Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#2276 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

sencci wrote:Jeli ko vozio na Vredestein Snowtrac 3 gumama? Kakve su se pokazale?? Dilema je izmedju njih i Hankook-a w442...
Kolega vozi Vredestein ST3 vec dvije zime u profilu 165/70R13 i prezadovoljan je jer ima staru majku negdje kod Ustikoline pa joj ide redovno. kaze da su po snijegu izvrsne, daleko bolje od Save, jer Savom ranije nije mogao tuda izlaziti kuda sad izlazi. Licno nisam probao pa da ih uporedim sa necim.
sencci

#2277 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sencci »

drugi profil wrote:
sencci wrote:Jeli ko vozio na Vredestein Snowtrac 3 gumama? Kakve su se pokazale?? Dilema je izmedju njih i Hankook-a w442...
Kolega vozi Vredestein ST3 vec dvije zime u profilu 165/70R13 i prezadovoljan je jer ima staru majku negdje kod Ustikoline pa joj ide redovno. kaze da su po snijegu izvrsne, daleko bolje od Save, jer Savom ranije nije mogao tuda izlaziti kuda sad izlazi. Licno nisam probao pa da ih uporedim sa necim.
Onda bi trebalo da su extra :) ako tako dobro izvlace preko Miljevine i slicnih prevoja... Ok hvala ti ! Hankook je malo jeftiniji pa se dvoumim. Jedne su holandske, druge korejanske (bar porijeklom), a vjerovatno su obadvije nesto bolje od Save, mada je i Sava solidna..
drug_profi

#2278 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

sencci wrote:
drugi profil wrote:
Onda bi trebalo da su extra :) ako tako dobro izvlace preko Miljevine i slicnih prevoja... Ok hvala ti ! Hankook je malo jeftiniji pa se dvoumim. Jedne su holandske, druge korejanske (bar porijeklom), a vjerovatno su obadvije nesto bolje od Save, mada je i Sava solidna..
I ja sam na drugo auto sto mi zena vozi samo po gradu stavio ovaj Vredestein, bas zbog pozitivnog iskustva kolege. I kod nje su bile sve 4 Save, stare 7 godina a samo 20k presle. :sad: Ali dzaba, ne vrijede vise nicemu. Vidjecemo ove holandjane sta su. Imali su ljetnu gumu koja je bila na vrhu u testovima. Oni su kuca za sebe koliko znam i imaju 2-3 kategorije i ljetnih i zimskih guma plus allseason gume. Ono, reklo bi se da znaju sta rade...
pajero

#2279 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

Ja na vec na trecem autu mjenjam ST3 o za mene ne postoji druga guma osim Michelina koji je zara...Kako god, neces se pokajati sigurno. Ja sam moje sve kupio u sava.ba jer imaju neku akciju...
swatch

#2280 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by swatch »

amir79 wrote:Poz,

da li neko ima iskustva sa Dunlop Winter Response gumama, kako se ponasa na mokrom, suhom, snijegu...?

hvala
Imao sam ih na Focusu i bio sam zadovoljan. Prosle godine sam ih zamijenio Winter Sport 4D modelom.
jefferson

#2281 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

sencci wrote:
drugi profil wrote:
Ja bi uzeo prije Savu nego Hankook!
Generalno zimske Hankook stalno dobijaju lose ocjene, a imao sam W300 (doduse ima tome 6g) koje su katastrofa bile.
Qler

#2282 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Snowtrack su duplo bolje od save.
peli

#2283 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by peli »

kakve su Sportiva gume?

lp
Gray

#2284 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Gray »

Snoowtrac2 čini mi se su prije par godina bile prve na ADACovom testu zimskih guma, tada sam ih i ja sebi uzeo i bile su dobre, još je kod mene tada bio auto koji je dosta lagan naprijed i rasipa snagu.
sencci

#2285 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sencci »

Uzeo sam danas u Savi Vredestein Snowtrac 3. Na ADAC-u s drze dobro, neka zlatna sredina ili odmah iza vodecih. I na drugim testovima su se pokazale dosta dobrim. Nadam se da ce se i u praksi pokazati dobrim. Uglavnom, mislim da je dobar odnos ulozeno-dobiveno. Samo, danas u Savi gužva, 4 sata cekanja, od 8i30h do 12i30h..

http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/

http://www.testberichte.de/p/vredestein ... 13-12.html
drug_profi

#2286 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Ma gume se mjenjaju krajem oktobra najkasnije, samo sto kod nas raja ceka snijeg da padne....
Prometej/ka

#2287 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Prometej/ka »

Na peugeot 307 imam felge 15-ke.
Na specifikaciji pise da bi trebao staviti 195/65/R15 gume.
Ljetne su mi tih dimenzija.
Je li pametno da i zimske budu iste?
Zanimljivo je da je bas ova dimenzija najjeftinija.
Je li razlog standard ili?

Planiram montirati MICHELIN Alpin A4
Drvosjeca iz Dejcica

#2288 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sencci wrote:Uzeo sam danas u Savi Vredestein Snowtrac 3. Na ADAC-u s drze dobro, neka zlatna sredina ili odmah iza vodecih. I na drugim testovima su se pokazale dosta dobrim. Nadam se da ce se i u praksi pokazati dobrim. Uglavnom, mislim da je dobar odnos ulozeno-dobiveno. Samo, danas u Savi gužva, 4 sata cekanja, od 8i30h do 12i30h..

Nisi se zezn'o Senci, vozio sam ja na Meganu i na Skodi Snowtrac3 i preko brda, leda, snijega, blata...odlična guma. :thumbup:
wini

#2289 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by wini »

peli wrote:kakve su Sportiva gume?

lp

neka ispostava Continentala u Portugalu, ja ih vozim vec nekoliko godina i pokazale su se vise nego dobre a prelazim nekih 65 kilometara dnevno
xamp

#2290 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by xamp »

Prometej/ka wrote:Na peugeot 307 imam felge 15-ke.
Na specifikaciji pise da bi trebao staviti 195/65/R15 gume.
Ljetne su mi tih dimenzija.
Je li pametno da i zimske budu iste?
Zanimljivo je da je bas ova dimenzija najjeftinija.
Je li razlog standard ili?

Planiram montirati MICHELIN Alpin A4
Na radiju sam cuo da ima neki popust u guma pro za A4 tih dimenzija... Nazovi ih, vidi jesul fkt najjeftiniji ili imas neku bolju varijantu :)
Prometej/ka

#2291 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Prometej/ka »

Gdje nabaviti serafe za alu felge na peugeotu?
Armin2013

#2292 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Armin2013 »

Prometej/ka wrote:Gdje nabaviti serafe za alu felge na peugeotu?
Možeš naručit u servisu (skuplja varijanta) ili potraži na otpadu (jeftinija varijanta).
sencci

#2293 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sencci »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sencci wrote:Uzeo sam danas u Savi Vredestein Snowtrac 3. Na ADAC-u s drze dobro, neka zlatna sredina ili odmah iza vodecih. I na drugim testovima su se pokazale dosta dobrim. Nadam se da ce se i u praksi pokazati dobrim. Uglavnom, mislim da je dobar odnos ulozeno-dobiveno. Samo, danas u Savi gužva, 4 sata cekanja, od 8i30h do 12i30h..

Nisi se zezn'o Senci, vozio sam ja na Meganu i na Skodi Snowtrac3 i preko brda, leda, snijega, blata...odlična guma. :thumbup:
...I ono sto mi je posebno drago je da na njima pise Made in Nederland :-D
rida1976

#2294 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rida1976 »

koja dimenzija? kolko para?
sencci

#2295 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sencci »

rida1976 wrote:

koja dimenzija? kolko para?
205-55 R16 H 160 KM/kom
gidra

#2296 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by gidra »

Ako može pomoć od boljih poznavaoca guma, koju gumu uzeti(sve 4), 90% gradske vožnje? Dimenzija 175/65 r14.

Tigar Winter 69 KM, Sava s3+ 79 KM, Sportiva Snow Win. 78 KM ili neka četvrta u ovom cjenovnom rangu do 80 KM?
kloniran

#2297 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

gidra wrote:Ako može pomoć od boljih poznavaoca guma, koju gumu uzeti(sve 4), 90% gradske vožnje? Dimenzija 175/65 r14.

Tigar Winter 69 KM, Sava s3+ 79 KM, Sportiva Snow Win. 78 KM ili neka četvrta u ovom cjenovnom rangu do 80 KM?
Mene su tigarke dobro sluzile, doduse 13" al su me izvlacile uvijek bez lanaca na većim uzbrdicama po neugaženom snijegu, ove sad savine isto nisu lose, cekam zimu da provjerim kakve su po snijegu.
zilla_

#2298 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zilla_ »

kloniran wrote:
gidra wrote:Ako može pomoć od boljih poznavaoca guma, koju gumu uzeti(sve 4), 90% gradske vožnje? Dimenzija 175/65 r14.

Mene su tigarke dobro sluzile, doduse 13" al su me izvlacile uvijek bez lanaca na većim uzbrdicama po neugaženom snijegu, ove sad savine isto nisu lose, cekam zimu da provjerim kakve su po snijegu.
nije ti ni hankok puno skuplji od tih nabrojanih al je puno bolja guma... ja iduću sezonu definitivno uzimam hankok... sad trenutno vozim savu s3, dobra guma al se brzo troši... nakon što sam se ove godine na fuldinim ljetnim gumama okrenuo na cesti pri brzini od 60 km/h reko sam nema više zajebancije s gumama... fulda je najveće sranje od gume... nove gume a ko da su od plastike napravljenje...
gidra

#2299 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by gidra »

zilla_ wrote:
kloniran wrote:

nije ti ni hankok puno skuplji od tih nabrojanih al je puno bolja guma... ja iduću sezonu definitivno uzimam hankok... sad trenutno vozim savu s3, dobra guma al se brzo troši... nakon što sam se ove godine na fuldinim ljetnim gumama okrenuo na cesti pri brzini od 60 km/h reko sam nema više zajebancije s gumama... fulda je najveće sranje od gume... nove gume a ko da su od plastike napravljenje...
Gdje ima uzeti Hankook i kako im se kreće cijena?
A neću puno da se uvaljujem jer Clio koristim kao drugo auto, a na Golfu imam Vredestein Snowtrack3, stvarno ekstra guma, prošle godine kupio, mada za Clia ovih dimenzija Snowtrack košta 91 KM...
zilla_

#2300 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zilla_ »

Hankok imaš u magbelu i npr sava s3 175/70-R13 ti je 10KM jeftinija od hankoka istih dimenzija. To nije neka velika razlika a dobiješ puno bolju i kvalitetniju gumu :thumbup:

Evo upravo gledam razlika za skoro sve dimenzije je cca 10KM :izet:

Kod mene par kolega s posla prošle godine montirali hankok i ove godine vidim gume i dalje ko nove... Dok npr sava se dosta potroši za jednu sezonu...
Post Reply