Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#2276 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

kakaljin wrote:
to sto navodis su vanredne situacije, tako da to spada pod totalno druge stvari
Pa mogucnost vanredne istuacije je uvijek prisutna i zakon je to uzeo u obzir i bas zato ne postoji minimalno ogranicenje brzine izrazeno u km/h, nego samo do mjere da ne ugrozava saobracaj, postoji samo maksimalno ogranicenje i preporucena brzina izrazene u km/h koje vaze sa svaki uslov i za svako vozaca. Ja sam ti naveo primjer kad ni voznja od 40 nije ugrozavanje saobracaja, a ti i dalje nastavi izmisljati nepostojece aekone i pravila.
Napisao si da po ZOBS-u min brzina na autocesti je 80 za desnu, 100 za lijevu traku. Citiraj tacan clan koji to propisuje ili se kani necega u sta se ne razumijes...
goran16v

#2277 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

kakaljin wrote: znaci vecina vozi preko 100 km/h a ti vozis 40 km/h i ti mislis da time ne ugrozavas saobracaj na autoputu!!!!!
opet navodis vanredne situacije i naplatne kucice gdje je svjetlosnim signalima na svakih 50-100 metara upozorenje za smanjenje brzine i da dolaze naplatne kucice ili tunel gdje blinka znak da se vozi 100 km/h u vecini slucajeva koje sam ja vidio

ako je normalna situacija, a ne vanredna koja si nave u postu prije
Ti sad navodis konkretne slucajeve, a tvrdis da postoji generalno ogranicenje min.brzine. Za konkretne slucajeve vazi da se brzina mora prilagoditi uslovima na cesti i da se ne smije smanjiti do te mjere da ugrozava saobracaj i nista vise, a ne da je to to toliko i toliko km/h.
Postoje znakovi i upozorenja kilometar ispred kucica ili tunela, a sta je sa sutuacijom kad kolona vec 5-10 km prije tog znaka ili upozorenja mili 40 na sat, a na tom mjestu nema nikakvog ogranicenja do ospteg 130 km/h?
quarterback

#2278 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quarterback »

goran16v wrote:
quarterback wrote:pa imas minimalnu propisanu brzinu za autoput, kao sto je imas i tamo gdje se na cesti pojavljuju dvije trake pa ti pise da u lijevoj ne smijes voziti ispod 40 recimo
Zakon ne poznaje minimalnu propisanu brzinu na autoceasti, niti na bilo kojoj cesti, postoji samo propis koji kaze da vozac ne smije smanjiti brzinu do te mjere da ugrozava odvijanje saobracaja, a nigdje ne pise da li je to 5 km/h, 40km/h ili 80km/h. Zamisli situaciju, kilometarska guzva na autocesti zbog tunela, naplatne kucice itd i svi mile 30 km/h. Da li ti sa 30 km/h krsis zakon i da li tom brzinom ugrozavas odvijanje saobracaja?
Osim sto postoje maksimalna dozvoljena brzina postoji i preporucena brzina (vidi znak ispod) i mozda te to zbunjuje

Znak "Brzina koja se preporučuje" (C29) označuje brzinu koja se preporučuje na određenom dijelu ceste.
Brzina na znakovima dana je samo kao primjer;

Image
idem sutra na autoput biciklom, naberem 40 i spustim onda na 30, super :lol:
goran16v

#2279 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

quarterback wrote:
goran16v wrote:
quarterback wrote:pa imas minimalnu propisanu brzinu za autoput, kao sto je imas i tamo gdje se na cesti pojavljuju dvije trake pa ti pise da u lijevoj ne smijes voziti ispod 40 recimo
Zakon ne poznaje minimalnu propisanu brzinu na autoceasti, niti na bilo kojoj cesti, postoji samo propis koji kaze da vozac ne smije smanjiti brzinu do te mjere da ugrozava odvijanje saobracaja, a nigdje ne pise da li je to 5 km/h, 40km/h ili 80km/h. Zamisli situaciju, kilometarska guzva na autocesti zbog tunela, naplatne kucice itd i svi mile 30 km/h. Da li ti sa 30 km/h krsis zakon i da li tom brzinom ugrozavas odvijanje saobracaja?
Osim sto postoje maksimalna dozvoljena brzina postoji i preporucena brzina (vidi znak ispod) i mozda te to zbunjuje

Znak "Brzina koja se preporučuje" (C29) označuje brzinu koja se preporučuje na određenom dijelu ceste.

Image
idem sutra na autoput biciklom, naberem 40 i spustim onda na 30, super :lol:
Haba te onaj clan koji veli:

Saobracaj/promet na autoputu/autocesti, putu/cesti rezervisanom/rezerviranom za saobracaj/promet motornih vozila i brzom putu/cesti
Clan/Clanak 116.
(2) Autoputem/autocestom se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se prema svojim konstrukcijskim osobinama ne mogu kretati brzinom vecom od 40 km na cas/sat.

Osim ako nemas motor u zicagu na biciklu nisi motrno vozilo! :lol:
quarterback

#2280 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quarterback »

bem ti, znao sam da ima neki zayeb :lol:
530i

#2281 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by 530i »

Interesantno da je dozvoljeno npr. skuterima od 49ccm kod nas na autoput...
Tercius

#2282 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Tercius »

530i wrote:Interesantno da je dozvoljeno npr. skuterima od 49ccm kod nas na autoput...
Nije dozvoljeno...jer zakonski oni nebi smjeli razvijati brzinu vecu od 45 km/h.
530i

#2283 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by 530i »

zakon za auto put kaže 40km/h, a koliko znam skuterima je i sa svim blokadama dozvoljeno više od toga...
fatal error

#2284 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fatal error »

goran16v wrote:

Image
postoji i minimalna dozvoljena brzina ( bar saobracajni znak postoji)

Image
eluna

#2285 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

vidim ja da bez ateiste ovdje nije zanimljivo .................... skrenuli ste temu sa radara na poznavanje zakona o saobraćaju ....cccccccc :run:
mahalas505

#2286 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by mahalas505 »

quarterback wrote:bem ti, znao sam da ima neki zayeb :lol:
Opet ti malo onako navratio da kontriras :-D .

pdf testna pitanja
Ono sto mene buni, je da ima pitanje u vezi najmanje dozvoljene brzine na autoputu, i odgovor je 40km/h. E sad mislim da je izvor relevantan, jedino mozda da nije osvjezen.
bjuik_rivera

#2287 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bjuik_rivera »

na otoci:

- da li radar fata prekrsaje (brzina/crveno) iz smjera merkura i buca potoka?
- gdje se uopste nalazi kamera?

ovo pitam jer nekad forsiram zuto da se iz smjera merkura prikljucim prema gradu. ne mogu se kladiti da me jutros nije zakacilo crveno.
rookfash

#2288 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by rookfash »

bjuik_rivera wrote:na otoci:

ovo pitam jer nekad forsiram zuto da se iz smjera merkura prikljucim prema gradu. ne mogu se kladiti da me jutros nije zakacilo crveno.
koliko ja znam slika samo u smijeru od ilidze prema centru.
M@RKO

#2289 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by M@RKO »

bjuik_rivera wrote:na otoci:

Od Ilidze prema centru slika... I crveno i prekoracenje.. most nema nikakve veze :D
bjuik_rivera

#2290 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by bjuik_rivera »

znam da je glupo pitanje, al et. ubuduce strpljen-spashen. fala dje chuo i dje ne chuo :D
quarterback

#2291 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quarterback »

mahalas505 wrote:
quarterback wrote:bem ti, znao sam da ima neki zayeb :lol:
Opet ti malo onako navratio da kontriras :-D .

pdf testna pitanja
Ono sto mene buni, je da ima pitanje u vezi najmanje dozvoljene brzine na autoputu, i odgovor je 40km/h. E sad mislim da je izvor relevantan, jedino mozda da nije osvjezen.
ja sam tako rijetko na forumu da se ne sjecam ni tebe ni kontriranja...
vozač

#2292 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by vozač »

bjuik_rivera wrote:znam da je glupo pitanje, al et. ubuduce strpljen-spashen. fala dje chuo i dje ne chuo :D
ako već ne znaš gdje su sve kamere po gradu pronađi spisak na internetu,
a možeš i obratiti pažnju na cestu, gdje god vidiš ispred semafora one pravougaone okvire na cesti, drugačije su boje u odnosu na asfalt i izgledaju kao neravnine ... e tu su ti kamere :D ili su nekad bile pa su uklonjene, kao što je slučaj prvi semafor nakon vječne vatre, mislim da tu nema kamere
aMeR_BH

#2293 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by aMeR_BH »

Jeste li primjetili da su stavili znak gdje god ima kamere?

Sent from my Xperia Arc S using Tapatalk
zLatk0

#2294 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zLatk0 »

Vidio sam na nekim mjestima, nisam na svim vidio.. Izgleda da neko od nadleznih cita ovu temu haha :-D
eluna

#2295 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

samo da prijavim da je OVAJ radar opet aktivan :D
quarterback

#2296 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quarterback »

aMeR_BH wrote:Jeste li primjetili da su stavili znak gdje god ima kamere?

nema znaka u binjezevu kada se ide iz pravca hadzica
Astrix

#2297 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Astrix »

samo po gradu imaju znakovi, po glavnim magistralama u BiH sam primjetio da nema ni jednog znaka...
goran16v

#2298 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

Astrix wrote:samo po gradu imaju znakovi, po glavnim magistralama u BiH sam primjetio da nema ni jednog znaka...
Naravno da ima, prema B. Bordu iz oba pravca su obiljezene kamere na autocesti kod Josanice, magistralnom putu izmedju zenice i Nemile, kod Zepca, Maglaja, Sija. Ne znam ima li jos koja, ali ove su obiljezene znakovima.
sema911s

#2299 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by sema911s »

quarterback wrote:
aMeR_BH wrote:Jeste li primjetili da su stavili znak gdje god ima kamere?

nema znaka u binjezevu kada se ide iz pravca hadzica[/quote

ima samo ga je neko izvadio noc poslije postavljanja,. ako se malo bolje zagledas vidjeces "korjen" stuba neko se dobro napatio dok je otpilo cijev,.,
Comrad

#2300 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Comrad »

Uzeli milione i sad stavili znakove.

ccc.

To je trebalo odmah biti postavljeno.

Svugdje na svijetu redari se koriste da bi se vozaci natjerali da smanje brzinu, samo kod nas za trpanje love u budzet. Nizasta drugo ove nase kamere nisu namjenjene.
Post Reply