Sretno s autom
FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- xamp
#2276 Re: FIAT KONZUMENTI
Da, to je ta kilometraza. Mislim da se mijenja na oko 90 - 125k, ali nisam siguran (nek me ispravi neko ako grijesim), ali def ako nije mijenjano moras sad promijeniti...
Sretno s autom
Sretno s autom
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2277 Re: FIAT KONZUMENTI
Mjenja se na 250k km,ali posto su imali problema sa tim lancima,koji su odlazili dosta ranije neke je potrebno zamijeniti. Motor grublje radi,cuje se zujanje lanca. Ako nema ovih simptoma,ne mjenjaj. Prohodaj malo,ispitaj jos kojeg majstora i vidi sta ce ti reci.Pharmacist_girl wrote:Poz rajiKupila sam nedavno fiat punto grande, 1.3 multijet, dizel. Presao je 125000 km i mehanicar mi je rekao da je to kilometraza na kojoj se mijenja njegov lancanik.. Sa druge strane, na internetu sam procitala da se mijenja na 250 000..
Zanima me da li neko ima ovo auto ili je upoznat sa ovim ? Hvala unaprijed...
- Pharmacist_girl
#2278 Re: FIAT KONZUMENTI
Ne cuje se motor, on super radi, tih je prilicno za dizelasa.. Ali se cuje neko zujanje kod cijevcice kroz koju cirkulise gorivo.. Mehanicar kaze da nije uobicajeno, ali to on navodno ne radi..
-
Mlad i Nevin
#2279 Re: FIAT KONZUMENTI
Moja Brava danas prekucala zanimljivu kilometražu:

- johntra
#2280 Re: FIAT KONZUMENTI
FIAT toliko prešao? lažeš nas sve, ovo je photoshop...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2281 Re: FIAT KONZUMENTI
Jos benzinac
nema sanse 
-
Mlad i Nevin
#2282 Re: FIAT KONZUMENTI
Vozit će se dok se ne raspadne pa ćemo vidjeti dokle će dogurati 
- ElRe
#2283 Re: FIAT KONZUMENTI
Imam Grande Punta 1.3 Multijet 55 KW (Amore) vec mjesec dana a imam priliku da vozim i Fabiu II 1.4 TDI (Classic) , Sandera Stepway 1.5 dCi i par puta Clia 1.5 dCi (Authentique) .
Enterijer - svi su teski plasticari. Kompletan enterijer napravljen je od tvrde reciklirane plastike. Medjutim Fiat je to vizuelno puno bolje sakrio i za moj ukus ne izgleda jadno kao na ostalim modelima iz moje usporedbe. Clio i Stepway se na moje iznenadjenje puno ne razlikuju. Isti materijali su upotrijebljeni za obruc volana, presvlake na sjedistima, isti plehnati zvuk zatvaranja i orvaranja vrata. Prednost Clia je bolji polozaj za upravljacem. Fabia je najprostranija i uz Clia najudobnija. Grande Punto je nevjerovatno tvrd i neudoban, mada mu ne manjka prostora u kabini.
Motor/mjenjac - Ako bih ocjenjivao samo motor Grande Punto bi bio pobjednik, ovako Clio, koji ima precizniji mjenjac. Kod Fabie mi se ne svidja duzi hod rucice mjenjaca, ali motor iznenadjujuce dobro povuce iznas 2500 o/min i tako do 3200 o/min. Potrosnja u Sarajevu tokom vecih guzvi: Grande Punto 6.4l, Fabia 7l, Clio 6.5l, Stepway 6.7l. Na otvorenom svi su u intervalu 4 4.5l (Grande Punto i Clio) do 5.2l (Stapwey i Sandero).
Ovjes - Clio i Fabia su mekse podeseni i to se osjeti na dinamici. Prisutno je naginjanje u zavojoma. Grande Punto je tvrdo setovan i ima najbolju voznu dinamiku. Stepway je negdje na pola puta izmedju Clia i Grande Punto. Fabia ima najbolje rijesen servo mehanizam. Clio i Grande Punto imaju elektricne servo mehanizme i vrlo su "laki" na okretanju. Kod Dacie, iako ima hidraulicni servo, iskreno ga ne osjetim jer je upravljac toliko tvrd. (ili sam navikao ne mekocu upravljaca kod Grande Punta).
Objektivno cjenjujuci plasman bi bio: 1. Fabia 2. Grande Punto/Clio 3. Stepway
Dacia ako se gleda kratkorocno posjedovanje nema vecih nedostataka u odnosu na Clia, ali dugorocno gledajuci vidi se dosta tački na kojima se stedjelo (antikoroziona zastita, obrada prtljaznika, podesavanje upravljaca i sjedista, jednostavnije rijeseni pojedini elementi u enterijeru i motornom prostoru).
Ako u izbor ukljucim i faktore dizajna i tradicije Grande Punto ide ispred Fabie.
Enterijer - svi su teski plasticari. Kompletan enterijer napravljen je od tvrde reciklirane plastike. Medjutim Fiat je to vizuelno puno bolje sakrio i za moj ukus ne izgleda jadno kao na ostalim modelima iz moje usporedbe. Clio i Stepway se na moje iznenadjenje puno ne razlikuju. Isti materijali su upotrijebljeni za obruc volana, presvlake na sjedistima, isti plehnati zvuk zatvaranja i orvaranja vrata. Prednost Clia je bolji polozaj za upravljacem. Fabia je najprostranija i uz Clia najudobnija. Grande Punto je nevjerovatno tvrd i neudoban, mada mu ne manjka prostora u kabini.
Motor/mjenjac - Ako bih ocjenjivao samo motor Grande Punto bi bio pobjednik, ovako Clio, koji ima precizniji mjenjac. Kod Fabie mi se ne svidja duzi hod rucice mjenjaca, ali motor iznenadjujuce dobro povuce iznas 2500 o/min i tako do 3200 o/min. Potrosnja u Sarajevu tokom vecih guzvi: Grande Punto 6.4l, Fabia 7l, Clio 6.5l, Stepway 6.7l. Na otvorenom svi su u intervalu 4 4.5l (Grande Punto i Clio) do 5.2l (Stapwey i Sandero).
Ovjes - Clio i Fabia su mekse podeseni i to se osjeti na dinamici. Prisutno je naginjanje u zavojoma. Grande Punto je tvrdo setovan i ima najbolju voznu dinamiku. Stepway je negdje na pola puta izmedju Clia i Grande Punto. Fabia ima najbolje rijesen servo mehanizam. Clio i Grande Punto imaju elektricne servo mehanizme i vrlo su "laki" na okretanju. Kod Dacie, iako ima hidraulicni servo, iskreno ga ne osjetim jer je upravljac toliko tvrd. (ili sam navikao ne mekocu upravljaca kod Grande Punta).
Objektivno cjenjujuci plasman bi bio: 1. Fabia 2. Grande Punto/Clio 3. Stepway
Dacia ako se gleda kratkorocno posjedovanje nema vecih nedostataka u odnosu na Clia, ali dugorocno gledajuci vidi se dosta tački na kojima se stedjelo (antikoroziona zastita, obrada prtljaznika, podesavanje upravljaca i sjedista, jednostavnije rijeseni pojedini elementi u enterijeru i motornom prostoru).
Ako u izbor ukljucim i faktore dizajna i tradicije Grande Punto ide ispred Fabie.
-
530i
#2284 Re: FIAT KONZUMENTI
Fabija prostranija od Sandera? Gdje tačno, molim te?
A ostalo zavisi s kojeg aspekta gledaš...kupovine polovnog ili novog auta. Slažem se da je plastika Dacie i Renoa poprilično slična, da ne kažem ista, renoi možda imaju par nekih modernijih folova....ali to je to! Ali, opet ni fabija mi nije ništa bolja (sad će da se "upale" škodaši, ali Bože moj). Dovoljno je sjest u auto i pročačkati malo, ispritiskat plastike...sve je to u pet deka što bi se reklo, i Fiat i Škoda i Reno/Dacia....zapravo sirotinjska auta, iako za nas nova skoro pa premija.
A ostalo zavisi s kojeg aspekta gledaš...kupovine polovnog ili novog auta. Slažem se da je plastika Dacie i Renoa poprilično slična, da ne kažem ista, renoi možda imaju par nekih modernijih folova....ali to je to! Ali, opet ni fabija mi nije ništa bolja (sad će da se "upale" škodaši, ali Bože moj). Dovoljno je sjest u auto i pročačkati malo, ispritiskat plastike...sve je to u pet deka što bi se reklo, i Fiat i Škoda i Reno/Dacia....zapravo sirotinjska auta, iako za nas nova skoro pa premija.
-
staradis
#2285 Re: FIAT KONZUMENTI
sudeci po broju komentara i clanova teme FIAT se pravo voza kod nas, inace u mojoj okolini sve najgore na njih pricaju
-
Lolobrigida
#2286 Re: FIAT KONZUMENTI
Mlad i Nevin wrote:Moja Brava danas prekucala zanimljivu kilometražu:
- johntra
#2287 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa ovakve slike i jesu upravo za takve kao ti, za nevjerne tome i dubokoumne mislioce...
- ElRe
#2288 Re: FIAT KONZUMENTI
Zadnja klupa (malo, nekome mozda i neznatno) i dio ispred nogu suvozaca (znatno).530i wrote:Fabija prostranija od Sandera? Gdje tačno, molim te?
-
530i
#2289 Re: FIAT KONZUMENTI
Ne znam kako si došao do tog zaključka, ali Fabia je jedan od najmanjih auta u toj klasi...uska i pomala generalno. Ali, ima bolja sjedišta od Sandera koja se daju bolje podesiti - to stoji.
- TDK-90
#2290 Re: FIAT KONZUMENTI
MOZDA NEKOM BUDE OD KORISTI
U FIAT-a kablovi / zice TRUHNU tacnije oksidiraju u izolaciji , izvana kabal izgleda ispravan kO NOV
ali iznutra kao da je bakrena licna bila izlozena nekoj jakoj kiselini licna(crna zelena siva boja licne) se pod dodirom prsta pretvori u prah.
Ovo se desava blizu konektora-stekera ili stopice na kablu.
Kabal-izolacija jednostavno malo-neprimjetno napukne i onda licna se jednostavno pretvori u prah -----obicno 10 ak cm od kraja tj. pocetka konektora.
U mom slucaju je rijec o PRIVREDNOM
vozilu DUCATO 2006 sto ga imam priliku voziti, koje bi trebalo biti robusnije napravljeno
nego obicno auto.
Skoro svako odrzavanje: promjena ulja , kinetickog zgloba, plocica na kocnicama, zamjena sijalice iznad reg. tablice i sl. uvijek, skoro uvijek kontrolna lampica prijavljuje neku gresku ili upozorenje a svaki put ista stvar neki tamo KABAL ISTRUHAO pravis jedno a kvari se nesto drugo
Eto toliko, posto se dosta ljudi zali na el. kvarove kod STILO PUNTO i sl. mozda mu pomogne moje ikustvo
U FIAT-a kablovi / zice TRUHNU tacnije oksidiraju u izolaciji , izvana kabal izgleda ispravan kO NOV
Ovo se desava blizu konektora-stekera ili stopice na kablu.
Kabal-izolacija jednostavno malo-neprimjetno napukne i onda licna se jednostavno pretvori u prah -----obicno 10 ak cm od kraja tj. pocetka konektora.
U mom slucaju je rijec o PRIVREDNOM
Skoro svako odrzavanje: promjena ulja , kinetickog zgloba, plocica na kocnicama, zamjena sijalice iznad reg. tablice i sl. uvijek, skoro uvijek kontrolna lampica prijavljuje neku gresku ili upozorenje a svaki put ista stvar neki tamo KABAL ISTRUHAO pravis jedno a kvari se nesto drugo
Eto toliko, posto se dosta ljudi zali na el. kvarove kod STILO PUNTO i sl. mozda mu pomogne moje ikustvo
- johntra
#2292 Re: FIAT KONZUMENTI
Bolje da mu hrđaju žice, nego da hrđa karoserija, kao kod nekih renomiranih proizvođača privrednih vozila... 
-
Chuckie
#2293 Re: FIAT KONZUMENTI
Drugari, na Stilu mi se čuje tup zvuk udarca na prelazak preko rupa, čini mi se prednji lijevi točak. Ovi na servisu mu ništa ne vide neobično. Šta mi je činiti?
- sorcerer
#2294 Re: FIAT KONZUMENTI
pregledaj kuglu,krajnicu ,sponu i stabilizator,nesto je od toga sigurno
- SAID5
#2295 Re: FIAT KONZUMENTI
Kad istreniras uho, na prvu prepoznas lafete, selene, balansicu ili nesto u motoru 
- Stjui
#2296 Re: FIAT KONZUMENTI
fiat konzumenti,hajde mi preporučite amperažu akumulatora za punta 2, 1.9 ,obični dizel ?
- drndalo
#2297 Re: FIAT KONZUMENTI
Koji ti je sad u njemu ? 65Ah bi trebalo biti OK...
- Stjui
#2298 Re: FIAT KONZUMENTI
drndalo wrote:Koji ti je sad u njemu ? 65Ah bi trebalo biti OK...
sad je bosch 54 ah i osjetim kad palim da malo sporije zavergla na početku,al sastavi(alnaser i alternator sam provjeravao zbog ovoga i tu je sve uredu). fazon je što, kad sam kupovao novi akumulator prošle godine, čak su i prodavači govorili da je ovo odgovarajuća amperaža za moje auto , a sad govore da ide ,kao što ste vi rekli, 65-70 ampera . mogu mahat ušima sad
- Zvek
#2299 Re: FIAT KONZUMENTI
Jedan fin clanak o Lybri, posebno dio o pasivno upravljivoj zadnjoj osovini
http://www.italiaspeed.com/2005/cars/la ... 006_1.html
http://www.italiaspeed.com/2005/cars/la ... 006_1.html
-
Heartbeats
#2300 Re: FIAT KONZUMENTI
Koliko je zamjena zupcastog za lybru? I kod koga?