Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Selmir_Tz

#2276 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Hvala legendo!
milanz

#2277 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

pozdrav svima novi sam na forumu,stvarno se vecina odgovora moze naci za vecinu problema sa terencima i svaka cast ljudima koji znaju sta pisu i hoce da to podjele sa svima jer je jako tesko doci do pravih odgovora posebno ako je u pitanju terensko vozilo jer za njih u mojoj okolini i nema majstora ili ga barem ja nepoznajem . vlasnik sam jeep cherokee kockica 2.1 td dosta je radjeno na tom autu nesto sam uradio sam nesto majstori ali imam jos pitanja za pojedine probleme.a mozda nekome pomognu i moji odgovori u vezi istog vozila. toliko za sada pozdrav ekipi 4x4
drug_profi

#2278 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

Jel bi neko mogao nesto reci o ovom Dusteru 1,5 dci 4x4? Kazu Nissan prepakovan.
Zanima me za povremene izlete van asfalta i zbog zimskih penjanja do vikendice.
Vrijedi li to tih para?
Interesantan mi je zbog potrosnje od oko 6l pristojen snage za svoju tezinu, garancije i cijena odrzavanja. Ovo bi vjerovatno bio jedini SUV koji moj dzep moze podnijeti dugorocno.
drug_profi

#2279 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

stupljanin wrote:troši 6 l al nizbrdo u leru , ko ti je to slagao ?
Jbg, fabricke karakteristike motora. Posoto su podaci sluzbeni Renaultovi, obavezuju ih zakoni EU da napisu ono sto se moze dokazati. Vjerovatno bi u normalnoj exploataciji to bilo do 7.
http://dacia.ba/modeli-dacia/duster/karakteristike.html
milanz

#2280 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

jest da rasipa ulje al bar ga netrosi puno ima jako dobru kompresiju.i pali iz prve na ovim minusima. dali je moguce da mi dizne nevaljaju jer uzme mi 15 -20l mjesovita voznja
Kiberluskoni

#2281 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

milanz wrote:pozdrav svima novi sam na forumu,stvarno se vecina odgovora moze naci za vecinu problema sa terencima i svaka cast ljudima koji znaju sta pisu i hoce da to podjele sa svima jer je jako tesko doci do pravih odgovora posebno ako je u pitanju terensko vozilo jer za njih u mojoj okolini i nema majstora ili ga barem ja nepoznajem . vlasnik sam jeep cherokee kockica 2.1 td dosta je radjeno na tom autu nesto sam uradio sam nesto majstori ali imam jos pitanja za pojedine probleme.a mozda nekome pomognu i moji odgovori u vezi istog vozila. toliko za sada pozdrav ekipi 4x4
Pozdrav milanz. Imao sam upravo takvog 5 godina. Solidan motor iako ponekad slab za teren, ali za svakodnevnu upotrebu sasvim ok. Na svom sam osvježio motor, a prije mene je bila reparirana turbina. Poslije toga je bio ko mina. Mana mu je bila što nisam nikad uspio dijagnosticirati odakle mi se pojavljivalo ulje u rashladnoj tekućini i takav je i prodat. Sumnjao sa na tzv mokre košuljice koje taj motor ima i gumice na njima. Inače taj problem je bio isključivo estetski, jer je količina ulja bila jako mala. Motor je Renault oznake J8S i ima ga u jako puno auta i imaš dosta zamjenskih dijelova ako šta zapne (Trafic, Renault 21, 25, Espace...) Potrošnja 10 grad, 8.5 otvoreno. Ostalo je ko i na svakom drugom XJ-u (da ne koristiš naziv kockica :) ). Pored ovog promjenio ležaj i semering na pinjonu zadnjeg difa, kočione cilindre nazad, cilindar kvačila je balio, ali sam samo povremeno dosipao ulje i standardno, krst kardana i osovina. Ukratko, auto kupio za 8 hiljada, prodao za 10, a poslije ga taj isti prodao za 12 :). Viđam ga i danas i baš se obradujem jer mi je to bio prvi Jeep.
Kiberluskoni

#2282 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

milanz wrote:jest da rasipa ulje al bar ga netrosi puno ima jako dobru kompresiju.i pali iz prve na ovim minusima. dali je moguce da mi dizne nevaljaju jer uzme mi 15 -20l mjesovita voznja
Definitvno nešta ne valja. Taj motor kad ga siluješ ne ide preko 11-12. Provjeri dizne definitivno.

P.S. sad se sjetih da mi je bio protruho rezervoar, pa i to pogledaj :)
milanz

#2283 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

pozdrav Kiberluskoni dobro kazes za ulje to je sasvim malo da raspe.u motorexu sam trazio cilindar kvacila onaj kod pedale posto pusta ulje ito na osigurace valjda od njega i rekose mi da je to star motor pa nenabavljaju bio sam jako ljut pa za ulje za dif nisam smio ni pitati. ali mislim da cu to naci u auto dijelovima za reno vozila, najblize mi je bl.a dizne su mi sumnjive jer svi govore 10-12 l a pumpu sam radio a rezervar mi je zdav gledao sam ga i suv je.stavio sam na njega gume BF goodrich mud terain T/A i distancere orginal 15 mm podigao ga 5 cm i napravio off road branike i pragove pa je dobio 100 kg vise mozda je zato potrosnja veca mada neznam. po terenu mi nije zao goriva bar uzivam u voznji i idem gdje mi se prohtije znas vec ali me na otvorenom putu itekako nervira.poz
Kiberluskoni

#2284 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Taj cilindar ti paše sa bilo kojeg XJ-a sa manuelnim mjenjačem, samo pazi na godine, jer ih ima prije 1990. sa Pežoovim mjenjačem. 91-96. sigurno pašu.

Evo ti na brzinu pretrage na ebayu za taj cilindar (nekih 100 dolara sa dostavom):

http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid= ... &_from=R40

Ako si stavio veće gume i značajno otežao auto + terenska vožnja, onda je potrošnja definitivno veća, ali opet ne vjerujem da može izaći na 20 litara

U diferencijale sipaš 75-90 ulje, isto kao u mjenjač.
milanz

#2285 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

znam za ulje 75w90 gl 5 a 86 god.proizv.reno je motor pa bi i mijenjac trebao biti isto reno ali provjerit cu. htio sam ubaciti slike ili mi neide.poz
drug_profi

#2286 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

stupljanin wrote:
drugi profil wrote:
stupljanin wrote:troši 6 l al nizbrdo u leru , ko ti je to slagao ?
Jbg, fabricke karakteristike motora. Posoto su podaci sluzbeni Renaultovi, obavezuju ih zakoni EU da napisu ono sto se moze dokazati. Vjerovatno bi u normalnoj exploataciji to bilo do 7.
http://dacia.ba/modeli-dacia/duster/karakteristike.html

7 mozda kad si sam u autu na otvorenoj cesti ,a po gradu i zima , to nemoze bez 9 , nek je pet puta dizel
Izvini ali ne vjerujem da znas koliko trosi 110 KS 1,5 dci motor Renault/Nissan sa 1300 kila opterecenja. Izgleda mi kao da si samo ispucao ono sto ti mislis. Na drugim temama se ljudi kunu da im ovakvi motori trose 6 litara po gradu.
preludezalude

#2287 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Moje iskreno misljenje je da nema boga da trosi 6l po gradu. Taj motor ce na otvorenom uzeti do 5 litara.

Pusti ono sta board comp govori. Sipaj pun i preracunaj potrosnju i vidjet ces.
Kiberluskoni

#2288 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

drugi profil wrote: Izvini ali ne vjerujem da znas koliko trosi 110 KS 1,5 dci motor Renault/Nissan sa 1300 kila opterecenja. Izgleda mi kao da si samo ispucao ono sto ti mislis. Na drugim temama se ljudi kunu da im ovakvi motori trose 6 litara po gradu.
Pokušavam se sjetiti bilo kojeg dizela da troši 6 po gradu i ne ide mi. Auris 1.4 dizel kojeg često vozim ide do 6.5, ali ispod teško. Sa golfom 5 tdi sam sretan sa 7-7.5 litara, tako da ti provjeri još koji put tu informaciju.

Milane, ako je originalni mjenjač u autu, može biti AX5 (Aisin, japanski) ili BA10/5 (Pežo). Reno ne može biti. Za tu godinu, gledaj dijelove modela do 89. godine.
drug_profi

#2289 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

Ok, vjerujem da je nategnut podatak. Vjerujem da ide oko 7, ali da ide 9 ne vjerujem. Pa sa slicnim benzincem vucem 10 zimi gradske.
Ne bih da se prepucavam nego da dobijem objektivnu informaciju o konkretnom motoru, kao i o vozilu kojeme zanima. Dakle, da li Duster dci 1,5 4x4 vrijedi tih para koje traze, 25-30k maraka ovisno od opreme, i kolika je realna potrosnja tog motora po gradu. Ako je neko vozio isti motor, renault/nissan grupe.
Kiberluskoni

#2290 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Nije ni svaki grad isti. Ja ti pričam za Sarajevo. Vjerujem da u manjim sredinama i potrošnja može biti niža zbog režima vožnje.
preludezalude

#2291 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Ja nisam nikad sjeo u Duster, ali ono sto sam citao na netu, cini se da je odlican omjer ulozeno-dobijeno.
Sto se tice potrosnje od 9 litara po gradu, mozda je malo previse napuhano, ali ovako laicko misljenje je da bi moglo biti 7,5-8 litara.
johntra

#2292 Re: Terenci i mehanika

Post by johntra »

Troši Duster od sedam do osam litara po gradu dizela, provjereno...čak se potrošnja i ne poveća nešto previše kad se siđe sa asfalta i krene se jahati po vrletima...
johntra

#2293 Re: Terenci i mehanika

Post by johntra »

Šest je vjerovatno u idealnim uslovima zelenog vala na semaforima i slično...na otvorenom je cifra čak i ispod šest litara dizela...sve u svemu, dobar auto za malo para...
drug_profi

#2294 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

johntra wrote:Troši Duster od sedam do osam litara po gradu dizela, provjereno...čak se potrošnja i ne poveća nešto previše kad se siđe sa asfalta i krene se jahati po vrletima...
Hvala.
stupljanin wrote:
drugi profil wrote: Izvini ali ne vjerujem da znas koliko trosi 110 KS 1,5 dci motor Renault/Nissan sa 1300 kila opterecenja. Izgleda mi kao da si samo ispucao ono sto ti mislis. Na drugim temama se ljudi kunu da im ovakvi motori trose 6 litara po gradu.
prijatelju , stvarno moraš malo realnije sagledati forum i rekla kazala priču , pa 6 l po gradu ne troši ni čuveni golf dizel , koji je mjera za potrošnju , znači troši više , a ne neki đip s pogonom 4x4
Zam da ne moze. Zato smo se smijali legendama koje tvrde da im Octavia trosi 6 litara u gradu.
Ali 9 litara, koliko ti ispali, mi je previse za dizel motor od 110KS, kad sa slicnim benzicem vucem 10.
Dakle trazio sam misljenje nekog ko je vidio/probao. Ovo je novi motor iz ove grupacije sa nesto smanjenom potrosnjom. Znam da su fabricki podaci cesto tesko dokazivi, ali evo npr. na mom opelu su gotovo pa identicni stvarnom stanju. Ovdje pise 5,6l po gradu, a to mi izgleda previse fantasticno. Zato i moje pitanje ovdje.
milanz

#2295 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

pozdrav ja sam svog focusa uspio na otvorenom putu spustiti ns 5,5l mislim na magistralni put sa ogranicenjem do 80 a u gradu nisam nikada mjerio ali cini mi se da nije prelazio 7.5. ako ga neko ima moze ovo donekle potvrditi i da radi se o 1.8 85 kw tdci. te price o 5-6l gradske su za svakog od nas san snova ali realnost je nesto drugo. nego da se vratim na terence ako bi neko znao da mi kaze sledece; prilikom zamjene ulja u prednjem dif-u dana 30 kad sam skinuo poklopac i ispustio staro ulje primjetio sam da na istom nema nikakvog dihtunga pa i ja kao sto je i bilo samo nanio silikon i zavrnuo poklopac za sada odlicno drzi, ali treba li on uopste da bude tu ili je neko improvizovao.
smasma

#2296 Re: Terenci i mehanika

Post by smasma »

pozdrav svima. Nisam htio da otvaram novu temu bezveze, pa da vas ovako ovdje pitam :-D
Gdje provjeriti da li vozilo udovoljava propisima o homologaciji? I koja dokumenta trebaju za provjeru ?
sorcerer

#2297 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

milanz wrote: nego da se vratim na terence ako bi neko znao da mi kaze sledece; prilikom zamjene ulja u prednjem dif-u dana 30 kad sam skinuo poklopac i ispustio staro ulje primjetio sam da na istom nema nikakvog dihtunga pa i ja kao sto je i bilo samo nanio silikon i zavrnuo poklopac za sada odlicno drzi, ali treba li on uopste da bude tu ili je neko improvizovao.
i kod mene je isto tako,i isto sam uradio.... :D
BISCANIN2

#2298 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Terendžije i jeeperi jeli uživate ?
Sinoc sam se prvi put muški zaglavio ,part time , hi lo , ništa sem lopate .
Probijao sam snijeg u dvorištu gdje je grtalica navukla probio i prakirao ,poslije kad sam htio izaći iz dvorišta šipak , jeep nasjeo i nema gripa ni zaleta ,u rikverc ne može od nanosa od grtalice a naprijed nagrno i izdigo se ,i nema gripa točkovi okreću u prazno.
milanz

#2299 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

Imagepozdrav svma nista bolje od voznje po snijegu ova zima i nije nesto samo jednom je bio napadao 50 cm i tada je bilo naj ludje, suv snijeg + jeep+ mud terrain gume + 10 dunuma njiva/ vjerujte mi sav sam snijeg na njoj ugazio vozao sam se pola dana bilo je extra da bar jos jedniom padne bar 30-ak cm da se izludiram i bio bi zadovoljan za ovu zimu. ljudi meni se jos nedaju slike ubaciti citao sam kako to ide ali nece ako znate neku caku bio bi zahvalan.
milanz

#2300 Re: Terenci i mehanika

Post by milanz »

bit ce nesto izgleda ovo je moj xj ali u malom snijegu zao mi je sto nemam slike prave akcije.Image
Post Reply