Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kakaljin wrote:
to sto navodis su vanredne situacije, tako da to spada pod totalno druge stvari
Pa mogucnost vanredne istuacije je uvijek prisutna i zakon je to uzeo u obzir i bas zato ne postoji minimalno ogranicenje brzine izrazeno u km/h, nego samo do mjere da ne ugrozava saobracaj, postoji samo maksimalno ogranicenje i preporucena brzina izrazene u km/h koje vaze sa svaki uslov i za svako vozaca. Ja sam ti naveo primjer kad ni voznja od 40 nije ugrozavanje saobracaja, a ti i dalje nastavi izmisljati nepostojece aekone i pravila.
Napisao si da po ZOBS-u min brzina na autocesti je 80 za desnu, 100 za lijevu traku. Citiraj tacan clan koji to propisuje ili se kani necega u sta se ne razumijes...
kakaljin wrote:
znaci vecina vozi preko 100 km/h a ti vozis 40 km/h i ti mislis da time ne ugrozavas saobracaj na autoputu!!!!!
opet navodis vanredne situacije i naplatne kucice gdje je svjetlosnim signalima na svakih 50-100 metara upozorenje za smanjenje brzine i da dolaze naplatne kucice ili tunel gdje blinka znak da se vozi 100 km/h u vecini slucajeva koje sam ja vidio
ako je normalna situacija, a ne vanredna koja si nave u postu prije
Ti sad navodis konkretne slucajeve, a tvrdis da postoji generalno ogranicenje min.brzine. Za konkretne slucajeve vazi da se brzina mora prilagoditi uslovima na cesti i da se ne smije smanjiti do te mjere da ugrozava saobracaj i nista vise, a ne da je to to toliko i toliko km/h.
Postoje znakovi i upozorenja kilometar ispred kucica ili tunela, a sta je sa sutuacijom kad kolona vec 5-10 km prije tog znaka ili upozorenja mili 40 na sat, a na tom mjestu nema nikakvog ogranicenja do ospteg 130 km/h?
quarterback wrote:pa imas minimalnu propisanu brzinu za autoput, kao sto je imas i tamo gdje se na cesti pojavljuju dvije trake pa ti pise da u lijevoj ne smijes voziti ispod 40 recimo
Zakon ne poznaje minimalnu propisanu brzinu na autoceasti, niti na bilo kojoj cesti, postoji samo propis koji kaze da vozac ne smije smanjiti brzinu do te mjere da ugrozava odvijanje saobracaja, a nigdje ne pise da li je to 5 km/h, 40km/h ili 80km/h. Zamisli situaciju, kilometarska guzva na autocesti zbog tunela, naplatne kucice itd i svi mile 30 km/h. Da li ti sa 30 km/h krsis zakon i da li tom brzinom ugrozavas odvijanje saobracaja?
Osim sto postoje maksimalna dozvoljena brzina postoji i preporucena brzina (vidi znak ispod) i mozda te to zbunjuje
Znak "Brzina koja se preporučuje" (C29) označuje brzinu koja se preporučuje na određenom dijelu ceste.
Brzina na znakovima dana je samo kao primjer;
idem sutra na autoput biciklom, naberem 40 i spustim onda na 30, super
quarterback wrote:pa imas minimalnu propisanu brzinu za autoput, kao sto je imas i tamo gdje se na cesti pojavljuju dvije trake pa ti pise da u lijevoj ne smijes voziti ispod 40 recimo
Zakon ne poznaje minimalnu propisanu brzinu na autoceasti, niti na bilo kojoj cesti, postoji samo propis koji kaze da vozac ne smije smanjiti brzinu do te mjere da ugrozava odvijanje saobracaja, a nigdje ne pise da li je to 5 km/h, 40km/h ili 80km/h. Zamisli situaciju, kilometarska guzva na autocesti zbog tunela, naplatne kucice itd i svi mile 30 km/h. Da li ti sa 30 km/h krsis zakon i da li tom brzinom ugrozavas odvijanje saobracaja?
Osim sto postoje maksimalna dozvoljena brzina postoji i preporucena brzina (vidi znak ispod) i mozda te to zbunjuje
Znak "Brzina koja se preporučuje" (C29) označuje brzinu koja se preporučuje na određenom dijelu ceste.
idem sutra na autoput biciklom, naberem 40 i spustim onda na 30, super
Haba te onaj clan koji veli:
Saobracaj/promet na autoputu/autocesti, putu/cesti rezervisanom/rezerviranom za saobracaj/promet motornih vozila i brzom putu/cesti
Clan/Clanak 116.
(2) Autoputem/autocestom se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se prema svojim konstrukcijskim osobinama ne mogu kretati brzinom vecom od 40 km na cas/sat.
Osim ako nemas motor u zicagu na biciklu nisi motrno vozilo!
Zakon ne poznaje minimalnu propisanu brzinu na autoceasti, niti na bilo kojoj cesti, postoji samo propis koji kaze da vozac ne smije smanjiti brzinu do te mjere da ugrozava odvijanje saobracaja, a nigdje ne pise da li je to 5 km/h, 40km/h ili 80km/h. Zamisli situaciju, kilometarska guzva na autocesti zbog tunela, naplatne kucice itd i svi mile 30 km/h. Da li ti sa 30 km/h krsis zakon i da li tom brzinom ugrozavas odvijanje saobracaja? Osim sto postoje maksimalna dozvoljena brzina postoji i preporucena brzina (vidi znak ispod) i mozda te to zbunjuje
postoji i minimalna dozvoljena brzina ( bar saobracajni znak postoji)
quarterback wrote:bem ti, znao sam da ima neki zayeb
Opet ti malo onako navratio da kontriras .
pdf testna pitanja
Ono sto mene buni, je da ima pitanje u vezi najmanje dozvoljene brzine na autoputu, i odgovor je 40km/h. E sad mislim da je izvor relevantan, jedino mozda da nije osvjezen.
quarterback wrote:bem ti, znao sam da ima neki zayeb
Opet ti malo onako navratio da kontriras .
pdf testna pitanja
Ono sto mene buni, je da ima pitanje u vezi najmanje dozvoljene brzine na autoputu, i odgovor je 40km/h. E sad mislim da je izvor relevantan, jedino mozda da nije osvjezen.
ja sam tako rijetko na forumu da se ne sjecam ni tebe ni kontriranja...
bjuik_rivera wrote:znam da je glupo pitanje, al et. ubuduce strpljen-spashen. fala dje chuo i dje ne chuo
ako već ne znaš gdje su sve kamere po gradu pronađi spisak na internetu,
a možeš i obratiti pažnju na cestu, gdje god vidiš ispred semafora one pravougaone okvire na cesti, drugačije su boje u odnosu na asfalt i izgledaju kao neravnine ... e tu su ti kamere ili su nekad bile pa su uklonjene, kao što je slučaj prvi semafor nakon vječne vatre, mislim da tu nema kamere
Astrix wrote:samo po gradu imaju znakovi, po glavnim magistralama u BiH sam primjetio da nema ni jednog znaka...
Naravno da ima, prema B. Bordu iz oba pravca su obiljezene kamere na autocesti kod Josanice, magistralnom putu izmedju zenice i Nemile, kod Zepca, Maglaja, Sija. Ne znam ima li jos koja, ali ove su obiljezene znakovima.
Svugdje na svijetu redari se koriste da bi se vozaci natjerali da smanje brzinu, samo kod nas za trpanje love u budzet. Nizasta drugo ove nase kamere nisu namjenjene.