapljica kise wrote:
julisiz es grant wrote:I dok mi seremo o krivici, pomirenju i novim ratovima, više nas hvale Amanpurova i Serž Bramerc, nas koji smo preživjeli.

Sjetimo se ljudi, stotina svjedoka koji su prošli kroz Mladićev i ranije slučajeve, i hrabro iznijeli sav užas koji su proživjeli.

Sjetimo se Jean Rene Rueza, koji je prvi otkrio masovne grobnice Srebreničana i godinama radio na njihovom otkrivanju i drugim istražnim radnjama, gradeći za Tužilaštvo najveći sudski slučaj u Hagu-slučaj genocida u Srebrenici.

Sjetiti se i onog nažalost anonimnog Srbina (koji je morao biti anoniman radi svojih sunarodnika) koji je spasao ono ranjeno i pogubljeno dijete sa stratišta u Orahovcu, ispred zapjenjenog potpukovnika Vujadina Popovića koji je nadgledao smaknuća. Trebalo je za to mudrosti i hrabrosti.

Sjetiti se i stotina hiljada Sarajlija koji preživješe nečovječnu opsadu i nikad isti kao dželati ne postaše.

Sjećam se i sebe, jer sam preživio, jer sam dočekao dan koji sam čekao godinama, o kojem sam zadnjih mjeseci mislio svaki dan. Sad je to završeno. Stavljena je tačka. Iako ima i žalba, znam da je ta tačka stavljena zauvijek.
Sutra je novi dan.
Sutra je naše...naše je jer smo preživjeli i za razliku od desetina hiljada drugih za koje se danas sudilo, mi smo dobili šansu da doživimo to sutra. Dalje je sve do nas.
:thumbup:

Post dana
Prvi put se u potpunosti salžem sa generalom grantom. Upravo tako.
julisiz es grant

#2294 Re: Ratko Mladić u Haagu!

skupljac_zeljeza wrote:
julisiz es grant wrote: Ali to je tek za 4-5 godina, teško da će on toliko poživjeti.
Ako on u međuvremenu krepe i ne dođe do čitanja drugostepene, da li na snazi ostaje prvostepena?
Naravno da da.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2295 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Chmoljo »

hamza_sa wrote:
Radi se o procesu dehumanizacije Bosnjackog naroda, koji je uspio da vecinu Srba ubijedi da su Bosnjaci niza rasa, da Bosnjaci nisu ljudska bica ili kao sto je to Biljana Plavsic svojevremeno rekla "da se radi o bioloskom otpadu i da se zna sta treba sa takvim!"
dehumanizacija je jedna od komponenti genocida. kako inače sjesti u bager i nagurati ljudske leševe u jamu, ako nisi insana sveo na otpad?
julisiz es grant

#2296 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Krokodajl wrote:
Prvo, sumnjam da će ovaj živ doživiti drugostepenu, a vezano za drugostepenu ne može se se očekivati nikakva promjena jer sve za što je on optužen je potvrđeno u ranijim optužnicama a pogotovo u slučaju Karadžić, on kao general VRS i kao glavnokomandujući kako u Srebrenici tako i u Sarajevu ne može ni na jednom sudu izbjeći krivicu.

Jedino ako bi se na slučaju Karadžić u drugostepenoj ovaj oslobodio krivnje za Sarajevo recimo, onda bi i Mladićeva odbrana mogla nešto uraditi, ali ne znam da li bi u tom slučaju bilo i mogućnosti i vremena za tako nešto.

Ali mu čak ni to ne bi promjenilo presudu jer mu ostaje Srebrenica, još 3 tačke vezane za protjerivanje i egzekucije + zarobljavanje unproforaca.
A Srebrenicu mu ni jedan advokatski tim ovog svijeta ne može izbrisati iz dosjea, na toj tački nema šanse.
Ma nema šanse ni za Sarajevo, koje je presuđeno već na tri suđenja prije, Karadžiću i generalima Galiću i Miloševiću koji su kao komandanti korpusa bili direktno podređeni Mladiću i, kao i ostali generali VRS, nisu smjeli ni prdnuti bez njegovog odobrenja. Tako da je i taj dio presude čvrst ko beton.
hamza_sa

#2297 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by hamza_sa »

Chmoljo wrote:
hamza_sa wrote:
dehumanizacija je jedna od komponenti genocida. kako inače sjesti u bager i nagurati ljudske leševe u jamu, ako nisi insana sveo na otpad?
Upravo sam na to zelio skrenuti paznju.

Jer, genocid je poceo sa tom tackom. DEHUMANIZACIJA BOSNJAKA.
Maraschino

#2298 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Maraschino »

Sa Mladicem je zavrseno ali sta cemo sa ''mlaadicima'' koji su u BiH, koji velicaju zlocince, koji negiraju genocid i zlocine, koji se ne kaju za ucinjeno, koji truju tek rodjene bebe klicom zla, koji svaki dan iskoriste da malo rane posole...sta raditi sa takvima?
Šunj

#2299 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Šunj »

https://www.haber.ba/vijesti/bih/532413 ... ku-mladicu
Image
Poznati beogradski advokat Toma Fila, koji je bio blizak patrijarhu Pavlu, svojevremeno je iznio jednu epizodu, priču o jednom njihovom susretu i kako se patrijarh Pavle interesovao šta se dešava na ratištu u BiH i šta ima da kaže Ratko Mladić, prenosi “Slobodna Bosna“…

“Mnoge političare sam upoznao. Stambolića sam poznavao i on mi se dopao. Sloba mi se, recimo, nije dopao. Za mnoge sam se ogriješio, imao sam mnogo predrasuda. Ipak, najveći dio su bili ljudi koje ne bih volio da vidim. Naročito ovih ratnih komandanata, među njima je i Mladić. Mislim da bih bio sretniji da ga nisam upoznao. Naročito kada sam vidio da je Mladić snimao svoje saradnike i onda pisao dnevnike – koji su inače vrlo čudni, jer kad god je bilo gusto, njega nije bilo – i onda sve to ostavio da ode u Hag, umjesto da ih uništi. To jeste njegov rukopis, to sam provjeravao, ali mislim da su oni ipak pisani naknadno. I zato kažem da je to čovjek za koga bih volio da ga nisam upoznao“, rekao je Toma Fila.

A upoznao ga je jer ga je patrijarh Pavle zamolio.

“Njegova svetost patrijarh Pavle je tražio da razgovaram s njim. Tražio je da ima pregled situacije, a u mene je imao povjerenje. Rekao mi je: ‘Idite vi, obiđite to sve, pa ćete mi reći’. Ja sam nosio humanitarnu pomoć i usput obišao ratište, i između ostalog se vidio s Mladićem. Kada sam se vratio, patrijarh me je s vrata pitao: ‘Da li smo okrvavili ruke?’ Kažem: ‘Nažalost, jesmo. I to mnogo.‘

Odgovorio je: “Tako sam i mislio“.
skupljac_zeljeza

#2300 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Ono što je danas ovdje napisano rezimirao je Ed.
"Haški tribunal je dosudio samo ono što je djelimično pravično, ali je i promovirao pomirenje na Balkanu. No, pomirenja neće biti. Mladić je u većini dobio šta je htio: bosanski Srbi dobili su neku formu države na teritoriji koju je gotovo svaki nesrpski stanovnik napustio do 1995. godine. Tamo je postao idol, heroj, a njegovo ime pjevaju i na nogometnim utakmicama", napisao je ugledni novinar Ed Vulliamy u svojoj kolumni.
Post Reply